Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Počet vystavovatelů vzrostl, velký sál praskal ve švech

Stovky modelů nejrůznějších, tvarů a velikostí
o minulém víkendu zaplavily kulturní dům v rámci
5. ročníku Beskyd Model Kit Show.
Foto: Lubomír Sazovský

K o p ř i v n i c e (ili) - Již pátý ročník mezinárodní soutěže a výstavy Beskyd Model Kit Show 2001 se uskutečnil uplynulý víkend v Kopřivnici. Dnes již tradiční modelářská akce se za dobu své existence vypracovala do podoby prestižní a bezmála největší akce svého druhu v České republice.

To, čím se ovšem Beskyd Model Kit Show liší od podobných akcí, je její bohatý doprovodný program. Ani letos nezůstal ve stínu předchozích ročníků. Každoroční expozice obrněných vozidel na prostranství před kulturním domem, nonstop promítání filmů s leteckou tematikou, letecké a automobilové simulátory, předvedení vrtulníku a spousta her a soutěží - to je jen zlomek z doprovodného programu, který návštěvníci vedle samotné výstavy hojně využívali.

„Hlavní náplní celé akce však zůstává výstava a soutěž modelů letadel, automobilů, bojové techniky, lodí, dioramat, což jsou modely zasazené do určitého prostředí, železniční techniky, kosmonautiky, science-fiction, papírových modelů a dalších,“ vypočítal jen některé ze čtyřiadvaceti kategorií člen hlavního organizačního štábu Jan Štědrý.

Přeplněná parkoviště v centru města dávala tušit, že počet návštěvníků i vystavovatelů rok od roku stoupá.

„Přesný počet diváků ještě v tomto okamžiku neznám, ale rozhodně si s loňskem nezadal, odhaduji to nejméně na tři tisícovky,“ tipoval při vyhlašování výsledků Štědrý. Zato počet vystavovatelů byl znám - pět set padesát z naší republiky, ale i z Francie, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Slovenska znamená oproti minulému ročníku pětadvacetiprocentní nárůst. V hlavním sále bylo k vidění tisíc osm set modelů, z nichž 833 bylo soutěžních.

Divácky vděčnou atrakcí byl přílet sporného valalašského krále Boleslava Polívky a jeho udělení ceny Valalašského království, spojené se slavnostním pasováním na rytíře.

BESKYD KIT SHOW:
Odjezd Valalašského krále Boleslava Polívky
k vrtulníku za doprovodu ochranky
a rytíře Langra.
Foto: Lubomír Sazovský

Samotné vyhlašování výsledků zabralo téměř dvě hodiny, protože v každé kategorii byla vyhlášena první tři místa a šestnáct zvláštních cen. Ceny vyhlašovali i někteří ze sponzorů. Mimořádné pozornosti se těšila divácká soutěž, kterou s převahou vyhrál Marek Kašša z Nových Zámků s Tatrou 815 před Františkem Slívou a René Rendrichem z Apolo Kopřivnice.

Že modelářství není pouze doménou mužů, dokladuje sedm ohodnocených dívek a žen, které mnohdy bodovaly i na prvních místech.

„Mimo hlavní pořadatele se desítky dobrovolníků rekrutují z řad modelářských klubů, stejně jako rozhodčí soutěže,“ nechal nahlédnout pod organizátorskou pokličku Jan Štědrý. „Naše modelářská akce se za pět ročníků stala prestižní, v podstatě v rámci republiky nemáme konkurenci. V takové míře, jako to děláme my, to nedělá nikdo,“ právem se za všechny organizátory chlubil Štědrý, „na akcích obdobného charakteru jsou pořadatelé většinou ortodoxnější, vystaví pouze modely a už se nezajímají o doprovodný program pro návštěvníky. Že se jedná o akci mimořádného významu, dokazuje i účast veškerých modelářských firem, které se předháněly v prezentaci svých výrobků a hlavně novinkami na trhu, stejně jako účast naprosté většiny modelářských klubů ze všech koutů České republiky.“

V Technickém muzeu, které pro účastníky Beskyd Model Kit Show připravilo dvacetiprocentní slevu na vstupném, zaznamenali o prvním květnovém víkendu zvýšenou návštěvnost. „V sobotu přišlo 360 návštěvníků a dnes je to už přes šest set,“ netajila radost nad návštěvností pracovnice muzea, která zároveň dodala, že svůj podíl má i prodloužená otevírací doba.


    [Top]    


Tatra prodá Energetiku, Odien sbírá nabídky

K o p ř i v n i c e (dam) - Do konce měsíce by měli potencionální zájemci o koupi akciové společnosti Energetika Tatra předložit své předběžné nabídky.

Energetiky, která je její stoprocentní dceřinou společností, se Tatra hodlá zbavit v souladu s novým konceptem revitalizačního programu.

Organizací prodeje byla pověřena společnost Odien Restructuring Services. Tatáž firma také na základě smlouvy s Konsolidační bankou organizuje výběrové řízení na prodej majoritního podílu v mateřské společnosti, kde stejně jako v případě prodeje Energetiky také navazuje na práci revitalizační agentury.

Energetika TATRA je výrobcem tepla a elektřiny, jehož hlavními odběrateli jsou podniky v areálu Tatry a většina domácností v Kopřivnici.

Energetika TATRA, společnost s asi třemi stovkami zaměstnanců, skončila hospodaření v loňském roce se ziskem 5,187 milionů korun při celkových tržbách přesahujících půl miliardy.

Za první čtvrtletí letošního roku společnost podle sdělení Tatry dále vykazuje kladné hospodářské výsledky. V období zasahujícím do topné sezony a tím pádem i ekonomicky nejpříznivější části roku zaznamenala celkové tržby 196,521 milionů korun, což ji zaručilo zisk ve výši 23,607 milionů.

Zamýšleným prodejem Energetiky její matka Tatra, a. s., sleduje započatou linii odprodejů majetku, který přímo nesouvisí s výrobou nákladních vozů.


    [Top]    


Salus má na provoz, ale bez sponzorů se neobejde

K o p ř i v n i c e (dam) - Na čtyři až pět měsíců se místní azylový dům pro matku a dítě Salus zbavil existenčních starostí. „Díky grantu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR teď nežijeme z měsíce na měsíc a máme na několik měsíců provozu,“ řekl ředitel Salusu Jaromír Navrátil.

Podle jeho slov ministerské peníze pokryjí šedesát procent ročních nákladů na provoz představující zhruba částku milion tři sta tisíc. Zisk šedesáti procent z celkových nákladů je přitom možné považovat za úspěch, jelikož žadatelé o grant mohou dostat maximálně sedmdesát procent. Zbylé peníze nutné na provoz musí Salus znovu sehnat od sponzorů nebo z jiných zdrojů. „Náklady na energie a všechny nezbytné předpoklady zdárného provozu bohužel vzrostly, a tak i částka, kterou budeme muset sehnat, je podstatně vyšší,“ uvedl Navrátil.

Od začátku roku se lidem ze Salusu podařilo na provoz zařízení od sponzorů sehnat částku v celkové výši dosahující zhruba dvou set tisíc korun.

„V tom je ale započítán například i osmdesátitisícový příspěvek od města. Drobnějších sponzorů je bohužel méně,“ posteskl si Navrátil, ale připustil, že v jednání jsou dary od několika dalších organizací.

Příspěvek do kasy azylového domu přinese také opakování charitativní akce v supermarketech Albert. Za každých sto korun utracených v jeho zdejší provozovně totiž zákazník obdrží jednoho Bertíka - kupon, který může vhodit do připravené schránky. Po ukončení dvouměsíční akce plánovaném na konec května budou všechny kupony sečteny a za každý z nich dům Salus získá padesát haléřů.

„Mám radost z toho, že se z toho stává akce trvalejšího charakteru. Vloni nám sbírání Bertíků vyneslo společně s darem provozovatele sítě Albert dvacet tisíc korun. Letos je na sběr Bertíků vyhrazeno delší období, a tak si myslím, že by to mohlo být ještě více,“ nechal se slyšet ředitel zařízení poskytujícího azyl matkám a dětem v životní krizi Jaromír Navrátil.


    [Top]    


Za týden je opět přímé vysílání Českého rozhlasu z Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice, Český rozhlas Ostrava a firma Ludvík Moravia, s. r. o., pořádají za týden v pátek 18. května společnou akci s názvem ’Den z vašeho města’, která se uskuteční před kulturním domem, jen v případě nepříznivého počasí se přesune do prostor kulturního domu.

Již v devět hodin zahájí akci redaktoři Českého rozhlasu, od půl desáté bude mít hodinové vystoupení Heidi Janků. Poté od 10.30 do 11.30 hodin budou soutěže pro děti, ukázka asistenční služby ABA, přímé vysílání Českého rozhlasu z přenosového vozu. Po přestávce, tedy od 14 hodin bude opět vystupovat Heidi Janků, ale tentokrát jen půl hodiny, od 14.30 hodin budou v přímém vysílání rozhovory se zajímavými lidmi, které bude střídavě prokládáno vystoupením kapely ZŠ - náměstí a tanečním vystoupením ZUŠ Zd. Buriana.

Tento blok by měl být zakončen soutěžemi pro děti, ukázkou hasičské techniky a jízdou aut Veteran Car Clubu. Od 16 hodin budou dvě půlhodinová vystoupení, a to jako první v pořadí Heidi Janků a Dixi orchestru MIS music. Večerní program zahájí ve 20 hodin ve velkém sále kulturního domu koncert Jany Kirschner & band a od 22 hodin bude pokračovat vinylovou diskotékou ’Práskání’ Rosti Petříka. Lístky na večerní program v hodnotě 100 korun si je možné zajistit v předprodejní pokladně KDK. Vstup na dopolední program je zdarma.


    [Top]    


Prvomájové akce a počasí vytáhly ven spousty lidí

Všechny prvomájové akce se letos
těšily velkému zájmu veřejnosti.
Prvomájové odpoledne před KD patřilo mezi ně.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Neobyčejně vydařené počasí letošního první května mělo velký podíl na tom, že pořadatelé všech akcí spojených s tímto datem si nemohli stěžovat na nezájem veřejnosti.

Určitě nejmasovější akcí byl Pohádkový les pořádaný firmou Foto Morava, klubem Kamarád a loutkáři z Rolničky. Na příchozí, jejichž počet přesáhl tisícovou hranici, čekala během cesty řada pohádkových bytostí, soutěží a her. V cíli pohádkového pochodu pak bylo možné zhlédnout kouzelnická vystoupení, šermířskou pohádku ’A Popelka to není, vážení...’ nebo koncert country kapely.

Zhruba ve stejnou dobu slavili první máj také místní komunisté. Ti se sešli v parku bývalého závodního klubu, kde si po vystoupení příborské dechovky a tamních mažoretek vyslechli také nezbytný politický projev.

Prvomájové odpoledne před kulturním domem ani letos nevybočilo z již zaběhnutých kolejí, přesto koktejl namíchaný z koncertu městského dechového orchestru, několika vystoupení mažoretek, tanečních čísel v podání žákyň ZUŠ Zdeňka Buriana, folklórního pásma frenštátského souboru Sedmikvítek a závěrečného vystoupení pěveckého sboru MIS music také přilákal velké množství lidí.


    [Top]    


Při pasování na rytíře polil král Michala celým půllitrem slivovice

K o p ř i v n i c e - Davy lidí, které procházely hlavním sálem a přilehlými chodbami kulturního domu, věnovaly svou pozornost vystavovaným modelům, ale se zvědavostí očekávaly příchod tolik diskutovaného a autorem myšlenky Valalašského království Harabišem sesazeného krále Boleslava Polívku. S touto mediálně rozmazávanou rozepří si však pořadatelé nelámali hlavu.

Slavnostnímu pasování do rytířského stavu byl přítomen rytíř Václav Langer, kterému se stejné pocty dostalo minulý rok. Jeho mečem pak král pasoval vítěze kategorie Cena Valalašského království. Při letošním ročníku se v této kategorii dostala na první místo kombinace páru koní (hřebce a klisny) s bojovým letadlem pod názvem Twin Mustang. V propozicích byl model děčínského autora Michala Pelikána představen jako stroj, jehož výhodou je malá spotřeba pohonných hmot - cca dvě otepi sena denně a každý rok vrhne nový letounek, který se již za rok reprodukuje.

Při slavnostním aktu pasování na rytíře Valalašského království byl Michal králem slit celým půllitrem slivovice se slovy: „Ogare, modeluj, buď citlivý, usměvavý a jebavý. Rytířu, jsi pokřtěný a navždy buď svým pánem! Vyhrál jsi, i když jsi Čech.“ Král svého rytíře ujistil, že sice páchne slivovicí, ale tím víc bude přitahovat baby.

Novému rytíři podle jeho vlastních slov nedobrovolná mirabelková sprcha nevadila a rád bude šířit slávu Valalašského království v Děčíně, což je povinnost, která Michalovi vyplynula z jeho nového postavení.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.