Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada schválila sportovním klubům téměř pět set tisíc

K o p ř i v n i c e (hod) - K první schůzi v letošním roce se sešli radní minulý týden v úterý.

Rada města po projednání souhlasila se zveřejněním záměru prodat zhruba jeden hektar v areálu Podnikatelského parku Kopřivnice za účelem výstavby závodu na základě žádosti o odkoupení pozemku firmy Derutex, s. r. o. „Jedná se o českou firmu se sídlem v Příboře, kde dnes působí v pronajatých halách. Tato firma byla založena za účelem podnikání převážně v oboru kovoobráběčství, zámečnictví a konstrukční a projektové činnosti ve strojírenství. Firma se zabývá výrobou montážních, zkoušecích a měřicích přípravků převážně pro automobilový průmysl,“ řekl o firmě, jež má zájem vstoupit do průmyslového parku, místostarosta Zdeněk Krajčír.

Smlouvu o dílo na výstavbu domova důchodců v Kopřivnici schválila rada města. Vítězem veřejné soutěže, která byla na tuto stavbu vyhlášena, se stala firma Zlínstav, a. s., Zlín. „V rozpočtu se počítá s dotací pro rok 2002 ve výši 15 milionů korun, celková hodnota díla se pohybuje kolem pětapadesáti milionů korun. K dnešnímu dni nejsou známé podmínky pro přiznání státní dotace a podmínky jejího čerpání. To znamená, že skutečnou potřebu vlastních finančních prostředků na výstavbu pro rok 2002 a 2003 nelze stanovit a ani odhadnout. Tato skutečnost je ošetřena ve smlouvě o dílo se Zlínstavem. Ten je také připraven nést částečnou prostavěnost stavby. Ve smlouvě je také ošetřeno i to, že město může od realizace stavby odstoupit,“ komentoval projednávanou smlouvu Krajčír.

Rada také schválila podání žádosti České energetické agentuře o vypracování energetického auditu tepelného hospodaření města Kopřivnice. „Na audit je možné získat dotaci ve výši padesáti procent. Tento dokument řeší komplexní energetickou koncepci města. Podle předpracovaných studií by mělo vzniknout několik plynových kotelen a čtyřtrubkový systém se změní na dvojtrubkový a ztráty na vedení by měly být minimální. Na financování celé akce by se měl podílet i nějaký finanční partner, ale v žádném případě by se tato investice neměla odrazit na navýšení ceny tepla. Byli jsme se podívat na obdobné řešení v Bruntále, kde celá akce včetně výkopů, projektové dokumentace a položení potrubí trvala tak asi rok,“ rozvedl další bod programu Krajčír.

Radní doporučili ke schválení zastupitelům materiál zabývající se finančními příspěvky sportovním klubům ve výši téměř půl milionů korun podle stejné koncepce jako vloni. „V radě jsme vyhodnotili čerpání finančních příspěvků v roce 2001. To se pohybovalo kolem devadesáti dvou procent. Zbylé peníze se v prosinci po schválení zastupitelstvem převedly do provozu správy sportovišť,“ uzavřel místostarosta Krajčír.


    [Top]    


O přenos signálu z rozhledny je zájem

K o p ř i v n i c e (hod) - Kabelová televize Kopřivnice provedla ve spolupráci s městem průzkum zájmu o příjem vysílání z vysílače Bílá hora. Celkem bylo distribuováno asi tisíc letáčků do lokalit, které jsou v dosahu signálu a které nejsou napojeny na kabelovou síť.

„Přesto, že ukončení průzkumu bylo naplánováno do 21. prosince, vracely se letáčky ještě v prvním týdnu letošního roku,“ řekl Jan Bittner, ředitel kabelové televize.

Celkem se vrátilo 226 hlasovacích lístků, z nichž se sto osmdesát domácností vyslovilo, že má zájem přijímat vysílání ihned po uvedení do provozu, čtyřicet později a šest domácností nemá zájem vůbec.

„Celkový počet vrácených lístků naznačuje zájem o prováděný průzkum, neboť mnohé průzkumy prováděné v Kopřivnici v minulosti se setkaly s účastí nepoměrně nižší,“ dodal Jan Bittner

Sto čtyřicet čtyři anketních lístků odevzdali tazatelé na podatelnu městského úřadu nebo vhodili do schránky kabelové televize. Přes poštu se vrátilo jednatřicet lístků.

Majitelé mobilních telefonů využili možnosti zaslání SMS, těch bylo jednadvacet a třicet respondentů vyplnilo dotazník na našich internetových stránkách.

„Pokud se týká výsledků hlasování, je možné s potěšením konstatovat, že zájem je poměrně velký, což konstatovala i společnost B plus TV Klimkovice, která již obdobné průzkumy organizovala,“ uzavřel Bittner.

Kabelová televize motivovala oslovené domácnosti tím, že vrácené anketní lístky budou slosovány o ceny. Nyní přinášíme seznam vylosovaných výherců. Knihu o Kopřivnici získává Milan David, Příborská 583, Josef Staněk, Mniší 182, Jarmila Indruchová, Janáčkova 5, Olga Benišová, Štramberská 384, a Jarmila Stoklasová. Příruční aktovku obdrží Jaroslav Aujezdský, Obránců mírů 281, hrníček s logem Kopřivnice: Čestmír Černošek, Mniší 100, a Pavel Orkáč, Lubina 187, dárkovou psací soupravu dostane Leopold Melčák, Na Vápenkách 842. Tyto ceny si jmenovaní mají vyzvednout v prodejně kabelové televize na ulici Obránců míru nejpozději do 28. února.


    [Top]    


Stavbě domova důchodců prý nikdy nebylo blíž

K o p ř i v n i c e (ili) - K dostavbě domova důchodců se po léta upírají naděje mnoha kopřivnických obyvatel. „Ještě nikdy jsme zahájení realizace dostavby nebyli tak blízko, ale nechci se radovat předčasně. Uvěřím, až tady nastoupí zedníci se stavební technikou,“ brzdí své nadšení ředitelka domu s pečovatelskou službou Jitka Veřmiřovská. Stavba byla právě pro svou náročnost na finanční prostředky odkládána zákonodárci města po dvě funkční období.

Dům s pečovatelskou službou na ulici České byl dán do provozu 1. července 1994 a od té doby obyvatelé tohoto zařízení čekají na dobudování kuchyně, jídelny a kulturní místnosti. Zakonzervovaná hrubá stavba měla být dodělána v druhé etapě, kdy mělo dojít i na výstavbu domova důchodců.

„Při nástupu do funkce jsem vnímala výhody dostavby spíše jako možnost přípravy obědů, ale teprve postupem času jsem pochopila hlavní nevýhody chybějícího domova,“ uvedla ředitelka Veřmiřovská. Pracovnice DPS musely rozšířit se zhoršujícím se stavem některých klientů službu na sedm dní v týdnu. Přestože spolupráce s okresem při umísťování potřebných obyvatel do domova důchodců je dobrá, kapacity v našem regionu jsou nedostatečné. Pomohlo i otevření léčebny dlouhodobě nemocných na poliklinice, ale ani toto zařízení nemůže suplovat absenci domova důchodců.

„Starší lidé nemají rádi velké změny, ke kterým změna bydliště rozhodně patří. Přechod z jednoho křídla budovy do druhého už nebude tak bolestivou záležitostí, zvlášť když o ně bude pečovat stejný personál,“ zdůrazňuje jednu z hlavních výhod dostavby domova důchodců Veřmiřovská. Doposud jsou klienti, jejichž zdravotní stav se zhoršil natolik, že potřebují čtyřiadvacetihodinovou službu po sedm dní v týdnu, přemísťováni do domovů pro důchodce v rámci okresu. K dalším výhodám patří možnost přípravy dietních jídel podle zdravotních nároků obyvatel a rozšíření přípravy jídel i na soboty a neděle. Zároveň by se dostavbou zlepšily možnosti kulturního vyžití obyvatel.


    [Top]    


Akce prevence kriminality mají stát přes čtvrt milionu

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyři projekty s předpokládaným nákladem přes čtvrt milionu korun by letos měly v Kopřivnici působit jako prevence kriminální činnosti. „Ministerský program byl letos vyhlášen dost pozdě a byla velmi krátká doba na poslání projektů,“ posteskla si kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová. Podle jejích slov však úzké směřování programu na problémové skupiny omezoval okruh autorů projektů na několik subjektů, které s nimi dlouhodoběji pracují.

Projekty, které již prošly komisí Prevence kriminality, budou ještě posuzovat městští radní a následně i zastupitelé.

Nejvyšší prioritu komise přiřkla projektu azylového domu Salus na dovybavení vznikajícího krizového centra Čtyřlístek a vyškolení jeho pracovníků.

„Projekt počítá se zakoupením lůžkovin, nádobí a dalších nutných věcí,“ řekla Mikundová. Projekt Salusu počítá s náklady ve výši 81 500 korun. Jedenáct a půl tisíce by jeho autoři rádi získali od města, padesát devět tisíc by rádi získali od ministerstva vnitra a zbytek pokryjí z vlastních zdrojů.

Druhý projekt je pokračováním již osvědčených víkendových a prázdninových pobytů určených pravidelným návštěvníkům klubu Kamarád. Ty by letos měly dohromady stát sto deset tisíc korun. „Peníze slouží na zaplacení dopravy, ubytování, vstupného a také vyškolení dobrovolníků a pracovníků klubu. Je to věc, která funguje a rozvíjí se,“ uvedla Mikundová. V tomto případě autoři projektu požadují po městě dvacet tisíc, zbylých devadesát by rádi získali z ministerské dotace.

„Na ministerstvo bychom správně měli zaslat pouze dva projekty, přesto jsme se rozhodli poslat i třetí,“ prozradila Mikundová. S pořadovým číslem tři tedy do Prahy poputuje projekt Resocializačního pobytu zdejší zvláštní školy. Ten je určen dětem ze sociokulturně znevýhodněného prostředí a bude stát čtyřicet jedna a půl tisíce. Jeho předkladatelé však počítají s částečným pokrytím nákladů rodiči, od města by tak rádi dostali pouhé čtyři a od ministerstva osmadvacet tisíc korun.

Poslední z projektů, jejichž účelem má být preventivní působení proti trestné činnosti, bude akce Miss Roma. Organizátory akce, kterou společně plánují klub Kamarád a místní dům dětí a mládeže a která by měla proběhnout na přelomu května a června nebo v říjnu, bude stát zřejmě třicet tisíc. „Spoluúčast města na veškerých plánovaných projektech je zatím určena na šedesát pět a půl tisíce korun. Dá se však předpokládat, že ve skutečnosti budou výdaje města v tomto ohledu vyšší. Nepočítám s tím, že by ministerstvo poslalo všechny peníze, o které budeme žádat,“ řekla Mikundová s tím, že v Praze musejí žádosti o dotace být nejpozději na konci února.


    [Top]    


V hotelu porostou další krámky, ale i lepší ubytování

Ředitelka hotelu Tatra Alice Lamborová
prochází zrekonstruované pokoje
ve dvanáctém patře budovy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - I v letošním roce se bude postupně měnit tvář hotelu Tatra. Budova v centru města by měla poskytnout další obchodní místa, vzniknou zřejmě i nové kanceláře.

V současné době se upravuje kuchyň. Ta je pro stávající potřeby hotelu příliš velká, a tak její část ustoupí opět obchodním prostorům. „Všechna obchodní místa, která vznikla minulý rok, jsou obsazena a už mám i několik dalších zájemců,“ tvrdí ředitelka hotelu Alice Lamborová s tím, že o obsazení nově vzniklých prostor rozhodně nemá obavy.

Na jaře by pak dokonce měly začít práce na úpravách v suterénu hotelu, kde by měly své místo najít další krámky. Ke druhému patru hotelu, které již nyní slouží jako kancelářské prostory firem, by mohly v případě zájmu přibýt další dvě podlaží.

Zlepšovat se však má i úroveň ubytování. „Na konci minulého roku jsme zrekonstruovali celé dvanácté patro, letos budeme pokračovat dalšími etážemi,“ tvrdí Lamborová. S vyšším standardem ubytování budou na hosty čekat také vyšší ceny. Nyní host ve dvanáctém patře zaplatí za noc o 230 korun víc než v jiných podlažích.


    [Top]    


Třešinkou na dortu v programu bylo vystoupení Freddieho Mercuryho

Svaly trojnásobného mistra republiky
v kulturistice Jana Kubíka byly vedle
vystoupení revivalových skupin a kouzelníka
jednou z atrakcí obecního plesu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Program letošního Velkého obecního plesu se pořadatelům obzvláště vydařil. Na začátku přítomné přivítal moderátor Petr Stebnický, který v průběhu večera imitoval významné osobnosti jak z oblasti politiky, tak i kultury. Imitovanými hlasy uváděl kulturní vystoupení, a tak například zazněly hlasy Miloše Zemana, Karla Gotta či Fišera. O předtančení se postaral Taneční klub Miroslava Gillara z Nového Jičína, a to hned dvakrát.

Prvním hostem večera byl legendární Elvis Presley, který se svou kapelou vtáhl přítomné do dob jeho největší slávy. Vladimír Lichnovský z Příbora, který zpívá, hraje na kytaru a tančí jako Elvis, jej opravdu dokonale imitoval. Dokonce i odchod byl přesně takový jako za dob Elvise. Kapela ještě dohrávala, ale Elvis zmizel a na konci baskytarista oznámil, že Elvis opustil budovu. O půl desáté se představil kulturista Honza Kubík, trojnásobný mistr republiky. Přítomné dámy jeho první vstup komentovaly: „To je všechno?“ Ve druhém, který následoval asi o půl hodiny později, došlo dokonce i ke svlékání. Nahé tělo v pózách odhalovalo všechny svaly. Na plese bylo možné dokonce spatřit i cirkulárku, a to při vystoupení iluzionisty Iva Žídka se svou partnerkou. Ten nejprve předvedl, že pila je opravdu ostrá, a přeřezal připravenou hůlku a poté připoutal ke stolu svou partnerku a před přítomnými diváky ji přeřezal. Nebylo to tak, jak to známe z různých vystoupení, pod nějakou rouškou či v krabici, ale jeho partnerka ležela na stole a on nad ní přejel se zapnutou cirkulárkou.

Jako třešinka na dortu čekalo na návštěvníky plesu půlnoční překvapení v podobě vystoupení další legendy, a to Freddieho Mercuryho, který přítomné strhl k tanci i ke zpěvu.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.