Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 2/2002
ze dne 
17. ledna 2002

Zprávy z města a okolí

Autoškoly doufají, že jim novela přivede klienty

Do systému na odpady se lze přihlásit i v místních částech

SDC na valné hromadě vstoupí do orgánů Tatry

Sbírka letos vynesla přes dvě stě tisíc korun

Se službami na hlavní poště jsou lidé nespokojeni

I když nabízené placené služby nefungovaly, peníze nevrátili

Nové poštovní budovy bychom se v Kopřivnici měli dočkat do pěti let

Vyřízení pasu do tří dnů je od Nového roku minulostí

Vloni bylo povoleno přes dvě stě padesát staveb

Bartošová oslavila své devadesátiny

Změny v jízdních řádech

Počet psů v útulku se během Vánoc zvýšil

Štramberk se chce soudit o práva na ’Uši’

Stíny

Starosta jednal o budově místního kontaktního místa


    [Top]    


Autoškoly doufají, že jim novela přivede klienty

K o p ř i v n i c e (dam) - V to, že od počátku roku platící novela zákona oteplí zájem o jejich služby, doufají majitelé většiny místních autoškol. Nová znění zákonů upravují především podmínky pro provozování autoškol, ale mění některá pravidla výuky a závěrečných zkoušek novopečených řidičů.

„Doufám a věřím, že se něco změní. Každá změna může být jen k lepšímu, hůř než minulý rok už prostě být nemůže,“ tvrdí provozovatel autoškoly MarKo Marian Kordoš. Na něj stejně jako na jeho konkurenty dolehl minulý rok dramatický pokles zájmu o výcvik. Mnozí provozovatelé autoškol dokonce hovořili o blížícím se bankrotu. „Situace je zatím stejná jako vloni. Lidé chodí, ale je jich opravdu velmi málo. Jestli novela k něčemu bude, zatím nemohu říct, to poznáme až na konci roku,“ tvrdí Jiří Polášek, učitel a majitel autoškoly Sajp.

Jiří Ohnůtek, provozovatel autoškoly, která jako jediná v Kopřivnici nabízí i výcvik pro řidičské průkazy skupiny ’C’, je však k vlivu novely na množství klientů autoškol poněkud skeptický. Novela prý rozhodně neznamená, že se všichni ti, kdo vyčkávají, zda nedojde k zjednodušení podmínek pro zisk řidičáku, vrhnou na autoškoly. „Úpravy, které se dotknou přímo žáků autoškol, jsou poměrně drobné. Mezi nejzásadnější patří především zkrácení závěrečné praktické zkoušky z řízení osobního vozu z dosavadních čtyřiceti na třicet minut,“ uvedl Ohnůtek. Nové znění zákona například také ruší povinnost konat zkoušku z jízdy v místě, kde je křižovatka řízená světelnými signály, či povinnost pokračovat v jízdě i tehdy, kdy se zkoušený dopustí hrubé chyby. Do autoškol nyní budou moci nastupovat také cizinci. Na rozdíl od minulého, nyní totiž zákon dovoluje při přihlášení do kurzu předložit místo občanského průkazu také pas. Lépe na tom nyní budou také lidé, kteří se rozhodnou rozšířit si svůj řidičský průkaz ze skupiny B na skupinu C. Tady totiž nové znění zákona předepisuje osmnáct hodin jízd na rozdíl od vloni požadovaných třiatřiceti, což bude podle Ohnůtka mít příznivý vliv nejen na délku, ale také na cenu kurzu.

Novela také ulehčí přezkušování profesionálních řidičů. Ti budou muset sice každoročně absolvovat příslušné školení, ale přezkušování je čeká jen jednou za tři roky. Nižší jsou také požadavky na správnost testů. Řidičům bude stačit k obhajobě své odborné způsobilosti zisk osmdesáti procent všech možných bodů. S novelou však vzrůstá počet těch, kteří budou osvědčení o přezkoušení způsobilosti k řízení potřebovat. Jsou to profesionální řidiči nákladních aut nad 3,5 tuny, taxikáři a šoféři autobusů.


    [Top]    


Do systému na odpady se lze přihlásit i v místních částech

I přes vytvoření provizorního pracoviště
musejí lidé, kteří se jdou přihlásit
do systému nakládání s komunálními odpady,
vystát dlouhé fronty.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (red) - Připomínáme, že do konce měsíce ledna musí občané splnit ohlašovací povinnost, která jim vyplývá ze zákona, a přihlásit se do systému přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

Aby se předešlo frontám na městském úřadě na ulici Záhumenní, kde se přihlášky přijímají, mohou se dnes ve čtvrtek 17. ledna v době od 14 do 19 hodin zaevidovat a případně i zaplatit občané v Kulturním domě v Mniší a ve Vlčovicích. V Katolickém domě a v budově Základní školy v Lubině budou přihlášky i úhrady přijímány o týden později, tj. ve čtvrtek 24. ledna od 14 do 19 hodin.

V Kopřivnici na městském úřadě jsou úřední hodiny stanoveny následovně: pondělí a středa 8 - 12 a 13 - 17 hodin, úterý a čtvrtek 9 - 12, ve čtvrtek navíc od 13 do 16 hodin, kdy je pro vstup do úřadu otevřen boční vchod do anexu. V úterý odpoledne a v pátek je kontaktní místo pro veřejnost uzavřeno.

Přihlašovatelé odpadů jsou průběžně odbavováni, při zvýšeném počtu návštěvníků je otevřeno i mimořádné pracoviště, aby se čekací doba na úřadě minimalizovala. Přesto pracovnice úřadu prosí příchozí o shovívavost při občasné nárazové kumulaci.


    [Top]    


SDC na valné hromadě vstoupí do orgánů Tatry

K o p ř i v n i c e (dam) - Změnu stanov a změny v obsazení statutárních orgánů automobilky Tatra bude mít v pondělí osmadvacátého ledna na programu mimořádná valná hromada společnosti.

Valná hromada, která bude znamenat definitivní tečku za převzetím kopřivnického průmyslového gigantu americkou společností SDC International, začne v devět hodin ráno ve správní budově Tatry.

„Valná hromada mohla být svolána až na základě písemné žádosti České konsolidační agentury, kterou se představenstvo firmy mohlo zabývat až po Novém roce, a oznámení o konání valné hromady musí být zveřejněno nejméně tři týdny před jejím konáním,“ řekla mluvčí kopřivnické Tatry Věra Breiová.

Nový americký majitel Tatry hodlá do Kopřivnice přivést nové vedení v čele s mezinárodně uznávanými osobnostmi, akcionáři, řediteli, poradci a managementem SDC zahrnujícími Hanka Kiefera, bývalého generálního ředitele Kenworth/Peterbilt Trucks, Ronalda Harboura, prezidenta detroitské společnosti Harbour Associates, Dennise Pawleyho, bývalého výkonného viceprezidenta Daimler Chrysler, a generála Alexandra Haiga, jr., bývalého ministra zahraničí USA a vrchního velitele sil NATO. Tito lidé by se měli ujmout postů nejen v představenstvu či dozorčí radě, ale také přímo manažerských míst v automobilce.


    [Top]    


Sbírka letos vynesla přes dvě stě tisíc korun

K o p ř i v n i c e (ili) - Tříkrálová sbírka, kterou místní charita organizovala v Kopřivnici, Lubině, Štramberku, Závišicích, Sedlnici, Rybí, Mořkově, Životicích, Veřovicích, Ženklavě, Libhošti a Novém Jičíně vynesla rekordní zisk.

„Loni jsme vybrali 176 tisíc, letos 278 tisíc, a to ještě nemáme sečtený Nový Jičín,“ netajil se radostí ředitel kopřivnické charity Miroslav Leško. Na uvedené sumě se Kopřivnice podílela 72 508,90 a Lubina 33 817,40, Štramberk 22 397,90 korunami. Poděkování České katolické charity patří všem, kteří přispěli velkorysými finančními dary.


    [Top]    


Se službami na hlavní poště jsou lidé nespokojeni

K o p ř i v n i c e (ili) - V předvánočním shonu jsme oslovili náhodné respondenty, čekající ve frontách ve vestibulu hlavní pošty v Kopřivnici, aby zhodnotili rozsah a kvalitu poskytovaných služeb.

Jiří K. (49 let, učitel) - Mám pocit, že tady platí nepřímá úměra. Čím více se ceny za poskytované služby zdražují, tím horší je jejich kvalita. Interiér se před lety inovoval, ale tím všechno skončilo.

Romana G. (27 let, mateřská dovolená) - Jsem tady dneska podruhé, protože jsem neměla občanku, ale fronta je pořád stejná.

Jaroslava B. (19 let, studentka) - Stojím tu se složenkami místo taťky, protože ten říká, že na to nemá nervy, že by tady z toho udělal kůlničku na dříví.

Zdeňka L. (52 let, švadlena) - Kdy tu přijdu, tak je tu fronta a za přepážkou otrávené obličeje. Ve spořitelně vás každý nejprve pozdraví a pak se zeptá: co pro vás můžu udělat? Ale tady na vás kolikrát zvýší dokonce hlas.

Petra V. (32 let, prodavačka) - Dokážu víc než kdo jiný posoudit, že práce s lidmi je těžká, ale dávat najevo nechuť takovým způsobem je zarážející.

Ivan M. (72 let, důchodce) - Když vidím ty chudinky, jak se v závějích vlečou s těmi narvanými taškami, tak je mi jich líto. Ale tady nejsem spokojený. Jsme tu jak herinci, nedá se tu ani pořádně dýchat.

Martin P. (38 let, soukromý podnikatel) - Je to monopol a od toho se odvíjí všechno ostatní. Kdybych si já dovolil nechat čekat klienta dvacet minut, tak jsem ho viděl naposledy a napříště vyhledá konkurenci. Ale na poště čas nehraje roli, tady se pobírá časová, ne úkolová mzda.

Josef P. (43 let, pracovník v zemědělství) - Proč to tu nezvětší! I v traktoru mám víc místa. Před chvílí tady paní omdlela.

Jana B. (29 let, profesorka) - Styk s poštovními úřednicemi jsem eliminovala na minimum, ale jsou situace, kdy se tomu opravdu nevyhnu, a to mám pak celý den po náladě.

Zdeněk K. (44 let, počítačový technik) - Kdejaká instituce už polední pauzy zrušila, ale tady se drží pořád. Mně by vyhovovala delší otevírací doba. I prostředí by mělo být kulturnější.

Jana H. (36 let, sekretářka) - Je to spíš o přístupu lidí. Když jsou na vás někde milí, tak si prostředí ani nevšímáte.

Filip S. (50 let, úředník) - Kopřivnice by si určitě zasloužila důstojnější prostory. Dvacet tisíc obyvatel a kutlochy jak na vesnické pobočce.

Marcela R. (26 let, zdravotnice) - Já mám s poštou pořád problémy. Jednou to je potrhaný časopis ve schránce, podruhé mi nechtějí vydat dopis, přestože mám manželův občanský průkaz apod. Tak jsem se naštvala, že jsem před poštou požádala prvního chlapa, který byl vousatý, aby na manželovu občanku dopis vyzvedl. Paní se ani na okamžik nezarazila a dopis mu vydala.


    [Top]    


I když nabízené placené služby nefungovaly, peníze nevrátili

K o p ř i v n i c e (ili) - Rodina Heleny M. se v rámci Kopřivnice přestěhovala na konci minulého roku z jednoho bytu do druhého. Aby nezatěžovala další nájemníky předáváním pošty, která došla na její původní adresu, zaplatila si na poště službu zajišťující převod listovních zásilek na její novou adresu. „Potěšilo mě, že za stokorunový poplatek se už nemusím o nic starat,“ uvedla Helena M.

O to větší však bylo její překvapení, když ji noví nájemníci telefonicky upozornili, že má na poště doporučený dopis, na jehož existenci je upozornil lístek ve schránce. „Za nemožných podmínek jsem si vystála dvacetiminutovou frontu, abych vzápětí pochopila, že pokud nemám lístek, nemůže mi nikdo doporučený dopis vydat. Nepomohlo ani tvrzení, že mám zaplacenou službu, která by mi automaticky převod pošty měla zajistit. Vůbec je to nezajímalo. Ani náznak omluvy, ani stín lítosti nad jejich pochybením,“ vzpomíná na nepříjemné okamžiky Helena, kterou jednání pracovnice nenechává ani po týdnech klidnou.

Musela tedy navštívit své původní bydliště, od nových nájemníků vyzvednout upozornění na doporučený dopis a následující den vystát další frontu. „Kdyby se alespoň někdo omluvil, nebo vrátil poplatek za nefungující službu, ale to jsem si musela vyslechnout spíš arogantní poznámky na svou adresu,“ dodala Helena M.


    [Top]    


Nové poštovní budovy bychom se v Kopřivnici měli dočkat do pěti let

N o v ý   J i č í n - S Miroslavem Vávrou, ředitelem České pošty, s. p., Obvod Nový Jičín, který v sobě zahrnuje okres Nový Jičín a Vsetín s pětadevadesáti pobočkami, jsem se sešla, abych občanům zprostředkovala nejen pohled do zákulisí, ale přiblížila problémy, které trápí druhou stranu.

Plánujete do budoucna rozšíření stávající kapacity pošt v Kopřivnici?

Už druhým rokem vyhledáváme vhodné prostory, protože rozšíření stávající pošty se ukázalo ze strany majitele objektu jako nereálné. Máme vytipované dva objekty a navíc jsme závislí na tom, zda-li se tato akce dostane do plánů ředitelství odštěpného závodu. Je naší snahou, abychom vyšli vstříc vlastním požadavkům veřejnosti a uspokojili i naše požadavky, které vyplývají ze samotné technologie zpracování. Nechci stanovit přesné datum, ale v průběhu pěti let by se Kopřivnice měla nové pošty dočkat.

Jak hodnotíte zavedení motorizované roznášky na vesnicích?

Česká pošta je sice státní podnik, ale veškeré financování je kryto z vlastních zdrojů. Na rozdíl od některých jiných firem funguje na principu celoplošnosti. Proto jsme museli sáhnout k ekonomickým opatřením tak, abychom zajistili obslužnost celého území a zracionalizovali pohyb doručovatelek. Ne nezanedbatelným důvodem byla i jejich bezpečnost. Motorizované doručování přineslo požadovaný efekt a zároveň občanům rozšíření služeb, jako je např. sběr zásilek, doručování balíků v obcích, což dříve v tomto rozsahu nebylo možné.

Jak se zvýší objem přepravovaných zásilek v období před vánočními svátky oproti běžným měsícům?

Každý rok je v tomto jiný. Záleží na spoustě okolností: jak vyjdou svátky, jak si firmy vybírají dovolenou apod. První týden v prosinci byl téměř beze změn. Zesílení provozu se objeví začátkem druhé dekády a pak během tří čtyř dnů dojde k mohutné akceleraci trvající maximálně deset dní, kdy se počet přepravovaných zásilek mnohonásobně zvětší. Bez ohledu na svátky a nepřízeň počasí musíme vše zvládnout. Tomuto období říkáme pošťácké žně. Dřív to byly i Velikonoce, ale to už skončilo.

Pociťujete lidmi upřednostňované jiné formy komunikace?

Určitě, ale pokud si do posílání krátkých textových zpráv promítnete i náklady na mobilní telefon, tak vám určitě SMSky levněji nevyjdou. Ale je to samozřejmě všechno otázka volby komunikace. Je opravdu poznatelné, že se veřejnost v určitém období odklonila od písemného styku. Ale lidé se pomalu začínají k pohlednicím vracet, protože se jedná přece jenom o osobnější projev. Nejvíce je vidět návrat u firem. Předpokládám, že si lidé vždycky budou posílat klasické dopisy a pohlednice, byť bude doba sebevíc přetechnizovaná.

Vyřadil z provozu vývoj techniky některé klasické služby?

Nemůžu říct, že by vyřadil, ale minimalizoval. Je to například posílání telegramů, které se omezilo pouze na blahopřání ke svatbě či narození dítěte a kondolence. Navíc telegramy jsou produktem Českého Telecomu, který pro něj na základě smlouvy provozujeme.

Do jaké míry odpovídají ceny vámi poskytovaných služeb?

Otázka cen se řeší na jiné než obvodní úrovni. Je třeba si uvědomit, že jsme firma, která je založena na základě obchodního principu. To znamená, musíme pokrýt své náklady a vytvořit přiměřenou ziskovou položku. Je zákaz křížového financování - kdysi, ještě před rozdělením spojů, například vyšší cena hovorného dotovala velice nízké ceny poštovného. To v dnešní době není možné. K tomu si připočtěte zvyšování cen energií, benzínu, promítnutí cen inflace do mezd zaměstnanců a navíc pošta má v každé obci objekt, který se musí udržovat a s kterým musí být udržováno pravidelné dopravní spojení. Velké náklady stojí také poštu investice do bezpečnosti a rozvoje nových technologií. Musíme myslet na budoucnost.

Disponuje pošta dostatečným lidským potenciálem?

Česká pošta zaměstnává lidi všech možných profesí, u kterých dnes převládá středoškolské vzdělání. Pravidelně pro zaměstnance připravujeme kurzy zaměřené nejen na novou techniku a programy, ale hlavně na zvládání stresových situací. Na to klademe největší důraz, protože naším cílem je spokojený zákazník. Je třeba si uvědomit, že naši pracovníci jsou vystaveni velkému psychickému tlaku na přepážce, při práci v terénu a po ukončení hodin pro veřejnost další zátěži při vlastním zpracování tržeb, zásilek a dokladů, což je dáno šíří služeb a požadavky klientů.

Ilona Hoffmannová


    [Top]    


Vyřízení pasu do tří dnů je od Nového roku minulostí

K o p ř i v n i c e (hod) - Od Nového roku došlo k časovému posunu ve vydávání cestovních dokladů, které si občané v loňském roce mohli vyřídit v krátké časové době, tedy do čtyřiadvaceti hodin nebo do tří dnů. Tyto doklady byly bez strojově čitelné zóny s vlepenou fotografií a jejich platnost byla omezena na jeden rok.

Ministerstvo vnitra chce snižovat počet těchto vydávaných cestovních pasů i vzhledem k současné bezpečnostní situaci a připravovanému vstupu České republiky do Evropské unie. V dopise, který radnice obdržela z okresního úřadu ke změně ve vydávání cestovních dokladů bez strojově čitelné zóny, je stanoveno, že „cestovní pasy bez strojově čitelné zóny se vydávají ve lhůtě kratší než třicet dnů a že lhůta pro vyhotovení pasu počíná běžet doručením na příslušný okresní úřad podle místa trvalého pobytu žadatele.“

Lidé by si měli sami rozmyslet, zda budou pasy vyřizovat na poslední chvíli. I správní poplatky dosahují trojnásobku, tedy za vydání pasu pro dítě do 15 let se zaplatí 150 korun a ostatní osoby šest set korun.

Běžně vydávané cestovní doklady mají strojově čitelnou zónu a skenovanou fotografii a jejich vyřízení trvá třicet dnů. Správní poplatky činí za dítě do 15 let 50 korun a za ostatní občany 200 korun.


    [Top]    


Vloni bylo povoleno přes dvě stě padesát staveb

K o p ř i v n i c e - V loňském roce se počet žádostí o vydání stavebního povolení zhruba shodoval s rokem 2000 - tj. asi 250 rozhodnutí na novostavby, rekonstrukce, přístavby, nadstavby. Klesl počet žadatelů o stavbu rodinných domků - bylo vydáno 18 stavebních povolení oproti loňským 28. Nejvíce novostaveb je v Kopřivnici, tři v Lubině, dvě v Závišicích a jedna ve Vlčovicích. Čtrnáct novostaveb rodinných domků bylo kolaudováno. Přibližně jedna pětina rozhodnutí se vztahovala ke stavebním úpravám v jednotlivých bytech bytových domů. Jedná se zejména o odstranění stávajících bytových jader a jejich nové vybudování spojené i s drobnými změnami dispozice příslušenství, rozšíření plynoinstalace v bytech na Koreji.

V loňském roce stavební úřad povolil výstavbu 101 garáží. Jeden celek tvoří devět garáží na ulici Francouzské, ty jsou již v provozu, 16 garáží vznikne na ulici Alšově. Z komplexu 76 garáží ’u kravína’ je dokončen blok 21 garáží, po úpravě příjezdové komunikace bude zkolaudován.

Ze zajímavých staveb, které jistě upoutaly pozornost, připomenu stavební úpravy hotelu Tatra. Stavební úřad se zde spolu s architektem města snaží skloubit požadavky majitele na funkční využití objektu s odpovídajícím architektonickým výrazem. Stojí nás to velmi velké úsilí a trpělivost.

Velkou změnou v Kopřivnice je odstranění staveb starého závodu Tatry a příprava území pro výstavbu marketu Kaufland. Byli jsme asi všichni překvapeni, jak rychle objekty zmizely. Z areálu bylo odvezeno cca pět tisíc tun odpadu (zeminy, betonu, asfaltových lepenek, dřeva, kovů) a asi 20 m3 kontaminovaných kalů z jímek. Převážná část materiálu z demolic však byla na místě rozdrcena a použita k vyrovnání terénu. Demoliční práce včetně likvidace komína prováděly Dopravní stavby holding, a. s., divize speciálních prací Prostějov, vlastní likvidaci odpadů firma ASA, spol. s r. o., provozovna Ostrava. Můžeme s potěšením říci, že celá akce proběhla bez obtěžování obyvatel města ať již nadměrným hlukem, prachem nebo znečištěním silnic.

Významnou stavbou, která byla zdejším stavebním úřadem povolena koncem července loňského roku, a v polovině ledna bude pomalu zprovozňována, jsou výrobní haly a administrativní budova firmy Dura v Průmyslovém parku ve Vlčovicích. Objekty jsou stavebně dokončeny a bude v nich povoleno prozatímní užívání, v němž dojde nejdříve k montáži technologie, na kterou naváže zkušební provoz. Teprve po jeho vyhodnocení budou objekty kolaudovány a povoleno jejich trvalé užívání.

Na závěr bych doplnila, že zastupitelstvo města odsouhlasilo pojmenování lokality vlčovického průmyslového areálu jako Průmyslový park Vlčovice s přidělením čísel popisných - zahajuje Dura s číslem popisným 300.

Šárka Fabiánová, vedoucí stavebního úřadu


    [Top]    


Bartošová oslavila své devadesátiny

Bývalá učitelka Eliška Bartošová na začátku
ledna oslavila devadesáté narozeniny.
I přes svůj vysoký věk se stále aktivně
účastní veřejného života.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Na zatáčku ledna oslavila významné životní jubileum paní Eliška Bartošová, která se dodnes zajímá o aktuální kulturní a politické dění v našem městě.

Paní Eliška Bartošová se narodila 4. ledna 1912 v Kopřivnici manželům Adolfu a Terezii Markovým. Po absolvování studia se stala učitelkou a poprvé začala učit v Topol’čanech na Slovensku, potom se vrátila a učila v Lubině, Veřovicích, Mořkově a Štramberku. Za války působila v Kopřivnici. Po válce začala vyučovat ve Štramberku a později se opět vrátila do Kopřivnice, do školy na náměstí, kde ke konci své učitelské kariéry byla zástupkyní ředitele školy. I když v roce 1970 odešla do důchodu, nepřestala se zajímat o dění ve městě a po roce 1989 se stala členkou letopisecké komise.
 


    [Top]    


Změny v jízdních řádech

K o p ř i v n i c e (ili) -Od 28. ledna došlo v autobusovém jízdním řádu k několika významným změnám. Bývalá linka 880638 Kopřivnice - Lubina a zpět byla upravena tak, že všechny stávající spoje jsou zachovány a jeden spoj s odjezdem 6.20 z Kopřivnice byl prodloužen na zastávku Příbor, Hájov, ČSSS. Navíc se na této trase objevila nová autobusová zastávka Kopřivnice, DURA, která bude provozována některými spoji po jejím vybudování.

Další již méně populární změny se dotknou zpravidla školních linek a autobusů, které projížděly sídlištěm na Koreji. Autobusové zastávky na ulicích Zdeňka Buriana, Karla Čapka, Pionýrské a Školní budou od 28. ledna zrušeny. Pro potřeby cestujících na spojích, jimiž byly tyto zastávky obsluhovány budou sloužit pouze zastávky na ulici Obránců míru. „Museli jsme k tomuto nepříjemnému opatření sáhnout z prostorových důvodů a důvodu obtížné průjezdnosti sídliště na Koreji, zejména v zimním období,“ uvedl Rudolf Doubek mající na starost dopravu a silniční hospodářství ve městě. Linka č. 880645 byla zrušena, ale všechny čtyři školní autobusové spoje jsou zapracované do linky 880644 Kopřivnice - Štramberk, Libotín. Vedení města si uvědomuje, že se občanům výše uvedeným rozhodnutím naruší léty zaběhnutý způsob přepravy, ale z bezpečnostních důvodů není možné stávající systém autobusových zastávek na sídlišti Korej udržet.


    [Top]    


Počet psů v útulku se během Vánoc zvýšil

K o p ř i v n i c e (hod) - Opět s příchodem Nového roku se začal zvyšovat počet psů ve vlčovickém útulku. „Nemůžu říct, že psi, kteří jsou v útulku, jsou odložené dárky, vzhledem k jejich věku, většinou jsou to všechno starší psi,“ odpověděl na můj dotaz Jan Müller, velitel městské policie.

Počet psů začal narůstat již před svátky v době, kdy už někteří nedočkavci začali s petardami. Pro některé z nich si jejich majitelé přijeli. Byli to psi z Kopřivnice, Nového Jičína i Frenštátu.

„I letos nezapomněli lidé o Vánocích na psy. Na útulek přišlo poměrně hodně lidí a donesli malé dárky pro psy, například jeden donesl tašku piškotů a všechny psy v útulku jimi podělil. Těší nás to a jsme za to rádi,“ řekl Müller.

Současné počasí je pro strážníky starající se o psy náročnější. Protože psům zamrzá voda, musí jim dávat teplou vodu méně a častěji.


    [Top]    


Štramberk se chce soudit o práva na ’Uši’

Š t r a m b e r k (dam) - Možná až v soudní síni skončí spor o právo vyrábět a prodávat ’Štramberské uši’. Pokud mimoštramberští výrobci populární cukrovinky nepřestanou s její výrobou a distribucí, byť pod jiným názvem, podá na ně štramberská radnice žalobu.

„Místní výrobci uší, kteří jsou spolumajiteli ochranných známek, se shodují, že zatím měli s jejich zavedením pouze náklady a žádné výhody jim nepřinesly. Proto hodlají svá práva tvrdě uplatňovat a po dohodě s právním a patentovým zástupcem zmocnili město Štramberk k podání příslušných žalob,“ řekl starosta Jan Socha s tím, že záměrem se ještě budou posledního ledna zabývat štramberští radní. Jediného, co za dobu trvání sporu o možnost vyrábět a prodávat uši, dosáhli Štramberští ve třech případech ukončení výroby mimoštramberským podnikatelem, zbylí pak cukrovinku distribuují pod jinými názvy. „Za dobu platnosti známek přibyli ve Štramberku dva výrobci uší. Když to řeknu nadneseně, je tato výroba naší jedinou ’průmyslovou zónou’ a myslím, že má velkou perspektivu,“ tvrdí Socha. Jeho cílem je prý chránit zájmy města a místních podnikatelů i za cenu, že město půjde do sporu, který si on osobně nepřeje. „Myslím, že lepší by bylo jít cestou distribuce na větší trh. Uši by se mohly stejně jako třeba hořické trubičky prodávat v celé republice a nejen v nejbližším okolí,“ myslí si Jan Socha. Všech osm štramberských výrobců podle slov tamního starosty se chce s údajnými porušovateli jejich práv soudit. „Cesta soudní nebývá cestou nejlepší. Pokud k soudu skutečně dojde, bude to zdlouhavý a těžký proces,“ domnívá se Socha. Město však tímto krokem peníze riskovat nebude, veškeré náklady spojené se soudem budou prý totiž hradit společnými silami právě štramberští výrobci uší. Přesto, že náklady na soud nebudou malé, podle předběžných rozborů, které si nechali Štramberští zpracovat, je prý jejich úspěch téměř jistý. Stejně jistí jsou si však i zástupci protistrany.

„Mí právníci mě ujišťují, že nic neporušujeme, a dokonce i obchodní inspekce žádné pochybení neshledala,“ řekl kopřivnický výrobce uší Jan Golík. On sám si sice soud nepřeje, je to prý však asi jediná šance, jak definitivně stanovit, na čí straně je právo.


    [Top]    


Stíny

Dne 6. ledna kolem 23. hodiny přijala služebna městské policie telefonické oznámení, že v 5. patře na ulici Francouzské došlo ke rvačce a rušení nočního klidu. Hlídka na místě zjistila, že v jednom z bytů došlo k rozepři. Byla zjištěna totožnost výtržníka a za své chování mu byla uložena bloková pokuta.

I na začátku nového roku se najdou nenechavci, kteří by si rádi odnesli z obchodu něco zadarmo. To se nepovedlo ženě ze Skotnice, která byla dne 8. ledna přichycena při krádeži zboží v obchodě potravin na Koreji. Strážníci MP po zjištění totožnosti ženě za přestupek proti majetku uložili blokovou pokutu.

Dne 5. ledna se vloupal do bytu na ulici Obránců míru 30letý muž z Kopřivnice, který byl obviněn z trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Obviněný již dříve odcizil klíče od bytu jeho majitelce a z bytu si odnesl např. videopřehrávač, dva mobilní telefony, hi-fi věž a fotoaparát.

Dne 8. ledna policisté zjistili pachatele vloupání do domu v Lubině, ke kterému došlo 3. ledna. Z trestného činu krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci byl obviněn 17letý mladík z Kopřivnice. Ten odcizil věci v hodnotě 28 300 korun, které prodal a peníze použil pro svou potřebu. Na zařízení domu pachatel způsobil škodu ve výši 3 tisíc korun.


    [Top]    


Starosta jednal o budově místního kontaktního místa

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý se uskutečnila na Okresním úřadě v Novém Jičíně schůzka, na které jednali přednosta Josef Svoboda a kopřivnický starosta Jiří Tichánek o poloze kontaktního místa v Kopřivnici.

„Vzhledem k tomu, že nedošlo k avizované výpovědi dané okresním úřadem Tatrarestu, jehož prostory kontaktní centrum využívá, navrhl jsem panu přednostovi, aby zvážil skutečnost, že město Kopřivnice má evidentní zájem si bývalý dům dětí a mládeže na Sokolovské ulici ponechat ve svém majetku. Řekl jsme mu, že jsme ochotni na překlenovací dobu uhradit ve ’včelíně’ nájem, který činí zhruba sto padesát tisíc korun. Když jsem vysvětlil přednostovi, co mě k tomu vede, řekl, že musí zjistit, jak dalece se musí řešit přes ministerstvo financí převod domu, a je pro to, abychom si bývalý dům dětí a mládeže ponechali s tím, že oni vydrží ještě stávající rok v tom starém zařízení,“ komentoval schůzku Jiří Tichánek. Jak celá záležitost dopadne, se uvidí v horizontu čtrnácti dnů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.