Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Krajští radní schválili výstavbu kruhového objezdu v Kopřivnici

Křižovatku ulic Obránců míru a Záhumenní
by měl letos nahradit kruhový objezd,
tak o tom alespoň rozhodli krajští radní.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik let slibovaná přestavba křižovatky ulic Záhumenní a Obránců míru na jednopruhový kruhový objezd se uskuteční v letošním roce. Rozhodli o tom sedmnáctého ledna krajští radní. Stavba má být realizována v období mezi květnem a říjnem. Na akci, jejíž součástí je také vyřešení přechodu pro pěší a přeložky sítí, je počítáno s částkou osm milionů sto padesát tisíc korun, které kraj získá ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Ke stavbě, jejímž cílem je plynulejší provoz na křižovatce hlavních dopravních tepen města, existuje již dokonce i stavební povolení. Nyní se čeká na výběr zhotovitele.
 
 
 


    [Top]    


Lidé za odpady zaplatili skoro dva miliony

K o p ř i v n i c e (hod) - Už poslední týden máte na to, abyste se stačili přihlásit do systému přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

Do 17. ledna se zaevidovalo téměř pět tisíc domácností z Kopřivnice a místních částí a na poplatcích zaplatili necelé dva miliony korun.

V Kopřivnici na městském úřadě jsou úřední hodiny: pondělí a středa 8 - 12 a 13 - 17 hodin, úterý a čtvrtek 9 - 12, ve čtvrtek navíc od 13 do 16 hodin, kdy je pro vstup do úřadu otevřen boční vchod do anexu. V úterý odpoledne a v pátek je kontaktní místo pro veřejnost uzavřeno.


    [Top]    


Za psy volně pobíhající po městě hrozí pokuta

K o p ř i v n i c e (hod) - Od Nového roku nabyla platnost nová vyhláška o psech. Podle ní musí majitelé psy, které venčí na sídlištích a ve městě, mít buď na vodítku, nebo pes musí mít košík.

„Vloni jsme k psům vyjížděli, jen když nám někdo řekl, že ho pes obtěžuje, napadá děti nebo je agresivní. Teď od ledna, kdy platí vyhláška, by se žádný pes bez vodítka nebo bez náhubku neměl pohybovat volně. Běžně se stávalo, že když někdo šel nakupovat, tak vypustil psa. Tím by už dneska porušil vyhlášku a může být za to pokutován. Nejnižší bloková pokuta je padesát, maximální tisíc korun. V průběhu ledna budou strážníci s majiteli volně pohybujících se psů řešit problémy domluvami. V případě, že pes bude agresivní, strážníci tolerantní nebudou. Od února, když zjistí porušení zákona, bude následovat pokuta,“ komentoval platnost nové vyhlášky o psech velitel městské policie Jan Müller.


    [Top]    


Ochranáři našli další stromy hledané odrůdy

K o p ř i v n i c e (ili) - „O úspěchu můžeme mluvit v okamžiku, kdy budou mít naše jabloně deset patnáct let,“ odpověděl Dalibor Kvita, člen Občanského sdružení Hájenka, na dotaz, jak dopadla pátrací akce po odrůdě jablka kopřivnický kuželek.

V podzimních měsících vyšla nejen v našem periodiku výzva, žádající majitele této krajové odrůdy jabloně, aby se přihlásili místním ekologům a pomohli vytvořit genofond a kopřivnický kuželek zachránit. Do té doby se vědělo pouze o třech sto padesát let starých exemplářích.

Žlutozelené jablko charakteristického kuželovitého tvaru proslavil místní učitel Leopold Vícha, když jej na konci 19. století zavezl na Zemskou výstavu do Vídně, kde se odrůda těšila značné popularitě. Kopřivnický kuželek byl mezi místními obyvateli oblíben zejména pro své vlastnosti. Je totiž velmi odolný proti poškození, dobře se dají uskladnit i padanky. Ceněn je pro vynikající mošt a největší využití měl jako přídavek do nakládaného zelí.

Na výzvu se přihlásil překvapivě vysoký počet lidí, kteří jsou přesvědčeni, že kopřivnický kuželek mají ve své zahradě. „K dnešnímu dni se mi nepodařilo prověřit všechny potenciální majitele, protože některé stromy v minulém roce nezaplodily, a tím se zkomplikovalo určování, nebo se jednalo o místa značně vzdálená. Pravděpodobnost hledané odrůdy se vzdáleností zmenšuje, ale prověřit musíme všechny tipy,“ uvedl Kvita, který doposud kontaktoval jedenáct majitelů.

„Prokazatelně jsme našli další tři stromy - v Závišicích, v Sýkorci a ve volné krajině na Bílé hoře, který je oproti ostatním kusům relativně mladý - okolo padesáti let,“ upřesnil Dalibor Kvita, „lidé si často kopřivnický kuželek zaměňují za jadrničky, ale předpokládám, že ještě je naděje najít a identifikovat další exempláře.“

Od Českého svazu ochránců přírody mají místní ekologové přislíbeno dvacet podnoží, na které chtějí kopřivnický kuželek naroubovat. Stromy pak budou vysázeny v sadech spravovaných městem. „Pokud se stromy ujmou, mohly by dát první jablka po patnácti šestnácti letech, protože se jedná o pozdě plodící odrůdu,“ dodal Kvita, který hodlá založit kartotéku a vést o každém stromku podrobné údaje.


    [Top]    


Počet Kopřivničanů se neustále snižuje

K o p ř i v n i c e (hod) - Rok od roku klesá počet obyvatel Kopřivnice a místních částí. Zatímco vloni k 1. lednu 2001 měla Kopřivnice 23 805 obyvatel, letos ke stejnému datu jich bylo jen 23 755. Konečné údaje se mohou lišit, neboť pracovnice evidence obyvatel dostává minimálně s měsíčním zpožděním změny z okresního úřadu.

V místní části v Lubině bylo evidováno k 31. 12. 2001 - 1 446, ve Vlčovicích 546 a v Mniší 681 obyvatel. Poměr mužů a žen je téměř vyrovnaný, žen je 12 028 a mužů 11 727.

Během loňského roku se narodilo 230 dětí, z toho 123 chlapců a 107 děvčat. Počet narozených dětí je o osm více než oproti roku 2001. Vloni zemřelo 140 obyvatel, sedmdesát devět mužů a jednašedesát žen.

Z Kopřivnice se vystěhovalo 449 lidí, což je o dvacet devět více oproti roku 2001. Naopak do města se přistěhovalo 296 osob, oproti předešlému roku je to jen o pět více.


    [Top]    


Stíny

Dne 11. ledna v noci přepadl neznámý pachatel čerpací stanici LPG v Lubině, kde několika údery do hlavy napadl šestačtyřicetiletou pracovnici, která zde byla sama. Pachatel držel nůž a chtěl po ženě peníze. Ta mu předala číšnickou peněženku, ve které byla finanční hotovost ve výši kolem šesti tisíc korun.

Dne 14. ledna prováděla hlídka městské policie při pochůzce kontrolu v prostorách kulturního domu, při níž strážníci zjistili, že skupina mladých lidí dělá nepořádek jak v prostorách kulturního domu, tak na pánském WC. Dotyční se snažili před hlídkou utéct, ale byli zadrženi na středu města. Po zjištění totožnosti byli vyzváni, aby nepořádek uklidili, což učinili. Hlídka přestupek řešila na místě.

Dne 15. ledna ve večerních hodinách přiběhl na služebnu městské policie vyděšený mladík a oznámil, že u školy E. Zátopka leží zřejmě zraněný muž a na nic nereaguje. Hlídka okamžitě vyjela na místo a současně byla zavolána rychlá záchranná služba. Strážníci na místě zjistili, že muž má otevřenou ránu na hlavě a je v šoku. Strážníci provedli všechny potřebné úkony první pomoci a poté byl muž předán lékaři a převezen do nemocnice.

Dne 16. ledna bylo přijato telefonické oznámení, že v obchodě s potravinami byla přichycena žena při krádeži salámu. Hlídka na místě zjistila totožnost dotyčné a za přestupek proti majetku jí byla na místě uložena bloková pokuta.


    [Top]    


Senátor Jaroslav Šula pomáhá řešit problémy

K o p ř i v n i c e - Tři roky vykonává funkci senátora Jaroslav Šula z Kopřivnice. Oslovili jsme ho a položili několik otázek.

Jste v polovině svého funkčního období. Jak jej bilancujete?

Z mého pohledu ty tři roky utekly jako voda. Je to také druh činnosti v období mého života, která mě nejvíce časově vytěžuje, dělám ji s nasazením, plně si uvědomuji její zodpovědnost za lidi kolem sebe a přitom nutnou náročnost k sobě. Až v parlamentu jsem byl s to si uvědomit skutečné rozdíly mezi jeho oběma komorami, senátem a poslaneckou sněmovnou, byť v obou probíhá zdánlivě stejný zákonodárný proces. Jsem v permanentním zátahu a stále se učím. Mimo to jsem mezi Kopřivnicí a Prahou za tři roky autem najezdil 120 tisíc km, což je skoro moje druhá profese.

Co se vám podařilo v senátu prosadit a s čím jste pomohl svému regionu?

Úkoly kladené na poslance a senátory jsou rozdílné. Při projednávání nových zákonů či novel je důležité slyšet argumenty pro a proti k ustanovením jednotlivých paragrafů, udělat si věcný i politický názor, ale především nenechat se ovlivnit jednostrannými lobbisty. Držím se zásady, že zákon musí sloužit celku, nikoliv úzké skupině v její prospěch. Zatímco poslanci mohou zazářit při schvalování státního rozpočtu, že se jim podaří něco utrhnout pro svůj region, senátor ze své pozice může a většinou takto činí při kontaktu s ministerstvy v průběhu celého období, přicházejí-li požadavky z jeho regionu. Vzpomenul bych, za mnohá, četná jednání ve prospěch stabilizace a. s. Tatra, rozdělení Vagonky ve Studénce, pomoci zemědělskému podniku Sugal Bílovec. Pro mne nejdůležitější je skutečnost, abych soustředil síly na věc, ve které jsem osloven pomoci, a když vím, že je to pomoc potřebná. Protože konkrétní a včasná pomoc je ta nejpotřebnější.

Máte dvě kanceláře. Jednu v Kopřivnici a druhou v Novém Jičíně. S čím se na vás obracejí lidé nejčastěji? Jaké problémy převažují nejvíce?

Vskutku až na druhém místě pro senátora je práce v regionu, a byť ji kladu až na druhou příčku, přikládám jí nesmírný význam právě pro přímý kontakt s občany a řešení jejich konkrétních potřeb. Proto také nad běžný rámec a s přispěním vlastních prostředků provozuji dvě kanceláře v Kopřivnici a Novém Jičíně. Pro tuto činnost mám vyhraženy pondělky, po ostatní dny v týdnu zprostředkovávají kontakty oba asistenti. Jestliže ještě na počátku přicházeli lidé s vlekoucími se restitučními požadavky, nyní je to nejrůznější škála problémů - naivita v podnikání a její důsledky, špatné zkušenosti s úřady, sociální problémy a hledání řešení, někdy i životní tíseň. Přicházejí i občané, kteří se chtějí jen poradit, získat informaci, v poslední době jsme vyřizovali i mnoho žádostí o odškodnění nuceně nasazených občanů. Jako další službu občanům již po dva roky provozuji bezplatnou právní poradnu s právníkem, každé pondělí. Poradna se už stala známou a získala své opodstatnění, pomocí pro mnohé.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Na poliklinice v Kopřivnici se soustřeďuje stále více specialistů

Kopřivnická poliklinika Therapón 98, a. s., stále rozšiřuje spektrum poskytovaných zdravotnických služeb.

„Naším cílem je kumulace lékařských odborníků v takové míře, aby občané nemuseli v zájmu svého zdraví cestovat do jiných zdravotnických zařízení,“ uvedl po nástupu do funkce ředitel František Zapletal, „přitom musíme dbát nejen na kvantitu, ale i kvalitu poskytované zdravotní péče.“ Tento program se daří postupně naplňovat, a tak dnes poliklinika nabízí šestnáct specializovaných pracovišť s profesně velmi zdatnými odborníky, jejichž přehled dnes uvádíme.

Ordinace praktického lékaře:

MUDr. Tibor Vicsápi, lékař s praxí v oboru praktického a posudkového lékařství. Spolupracuje se všemi zdravotnickými zařízeními na úrovni okresu. Provádí základní léčebně preventivní péči v první linii, základní posudkovou činnost, poradenskou činnost v oblasti sociálního zabezpečení, přípravu dokladů potřebných pro posuzování zdravotního stavu občanů na OSSZ nebo OÚ.
Ordinační doba: po, út, st, pá 7 -12, čt 11 - 16. Umístění: přízemí, č. dv. 107, 108, tel.: 87 01 89 lékař, 87 01 74 sestra

Kožní ambulance:

MUDr. Jarmila Canibalová, odborná lékařka v oboru dermatovenerologie s dlouholetou praxí. Ambulance spolupracuje s kožní klinikou FN Olomouc. Provádí ošetření pro běžná kožní a pohlavní onemocnění, poradnu pro virové kožní choroby a pro kožní choroby dětí předškolního věku, drobné kosmetické zákroky.
Ordinační doba: po - pá 8 -12.30, út 13.30 - 15, po 8 - 9 ošetření tekutým dusíkem, út, pá 8 - 9 poradna pro děti předškolního věku. Umístění: 2. p., č. dv. 336, tel. 87 01 15 lékař, 87 01 14 sestra

Chirurgická ambulance:

MUDr. Pavel Holáň, lékař s praxí v traumatologii, klasické a laparoskopické léčbě; MUDr. Josef Zábranský, lékař s praxí ve všeobecné chirurgii, lékař mammologické poradny. Operace náročných případů v nemocnici v Bílovci, zajištění jakékoli operace na vyšším pracovišti. Provádí komplexní léčbu s výhodou krátkodobého pobytu na oddělení, chirurgické výkony v lokálním i celkovém znecitlivění, zajišťuje plné spektrum operací s možností volby způsobu operace, vyšetření a ošetření zlomenin, ošetření hnisavých a septických onemocnění, léčbu popálenin, mammologickou poradnu.
Ordinační doba: po - pá 7 - 17. Umístění: 1. p., č. dv. 205, tel.: 87 02 70

Ambulance plastické chirurgie:

MUDr. Alexandr Šimek, lékař s licencí pro obor plastické chirurgie a licencí garanta pro uvedený obor. Provádí veškeré operace v daném oboru kromě výkonů vázaných na hospitalizaci, odstraňování kožních a podkožních útvarů, řešení pooperačních a poúrazových komplikací, problematiku kosmetické a estetické chirurgie, problematiku vrozených vývojových vad.
Ordinační doba: st, pá 8 - 14. Umístění: 2. p., č. dv. 312, tel.: 87 02 50

Gynekologická ambulance I.:

MUDr. Miroslav Kyselý, odborný lékař v oboru gynekologie a porodnictví s více jak 20letou praxí. Ambulance spolupracuje zejména s příslušnými pracovišti Nemocnice s poliklinikou v NJ, ve speciálních případech s pracovišti Fertimed Olomouc a Cytologie Ostrava - Vítkovice. Provádí základní gynekologické vyšetření, preventivní gynekologické prohlídky, těhotenskou poradnu, vyšetření ultrazvukem, ultrazvukové prenatální vyšetření, vyšetření a poradenství pro neplodné páry, antikoncepční a prekoncepční poradenství, miniinterupce, jednoduché operační výkony.
Ordinační doba: denně 7.30 - 12, středa 7.30 - 12, 12.30 - 15.30. Umístění: 2. p., č. dv. 322, tel.: 87 02 64 lékař, 87 02 57 sestra

Gynekologická ambulance II.:

MUDr. Jaroslav Vaněk, odborný lékař v oboru gynekologie a porodnictví. Ambulance spolupracuje zejména s příslušnými pracovišti Nemocnice s poliklinikou v NJ. Provádí základní gynekologické vyšetření, preventivní gynekologické prohlídky, těhotenskou poradnu, sledování rizikových pacientek, vyšetření ultrazvukem, ultrazvukové prenatální vyšetření, vyšetření a poradenství pro neplodné páry, antikoncepční a prekoncepční poradenství, jednoduché operační výkony.
Ordinační doba: po 11 - 16, út 6.30 - 11.30, čt 11 - 16, pá 6.30 - 11.30. Umístění: 2. p., č. dv. 306, tel.: 87 02 66 lékař, 87 02 59 sestra

Urologická ambulance:

MUDr. Martin Mana, odborný lékař v oboru urologie s 14letou praxí, MUDr. Ivo Zábranský, odborný lékař v oboru urologie s 11letou praxí. Ambulance spolupracuje zejména s příslušnými pracovišti Nemocnice s poliklinikou v NJ a ve Valašském Meziříčí. Provádí diagnostiku, léčbu a prevenci onemocnění urologického charakteru, drobné chirurgické zákroky v oblasti urologických orgánů, drobné endoskopické výkony, poradenství v otázkách neplodných manželství, poradenství v otázkách poruch potence, poradenství v otázkách poruch kontinence.
Ordinační doba: po, čt 7 - 15. Umístění: 2. p., č. dv. 312, tel.: 87 02 50

Radiodiagnostické oddělení:

MUDr. Josef Hrachovec, odborný lékař s 20letou praxí v oboru. Oddělení spolupracuje zejména s příslušnými pracovišti Nemocnice s poliklinikou v NJ a MED - Centrem Nový Jičín. Provádí základní a některou nadstavbovou rtg diagnostiku, ultrazvukovou diagnostiku, speciální snímky pro stomatology.
Ordinační doba: po - pá 7.20 - 16.30 (od 14.30 do 16.30 hodin pohotovost pro chirurgickou ambulanci). Umístění: 1. p., tel.: 87 02 47 lékař, 87 02 40 rdg laboranti + objednávání vyšetření

Interní a diabetologická ambulance:

MUDr. Pavla Fleková, odborná lékařka v oboru s více než 20letou praxí. Ambulance spolupracuje v rámci mezioborových vztahů vyplývajících z ambulantní praxe. Provádí vyšetřování a dispensarisování diabetických pacientů, poskytování interních služeb pro zaevidované diabetiky, zhotovení a zhodnocení EKG, vyšetření poruch funkce štítné žlázy, vyšetření poruch tukového metabolismu.
Ordinační doba: po 7 - 13 dia, 13 - 15.30 int., út 7 - 13 int., st: 7 - 14 dia, čt 7 - 13 int., 13 - 15 ordinace v DPS - dia, pá 7 - 10 dia, 10 - 13 int. Umístění: 1. p., tel.: 87 02 89 lékař, 87 02 73 sestra

Gastroenterologická ambulance:

MUDr. Petr Huvar, odborný lékař s licencí v oboru vnitřního lékařství a gastroenterologie. Ambulance spolupracuje s příslušnými pracovišti Nemocnice s poliklinikou v NJ a v Bílovci. Provádí diagnostiku a léčbu nemocí trávicího traktu, onemocnění jater a onemocnění látkové výměny a dlouhodobé sledování pacientů.
Ordinační doba: po, st 6.30 - 8, čt 6.30 - 8, 12 - 14.30, pá 6.30 - 8, 11 - 14.30. Umístění: 1. p., č. dv. 230, tel.: 87 02 69 lékař, 87 02 67 sestra

Kardiologická ambulance:

MUDr. Jan Sklenář, odborný lékař s 25letou praxí, licence v oboru kardiologie a interny. Ambulance spolupracuje zejména s kardiologickým a kardiochirurgickým oddělením v Třinci, interní a kardiochirurgickou klinikou FN Ostrava, kardiochirurgií Brno, I. interní klinikou v Olomouci, kardiostimulačním centrem ve Frýdku-Místku a interním oddělením v NJ. Provádí vyšetření a řešení všech onemocnění oběhového aparátu s použitím zátěžových testů a echokardiografie, sledování pacientů s onemocněním oběhového aparátu (ICHS, vysoký tlak, stav po infarktu myokardu, poruchy srdečního rytmu, chlopňové vady, oběhové selhávání), ergometrické a echokardiografické vyšetření, diagnostiku akutních forem ICHS, primární i sekundární prevenci ICHS.
Ordinační doba: po, čt, pá 6.30 - 15, út 6.30 - 16, st 6.30 - 14. Umístění: 1. p., č. dv. 24, tel.: 87 02 86 lékař, 87 02 79 sestra

Rehabilitační oddělení:

MUDr. Josef Pech, odborný lékař v daném oboru s dlouholetou praxí. Oddělení spolupracuje zejména s rehabilitačním ústavem v Hrabyni, Chuchelné, lázněmi Darkov a Klimkovicemi a ortopedickou klinikou v Ostravě. Provádí komplexní odborné služby v oboru léčebné rehabilitace a fyzikální medicíny, komplexní služby v oblasti bolesti zad, nohou a kyčlí, rehabilitační léčbu pro pacienty po cévních mozkových příhodách, léčbu a prevenci komplikací v oblasti nohy u diabetiků, rehabilitaci úrazů ruky, rehabilitaci dětí s poruchami hybnosti včetně Vojtovy metody.
Ordinační doba: po, st, pá 7 - 12, út, čt 7 - 16. Umístění: suterén polikliniky, tel.: 87 02 16 lékař, 87 02 19 kartotéka

Ordinace alergologie a klinické imunologie:

MUDr. Jana Bajerová, odborná lékařka v oboru vnitřního lékařství a klinické imunologie. Ambulance spolupracuje dle potřeby s klinickými a laboratorními pracovišti KHES Ostrava, FN Olomouc, FN Brno, FN Plzeň, Ústavem imunologie v Praze, KHES Ústí n. L., OHES FM. Provádí diagnostiku a terapii pacientů s alergiemi a poruchami imunity, vyšetření spirometrie, inhalační léčbu.
Ordinační doba: st 7.30 - 12, 13 - 16.30 alerg. Umístění: 1. p., č. dv. 246, tel.: 87 02 77 lékař, 87 02 75 sestra

Oddělení léčby bolesti:

MUDr. Petr Macura, odborný lékař se specializací na anesteziologii, resuscitaci a léčbu bolesti. Provádí léčbu dlouhodobých chronických bolestivých a nezvládnutelných stavů nejrůznějšího původu, sledování účinku a nasazení správné farmakologické léčby, aplikaci infuzí, místní aplikaci léčiv do páteřního kanálu a do dalších míst.
Ordinační doba: po, út 15.30 - 17, čt 7 - 17. Umístění: 1. p., č. dv. 211, tel. 87 01 17

Středisko následné lůžkové péče:

garant: MUDr. Jan Sklenář, odborný lékař v oboru kardiologie a interny, vedoucí lékař: MUDr. Petr Huvar, odborný lékař v oboru vnitřního lékařství a gastroenterologie; MUDr. Jana Bajerová, odborná lékařka v oboru vnitřního lékařství a klinické imunologie. Ambulance spolupracuje zejména s příslušnými pracovišti Nemocnice s poliklinikou v NJ a v Bílovci. Poskytuje následnou ošetřovatelskou a rehabilitační péči u převážně gerontologických pacientů, rehabilitaci po cévních mozkových příhodách, rehabilitaci po zlomeninách.
Ordinační doba: nepřetržitý provoz. Umístění: 1. p., tel.: 87 01 97 vedoucí lékař, 87 01 96 staniční sestra

Psychiatrická ambulance:

MUDr. Věra Petrášová, odborná lékařka v oboru psychiatrie s dlouholetou praxí. Provádí stanovení odborných psychiatrických diagnóz a zavedení léčby, aplikaci injekcí, podávání antabusu, zajištění hospitalizace v psychiatrické léčebně.
Ordinační doba: po, út 7.30 - 12.30, st 10 - 12.30 poradna - alkohol, čt 8 - 12.30, pá 7.30 - 11. Umístění: 2. p., č. dv. 348 tel.: 87 02 58

Poliklinika Therapón 98, a. s., navíc pronajímá volné prostory soukromým lékařům

Ordinace praktických lékařů pro dospělé:

MUDr. Jana Baarová. Ordinační doba: po, st, pá 7 - 13, út 11 -17. Umístění: přízemí, č. dv. 113, tel.: 87 02 41 lékař, 87 02 39 sestra

MUDr. Eva Christovová. Ordinační doba: po 11 -17, út - pá 7 - 13. Umístění: přízemí, č. dv. 104, tel.: 87 01 52 lékař, 87 01 78 sestra

MUDr. Milan Miloševič. Ordinační doba: po, st, čt 7.30 -12.30, út 11 - 17, pá 8 - 12. Umístění: přízemí, tel.: 87 02 34

MUDr. Věra Marková. Ordinační doba: po 11 - 16, út - pá 7 - 12, navíc út LPK 7.30 - 8.30. Umístění: přízemí, č. dv. 106, tel. 87 02 48 lékař, 87 01 82 sestra

MUDr. Jan Boháč. Ordinační doba: po, čt, pá 7 - 12, út 7 - 11, DPS 12 - 14, LPK 8.30 - 9.30, st 11 - 16. Umístění: přízemí, č. dv. 109, tel: 87 01 70 lékař, 87 01 86 sestra

MUDr. Rudolf Babinec. Ordinační doba: po, út, čt, pá 7 - 12, st 11 - 16. Umístění: přízemí, č. dv. 111, tel.: 87 02 46 lékař, 87 02 44 sestra

Ordinace pro děti a dorost

MUDr. Helena Konečná. Ordinační doba: po, út, st, pá 7 - 11, navíc v po 12 - 14 poradna, čt 8 - 11 a 13 - 16.30 hod. Umístění: přízemí, č. dv. 402, tel: 87 02 26

Ušní, nosní a krční ambulance:

MUDr. Pavel Večeřa. Ordinační doba: po 8 -15, út 8 -12, st 8 - 12 (audiometrie), čt 8 - 14, pá 12 - 14. Umístění: 2. p., č. dv. 343, 344, tel.: 87 02 52

Pracovní lékařství:

MUDr. Zdenka Tomešová. Ordinační doba: po - čt 7 -13, pá 7 -11.30. Umístění: 2. patro, tel.: 87 02 82, 87 02 81

Ortopedická ambulance

MUDr. Dalibor Ostrý. Ordinační doba: jen na objednání, po 8 - 14, 16 - 18 Profitness, út 7 - 12.30, 13.30 - 15, st 7 - 12.30, 15 - 18, čt 8 - 14, pá 7 - 12 a 13 - 15 operace. Umístění: 1. p., č. dv. 248, tel.: 87 02 71

Neurologická ambulance

MUDr. Hana Vaněčková. Ordinační doba: jen na objednání, po a čt 7 - 12 a 12 - 14. Umístění: 1. p., č. dv. 249, tel.: 87 02 85

Oční ambulance

MUDr. Alena Pernicová. Ordinační doba: út 7.45 - 15.45, st lichý týden 13 - 17, sudý 7.30 - 12, pá 7.30 - 13.30.

MUDr. Eva Šetková. Ordinační doba: po 7.30 - 15.30, st lichý týden 7.30 - 12, sudý 13 - 17, čt 7.30 - 14.

Umístění: je společné, 2. p., č. dv. 352, tel.: 87 02 65

Zubní ordinace:

MUDr. Stanislav Jalůvka. Ordinační doba: po 7 -17.30, út, st 7 - 14.30, čt 7 - 15.30, pá 7 - 12.30. Umístění: 3. p., č. dv. tel.: 87 01 22

MUDr. Petr Holub. Ordinační doba: po 9 -16.30, út, st, čt 7 - 14.30, pá 7 - 13. Umístění: 3. p., č. dv. 447, tel.: 87 01 21

MUDr. Sylva Zahrádková. Ordinační doba: po, st, čt 7 - 14, út 9 - 17, pá 7 - 13. Umístění: 3. p., č. dv. 453, tel.: 87 01 20

MUDr. Věra Boková. Ordinační doba: po, út, čt 7 - 14.30, st 8 - 16.30, pá 7 - 13. Umístění: 3. p., č. dv. 452, tel.: 87 01 43

MUDr. Jan Žárský. Ordinační doba: po 7 -17, út, čt 7 - 15, st 9 - 17, pá 7 - 13. Umístění: 3. p., č. dv. 442, tel.: 87 01 35

MUDr. Pavla Míčková. Ordinační doba: po, st, čt 7 - 14.30, út 8 - 16.30, pá 7 - 13. Umístění: 3. p., č. dv. 433, tel.: 87 01 39

MUDr. Jana Klocová. Ordinační doba: po 9 - 16.30, út, st, čt 7 - 14, pá 7 - 13. Umístění: 3. p., č. dv. 432, tel.: 87 01 37

MUDr. Pavla Satinská. Ordinační doba: po 7 - 14.30, út, st 9 - 17, čt 7 - 14.30, pá 7 - 13. Umístění: 3. p., č. dv. 435, tel.: 87 01 41

MUDr. Věra Škráčková. Ordinační doba: po 7 - 17, út, st 7 - 14.30, čt 8.30 - 17, pá 7 - 12. Umístění: 3. p., tel.: 87 01 24


    [Top]    


Tomeček: Člověka to mrzí, ale závodit mě stále baví

Tomáš Tomeček nezakrýval rozladěnost
ze svého letošního umístění,
na nejtěžší rallye světa prý však nezanevřel.
Foto: David Macháček

  

K o p ř i v n i c e - Vloni musel závod opustit kvůli poruše pohonu na levém předním kole. Letos Tomáše Tomečka a jeho týmové kolegy o post na stupních vítězů připravilo pro změnu kolo pravé. Závodník, který se nikdy netajil svými ambicemi vyhrát, tak dokončil Rallye Arras - Dakar až na desátém místě mezi kamiony. I to, že závod dokončil, však považuje za malé vítězství.

Evropské etapy jste vždycky považoval za nevýhodu pro tatry, co jste říkal letošnímu startu z Arrasu?

Začátek letošní rallye byl zdlouhavý, nezáživný až nudný. Často se jezdily dlouhé přesuny a nezávodilo se. Myslím, že po Evropě se skutečně jelo zbytečně dlouho. Vlastní závody začaly až v Ataru po dni volna. Kdyby záleželo na mně, začal bych třeba v Granadě, udělal jednu etapu v Evropě a hned do Maroka a začít závodit, ale i tak bylo letos hodně přesunů. Organizátoři měli zřejmě obavy o bezpečnost. Z mého pohledu ty opravdové závody začaly až v polovině rallye po dni volna a ke konci to bylo tak nahuštěné a tak tvrdé, že řada účastníků byla až zaskočena. Na druhou stranu obdivuji pořadatele, že v takovém světě, jaký teď je, vůbec něco takového zorganizovali. Jedeme oblastmi, kde není ekonomika silná, kde jsou lidé chudí, což s sebou nese jistá rizika. Všichni víme své o banditech. Zřejmě proto se trať držela pobřeží a nezamířila víc do centrální Mauretánie, kde by se dalo očekávat nějaké nebezpečí. Myslím, že udělali maximum, ale Evropu vynechat mohli. Po sportovní stránce to byly velice pěkné závody. Naháněli jsme se, dojížděli jsme se a viděli jsme své soupeře na trati. Opravdu pěkné závody.

Takže vás zklamala pouze technika?

Technicky to bylo naprosto bezvadné. Vyjma té osudné poruchy, na tu teď nemyslím, když tohle říkám. Tatra fungovala bez problémů. Nové auto je hodně srovnatelné s tím starým hasičákem. Tlumení, výkon motoru, řazení, dohušťování, všechno bylo bez problémů. Myslím, že se to ani moc nezpomalilo. Vliv posunu váhy na přední nápravu jsme eliminovali tlumiči. Bohužel ten kříž hnací hřídele byl nový a nevydržel. Zjistíme proč, ale zatím to nevíme. Jde o součástku důležitou pro pohon 4 x 4. Bez toho se z písku vyjet nedá. Naše auto je deset tun těžké, každé kolo tak nese dvě a půl tuny a pokud pohon jednoho kola nefunguje rozloží se váha na zbývající tři kola, vznikne velký jízdní odpor a auto se zahrabává.

Kolik času jste ztratili opravami přímo na trati?

Vyjma té hlavní závady jsme stáli asi hodinu. První půlhodinu ztráty zavinila vyfouknutá pneumatika. Když jsme při etapě do Ataru ztratili těsnicí kroužek, museli jsme vykopat a zvednout auto, kroužek vyměnit, odjet. Dalších třicet minut jsme ztratili, když jsme zapadli v solisku. Snažili jsme se vykopat, ale brzy jsme přišli na to, že sami se z toho nedostaneme, a čekali jsme na auto, které pojede za námi. Shodou okolností to byl Karel Loprais, který nás vytáhnul. Nicméně i po tomto incidentu jsme byli na druhém místě asi půl hodiny před Lopraisem, ale hned další den přišla ta závažná porucha. Potřebný díl jsme bohužel neměli s sebou, byl nový a nepředpokládali jsme, že by se mohl pokazit. Kdybychom ho měli, ztratili bychom dvě hodiny a pořád by se ještě dalo bojovat. Teď už ten kříž budeme mít vždycky v autě, ale on už se nikdy nepokazí.

Jaké byly vaše pocity, když jste zjistili, že závada vás s největší pravděpodobností vyřadí nejen z bojů o stupně vítězů, ale dokonce i z celého závodu?

Všichni jsme z toho byli špatní. Museli jsme sehnat díl a namontovat jej. Zpět jsme se vraceli stejnou cestou, neboť se to stalo zrovna v etapě, kde byl start i cíl v jednom místě a minuli jsme dvě průjezdní kontroly. Když jsme v jednu ráno dojeli, neměli jsme tušení jestli budeme moct příští den pokračovat v závodě. Když nám to pořadatelé povolili, byli jsme moc rádi. Když jsme přijeli na start další etapy, bylo všechno veselejší a měli jsme novou motivaci. Věděli jsme, že nemáme šanci na dobré umístění, kvůli kterému jsme tam jeli, ale aspoň že dojedeme. Až za další den jsme se dozvěděli výšku penalizace a tím pádem i to, že jsme právem na posledním místě tak, abychom neohrožovali další závodníky, kteří problém jako my neměli.

Nebere to člověku chuť do závodění, když mu už podruhé porucha zmaří plány?

Je to velká a neočekávaná nepříjemnost a navíc už podruhé. Lhal bych, kdybych řekl, že to člověku nebere chuť, ale já se snažím brát to z té druhé stránky. Podařilo se nám vyhrát tři etapy a reakce De Rooye nebo Čagina byly vesměs dobré. Bylo by škoda, kdybychom tam příští roky chyběli, uvolnili jedno místo a usnadnili ostatním to závodění. Pořád mě to ještě baví. Pokud budou sponzoři ochotní nás podpořit i příští rok, budeme pokračovat dál.

Je vůbec nějaká šance tomu, co se vám stalo, předejít?

Určitě. Letos jsme tomu nedali žádnou ránu, a to je první dobrá věc. Další pozitivum je, že máme nové auto, které jsme si v podstatě sami postavili a využili přitom svých vlastních zkušeností, ne jako hasičák, který jsme dostali už v podstatě hotový. Vylepšíme pár drobností a budeme doufat ve větší štěstí.

Několik etap jste se držel na druhém místě za Čaginem, měli jste letos na to, jeho kamaz porazit?

Čagin bral za největšího konkurenta daf, a když v jedné etapě z kraje závodu dostal defekt, předjel ho a snažil si vytvořit maximální náskok. Jednu dvě etapy jel vabank. My jsme drželi své tempo, ale daf měl několik defektů za sebou a navíc dostal penalizaci a byl úplně vyřazen z bojů. Když to Čagin zjistil, povolil nohu na plynu a jel zhruba stejně rychle jako my. Má dobré taktické vedení, je to vyježděný závodník a rok od roku se zlepšuje. Je tam vidět velmi profesionální přístup, o který se my taky snažíme, ale v našich finančních podmínkách je to horší. Bude to velký oříšek do budoucna jej porazit, ale jednou se to povede.

Po vašem návratu se objevily zprávy o tom, že jste ironizoval Lopraisovu pomoc na trati.

Není to vůbec pravda. Psalo to pouze Právo, asi se rozhodlo, že nás roznese na kopytech. Ten článek ze mě udělal grázla, který si neváží cizí pomoci. Dali mi do úst slova, která jsem neřekl. Já jsem Karlovi vděčný za to, že mě ze soliska vytáhl. Poděkoval jsem mu, ale tím nějaká pokora končí a závodí se dál. Nehrozí to, že bych mu za to přepustil své místo.

David Macháček


    [Top]    


Loprais musel rekord odložit, stříbra si však také cení

Karel Loprais (vpravo) měl i po návratu
z Afriky důvod k úsměvu.
Druhé místo sice neznamenalo pokoření
rekordu, ale tým si jej prý opravdu vydřel.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Sošku Tuarega tentokrát stříbrné barvy dovezl z Afriky tým Karla Lopraise. Pilot soutěžního kamionu do cíle Rallye Arras - Dakar dorazil se ztrátou víc než čtyři hodiny na Rusa Čagina. Sen o rekordu v počtu vítězství v nejtěžší rallye světa se tak odsunul minimálně o jeden rok.

K šesti zlatým trofejím jste letos přidal jednu za druhé místo. Kolik druhých míst v Dakaru už máte za sebou a nebyl pro vás letošní výsledek zklamáním?

Stříbrných moc nebylo. Celkem jsme byli druzí čtyřikrát. Bronz mám dokonce jen jeden, a to za třetí místo v Rallye Paříž - Kapské Město před desíti lety. Víc bylo těch čtvrtých míst, ale to k tomu patří. S letošním výsledkem jsme maximálně spokojeni. Za daných podmínek se nedalo vytěžit víc než druhé místo, a to těší nejen mě, ale celý tým. Jeli jsme to, co nám auto dovolilo. Přivézt domů zlato nebylo tajné, ale veřejné přání. Hned na začátku s tím někdo přišel, že to bude sedmé vítězství, ale každý závod je jiný. Někdy člověk vyhraje a ani o tom neví a někdy je rád, že dojede druhý a je to vydřené druhé místo. Tak tomu bylo v letošním roce.

Inovací rallye byl letošní start v Arrasu, změnilo to nějak závod?

Arras je asi jen tři sta kilometrů nad Paříží, takže to trať nijak zvlášť neprodloužilo. Evropská část byla letos ale složitější, než je zvykem. Proběhl třeba i noční přejezd, což je nezvyklá věc. Hodně také záleží na počasí, a to letos nebylo příjemné. V Evropě jsou nejhorší etapy, které pro nás byly nakonec zrušené. Ty se jedou někde na louce, kde měly problémy i osobní vozy. Ještě štěstí, že nás tam nepustili. Pepík Macháček svou čtyřkolku dvě hodiny myl od bláta. Kdybychom měli mýt celý kamion, tak bychom snad ani nestihli start další etapy.

Hned po příjezdu do Afriky jste si zopakovali své loňské dobrodružství s chladičem.

Je to zajímavé, bylo to možná patnáct nebo dvacet kilometrů do místa, kde se nám to stalo vloni. Ráno před startem ještě Pepík Kalina říkal: „Dnes jedeme tu etapu, co jsme vloni spravovali chladič.“ A za chvíli už jsme se potýkali s tím samým. Ke cti zase přišlo všechno, co teklo, včetně piva a slivovice.

Další technické problémy vás nepotkaly?

Nebylo to nic vážného. Trošku nás trápilo utlumení přední nápravy, ale s tím jsme počítali a vzali jsme víc tlumičů, které jsme častěji měnili. Závažnější věc byla prasklá torzní tyč levého předního kola. To se nám ale díky našim mechanikům a doprovodu podařilo opravit, takže jsme to nakonec všechno zvládli. Nikdy jsem ještě nejel takový kus bez pérování přední nápravy. Samozřejmě je na autě co vylepšit a z letošních zkušeností víme, co udělat proto, aby příště auto jelo podle našich představ. Navíc jsme letos dojeli bez defektu. Jeli jsme přes ostré kameny a přesto nebyla ani první, ani druhá sada pneumatik, kterou jsme preventivně nasadili, v polovině závodu nijak zvlášť pořezaná. Poškození bylo tak malé, že jsme k výměně obutí nebyli nuceni. Když se ale bojuje o minuty a nikdo neví, co jej čeká, tak jsme možnosti výměny pneumatik využili.

Letos v závěru závodu překvapil jeho účastníky silný déšť. Zažil jste vy jako pamětník někdy něco podobného?

Na Dakaru jsem ještě nic podobného neviděl. Několikrát se stalo, že jsme zažili přeháňku, kdy spadlo pár kapek, ale aby celý den hustě pršelo a celou speciálku jsme museli odjet se zapnutými stěrači, tak to se stalo poprvé.

Jak liják změnil trať v pouštním prostředí?

Tam, kde byl prach, tam bylo bláto, a kde byl suchý písek, byl písek mokrý. Po mokrém písku se jede poměrně dobře, je to terén, který drží. Nejhorší jsou prašné úseky, ty se změnily ve velké pláně pokryté řídkým blátem. Nemusím nikomu vykládat, jak se jezdí po polní cestě, která je plná vody. Byla to klouzačka.

Jak vypadalo letošní startovní pole mezi kamiony, mění se a nebo se rok co rok scházejí na startu stejní závodníci?

Přibyl letos daf, který nebyl třináct let. Zatímco vloni byly dva many, letos jich jelo minimálně pět. Rozšiřuje se to. V závodě byla také řada renaultů, mercedesů, hino nebo nějaká iveca. Je to velice pestré, ne všichni však mají na to, bojovat o vítězství.

Členem posádky doprovodného kamionu byl letos Brit Malcolm Douglas. Jaké byly jeho dojmy z Dakaru?

Bylo to pro něj velké překvapení. Kdo jede Dakar poprvé, nedovede si představit, co jej čeká a co všechno zažije. Nakonec to zvládl. Kluci ho zasvětili do tajů navigace a dost jim pomohl, i když navigace doprovodu není tak náročná jako v soutěži. Jestli s námi pojede i napřesrok, se teprve uvidí.

Znamená to, že už zase uvažujete o příštím ročníku?

Samozřejmě. Chceme jet v každém případě, ale ne za každou cenu. Jet za každou cenu by znamenalo závodit i třeba proti vlastní vůli. Ale já si myslím, že pojedeme a že tomu nebude nic bránit, i když třeba zdravím si člověk nikdy nemůže být jist. Právě zdraví je určitě věc, kterou bych účasti v rallye nechtěl obětovat.

Zdravotní problémy se vám letos vyhnuly?

Byly tam jen nějaké střevní problémy, ale hlavně rozhoupaný žaludek. To auto není Puma 1, která doskočila a stála. Nové auto na nerovnostech opravdu houpe. A navíc, když tlumiče nefungovaly, jak měly, byl žaludek pořád v pohybu, ale jinak v pohodě. Vloni jsem měl problém se zády, ty se pro změnu s výměnou vozu ztratily. Dokonce i Bedřich Sklenovský, známý sběratel chorob, z toho letos vyváznul dobře.

Jaká byla letos spolupráce s doprovodným kamionem?

Bedřich Sklenovský se svým vozem byl naštěstí vždycky tam, kde jsme ho potřebovali. Taky to neměli jednoduché. V etapě, když jsme potřebovali torzní tyč, k nám museli jet asi čtyřicetikilometrový úsek, který byl pod vodou, což je velmi nepříjemné. Když vjíždíte do takové kaluže, nevíte jestli má hloubku pět nebo padesát centimetrů, ale jim se to podařilo zvládnout i v noci.

Suverénním vítězem mezi kamiony byl letos kamaz Vladimíra Čagina. V čem tkví jeho úspěch?

Je to dané zázemím. Má velkou partu mechaniků, kteří se mu starají o auto. K dispozici má nejen doprovodný kamion, ale také osobní vůz a spoustu dalších lidí. Je to jen otázkou toho, kolik to auto vydrží. My jsme vždycky sázeli na to, že tatra není sice nezničitelná, ale dá se s ní závodit a taky vyhrát, pokud se trošku šetří. U Rusů je to tak, že po každé etapě se to vozidlo snaží co nejvíc zrekonstruovat. Druhý den mají nové brzdy, určité části hřídelí a tím se snaží docílit toho, že to auto vydrží do cíle.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.