Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Školy vyzdobí kulturní dům v duchu Velikonoc

K o p ř i v n i c e (dam) - Všechny místní základní školy s výjimkou ZŠ Alšova, Zvláštní školy a lubinské malotřídky se budou podílet na letošní velikonoční výstavě v kulturním domě. Tu zahájí v pondělí 9. dubna ve čtyři hodiny odpoledne vernisáž obohacená pásmem velikonočních písní.

Výstava umístěna v bývalém hudebním sále v přízemí a ve vestibulu kulturního domu bude k vidění denně, včetně volných dnů, až do sedmnáctého dubna.

Základní škola Lubina, která nebude vystavovat v kopřivnickém kulturním domě, se bude společně s tamní mateřskou školou prezentovat již o tomto víkendu v Katolickém domě v Lubině.


    [Top]    


Start do další sezony se dechovému orchestru vydařil

Městský dechový orchestr zahájil novou
sezonu jarním koncertem. Pozouny patří
v kapele k nejlépe obsazeným sekcím,
horší je to třeba u saxofonů a hornů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Rekordní návštěvností slavnostního koncertu zahájil minulou sobotu novou sezonu Městský dechový orchestr Kopřivnice. Patnáct připravených skladeb odehrál před zcela zaplněným sálem kulturního domu, ve kterém kromě asi tří set padesáti platících posluchačů seděla také řada pozvaných hostů z řad odborné veřejnosti.

„Byl jsem velmi překvapen, kam až sahá náš věhlas a kdo všechno přišel. Měli jsme tady jednoho německého hudebního nakladatele a celou řadu skladatelů a dirigentů ze Slovenska a všech koutů České republiky. Naopak mrzí mne, že si nás nepřišel poslechnout nikdo z vedení města, které reprezentujeme dokonce i za hranicemi republiky,“ řekl dirigent orchestru Alois Hrnčárek. Největší uznání nejen běžných diváků, ale i odborníků sklidila tradičně vydařená dramaturgie.

V první polovině vystoupení čtyřiašedesátičlenný orchestr naservíroval svým posluchačům náročné orchestrální skladby z pera Leoše Janáčka, Giuseppe Verdiho nebo současných autorů Pavla Staňka a Evžena Zámečníka. Kompozice posledních dvou jmenovaných navíc patří vůbec k nejtěžším kusům, jaké se na repertoáru městského dechového orchestru kdy objevily.

Druhou, odlehčenější část koncertu zahájil ’Pozdrav pozounů’ Jaroslava Zemana. Ve druhé polovině koncertu pak zněly úpravy lidových písní a skladby zábavného žánru reprezentované nejen klasickou dechovkovou hudbou, ale také směsí melodií švédské kapely Abba nebo ústřední melodií muzikálu Drákula ’Jsi můj pán’. Přítomní skladatelé a odborníci na dechovou hudbu si pochvalovali hlavně fakt, že drtivá většina uvedených skladeb byla dílem tuzemských autorů. Slovy chvály však nešetřili ani na výkon samotného orchestru. Jeho šéf Alois Hrnčárek je však v hodnocení skromnější.

„Objevilo se několik chybiček. V záznamu koncertu, který vyjde na CD, jsme museli přetočit asi pět osmitaktových momentů. Udržet rytmicky tak velký orchestr, aby to všechno šlapalo, není snadné a byly tam nějaké drobné rytmické nepřesnosti, které ale běžný posluchač ani nepoznal. Myslím, že v globálu mohu být spokojen. Obzvlášť první půlka byla velice těžká a orchestr ji zvládl,“ pochválil nakonec své muzikanty kapelník.

„Nesmíme ale usnout na vavřínech, duben máme na to, abychom ještě vylepšili, co se dá, a pak kapele opět začíná nabitý program,“ prozradil Hrnčárek.

Hned prvního května čeká MDO tradiční Prvomájový koncert před kulturním domem, v polovině května pak bude doprovázet Celostátní soutěž mažoretkových skupin v Budišově nad Budišovkou a následovat bude účast na Kmochově Kolíně a dalších festivalech u nás i v zahraničí.


    [Top]    


Činoherní klub vyprodal sál a pobavil diváky

K o p ř i v n i c e (ili) - Herci pražského Činoherního klubu nezůstali nic dlužni své pověsti jedné z nejlepších divadelních scén v rámci republiky. Klasická komedie Carla Goldoniho Letní byt do posledního místa vyprodala velký sál kulturního domu.

Potleskem na otevřené scéně a výbuchy smíchu oceňovalo obecenstvo špičkové výkony celého souboru, z nichž většinu herců diváci znají spíše z televizních obrazovek a filmového plátna. O to víc patří poděkování vedení kulturního domu, které umožňuje i kopřivnickým divákům zhlédnout kvalitní divadelní hry v podání tak úspěšného souboru.


    [Top]    


Ochotnickou přehlídku zítra uzavře muzikál a udílení cen

Š t r a m b e r k (dam) - Pátým představením a vyhlášením výsledků diváckého hlasování vyvrcholí zítra večer čtvrtý ročník Štramberské divadelní přehlídky amatérských souborů.

Začátek slavnostního večera je naplánován na půl osmou, a ještě než dojde k samotnému vyhlášení nejlepší inscenace, herečky, herce, režiséra a scénografa, tak se na jevišti předvede tradiční účastník festivalu Divadelní spolek Tyl Drahotuše.

Poslední účastníci přehlídky navazující na tradici Štramberských divadelních úterků zahrají komediálně laděný muzikál ’Sto dukátů za Juana’, na jehož tvorbě se podílel kopřivnický hudební skladatel Zdeněk Petr a známý scenárista a televizní bavič Vladimír Dvořák.


    [Top]    


Starojičan zahraje pohádku

K o p ř i v n i c e (dam) - Přepis klasického textu dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena nabídne v neděli 8. dubna Katolický dům v Kopřivnici. Na jeho prknech uvedou pohádku ’Pasáček vepřů’ ochotníci z Divadelního spolku Starojičan. Začátek představení je naplánován na půl čtvrtou a režie inscenace byla svěřena Rudolfu Macíčkovi.


    [Top]    


’Cetiletí’ si mohou zavzpomínat na diskotéky v kulturním domě

K o p ř i v n i c e (dam) - S podtitulem diskotéka pro cetileté připravuje místní kulturní dům na sobotní večer akci nazvanou Diskotřesk starých dobrých desek. Ve velkém sále by se měli vystřídat čtyři diskžokejové, kteří v minulosti hráli na diskotékách v kulturním domě. „Mojmír Bartoň, Richard Králík, Ctirad Vašica a Tonda Malý se domluvili, že by si ještě jednou rádi zahráli,“ řekl organizátor akce Pavel Klos s tím, že pokud akce bude mít úspěch, nemusí jít o poslední setkání se čtveřicí, která bude hrát především hudbu osmdesátých a devadesátých let.

V osm hodin by podle slibů pořadatelů měla ve velkém sále vypuknout velká show se spoustou světel a kouře. „Budou hrát vždy po dvojicích proti sobě, chceme, aby to byl takový souboj diskžokejů,“ uzavřel Klos.


    [Top]    


V muzeu jsou nástroje z rostlin

P ř í b o r (dam) - Možnost nejen vidět, ale dokonce i vyzkoušet exotické hudební nástroje zhotovené výhradně z částí rostlin mají všichni, kdo do začátku června navštíví výstavu rostliny v hudbě v příborském muzeu.

Výstava vytvořená ostravským muzeem se zaměřuje především na exotické hudební nástroje původem z Afriky, Asie a Ameriky. Vyzkoušet je možné nejrůznější bicí nástroje, ale i píšťaly, flétny a podobně vyrobené z exotických dřev nebo cizokrajných plodů.

K vidění jsou exponáty zapůjčené pražským Náprstkovým muzeem a Botanickou zahradou z Tróje a arboretem Ostravské univerzity.


    [Top]    


Krátce

O s t r a v a (dam) - S písní ’Píseň jako ty’ uspěli studenti místní Vyšší odborné školy Robert Vyvial a Radek Bernatík v regionálním kole soutěže ve zpěvu francouzské písně. Skladba o osudu židovské dívky v podání Roberta Vyviala za doprovodu houslí a kláves porotu, ve které zasedali odborníci jak na zpěv, tak na francouzštinu, zaujala natolik, že ocenila jejich výkon jako druhý nejlepší. Před nimi se umístila pouze studentka z ostravského gymnázia s vlastní francouzskou písní. Duo Robert Vyvial, Radek Bernatík získalo druhé místo s postupem do národního kola vítězů.

K o p ř i v n i c e , B r n o (dam) - Dvě tanečně zaměřené akce čekají během následujících dvou dnů kopřivnickou Noru. První z nich nazvanou Hip - Hop Abstract Night připravuje zítra večer v domácím prostředí Nora Café. O zábavu se tady budou starat DJ Hoffee a DJ Tall.

O den později však Nora production vyjede až do Brna na velkou párty Eternity 001. Tam bude mít Nora ve své režii celý chillout kromě již zmíněných DJs Hoffeeho a Talla si v Brně zahraje také frenštátský houseový live act Reynok Filipa Fojtíka a DJ Foresta.


    [Top]    


Letošní vítězné snímky se na obrazovkách objeví jako seriál

Diskuze s porotci patří k nejdůležitějším
částem Kafky. Předsedou poroty
byl již poněkolikáté Emil Pražan (vlevo),
naopak novou tváří byl Martin Lokšík.
Foto: David Macháček
 
 

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože letošní ročník Kafky nebyl v přímém přenosu přenášen do sítě kabelové televize, někteří její klienti měli šanci uvidět soutěžní příspěvky z pohodlí svého domova.

„Bylo možné najít je na našem technologickém kanále, po kterém jsme přenášeli signál ze studia do kulturního domu,“ řekl ředitel Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner. Podle jeho slov byl přenos na technickém kanálu KTK jen interní záležitostí kabelové televize a nebyl upraven tak, aby byl pro diváka zajímavý, proto o něm také nebyli lidé informováni.

Zájem o přehlídku ze strany běžných televizních diváků je mizivý, což potvrzuje nejen průzkum, který vloni po Kafce kabelovka provedla, ale také to, že v kinosále se během dvou přehlídkových dnů pohybovali téměř výhradně lidé ze soutěžících televizí.

Všichni diváci KTK však budou mít minimálně možnost zhlédnout tři vítězné snímky v každé z pěti vyhlášených kategorií letošní Kafky. Ty budou do programu zařazovány po třech vždy za čtvrteční zpravodaj. Jisté zatím není jen řazení snímků. KTK zvažuje, jestli je bude vysílat podle kategorií, nebo podle umístění.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.