Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Houslový virtuos Pavel Šporcl zahraje s klavíristou Jiříkovským po boku

Pavel Šporcl, houslista, který láká
do koncertních síní mladé,
bude příští týden hrát v Kopřivnici.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - K vrcholu letošní koncertní sezony Kruhu přátel hudby se schyluje v kopřivnickém kulturním domě. Ve středu 30. ledna o půl osmé večer tam vystoupí houslista Pavel Šporcl za doprovodu klavíristy Petra Jiříkovského.

„Už dlouho jsme o žádný koncert vážné hudby neměli takový zájem jako tentokrát. Dokonce jsme jej museli z kina přesunout do velkého sálu,“ pochvaluje si dramaturg Jiří Cachnín.

Pavel Šporcl je nejen domácí, ale i světovou kritikou považován za jednoho z nejlepších interpretů mladé generace. Na housle začal hrát už v pěti letech. Houslovou hru vystudoval na pražské konzervatoři a následně na AMU. Značný význam pro jeho další kariéru měla také studia ve Spojených státech, kde studoval pod vedením skutečných hudebních hvězd. Absolvoval také semináře a mistrovské kurzy vedené Isaakem Sternem, Idou Haendelovou a dalšími. Jeho housle již zněly na koncertech ve většině evropských zemí, ale i v USA, Kanadě, Izraeli a v Japonsku. Mladý virtuos má na kontě také řadu vystoupení v rozhlasových a televizních pořadech stejně jako několik vydaných alb. Například jeho deska ’A Paganini’ představuje Pavla Šporcla v nejnáročnějších virtuózních skladbách pro sólové housle.

Velký boom zájmu o Šporclovy desky i živá vystoupení přišel se změnou hudebního image. Ten totiž posluchače poutá nejen strhující hrou, ale i svým image. Namísto obligátního fraku předstupuje před posluchače v košili, kožených kalhotách a se šátkem na hlavě. Podle jeho slov však nejde o laciný ’reklamní’ trik, ale jeho cílem je přivést do koncertních síní za klasickou hudbou mladé posluchače, a to i za cenu, že může odradit nejstarší, konzervativní generaci.

Klavírista Petr Jiříkovský, který patří k častým Šporclovým pódiovým partnerům, začal s hraním již ve svých čtyřech letech. V jedenácti byl již studentem Pražské konzervatoře a dále na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Také on se zdokonaloval při studiu v zahraničí. Nejprve ve Francii a později na vídeňské Hochschule für Musik. Je vyhledáván nejen jako sólista, ale zejména jako komorní hráč. Je členem souboru Trio Academia, dále spolupracuje s našimi i zahraničními umělci v oblasti houslové hry a zpěvu. Jako sólista se představil v mnoha městech nejen České republiky, ale i v zahraničí a vysloužil si nejedno ocenění na prestižních interpretačních soutěžích.

Na programu kopřivnického koncertu jsou skladby Bedřicha Smetany, Césara Francka, Leoše Janáčka, Alfreda Schinittkeho a Astora Piazzolly.


    [Top]    


V Noře se sejdou tři funky kapely

K o p ř i v n i c e (dam) - Páteční poslechovou akci Beat’n’Break vystřídá v sobotu večer v CO krytu pod kulturním domem již třetí Party Jam-es. Tentokrát se mohou návštěvníci Nory těšit na tři mladé kapely hrající hudbu ve stylu funky.

Ačkoliv hosty Party Jam-es bývají většinou kapely z okolí, tentokrát přijedou pardubičtí Double Deckers, Blue Sofa z Brna a nejblíž to do Kopřivnice bude mít ostravsko-frýdecké uskupení Buble Gun.

Pardubická kapela, která má ve svém obsazení kytaru, saxofon, basu, bicí a zpěv, hraje funky kořeněné rockem, blues i jazzem. Časopis R&P je dokonce přirovnává k vynikajícím -123 minut. Podobné hudební menu připravují na svých koncertech také brněnští Blue Sofa. Tato kapela je početnější a jejich sedm členů vzhlíží k Jamesi Brownovi či Maceo Parkerovi. I v jejich hudbě se kromě funky objevují prvky jazzu a rocku. Veškerý repertoár obou kapel je tvořen vlastní tvorbou. Brňáci navíc návštěvníkům svých koncertů chystají kromě hudby také rozvernou pódiovou show. Po večerech s tvrdšími hudebními styly tak Noru v třetím Party Jam-es čeká pohodová tanečně zabarvená muzika. Trojkoncert, který uzavřou Buble Gun, bude před-znamenáním blížícího se vystoupení tria -123 minut v Noře.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.