Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 14/2001
ze dne 12. dubna 2001

Zprávy z města a okolí

Pro vyřízení pasů a občanek je pro občany lepší mít kolky

Členů Sdružení zdravotně postižených přibývá

Finanční úřad čelil zvýšenému náporu

Z tatrovácké linky v prvním kvartálu sjely tři stovky aut

Administrativa OSBD bude již brzy sídlit v jedné budově

Cukráři sice změnili názvy, ale uši pečou dál

Stíny

Granty byly přiděleny a schváleny radou i zastupiteli

Změny v testech nových řidičů se čekají již brzy

Skupinka učitelů z Evropské unie navštívila Alšovu školu

Na pomůcky se přispívá více lidem

Charitativní sbírky dostávají podporu obyvatel

Terčem stížností je teplota a barva vody

Na okresních silnicích vloni přišlo o život jednačtyřicet lidí

Čtenářská soutěž s cestovní kanceláří Mirtour


    [Top]    


Pro vyřízení pasů a občanek je pro občany lepší mít kolky

K o p ř i v n i c e (hod) - Kdo potřebuje vyřídit nový občanský průkaz či pas, by měl vědět, že od 1. dubna došlo ke změně ve vyřizování zmíněných dokladů v tom, že by si lidé místo peněz měli donést kolky. Pokud někdo využije možnosti a zaplatí penězi, nedostane potvrzení o zaplacení a je v jeho zájmu, aby si raději obstaral kolky v potřebné výši.

Při vydání občanského průkazu za platný průkaz na žádost občana v jeho osobním zájmu je zapotřebí stokorunový kolek, za změnu nebo doplnění jiných než základních údajů v občance stačí pětadvacetikorunový kolek.

U cestovních dokladů jsou poplatky následující: za vydání do 30 dnů zaplatí dospělý dvěstěkorunový kolek, dítě do patnácti let padesátikorunový. Za pasy, které požadujete do tří dnů, je hodnota kolku pro dospělé čtyři sta a pro dítě sto korun. U takzvaných rychlovek, tedy vydání cestovního dokladu do dvaceti čtyř hodin, se platí za dospělého šest set korun a u dětí sto padesát korun.


    [Top]    


Členů Sdružení zdravotně postižených přibývá

K o p ř i v n i c e (ili) - Sdružení zdravotně postižených hodnotilo minulý týden v katolickém domě na výroční členské schůzi svou činnost za loňský rok. Neuvěřitelných 325 členů tvořících současnou základnu sdružení řadí organizaci k nejmasovějším v Kopřivnici. Dvě stě čtyřiapadesát jejich členů je přímo z Kopřivnice, 37 ze Štramberka, 17 z Ženklavy, po šesti ze Závišic a Mniší a pět členů je z Příbora.

Sestavit plán činnosti tak, aby oslovil většinu členů, je každoročně tvrdým oříškem pro sedmnáctičlenný výbor. Ovšem pravidelně vysoká účast na pořádaných akcí svědčí o skutečnosti, že se jim podařil rozlousknout i v minulém roce na jedničku. Náplň akcí je bohatá - od poznávacích vycházek, přes zájezdy, soutěže, hry, rekondiční pobyty, výstavy, koncerty po přátelská posezení. „Snažíme se o to, aby se zdravotně handicapovaní lidé neizolovali, ale žili dál společenským životem,“ zdůraznil podstatu těchto setkání předseda organizace Petr Dousek. Ke cti sdružení slouží i to, že podobné akce pořádají i pro zdravotně postižené děti.

Patrně největšího zviditelnění se jako každoročně dostalo této organizaci při pořádání III. celostátních sportovních her v Kopřivnici, kterých se zúčastnily téměř tři stovky sportovců. Popularitu a uznání si kopřivničtí handicapovaní sportovci opětovně vybojovali v obdobné soutěži uskutečněné v Praze v oboře Hvězda. Sportovní výsledky Dušana Byrtuse a Rostislava Svobody vynesly zmíněným vozíčkářům dokonce ocenění v podobě titulu Sportovci roku 2000.

Členové výboru a důvěrníci pravidelně dvakrát ročně navštěvují dlouhodobě nemocné, pozornost věnují i jubilantům. Stejnou pozornost věnují i postiženým dětem.

Všichni pozvaní hosté z řad představitelů měst a obcí sdružující zdravotně handicapované občany ve svých vystoupeních pozdravili účastníky výroční členské schůze, ocenili velký záběr organizace, která v rámci okresu vyvíjí nejbohatší činnost, popřáli hodně úspěchů do další práce a v rámci možností přislíbili i finanční podporu.

Jak podotkla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jiřina Mikulenková: „Vysoký počet zúčastněných na dnešní schůzi je vizitkou vaší práce, ale je mi smutno z toho, že počet zdravotně postižených každoročně stoupá.“


    [Top]    


Finanční úřad čelil zvýšenému náporu

K o p ř i v n i c e (dam) - Asi třicetiprocentní nárůst agendy zaznamenali v posledním březnovém týdnu úředníci kopřivnického Finančního úřadu. Nárůst agendy, kterou museli zpracovat těsně před termínem odevzdání daňového přiznání, však nezpůsobili jen ti, kteří tyto záležitosti nechávají každoročně na poslední chvíli. „Nárůst je způsoben také tím, že lidé mohou využít odečtů z hypoték, stavebních spoření, pojištění a podobně,“ řekl ředitel kopřivnického úřadu Lubomír Križák.

Úplné zahlcení finančního úřadu poplatníky, kteří hodlali podat přiznání k dani, nebo daň přímo platit, zabránilo pouze rozšíření úředních hodin. Úřad fungoval celý poslední týden v březnu do čtyř hodin odpoledne.


    [Top]    


Z tatrovácké linky v prvním kvartálu sjely tři stovky aut

K o p ř i v n i c e (dam) - Během prvních tří měsíců roku vyrobila kopřivnická automobilka tři sta dvanáct automobilů a jen o třiadvacet méně jich v prvním čtvrtletí putovalo ke svým zákazníkům.

Ve stejném období minulého roku však dokázala vyrobit 456 a prodat 425 vozů. „Tento v prvních měsících výjimečný nárůst Tatra zaznamenala díky významné zakázce pro ruského odběratele z konce roku 1999. Ta se následně projevila v ukazatelích výroby a prodeje nákladních automobilů prvního kvartálu roku 2000, kdy docházelo k plnění této větší zakázky,“ uvádí se v tiskové zprávě automobilky. Současný počet vyrobených automobilů podle Jana Slezáka z tiskového oddělení Tatry odpovídá plánům. „Začátkem roku bývá výroba vždy nižší, loňský rok byl výjimečný. Tatra vždy více vyrábí a prodává v druhé polovině roku,“ řekl Slezák s tím, že letos by měla automobilka vyprodukovat 1 805 vozů.

Přesto, že Tatra v prvním čtvrtletí roku 2001 zaznamenala menší produkci i prodej celých automobilů, v oblasti náhradních dílů si polepšila. Objemu prodaných náhradních dílů odpovídá částka osmdesát jedna milionů. V prvním kvartále roku 2000 prodala Tatra díly za 112 milionů korun, ve stejném období letoška to bylo už za 193 milionů korun.


    [Top]    


Administrativa OSBD bude již brzy sídlit v jedné budově

K o p ř i v n i c e (dam) - Začátkem příštího týdne změní své sídlo celý aparát Oblastního bytového družstva v Kopřivnici. Úsek předsedy, ekonomický úsek, a stejně tak i úsek bytový a právní bude následně sídlit na jednom místě v zrekonstruované budově na ulici Kpt. Jaroše v centru města.

Stěhování by mělo začít v úterý sedmnáctého dubna, a pokud vše půjde hladce, už následující pondělí 23. dubna budou moci družstevníci vyřizovat své záležitosti v nových prostorách.

Přestěhování administrativy a zbytku skladového hospodářství do nových prostor bylo odkládáno až do doby, kdy bude dokončena uzávěrka hospodaření OSBD za minulý rok.

„Nechtěli jsme zasahovat do počítačových sítí a zvyšovat tak pravděpodobnost nějakých problémů,“ vysvětlil předseda družstva Jiří Rýdel.

Ten však odmítl upřesnit, jak hospodaření organizace pod jeho vedením skončilo.

„Mohu říci, že výsledek je dobrý. Konkrétní čísla však budeme zveřejňovat až poté, co budeme mít v rukou výsledky auditu,“ uzavřel Rýdel.


    [Top]    


Cukráři sice změnili názvy, ale uši pečou dál

Š t r a m b e r k (dam ) - Spor o oprávněnost ochranných známek na ’Štramberské uši’ stále trvá. Zatímco Štramberští tvrdí, že jejich výhradní právo na pečení oblíbené cukrovinky je nezpochybnitelné, mimoštramberští výrobci jsou přesvědčeni o opaku.

Pochoutka charakteristické chuti a tvaru se tak nyní dá zakoupit pod mnoha různými názvy. K dostání jsou medové kornouty, medové uši, uši a nebo také výrobky bez jakéhokoliv názvu. „My zatím pečeme ’Perníkové uši’. Náš patentový zástupce nám doporučil změnit název alespoň do doby, než dojde k dohodě se Štramberkem,“ rozšířila výčet nových názvů tradičního pečiva kopřivnická cukrářka Ivana Golíková.

Kopřivnická firma se prostřednictvím svých patentových zástupců již obrátila také na držitele ochranných známek. „Posílali jsme dopis adresovaný starostovi Štramberka panu Sochovi. Zatím jsme však neobdrželi žádnou odpověď,“ řekla patentová zástupkyně Žáková, podrobnosti obsažené v dopise však sdělit odmítla. „Ještě chvíli počkáme na odpověď. Pokud by nepřicházela, tak podnikneme další kroky, o kterých ovšem zatím nebudu hovořit,“ uvedla Žáková s tím, že strana, kterou zastupuje, je si vědoma několika vážných nedostatků v patentech, které uši chrání.

Starosta Štramberka potvrdil existenci dopisu, který měl prý ryze odborný charakter, a tak jej radnice postoupila svému patentovému zástupci. „Podle předběžných zpráv, které mám k dispozici, nejde známka zpochybnit. Stejného názoru je i Česká zemědělská a potravinářská inspekce, se kterou jsme navázali spolupráci,“ prozradil Socha. Přesto, že na platnosti své známky Štramberští trvají, zatím musejí trpět to, že uši produkují i cukráři z jiných míst. „Většina výrobců se snaží naše práva obejít změnou názvu. To jim podle nás ale nepomůže,“ myslí si starosta Socha. Účinně se majitelům známky podařilo zakročit zatím jen proti brněnské firmě Penam, prodávající své uši v prodejní síti Jednoty.

„Po našem dopisu rozvázala Jednota dodavatelské vztahy s firmou a požádala nás o kontakt na licencované výrobce,“ pochlubil se Socha. Podle něj šlo zatím o první vlaštovku, ale podobné kroky Štramberk chystá i v případě jiných prodejních řetězců. Všem výrobcům, kteří údajně porušují výsadní práva Štramberských, navíc v jarních měsících hrozí kontroly ze strany České zemědělské a potravinářské inspekce, ke které tamní radnice dala písemný podnět.

Myslím, že nejelegantněji celý problém vyřešila rodina Hezkých, která si zakoupila chaloupku ve Štramberku, a pokud svou výrobu zaregistrují tady, veškeré problémy zmizí,“ uzavřel Socha.


    [Top]    


Stíny

Dne 3. dubna byli policisty služby kriminální policie a obvodního oddělení zjištěni dva pachatelé vloupání do bytu, ke kterému došlo 28. března na ulici Osvoboditelů. K vloupání došlo tak, že 13letý chlapec z Kopřivnice odcizil v šatně základní školy z bundy 12letého chlapce klíče od bytu a společně s 18letým mladíkem 28. března odemkli byt poškozených. V té době se v bytě nacházela 32letá žena, která pachatele vyrušila, přesto pachatelé odcizili kabelku s finanční hotovostí. Odcizené peníze použili pro vlastní potřebu, kabelka byla zajištěna. Vyšetřovatelem OÚV Nový Jičín bylo staršímu z pachatelů sděleno obvinění z trestného činu krádeže a porušování domovní svobody, u nezletilého pachatele bylo v daném případě postupováno podle příslušného paragrafu trestního řádu

Dne 5. dubna bylo přijato na služebně MP telefonické oznámení z prodejny potravin na sídlišti Sever, že zde přichytili muže při krádeži láhve alkoholu. Dotyčný muž na místě neprokázal svoji totožnost, pouze slovně sdělil hlídce své nacionály. Proto byl předveden na OO P ČR, kde bylo zjištěno, že sdělené údaje jsou nepravdivé. Po zjištění skutečné totožnosti muže byla výtečníkovi za přestupek proti majetku uložena bloková pokuta.

Oproti roku 1999 klesl počet trestných činů spáchaných dětmi v roce 2000 o 18 procent a mladistvými o 9,5 procenta. Počet vyšetřovaných dětí se naopak zvýšil o 0,8 procenta, počet mladistvých klesl o 2,6 %. Na růst kriminality dětí a mladistvých má vliv celospolečenské klima, funkčnost rodiny, škola i způsob trávení volného času. V případech trestné činnosti dětí je třeba volat k zodpovědnosti zejména jejich rodiče, neboť ti odpovídají za škody.


    [Top]    


Granty byly přiděleny a schváleny radou i zastupiteli

K o p ř i v n i c e (hod) - Město vyhlásilo pro letošní rok granty, jejichž tématem bylo: město Kopřivnice - atraktivnější město pro své občany a své návštěvníky.

Do 29. března přišlo na odbor kultury, školství a sportu celkem osmatřicet projektů, z nichž některé neodpovídaly zadaným podmínkám nebo byly nekvalitně zpracovány a v několika případech nebyla řádně projednána uváděná participace dalších subjektů.

Nejdříve probírala předložené projekty šestičlenná komise, která své doporučení předložila mimořádné radě.

„Komise se až na velice drobné výjimky shodla na přidělení grantů. Některé projekty, které přišly, grantová komise nedoporučila, ale v podstatě se dostanou do volnočasových aktivit a tam jim budou přiděleny příspěvky. Městská rada schvalovala 120 000 a zastupitelstvo schválilo přidělení částek nad dvacet tisíc korun,“ sdělil k projednávání grantů v mimořádné radě místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města schválila finanční částky na granty:

  1. 13 000 Kč Ivaně Stiborkové na realizaci projektu Proměny regionu Kopřivnice v minulém století a v současnosti v digitální fotografii
  2. 6 000 Kč Správě sportovišť Kopřivnice, p. o., na úhradu nákladů na rozhodčí při realizaci projektu Fotbalová liga neregistrovaných
  3. 8 000 Kč Maratón klubu Kopřivnice na úhradu cen pro závěrečné hodnocení projektu Atletická liga žáků
  4. 15 000 Kč ASK Tatra Kopřivnice na realizaci projektu Kopřivnický drtič - cyklo bike maraton
  5. 11 090 Kč ZŠ Alšova Kopřivnice na realizaci projektu Výtvarná výstava k připomenutí kopřivnického rodáka Zdeňka Buriana
  6. 5 390 Kč Regionálnímu muzeu v Kopřivnici, o. p. s., na realizaci projektu Výtvarná výstava k připomenutí kopřivnického rodáka Zdeňka Buriana
  7. 6 520 Kč ZUŠ Zdeňka Buriana na realizaci projektu Výtvarná výstava k připomenutí kopřivnického rodáka Zdeňka Buriana
  8. 1 000 Kč ZŠ Kopřivnice - Lubina na realizaci projektu Lubinský zpěváček
  9. 20 000 Kč Speciální škole pro žáky s více vadami - Dětskému centru na propagaci projektu Motýlek 2001
  10. 20 000 Kč Ludvík Morávia, s. r. o., na realizaci projektu Evropský svátek hudby 2001

Zastupitelstvo města na doporučení komise a rady schválilo:

  1. 48 800 Kč Valašskému království, s. r. o., Frenštát pod Radhoštěm, na realizaci projektu Valašské království
  2. 25 000 Kč Kabelové televizi Kopřivnice, s. r. o., na realizaci projektu Den, na který se nezapomíná
  3. 30 000 Kč Sdružení zdravotně postižených v ČR, smíšené organizaci Kopřivnice, na realizaci projektu IV. celostátních her zdravotně postižených
  4. 25 000 Kč Domu dětí a mládeže Kopřivnice na realizaci projektu Kopřivnická bedna aneb přehlídka dětských divadel
  5. 35 000 Kč Ludvík Morávia, s. r. o., na realizaci projektu jubilejního 15. ročníku přehlídky netradičního divadla KOPŘIVA 2001 s mezinárodní účastí
  6. 30 000 Kč Ludvík Morávia, s. r. o., na realizaci projektu Beskyd Model Kit Show 2001

K jednotlivým grantům se budeme na stránkách Kopřivnických novin vracet v samostatných článcích.


    [Top]    


Změny v testech nových řidičů se čekají již brzy

N o v ý   J i č í n (dam) - K úpravě závěrečných testů na řidičský průkaz, v médiích již avizované, zatím nedošlo. Přesto tento krok příslušný referát novojičínského okresního úřadu očekává v nejbližší době. „Byli jsme informováni o tom, že dojde k přelepení některých otázek v nových testech a že by to mělo být v co možná nejkratším termínu. Zatím však neznáme ani konkrétní datum, ani počet otázek, kterých se úpravy dotknou,“ prozradil vedoucí referátu dopravy a silničního hospodářství okresního úřadu Zdeněk Kolomazník.

V současné době se uchazeči o řidičské oprávnění na Novojičínsku zkoušejí podle testů platných od začátku letošního roku a velká část novopečených řidičů skládá zkoušky ještě podle systému a testů platných v minulém období. Podle Kolomazníka však není žádný důvod se obávat ani nových testů. „Míra úspěšnosti u lidí, kteří dělají závěrečné zkoušky včetně nových testů, je skutečně vysoká,“ vzkázal Kolomazník.


    [Top]    


Skupinka učitelů z Evropské unie navštívila Alšovu školu

Skupině učitelů ze zemí Evropské unie
předvedli žáci páté třídy Základní školy
Alšovy mimo jiné projekty ze stavebnic Lega.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci vzdělávacího programu Evropské unie Socrates a programu Arion jsou organizovány týdenní studijní pobyty jak v zemích Evropské unie, tak i v České republice.

Ve dnech 2. až 6. dubna organizovala Ostravská univerzita, její přírodovědná fakulta, seminář na téma - Information Technology, jehož se zúčastnila sedmičlenná skupina lidí z Evropské unie, která si prohlížela školství na Ostravsku. Skupinu tvořili inspektoři, učitelé, ředitelé škol a poradci ve školství. Organizátoři oslovili i Základní školu Alšovu, která s ní už dříve spolupracovala na projektu Tempus, jenž byl zaměřen na počítače. Minulý týden v úterý účastníci semináře školu navštívili a podívali se i na hodiny vyučování lega a angličtiny. Jednomu z nich jsme položili otázku, jak hodnotí situaci ve školství u nás. „Zatím jsem tady byl jenom 2 dny a viděli jsme jen dvě školy. Myslím, že tady jsou milí žáci a studenti. Pocházím z Holandska, ale myslím, že vám to jde docela dobře. Co se týče počítačového vybavení, tak jste pozadu. Ale vidím, že se přibližujete, protože máte chytré a odvážné studenty,“ odpověděl pan Fleming, který pracuje jako poradce na ministerstvu.

Komise hodnotila naše školství jako dobré s tím, že školám chybí peníze na nákup výpočetní techniky a učební osnovy na středních školách jsou podle nich moc odborné.


    [Top]    


Na pomůcky se přispívá více lidem

K o p ř i v n i c e (ili) - Každoročně se zvyšuje zhruba o padesát počet lidí, kteří uplatňují nárok na příspěvek na zvýšené náklady spojené s používáním ortopedických a jiných kompenzačních pomůcek. V letošním roce příspěvek pobírá 494 obyvatel regionu zahrnující Kopřivnici, místní části, Štramberk, Ženklavu a Závišice.


    [Top]    


Charitativní sbírky dostávají podporu obyvatel

K o p ř i v n i c e (ili) - K tradičním akcím, kterým se dostává ze strany veřejnosti velké podpory, jsou charitativní sbírky oděvů, obuvi, nádobí a dalších nezbytností každodenního života. Čtyřikrát ročně se na základě požadavků občanského sdružení Diakonie pořádají sbírky, na kterých se lidé zbavují nepotřebných věcí, které mohou na druhé straně pomoci jiným.

„Letos se na přelomu března a dubna podařilo nashromáždit tolik věcí, že nákladní auto odvezlo najednou čtyři tuny a přijede ještě jednou,“ zhodnotila úspěšnost sbírky organizátorka akce Ludmila Molnárová. Její slova díků patří zhruba sto padesáti dárcům, kteří navíc přispěli částkou 4 300 korun, určenou na odvoz charitativní sbírky.


    [Top]    


Terčem stížností je teplota a barva vody

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejčastěji na nedostatečnou teplotu vody nebo její znečištění rzí si stěžují obyvatelé Kopřivnice firmě Rekaz. Realitní kancelář, která zajišťuje distribuci vody do většiny místních domácností, však ústy svého technika Vladimíra Karlíka tvrdí, že zdaleka ne všechny nedostatky je v jejich silách ovlivnit.

Podle Karlíka je samozřejmě s výjimkou havárií, nutných oprav a krátkodobých výpadků způsobených jinými faktory do rozvodů vždy dodávána voda v předepsané teplotě okolo padesáti stupňů Celsia. Důvodů, proč se ale v některých případech dostatečně teplá voda nedostane až k odběrateli, může být celá řada. „Poměrně velký problém je v tom, že rozvody ve městě jsou dimenzovány pro mnohem větší odběr, ale po zdražení energií se lidé učí šetřit, spotřeba klesá, a tak voda mnohdy stojí bez užitku v potrubí. Nedostatečná cirkulace pak má za následek nejen její vychladnutí, ale také to, že je v ní větší množství částeček rzi,“ tvrdí Karlík. Ochlazování teplé vody mohou prý také způsobovat sami nájemníci bytů, kteří mají připojenu automatickou pračku na sprchovou baterii. Studená voda se tak i přes zpětné klapky protlačí do teplovodních rozvodů a ochlazuje je. „Pro toto vysvětlení mluví to, že si často stěžují jen v jednom nebo dvou domech jednotlivého okrsku a ostatní nemají s teplou vodou problémy,“ tvrdí Karlík.

Také občasné zbarvení vody rzí má svůj původ vždy mezi výměníkovou stanicí a kohoutkem v koupelně. „Můžu zaručit, že z výměníků jde voda naprosto čistá, než se totiž dostane do rozvodů, prochází speciálními filtry, které případné nečistoty zachycují,“ uvedl Karlík. Jednou z příčin znečišťování vody jsou již zmíněné předimenzované hlavní rozvody. Další už záleží také na jednotlivých domech. „Je to celorepublikový problém, i když se vymění část rozvodů v zemi, nebo stoupačky v několika domech, rez z nevyměněných částí potrubí, nebo z jiných domů se znovu dostává do cirkulace a zanáší i nové trubky,“ prozradil mistr tepla Vladimír Karlík. Nejvíce znečištěná voda se dá očekávat poté, co je někde v daném okrsku provede větší instalatérská oprava, pokud je totiž voda v části potrubí zastavena a najednou znovu zapnuta, její tlak strhne usazeniny ze stěn potrubí. To, že nečistot se ve vodovodních řádech pohybuje poměrně dost, potvrzuje také fakt, že filtry ve výměníkových stanicích je nutné čistit nejpozději po čtrnácti dnech. „Máme jednadvacet výměníkových stanic a teplo a teplou vodu dodáváme do sedmi tisíc bytů. Vždycky se najde někdo, kdo nebude se vším spokojen a bude si stěžovat, ale my se snažíme dělat maximum,“ uzavřel Karlík.


    [Top]    


Na okresních silnicích vloni přišlo o život jednačtyřicet lidí

K o p ř i v n i c e (hod) - Na silnici I. třídy číslo 48 procházející okresem Nový Jičín v délce 29 kilometrů, která je čtyřpruhová jen s dělící čárou, přišlo vloni o život čtrnáct lidí.

Stavební stav a řešení komunikace již neodpovídá současným potřebám a nárokům silniční dopravy. Touto silnicí projede denně až třicet tisíc vozidel.

V loňském roce došlo na této komunikaci k sto sedmasedmdesáti dopravním nehodám, patnáct osob bylo zraněno těžce. Za příčiny dopravních nehod jsou uváděny stále stejné nešvary, a to nedání přednosti v jízdě, nepřizpůsobení rychlosti a přejetí do protisměru, rychlost a nezvládnutí řízení, nevěnování se řízení, rychlost a náraz do stojícího vozidla a nesprávné předjíždění.

Řidiči povětšinou nedodržují dopravní předpisy a v úseku mezi Novým Jičínem a Příborem jezdí rychlostí i nad 140 km/hod. V úseku od Nového Jičína směrem na Přerov povolenou rychlost 70 km/hod překračují řidiči o dalších 50 km/hod.

V porovnání s rokem 1999, kdy došlo na území okresu Nový Jičín k 2 675 dopravním nehodám, došlo vloni k jejich snížení, přesto je jejich počet 2 282 stále alarmující. V roce 2000 bylo zraněno 423 osob, z toho 83 těžce.


    [Top]    


Čtenářská soutěž s cestovní kanceláří Mirtour

Vydejte se s cestovní kanceláří Mirtour obdivovat slovenské hory. V nabídce najdete divokou krásu Vysokých Tater nebo Slovenský ráj - jeho rokliny, jeskyně, vodopády, hluboké kaňony. A co Zamagurie? Bohem zapomenutý kraj, malebný a drsný zároveň. Poznáte pravé goraly a jejich muziku. Projedete se na pltích, řeka Dunajec si tady vyhloubila v pohoří Pieniny hluboký kaňon mezi kolmými stěnami.

Krasové pohoří Malá Fatra nabízí výjezd lanovkou na Chleb a odtud hřebenovkou do osady Štefanová, nad níž se tyčí rozeklané vrcholy Velkého a Malého Rozsutce. Jen čtvrt hodinky chůze a jsme v Jánošíkových dierách, které zdoláte po žebřících, ale nádhera strží a vodopádů stojí za námahu. Navštívíte také strážní hrad Oravský Podzámok, jeden z největších hradů na Slovensku, který se tyčí na skále nad řekou Oravou.

Za zábavou, sportem a poznáním jste společně s dětmi zváni o prázdninách do Prahy nebo jižních Čech, poznat místa, kde se procházeli čeští králové. V dalším atraktivním zájezdu se ocitneme v době, kdy pistolníci nosili kolty proklatě nízko - ve Westernovém městečku, kde před očima ožívají známé postavy z dobrodužných románů. Nadšení dětí sklízí zvířata v Safariparku ve Dvoře Králové nebo Gänserndorfu.

Den plný zábavy zažijete ve Veselém městečku, v Pravěkém parku, ZOO nebo snad v planetáriu, kde se ponoříte do hvězdného ráje noční oblohy.

Otázka č. 10.: Kolik měří a jak se jmenuje nejvyšší hora Malé Fatry?
Otázka č. 11.: Jak se jmenuje město, kde se koná výstava Země živitelka?
Otázka č. 12.: Ve kterém roce byl položen základní kámen Národního divadla?

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.