MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 44/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk


    [Top]    


Místní pěvci absolvují sérii sedmi koncertů

K o p ř i v n i c e (dam) - Již tuto sobotu začíná pro Pěvecké sdružení Kopřivnice každoroční kolotoč vánočních koncertů. Letos bude místní sbor vystupovat celkem na sedmi místech. První koncert je plánován na 15. prosince do KD v Mniší. O týden později v sobotu 22. 12. bude PSK zpívat v Závišicích a Rybí.

Zbylé čtyři koncerty, na kterých se bude podílet také komorní orchestr při MIS music, si pěvci naplánovali až po Vánocích. V pátek 28. 12. je bude možné slyšet v Bartošovicích a Lichnově. Devětadvacátého prosince pak sbor zazpívá v Hlučíně a své putování zakončí v místním kostele sv. Bartoloměje. „Koncert v Kopřivnici bude stým vánočním koncertem, který naše sdružení odzpívá,“ pochlubil se sbormistr Pavel Altrichter. Hlavním bodem programu všech koncertů bude Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby.


    [Top]    


Příznivce klasiky čekají varhany a trubka

K o p ř i v n i c e (dam) - Do kopřivnického chrámu svatého Bartoloměje je situován poslední z koncertů předplatitelské série Kruhu přátel hudby v letošním roce. K volbě atraktivního prostředí vedl organizátory nejen vánočně a duchovně laděný program, ale především nástrojové obsazení, kromě trubky Pavla Hromádky budou totiž z kůru znít také varhany Marty Wierzgoniové.

Varhanice, která bude kromě duet s Hromádkou hrát také několik sólových skladeb, pochází z Karviné a hudební vzdělání získala na konzervatoři v Ostravě a na VŠMU v Bratislavě. V současnosti vyučuje hře na varhany a spolupracuje se známými sbory, jako jsou Permoník, Moravský komorní sbor, Pěvecké sdružení moravských učitelů, a dalšími. Často také koncertuje sama nebo s dalšími sólovými hráči. Hudební kritika si na Wierzgoniové cení především vysoké muzikality, citlivé korepetice, smyslu pro barevnost.

Trumpetista Pavel Hromádka není místním milovníkům vážné hudby neznámým jednak proto, že již na zdejších pódiích nejednou vystupoval, a také proto, že je místním rodákem. Hru na trubku studoval na Ostravské konzervatoři a brněnské JAMU. Již během tohoto období účinkoval na koncertech jak v Čechách, tak i na Moravě. Rovněž se účastnil interpretačních kurzů a soutěží.

Pavel Hromádka prošel již nejedním orchestrem. Vystupoval s Moravskou filharmonií v Olomouci a později byl členem Janáčkovy filharmonie a Ústřední hudby ministerstva vnitra v Ostravě. Od roku 1999 je členem Hudby hradní stráže v Praze. Jeho hudební záběr je však mnohem širší, je členem Lašského žesťového kvinteta, hostuje v Pražské komorní filharmonii a Symfonickém orchestru Českého rozhlasu Praha. To, že umí hrát i jiné věci než klasiku, dokazuje v Big Bandu Hudby Hradní stráže nebo příborském Swing bandu. V poslední době se věnuje především interpretaci děl starých mistrů. Značná část programu koncertu bude ve středu devatenáctého prosince v sedm hodin večer patřit Johannu Sebastianu Bachovi, dojde však i na skladby Františka Kriegera, Henryho Purcela a dalších.


    [Top]    


Obě umělecké školy připravují program

K o p ř i v n i c e (dam) - Na tradiční předvánoční vystupování před rodiči, prarodiči a známými se připravují žáci obou místních uměleckých škol. Jak Základní umělecká škola Zdeňka Buriana, tak První soukromá umělecká škola MIS music si pro vystoupení v Kopřivnici vybraly sál kina Puls. Mimo to je však čeká také několik podobných vystoupení v okolních městech a obcích.

Jako první v pořadí se veřejnosti představí se svým programem MIS music. Koncert začíná ve středu osmnáctého prosince v sedmnáct hodin.

„V programu se představí naše větší soubory, Vokálně instrumentální skupina a Big band rozšířený o další dechové nástroje,“ řekl ředitel školy Petr Suttner. Na programu, složeném především z úprav vánočních písní, se bude podílet i výtvarný obor. Ten bude svá dílka prezentovat nejen na výstavce před vchodem do kina, ale i během koncertu v sále.

O den později svou verzi koncertu předvedou i děti z tanečního a hudebního oboru ZUŠ Zdeňka Buriana. Jejich koncert začíná také v sedmnáct hodin.


    [Top]    


Už jsme doma začali v Noře novou éru

Skupina Už jsme doma s Miroslavem Wankem
v čele odstartovala minulý pátek v Noře
novou éru existence kapely.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Novou éru své existence zahájili pátečním koncertem v Noře Už jsme doma. Právě zdejší, i když ne příliš početné publikum mělo možnost jako první slyšet kapelu, která patří k tomu nejlepšímu, co tuzemská klubová scéna nabízí, v novém složení. Skupinu totiž před třemi týdny definitivně opustil saxofonista Jindra Dolanský a baskytarista Jan Čejka. Na baskytaru tak nyní s Už jsme doma hraje Jaroslav Cvach, saxofon však z obsazení kapely definitivně zmizel.

„Měli jsme velký strach a obrovskou trému, ale myslím, že to dopadlo dobře,“ oddechl si po koncertě frontman kapely Miroslav Wanek. Kapela pod jeho vedením měla údajně extrémně krátký čas na nastudování repertoáru. Připravení nových aranžmá písní a jejich nazkoušení trvalo pouhých šest dní. Situaci si navíc sami členové ještě zkomplikovali tím, že nezůstalo jen u pouhých úprav vynucených nástrojovým přeobsazením.

„Prvotní cíl byl samozřejmě, aby všechny ty písničky byly hratelné ve čtyřech a zněly stejně plně jako dřív, ale když už se to dělalo, řekl jsem si, že by nebylo špatné šáhnout i do struktur písní a trošku lidi překvapit,“ prozradil Wanek. To se kapele zcela jistě podařilo, protože mnohé ze starších hitů kapely zazněly ve zcela novém kabátě. Přestože Wanek tvrdí, že jejich vystoupení v Noře mělo ještě mnoho chyb, byl s ním nakonec spokojen. „Byla to opravdu tvrdá zkušenost,“ řekl Wanek. Nejvíc jej údajně potěšil vstřícný postoj fanoušků. „Těm, se kterými jsem mluvil, tam saxofon nechyběl a toho jsem chtěl dosáhnout,“ nechal se slyšet kytarista, zpěvák a hlavní autor písní UJD.

Konkrétní důvody předčasného odchodu Jindry Dolanského z Už jsme doma členové kapely neznají. Svůj záměr opustit kapelu, kterou kdysi spoluzakládal Dolanský, oznámil v červnu, podle dohody měl dohrát koncerty nasmlouvané na tento rok a pak skupinu opustit. Nakonec však řady Už jsme doma opustil o sedm koncertů před plánovaným koncem. „V kapele hrál šestnáct let. Možná mu povolily nervy v tom pocitu, že se už blíží opravdový konec, a tak se rozhodl pro ’rychlou smrt’,“ spekuluje Wanek a dodal, že hned poté, co saxofonista oznámil svůj záměr, věděl, že s kapelou skončit nechce. Také hledání nového saxofonisty prý nezvažoval ani vteřinu. „Okamžitě mě napadlo, že bych to rád zkusil ve čtyřech, ale v kapele budou otevřené dveře pro hosty. Je spousta lidí, kteří by si s námi mohli zahrát. Nebráním se žádným nástrojům nebo i zpěvákům,“ plánuje budoucnost kapely Wanek.


    [Top]    


Malované Vánoce jsou letos dílem základních škol

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudební sál v přízemí kulturního domu už v úterý zaplnila výtvarná dílka s tematikou Vánoc.

Výstava ’Malované Vánoce’ je v kulturním domě již tradicí. Vloni se mohli lidé kochat dílky dětí z mateřských škol, tentokrát místnost sousedící s vestibulem zaplní výrobky dětí z většiny místních základních škol, zvláštní školy, Dětského centra a ZUŠ Zdeňka Buriana.

Výstava bude otevřena denně od devíti do šestnácti hodin až do příštího čtvrtku.


    [Top]    


Vánoční výstava bude k vidění oba víkendové dny

L u b i n a (dam) - Celý následující víkend bude v Katolickém domě v Lubině patřit dětem a Vánocům. Právě zde bude totiž probíhat výstava s programem, pořádaná tamní základní a mateřskou školou tematicky zaměřená na blížící se svátky.

Výstava, na které bude možné nejen si prohlédnout, ale také zakoupit některé dětské výtvarné práce, připomene také zvyky našich předků a část expozice bude věnována také rukodělným pracím dospělých.

V neděli odpoledne navíc program obohatí vystoupení žáků lubinské základní a mateřské školy, to je připraveno na čtrnáctou hodinu a od tří by pak měli koncertovat žáci umělecké školy MIS music.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:14

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]