MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 44/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk

Kopřivnické noviny č. 44/2001 ze dne 13. prosince 2001

Zprávy z města a okolí

Výstava mapuje tatrovácké expedice

Nabídka zboží na mikulášském jarmarku se lepší

Zítra škola uctí sté výročí narození Milady Horákové

Automobilka získala velkou zakázku českých silničářů

Staronovou šéfkou domu dětí bude Eva Müllerová

Dětské centrum dostalo sto tisíc, peníze spolkne doprava

V sobotu se koná Vánoční den zdraví s VZP

Stíny

Kopřivničany silvestrem provedou šermíři a disko

Územní plán Beskyd musí schválit ještě vláda

Zastupitelé se sejdou příští týden ve středu

Emanuel Grepl oslavil šedesát

Výherkyně zhubne zdarma

Uzavření úřadů mezi svátky

Možnost odškodnění

Komunisté sází na mládí a do čela zvolili studentku

Místní městské informační centrum se stalo členem A.T.I.C. České republiky

Vlaky jezdí Kopřivnicí již sto dvacet let - II.


    [Top]    


Výstava mapuje tatrovácké expedice

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř padesát expedičních cest, jejichž pojítkem je účast vozů značky Tatra, připomíná výstava, která byla včera odpoledne otevřena v přízemí zdejšího Technického muzea. Na devadesáti výstavních panelech jsou k vidění archivní materiály dokumentující cesty od první dálkové jízdy Presidenta z Kopřivnice do Vídně v roce 1898 až po výpravy z posledních let.

„Obrazově se nám podařilo podchytit jednačtyřicet nejrůznějších expedic,“ řekl autor výstavy a historik muzea Karel Rosenkranz. Naprostá většina vystaveného materiálu pochází z vlastního archivu muzea. Několik fotografií však pochází i ze soukromých sbírek. Návštěvníci výstavy mohou vidět přes čtyři sta fotografií zachycujících tatrovky a jejich uživatele v desítkách různých exotických zemí pěti světadílů. „Nejvíc je jich z Afriky, protože právě tam cestovatelé za volanty tater směřovali nejčastěji,“ konstatuje autor výstavy, která je prvním uceleným ohlédnutím za expedicemi s vozy Tatra. Kromě fotografií, mezi kterými nechybí ani vzácné originály pořízené cestovali, budou na výstavě k vidění také další zajímavosti. „V souvislosti s tímto tématem bude v expozici muzea možné poprvé vidět zrekonstruovanou Tatru 805, se kterou Hanzelka a Zikmund absolvovali cestu po Oceánii, Japonsku, Číně a Rusku,“ slíbil Rosenkranz. Ta se však nevejde do přízemního car showroomu, kde bude výstava instalována, a přímo mezi panely by tak měla být k vidění zlatostříbrná T87, která by měla být rovněž připomínkou zřejmě nejslavnější dvojice cestující ve vozech značky Tatra.

„Je zajímavé, jak širokému spektru uživatelů tatry sloužily. Ke svým expedicím je využívali přírodovědci, speleologové, vodáci nebo studenti univerzit,“ tvrdí Rosenkranz s tím, že po druhé světové válce se cestovatelé za dobrodružstvím a poznáním vydávali především v nákladních vozech. Výstavu nazvanou ’Se značkou Tatra za poznáním’ je možné vidět během běžné otvírací doby muzea a potrvá až do konce března.


    [Top]    


Nabídka zboží na mikulášském jarmarku se lepší

K o p ř i v n i c e (hod) - Letošní nabídka ve stáncích během mikulášských trhů oproti loňsku vzrostla. Obchodníci nabízeli povětšinou medovinu, ale i dřevěné vláčky, keramické sošky, vánoční ozdoby či jmelí. Samozřejmě nechybělo ani oblečení, to ale nebylo v takové míře jako v minulosti.

Ve středu nabízelo své zboží více trhovců než ve čtvrtek, ale právě v tento den vyhrávaly koledy a poletující sníh navozoval tu pravou vánoční atmosféru. Zda to mělo vliv na kupující, to nedovedu posoudit.


    [Top]    


Zítra škola uctí sté výročí narození Milady Horákové

K o p ř i v n i c e (hod) - Už zítra se představí žáci Základní školy dr. Milady Horákové a První soukromé základní umělecké školy MIS music v programu nazvaném Vánoční setkání, který připravili ve spolupráci s Konfederací politických vězňů a firmou Chromečka. Toto představení je věnováno stému výročí narození dr. Milady Horákové, která byla popravena. Žáci obou škol se svým programem vystoupí v pátek 14. prosince ve velkém sále místního kulturního domu hned třikrát. První představení v 9 hodin je určeno mateřským školám a žákům prvního stupně, v 11 hodin vystoupení pro základní školy pro starší děti a v 16 hodin je zvána široká veřejnost. „Program by měl vytvořit opravdu vánoční atmosféru. Vše se bude odehrávat kolem motivu, kdy manžel Milady Horákové píše dopis jejich sedmileté dceři Janě Kánské z vězení. Během představení se bude hovořit o životě Milady Horákové,“ komentoval připravený program jeho hlavní režisér Ladislav Cvíček.

Ve stejný den, ale ve 14 hodin se ve škole dr. Milady Horákové uskuteční pietní akt k její vzpomínce, kde by měl promluvit předseda Konfederace politických vězňů Jiří Holcman a zazpívat dětský sbor jmenované školy.


    [Top]    


Automobilka získala velkou zakázku českých silničářů

K o p ř i v n i c e (dam) - České silnice bude už letos v zimě udržovat šestašedesát tatrovek. Kopřivnická automobilka uspěla v tendru na nákup speciálních vozů určených k zimní i letní údržbě českých silnic první třídy.

Celkem Ředitelství silnic a dálnic Praha nakoupilo sto pět vozů za zhruba 400 milionů korun. Polovina této částky pochází z prostředků Evropské investiční banky, zbytek ze státního rozpočtu. Tatra uspěla ve všech kategoriích kromě univerzálních nosičů, kde zvítězil Unimog - Mercedes. Padesát osm z šestašedesáti objednaných tater má podvozky v provedení 4 x 4, zbývajících 8 kusů pak je v provedení 6 x 6. Všechna vozidla budou vybavena motory EURO 3, což bylo také jednou z podmínek účasti v tendru.

„Prvních 17 vozů jsme již předali. Zbývající vozidla budeme předávat přímo uživatelům postupně do konce letošního roku,“ řekla tisková mluvčí Tatry Věra Breiová s tím, že s vozy pro české silnice již automobilka počítala ve svém výrobním plánu.

Nadstavby pro chemický a mechanický posyp stejně jako radlice a další zařízení bude na tatry montovat jičínská firma Kobit. Tatra také vyškolila na sto šedesát budoucích uživatelů svých vozů.

Vozy nakoupené pražským ústředím budou následně bezplatně převedeny k užívání jednotlivým regionálním správám silnic v krajích.


    [Top]    


Staronovou šéfkou domu dětí bude Eva Müllerová

K o p ř i v n i c e (dam) - Ze čtvrtečního výběrového řízení na ředitele kopřivnického Domu dětí a mládeže vyšla vítězně jeho současná šéfka Eva Müllerová.

Předtím, než bude potvrzeno její jmenování, musí verdikt výběrové komise posvětit ještě krajští radní. Moravskoslezský kraj je totiž zřizovatelem DDM.

Výběrová komise, která se sešla minulý týden přímo v sídle DDM na ulici Kpt. Jaroše, vybírala ze tří přihlášených uchazečů.

„Chtěla bych dokončit změny, které odstartovalo přestěhování domečku do nových prostor,“ říká o svých plánech nová ředitelka. Ta plánuje ještě několik dalších změn v koncepci fungování zařízení sloužících volnočasovému vyžití místních dětí.


    [Top]    


Dětské centrum dostalo sto tisíc, peníze spolkne doprava

Ředitelka Dětského centra
Dagmar Jančálková převzala
v rámci benefičního koncertu
v kině Puls stotisícový šek od sponzora.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Významný finanční obnos si na své konto minulý týden v rámci benefičního koncertu, kromě výtěžku benefiční akce, který byl při výši 4 042 korun srovnatelný s loňskem, převzala ředitelka Dětského centra od zástupců ostravského vedení pojišťovny Allianz symbolický šek na sto tisíc korun.

Peníze, které Dětské centrum získalo díky studentům kroměřížské Církevní konzervatoře a pojišťovně, spolkne provoz centra, na investice do vybavení zřejmě nezbyde. „Každoročně musíme sponzorsky sehnat zhruba čtyři sta tisíc korun na dopravu dětí,“ tvrdí Dagmar Jančálková, ředitelka speciální školy pro děti s více vadami. Dětské centrum zajišťuje každodenně svozy dětí ze širokého okolí a provoz k tomu určeného mikrobusu přijde téměř na půl milionu korun.

Podle Martina Vévody z ostravského ředitelství Allianz nebyl sponzoring Dětského centra dopředu jasnou záležitostí. „Když nás paní ředitelka oslovila, neviděl jsem možnost uvolnění peněz příliš růžově. Nakonec se ale situace změnila a my jsme jistou částku našli.“ Celkem letos před Vánocemi Allianz rozdělila mezi šestnáct organizací v celé České republice milion korun.














    [Top]    


V sobotu se koná Vánoční den zdraví s VZP

K o p ř i v n i c e (ili) - V sobotu 15. prosince pořádá kopřivnická poliklinika Therápon 98, a. s., ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou v Novém Jičíně ’Vánoční den zdraví s VZP’. „V období, kdy se nějakým způsobem uzavírá rok a zároveň přichází doba zvýšeného zdravotního rizika, vedlo ředitele okresní pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Radomíra Veličku k námětu, aby se ve spolupráci s některými zdravotnickými zařízeními na okrese učinil nestandardní počin k zaměření pozornosti občanů k odpovědnosti za své zdraví a jeho možné ochrany,“ komentoval původní myšlenku ředitel polikliniky František Zapletal.

V sobotu mezi osmou a jedenáctou hodinou bude na poliklinice v provozu laboratoř, kde bude zájemcům proveden bezplatný odběr krve s následným rozborem na základní diagnostické prvky. „Občan, který využije této služby, může výsledky rozboru na místě konzultovat od desáté do dvanácté hodiny s lékařskými specialisty, kterými jsou odborník na zdravou výživu, gastroenterolog Petr Huvar a Jan Sklenář vedoucí kardiologickou ambulanci,“ přiblížil další aktivity ředitel Zapletal.

V neformální besedě pod názvem Výživa a její poruchy pak Petr Huvar s dalšími občany podebatuje nejen o rizikových faktorech stravy, ale i o takových poruchách, jakými jsou obezita, anorexie a další.

Přednáška doktora Sklenáře bude zaměřena na kardiovaskulární nemoci a rizikové faktory pod názvem Ischemická choroba srdeční - důsledek nezdravého životního stylu. „Navíc bude zájemcům předvedeno, jak funguje naše nejmodernější vybavení této ambulance - echokardiograf, případně jiné přístroje, které máme na nadprůměrné úrovni,“ upřesnil další program Vánočního dne se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou Zapletal. „Rád bych zdůraznil pozitivní akt okresní pobočky VZP, je to výraz vztahu této pojišťovny k pojištěncům,“ netajil se se svou spokojeností nad vzájemnou spoluprací s pojišťovnou František Zapletal.

Akce obdobného charakteru se uskuteční i v novojičínském Medcentru, kde mimo některých bezplatných lékařských úkonů proběhne zároveň i den otevřených dveří.


    [Top]    


Stíny

Dne 5. prosince ve večerních hodinách přistihl personál na pánském WC v Kulturním domě v Kopřivnici mladistvé - dívku a chlapce, kteří se zde oddávali návykovým látkám. Protože dotyčná hodnověrně neprokázala totožnost, byla předvedena na Policii ČR, která si celou záležitost převzala.

Dne 7. prosince v odpoledních hodinách byl kamerovým systémem na středu města zachycen dodávkový automobil Ford Transit, který vjel na chodník před kulturní dům a poté po bezbariérovém přístupu sjížděl na ulici Obránců míru. Za výše uvedené jednání byla řidiči na místě uložena bloková pokuta.

Dne 9. prosince zjistili policisté Obvodního oddělení policie v Kopřivnici 37letého muže, který je důvodně podezřelý z poškození herny z 29. listopadu. Tehdy muž v herně na ulici Štefánikově bezdůvodně uchopil nápojový dřevěný stůl, se kterým několikrát udeřil o podlahu a hodil jej na barový pult. Z herny pak odešel. Poškozením zařízení herny vznikla škoda ve výši 2 500 korun. Po zadokumentování bude případ postoupen OÚV Nový Jičín.

Čtyřiadvacetiletý muž z Kopřivnice je důvodně podezřelý z neplnění odvodní povinnosti (§ 267 trestního zákona). Dne 3. října byl muž povolán k odvodnímu řízení na Územní vojenskou správu Nový Jičín. Povolávací rozkaz osobně převzal na MÚ v Kopřivnici o měsíc dřív, ale k odvodnímu řízení se však bez řádné omluvy nedostavil. Muži hrozí až jednoleté odnětí svobody.


    [Top]    


Kopřivničany silvestrem provedou šermíři a disko

K o p ř i v n i c e (dam) - Zábavu od tří odpoledne do tří hodin do rána slibují lidem organizátoři letošního ’Silvestrovského juchání’. „Po několikaletých zkušenostech, že lidé nemají zájem slavit silvestra v kulturním domě, jsme akci znovu přesunuli před budovu,“ řekl dramaturg Jiří Cachnín.

Ti, kdo se rozhodnou poslední den v roce strávit před kulturním domem, se mohou těšit především na šermíře. O program se budou starat šermířské skupiny Karolans a Gonfanon. „Pro děti bude připravena pohádka, pro starší třeba bitva s Vikingy. Chybět nebude dobová hudba, ohňová show a další atrakce,“ tvrdí Cachnín s tím, že jsou připraveny celkem čtyři vstupy šermířů. Zájemci si dokonce budou mít možnost také sami vyzkoušet střelbu z kuší či potěžkat jiné staré zbraně v rytířských soutěžích.

Před kulturním domem nebude chybět diskotéka s největšími hity od šedesátých let do současnosti. Ti, kdo dávají přednost živé hudbě, se mohou těšit na bluegrassovou kapelu Tygrasz, která bude koncertovat ve vestibulu kulturního domu.

První minuty Nového roku přivítá v centru města ohňostroj, ten sice nebude tak nákladný jako v loňském roce, namísto loňských třiceti bude letos stát dvacet tisíc, přesto prý bude na co se dívat.


    [Top]    


Územní plán Beskyd musí schválit ještě vláda

Územní plán velkého územního celku Beskydy řeší území okresů Frýdek-Místek, Nový Jičín a Vsetín a nahradí několik menších územních plánů schválených v osmdesátých letech.

Závazná část územního plánu řeší mimo jiné:

  • dálnici D47 Bělotín - Ostrava - státní hranice Polska
  • rychlostní komunikaci R48 Bělotín - Český Těšín - státní hranice Polska
  • přeložky a obchvaty sídel na silnicích I. třídy I/11 Mokré Lazce - Vřesina, Těrlicko - Třanovice - Hnojník - Bystřice, obchvat Jablunkova a Mostu u Jablunkova, I/48 Frýdek-Místek dokončení průtahu městem, I/57 Fulnek - Šenov u Nového Jičína a obchvat Bludovic, I/58 Příbor-Petřvald, Frenštát p. R. - Kopřivnice, jižní tangenta Ostravy Petřvald - Krmelín a Krmelín - Paskov
  • přeložky a obchvaty sídel na silnicích I. a II. třídy
  • modernizaci II. železničního koridoru v úseku Jeseník n. O. - Suchdol n. O. - Studénka
  • rozšíření energetických uzlů, nové vysokotlaké plynovody, nové vodovodní řády, nové kanalizační sběrače a čistírny odpadních vod
  • ochranu území pro zajišťování protipovodňové ochrany
  • výstavbu výrobně komerčních zón nadmístního významu a rozvoj letišť
  • vymezení cyklotras a rekreačních krajinných celků pro rozvoj infrastruktury cestovního ruchu

Zpracování obou dokumentů bylo zahájeno již před několika lety a v podstatě veškeré práce probíhaly v režii státu, vzhledem k tomu, že kompetence v území plánování přešly na kraje až v roce 2001. Navíc doposud trvá povinnost předložit územní plány zasahující do území více krajů ke schválení vládě. Přestože v některých částech se předkládané návrhy nekryjí plně se současnými představami, doporučuje se uzavřít několikaletou práci schválením ve vládě a hned v novém roce zkoordinovat veškerou dokumentaci na území kraje a zahájit přípravu změn vyplývajících z Programu rozvoje kraje, nebo tam, kde snaha o prosazení rozumných rozvojových záměrů byla neúspěšná. Podstatným krokem vpřed bude prosazení legislativní změny, podle které budou územně plánovací dokumentaci schvalovat kraje podle potřeb obcí, podnikatelů a občanů bez zásahu centrální vlády. Dne 29. listopadu projednalo Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje uvedený návrh a doporučilo vládě České republiky jeho schválení.

Schválený územní plán bude k dispozici na stránkách kraje www.kraj-moravskoslezsky.cz a na všech dotčených stavebních úřadech.

Josef Jalůvka, zástupce hejtmana kraje


    [Top]    


Zastupitelé se sejdou příští týden ve středu

K o p ř i v n i c e (hod) - Příští týden ve středu 19. prosince se sejdou zastupitelé města letos ke svému poslednímu zasedání. To se bude konat v Kopřivnici v místě svého tradičního setkání, tedy v anexu městského úřadu a začátek je stanoven na 16.30 hodin. Na programu jednání jsou majetkoprávní úkony, finanční záležitosti - rozpočtové změny k rozpočtu města, rozpočtové provizorium na rok 2002 a přijetí kontokorentního úvěru.

Chybět nebude samozřejmě ani bod Různé, ve kterém se bude projednávat smlouva o vytvoření dobrovolného svazku obcí Moravskoslezského kraje a jiné.


    [Top]    


Emanuel Grepl oslavil šedesát

K o p ř i v n i c e (red) - Své šedesátiny letos oslavil archeolog Moravské brány Emanuel Grepl. Dnešní Kopřivničan je původem z Brna, kde v roce 1959 začal studovat na Filosofické fakultě Univerzity J. E. Purkyně. Hned po ukončení studia v šedesátém čtvrtém roce nastoupil do muzea v Novém Jičíně, kde působí dodnes. Jeho prvním větším počinem bylo vedení výzkumu v zadní části jeskyně Šipka, na počátku sedmdesátých let pak průzkum ruin hradu Starý Jičín. Grepl vedl nebo se podílel také na výzkumech přímo v historickém jádru okresního města. V současné době je místní archeolog koordinátorem mezinárodního projektu spočívajícího v průzkumu pravěkých výšinných sídlišť v Podbeskydí mezi Bečvou a Bialou.

Grepl je rovněž autorem desítek výstav a řady odborných publikací. Svého času pracoval také jako kopřivnický zastupitel a předseda místní letopisecké komise.


    [Top]    


Výherkyně zhubne zdarma

K o p ř i v n i c e (ili) - Vánoční čtenářská soutěž vyhlášená ve spolupráci s kosmetickým salonem Salvia zná svého vítěze. Minulý pátek proběhlo v redakci Kopřivnických novin losování téměř ze dvou desítek receptů nízkokalorických a zdraví prospěšných jídel. Autorkou vítězného receptu na pohanko - čočkový salát se stala Anna Brabcová, která od majitelky salonu Věry Michlíkové a zároveň lektorky kurzů snižování nadváhy získala zdarma účast ve STOB kurzu, který začne 8. ledna.

Suroviny: 10 dkg pohanky (i lámanka), 10 dkg čočky, 5 středně velkých cibulí, 5 menších mrkví, 10 dkg nakládaných okurek, citrónová šťáva, sójová omáčka, sůl, olej. Uvařenou čočku smícháme s pohankou (ta se jen spaří a nechá dojít pod poklicí). Cibuli pokrájíme na kolečka a podusíme na oleji. Syrovou mrkev jemně nastrouháme a nadrobno posekáme okurky. Vše promícháme, dochutíme ingrediencemi a necháme nejlépe do druhého dne odležet. Jako obměnu lze přidat sojovou bezcholesterolovou majonézu. Jíme s tmavým pečivem.

Autorce blahopřejeme a všem, kteří se soutěže zúčastnili, děkujeme za zajímavé recepty.


    [Top]    


Uzavření úřadů mezi svátky

K o p ř i v n i c e (hod) - Upozorňujeme občany, že ve dnech 27. až 31. prosince bude z technických důvodů uzavřen Městský úřad Kopřivnice. Pokladna je otevřena naposledy ve čtvrtek 20. prosince do 12 hodin. Lidé si mohou své neodkladné záležitosti vyřídit v předstihu nebo hned v první pracovní den v novém roce, a to ve středu 2. ledna.

Ve stejný termín, tedy od 27. do 31. prosince, je z důvodu technických oprav v budově uzavřen i Okresní úřad v Novém Jičíně. Toto opatření se týká i pracoviště státní sociální podpory v Novém Jičíně.


    [Top]    


Možnost odškodnění

Každá válka zmaří mnoho lidských životů, zapříčiní mnoho osobních tragédií a materiálních škod. Mimo jiné byly odcizovány barevné kovy např. ze zvonů, které byly z věží kostelů shazovány a odváženy do Německa, kde byly roztaveny a použity pro válečné účely.

Tyto škody nebyly doposud napraveny. Proto byla zmocněna mezinárodní organizace pro migraci k vyřizování žádostí týkajících se majetkových újem způsobených za nacistického režimu s podstatnou, přímou a škody způsobující účastí německých podniků (tedy nikoli válkou - bombardováním a pod.). Těchto odškodnění se mohou účastnit i náboženské komunity a organizace. Škoda jim mohla vzniknout např. zcizením barevných kovů - zvonů, varhanních píšťal a pod.

Jsem rád, že tyto křivdy se řeší, neboť i v našem městě, našich farnostech, byly odcizeny zvony. Pokud se stihne žádost poslat do konce tohoto roku do Ženevy, je určitá naděje získat odškodnění. A je velmi dobře, že i naše farnosti se snaží využít této možnosti.

Je to třeba brát jako dobrou vůli vypořádat se důstojně s minulostí i v tomto směru.

Petr Chromečka, zastupitel města za ODS


    [Top]    


Komunisté sází na mládí a do čela zvolili studentku

N o v ý   J i č í n (hod) - V sobotu 8. prosince se konala okresní konference KSČM, na které se schvalovala kandidátní listina pro parlamentní volby.

„Na konferenci jsme doporučovali lídra kraje, kterým je stávající poslanec Karel Vymětal,“ řekl Karel Kuboš, předseda okresní organizace KSČM.

Do čela okresní kandidátní listiny byla zvolena jednadvacetiletá studentka brněnské Masarykovy univerzity Kateřina Konečná ze Starého Jičína, která ale není členkou KSČM. Na druhém místě skončil Karel Babinec, jednatel soukromé firmy z Frenštátu, třetí je Miroslav Lukáš ze Studénky, čtvrtý Pavel Vintrocha, živnostník z Trnávky, pátý Karel Polák, dělník ze Studénky, a na šestém místě je Karel Šrámek, dělník z Petřvaldu. Kandidáti od druhého místa jsou všichni členy KSČM.


    [Top]    


Místní městské informační centrum se stalo členem A.T.I.C. České republiky

Možná mnozí nevíte, že Kopřivnice je již od roku 1996 členem Asociace turistických informačních center České republiky (A.T.I.C. ČR). Tato asociace je samostatným dobrovolným sdružením informačních středisek, které zajišťují činnost v cestovním ruchu, a pomáhají tak rozvoji cestovního ruchu v České republice.

Nejdůležitějším úkolem, který si asociace dala, bylo stát se centrem celorepublikové informační sítě v rámci cestovního ruchu a tím přispět k lepší informovanosti našich i zahraničních turistů, obyvatel měst, obcí, ale také podnikatelských subjektů. Pro zabezpečení kvalitativně dobré úrovně turistických informačních center stanovila asociace kategorizaci (A, B, C) a minimální standard služeb a podmínek činností těchto center. Naše informační centrum Kopřivnice bylo zařazeno do kategorie B. Asociace se stará i o zvyšování odborné úrovně a informovanosti svých členů. Pořádá pro nás různá školení a semináře, zveřejňuje adresy informačních center ve Zpravodaji asociace, v mapách, atlasech, průvodcích, v mapkách s adresářem a na stránkách www.atic.cz.

Jednou z výhod členství je předávání zkušeností, rad, nápadů, návrhů, připomínek a přání mezi sebou, výměna propagačních materiálů a jejich zasílání do A.T.I.C., která se už dále postará o zviditelnění informačního centra na veletrzích a podobných akcích v České republice i v zahraničí. Městské informační centrum Kopřivnice pravidelně uveřejňuje informace, týkající se jeho činnosti a často prezentuje svými příspěvky naše město ve Zpravodaji asociace, což dává impuls k tomu, aby byl o Kopřivnici stále větší zájem a cestovní ruch se zde rozmohl co nejvíce. Aby organizace mohla úspěšně řešit problémy, týkající se rozvoje cestovního ruchu u nás, probíhá pravidelně dvakrát v roce setkání všech členů. Nejinak tomu bylo i letos. Poslední jednání členského fóra se konalo ve dnech 25. - 26. října v Rožnově pod Radhoštěm.

A co plánuje A.T.I.C. dál? Bude usilovat o užší spolupráci mezi jednotlivými informačními centry, o pravidelnou výměnu informací a propagačních materiálů, zkvalitnění Zpravodaje asociace, o profesionální přístup pracovníků informačních center k turistům, účinně hájit zájmy členů navenek, pokračovat ve spolupráci s časopisy zabývajícími se cestovním ruchem, s vydavateli map, turistických průvodců atd.

Blanka Dreslerová, MIC Kopřivnice


    [Top]    


Vlaky jezdí Kopřivnicí již sto dvacet let - II.

V dobách, kdy byla železnice v Kopřivnici
novinkou, jezdili lidé mnohdy
na nákladních vagonech.
Foto: Archiv Muzea Fojtství

Trať dlouhá 19 km překonávala ze Studénky do Štramberka stoupání 120 m. Bylo na ní 7 stanic: Studénka, Sedlnice, Skotnice, Příbor, Drnholec nad Lubinou, Kopřivnice a Štramberk. Původně měla trať vést přes obce Albrechtičky, Mošnov a Skotnici k Příboru, avšak občané, jimž patřily pozemky, po kterých měla být vedena, nechtěli tyto v blízkosti domů odprodat z obavy, ’že je lokomotiva bude v noci rušit a že může jiskřením zapálit dřevěné domky kryté došky ze slámy nebo šindelem’. Proto trasa byla vedena mezi rybníky po hrázi od Studénky, dále pak polem k Příboru a několika oblouky musela překonat velké stoupání od Studénky za rybníky směrem k Nové Horce.

Vozba byla zabezpečována malými lokomotivami řady 310, zvanými ’čikalky’. Byly pojmenovány podle stanic, avšak německy: Stauding, Sedlnitz, Kottnitz, Freiberg, Nesselsdorf a Stramberg. Cestující byli zpočátku bráni jen ’z milosti’ na nákladní vagony. Teprve v roce 1882 byla na základě četných intervencí povolena přeprava osob. Dělo se to tak, že k některým nákladním vlakům byly připojeny jeden nebo dva osobní vozy. Takové snížené vlaky bylo možno vidět na trati až do konce roku 1950, tj. do předání provozu Studénsko-Štramberské dráhy do správy ČSD. S růstem přepravy byly zakoupeny výkonnější lokomotivy řady 422 a po roce 1945 dvě lokomotivy řady 514. Když v třicátých létech minulého století začala kopřivnická vagonka vyrábět motorové vozy, byl počátkem roku 1930 zakoupen pro osobní dopravu motorový vůz M 120.401 charakteristický umístěním stanoviště strojvedoucího ve věžičce na střeše vozu. Tento vůz byl po válce upraven na pohon zemním plynem a na desátém kilometru (počítáno od nádraží ve Studénce) před stanicí Příbor byla pro něj vybudována tankovací stanice zemního plynu. Když se ukázalo, že motoráček M 120.401 nestačí zvládnout osobní přepravu, byly v roce 1946 zakoupeny z kopřivnické vagónky další dva motorové vozy M 131.103 a M 131.115.

Na pokračování píše Václav Langer,
člen letopisecké komise


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 11:00

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]