Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dura podepsala smlouvu a bude prvním investorem

Dura Automotive Systems
je prvním investorem, který vstoupil
do vlčovické průmyslové zóny.
Podpisem smluv to definitivně potvrdil
jednatel společnosti Bohuslav Hykel.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Smlouvu s historicky prvním investorem, který bude stavět svou továrnu v Průmyslové zóně ve Vlčovicích, s firmou Dura Automotive Systems CZ, s. r. o., podepsal její jednatel Bohuslav Hykel a starosta Jiří Tichánek. Místem slavnostního aktu se stala stará pracovna zakladatele Tatry Ignáce Schustaly v Technickém muzeu. Jednatele společnosti Hykla, který je i ředitelem závodu ve Strakonicích a po dobu výstavby a rozjezdu závodu bude zastávat stejnou funkci i v Kopřivnici, doprovázeli dva výrobní manažeři, Jaroslav Španihel a Miroslav Marek.

Firma Dura oslovila město Kopřivnici vloni v únoru a od té doby probíhala jednání, která byla ukončena podpisem smlouvy. Dura Automotive Systems je nadnárodní koncern, jenž má sídlo v Americe a pobočky v celém světě. Podnik v Blatné dostal minulý týden ocenění jako nejobdivovanější podnik v ČR za rok 2000. V polovině roku bude Dura zahajovat výrobu v novém závodě ve Strakonicích a ve výstavbě je závod v Bratislavě.

S výstavbou závodu ve Vlčovicích se začne letos v září ve dvou etapách. První bude ukončena v polovině příštího roku a hned se začne s druhou etapou, jež by měla trvat také rok. V každé etapě by se mělo zaměstnat kolem tří set lidí. „Je to předpoklad, vše závisí na vývoji trhu v Evropě,“ řekl k počtu zaměstnanců jednatel firmy Dura Bohuslav Hykel.

Od poloviny příštího roku, tedy v květnu, červnu příštího roku by firma měla nabírat první zaměstnance. Na klíčová místa to bude s tak velkým časovým předstihem proto, že vybraní pracovníci budou zaškoleni podle slov Bohuslava Hykla zřejmě v Blatné, neboť jak řekl, ve firmě se pracuje jinak a používají se i jiné metody. Mezi první výrobky, které by se měly v Kopřivnici začít vyrábět, budou pedálové systémy, autozvedáky. Později by se výroba měla rozšířit o další výrobky pro automobilový průmysl.

„Pro Kopřivnici rozhodly nejpřijatelnější mikroekonomické podmínky pro naši firmu. V tomto kraji je nejkvalifikovanější pracovní síla, výrobky, které zde budeme vyrábět, nemají takové nároky na dopravu, ale přesto jsme rádi, že se bude stavět dálnice mezi Brnem a Ostravou,“ sdělil na minitiskovce Hykel, který pochází ze Štramberka.


    [Top]    


Zastupitelstvo se obešlo bez průtahů

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos už podruhé bylo svoláno mimořádné zasedání zastupitelů města, a to minulý týden ve čtvrtek.

Jednání bylo tentokrát rychlé a krátké. Na programu svého jednání měli prodej kasáren, doplněk smlouvy s Durou Systems a schválení grantů pro letošní rok.

Po čtrnácti dnech odhlasovali zastupitelé dodatky k prodeji kasáren, který schválili 22. března dvěma společníkům Josefu Endlemu a Evženu Stehlíkovi za cenu tří milionů korun.

Zastupitelé rovněž schválili uzavření smlouvy o zřízení věcného předkupního práva na pozemky o rozloze čtyř hektarů mezi městem Kopřivnicí a firmou Dura Automotive Systems CZ, s. r. o., Blatná.

Jako poslední bod programu mimořádného zasedání bylo schválení grantů, které byly vyhlášeny na letošní rok. Zastupitelé je po diskuzi schválili tak, jak byly předloženy. Grantům se věnujeme v samostatném článku na druhé novinové straně dnešního čísla.


    [Top]    


Na veřejných schůzích se mluvilo o obchvatu

Občané Lubiny si před zahájením
veřejné schůze prohlížejí plán
budoucího obchvatu Příbora a jeho napojení
na komunikace v místní části.
Foto: David Macháček

L u b i n a ,  M n i š í ,  V l č o v i c e (ili) - Jarní maraton veřejných schůzí pro občany místních částí začal minulý týden. Na nich byli občané podrobně seznámeni s činností radnice za poslední období, připravovaným silničním obchvatem Příbora, který se dotkne i místních částí a zahrnutím zátopových území řeky Lubiny včetně z toho plynoucích stavebních omezení do územního plánu.

Předseda místní komise v Lubině Ondřej Raška seznámil již tradičně vysoký počet spoluobčanů s činností místní komise. Podařilo se ve spolupráci s poštou najít řešení pro ukládání doporučených zásilek v obci tak, že již není nutné dojíždět až do Kopřivnice. Finanční podpory se letos dočká vydání publikace o obci, obnova dlažby před kostelem, který letos oslaví stoleté trvání, několikrát odsunutá autobusová zastávka, rozšíření veřejného osvětlení, příprava projektové dokumentace na odkanalizování obce - to je jen malý výčet z téměř dvou desítek akcí. Občané opětovně vyjádřili nespokojenost s firmou, která prováděla výkopové práce na položení telefonního kabelu. Přestože jsou telefony v provozu, v obci jsou stále nedodělky.

Ani místní komise v Mniší vedená Janem Jalůvkou nezahálela. Největší problémy v této lokalitě mají občané s komunikacemi. Buďto jsou špatně nebo nedostatečně odvodněny nebo je jejich povrch v tak havarijním stavu, že občané zmíněný úsek raději objíždějí po poli. Přestože se letos do rozpočtu vešly investiční akce za 200 tisíc korun, budou v podstatě v Mniší řešeny pouze ty nejpalčivější.

„Pokud bude rozpočet města do roku 2005 zatížen dluhovou povinností nad dvacet milionů korun ročně, nelze počítat se zlepšením,“ vysvětlil omezené možnosti místostarosta Zdeněk Krajčír.

Ve Vlčovicích místní komise zapracovala do návrhu akcí opravu chodníku na hřbitov a zpevnění prostranství mezi KD a obchodem, uvedl mimo jiné předseda Josef Kahánek.

Diskuze se točila okolo nevyhovujícího autobusového spojení do Frenštátu tak, aby cestující stihli vlak směrem na Valašské Meziříčí. Dále vzešel od občanů požadavek na znovuzprovoznění předškolního zařízení, protože letos mají 14 dětí, ale ani tento počet není dostačující pro otevření školky.

Stížnosti občanů se dotkly stále se obnovující černé skládky, nedostatečného osvětlení v obci a neodstranění větví při jejich prořezávce pod elektrickým vedením.


    [Top]    


Městští radní se mimořádně sešli kvůli prodeji kasáren

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla mimořádně v nezvyklém termínu, a to minulý týden ve čtvrtek, se zabývala dodatkem kupní smlouvy na prodej kasáren, ve které se kupující zavazují, že nejpozději do 23. prosince 2003 vybudují vlastním nákladem relaxační centrum, které bude zahrnovat dvě bowlingové dráhy, dva squashové kurty, fitnesscentrum, saunu, a to všechno včetně příslušenství. „V dodatku je uvedeno, že pokud to vše splní, nevznikne jim povinnost doplatku 2 milionů Kč, tedy 1 milion pro každého kupujícího. Byla dojednána nájemní smlouva s městskou policií, smlouva o pronájmu těchto nebytových prostor, která zaručuje pronájem do roku 2011. První dva roky budou zdarma a v dalších letech cena bude běžná, která bude v průměrné hodnotě nájmu v patře, ale nesmí překročit částku ve výši 1 250 Kč na metr čtvereční a rok,“ dodal místostarosta Krajčír.

„Dále jsme jednali o uzavření smlouvy s firmou Dura Automotic Systems o zřízení předkupního práva a jeho vložení do katastru nemovitostí. Jednalo se o čtyři hektary, které na nás požadují jako územní rezervu pro budoucí možný rozvoj firmy,“ komentoval smlouvu Krajčír.

Rada města vybírala nájemce Kulturního domu v Kopřivnici, nájemce nebytových prostor a vybrala firmu Ludvík Morávia, s. r. o.

Dále se radní zabývali omezením užívání komunikace od křižovatky u úřadu, které vede kolem kulturního domu. „Bylo provedeno šetření a zjistilo se, že komunikace trpí tím, že tam najížděly těžší vozy, a proto se přistoupí k úplnému zákazu vjezdu vozidel celkové hmotnosti nad 3,5 t a tím i vyloučení umístění jednotlivých atrakcí během pouti a ostatních kulturních akcí. Tyto atrakce budou umístěny na parkovišti za Albertem. Do centra se umístí lehčí věci. Hrozí velká havárie a nebyly by prostředky na opravu pěší zóny. Samozřejmě ale nemůžeme bránit vjezdu zachraňovací techniky (hasičům...). Změní to systém pouti a umístění stánků,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Krajčír situaci, kterou zjistila firma Slumeko a kterou radní museli urychleně řešit.

Rada města schválila úhradu finančních nákladů spojených s akcí, která se nazývá ’Den v Kopřivnici s Českým rozhlasem’, jež se uskuteční 18. května v prostorách před kulturním domem. V případě nepřízně počasí bude akce přesunuta do velkého sálu. Město na ni přispěje částkou 30 000 Kč.


    [Top]    


Zakoupení vysavače psích exkrementů ještě není jisté

O koupi podobného vysavače
na psí exkrementy uvažují zastupitelé města.
Definitivní slovo však zatím nepadlo.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Členové zastupitelstva města se osobně seznámili s provozem vysavače psích exkrementů. V podstatě se jedná o lehkou motorku, která je opatřena sací hadicí a košem pro sběr. Na nákup zařízení, které přijde na 198 500 korun, je z rozpočtu vyčleněno sto padesát tisíc korun původně určených na vybudování galerie starostů. O nákupu ještě zdaleka není rozhodnuto, protože z rozpočtu je třeba navíc vyčlenit částku na provoz, mzdu zaměstnance a ochranné pomůcky. I názory na účinnost tohoto zařízení se různí. Otázkou zůstává, zda-li vynaložené finanční prostředky splní očekávaný účel.
 
 
 
 


    [Top]    


Tělocvična v Lubině nabízí srovnání s neléčitelným vředem

L u b i n a - Na jarní veřejné schůzi v Lubině zazněla v diskuzi kritika na adresu města za nedostatečnou podporu sportu v obci. Svou kritiku fotbalový trenér žáků pak sice rozšířil i do vlastních řad na své spoluobčany, ale i tak byla vyřčena poznámka, že si nemohou dovolit zvyšovat roční dvěstěkorunové poplatky od žáků. Situace s podporou sportovních klubů je poslední dobou často na přetřesu i v Kopřivnici. Přesto však pro většinu rodičů je výše zmíněná částka spíše měsíčním než ročním poplatkem. Výjimkou nebývají i několikanásobně vyšší částky, pokud malý sportovec potřebuje například krytou halu.

Na druhé straně chápu rozladěnost člověka, který fotbalové přípravě žáků věnuje bezplatně svůj volný čas a namísto vděku se setkává s poznámkami o dalším tahání peněz z kapes rodičů. To když je zapotřebí dojíždět do tělocvičny v Kopřivnici. Pomineme-li pronájem zařízení, jenom oboustranná autobusová jízdenka přijde lubinské sportovce na 14 korun.

A to se každoročně nemalá částka vyčleňuje z rozpočtu města na záchovnou údržbu nedostavěné tělocvičny při místní základní škole. Její existence ve mně asociuje příměr s vředem - odstranit nejde a na vyléčení nejsou prostředky. Pro letošní rok se jedná o částku ve výši 300 tisíc korun.

S nedostatkem finančních prostředků se potýká každý sportovní klub i organizace. Přesto se však najdou i tak zapálení jedinci, jako tomu bylo a je u hasičů v Mniší, kteří ve vlastní režii a svépomocí vybudovali cvičnou sportovní dráhu takových parametrů, že je považována za nejlepší v okrese Nový Jičín.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.