MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 44/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk

Kopřivnické noviny č. 44/2001 ze dne 13. prosince 2001

Čtenářský servis

Kulturní servis

Dopisy čtenářů


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 13. prosince ve 13.30 hodin Grinch. Vánoční příběh Grinche z rodu Kdovíků, o velké lásce a přátelství a o neukradnutelné atmosféře Vánoc... (Dětský filmový klub)

Čt 13. prosince v 18 a 20 hodin, pá 14. prosince - so 16. prosince ve 20 hodin, ne 17. prosince v 18 a 20 hodin sci-fi USA Planeta opic. Tim Burton se vypravil za dobrodružstvím zvaným remake a podle klasické sci-fi natočil skvěle ztvárněný příběh, který svého předchůdce ani nekopíruje, ani na něj nenavazuje. Do 12 let nevhodný

Pá 14. - ne 16. prosince v 18 hodin animovaná komedie USA pro celou rodinu Přestávka - škola mimo provoz! Nový animovaný příběh studia W. Disneye se odehrává během letních prázdnin. A co všechno může zažít vynalézavý rošťák ze čtvrté třídy, který zůstane o prázdninách sám doma, můžete třeba prožít taky...

Út 18. prosince ve 20 hodin film USA Pulp fiction - historky z podsvětí. Černá kultovní krimikomedie se skládá ze tří povídek, navzájem důvtipně promíchaných v čase a propojených svéráznými postavami, spjatými nejrůznějším způsobem se světem zločinu... (Filmový klub). Do 15 let nepřístupný

Čt 20. prosince v 18 a 20 hodin, pá 21. a so 22. prosince ve 20 hodin černá komedie Dánsko, Švédsko Blikající světla. Tak jako světla vzdálené vesnice doléhají k nám ozvěny dětství... Znějí jako rajská hudba nebo povely z ’buzerplacu’? Do 15 let nepřístupný

Pá 21. - so 22. prosince v 18 hodin filmová báseň podle veršů K. J. Erbena Kytice. Předvánoční atmosféra je jako stvořená pro reprízu výjimečného filmového zpracování veršů K. J. Erbena

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Pá 14. prosince v 16 hodin Vánoční setkání u příležitosti 100. výročí narození dr. Milady Horákové. Vystoupení žáků ZŠ dr. Milady Horákové a I. SZUŠ MIS music

Út 18. prosince v 17 hodin Předvánoční zastavení - vokálně instrumentální skupina MIS music Band a její hosté

KOSTEL SV. BARTOLOMĚJE KOPŘIVNICE

St 19. prosince v 19 hodin Koncert duchovní hudby. Účinkuje Pavel Hromádka - trubka a Marta Wierzgoniová - varhany

KATOLICKÝ DŮM KOPŘIVNICE

Denně do 26. prosince od 8 do 18 hodin regionální výstava betlémů

NORA CAFÉ

Pá 14. prosince World beat - Milan ’105 kg’ Krajčí + hosté

OSVĚTOVÁ BESEDA MNIŠÍ

So 15. prosince v 18 hodin Vánoční koncert pěveckého sdružení Kopřivnice

KINO ÚSMĚV PŘÍBOR

Pá 14. prosince v 18 a 20 hodin komedie ČR Jak ukrást Dagmaru

Po 17. prosince v 18 a 20 hodin animovaná komedie USA Přestávka - škola mimo provoz!

St 19. prosince v 18 a 20 hodin film ČR, VB Tmavomodrý svět

Pá 21. prosince v 17 a 20 hodin film USA A. I. Umělá inteligence. Do 12 let nevhodný

KINO ŠTRAMBERK

Ne 16. prosince v 17 a 19.30 hodin komedie Dr. Dolittle 2

Ne 23. prosince v 17 a 19.30 hodin akční film USA Rychle a zběsile. Do 12 let nevhodný

KULTURNÍ DŮM ŠTRAMBERK

Čt 13. prosince v 16.30 hodin Vánoční koncert žáků ZUŠ Zdeňka Buriana Štramberk

So 15. prosince v 16 hodin Adventní koncert

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

So 15. - ne 16. prosince v 16 hodin psí pohádka pro děti 102 dalmatinů

Po 17. prosince v 9.30 hodin Vánoční sen, ve 13.30 hodin 102 dalmatinů (filmové pásmo pro děti)

Po 17. - st 19. prosince v 18 hodin česká komedie Jak ukrást Dagmaru

Po 17. - st 19. prosince ve 20 hodin dánská akční komedie Blikající světla. Do 15 let nepřístupno

Čt 20. - ne 23. prosince v 18 hodin bláznivá parodie USA Scary movie 2. Do 12 let nevhodné

Čt 20. - ne 23. prosince ve 20 hodin americký thriller Memento. Do 12 let nevhodný

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

So 15. prosince ve 20 hodin Vlasta Redl a skupina Každý den jinak

Pá 21. prosince ve 20 hodin Besídka divadelní skupiny Přibližně


    [Top]    


Dopisy čtenářů

Projekt ’Kyselý déšť’ na ZŠ náměstí

Podobně jako v loňském školním roce se i letos žáci naší školy zapojili do projektu, který zajišťuje ekologické hnutí Tereza se sídlem v Praze. Letos proběhl již desátý ročník. Zapojují se zejména ZŠ z celé republiky.

V termínu od 22. října do 15. listopadu proběhlo měření napadaných srážek na měřicích stanicích, které si žáci vyrobili s pomocí rodičů. Jedná se o tyč 150 cm vysokou, na níž je připevněna plastová láhev nebo sklenice s mikrotenovým sáčkem. Na tyči je připevněn i proužek látky k určení směru větru. V loňském roce jsme měli umístěnou pouze jednu měřicí stanici, a to na školním hřišti. Letos k ní přibyly další čtyři stanice v Kopřivnici, jedna ve Štramberku a jedna ve Veřovicích. Žáci měli denně vyměňovat sáček, pokud pršelo nebo padal sníh, vzorky přinesli do školy. Vše zapisovali do záznamové karty, která obsahovala údaje o směru větru, druhu srážek (déšť, sníh), znečištění (např. listy, prach).

V pátek 16. listopadu se účastníci sešli na závěrečném projektovém dni. Znovu si ujasnili, co je příčinou kyselých dešťů, co je to stupnice pH, s jakými kyselinami se setkáváme běžně v životě, provedli si pokusy např. s octem. A po tomto teoretickém základě se pustili do měření nasbíraných vzorků ze svých měřicích stanic. K velkému potěšení jsme zjistili, že i letos se hodnoty napadaných srážek blížily nebo rovnaly hodnotě pH 5, což je hodnota ideální dešťové vody (mírně kyselá). Výsledky byly zaslány centru hnutí Tereza a nyní budeme očekávat výsledky z ostatních škol.

Velká pochvala za letošní ročník na naší škole patří žákům V. A, dále pak jednotlivcům z V. B a VI. B (celkem se do projektu zapojilo s různou mírou přičinění asi 20 dětí). Těšíme se na další ročník!

Milena Hyklová, Lenka Škarková,
ZŠ náměstí Kopřivnice

Aby škola bavila

V měsíci listopadu prožili žáci 5. třídy projektový den s názvem ’Vajíčkový’. V každé ze čtyř pracovních skupin si mohli vzájemně pomáhat, radit a doplňovat se.

V přírodovědné dílně porovnávali vajíčka křepelky, slepice a pštrosa. Pozorovali nápadné rozdíly ve velikosti, zbarvení, pevnosti a tvaru vajíček. Dále objevili celkem pět skupin živočichů, kteří kladou vajíčka. K plazům, obojživelníkům, hmyzu, ptákům a rybám se propracovali za pomoci křížovek a hádanek.

Vyučování slohu bylo zaměřeno na práci s encyklopediemi a knihami o zvířatech. Žáci si zvolili živočicha, který klade vajíčka a zapsali si o něm nejdůležitější fakta a zajímavosti.

V centru výtvarných činností měli za úkol namalovat živočicha, který se rozmnožuje vajíčky. Ale pozor! Každý ze skupinky žáků maloval pouze část. Úspěšnost společné práce závisela na vzájemné spolupráci a komunikaci.

V praktických činnostech za pomoci ochotné maminky, která při projektu pomáhala, sami podle předem přichystaného postupu připravili chutnou svačinku - ’Zdobené smaženky’.

Projektové vyučování klade velké nároky na učitele především v přípravné fázi projektu. Tato snaha je zúročena při samotné realizaci, neboť děti jsou aktivně zapojeny do práce s informacemi, vyhledávají údaje v encyklopediích a v počítačích. Učí se spolupráci ve skupinách a hlavně - sami objevují a zkoumají okolní svět.

Nejlepším barometrem dobře nastoupeného stylu výuky je též pozitivní ohlas ze strany těch, kterých se to týká nejvíce - našich žáků.

Pavla Poláčková,
ZŠ sv. Zdislavy


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 11:00

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]