Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Plastici přijedou na Šlahouny

K o p ř i v n i c e (dam) - I přesto, že nešťastná událost připravila legendu českého undergroundu Plastic People of The Universe o lídra Mejlu Hlavsu, měla by kapela být jednou z hvězd letošního ročníku Šlahounů. Hlavsovo místo v kapele obsadila jeho spoluhráčka z projektu ’Šílenství’, zpěvačka a baskytaristka Eva Turnová. Účast Plastiků na festivalu byla přitom překvapením i pro jeho pořadatele. „Vůbec mě nenapadlo, že ještě budou hrát, ozvali se mi s nabídkou sami,“ prozradil šéf Nory Víťa Váňa. Plastic People se objeví v programu pouhých dvou festivalů, kromě Kopřivnice se chystají ještě do Českého Brodu.


    [Top]    


Seniory dnes čeká program v KD

K o p ř i v n i c e (dam) - Program určený nejstarší vrstvě obyvatelstva je na dnešní odpoledne připraven v kulturním domě. První část seniorského odpoledne, jehož začátek je naplánován na sedmnáctou hodinu, letos zpestří pásmo pěveckých a tanečních vystoupení dětí z obou místních základních uměleckých škol. „Druhá část odpoledne umožní jeho účastníkům aktivní účast na zábavě, je připraveno například několik soutěží,“ slíbila produkční kulturního domu Dagmar Rysová. Celé odpoledne bude moderovat herec Karel Paštyka a o hudbu se bude starat kapela Romance.


    [Top]    


Psí Vojáci přijedou do kopřivnické Nory svést další ze svých koncertních ’bitev’

K o p ř i v n i c e (dam) - Svést další ’bitvu’ s publikem dychtivým po jejich neopakovatelném projevu přijedou zítra večer do CO krytu pod kulturním domem Psí Vojáci Filipa Topola.

Vůbec poprvé se Psí Vojáci na koncertním pódiu objevili při vystoupeních na podzimních Pražských jazzových dnech v roce 1979. Během několika následujících let prošla kapela značnými změnami stylu i obsazení. Nejprve textově spolupracovali s bratrem svého lídra, spisovatelem Jáchymem Topolem, až později začal texty k písním skládat sám jejich interpret Filip Topol. V polovině osmdesátých let se seskupení začalo na veřejnosti objevovat pod názvem Psí Vojáci Osobně a jejich domovským klubem se stal Juniorklub Na Chmelnici.

Po překotných změnách v osmdesátém devátém roce kapela dále koncertuje, každoročně se účastní žižkovského masopustu, trutnovského rockového festivalu, festivalu Alternativa, akcí Drop-In, bohnického festivalu Mezi ploty a dalších.

Své fanoušky Psí Vojáci zneklidnili v říjnu roku 1993, kdy kapela oznámila úmysl ukončit svou činnost. K tomu nakonec nedošlo, údajný konec kariéry znamenal pouze přelom v jejich tvorbě. Již v létě následujícího roku totiž skupina vydává album Sestra, ve kterém zpracovává texty Jáchyma Topola z jeho stejnojmenného románu. Následuje Brutální Lyrika, vlastní Filipova, ale s doprovodem celé skupiny, deska Sakramiláčku a nejnovější deska Hořící holubi.

Od sametové revoluce Psí Vojáci vydali osm původních alb a jedno vzpomínkové - Národ Psích Vojáků a téměř každý rok vychází nový projekt. V posledních letech se objevily dva proudy fanoušků Psích Vojáků: první z nich nedají dopustit na jejich starší alba a divoké koncerty, druzí, na jejichž stranu se přiklání i řada kritiků, tvrdí, že nyní po jistém zklidnění je hudba kapely lepší.


    [Top]    


Zázvorková s hrou o Marii Terezii nakonec nepřijede

K o p ř i v n i c e (dam) - Stellu Zázvorkovou v hlavní roli autorské hry o osudech slavné rakouské císařovny Marie Terezie místní milovníci divadla zatím neuvidí. Představení plánované na pondělí čtrnáctého května bylo totiž na poslední chvíli zrušeno.

„Důvodem byl velmi malý zájem o lístky v předprodeji. Boj s pěkným počasím a začínající okurkovou sezonou prostě nemůžeme vyhrát,“ zdůvodnil své rozhodnutí představení odříci dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín s tím, že uvažuje o zařazení hry do další předplatitelské sezony.


    [Top]    


Historizující Musica da Gamba vydala první desku ’Zaříkání’

K o p ř i v n i c e (dam) - Zbrusu nové cédéčko pokřtili v poslední dubnovou sobotu členové kapely Musica da Gamba. Deska s názvem ’Zaříkání’ je vůbec první vydanou nahrávkou kapely, která již čtyři roky hraje historický folk.

I když přípravami desky se Musica da Gamba zabývala již téměř dva roky, finální produkt vznikl během dvou dubnových víkendů v ostravském studiu Barbarella. „Závěrečné práce na desce byly provedeny dost nakvap. V sobotu jsme měli křest a teprve ve čtvrtek bylo CD kompletní,“ prozradila jedna z vůdčích osobností kapely Lenka Štirbová. Na zhruba hodinovém cédéčku najdou jeho majitelé celkem třináct zpívaných a tři instrumentální skladby. Na všech šestnácti písních se podílela ústřední autorská dvojice kapely, manželé Lenka a Petr Štirbovi.

„Většinou jde o anonymní práce ze šestnáctého století. Pokud použijeme hudbu z dobových zápisů, dodáme vlastní text a naopak pokud použijeme původní text, manžel k němu napíše melodii,“ řekla Štirbová.

’Zaříkání’ natočila Musica da Gamba v novém složení, k již zmíněným Štirbovým, Zdeňku Bergerovi a Liboru Petrášovi přibyla zpěvačka a perkusionistka Hana Šlachtová. Z nástrojového obsazení zmizela jedna z kytar, naopak větší prostor dostávají dobové nástroje jako crumhorn, trumšajt, kornamusa a podobné.


    [Top]    


Jiří Černý přijede ro(c)kovat o novinkách v populární hudbě

K o p ř i v n i c e (dam) - S novinkami české i světové populární hudby v pořadu Ro(c)kování přijede do kopřivnického kulturního domu hudební publicista a kritik Jiří Černý. Jako obvykle se na své poslechové diskotéce bude zabývat tím nejlepším, co v posledních měsících spatřilo světlo hudebního světa.

„Určitě budu hrát nějakou worldmusic, věci z posledního alba Erica Claptona, nejnovější U2 nebo cédéčko, které natočil primáš Hradišťanu Jura Pavlica v Jižní Africe. Z českých interpretů se zmíním třeba o Zuzaně Labčíkové nebo Majerových brzdových tabulkách,“ slíbil Černý. Kromě novinek se mohou účastníci Rockování, naplánovaného na úterý patnáctého května v půl osmé večer, těšit také na starší hudbu a především zasvěcené komentáře jednoho z našich předních odborníků na tuto oblast.

Poslechové diskotéky vedené Jiřím Černým mají v Kopřivnici relativně dlouhou tradici a především v předrevolučních dobách, kdy bývaly na programu tehdejšího M-klubu, měly velmi široké publikum.


    [Top]    


Žáci MIS music budou hrát oblíbené melodie

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert žáků místní soukromé Základní umělecké školy MIS music plánovaný na středu šestnáctého května do kina Puls bude první možností prezentace několika nově vzniklých souborů. Celý koncert začínající v pět hodin odpoledne bude laděn spíš jako písničkový a místo klasiky by měla znít hudba populárnějšího charakteru.

Svou premiéru si na koncertě odbyde například nově vzniklé kvarteto klarinetů hrající především swingovou muziku. Stejný žánr bude znít také v podání známého Dixi orchestru školy. Ten však také doznal několika změn. Složení souboru bylo obohaceno o několik nových dechových nástrojů a jeho součástí se stala také menší vokální skupina. V tomto složení orchestr svou školu úspěšně reprezentoval v okresním kole soutěže uměleckých škol vyhlášené ministerstvem školství. To vyhrál a postoupil do oblastního kola soutěže v Havířově, jehož výsledky bohužel v době uzávěrky tohoto čísla ještě nebyly známy.

V lednu vznikla na MIS music také další skupina. „Je to orchestr estrádnějšího charakteru. Tvoří ho rytmika, zobcové flétny, kytary a také vokální skupinka. Hraje především country styl a tanečnější muziku,“ představil jeden z vystupujících souborů ředitel školy Petr Suttner a podle jeho slov navíc tento soubor čeká také dvoudenní soustředění a následně samostatný koncert v loutkovém divadle. V programu se objeví také pěvecký sbor MIS music, který bylo možné slyšet například při oslavách letošního prvního máje a další dvě, opět nově vzniklé, vokální skupiny. Posledním novým souborem, kterým se místní soukromá umělecká škola může pochlubit, je rocková skupina, ve které je kromě bicích obsazena kytara, baskytara a zpěv. „Jako každoročně i letos se u příležitosti koncertu v kině představí také žáci našeho výtvarného oboru a sice na výstavě instalované před vstupem do sálu,“ slíbil Suttner.

Jediní, kdo se na koncertě nepředstaví, budou tanečníci. „Bylo by to velmi technicky náročné, před koncertem hudebníků je třeba všechno pečlivě nazvučit, a kdybychom měli ve stejný den na stejném místě prezentovat také taneční obor, přineslo by to značné obtíže,“ zdůvodnil jejich absenci ředitel MIS music. Žáky tohoto oboru je podle jeho slov možné vidět na celé řadě akcí pořádaných městem, společných koncertech obou uměleckých škol a podobně.


    [Top]    


Na plátně kina se vystřídá celkem šest filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem šest filmů se v právě začínajícím promítacím cyklu vystřídá na plátně kopřivnického kina Puls, což umožní mimo jiné jeho prodloužení o úterý a středu, kdy bude na programu repríza druhého dílu Troškovy pohádky z Pekla štěstí.

Dnes a zítra odpoledne bude Puls patřit milovníkům romantiky a lehké zábavy. Tomuto druhu diváků je určen americký snímek Svatby podle Mary. Příběh se, jak sám název napovídá, točí kolem mladé svatební koordinátorky Mary (Jennifer Lopez). Ta má svou práci ráda a zakázka na perfektní svatbu prominentní dcerušky ji pochopitelně nadchne. Pohroužená do příprav svatebních ceremonií jiných však Mary pozapomněla na to, že by už pomalu mohla myslet na vlastní veselku. To jí připomene až dohazovačská aktivita jejího otce a osudové setkání se Stevenem Jamesem (Matthew McConaughey), který je však nastávajícím ženichem ve svatbě, kterou Mary právě připravuje.

Slušný námět této komedie bohužel pohřbil ne příliš povedený scénář Pamely Falkové a Mika Ellise, s čímž moc nemohl udělat ani debutující režisér Adam Shankman, ani obsazení hlavních rolí.

Zcela z jiného soudku bude film, který dnes večer zakotví na plátně kina a vydrží tam až do neděle. Na rozdíl od předcházejícího snímku jde totiž o historické drama, režisérem Philipem Kaufmanem pojmenované Quills - Perem markýze de Sade.

Aristokrat, sexuální experimentátor a provokující grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosu a pobuřujících sexuálních praktik, za které během svého života strávil v nesvobodě víc jak třicet let. Jen o vlásek unikne smrti a pohnuté doby Francouzské revoluce stráví za tlustými zdmi charentonského blázince vedeného knězem Coulmierem (Joaquim Phoenix). A právě odtud prostřednictvím mladičké pradleny Madeleine (Kate Winslet) posílá provokující spisovatel své knihy k vydavatelům alespoň do doby, než se mu v tom pokusí zabránit svými krutými metodami psychiatr Dr. Collard. Příběh, který Kaufman mistrně vypráví za nemalého přispění drtivé většiny herců, není jen portrétem devianta, ale jeho psychologickou studií, což je dobrý základ diváckého úspěchu.

Marná lásky snaha, kterou kino bude hrát o víkendu, je čtvrtou adaptací Shakespeara, kterou na plátno přivedl režisér a v tomto případě také herec Kenneth Branagh. Tentokrát si jako základ svého hravého snímku vybral ranou Shakespearovu komedii, jejíž název je totožný se jménem filmu. Text o nepovedené přísaze čtyř mladíků však razantně upravil a vypráví jej v poutavém retrostylu vzdávajícím hold klasickým americkým muzikálům a jejich tvůrcům.

Novalee (Natalie Portman) je mladá dívka bez rodiny, která s šesti dolary v kapse vyrazí s povedeným otcem dítěte, které očekává, z rodného Tennessee do Kalifornie za lepším životem. Přítel ji však opustí, jí nezbyde než se na šest týdnů uchýlit do hypermarketu na periferii města. To vše je však jen začátek filmu Jdi za svým srdce natočený podle románové prvotiny Billie Lettsové začínajícím režisérem Mattem Williamsem.

Úterní Filmový klub nabídne svým návštěvníkům vynikajícího Nicolase Cageho v černé komedii Počítání mrtvých.


    [Top]    


Místo divadla se předplatitelé dočkali náhradního programu

K o p ř i v n i c e (dam) - Historkami z atraktivního divadelního zákulisí a jakousi improvizovanou besedou s Petrem Nárožným, Janem Čenským a Libuší Švormovou skončila letošní divadelní sezona předplatného v kopřivnickém Kulturním domě. Podle programu měla sice trojice pražských herců společně s kolegou Ladislavem Mrkvičkou odehrát komedii ’...vstupte!’, ale bohužel posledně jmenovaný herec a partner Petra Nárožného byl po hmyzím bodnutí hospitalizován a nemohl přijet.

„To, co se stalo, jsme se dozvěděli až den předem, a to už se nedalo nic dělat. Přístup herců byl ale velmi solidní a nabídli nám, že přijedou s náhradním programem,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín s tím, že možnosti vrácení vstupného využilo asi jen deset lidí. Vzhledem k tomu, že Mrkvička měl na jevišti ztvárnit jednu z hlavních postav, nebyla možná ani alternace. S tou koneckonců inscenátoři nepočítali ani při nastudování hry.

„Můj partner měl být zcela odlišný typ člověka. Podle textu jsme totiž měli být absolutně nesourodá dvojice. Proto, když jsme uvažovali o tom, že hru Neila Simona budeme hrát, jsme museli začít hledat někoho, kdo má vlasy, je menší a je vynikající komik. To všechno je ale hodně požadavků najednou a našli jsme jen jediného herce, který je všechny splňoval, a to byl Ladislav Mrkvička. Člověka, který by jej alternoval, jsme ani nehledali,“ řekl Petr Nárožný.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.