Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na jevišti děti čeká výpravná Aladinova lampa

K o p ř i v n i c e (dam) - Cestu do kouzelného orientálního světa a pohádkové setkání s Aladinem, Džinem a dalšími postavami známého příběhu nabízí dětem a rodičům místní kulturní dům. Již tuto neděli odpoledne bude totiž na prknech velkého sálu hostovat soubor umělecké agentury Epina s pohádkou Aladinova kouzelná lampa.

Inscenace notoricky známého příběhu o mladíkovi Aladinovi, který náhodou získá kouzelnou lampu a na jehož cestě za štěstím se staví nejrůznější překážky a dobrodružství, měla premiéru před třemi lety v opavském Slezském divadle. Na začátku zájezdové sezony však převzala představení soukromá agentura, která s ním objíždí sály v celé republice.

„Museli jsme změnit výpravu hry. Pro převoz původní scény by byl totiž potřeba opravdu velký kamion a navíc ne všude by ji bylo možné postavit. K drobným změnám došlo také v obsazení,“ tvrdí majitelka agentury Epina Jana Epikaridisová. Aby bylo možné s představením cestovat, bylo upuštěno rovněž od účinkování žáků baletní školy Slezského divadla, jejichž role v představení byla jen ilustrační. Podle Dagmar Rysové z kulturního domu však děti čeká opravdu výpravná pohádka se vším, co k tomu patří.

Autorem devadesátiminutového představení je Drahomír Ožana. Ten pohádku nejen upravil do podoby napínavého a dobrodružného příběhu, ale sám ji také režíroval. Po přeobsazení je dokonce také členem hereckého souboru a v Kopřivnici ztvární roli kouzelného Džina.

Aladinova kouzelná lampa je další z volného cyklu představení pro děti, který se objevil na programu kulturního domu. „Je to věc, o kterou mají lidé, jak se zdá, zájem, poslední představení tohoto druhu bylo zcela vyprodáno,“ připomněla Rysová.


    [Top]    


Nová expozice přiblíží lidem prvorepublikové opevnění

K o p ř i v n i c e (dam) - Od úterního odpoledne je možné ve výstavní síni kopřivnického Muzea Fojtství získat řadu zajímavých informací o československém opevnění z let 1936 - 1938. Stejnojmenná výstava nabízí svým návštěvníkům pohled na dobové fotografie a pohlednice. Lidi s hlubším zájmem o vojenskou historii pak potěší pohled do technických plánů pohraničních pevností a zbraní té doby. Expozice, jejímž autorem je Kopřivničan Zdeněk Šerý, se věnuje opevnění našich hranic jako celku, hlavní důraz je však kladen na jeho severní část a především oblast severní Moravy a Slezska. Na organizaci výstavy se kromě místního muzea podílí také opavské Slezské zemské muzeum a frýdecko-místecké Muzeum Beskyd, které výstavu v menším rozsahu uvedlo již vloni.


    [Top]    


O úvod koncertu -123 minut se postarají ostravští Robson

K o p ř i v n i c e (dam) - K funky, které v podání hned tří kapel znělo v Noře již minulý týden na špatně navštívené akci Party Jam-es, se program kopřivnického klubu vrací také svým prvním únorovým koncertem. Příští pátek se totiž v CO krytu pod kulturním domem objeví -123 minut, kapela, která bezesporu patří k tuzemské špičce tohoto hudebního stylu.

Kapela, která svým posluchačům přináší směs energického funky s bluesově a jazzově zabarveným zpěvem Zdeňka Bíny, vznikla z náhodného setkání tří muzikantů, kteří již měli značné zkušenosti s profesionálním vystupováním. Skvěle sladěné trio, tvořené již jmenovaným zpěvákem a kytaristou Zdeňkem Bínou, bubeníkem Emilem Valachem a baskytaristou švédského původu Frederikem Janáčkem, se do povědomí lidí dostalo, když jim jejich debut ’Shooba Dooba’ vyneslo českou Grammy. Energií nabité koncerty -123 minut jsou fanoušky dobré hudby vyhledávány také proto, že jejich značná část vzniká až na místě a je dílem fenomenální improvizace.

Ještě než přijde řada na hlavní koncert večera, čeká návštěvníky CO krytu pod kulturním domem vystoupení ostravské party Robson. Ta není na klubové scéně žádným nováčkem a funguje již od roku 1992, na kontě mají desítky koncertů, několik úspěchů v soutěžích, z nichž nejvýznamnější bylo vítězství na Jim Beam Rocku 2000. Jejich hutnou energickou hudbu doprovázejí česky psané texty.


    [Top]    


Švédové mohou obdivovat dílo Zdeňka Buriana

Velvyslanec České republiky ve Švédsku
(na snímku úplně vpravo) a představitel
Valašského království Tomáš Harabiš
(druhý zprava) zahájili Burianovu výstavu
ve Stockholmu.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) -Od poloviny ledna se mohou návštěvníci Českého centra ve Stockholmu obdivovat nejznámějším knižním ilustracím Zdeňka Buriana. Expozice ’Stezkou odvahy a dobrodružství’ vychází ze stejnojmenné výstavy, kterou bylo možné vloni vidět v Muzeu ve Štramberku.

Prezentace Burianova díla ve Švédsku je společným projektem Valašského království, ministerstva zahraničních věcí, štramberské a kopřivnické radnice.

Burianovy kresby budou ve Stockholmu k vidění do 8. února. Pak se přesunou do jihošvédského okresu Kinda a v jednání je také uvedení výstavy v Norsku.
 
 
 
 


    [Top]    


Rys: Čtenářský vkus se mění, Pohoda zůstává

K o p ř i v n i c e (dam) - Značným vývojem prošel podle majitele knihkupectví Pohoda Oldřicha Ryse vkus místních čtenářů. „Začátek devadesátých let nahrával americkým bestsellerům a disneyovkám. Po pár letech se ale trend začal trošičku měnit. V posledních letech dochází k návratu ke klasickým hodnotám, ke kvalitnější a náročnější literatuře,“ tvrdí knihkupec, jehož krámek uspokojuje potřeby kopřivnických čtenářů už deset let.

Samostatnou kapitolou jsou podle Ryse dětské knížky. Tady je prý stabilně největší zájem o klasické pohádky pro menší děti. Zhruba okolo desátého roku věku se pak zájmy malých čtenářů začínají velmi lišit. „Pokud pomineme fenomény jako Harry Potter, dá se říci, že od těch devíti let výš čtou spíš holky než kluci. Klukovská dobrodružná literatura je zajímavá pro stále menší okruh čtenářů. Kluci mají alternativní možnosti setkávání se s dobrodružstvím v počítačových hrách, filmech a podobně,“ tvrdí Rys. Malý obchůdek, který od svého otevření funguje s minimem zavíracích dní, není však jen místem, kde se dá sehnat kniha. Návštěvníci Pohody si již zvykli na miniaturní výstavy českých výtvarníků. „Zaměřili jsme se na grafiky a autory, kteří se uplatňují i jako ilustrátoři. Jednak to má blízko ke knížkám a navíc je to věc, kterou můžeme v omezeném prostoru zvládnout,“ řekl Oldřich Rys.

Během let se na stěnách Pohody vystřídaly zhruba dvě desítky předních českých výtvarníků, mezi kterými nechyběli Adolf Born či Oldřich Kulhánek. Omezené prostory Pohody znemožňují výstavy prostorových děl, ale i větších pláten. Velikost obchodu je koneckonců podle řady zákazníků také největším handicapem Rysova knihkupectví. Ten se myšlence otevření jiného knihkupectví v atraktivním místě nebrání, rozhodně by však prý nešlo o přesun ze stávajícího místa. „Pokud bychom se pro něco takového rozhodli, bylo by to navíc a Pohoda by zůstala zachována,“ ubezpečil své zákazníky knihkupec.


    [Top]    


Fojtství plánuje na letošní rok pouze čtyři výstavy

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze čtyři výstavy se během letošního roku vystřídají v podkroví Muzea Fojtství. První čtyři měsíce budou patřit právě začínající výstavě o československém opevnění z let 1936 - 1938. V květnu pak bunkry vystřídá stejně dlouhá prodejní výstava ručně malovaného hedvábí, krajek a vitráží. V říjnu a listopadu bude výstavní síň lákat především obdivovatele celebrit. Autogramy stovek známých osobností tam totiž bude vystavovat ostravský sběratel Jiří Hanibal. Konec letošního a začátek příštího roku pak bude patřit výtvarným pracím žáků nedaleké Základní školy na ulici Alšově, jejichž společným tématem bude Mikuláš a Vánoce. „Výstava o opevněních je velmi náročná a bylo by škoda nenechat ji na Fojtství déle. Prodejní výstavy jsou pak každoroční součástí hlavní turistické sezony a mezi návštěvníky muzea jsou velmi oblíbené,“ vysvětlila dlouhou dobu trvání expozic ředitelka muzea Lenka Hodslavská s tím, že podle jejího názoru je nabídka výstav dostatečně pestrá a doplní ji ještě několik expozic v Technickém muzeu.


    [Top]    


Přehlídka startuje zítra a potrvá měsíc

Součástí letošního programu přehlídky
je i americký snímek Absolvent
s Dustinem Hoffmanem.

K o p ř i v n i c e (dam) - Půlhodinovým koncertem OP Jazz bandu a pak hned projekcí jednoho z největších lákadel letošní přehlídky začne zítra o půl osmé večer v kině Puls osmý ročník Projektu 100.

Přehlídka, která vznikla v roce 1994, se do Kopřivnice vrací již počtvrté a také letos nabízí deset filmů, které by mohly patřit mezi sto největších filmových počinů dosavadní kinematografie. Mnoho takových filmů ovšem nikdy nepřišlo na plátna českých kin a tento dluh se snaží Projekt 100 poměrně úspěšně splácet. Rok od roku roste nejen počet diváků projektu, ale také počet kin, která jsou do něj zapojena. Letos Projekt 100 proběhne v pětaosmdesáti českých kinech ze sedmdesáti tří měst. S více jak tisícovkou filmových projekcí je Projekt 100 vůbec největší tuzemskou domácí akcí a včetně Slovenska, kam se přehlídka již tradičně přestěhuje, očekávají organizátoři sedmdesát až osmdesát tisíc diváků.

„Myslím, že letošní ročník by mohl oslovit zase větší skupinu lidí. Ne všechny filmy jsou tak těžké a mnohé jsou i poměrně známé,“ řekla šéfka kina Puls Radka Korená.

Na plátně kopřivnického kina by se měly letos postupně objevit všechny filmy letošní přehlídky, což nebylo vždy pravidlem. „Doufejme, že všechno půjde hladce, přechody filmů z jednoho kina do druhého jsou občas velmi napjaté,“ prozradila Korená. Jedním z pozitiv Projektu 100 je také jeho finanční přijatelnost. Permanentka na všech deset filmů přijde nečlena Filmového klubu na 260 korun, majitele průkazky pak dokonce na pouhé dvě stovky. Jednotlivé vstupné bude 48, pro členy 38 korun.


    [Top]    


Pořadatelé doufají v opětovný nárůst počtu diváků

K o p ř i v n i c e (dam) - V pokračování dosavadního vývoje návštěvnosti Projektu 100 v Kopřivnici doufají jeho organizátoři. „V podstatě každý rok na Projekt přišlo zhruba o sto procent víc lidí. Začínali jsme se dvěma stovkami a vloni už to bylo sedm set lidí. Co bude letos, uvidíme. Kopřivnickému kinu se daří i v porovnání s jinými sály. Vloni v Kopřivnici přišlo na jedno představení Projektu 100 průměrně 64 lidí. Tento výsledek zařadil Puls na osmé místo mezi moravskými kiny a před ním byla pouze kina z velkých měst.


    [Top]    


Tahákem mají znovu být britští Monthy Pythoni

K o p ř i v n i c e (dam) - Po zkušenostech se Životem Briana uvádějí pořadatelé jako nejžhavějšího kandidáta na hit letošní přehlídky komedii Monthy Python: Smysl života. Tento film také hned zítra večer Projekt 100 v Kopřivnici rozjede.

Dramaturg přehlídky při tvorbě plánů na letošní rok nijak neexperimentoval a program vychází z pozitivních zkušeností minulých ročníků, neuvažuje se o podstatné změně charakteru obsahu i formy přehlídky.

Mezi deseti filmy jsou jako každoročně jak filmy, které se na plátna českých kin dostanou poprvé, tak také filmy, které v tuzemské distribuci byly před velmi dlouhou dobu. Mezi naposled zmiňované patří Smrt v Benátkách a Nebe nad Berlínem, snímky, které jsou zařazeny do Zlatého fondu světové kinematografie.

Českou premiéru si odbudou starší filmy Kachní polévka, Absolvent a Kytice z 1000 a jedné noci. Stejně jako relativní novinky Intimita, Arizona Dream a Písně z druhého patra, které své úspěchy na velkých mezinárodních festivalech sbíraly teprve nedávno.

Tuzemskou tvorbu bude letos zastupovat pouze slovenský film Lalie polné režiséra Elo Havetty. Součástí jedné z přehlídkových projekcí by mělo být také promítnutí organizátory blíže nespecifikovaného krátkometrážního filmu.


    [Top]    


PROGRAM PROJEKTU 100 V KINĚ PULS

1. 2. Monthy Python: Smysl života, režie: Jones, Gilliam (VB, 1983)
3. 2. Arizona Dream, režie: E. Kusturica (USA, 1993)
5. 2. Intimita, režie: Patrice Chéreau (Francie, 2000)
7. 2. Lalie polné, režie: Elo Havetta (Slovensko, 1972)
8. 2. Nebe nad Berlínem, režie: Wim Wenders (Německo, 1987)
14. 2. Absolvent, režie: M. Nichols (USA, 1967)
19. 2. Písně z druhého patra, režie: R. Anderson (Švédsko, 1999)
21. 2. Kytice z 1000 a jedné noci, režie: P. P. Pasolini (Itálie,1974)
26. 2. Kachní polévka, režie: Leo McCarey (USA, 1933)
27. 2. Smrt v Benátkách, režie: L.Visconti (Itálie, 1972)
(začátky všech představení jsou ve 20 hodin)

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.