Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na letošní granty možná bude tři sta tisíc

K o p ř i v n i c e (ili) - Město Kopřivnice vyhlašuje výběrové řízení na poskytnutí grantů města Kopřivnice v oblasti kultury, sportu, vzdělávací a osvětové činnosti pro rok 2002. V letošním roce částka účelově poskytnutých finančních prostředků z rozpočtu města může dosáhnout tři sta tisíc korun.

Témata pro letošní rok jsou dána celkem tři. ’Dovádivé léto 2002’ bude zahrnovat projekty směřující k oživení cestovního ruchu v našem městě v období letních měsíců, především v období školních prázdnin. Projekty směřující k posílení identity občanů s městem, ve kterém žijí, budou obsahem druhého tématu ’V Kopřivnici jsem doma’. Třetí téma ’Buďte v pohodě’ bude obsahovat projekty směřující ke zdravému životnímu stylu občanů města.

Předkladatelem projektu může být fyzická nebo právnická osoba se sídlem ve městě Kopřivnici a jeho místních částech nebo provozující svou činnost tamtéž. Zároveň musí být projekt předložen na předepsaném formuláři, který je případným zájemcům k dispozici na odboru školství, kultury a sportu na městském úřadě.

Nedílnou součástí je i rozpočet projektu. V případě jeho úspěchu ve výběrovém řízení může být poskytnut grant ve výši maximálně sedmdesáti pěti procent celkových nákladů akce. Chce-li zájemce o grant splnit podmínky výběrového řízení, musí projekt přihlásit k posouzení pouze v rámci jednoho tematického zadání. Zároveň musí k realizaci projektu dojít v roce 2002. V případě, že se jedná o dlouhodobý projekt, specifikuje předkladatel část projektu realizovanou v letošním roce. Na část realizovanou po 31. 12. 2002 se grant 2002 nevztahuje.

Středa 6. března je posledním dnem odevzdání projektu ať už poštou, nebo osobně na městském úřadu. Obálka předkládaného projektu má být označena heslem Grant 2002.

Výsledky výběrového řízení budou předkladatelům písemně oznámeny a zároveň zveřejněny v Kopřivnických novinách a kabelové televizi.

Podrobnější informace o grantech včetně poradenské služby poskytuje odbor školství, kultury a sportu Městského úřadu v Kopřivnici nebo telefonicky 87 94 73 Lenka Heráková.


    [Top]    


Dětské zastupitelstvo požaduje vlastní internetové stránky v rámci města

K o p ř i v n i c e (ili) - Účast na dětském zastupitelstvu místostarosta Zdeněk Krajčír z důvodu pracovní vytíženosti odkládal, ale 23. ledna se žáci základních škol konečně dočkali. Jeho účast byla žádoucí zvlášť proto, že přítomné seznámil s navrhovaným finančním rozpočtem města. Do návrhu pro rok 2002 se promítly i některé požadavky dětí, ať už z jejich osobní iniciativy, nebo proto, že jejich nápady jsou totožné s návrhy městských zastupitelů.

Tak se do návrhu rozpočtu dostala výstavba chodníku u loutkového divadla včetně schodů k autobusovému nádraží, zvýšení počtu odpadkových košů ve městě a pro modernizaci dětských hřišť je v tomto kalendářním roce počítáno s částkou dvě stě tisíc korun. Objekt pro Klub stolního tenisu vznikne vybudováním tělocvičny při Základní škole sv. Zdislavy, který bude dopoledne sloužit pro potřeby školy a v odpoledních hodinách již zmíněné organizaci. Průběžně se provádí čištění toku Kopřivničky na území města stejně jako rozestavování popelnic na organický odpad.

Dětskému zastupitelstvu neprošel návrh na rozšíření skate parku z důvodu stížností místních obyvatel na hluk. K tomuto požadavku by bylo možné přistoupit až po odhlučnění a vzrůstu osázených stromů v dané lokalitě. Stejně tak do rozpočtu města nebyla zahrnuta oprava chodníku před Komerční bankou, protože spousta jiných chodníků je v horším stavu. V řešení zůstává výstavba odvodňovacích kanálků pod Bílou horou stejně jako výstavba kruhového objezdu.

Starosta dětského zastupitelstva Petr Dvorský vznesl na závěr žádost, aby v rámci internetových stránek města byl odkaz i na dětské zastupitelstvo.


    [Top]    


Největší ples sezony byl opět naprosto vyprodaný

Maxim Turbulenc byli jedním
z ’hvězdných lákadel’ letošního
Plesu Agentury Fox. Největší akci
plesové sezony ve městě navštívilo
zhruba sedm set lidí.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Ples Agentury Fox, jehož výtěžek tradičně přicházel na konto kopřivnického Dětského centra, letos ztratil svůj charitativní rozměr. „Vloni jsme se vůbec poprvé dostali do situace, kdy byl výtěžek plesu nulový. Nechceme si proto dělat reklamu tím, že výtěžek věnujeme centru, když to nakonec nemusí být pravda,“ vysvětlil šéf pořádající Agentury Fox Miroslav Naleraj. Z programu plesu se letos vytratila také dražba, která například vloni vynesla centru zhruba sedmapadesát tisíc. Přesto však centrum nepřišlo zkrátka, své dary účastníci plesu naházeli do připravené schránky.

Ples, který letos nesl přídomek ’Maxi’, je skutečně největší akcí kopřivnické plesové sezony. „K dispozici bylo zhruba šest set dvacet míst a nezbylo ani jediné volné,“ usmívá se spokojeně organizátor akce.

Ples Agentury Fox láká především mnohahodinovým zábavným programem, ve kterém nechybí kuriozity či celebrity. Například letos mohli lidé na chodbách vidět gigantické nádobí a na pódiu Martina Maxu, skupinu Maxim Turbulenc a mnohé další umělce a showmany.
  


    [Top]    


Některé základní školy změnily své obvody

K o p ř i v n i c e (hod) - V letošním roce došlo ke změnám obvodů u některých základních škol, a tak by se rodiče budoucích prvňáčků před tím, než půjdou příští týden k zápisům, měli podívat, ke které škole spádově patří. Plakátky s přesnými obvody jsou vylepeny na mateřských či základních školách, informaci o zápisu otiskujeme na sedmé straně našich novin.

„Už v roce 1996 předložil odbor školství, kultury a sportu radě města zprávu, ve které uvedl přehled o počtu dětí v předškolním věku a dětí s povinnou školní docházkou. V ní bylo také uvedeno, že následující čtyři roky budou velké problémy s rozmisťováním dětí, protože ve škole zůstali žáci devátých ročníků, zatímco do té doby byla povinná školní docházka pouze osmiletá.

Už ve školním roce 1996/97 řešila složitou situaci s umístěním svých žáků ZŠ Emila Zátopka tím, že požádala hygienu o možnost využití jedné třídy v suterénu pod halou házené. Bylo jí vyhověno jen na období jednoho roku, během něhož škola usilovala o rozšíření prostor. Naskytla se možnost ve školce na ulici Obránců míru, protože počet dětí v předškolním věku v tuto dobu poklesl a bylo možno snížit kapacitu mateřských škol. Na začátku roku 1997 zastupitelstvo zrušilo mateřskou školu, k předání objektu došlo v červenci. Takto měla být řešena zvýšená kapacita míst pro žáky základních škol po dobu zhruba 4 let. Tato doba uplynula v letošním roce. Podle situace, jaká zde je v počtu dětí, by bylo vhodné, aby ještě jeden rok mohla tato školka být využívána pro potřeby školy, ale městský úřad tuto budovu potřebuje pro vlastní využití.

Z toho plyne i následné opatření, a to změna obvodů pro základní školy. Základní škola 17. listopadu zaznamenala určité uvolnění kapacity, a proto může pojmout i další děti s ohledem na možnosti obvodu školy Emila Zátopka. Je proto nutné si všimnout změn u Základních škol 17. listopadu, Emila Zátopka a také dr. Milady Horákové, kde dochází k přesunům některých příslušností ulic a čísel popisných,“ uvedla důvody, které město vedly ke změně územních obvodů u základních škol, Radomíra Michálková, vedoucí odboru školství, kultury a sportu.


    [Top]    


Stíny

Dne 21. ledna v nočních hodinách přijala služebna MP tel. oznámení od obyvatelky domu na ul. Alšově, že její soused ruší noční klid hudbou a jí vyhrožuje. Tyto skutečnosti potvrdil na místě hlídce rovněž domovní důvěrník. Strážníci hovořili s majitelem bytu, kde došlo k rušení nočního klidu, ale ten odmítl jakékoliv řešení, proto byla celá záležitost předána přestupkové komisi.

Sedmadvacetiletý muž z Kopřivnice byl obviněn z trestného činu poškozování cizí věci, neboť 23. ledna po požití alkoholických nápojů rozbil betonovou dlaždicí bezpečnostní skleněnou výplň výlohy bistra na ulici Obránců míru. Muž své jednání následně oznámil na linku tísňového volání policie a na místě setrval až do příjezdu policejní hlídky. Majiteli bistra byla způsobena škoda ve výši dvaceti tisíc korun.

Dne 24. ledna oznámil telefonicky personál z vlakového nádraží, že v objektu jsou dva muži v podnapilém stavu a jeden z nich rozbil hlavou plexisklo u pokladny. Hlídka na místě zjistila totožnost obou výtečníků, kteří budou muset uhradit vzniklou škodu a za přestupek se budou zodpovídat u přestupkové komise.

V pátek 25. ledna bylo oznámeno, že z parkoviště před prodejnou Albert bylo odcizeno vozidlo zn. Renault Clio v hodnotě 120 tisíc Kč. Policisty bylo zjištěno, že 17letý syn poškozené si klíčem odemkl auto a při jízdě na Hukvaldech havaroval, poté jej odstavil v Kopřivnici u kapličky Na Pasekách. Matka nedala souhlas k trestnímu stíhání.


    [Top]    


Moravskoslezský kraj plný kontrastů a příležitostí

V závěru loňského roku schválilo zastupitelstvo Moravskoslezského kraje Program rozvoje územního obvodu Moravskoslezského kraje na léta 2001 - 2004, který je střednědobým programovým dokumentem k podpoře regionálního rozvoje, který konkretizuje strategické cíle a rozvojové aktivity ve formě konkrétních opatření a stanoví způsob financování a implementace.

Program rozvoje kraje, jak jej zkráceně nazýváme, je rozčleněn do hlavní textové části a pěti příloh, v kterých jsou uvedeny podrobnější informace, z nichž se vycházelo při tvorbě hlavního textu nebo které rozpracovávají jednotlivé kapitoly hlavního textu. Na základě analýzy statistických údajů a analýzy silných a slabých stránek, příležitostí a ohrožení byla zpracována strategická vize, cíle a priority rozvoje kraje. Moravskoslezský kraj chce být atraktivním, ekonomicky silným a konkurenceschopným středoevropským regionem. Program rozvoje vymezuje šest základních problémových okruhů, v rámci nichž jsou definovány dílčí strategické cíle: ekonomika a podnikání, infrastruktura, lidské zdroje, životní prostředí, cestovní ruch, zemědělství a venkov.

Jednotlivé pracovní skupiny se dohodly na opatřeních, jejichž řešení považují za prioritní, a zároveň stanovily územní priority, které vymezují mikroregiony, jejichž rozvoj je třeba podporovat s ohledem na vyvážený rozvoj kraje. Zastupitelstvo kraje při schvalování rozpočtu na rok 2002 schválilo vyčlenění finančních prostředků na konkrétní rozvojové aktivity, které jsou v souladu s cíli jednotlivých opatření. Jsou jimi například: příprava strategické průmyslové zóny Nošovice, vybudování integrovaného záchranného systému, grantová schémata pro programy prevence kriminality a drogové závislosti, zpracování územní energetické koncepce, strategie ochrany přírody a zlepšování kvality ovzduší, grantové schéma obnovy kulturních památek, příprava a zabezpečení staveb na silnicích II. a III. třídy, grantové schéma na využití volnočasových aktivit dětí a mládeže.

Kromě aktivit uvedených v rozpočtu kraje na letošní rok vytvořilo zastupitelstvo kraje finanční rezervu, kterou bude v průběhu roku uvolňovat na další rozvojové aktivity, vyplývající z Programu rozvoje kraje. Například připravujeme podmínky pro činnost Rady pro rozvoj lidských zdrojů, která by měla mj. pomoci při řešení nepříznivé situace v oblasti zaměstnanosti, podmínky spolupráce s vědeckými a inovačními centry regionu ve snaze nastartovat účinné využívání výsledků výzkumu, vývoje a high-tech technologií ve firmách našeho regionu, program zaměřený na rozvoj malého a středního podnikání atd.

Na základě definovaných priorit v Programu rozvoje kraje vyhlásí rada kraje programy, v rámci kterých budou moci žadatelé předkládat své projekty a ucházet se tak o finanční podporu kraje. Výzvy k předkládání projektů budou vyhlašovány v průběhu roku 2002 a zveřejňovány na internetových stránkách a úřední desce kraje. Odbor regionálního rozvoje krajského úřadu vede seznam indikativních projektů, který bude průběžně doplňován a bude sloužit jako podklad k vyhlášení příslušných rozvojových programů.

Program rozvoje územního obvodu Moravskoslezského kraje včetně příloh je přístupný na internetových stránkách: http://www.kr-moravskoslezsky.cz.

Josef Jalůvka, zástupce hejtmana


    [Top]    


Kabelovka změnila zvukový doprovod

K o p ř i v n i c e (hod) - Ředitel Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner se obrací na čtenáře Kopřivnických novin, kteří sledují místní vysílání, se žádostí, zda by se mohli vyjádřit k hudbě, která doprovází vysílání videotextu. „Kabelová televize změnila zvukový doprovod u vysílání videotextu zpět na počítačovou hudbu, takovou, jakou jsme používali v minulosti. Úkolem této změny je zjistit, jaký zvukový doprovod se televizním divákům více zamlouvá, zda běžná hudba některé rozhlasové stanice, instrumentální skladby nebo hudba počítačová. Svůj názor nám můžete sdělit na www.ktk.cz, poslat SMS na tel. 0608/83 39 04 nebo na lístku do schránky u prodejny KTK,“ řekl Jan Bittner.


    [Top]    


Sportovní kluby se podělí o tři miliony

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden jsme uvedli v novinách, že radní schválili sportovním klubům částku ve výši pět set tisíc korun. Při rozhovoru došlo k informačnímu šumu. Radní doporučili zastupitelům města ke schválení částku ve výši 3 234 460 korun. Pokud zastupitelé schválí částky, které navrhli a schválili členové sportovní komise a rady města, nejvíc obdrží Hockey klub Kopřivnice, a to 1 002 100 Kč, Klub vodních sportů Skokan má získat 826 300, FC Kopřivnice (klub kopané) 479 tisíc, FCS kraso 260 tisíc, ZŠ - náměstí 186 400 Kč, klub sportovní gymnastiky 162 900, klub badmintonu 161 900, Klub házené Kopřivnice 111 800 korun. Z menších klubů obdrží klub karate 66 200, FC Vlčovice-Mniší 66 100, klub volejbalu 42 700 Kč. Nejmenší příspěvek byl navržen pro klub malé kopané a turistickému oddílu mládeže, oběma stejně ve výši 1 900 korun.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.