Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Město si vyžádá odborný posudek z ministerstva

K o p ř i v n i c e (hod) - Přednosta Okresního úřadu v Novém Jičíně Josef Svoboda svým rozhodnutím pozastavil výkon usnesení číslo 370 z devatenáctého zasedání zastupitelstva, které se konalo 15. listopadu v Mniší. Tímto usnesením schválili zastupitelé uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na prodej části pozemku na sídlišti Pod Morávií Petru Limberkovi za účelem výstavby dvanácti garáží. K pozastavení zmiňovaného usnesení došlo na základě písemné stížnosti kopřivnické občanky Marie Pešlové. Tímto krokem byla porušena suverenita rozhodování zastupitelů města.

Na základě obdržení dopisu, ve kterém pozastavil přednosta výkon tohoto usnesení, se uskutečnila minulý týden v úterý schůzka na okresním úřadě, které se zúčastnili starosta Jiří Tichánek, právník města Dušan Krompolc, přednosta Josef Svoboda a Jarmila Macháčová, vedoucí kanceláře přednosty. „Byl nám předán dopis slečny Pešlové a současně i odpověď, kterou poslala Jarmila Macháčová. Při jednání jsme vyslovili obavy v tom smyslu, že tímto rozhodnutím by mohli vyvolat zpochybnění rozhodnutí zastupitelstev více měst.

Poté, co jsme požadovali bližší vysvětlení, přednosta přizval k jednání paní Macháčovou. Ta nám sdělila, že když píšeme pozvánku na jednání zastupitelstva města, tak ta musí obsahovat buď úplný návrh programu jednání, který je formulován zcela vyčerpávajícím způsobem, nebo jen obecný návrh. To jsme vzali na vědomí a další jednání bylo bezpředmětné,“ komentoval rozhodnutí přednosty Jiří Tichánek.

Na otázku, jak bude město postupovat dál, starosta řekl, že „s právníkem jsme se dohodli, že si vyžádáme z ministerstva vnitra odborné posudky na celou záležitost. Ve chvíli, kdy je obdržíme, je předložíme zastupitelstvu, které rozhodne, zda půjdeme do soudní pře či ne. Co se týče soudní pře, já se toho nebojím, protože tam jde o naprosté minimum soudních nákladů. Spíš jde o samotný princip. První zasedání zastupitelstva se uskuteční v únoru. Myslím si, že bychom do té doby mohli mít i vyjádření z ministerstva.

Domnívám se, že buďto potvrdí, že máme pravdu a nebude žádný soud, nebo stát podpoří okres a řekne, že my nemáme pravdu, a pak já osobně budu zvedat ruku pro to, aby ten soud byl,“ dodal Tichánek.

Marie Pešlová si na každém zasedání zastupitelstva stěžuje, že nemá dostatek informací o tom, co se má projednávat. Podle slov starosty Jiřího Tichánka budou pozvánky na jednání zastupitelstva zveřejňovány jen ve všeobecné rovině, neboť mnohdy jsou projednávány i zprávy, které nesnesou odklad a samotní zastupitelé je dostávají v kratším časovém termínu, což zákon nezakazuje.

Jak to bude se samotným uzavřením smlouvy o budoucí kupní smlouvě, na to řekl starosta: „Samotná věc garáží se dostala do jiné roviny v tom smyslu, že zastupitelstvo celou záležitost projedná znovu, což ovšem může dopadnout zcela jinak. To se uvidí, ale kdy se to dostane znovu na jednání zastupitelstva, nedovedu říct.“


    [Top]    


Tatrováci dostanou přidáno v dubnu

K o p ř i v n i c e (dam) - O osm a dvě desetiny procenta by měly v letošním roce vzrůst platy Tatrováků. Na vyšší částky na svých účtech se však mohou zaměstnanci automobilky těšit až od měsíce dubna. „Jsou tady jisté technické záležitosti, které brání zvýšení platů od ledna. Je například nutné vytvořit nové ceníky výrobků, do jejichž ceny musíme promítnout zvýšené mzdové náklady,“ řekl předseda tatrováckých odborů Antonín Valášek. Podle jeho slov však zaměstnanci o své peníze nepřijdou. „My sledujeme meziroční zvýšení mezd na celoročních průměrech. Od dubna tak bude zvýšení mezd vyšší, než bylo dohodnuto, a v celoročním úhrnu pak dosáhne dohodnuté hodnoty 8,2 %,“ vysvětlil Valášek. Hlavní část navýšení mezd by se podle dohody odborářů s vedením automobilky měla projevit v tarifní složce platu, zbytek pak v osobním ohodnocení. Do vyjednávání o růstu mezd šli odboráři s vyššími požadavky než je zmíněných 8,2 %, tato částka je výsledkem kompromisu. „Dosáhli jsme něčeho, co považujeme za dobré pro pracovníky a únosné pro firmu,“ zhodnotil zvýšení mezd Valášek.

Růst mezd zaměstnancům kopřivnické Tatry zaručuje dodatek kolektivní smlouvy, který zástupci odborů a vedení automobilky definitivně podepsali minulou středu.

„Vyjednávání dodatku mohlo být záležitostí velmi krátké doby. Ve skutečnosti se to táhlo dva měsíce. Podnik si dělal ekonomický plán, kde musely být naše požadavky samozřejmě zahrnuty. To nás trošku zdrželo,“ přiznává předseda odborářů Antonín Valášek. Podle jeho slov byla však jednání o konečné podobě dodatku ukončena již před vánočními svátky a po Novém roce došlo jen k završení celého aktu.

Odboráři a vedení automobilky již také stanovili termín celozávodní dovolené. Ta bude údajně na četné žádosti zaměstnanců posunuta i na začátek srpna a proběhne mezi 22. červencem a čtvrtým srpnem roku 2002.


    [Top]    


Kraj se na Regiontouru předvedl v jediné expozici

Stánek Moravskoslezského kraje byl
největší na letošním ročníku veletrhu
cestovního ruchu Regiontour
a v jeho expozici se objevila i Kopřivnice.
Foto: David Macháček

B r n o (dam) - Také Kopřivnice v závěru minulého týdne prezentovala své možnosti v oblasti turistického ruchu nejen cestovním kancelářím, ale také samotným turistům na brněnském veletrhu Regiontour. Informace o možnostech sportovního a kulturního vyžití stejně jako o ubytovacích kapacitách či restauracích ve městě bylo možné nalézt ve stánku Moravskoslezského kraje, který své území jako celek představil vůbec poprvé.

Stánek Moravskoslezského kraje, který byl na letošním Regiontouru nejen nejvyšším, ale s dvěma sty sedmdesáti metry čtverečními výstavní plochy také nejrozlehlejším na celé výstavě, je prvním hmatatelným výsledkem zájmu kraje o rozvoj cestovního ruchu v regionu. „Účast na Regiontouru je pro kraj, všechna města a také organizace pracující v cestovním ruchu přínosná, i když se zatím těžko vyhodnocuje, neboť neexistují statistiky,“ řekl zástupce hejtmana Josef Jalůvka. Podle jeho slov o úspěšnosti akce svědčí mimo jiné zhruba pětadvacetiprocentní nárůst počtu vystavovatelů a zvyšující se počet návštěvníků veletrhu. „Za velmi dobrý tah považuji to, že pořadatelé na své náklady pozvali několik autobusů novinářů z okolních zemí, a tím si zajistili zvýšení zájmu o veletrh v zahraničí,“ pochvaloval si Jalůvka a dodal, že Moravskoslezský kraj se hodlá prezentovat také na akcích podobného charakteru ve Varšavě a Berlíně. Přínos prezentace na veletrhu potvrzují také ti, kterým se kraj snaží představit, tedy zástupci cestovních kanceláří a tour-operátorů. Podle nich nyní přichází doba, kdy se turisté nabažili dovolených v zahraničí a opět rádi cestují po republice. Vzhledem k přeplněnosti Krkonoš jsou Jeseníky a Beskydy stále atraktivnější turistickou destinací a výhodné cenové podmínky navíc lákají také stále více lidí ze zahraničí. Množství turisticky atraktivních míst prý na severu Moravy není problémem. Často však prý chybějí stravovací kapacity či dostatek sportovišť, což by mohlo Kopřivnici nabízející širokou škálu sportovního vyžití zvýhodnit.


    [Top]    


Loprais v Dakaru druhý, smolař Tomeček až desátý

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani jednomu z tatrováckých jezdců se letos nesplnil jejich dakarský sen. Karlu Lopraisovi se nepodařilo obhájit loňský triumf, a nedosáhl tak ani rekordu v počtu vítězství v rallye, která bývá označována jako nejtěžší na světě. Loprais se o své konečné druhé místo přetahoval s Tomášem Tomečkem. Toho však z konečných bojů vyřadila vážná porucha a následná sedmnáctihodinová penalizace. Do cíle v senegalském Dakaru tak nakonec v neděli dorazil s téměř jednodenní ztrátou na desátém místě. Suverénním vítězem kategorie kamionů v závodě, který osmadvacátého prosince odstartoval ze severofrancouzského Arrasu, se stal tradiční konkurent českých posádek, Rus Vladimír Čagin na kamazu. Ten po celou dobu závodu postupně zvyšoval svůj náskok na další jezdce až na konečné čtyři hodiny a třiadvacet minut před druhým Lopraisem.

Konkurovat Rusovi bylo podle pilotů obou tater letos velmi těžké. Nejenže je Čagin také velmi zkušeným ’dakaristou’, ale jeho vůz byl rychlejší než obě tatry a staral se o něj tým čítající zhruba pět desítek lidí.

„Pokud by nedošlo k technickým problémům, byly by menší časové rozdíly, ale porazit bychom ho mohli pouze v případě vážnější závady na voze,“ prohlásil na adresu letošního vítěze Tomeček.

Oba týmy jsou již nyní zpět v republice. Tomečkův tým přiletěl v úterý, Loprais a jeho lidé jen o den později.


    [Top]    


Děti ze Základní školy sv. Zdislavy se zapojily do adopce na dálku

Prohlídkou budovy v rámci dne otevřených
dveří se Základní škola sv. Zdislavy snažila
před blížícími se zápisy rodiče přesvědčit
o svých kvalitách.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Základní škola sv. Zdislavy uspořádala minulou neděli den otevřených dveří. Rodiče a budoucí prvňáčky přivítal žáky krásně vyzdobený interiér, občerstvení a vynikající vystoupení pěveckého souboru a tanečních skupin. Ze samotného interiéru stavby se vedení školy podařilo doslova vydolovat maximum, a tak si žáci mohou hrát o přestávkách stolní tenis přímo na chodbě. Určitou neobvyklostí oproti jiným zařízením je nádherná školní kaple.

Mezi množstvím nástěnek nebylo možno přehlédnout tu, která podrobně informovala o možnostech adopce na dálku. Jedná se o hrazení nákladů na studium, obživu, ošacení, případně i ubytování v sociálně slabých zemích, jako je Indie, Litva nebo země na africkém kontinentu.

„Žáci se o zapojení do projektu adopce na dálku sami rozhodli v radě žáků, která na škole funguje. Když jsme měli ’Stonožkový týden’, veškeré výrobky si děti samy vyrobily, ocenily a prodaly. Výtěžek tvoří základ částky pro adopci, kterou bude nutno ještě obdobným způsobem doplnit,“ uvedl k jedné z mnoha aktivit ředitel školy Pavel Janek, „v celé akci spatřuji řadu dalších výhod. Děcka přesně vědí, komu jsou jejich peníze určeny, adoptované dítě zpětně posílá svou fotografii a dopis v angličtině, což je dalším motivačním prvkem, a navíc se děti daleko víc zajímají o danou zemi, kde děti žijí v takové chudobě.“

V této souvislosti ředitel Janek vyzdvihl téměř bezbřehou dětskou štědrost a schopnost sociálního cítění. Když před léty škola pořádala sbírku dárků pro děti do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách, sešlo se jich tolik, že vznikly problémy s přepravou.

Škola navázala na přerušené tradice církevního školství a od počátku je otevřena všem dětem bez rozdílu vyznání. Výsostným principem školy je tolerance, úcta k druhému a snaha o porozumění i pro odlišné názory. Navíc klade důraz na spolupráci s rodiči, která v tomto případě není pouze prázdným pojmem.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.