Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Přípravy Kopřivy jsou v plném proudu

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnešním dnem by v kulturním domě měly začít technické přípravy na půlkulatý, patnáctý ročník přehlídky netradičního divadla Kopřiva 2001. Největší divadelní maraton v kopřivnickém kulturním kalendáři totiž začne již za týden v pátek dvacátého dubna.

Dění přehlídky se bude již tradičně rozlévat do všech prostor kulturního domu, hlavní scéna bude opět vybudována ve velkém sále, některá představení budou odehrána v kinosále, projekcím krátkometrážních filmů je vyhrazen bývalý hudební sál v přízemí, jedno představení se uskuteční ve vestibulu kulturního domu a jedno dokonce ve speciálním stanu před ním. Chodby pak budou lemovat výstavy a noční koncerty a párty stáhnou účastníky festivalu do CO krytu v podzemí kulturáku.

Také program přehlídky začíná nabírat reálných kontur. Návštěvníci patnácté Kopřivy se mohou těšit v pátek na čtyři a v sobotu na pět představení. „Zatím to vypadá, že přijedou všichni pozvaní, i když úplnou jistotu nebudeme mít, dokud nebudou stát na jevišti. Nejistá byla například účast slovenského divadla Teatro Tatro, ale ti již slíbili, že přijedou,“ řekl dramaturg Kopřivy Jiří Cachnín. Vrásky na čela zatím pořadatelům dělá jen polské divadlo Komuna Otwock. To totiž již několikrát potvrdilo nebo naopak zrušilo svou účast, případně změnili technické podmínky.

„Představení tohoto experimentálního souboru ještě není definitivně potvrzeno, ale není možné s naprostou jistotou říci ani to, že nepřijedou. Jejich představení je velmi zajímavé a technicky náročné, což je také jeden z důvodů, proč je jejich účast na Kopřivě zatím nejistá. Byla by ale škoda, kdyby nakonec z programu zmizelo,“ posteskl si Cachnín.


    [Top]    


Notečku nahradí nový Party Jam

K o p ř i v n i c e (dam) - Svou premiéru v novém kabátě si v sobotu večer v CO krytu pod kulturním domem odbyde akce, kterou návštěvníci znali pod názvem Rocková notečka.

Stejně jako Notečka bude i Party Jam dávat prostor především mladým a málo známým kapelám z okolí. Novinkou má být, že každý večer bude věnován jednomu hudebnímu stylu. Tentokrát se na výsluní dostal crossover, který zahrají kapely N.V. N. a příborská Boga Boo.


    [Top]    


Společenský oděv či skafandr je podmínkou účasti na plese Nory

K o p ř i v n i c e (dam) - „Dlouho jsme hledali ty správné barvy, nakonec jsme vybrali růžovou a zelenou,“ řekl o tvorbě jednoho z posledních plakátů Nora Café její šéf Víťa Váňa. Plakát s gramofony a tančícím párem, který je, jak Váňa s hrdostí přiznává, nejkýčovitější v historii kopřivnického klubu, má nalákat lidi na 1. Norácký nezávislý taneční ples. Přestože by se mohlo zdát, že jde o recesní akci, Nora ji bere smrtelně vážně, což potvrzuje také fakt, že nikdo bez společenského oděvu nebude zítra večer do CO krytu pod kulturním domem vpuštěn. „Budeme striktně vyžadovat společenské odění, popřípadě recesní kostým. Zvláštní výhodu budou mít ti, kdo dorazí ve stříbrném skafandru,“ tvrdí Váňa s tím, že ti se na ples dostanou zadarmo.

O zábavu na minimálně dvou scénách se budou starat s výjimkou Talla všichni kmenoví DJs Nory. Hrát bude DD Jezus, Sandoz, Spike Old ShakeHand, Uko Ješita a další. Kromě hudby budou na účastníky akce čekat klasické plesové vymoženosti jako tombola nebo nevkusné dekorace.


    [Top]    


Žáci hudební školy z Trappes oplatí místním jejich návštěvu

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem tři koncerty uskuteční žáci místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana společně s francouzskými kolegy z Hudební školy v Trappes, kteří příští týden oplatí návštěvu Kopřivnických ze závěru minulého školního roku. Kromě návštěv pamětihodností a radnic v okolí čekají Francouze také koncerty. První z nich se uskuteční v úterý 17. dubna v pět odpoledne v Rybí. O den později zahrají v kopřivnickém kině Puls a miniturné zakončí ve čtvrtek vystoupení v Kulturním domě ve Štramberku. Schéma všech tří vystoupení bude shodné, samostatný blok uvedou jak místní, tak francouzští hudebníci a následovat budou dvě společně nastudované skladby. Program tvoří především komorní kompozice světových hudebních autorů.


    [Top]    


Comeback diskoték se vydařil

K o p ř i v n i c e (dam) - Sobotní akcí se po několikaleté pauze vrátily na půdu kulturního domu diskotéky. Dvě stě třicet účastníků bylo víc, než pořadatelé doufali, a comeback považují za poměrně zdařilý, jestli se ale podobné akce budou na programu objevovat častěji, zatím není jisté. „Obvolám ještě diskžokeje a domluvíme se, jestli budeme pokračovat, je tady však reálná šance,“ řekl organizátor diskotéky Pavel Klos. Podle něj byli mezi účastníky akce především lidé od osmnácti do padesáti let, zájem měli ale i mladší.


    [Top]    


Herci v ’Prolhané Ketty’ naráželi na nedostatky textu

Martina Menšíková v titulní roli
francouzské situační komedie
’Prolhaná Ketty’ byla jednou
ze známých hereckých tváří, na které
bylo možné narazit v kulturním domě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Po pražském Činoherním klubu, který na prknech kopřivnického kulturního domu odehrál Goldoniho komedii Letní byt, se mohli místní příznivci znovu těšit na známé herecké tváře.

Minulý týden totiž kulturní dům nabízel mimo jiné také francouzskou situační komedii Prolhaná Ketty v titulní roli s Martinou Menšíkovou, skvěle sekundující Ivanou Andrlovou a dalšími herci. Ti nabídli publiku poměrně slušnou, i když velmi přímočarou a jednoduchou zábavu. Solidní herecké výkony hlavních postav však mnohdy narážely na nedostatky a opakující se klišé v textu Maurice Hennequina.
 
 
 


    [Top]    


Přehlídka byla čtvrtá, ale zároveň i jubilejní

Š t r a m b e r k (dam) - Závěrečným večerem s vyhlášením výsledků a zároveň posledním soutěžním představením byla minulý pátek ukončena čtvrtá Štramberská přehlídka amatérských divadelních souborů. I když to není na první pohled zřejmé, bylo letošní setkání ochotníků na prknech štramberského kulturního domu svým způsobem jubilejní. Šestadvacet ročníků Divadelních úterků spolu se čtyřmi ročníky nástupnické přehlídky totiž dohromady dávají třicet let zápolení ochotníků. Navíc Štramberští si v letošním roce připomínají také sto páté výročí uvedení prvního ochotnického představení ve svém městě.

Cílem pořadatelů z Divadelního spolku Kotouč Štramberk je představovat především soubory novojičínského okresu, a tak během pěti večerů měli možnost vidět soubory z Oder, Bernartic, Kozlovic nebo místní divadelníky z Kotouče. Sérii vystoupení ukončili minulý pátek členové Divadelního spolku Tyl z Drahotuš, kteří po šestačtyřiceti letech oprášili operetku Sto dukátů za Juana, na které se, coby autor hudby, podílel také kopřivnický rodák Zdeněk Petr.

Stejně jako v předcházejících letech i tentokrát ceny nejlepším představením a tvůrcům rozdělili svým hlasováním diváci přehlídky. Divácké hodnocení kuličkami i cenu za nejlepší inscenaci si odvezli členové souboru ’Lojza z Oder’ za své nastudování hry Voskovce a Wericha Nebe na zemi. Keramická váza a uznání diváků za nejlepší scénu celé přehlídky putovala do Kozlovic za Mirandolínu.

Zbytek cen si z rukou svého starosty a novopečeného ředitele odboru kultury Ostravského kraje Ilji Racka převzali místní divadelníci. Jejich inscenace komedie Branislava Nušiče zaujala publikum natolik, že jí udělilo hned tři ocenění. Josef Hrček se stal nejlepším hercem, jeho kolegyně Jarmila Vondráčková si svým ztvárněním ’Jarky’ vysloužila titul nejlepší herečky a Pavla Jurková si již po třetí v řadě odnesla trofej pro nejlepšího režiséra.

Vítězství v polovině vyhlášených kategoriích si domácí odnesli také již po několikáté za sebou, přesto zatím pořadatelé neuvažují o změně hodnocení soutěžních představení.

„Hodnocení poroty je mnohdy také velmi subjektivní a divadlo se hraje pro diváka, proto by právě on měl rozhodovat o tom, co se mu nejvíc líbí. Navíc hodnocení diváky má ve Štramberku stejně dlouhou tradici jako přehlídka sama a ani zdaleka nebyli místní vždy nejúspěšnější,“ řekla jedna z organizátorek přehlídky Dagmar Benešová.

Po loňském ročníku přehlídky se podle organizátorů objevovaly hlasy označující přehlídku za přežitou a pochybující o smyslu jejího pořádání. Všechny černé úvahy prý však rozptýlil letošní ročník festivalu.

„Zájem diváků má stoupající tendenci. To, že přehlídka není zbytečná, dokazuje také to, že zájem o účast na ní je takový, že jsme ani všem souborům nemohli vyhovět. V neposlední řadě bylo letos vidět i to, že i kvalita představení porostla,“ uzavřela Benešová.


    [Top]    


Druhý díl Troškovy pohádky Z pekla štěstí rozjel Sluníčko

K o p ř i v n i c e (dam) - Svědkem zdvojené premiéry bylo včera odpoledne místní kino Puls. Kromě premiéry pokračování pohádky Z pekla štěstí režiséra Zdeňka Trošky totiž odstartoval také humanitární projekt Sluníčko.

Lístky na včerejší dvě promítání byly vyprodány již týden předem, přesto mají všichni poměrně velkou šanci na pohádku se dostat. V neděli patnáctého a o velikonočním pondělí bude totiž Puls Z pekla štěstí 2 promítat hned čtyřikrát denně, v deset dopoledne, ve třináct, v patnáct a v sedmnáct hodin.

Právě zájmu o pokračování pohádky využili organizátoři k propagaci projektu, jehož cílem je rekonstrukce zahrady Dětského centra v Kopřivnici. „Je potřeba pozemek zrekonstruovat a stávající nevyhovující průlezky nahradit dřevěnými, které budou speciálně navrženy a vyrobeny tak, aby je mohly využívat postižené děti,“ řekla Pavla Sazovská, která se na vzniku projektu podílela. Zmiňované dřevěné konstrukce by měly podle plánů autorů Sluníčka začít vznikat letos na podzim a na místo budou nainstalovány příští jaro. První prostředky na realizaci tohoto plánu jeho autoři získali již včera. „Kromě prodeje reklamních předmětů k filmům jsme se rozhodli za dobrovolné částky prodávat také obrázky dětí navštěvující Dětský filmový klub Vláček,“ řekla Sazovská s tím, že šlo o první, ale jistě ne poslední akci, která má Sluníčko podpořit.


    [Top]    


Václav Žilka bude přednášet o terapii hrou na flétnu

K o p ř i v n i c e (dam) - Na konec dubna připravuje místní katolická beseda ’Léčivou píšťalku’. Již podruhé by se na akci měli sejít především učitelky z mateřských škol, ale také rodiče dětí, které trápí respirační potíže a vady řeči. Český propagátor humorné dechové rehabilitace Václav Žilka spolu s dalšími lektory se budou snažit účastníkům semináře vštěpit podstatu metody, jejíž základy byly položeny v sedmdesátých letech v Americe.

Víkendový seminář bude zakončen koncertem pro veřejnost, na kterém se představí vedle svých lektorů také účastníci kurzu, a děti se budou moci zúčastnit soutěže ve hře a zpěvu národní písně. Zájemci o účast na semináři se mohou co nejdříve přihlásit u organizátorů.


    [Top]    


ZUŠ skončila v oblastním kole

K o p ř i v n i c e (dam) - Až oblastní kolo zabránilo žákům kopřivnické ZUŠ Zdeňka Buriana v postupu do nejvyššího ústředního kola soutěže vyhlašované ministerstvem školství. V letošním roce byla soutěž zaměřena na komorní hru s převahou smyčcových a dechových nástrojů. V lednovém školním kole si postup vybojovaly dva kvintety a dvanáct trií v různém nástrojovém obsazení. V únoru pak z okresního kola postoupily dva soubory. V již zmíněném oblastní kole pak jeden skončil na třetím a druhý dokonce na druhém místě, k postupu to však již nestačilo.


    [Top]    


Programu kina Puls dominuje tuzemská tvorba

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi pestrá nabídka čeká v následujícím týdnu na návštěvníky kopřivnického kina Puls. Filmoví fanoušci si budou moci vybrat ze tří českých a jednoho zahraničního snímku.

Ode dneška až do soboty budou všechny promítací termíny patřit britskému dramatu Billy Elliot.

Otec jedenáctiletého Billyho (Jamie Bell) se rozhodne posílat syna do kurzů boxu. Ale zatímco se chlapec snaží proniknout do tohoto mužného sportu, učarují mu ladné pohyby malých baletek. A přesto, že obavy z toho, co tomu řekne jeho drsný otec a militantní bratr, jsou silné, touha naučit se plout po parketu v rytmu hudby je silnější. Svým oslnivým talentem Billy přesvědčí nejen učitelku o tom, že bude dobrým žákem, ale dokonce i svého otce, který jej pošle na uznávanou baletní školu.

Film je debutem původně divadelního režiséra Stephena Daldryho, který oslnil nejen diváky, ale i kritiky po celém světě. Kromě výborného scénáře a brilantní režie je největší devízou filmu představitel titulní role Jamie Bell, který byl vybrán z asi dvou tisíc chlapců, ale ukázalo se, že je nejen schopným hercem, ale i vynikajícím tanečníkem.

V neděli a v pondělí bude v kinosále nezvykle rušno, kromě čtyř repríz Troškovy pohádky Z pekla štěstí 2 jsou totiž na programu ještě projekce českého filmu s názvem ’24’.

Na rozdíl od zmiňované pohádky, kterou čeká jistě velký kasovní úspěch, nízkorozpočtová road movie režiséra Davida Beránka je propadák, a to dokonce takový, že se o filmu poměrně nelichotivě vyjadřovali i někteří z jeho tvůrců. Hrdinou filmu je mladý muž, který se baví a zároveň vydělává tím, že se přes internet nabourává do bankovních systémů. Jednoho dne však okrádaným dojde trpělivost a dávají mu čtyřiadvacetihodinovou lhůtu na vrácení převedených peněz, což ’on’ řeší tím, že sedne do svého červeného auta a jede neznámo kam. Cestou však potkává neznámou dívku a právě tato neočekávaná spolujezdkyně se stane příčinou toho, že do té doby bezchybně fungující mozek začíná uvažovat zcela jinak.

V úterním Filmovém klubu dostane prostor zase český film, a to psychologická výpověď natočená na film s prošlou lhůtou trvanlivosti nazvanou Kanárek. Režisér Viktor Tauš se snaží vyprávět svůj příběh co nejrealističtěji, taky proto v něm hraje sám sebe a nezměnil si dokonce ani jméno. Dokonce i postavy otce a terapeuta hrají skutečně jeho otec a terapeut. Svůj příběh vypráví od začátku, kdy jako student FAMU obdivoval Tarantina a jeho život byl jeden dlouhý flám, přes období, kdy se po jedné malé krizi dostal k droze, pak následuje klasický scénář: rozprodávání majetku, problémy s dealerem, zhroucení a nakonec léčba a návrat mezi ’lidi’. Kromě střízlivého scénáře, jehož autor Boris Hybner se nesnaží napravovat zkažený svět, a hereckých výkonů Vandy Hybnerové nebo Mikuláše Křena, je na filmu nejzajímavější jeho zpracování. Kameraman David Čálek dokázal vytěžit z každého obrazu maximum, zdařilý je výběr hudby, ale švih a lehkost filmu dodal dynamický střih Aloise Fišárka.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.