Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Vladimír Merta bude hrát v ’kulturáku’

K o p ř i v n i c e (dam) - Recitál podobný těm, které uvedl ještě na půdě někdejšího M-klubu, odehraje ve středu třiadvacátého ledna na půdě kulturního domu folkař Vladimír Merta.

Merta, který patřil k nejzajímavějším osobnostem předlistopadové folkové hudby, která tehdy představovala jistý alternativní proud, je nejen muzikant, ale svou invenci uplatňuje i v jiných uměleckých oborech. Jako absolvent FAMU se věnoval a věnuje scenáristice a režii. V mládí zkoušel dokonce malovat a psát poezii.

Svou debutovou desku vydal Vladimír Merta u francouzské společnosti Vogue. Následovala delší pauza vynucená nepřízní režimu. Až na sklonku osmdesátých let vydává dvojdesku s živým koncertem. Během celé té doby písničkář s přestávkami vystupoval, publikoval a pokoušel se o vlastní filmařské projekty. Během osmdesátých let psal a režíroval animované filmy.

Od devadesátého prvního roku produkuje ve svém vlastním nakladatelství knihy a hudbu. Navíc doprovází soubor Mišpacha a houslistku Janu Lewitovou. Velmi výrazný zájem jeví Merta o středověkou hudbu, sám dokonce vyměnil kytaru za jednu z jejich předchůdkyň. „Na kytaru už jenom hraju, necvičím, improvizuju. Kdo se ale nechá okouzlit loutnovým zvukem, propadne teskné samotě renesančních harmonií, je pro kytaru ztracený. Hraní na loutnu je buď-anebo. Musíte si ostříhat nehty, je to introvertnější svět, jiný zvukový ideál,“ píše na svých internetových stránkách zpěvák, který je rovněž znám svou účastí v mnoha charitativních projektech.

Vladimír Merta je také autorem scénické a filmové hudby, zhudebňuje verše a přitom stále pokračuje i ve své písničkářské dráze. Má za sebou také mnohá vystoupení za hranicemi. Často se Merta pouští také do projektů v poslední době tolik populárních, tvořících mosty mezi jednotlivými hudebními žánry. K tomu všemu je Merta velmi čilým publicistou a esejistou a navíc také přednáší o problémech animace kultury na katedře kulturologie Karlovy univerzity.


    [Top]    


Plesová sezona začala, všechny sály chystají bály

K o p ř i v n i c e (dam) - Plesem absolventů tanečních kurzů odstartovala minulou sobotu letošní plesová sezona. Ta skončí až tradičním Plesem sportovců dvaadvacátého března.

V kulturním domě proběhne celkem deset plesových akcí včetně dvou dětských karnevalů. Katolický dům v Kopřivnici počítá ve svém programu s jedním klasickým plesem, dětským karnevalem a první únorový večer zpestří Country bál. Také sály v místních částech nebudou prázdné. V Mniší se lidé mohou těšit na čtyři plesy. Vlčovický kulturní dům bude hostit jednou děti na maškarním a podruhé dospělé na Obecním plese a v Katolickém domě v Lubině plánují celkem pět plesů.


    [Top]    


Maďaři do Nory nedorazí

K o p ř i v n i c e (dam) - Polské Hey měli tuto sobotu v kopřivnické Noře následovat maďarští hudebníci z kapely Remember Band. Koncert se však v plánovaném termínu neuskuteční. „Kapela přesunula své turné. Původně měli do republiky přijet už na začátku ledna, teď to vypadá, že přijedou až po dvacátém,“ řekl šéf Nory Lukáš Lešinský. Maďarům měli v Kopřivnici předskakovat ostravští Sheeva Yoga, i když v Noře zvažovali uspořádání jejich samostatného koncertu, nakonec ze záměru z technických důvodů sešlo. To, zda se Remember Band objeví na programu místního klubu příští měsíc, je zatím ve hvězdách. „Pokud mi někdo ten koncert nabídne, možná jej udělám, ale únorový program je již téměř hotový a určitě tam ten koncert nebudu cpát násilím,“ nechal se slyšet Lešinský.


    [Top]    


Treuchelovou uvidí i ve ’Mlejně’

K o p ř i v n i c e (dam) - V neděli ukončená výstava zdejší malířky Jindry Treuchelové se z výstavní síně v Muzeu na Fojtství zřejmě postěhuje do další galerie. Rozsáhlá kolekce obrazů, z nichž některé jsou vytvořeny unikátní technikou autolaku, se někdy v průběhu roku objeví v ostravské galerii ’Mlejn’.


    [Top]    


Na děti čeká maškarní rej

K o p ř i v n i c e (dam) - Prvním ze dvou připravovaných maškarních bálů je v místním kulturním domě na programu již tuto neděli odpoledne. Na děti čeká tříhodinová zábavná show připravená divadlem Zlatý klíč. „Děti se mohou těšit na scénky s pohádkovými motivy, původní autorské písničky a diskotéku,“ slibuje produkční Kulturního domu v Kopřivnici Dagmar Rysová. Chybět podle jejích slov nebudou ani soutěže a hry o drobné ceny.

Další karneval čeká na nejmenší tanečníky o měsíc později, poslední únorovou neděli, ten však bude již v režii divadélka BO-BO.


    [Top]    


Funky - 123 minut rozezní novojičínský Happy End

N o v ý J i č í n (dam) - Novojičínský Klub Happy End by se měl zítra večer stát cílem příznivců - 123 minut. Právě tam totiž v osm hodin večer začíná koncert této pardubicko - pražské kapely.

Trio, jehož debutové album ’shooba dooba’ vzbudilo nadšení a vyneslo kapele také cenu České akademie populární hudby, hraje energické funky, které okořeňuje špetkou jazzu a blues a velkou hrstí improvizace. - 123 minut tvoří kytarista a zpěvák Zdeněk Bína, bubeník Emil Valach a baskytarista Frederik Janáček, původem ze Švédska.


    [Top]    


Předplatitelé letos vyjedou na operetu

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnešní den je posledním, kdy mohou předplatitelé divadelních představení v kulturním domě zaplatit jízdenku na zájezd do Slezského divadla v Opavě.

Letošním osvěžením předplatitelského cyklu bude opět jedno z hudebních představení, která pro svou náročnost nelze uskutečnit v Kopřivnici. Letos dramaturgové předplatného vybrali dvouaktovou operetu Rudolfa Frimla Rose Marie. Ta sice patří k nejznámějším autorovým dílům, ale opavský soubor ji uvádí v nové textové a dramaturgické a instrumentační podobě. Představení se uskuteční v pátek 25. ledna.


    [Top]    


Obecní ples zpestří kouzelnické triky, kulturista a revivalová vystoupení

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři kapely, ale také další doprovodný program čeká na návštěvníky letošního Velkého obecního plesu. Ve velkém sále místního kulturního domu, kde se bude odehrávat valná většina programu, se budou na pódiu střídat dvě kapely, kromě A-bandu ze Studénky to bude oblíbený příborský Elvis Presley Revival Band s Vladimírem Lichnovským, v sousedním baru Pomněnka pak bude hrát O.P. Jazz band.

Předtančení plesu bude letos v režii Tanečního klubu Miroslava Gillara, jehož svěřenci budou tančit na Straussovy valčíky. O druhé představení se postarají členové místního tanečního souboru Zdeny Havlové. Účastníci plesu se však nemusí těšit pouze na hudbu a tanec. Kousky ze světa magie bude předvádět iluzionista Ivo Žídek. „Patří ke špičce mezi našimi kouzelníky,“ tvrdí Dagmar Rysová z kulturního domu. Žídek bude vstupovat během večera několikrát, navíc bude přímo u stolů předvádět mikromagii a manipulaci s předměty. Vrcholným číslem by pak mělo být přeřezání ženy motorovou pilou.

Hostem letošního obecního plesu bude také trojnásobný mistr republiky v kulturistice Jan Kubík. Svalovec bude mít během večera dvě exhibiční show.

Kolem půlnoci by se na pódiu měl objevit také Freddie Mercury, nebo alespoň jeho dvojník ze známého krnovského revivalu skupiny Queen.

Průvodcem večera, jehož start je naplánován na dobu mezi devatenáctou a dvacátou hodinou, bude letos moderátor a imitátor Petr Stebnický, známý z televizních obrazovek.


    [Top]    


Koncert Hey uváděly dvě další kapely

V kopřivnické Noře zakončila polská
rocková legenda Hey se zpěvačkou
Kasiou Nosowskou (na snímku)
své koncertní miniturné po severu Moravy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncerty tří rockových kapel během jednoho večera si mohli minulou sobotu vychutnat návštěvníci CO krytu pod kulturním domem. Hlavními hvězdami večera byli polští Hey, jejich vystoupení však předcházelo hraní dalších dvou skupin.

Nejdřív patřilo pódium místním muzikantům ze Slow Food. Kapela, která spolu hraje nedlouho a zmiňované vystupování v Noře bylo jejím prvním veřejným koncertem, posluchače určitě nezklamala a s premiérou byli spokojeni i sami muzikanti. Po nich přišla zcela mimo program na řadu ostravská formace Hot Wassermann a i ta si našla v osazenstvu klubu své posluchače.

„To, že tady budou hrát, jsem se dozvěděl až včera večer. Bylo to na výslovné přání kapely Hey,“ prozradil šéf Nory Lukáš Lešinský.

„Hot Wassermann s Hey hrál i ve čtvrtek v Boomerangu a v pátek v Opavě. Polákům se kapela moc líbila a sami přišli s tím, že by rádi, aby hráli i v Kopřivnici,“ tvrdí organizátor miniturné Hey po severu Moravy Tomáš Václavek. Vzhledem k neplánovaně prodlouženému ’předprogramu’ se Hey dostali na pódium až pár minut před půlnocí. Na produkci kapely, která patří mezi špičku polské scény, zato ale čekalo nažhavené, i když ne příliš početné publikum.

„Oni přijížděli do Česka s tím, že jsou tady neznámou kapelou. V Ostravě byla sice návštěvnost slušná, ale v Opavě to bylo ještě horší než tady,“ řekl Václavek s tím, že skupinu, která v Polsku hrála i pro několikatisícové davy, menší počet posluchačů nijak netrápí. Naopak kapela prý byla s koncertem velmi spokojena.

Koncerty zpestřené diaprojekcí, které Hey v republice absolvovali, byly součástí propagace jejich poslední desky [sic!]. Ta by podle informací z kapely možná mohla vyjít i u nás. Záleží na domluvě mezi polskou a českou odnoží vydavatelství Warner music. Zpěvačka Hey Kasia Nosowska má už dokonce připravené k nahrávání anglické texty, které by nahradily stávající polské, pokud by byla deska vydána i za hranicemi.


    [Top]    


Odložená Amélie z Montmartru dorazila do Pulsu

K o p ř i v n i c e (dam) - Reprízou jedné z nejúspěšnějších komedií minulého roku začíná tento promítací cyklus v kopřivnickém kině Puls. Kromě ní se však na plátně objeví další tři premiéry včetně odložené Amélie z Montmartru.

Deník Bridget Jonesové nadchl desetitisíce diváků. Příběh holky, které je přes třicet a stále hledá ’toho pravého’, vychází z bestselleru, který si v roce 1996 dobyl ženy po obou stranách Atlantiku. Neohrabaná Bridget (Renée Zellwegerová) se musí rozhodnout mezi nevyrovnaným Danielem Cleaverem (Hugh Grant) a pohledným a úspěšným, leč snobsky přehlíživým právníkem Markem Darcym (Colin Firth), z čehož tvůrci vytěžili neuvěřitelné množství gagů. Černou komedii natočenou v britsko-francouzské koprodukci bude Puls promítat dnes v šest i v osm večer.

Zítra už se na plátno kina dostane akční thriller Sejměte Cartera, který na ně přivádí představitele kultovního Rockyho a Ramba Sylvestra Stalloneho. Sejměte Cartera je určen především obdivovatelům tohoto herce. Filmový Jack Carter pracuje pro šéfy podsvětí v Las Vegas jako vymahač a ten, kdo je tu proto, aby svými pěstmi lidi usměrňoval tam, kam patří. K návratu do rodného Seattlu Jacka přiměla až tragická smrt mladšího bratra, který se údajně opilý zabil za volantem. Pochybnosti bratrovy manželky však Cartera přivedou na několik podivných okolností. Zapojením svého intelektu a především pěstí hlavní hrdina brzy zjistí, že jeho bratr byl zavražděn, a rozpoutá peklo pomsty. Sejměte Cartera natočil režisér Stephen T. Kay a k ztvárnění příběhu, který se na plátnech objevil již v sedmdesátých letech, použil moderní videoklipové snímání a střih.

V neděli a v pondělí kino uvede Prokletí žlutozeleného škorpiona. Za tímto prapodivným názvem se skrývá retrokomedie Woodyho Allena. Parodii na béčkové detektivky a romantické komedie ze 30. a 40. let si Allen napsal pro sebe. V roli C. W. Briggse, experta na pojišťovací podvody, nejen pronese řadu kultovních hlášek a baví diváky svou tradiční potřeštěností. Ta je mnohdy způsobena přítomností krásných žen, tentokrát Betty Ann Fitzgeraldové (Helen Huntová), kolegyně z firmy, a Laury Kensingtonové (Charlize Theronová), milionářské dcerky se zálibou v perverznostech. Prokletí žlutozeleného škorpiona je nejen prosycené typickým humorem, ale sálá z něj atmosféra doby, do které Allen jednoduchý příběh zasadil.

V úterý a ve středu odpoledne i večer se na plátně Pulsu zabydlí Amélie z Montmartru. Film, který měl do Kopřivnice přijít již před Vánocemi, patří k největším filmovým událostem minulého roku. Amélii z Montmartru natočil a napsal Jean-Pierre Jeunet, režisér filmů jako Delikatesy či Vetřelec: Vzkříšení. Jeho poslední kousek, který se stal evropským filmem roku a sbírá nejrůznější ocenění, je však snímek úplně jiného ražení. Amélie Poulainová, servírka v jedné z mnoha kaváren na Montmartru, se v den svých dvaadvacátých narozenin rozhodne konat dobro a pomáhá doslova každému člověku třeba s jen zanedbatelným problémem a navíc se do toho všeho ještě zamiluje. Příběh ale není v případě Amélie tím nejdůležitějším, tím je kouzelná atmosféra, kterou se jejím tvůrcům podařilo vytvořit.


    [Top]    


Členství ve Filmovém klubu s sebou opět nese řadu výhod

K o p ř i v n i c e (dam) - Nový členský průkaz Filmového klubu si musejí vyřídit všichni, kteří chtějí od ledna využívat slev na představení menšinového žánru v kopřivnickém kině Puls. „Myslím, že řada lidí si ani neuvědomila, že už jejich průkazy neplatí,“ komentovala prvních pětadvacet prodaných průkazů šéfka Pulsu Radka Korená. Podle jejích slov jsou zatím mezi přihlášenými spíše nováčci než pravidelní členové klubu, ty pak očekává během několika následujících týdnů.

Průkaz Filmového klubu stojí stejně jako vloni šedesát korun a jeho držitel má k dispozici zvýhodněné vstupné na veškerá představení Filmového klubu nejen v kopřivnickém, ale i v dalších kinech. Kopřivničtí ’klubáci’ mohou navíc počítat s jednou volnou vstupenkou na jakékoliv představení zdejšího kina a padesátiprocentní slevou na jedno libovolné představení z programu kulturního domu.

Filmový klub bude s výjimkou února, kdy jej vystřídá Projekt 100, promítat tři, ale i čtyři filmy do měsíce, a to vždy v úterý večer. Fanoušci filmů, které nespadají do hlavního hollywoodského proudu, čeká dramaturgie vystavěná tak, aby vyhovovala co nejširší divácké obci. Promítány budou jak novinky, tak starší snímky mnoha různých žánrů a tvůrců.

Stejně jako klasický Filmový klub bude v novém roce pokračovat také cyklus filmů pro středoškoláky nebo zavedený Filmový klub pro seniory.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.