Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 18/2001 ze dne 10. května 2001

Zprávy z města a okolí

Do klubu Klokan občas zavítají s dětmi i jejich tatínci

Městská policie v průběhu měsíce zakoupí dvě kola

Soutěž ve sběru PET láhví pokračuje druhým kolem

O další dva kotce se rozšířil psí útulek ve Vlčovicích

Zástupci vzniklých družstev se radili

Hřiště by si měli obyvatelé hlídat, aby se nezničilo

Recept na veřovickou kávu byl oceněn

Příspěvky zastupitelů města

Květinový den má letos upozornit na nebezpečí kouření

Stíny

Start sezony Hajduškům nevyšel podle představ

Milion na vybudování podkroví Salusu zřejmě přijde vniveč

Zemřel závišický rodák, emeritní místostarosta Clevelandu

Automobilka Tatra skončila loňské hospodaření se ziskem

Nahlížení do dokumentace k cementárně

U příležitosti stého výročí vysvětili hasiči svůj prapor

S modelářskou soutěží byla spokojenost


    [Top]    


Do klubu Klokan občas zavítají s dětmi i jejich tatínci

Kromě nejrůznějších připravovaných programů
čekají na děti navštěvující klub Klokan
také jiné atrakce.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Čtvrtým rokem zastřešuje Dům dětí a mládeže klub Klokan, který působí v bývalých jeslích na sídlišti Sever. Klub, určený pro matky na mateřské dovolené a jejich děti, je v rámci okresu raritou. Odloučené pracoviště podle názoru autorek projektu Jarmily Vrtělkové a Marcely Nedjalkové má hned několik výhod. Za nejdůležitější však považují to, že leží v dosahu největšího kopřivnického sídliště, kde je koncentrace žen na mateřské největší.

„Každá jsme to zažila na vlastní kůži. Na jedné straně úžasná radost z dítěte, na druhé určitý druh společenské izolovanosti, které s sebou mateřství zákonitě přináší. A právě to byl hlavní impuls, který nás k založení klubu vedl,“ vysvětluje důvody založení Klokana Jarmila Vrtělková.

Každé dopoledne v klubu je jinak tematicky zaměřené: děti ve velkém sále přezdívaném tělocvična cvičí, tancují, zpívají, poslouchají pohádky, kreslí nebo hrají divadlo. Pokud se nechtějí naplánované činnosti zúčastnit, hrají si pod dozorem maminek v herně. Zároveň mají ženy k dispozici vlastní program. V přilehlé klubovně probíhá jazykový kurz angličtiny, vyzkoušely již aerobik, jógu pro těhotné, kalanetiku a další. „Nabídku aktuálně přizpůsobujeme zájmu a požadavkům maminek,“ uvedla Vrtělková.

O zájmu svědčí i skutečnost, že klub denně navštěvuje v průměru deset maminek s dětmi, výjimkou však nejsou ani tatínci. Jedna zájemkyně dokonce dojíždí až z Nového Jičína, kde snaha o vytvoření obdobného projektu ztroskotala na tom, že ženám byl nabídnut pouze prostor bez adekvátního programu.

Klub Klokan pořádá celou řadu tematických akcí jako například dvakrát ročně bazar dětského oblečení, tvoření velikonočních ozdob, jarní víkend na Kletné, pohádkový les, maškarní plesy, country bály, Mikuláš, recitační soutěž Petrklíč a podobně. Velké popularitě se těšily společné obědy, které byly připravovány ve spolupráci s Hanou Zanáškovou, stylové poradenství, návštěva kosmetičky či kadeřnice. V rámci ’strakatých čtvrtků’, které probíhají každý poslední čtvrtek v měsíci, jsou na besedách probírány taková témata jako kineziologie, bylinky, vlasová kosmetika a další. Iniciativa často přichází ze strany samotných maminek. Znají-li někoho zajímavého, kdo je ochoten se o své znalosti podělit, hned ho mezi sebe pozvou.

Největší úspěch mateřského centra však autorky projektu vidí v tom, že matky jednak ztratí určitou izolovanost, ale hlavně děti si zvolna zvykají na soužití v kolektivu a přechod do mateřské školky pak není tak zatěžující.

„Někdy nás mrzí, že si vypipláme děti od toho roku tak, že už se nedrží mámy za sukně a bez problému s námi spolupracují, a ony nakonec odejdou do předškolního zařízení, protože jejich maminky nastoupí do zaměstnání, ale takový je koloběh života,“ se smíchem si posteskla Jarmila Vrtělková, „určité zadostiučinění pociťujeme v tom, že se maminky opětovně do klubu vracejí. Ať už proto, že jsou na mateřské dovolené s dalším potomkem nebo proto, že se podílejí na přípravě programu pro děti svých následovnic“.

Ilona Hoffmannová


    [Top]    


Městská policie v průběhu měsíce zakoupí dvě kola

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnická městská policie v průběhu května zakoupí dvě horská kola a od června bude možné vidět strážníky na nich jezdit.

„Do konce roku se z prostředků prevence kriminality zakoupí ještě dvě, takže ve finále budeme vlastnit kola čtyři,“ řekl velitel městské policie Jan Müller. Strážníci budou na kolech mnohem pohyblivější a mobilnější a také se na rozdíl od auta dostanou do všech uliček. Kolo je navíc nehlučné a tudíž strážníci, kteří uvidí nezvyklý pohyb, mají mnohem vyšší šanci na přistižení zloděje, než kdyby jeli v autě.


    [Top]    


Soutěž ve sběru PET láhví pokračuje druhým kolem

K o p ř i v n i c e (ili) - V letošním roce pokračuje druhým kolem soutěž mateřských a základních škol ve sběru PET lahví. Soutěž, která začala v dubnu, se rozjela ve velkém tempu. „Když srovnám výsledky s prvním kolem, které proběhlo na podzim, jsou děti ve sběru ještě aktivnější,“ komentoval rozjezd druhého kola soutěže ve sběru plastových láhví vedoucí odpadového hospodářství Jiří Sopuch.

Do konce měsíce dubna bylo sesbíráno celkem 2 400 kilogramů PET láhví. Pokud si uvědomíme, že jeden kilogram tvoří dvacet umělohmotných láhví, jedná se o úctyhodný počet. V druhém kole soutěže, která potrvá do 15. června, pokračují tři základní školy a dvanáct mateřských.

„Do konce školního roku chceme stihnout vyhodnocení soutěže a předání cen, které by měly být ve stejné hodnotě jako v první části soutěže,“ dodal Sopuch. Mimo věcných darů určených jednotlivcům chce pořádající firma Slumeko, s. r. o., umožnit zájezd a návštěvu zoologické zahrady nebo stanice na záchranu živočichů nejlepším kolektivům.

Soutěž se těší popularitě nejen mezi místními dětmi, ale na organizátory se již obrátili pracovníci životního prostředí z Frenštátu pod Radhoštěm a Nového Jičína, kde chtějí podobnou akci rozjet začátkem nového školního roku.


    [Top]    


O další dva kotce se rozšířil psí útulek ve Vlčovicích

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke konci dubna předali pracovníci majetkové správy část psího útulku ve Vlčovicích firmě Zdeněk Tihelka, která zde vybuduje dva kotce. Se samotnou stavbou se začalo ve středu 2. května a podle slov Ludvíka Michalce, pracovníka majetkové správy, který má zmíněné staveniště na starosti, by kotce měly být předány městské policii k využívání 20. května.

„Dva nově vybudované kotce budou napojené na stávající rozvod na odpad. Celkem budeme mít jednadvacet provozních kotců, příjmové, karanténní a dezinfekční zůstanou stejné,“ komentoval konečný stav kotců velitel městské policie Jan Müller.

Frenštát už využívá služeb psího útulku, ale doposud platil za umísťování psů, jako kdyby využíval služeb psího hotelu. „Dnes už je částka ve výši sto tisíc korun na vybudování dvou kotců na účtu města,“ dodal Müller a pokračoval, „od června se bude vyúčtování provozu psího útulku rozdělovat mezi města Kopřivnici, Nový Jičín a Frenštát podle počtu umísťovaných psů. Pro Kopřivnici to bude znamenat mírné snížení finančních prostředků za elektřinu, krmivo, mzdy.“


    [Top]    


Zástupci vzniklých družstev se radili

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek v podvečer se stal anex na městském úřadě místem předávání zkušeností a rad předsedů a místopředsedů osmnácti nově vzniklých bytových družstev, které byly založeny nájemníky prodávaných domů městem podle pravidel privatizace.

Zástupce jednotlivých představenstev bytových družstev seznámila jednatelka společnosti ISA Consult, s. r. o., Ivana Ščigelová s tím, že firma otevřela svou kancelář přímo v Kopřivnici, a to na ulici Záhumenní 1151. Firma zde zaměstnala novou pracovnici - Hanu Hettenbergerovou, která bude po čtyři dny v týdnu do doby prodeje domů poskytovat bezplatné informační služby představitelům družstev a pomáhat jim s vyřizováním potřebné agendy, neboť ne všichni jsou schopni některé věci vyřizovat sami.

Na setkání vyplynulo, že největší problém, se kterým se nově vzniklá družstva potýkají, je to, že ještě nemají přidělená identifikační čísla Krajským obchodním soudem Ostrava. Jen dvě družstva měla to štěstí, že dostala přidělené číslo před avízem o státní hloubkové kontrole na zmiňovaném soudě. I přes veškeré intervence se to ale nedaří a podle sdělení notářky, která s firmou ISA Consult spolupracuje, by každá námitka či stížnost mohla tuto soudní peripetii prodloužit až o rok.

Na dotazy odpovídal i přítomný místostarosta Alois Janek, který má v kompetenci i odbor bytového hospodářství. Zástupce družstev, především předsedy a místopředsedy, zajímalo, jak je možné dosáhnout dvacetiprocentních dotací na opravy domů podle schválených pravidel prodeje domů. Na to Alois Janek odpověděl, že přesné regule nejsou stanoveny a že každá žádost bude jednotlivě posuzována a schvalována zastupiteli města.

Zástupci některých družstev sídlících v bezprostřední blízkosti se domlouvali na budoucí bližší spolupráci, která jim může pomoci při rozhodování, jako například, kde brát úvěr na opravu domu, co s neplatiči či problémovými nájemníky.

Na závěr se zúčastnění dohodli, že by nebylo špatné se opět za měsíc sejít a předat si informace a zkušenosti, jak postupovat dále.


    [Top]    


Hřiště by si měli obyvatelé hlídat, aby se nezničilo

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 4. května se kolaudovalo dětské hřiště na ulici Příčné, které vybudovala firma Izolace Klowersa, za přítomnosti jmenované firmy, zástupců pracovníků majetkové správy a místostarosty Zdeňka Krajčíra. Na hřišti děti najdou mimo jiné skluzavky, kolotoče, branky, houpačky, pinppongový stůl. Podle vyjádření místostarosty Krajčíra je vhodné a žádoucí, aby si sami obyvatelé pohlídali, aby se zde nic neztratilo a hřiště vydrželo v takovém stavu, v jakém jej dostali, neboť město nemá dostatek peněz na opravy po vandalech.


    [Top]    


Recept na veřovickou kávu byl oceněn

P r a h a (hod) - V pražském klubu Solidní nejistota hodnotila porota recepty, které přišly během druhého březnového kola soutěže na přípravu originální moravské kávy, v rámci akce Káva podle vlastního receptu, kterou připravila společnost Balírny Douwe Egberts, a. s.

Mezi pěticí oceněných výherců byla i Radka Besedová z Veřovic, která poslala zajímavý recept. Podle něj je zapotřebí dát na dno skleničky 2 lžičky kávy, spařit trochou horké vody, vložit celý zákusek ’Špičku’ oddělený od piškotu, dolít vodou až po okraj. Poté ozdobit kopcem našlehané smetany a poprášit skořicí nebo skořicovým cukrem.


    [Top]    


Příspěvky zastupitelů města

Zlepšil by se stav domů?

Na jednání zastupitelstva města jsem dal návrh, aby noví vlastníci domů a bytů, kteří do tří let po privatizaci bytového fondu provedou úpravy, které přinesou zlepšení technického stavu domů a bytů, dostali zpět vynaložené náklady až do výše 50 procent kupní ceny domů.

Uvedu příklad. Na 14. zasedání zastupitelstva města byl schválen postup prodeje domu č. p. 1154 - 1156 na ulici Štefánikově. Příjem do rozpočtu města byl plánován ve výši cca 9 milionů Kč. Pokud by tedy noví vlastníci domu 1154 - 1156 investovali do oprav kolem čtyř milionů, město by jim uvedenou částku podle návrhu vrátilo.

Seznam oprav by byl doplněn do Projektu privatizace bytů. Jednalo by se např. o opravu střech, omítek, vodovodních a teplovodních rozvodů atd.

Dále by město nemohlo rozpouštět prostředky získané z prodeje bytů do provozního rozpočtu, ale muselo by je investovat do bytového fondu, popřípadě do výstavby nových bytů.

Tento návrh by bylo dobré posoudit ve veřejné diskuzi a zvlášť by bylo žádoucí, aby se k tomu vyjádřili noví vlastníci domů a bytů. Zlepšil by se tedy technický stav domů po přijetí návrhu?

Občané, co myslíte? Já se domnívám, že ano.

Miroslav Veselý, člen zastupitelstva města


    [Top]    


Květinový den má letos upozornit na nebezpečí kouření

K o p ř i v n i c e (dam) - Třináct set žlutých kytiček s modrou stužkou je připraveno pro ty, kdo se ve středu šestnáctého května rozhodnou alespoň dvacetikorunou přispět na boj proti rakovině.

Stejně jako v minulých třech letech budou sbírku v Kopřivnici organizovat místní skauti. Ti by se se zmíněnými symbolickými kvítky měli pohybovat v centru města zhruba od půl druhé. Květinový den, který každoročně připadá na druhou květnovou středu, upozorňuje na nebezpečí rakoviny jako takové, ale zároveň každý rok je věnována větší pozornost určitému tématu. Tentokrát by mělo jít o propagaci boje proti kouření a jeho negativním účinkům.


    [Top]    


Stíny

V době z 1. na 2. května odcizil dosud neznámý pachatel osobní vozidlo Škoda Octavia 1,9 D vínově červené barvy v hodnotě 464 600 korun parkované v Kopřivnici.

Dne 1. května oznámil telefonicky strážník, který nebyl ve službě, že se na ulici Štramberské pohybují dvě ženy romské národnosti, které po bytech prodávají různé zboží. Hlídka městské policie zjistila totožnost obou žen, tyto zjištěné skutečnosti konzultovala s přivolanou hlídkou Policie ČR. Poté byla ženám za přestupek proti vyhlášce města uložena bloková pokuta.

Dne 3. května se na služebnu městské policie dostavila žena se svým synem a oznámila, že syn byl pokousán na garážích Pod Bílou horou psem. Dále hlídce sdělila popis dívky, která se psem šla, a kde zřejmě bydlí. Na základě zjištěných skutečností se strážníkům podařilo najít majitele psa. Ten byl poučen, že je nutno poškozené předložit potvrzení o očkování psa, a poté byla žena i se synem převezena na polikliniku k ošetření.

Dne 4. května byl policisty služby dopravní policie kontrolován 30letý řidič z Kopřivnice. Bylo zjištěno, že dotyčný muž požil před jízdou alkoholické nápoje a dále pak, že řidič má rozhodnutím Dopravního inspektorátu Okresního ředitelství Policie ČR v Novém Jičíně vysloven zákaz řízení motorových vozidel do 6. února 2002. Případ kvalifikovaný jako maření výkonu úředního rozhodnutí bude postoupen k dalšímu šetření.


    [Top]    


Start sezony Hajduškům nevyšel podle představ

Členové závodního Tatra 603 Teamu připravují
svůj závodní speciál Tatra Eccora
ke zkušebním jízdám na tatrováckém polygonu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Ne zcela podle představ skončil pro členy závodního Tatra 603 Teamu úvodní podnik sezony. Páté místo z tříhodinového vytrvalostního závodu Coca - Cola Cup není podle jezdce a manažera týmu Stanislava Hajduška nic, na co by byli pyšní. Medailovou pozici měla trojice jezdců střídajících se za volantem prototypu Tatra Eccora Sport V8 doslova na dosah ruky a o bronz přišla až zcela v závěru závodu.

„Bereme to především jako zkušenost, během závodu se ukázala místa, kde se dá náš výkon zlepšit. Hodně jsme ztratili tím, že nemáme rychlotankovací zařízení, nebo možná zbytečným přezutím pneumatik,“ vyjmenoval rezervy Hajdušek. I pokud se však týmu podaří vše vyladit k dokonalosti, jejich šance dosáhnout ve své kategorii vítězství je malá. Na první Porsche GTR3 totiž bratři Hajduškové se svou Eccorou ztratili v prvním závodě celých deset kol a také průměrná rychlost tatrováckého speciálu byla v prvním závodě téměř o dvacet kilometrů v hodině nižší. „Je to pro nás hodně těžký soupeř a v současné době jej asi nejsme schopni porazit,“ přiznal Stanislav Hajdušek. Podle jeho slov je však v silách týmu dosáhnout toho, že budou svému rivalovi alespoň šlapat na paty. „Porsche Coca - Cola Racing Teamu je váhou a jízdními vlastnostmi daleko před námi, ale máme šance porážet ostatní vozy a dojíždět na druhém nebo třetím místě,“ míní bývalý úspěšný hokejista a podle svých slov by to rád dokázal již při dalším závodě na mosteckém okruhu.

Tatra 603 Team je v současné době mezi závodními týmy podporovaných Tatrou bílou vránou, na rozdíl od ostatních závodníků reprezentujících značku totiž nesedlají nákladní, ale osobní vozy Tatra. „Jelikož vývoj a výroba osobních automobilů se v Tatře již zastavila, jsme vlastně poslední mohykáni, kteří drží vlajku osobních vozů a mezi týmy Karla Lopraise, Tomáše Tomečka nebo Stanislava Matějovského jsme jen takovou třešinkou na dortu,“ řekl nejstarší z bratrské trojice Hajdušků.

Jak je patrno již ze jména týmu, dříve se jeho jezdci na start stavěli s upraveným veteránem. Vzhledem k nákupu prototypu Eccora Sport V8 se však tým dostal ze skupiny veteránů mezi vozy řazené do kategorie ’Volná formule E’ a právě sem bude nyní směřováno veškeré úsilí týmu. „Tátovu šestsettrojku, kterou jsme před pěti lety zrestaurovali a repasovali, máme samozřejmě hrozně rádi a pojedeme s ní i letos několik závodů, ale vzhledem k tomu, že v historickém sportu značně změnili regule, nemáme na tomto poli v podstatě šanci uspět,“ nechal se slyšet Hajdušek a dodal, že on i jeho týmoví kolegové se sice rádi závodů zúčastňují, ale ještě raději je vyhrávají.

Ojedinělý vůz, se kterým Tatra 603 Team na závody vyráží, budí všude jistě zaslouženou pozornost. Eccora vycházející z Tatry 700 je totiž ve své kategorii obrem. Se svými více jak pěti metry na délku, sto osmdesáti centimetry šířky a víc jak třinácti sty kilogramy je nejen největším, ale i nejtěžším automobilem. Konkurenceschopnost Eccory jí při jejích ’tělesných’ proporcích zajišťuje benzínový, vzduchem chlazený motor Tatra V8, který po vyladění a nezbytných úpravách poskytuje úctyhodný výkon okolo čtyř set padesáti koní.

„Poměrně často se na závodištích setkáváme s lidmi, kteří mají vážný zájem o stavbu podobného vozu. To je však jen zbožné přání, neboť T 700, ze které Eccora vznikla, se již nevyrábí, a je proto nepravděpodobné, že by se další takový vůz, jaký máme my, objevil,“ uzavřel Hajdušek.

David Macháček


    [Top]    


Milion na vybudování podkroví Salusu zřejmě přijde vniveč

K o p ř i v n i c e (dam) - Milionový dar, který kopřivnickému azylovému domu pro matku a dítě nabízí jeden ze sponzorů, možná na jeho konto nepoputuje a dobrá vůle dárce přijde vniveč. Dobrodinec totiž hodlá peníze poskytnout pouze na střešní nadstavbu budovy, ta však spolkne dvojnásobek nabízené částky a chybějící milion se zřejmě sehnat nepodaří. „Budu se samozřejmě snažit peníze sehnat, kde to půjde, ale nedělám si velké naděje na úspěch. Je to obrovská škoda a už týden kvůli tomu nespím, ale předpokládám, že se nám tato akce skutečně vyhne,“ povzdechl si ředitel Salusu Jaromír Navrátil. Rozladění z toho, že přijdou o skutečně značný obnos, je o to větší, že stav střechy budovy je havarijní a zařízení navíc trpí permanentní přeplněností. „Vybudováním podkroví by se nejen vyřešil problém se zatékáním, ale vznikly by tři nové pokoje s veškerým zařízením a herna,“ prozradil plány na přístavbu Navrátil s tím, že sponzor má zájem, aby došlo k rozšíření a zkvalitnění prostor sloužících při krizové intervenci dětí. Na zmiňované úpravy je dokonce již zpracována i situační studie. Se žádostí o pomoc se Salus chce obrátit na krajský úřad a další organizace. „Celá záležitost musí být uzavřena do konce května, a to je pro nějaké smysluplné jednání opravdu málo času,“ uzavřel Navrátil.


    [Top]    


Zemřel závišický rodák, emeritní místostarosta Clevelandu

Z á v i š i c e (ili) - Třináctého dubna 2001 zemřel náhle ve věku 78 let v USA závišický rodák, emeritní místostarosta Clevelandu Václav Hyvnar. O jeho osobnosti jsme v našem tý-deníku psali několikrát v souvislosti s jeho po roce 1989 častými návštěvami rodiště. Naposledy u příležitosti zlaté svatby, kterou 5. června 1999 oslavil spolu s přáteli a příbuznými v Závišicích.

Václav Hyvnar se narodil 18. srpna 1922. Následkem poúnorových čistek byl před promocemi nejprve vyloučen ze studií na Právnické fakultě Karlovy univerzity a následně několik měsíců vězněn. V září 1948 emigroval do Francie, kde v Paříži uzavřel sňatek se svou celoživotní družkou Mílou. Osud ho nakonec zavál do Ameriky, kde v Clevelandu ve státě Ohio uplatnil své právnické vzdělání v městské samosprávě.

Vyjmenovat všechny Hyvnarovy aktivity a zásluhy mezi českou menšinou by vydalo na samostatnou knihu. Jeho činnost byla například oceněna udělením Papežského řádu, nejvyšším vyznamenáním Vatikánu, prezident republiky Václav Havel mu udělil 1. října 1998 Řád T. G. Masaryka. Kromě členství v různých českých spolcích v Americe byl Václav Hyvnar členem Klubu Masarykova demokratického hnutí v Kopřivnici.

Po kremaci nechá rodina uložit urnu v rodných Závišicích.


    [Top]    


Automobilka Tatra skončila loňské hospodaření se ziskem

K o p ř i v n i c e (dam) - Relativním úspěchem skončil pro Tatru rok 2000. Na rozdíl od předcházejícího roku se totiž automobilka vloni nepropadla do červených čísel a vytvořila mírný zisk. Ten po zdanění a všech odečtech činí 146 795 tisíc korun při tržbách přesahujících čtyři miliardy a tři sta dvacet milionů. Také celá skupina Tatra, která kromě mateřské akciové společnosti Tatra sdružuje dalších sedm dceřiných společností, vykázala v roce 2000 čistý konsolidovaný zisk ve výši 188,250 mil. korun. Celkové tržby Tatry včetně jejích dcer přitom dosáhly 5 674,388 milionů korun. „Ve srovnání s výsledky roku 1999, kdy společnost hospodařila se ztrátou 2 635 milionů při celkových tržbách 2 769 mil. korun, se jedná o velmi příznivý obrat v ekonomickém vývoji společnosti, zapříčiněný především začleněním TATRA, a. s., do vládního revitalizačního programu a následným důsledným prosazováním restrukturalizačních kroků,“ komentovala minulý týden zveřejněné výsledky hospodaření tisková mluvčí Tatry Věra Breiová. Vedení kopřivnické automobilky znalo ekonomické výsledky firmy již několik týdnů, s jejich zveřejněním však vyčkávalo až do doby, kdy budou mít v ruce písemný výrok auditora, kterým byla renomovaná firma Ernst & Young.


    [Top]    


Nahlížení do dokumentace k cementárně

K o p ř i v n i c e - Městský úřad v Kopřivnici, odbor ŽP-VLHZ, v souladu s § 7 odst. 1 zákona č. 244/1992 Sb., O posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění dalších předpisů oznamuje zahájení veřejného nahlížení do dokumentace zpracované podle tohoto zákona k záměru ’Štramberk - závod na výrobu cementu 600 kt slínku/rok’.

Záměrem investora - LASSELSBERGER CZ, spol. s r. o., je obnovení - modernizace výroby cementu technologií suchým způsobem; zachování výroby stávající vápenky; rozšíření těžby vápenců v dobývacím prostoru Štramberk; znovuobnovení těžby korekčních surovin v témže dobývacím prostoru, v jeho místní části ’Na Peklách’.

Protože záměr svým rozsahem a charakterem podléhá projednávání podle zákona ČNR č. 244/1992 Sb., O posuzování vlivů na životní prostředí (příloha č. 2 zákona), má veřejnost právo do dokumentace nahlížet, činit si výpisy, opisy, popřípadě kopie této dokumentace, a to po dobu 30 kalendářních dnů. V této lhůtě lze rovněž podat k dokumentaci písemné vyjádření.

Do dokumentace lze nahlížet od čtvrtku 3. května do pátku 1. června 2001 v úřední dny, tj. v pondělí a ve středu v době od 8 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 14 hodin a v pátek od 8 do 12 hodin. Dokumentace je uložena na Městském úřadě, Štefánikova ul. 58, Kopřivnice, odboru ŽP-VLHZ, dveře č. 10 nebo 11, tel. 0656/87 96 80 a 0656/87 96 82.

Písemné připomínky k dokumentaci lze podat nejpozději v pátek 1. června 2001 do 12 hodin. Tento den je i posledním dnem jejich doručení na Městský úřad v Kopřivnici při zaslání poštou.

Připomínky lze podat osobně přímo v místě uložení dokumentace, na podatelně Městského úřadu v Kopřivnici, na ulici Záhumenní 1152, zaslat poštou na adresu Městský úřad, odbor ŽP-VLHZ, Štefánikova 58, 742 21 Kopřivnice, nebo elektronickou poštou na adresu ziv.prostredi@koprivnice.cz.

Odbor životního prostředí


    [Top]    


U příležitosti stého výročí vysvětili hasiči svůj prapor

M n i š í (ili) - Oslavy stoletého výročí trvání Sboru dobrovolných hasičů Mniší pokračovaly minulou neděli slavnostním vysvěcením praporu v místní kapli. Na praporu je z jedné strany na červeném poli znak místních hasičů a na opačné straně v modrém poli je vyšitý patron hasičů svatý Florián s nápisem ’Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci’.

Při svěcení kněz přiblížil nelehký mučedníkův život, jehož hlavním atributem se stala voda. Sv. Florián se stal nakonec nejen patronem hasičů, ale i ochráncem při povodních.

Po mši následovalo položení kytice na místním hřbitově a slavnostní průvod do kulturního domu, kde oslava pokračovala společně s hudbou Javořinka.


    [Top]    


S modelářskou soutěží byla spokojenost

K o p ř i v n i c e (ili) - Modelářská soutěž Beskyd Model Kit Show se za svou pětiletou existenci vyšplhala mezi nejvýznamnější akce pořádané v Kopřivnici. Zdali letošní v pořadí již pátý ročník splnil očekávání, jsme se zeptali návštěvníků této akce.

Hanusz W. (17 let, student, PLR) - Je to skvělá možnost konfrontace vlastní práce s prací ostatních modelářů. Většina vystavovaných modelů jsou naprosto dokonalá díla.

Petr H. (34 let, obchodní zástupce) - Jsem tu dnes se synem, abych ho víc inspiroval. Ale víc než modely ho láká vystavená vojenská technika.

Marika Z. (27 let, zdravotní sestra) - Jsem tu spíš nedobrovolně, protože jsem to slíbila svému klukovi, ale je na co se dívat. Hlavně modely aut na dálkové ovládání před kulturákem. Jenže on pro změnu skládá jenom letadla.

Patrik R. (13 let, žák) - Přihlásil jsem si taky letadlo do soutěže, ale hlavně proto, abych nemusel platit vstupné. Jsem tu od rána do večera a nejraději bych vynechal i oběd. Pořád chodíme s klukama dokola a pořád je na co koukat.

Viktor M. (9 let, žák) - Vevnitř kulturáku jsem ještě nebyl, protože pořád venku prolízám tanky a všechny ty auta.

Václav M. (68 let, důchodce) - Ty dva dny jsou pro mě svátek. U každého modelu prostojím spoustu času. Dnes těm mladým závidím, že si mohou koupit bez problémů nejrůznější modelářské pomůcky. My jsme je kdysi horko těžko sháněli v cizině nebo jsme improvizovali, jak se dalo.

Jarmila M. (65 let, důchodkyně) - Přišla jsem se podívat hlavně na Bolka Polívku. V sále při pasování rytíře jsem ho propásla, tak alespoň, že jsem ho viděla na schodech před kulturním domem.

Miloš P. (52 let, technik) - Hodnotím vysoko nejenom samotnou výstavu modelů, ale skvěle organizačně zvládnutou akci. Jen si vezměte těch lidí, co tu je, a navíc zabezpečit všechny modely. Uspořádat tak náročný podnik, to před pořadateli smekám.

Leoš O. (48 let, automechanik) - Jako bývalý tatrovák jsem nevěřícně zíral na papírový model Tatry pod pódiem. Netušil jsem, že i z papíru se za pomocí laku dají dělat tak skvělé věci.

Marcela R. (31 let, v domácnosti) - Už jsem z toho neustálého postávání a popocházení k smrti unavená, ale ty svoje chlapy nejsem schopná dostat domů. A to mě pořád nutí, abychom zítra přišli znovu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.