Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V představenstvu a dozorčí radě Tatry sedí Američané

K o p ř i v n i c e  (dam) - Nové vedení má od pondělka kopřivnická akciová společnost Tatra. Mimořádná valná hromada, která proběhla v dopoledních hodinách, pozměnila stanovy firmy a zvolila novou dozorčí radu. Ta bude mít nyní o pět členů méně než v minulosti a bude fungovat jen v pouhých třech lidech, což je minimum, které umožňuje zákon. Tříčlenné bude také představenstvo Tatry, které nová dozorčí rada zvolila okamžitě po svém vzniku. Oběma orgánům budou předsedat Američané, v případě dozorčí rady to bude Ronald A. Adams, zastávající rovněž post předsedy představenstva majoritního vlastníka Tatry americké společnosti SDC International. Kdo stane v čele tatrováckého představenstva, jemuž akcionáři svým rozhodnutím výrazně posílili pravomoci, zatím není jisté, ale předpokládá se, že to bude prezident SDC Milota Srkal. Snížením počtu lidí ve statutárních orgánech  podle tiskové mluvčí Tatry Věry Breiové chtějí noví vlastníci zřejmě zvýšit operativnost jejich rozhodování. „Tři lidé se sejdou jistě snadněji než osm, ale Američané své rozhodnutí nijak nezdůvodňovali,“ řekla.

Ke změně dojde také na postu generálního ředitele automobilky. Petra A. Urbana po jednadvaceti měsících vystřídá Henry Kiefer. Urban však bude v podniku působit i nadále v roli poradce pro speciální úkoly.

Američané by měli nastoupit také na další tři manažerské posty. „Noví manažeři už v Tatře působí. Svých funkcí se však oficiálně ujmou až ve chvíli, kdy budou vyřízeny veškeré administrativní náležitosti jako povolení k dlouhodobému pobytu a pracovní povolení,“ vysvětlila Breiová.

Na valné hromadě údajně nový majitel Srkalovými ústy naznačil také nejbližší plány s Tatrou. V brzké době prý v Tatře dojde ke snížení nákladů, zlepšení disciplíny a kontroly v celé firmě. „Tatra se jistě nevyhne také propouštění. Nepůjde však o nějakou hromadnou vlnu, ale spíš o selektivní proces,“ uvedla Breiová. Přínos jejího působení bude podle SDC prý nejdříve patrný na slévárně, nářaďovně a kovárně, které by měly vyrábět komponenty pro společnost Terex, partnera SDC. Razantní zvýšení zisků dceřiných společností očekávají noví majitelé ještě letos.


    [Top]    


Krize na trhu práce prý městu nehrozí

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani Kopřivnicku se na začátku roku nevyhnulo očekávané zvýšení nezaměstnanosti. Podle vedoucího zdejší pobočky úřadu práce však není situace nikterak dramatická. „K nárůstu počtu nezaměstnaných sice došlo, ale byl mnohem nižší než na Novojičínsku či Bílovecku. Naše oblast je poněkud stabilizovanější,“ tvrdí Zdeněk Petr.

Od začátku roku do poloviny minulého týdne do evidence kopřivnického úřadu práce přibylo 169 lidí. Mezi lidmi, kteří na přelomu roku ztratili místo, bylo 74 žen a o jednadvacet víc mužů. Ani novoroční přírůstek do evidence však nezvrátil pozitivní vývoj na trhu práce v Kopřivnici a okolí. „V současné době evidujeme 1 602 uchazečů o práci, ve stejném období loňského roku to bylo šestnáct set padesát dva lidí,“ tvrdí Petr. Podle jeho slov je navíc pravděpodobné, že uvedené číslo se bude postupně snižovat. „Předpokládáme, že dojde k náboru v některých firmách. Určité lidi zaměstná ve druhém čtvrtletí Dura, přijímat budou také stavební firmy či technické služby pro sezonní práce,“ domnívá se Petr.

Výrazněji by nezaměstnanost mohlo ovlivnit propouštění v Tatře. O tom, jak bude propouštění vypadat, však zatím úřad práce informace nemá. „Předpokládáme, že dojde k jistému snižování stavů. Nemělo by být však nijak výrazné a navíc by mělo mít pouze přechodný charakter. Podle mého názoru není se třeba obávat nějaké pohromy,“ tvrdí Petr.


    [Top]    


Růst pravomocí přinese i navýšení pracovníků

K o p ř i v n i c e  (hod) - Od ledna 2003 by se měl Městský úřad Kopřivnice stát pověřeným úřadem III. stupně, což s sebou nese zvýšení jeho pravomocí a samo sebou i navýšení počtu pracovníků. Jak se na to radnice připravuje, jsme se zeptali tajemníka městského úřadu Josefa Jiříka:

„Na začátku ledna nám ministerstvo vnitra sdělilo, že s příchodem příštího roku by na náš městský úřad mělo z okresního úřadu přejít třiasedmdesát zaměstnanců. Musíme tedy řešit nerudovskou otázku, ’kam s nimi’. Původní varianta byla soustředit správní a samosprávné činnosti do jednoho komplexu budov. Tuto podmínku by splňovala např. budova Tatrarestu v bezprostřední blízkosti městského úřadu. Uvažovali jsme, že bychom si mohli pronajmout zpočátku sedm pater, později, podle potřeby, další patra, eventuálně bychom odkoupili celou budovu. V posledním případě by zůstal prostor i pro stávající zaměstnance z budovy na ulici Štefánikově. Druhou variantou, která se jeví jako nejlevnější a která bude zřejmě upřednostněna, je využití vlastních nebytových prostor. V úvahu připadá budova bývalé Mateřské školy na ulici Obránců míru. Její rekonstrukce nebude složitá, půjde především o nový způsob řešení vnitřních dispozic. Tato nejlevnější varianta by však musela počítat s napojením budovy na informační systém radnice, a to kabelizací nebo vzduchem. Budova je celkem blízko, lze tedy najít poměrně schůdné řešení,“ řekl Jiřík.

Do konce dubna parlament rozhodne o definitivním počtu pověřených obecních úřadů s rozšířenou působností. V našem okrese jsou navrženy obce Bílovec, Frenštát, Kopřivnice a Nový Jičín. O rozšířenou působnost usiluje i Příbor. Jestliže ji získá, dojde ke snížení počtu přejímaných zaměstnanců okresu. Dnes se počítá s tím, že Kopřivnice bude pověřena i pro oblast Příborska (Mošnov, Kateřinice, Skotnice, Trnávka). „Je těžké předem určovat prostory, když není znám počet pověřených obcí s rozšířenou působností v rámci okresu,“ dodal Jiřík

„Vzhledem k tomu, že činnost okresních úřadů bude ukončena k 31. prosinci 2002, musí obce s rozšířenou působností zajistit výkon správních činností od 1. ledna 2003. Zbývá nám tedy půl roku na vlastní realizaci celého systému druhé etapy reformy veřejné správy, což je velmi krátká doba k provedení stavebních, technických a technologických řešení uvedeného problému, včetně personálního zajištění. Je možné, že po dohodě s okresním úřadem začneme vykonávat některé činnosti později po vytvoření patřičných předpokladů. Stát financuje reformu veřejné správy celkovou částkou 2,6 miliardy korun, z toho letos připadne na reformu 1,2 miliardy a v roce 2003 - 1,4 miliardy. Při předpokládaných 193 obcích s rozšířenou působností vychází průměrně na jednu obec v roce 2002 - 6,2 mil., v roce 2003 - 7,2 mil. Kč. Část těchto peněz navíc půjde na informační technologie. Stále platí vize města soustředit prostory kanceláří městského úřadu v budoucnu do jednoho komplexu budov na ulici Záhumenní. Nevylučuji, že s Tatrou povedeme jednání o možnostech pronájmu nebo prodeje budovy Tatrarestu. Tato varianta je finančně náročná, neboť objekt bude nutno zrekonstruovat,“ uzavřel tajemník městského úřadu Josef Jiřík


    [Top]    


Každou osmou nehodu ve městě má na svědomí opilý

Policisté zveřejnili statistiky za loňský rok.
Mohou být spokojeni, kriminalita
v okrese opět poklesla. Více informací
najdete v příštím čísle Kopřivnických novin.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Největší pravděpodobnost střetu s opilým řidičem z celého okresu je v kopřivnickém obvodu, vyplývá to z policejních statistik za minulý rok. Kopřivnice je držitelem tohoto smutného primátu již delší dobu, vloni se dokonce každá osmá dopravní nehoda na území města stala pod vlivem alkoholu. „Podobně špatná je situace v Odrách a Studénce, kde má alkohol podíl na každé deváté nehodě. Naopak v okresním městě byl alkohol zjištěn jen při každé čtrnácté nehodě,“ uvedl velitel pořádkové služby policie v okrese Jan Holub. Alkohol je však podle jeho slov celookresním problémem. V roce 2001 bylo na Novojičínsku přistiženo celkem 702 řidičů s alkoholem v krvi a 201 z nich způsobilo dopravní nehodu. Jedním z velkých problémů, se kterým se policisté potýkají, je nemožnost podnapilému řidiči na místě odebrat řidičský průkaz.

„Do doby, než ve věci rozhodne dopravní úřad, je takový člověk nepostižitelný, a to je špatně,“ tvrdí Holub. Podle jeho slov je to jeden z hlavních důvodů nárůstu počtu podnapilých osob za volantem.

Nárůst opilých řidičů, který ve srovnání s rokem 2000 činí celkem 304 případů, je podle policejních představitelů způsoben také větším počtem dopravně bezpečnostních akcí zaměřených tímto směrem.

„Provedli jsme několik opravdu velkých zátahů a navíc v pátek a v sobotu, kdy to veřejnost neočekává a přestupků tohoto druhu je nejvíce. V těchto preventivních opatřeních budeme samozřejmě pokračovat a zejména v místech se zvýšeným výskytem tohoto nešvaru,“ varoval náměstek okresního policejního ředitele Milan Rucký.

Opilému řidiči přistiženému hlídkou hrozí značné peněžní pokuty nebo také odebrání řidičského oprávnění.


    [Top]    


Referendum mohli podpisem podpořit i místní

I v Kopřivnici našla podpisová akce
sociálních demokratů na podporu referenda
jistou odezvu mezi občany.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Také v Kopřivnici mohli lidé podpisem na připravené archy vyjádřit svůj zájem o zavedení institutu referenda do našeho právního řádu. „Nesetkal jsem se vyloženě s odmítavou reakcí. V lidech je ale pořád zakořeněn strach z toho, cokoliv podepsat,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír, který zároveň své místní stranické kolegy pokáral za nedobrou organizaci. Podpisová akce, která neměla charakter petice, neboť po signatářích nevyžadovala rodná čísla, má být podporou schválení zákona, který bude parlament projednávat v polovině února.
 
 
 
 


    [Top]    


Dětí učí připravovat jídla kuchařka, pro kterou je vaření velkým koníčkem

K o p ř i v n i c e - Jednou z mnoha externích spolupracovníků klubu Kamarád se stala od září i Taťána Mertlová. Jednou týdně se sejde s dětmi, které rády vaří, a společně něco připraví. Děti pod jejím vedením už zvládly bramboráky, smažený sýr, cukroví i perníčky.

„Začínali jsme se studenou kuchyní. Prvním pokusem dětí byla pomazánka a chlebíčky. Potom jsme si připravili čaj a při společném posezení děti svoje výtvory snědly,“ vzpomíná na první vaření v klubu Táňa. Minulý čtvrtek se Alžběta, Denisa, Tereza, Nikola a Lukáš, jejichž věkový průměr se pohybuje zhruba kolem jedenácti let, pokoušeli o palačinky s marmeládou a jablečné lívance. Některá z děvčat jsou z domova zvyklá nejen pomáhat, ale i vařit.

„Mne vaření bavilo od děcka,“ vzpomíná na své začátky Táňa, která se této profesi věnuje dvacet let, „pro mě to není koníček, ale celý kůň. Já bych mohla v kuchyni i spát.“ Takové nadšení pro vaření jí většina žen může jen závidět. Táňa totiž vaří v mateřské škole, doma a v rámci vlastní dovolené vyvařuje dětem na táboře. Není výjimkou, že svým známým na požádání upeče kuřecí roládu nebo připraví spolu s manželem, taky kuchařem, raut pro devadesát lidí. Ve šlépějích svých rodičů se vydal i syn, který se za kuchaře učí.

Táňa není typem kuchařky, která musí mít k dispozici drahé ingredience. Tvrdí, že pochutnat se dá i na obyčejných jídlech, které s oblibou inovuje. Například takové kynuté ovocné knedlíky s kouskem banánu uvnitř nebo palačinka s květákovým mozečkem vypadají nezvykle, ale výborně chutnají. Děti ve školce pak preferují tak zvanou mňamku, což je obyčejný kynutý knedlík s omáčkou, kuřecí maso a sladká jídla

Přesto, že je ve svém oboru opravdu skvělá, netají se s názorem, že obecně jsou muži lepšími kuchaři: „Takový guláš udělá chlap vždycky líp, dá do toho větší říz.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.