MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 44/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk


    [Top]    


Nejemotivnější veřejná schůze byla v Lubině

K o p ř i v n i c e (ili) - Předcházející týden proběhl ve znamení setkání vedení města s občany v místních částech a netradičně i v Kopřivnici. „Chtěli jsme dát možnost i občanům Kopřivnice, kteří nemají kabelovou televizi a nečtou Kopřivnické noviny, dozvědět se, co nového se děje ve městě, případně se na cokoli zeptat,“ komentoval setkání v Kopřivnici tajemník městského úřadu Josef Jiřík. Účast devíti obyvatel pro něj nebyla zklamáním, ale více než stoprocentním nárůstem oproti obdobné akci pořádané po revoluci, kdy se dostavili pouze čtyři.

Ve Vlčovicích a Mniší mělo setkání tradičně klidný průběh, protože jak uvedl předseda místní komise ve Vlčovicích Josef Kahánek: „Když se vyskytne nějaký problém, řešíme ho hned na místě.“ Přesto se každá z obcí měla za uplynulý půlrok čím pochlubit.

O poznání emotivnější průběh měla schůze v Lubině. Někteří občané měli výhrady k práci firmy Slumeko, výtky padaly na nedostatečnou práci policie při kontrole překračování rychlosti v obci a neschopnosti stíhat bezohledné místní motorkáře, kteří ohrožují obyvatele a záměrně ničí zaseté obiloviny. Na adresu Telecomu byla vznesena připomínka za neodstranění nepoužívaných sloupů telefonního vedení a další.

Přestože se v Lubině proinvestovalo poměrně dost finančních prostředků - autobusová zastávka u pavilonu, příspěvek na předláždění prostranství před kostelem, rozšíření světel veřejného osvětlení, odvodnění zatáčky před hasičskou zbrojnicí a spousta dalších akcí, místní občané projevují v porovnání s ostatními obcemi tradičně největší nespokojenost a mají největší požadavky. Tajemník městského úřadu na závěr poděkoval všem, kteří se podíleli na renovaci odpadní kanalizace a sociálního zařízení stejně jako na záchovných pracích v Katolickém domě v Lubině.

Kopřivničané se nejvíc pozastavovali nad absurdností nově přijaté obecně závazné vyhlášky o placení poplatku za komunální odpad v případě lidí, kteří se prokazatelně několik let zdržují mimo republiku,, nebo naopak neplacení takového poplatku u lidí, kteří vlastní zahradu, ale nemají na ní žádnou stavbu.


    [Top]    


Vánoční výzdoba se letos nerozrostla

Mikuláš, který pátého prosince rozsvítil
vánoční výzdobu a zahájil tradiční nadílku,
byl doslova atakován nedočkavými dětmi.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako v minulých letech měl i letos Mikuláš výsadní právo poprvé rozsvítit vánoční výzdobu města.

V ulicích Kopřivnice se v letošním roce rozzářilo v podstatě totéž co vloni. „Nový řetěz z žárovek dostal pouze strom vedle Slovenské strely. Ten, který jej zdobil vloni, bude přesunut zřejmě na horní konec pěší zóny,“ řekl Karel Březina, ředitel firmy Slumeko, která zajišťuje vánoční výzdobu.

Podle jeho slov se letos investovalo pouze do nutných oprav výzdoby z minulých let. „Kde to bylo nutné, měnily se žárovky a podobně. Větší nákupy se však nedělaly,“ uvedl Březina.

Naposledy Slumeko nakupovalo výzdobu vloni, kdy za ni vydalo sto osmdesát tisíc korun. Podle Březiny existuje projekt na rozšiřování výzdoby i do dalších částí města, kdy ale k dalším nákupům dojde, záleží podle něj na množství volných finančních prostředků.

















    [Top]    


Automobilka investovala více než vloni

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem sto devadesát tři milionů korun bylo letos v kopřivnické Tatře vynaloženo na investice. Ve srovnání s rokem dva tisíce, kdy automobilka proinvestovala sto sedmdesát dva a půl milionu, jde o zhruba dvanáctiprocentní nárůst.

Nutnost investic považuje za základní prioritu také novopečený vlastník Tatry, americká společnost SDC. Ta hodlá jen v prvních dvanácti měsících svého působení v Tatře investovat zhruba 436 milionů, k čemuž se zavázala v kupní smlouvě. V rozsáhlých investicích ale nový partner Tatry bude prý pokračovat i nadále. „Pokud nebudeme investovat do nových technologií, Tatra by brzy mohla ztratit konkurenceschopnost,“ tvrdí prezident SDC Milota Srkal.

Letos byla převážná část investic směřována právě na nákup nových výrobních technologií. Podnik tak například disponuje dvěma novými obráběcími centry, stejným počtem CNC-řízenými svislými soustruhy, plazmovým řezacím strojem a dalšími zařízeními včetně nářadí a speciálních přípravků. Tatra ovšem investovala i do počítačových informačních systémů. „Došlo k rozšíření informační sítě a k modernizaci systému pro konstrukční a vývojové práce,“ uvedl Jan Slezák z tiskového odboru automobilky.

Největší investicí směřovanou k ochraně životního prostředí bylo dvaadvacet milionů na vybudování nové čističky odpadních vod z podniku.

Při plánování investic bylo údajně pamatováno také na další zefektivňování provozu. „V rámci ozdravných opatření byla dále zrekonstruována část regálových zakladačů ve skladovém hospodářství. V oblasti úspor energie došlo v roce 2001 k sestěhování skladů a výdejen nářadí, přičemž další finanční prostředky byly vynaloženy na regulační a měřicí systém energie,“ prozradil Slezák.


    [Top]    


Starý komín bude odstřelen v neděli

K o p ř i v n i c e (dam) - Dominanta starého závodu Tatry, cihlový komín stojící přímo na ulici Štefánikově naproti budově městského úřadu, v neděli 16. prosince definitivně zmizí ze světa.

Odstřel je naplánován na jednu hodinu po poledni a celou akci prý bude možné sledovat za hranicemi bezpečnostní zóny, kterou by měl tvořil stometrový kruh okolo bourané stavby.

Komín, postavený už v roce 1905, sloužil původně kotelně. Později odváděl zplodiny ze spalování uhlí v kovárně. Svou původní funkci už ale neplní víc jak šedesát let. Nyní cihlová, čtyřicet metrů vysoká stavba uvolní stejně jako další budovy bývalého starého závodu Tatry místo stavbě supermarketu.


    [Top]    


Draftex bude možná stavět místo v Lubině ve Vlčovicích

K o p ř i v n i c e (dam) - Společnost Draftex, která již jednou měla stavět svůj nový závod na katastru města, se možná do Kopřivnice vrátí. Místo původně plánovaného pozemku v Lubině by však zřejmě stavěla ve vlčovické průmyslové zóně, vyplývá to z předběžných jednání mezi zástupci podniku a města.„Nový vlastník by rád využil peníze, které již firma vložila do nákupu pozemku. Jednalo by se o stejnou výrobu, jaká již měla na tomto místě vzniknout jednou,“ řekl starosta Jiří Tichánek. Jelikož se dá předpokládat odpor občanského sdružení Lubiňan, které již jednou proti stavbě ostře vystupovalo, navrhla Kopřivnice Draftexu směnu stávajícího pozemku za srovnatelný v průmyslové zóně. „Pozemek v Lubině by se tak vrátil zpět městu a museli bychom pro něj hledat nové využití,“ řekl Tichánek a dodal, že se záměrem postavit zde svůj supermarket koketovala například firma Hornbach.


    [Top]    


Tisk tří vyhlášek vyšel na padesát dva tisíce korun

Pracovnice městského úřadu musely
připravit k distribuci celkem
na devět tisíc obálek s vyhláškami.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem devadesát tisíc listů se zněním tří nových vyhlášek města nechala vytisknout kopřivnická radnice. Kompletní znění vyhlášek o držení psů, systému nakládání s odpady a místním poplatku za provoz tohoto systému včetně komentářů by se mělo nejpozději do šestnáctého prosince objevit v každé domácnosti v Kopřivnici i ve všech místních částech. „Jsou to vyhlášky, které se dotknou absolutně všech, proto jsme zvolili tuto formu informování,“ řekl šéf odboru životního prostředí místní radnice Hynek Rulíšek s tím, že akce stála dvaapadesát tisíc korun.

Součástí materiálů, které se objeví ve všech zhruba devíti tisících kopřivnických domácnostech, je rovněž přihláška do systému nakládání s odpady, kterou musí všichni občané vyplnit a nejpozději do konce února odevzdat na městském úřadě. Obyvatelé místních částí navíc v obálce najdou také leták s průzkumem zájmu o vysílání kabelové televize vzduchem z Bílé hory.

Pokud někdo vyhlášky ve své schránce nenajde, měl by se o ně zajímat na radnici. „Stačí zavolat a nahlásit adresu, my pak vyhlášku co nejdříve doručíme, aby lidé měli dostatek času na přihlášení,“ uzavřel Rulíšek.


    [Top]    


Na hájence si připomněli lidové tradice, jež se vážou k Vánocům

K o p ř i v n i c e - ’Slivkovu mačku s knedlu’ a hrachovku zahuštěnou obilovinou podávali k obědu členové Občanského sdružení Hájenka. Už počtvrté pozvali na své pracoviště do Janíkova sedla děti, rodiče a učitelky z Mateřské školy Jeřabinka, aby si společně připomněli lidové tradice, které se vážou k vánočním svátkům.

Jídlo se na svátečně prostřený stůl servírovalo v dřevěných mísách a kameninových nádobách a všichni jedli tzv. ze společného. Dětem nezvyklý způsob konzumace evidentně vyhovoval a některé se netajily tím, že omáčku ze sušených švestek by na Štědrý večer určitě před smaženým kaprem upřednostnily.

Dnes si už většina z nás nedokáže Vánoce bez nazdobeného stromku, kapra a bramborového salátu představit. Ale jak přítomné Dalibor Kvita, člen pořádajícího ekologického sdružení, upozornil, rozhodně nebyly chudé. S prvním hvězdou skončil celodenní půst a následovala štědrovečerní večeře o devíti chodech. Pod talířem penízek, před sebou špetka soli a nohy od stolu svázané řetězem, aby se stádo drželo pohromadě, to jsou jen namátkou některé ze zvyků našich předků. Jak Dalibor zdůraznil - zvyky se lišily nejen v odvislosti od různých krajů, ale doslova od vesnice k vesnici. Většina zvyků měla zažehnat v příštím roce neúrodu, nemoci a neštěstí a zjistit, co nového dotyčné v příštím roce potká. Ale nezůstalo jen u jídla a vykládání o tradicích předků. Děti zvládly zdobení perníků a v sobotním odpoledni vyráběly z přírodních materiálů ozdoby na stromeček. Ty nejšikovnější vytvořily i panenku z makovic. „Děti tady prožijou nejen zajímavý den, ale i skvělou atmosféru při petrolejových lampách,“ komentovala akci Alena Žižková, učitelka MŠ.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 11:00

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]