Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní se zabývali rozbory loňského hospodaření města

K o p ř i v n i c e (hod) - Schůze rady města, která se uskutečnila v minulém týdnu v úterý, začala neobvykle. Radní si byli prohlédnout objekt ubytovny Iva, který je v současné době na prodej. „Byli jsme se podívat na stav ubytovny, město projevilo zájem v budoucích letech o nákup, ten ovšem bude záviset na finančních prostředcích, které budeme mít,“ komentoval neobvyklé zahájení schůze rady města místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města se zabývala i vyhodnocením rozborů hospodaření za rok 2000. „Město přijalo samozřejmě určitá opatření vzhledem k tomu složitějšímu problému rozborů. Nějaké vážnější nedostatky zjištěny nebyly,“ řekl k rozborům Krajčír.

Radní schválili vyjádření města Kopřivnice a městského úřadu k dokumentaci, která se týká posuzování vlivu na životní prostředí pro stavbu Dura Automatic Systems, CZ, s. r. o. „Vlastní stavba nezasáhne žádné vymezené nebo navržené územní systémy ekologické stability. Předpokládá se, že vliv na faunu a floru bude minimální, ani doprava při samotné stavbě by neměla mít větší dopad na silniční dopravu,“ doplnil Krajčír.

V loňském roce se zaplatil příspěvek ve výši pěti tisíc korun na činnost vodní záchranné služby z Nového Jičína, kterou vykonávala na větřkovické přehradě. Původní návrh byl vyšší, ale vzhledem k počasí se snížil. Pro letošní rok bylo schváleno radou města deset tisíc korun, které město poskytne z fondu rozvoje a rezerv. „Chtěl bych říci, že jsme vyhodnocovali i provoz na větřkovické přehradě v loňském roce. Jsou to lidé, kteří dobrovolně zabezpečují lidské životy, přesto agresivita některých návštěvníků vůči nim je nevhodná,“ podotkl k práci záchranářů Krajčír.

Radní se zabývali zprávou o výsledku inventarizace majetku města za loňský rok. „Namátkovými kontrolami byly zjištěny určité nedostatky, které se řeší. Ty však nejsou většího rázu. Rovněž se daří snižovat postupně pohledávky města. Na jedné straně tím, že se byty prodávají, klesá majetek města, ale na straně druhé aktivitami v průmyslové zóně majetek zase nabývá,“ komentoval zprávu o inventarizaci majetku Krajčír.

Rada města souhlasila s názvy deseti nově vzniklých bytových družstev, která vznikají v rámci prodeje obecních bytů.

Automobilka Tatra požádala město o povolení otevření dalšího vjezdu do své firmy, a to z ulice Husovy. Město s tím však nesouhlasí i proto, že provoz by narušil klid v oblasti, kde jsou vystavěny rodinné domky a vůbec celá tato oblast je vedena jako klidová zóna.

„Rada města obdržela dopis Okresního sdružení Českého svazu tělesné výchovy Nový Jičín, kde nám děkují, či spíše blahopřejí k akci Sportovec roku, která představovala průřez sportovním děním města Kopřivnice, ale i republiky za uplynulé století. Jsou přesvědčeni, že to byl nejlepší vstup do nového tisíciletí, a přejí nám mnoho sportovních úspěchů v našem městě.

Já bych chtěl samozřejmě poděkovat všem sponzorům, kteří nám pomáhali zabezpečit celou akci, která tím, že se jí zúčastnila paní Zátopková a pan Svojanovský, nabyla větších rozměrů, než jsme předpokládali, proto jsme se rozhodli ji také profinancovat. Celkové náklady včetně sponzorských příspěvků činily zhruba 64 000 Kč, z toho sponzorské příspěvky a dary byly asi ve výši 20 000 korun,“ řekl k projednávanému bodu v radě Krajčír.

Město přidělilo finanční příspěvky na volnočasové aktivity - Steep klubu v Kopřivnici, Sboru dobrovolných hasičů z Vlčovic na zajištění okresního kola soutěže mladých hasičů.

Rada se dále zabývala hodnocením činnosti rockového klubu Nora v uplynulém roce a přípravou letošní poutě.


    [Top]    


Krajčír jednal s premiérem Zemanem

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v pondělí se sešel s premiérem Milošem Zemanem místostarosta Zdeněk Krajčír.

„S předsedou vlády jsme jednali na osobní asi 40minutové schůzce nejen o záležitostech týkajících se města a okresu Nový Jičín. Premiér se živě zajímal o situaci v Kopřivnici. Poděkoval jsem mu za podporu vlády v přípravě našeho průmyslového areálu a on zase ocenil práci všech lidí, kteří se na tom podíleli. Samozřejmě přislíbil další podporu Průmyslového parku v Kopřivnici.

Mimo jiné jsme se také bavili o možnosti některých investičních akcí, které má Kopřivnice v záměru udělat. Nechtěl bych předbíhat, protože těch akcí je více. Některé vypadají reálně, že by se mohly dostat do státního rozpočtu příštího roku. Bavili jsme se i o dálnici, kterou začne budovat izraelský investor. Je to určitý krok vpřed, který má vliv i na vstup investorů do průmyslových zón nejen v Kopřivnici, ale v celém regionu,“ řekl ke svému jednání se Zemanem místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Okruh zájemců o koupi Tatry se zúžil na čtyři

K o p ř i v n i c e (dam) - V těchto dnech vrcholí snahy o prodej většinového 91,61procentního podílu v kopřivnické Tatře strategickému partnerovi.

Zástupci čtyř uchazečů o vstup do automobilky čerpají detailní informace o podniku. V šestém patře správní budovy byl vytvořen speciální dataroom, v němž bude expertům každého ze čtyř zájemců vybraných do užšího kola výběru k dispozici veškerá potřebná dokumentace o společnosti Tatra.

Analytici jednotlivých firem se zájmem o vstup do kopřivnického průmyslového kolosu se budou v Tatře střídat pravděpodobně až do poloviny května. Konkrétní nabídky mají firmě Odien Restructuring Services předložit do začátku června, ta je následně vyhodnotí, seřadí podle jejich výhodnosti a předloží vládě, která by o prodeji Tatry měla rozhodnout ještě letos v létě.

Přesto, že konečné slovo při výběru partnera pro Tatru bude mít vláda, vedení automobilky má pochopitelně svou představu ideálního kupce.

„Především by měl mít prostředky nejen na to, aby mohl za Tatru zaplatit, ale aby do ní mohl také investovat. Pro nás je nejdůležitější, aby budoucí partner Tatrovky měl vybudovanou globální servisní a distribuční síť. V neposlední řadě bychom byli rádi, aby Tatra byla v rukou takového vlastníka, který se pohybuje v automobilovém, nebo alespoň strojírenském průmyslu,“ řekl generální ředitel Tatry Petr A. Urban s tím, že jeho přáním je, aby kupec Tatry byl vybrán obezřetně a objektivně.

Tatra svého strategického partnera prý nutně potřebuje. V současnosti je společně s finskou firmou Sisu, jedinou automobilkou na světě fungující bez propojení s jinou společností. Spojením automobilových výrobců do větších celků se podle generálního ředitele Tatry Petra A. Urbana kumulují nejen zdroje pro další rozvoj, ale především pro vývoj, což je pro Tatru také jedna z hlavních priorit.

Kopřivnická automobilka totiž musí uvažovat například o vývoji nového motoru, a to podle Urbana představuje náklady v hodnotě několika miliard. Významnou pomocí má být také distribuční síť budoucího majitele Tatry. Podle odhadů obchodníků Tatry by totiž ročně mohlo být prodáno až padesát tisíc vozů. To však jen v případě, že Tatra bude mít zázemí doslova ve všech koutech světa.

Pokud by se vstup nového vlastníka do Tatry nezdařil, přineslo by jí to vážné problémy. „Jestliže Tatra nenajde strategického partnera, nebude to znamenat její okamžitý konec, ale v dlouhodobější perspektivě bychom konkurenci světových výrobců nedokázali vzdorovat,“ tvrdí místopředseda představenstva a finanční ředitel Tatry Jan Ludva. Podle něj navíc oddalování prodeje zneklidňuje dodavatele i odběratele automobilky.

Vstupem pravděpodobně zahraničního partnera, jejich jména jsou zatím úzkostlivě tajena, vyvrcholí proces restrukturalizace, který odstartoval v polovině devadesátých let, nebude však znamenat její konec. „Restrukturalizace podniku je nekonečný proces. Stále je nutné přizpůsobovat se podmínkám trhu,“ uzavřel Urban, ředitel a. s. Tatra.


    [Top]    


Učitelé oslavili svůj svátek a převzali ocenění radnice

Vybraní učitelé ze všech typů škol
se v den svého svátku sešli na radnici,
kde z rukou starosty převzali
symbolické ocenění své práce.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Tak jako každoročně i letos u příležitosti Mezinárodního dne učitelů, tedy ve středu 28. března, se sešli v obřadní síni městského úřadu ředitelé všech škol ve městě, učitelé a vedení města.

Na úvod starosta města Jiří Tichánek poděkoval přítomným za jejich celoroční práci, kterou věnují dětem a která není zvlášť dobře finančně ohodnocena. Vyslovil přání, aby se co nejdříve situace ve školství a ve společnosti změnila, aby se učitelskému povolání dostalo patřičné prestiže.

Následovalo, jak to nazval starosta, morální ohodnocení oceněných učitelů. Nejdříve byly oceněny učitelky mateřských škol, poté základních, uměleckých škol a následně i střední školy a učiliště. Podle situace ve školství mezi oceňovanými převládaly ženy, mužů bylo poskrovnu

Oceněni byli: Renáta Juráková, MŠ Pionýrská, Marcela Španihelová, MŠ Záhumenní, Eva Floreová, MŠ I. Šustaly, Jana Holubová, MŠ Česká, Dagmar Kramolišová, MŠ Zdeňka Buriana, Dita Bezstarostí, MŠ Francouzská, Irena Košťálová, MŠ Krátká, Eva Řeháková, MŠ Jarní, Jana Veselá, MŠ Lubina, Taťána Fojtíková, MŠ Mniší, Jarmila Žáčková, Speciální MŠ pro děti s vadami řeči, Martina Galiová, ZŠ Lubina, Ludmila Ryšková, ZŠ Mniší, Alena Vavrečková, ZŠ Dr. Milady Horákové, Milan Šmíd, ZŠ 17. listopadu, Eva Nedjalková, ZŠ - náměstí, Milan Chaloupka, ZŠ Alšova, Jitka Sochová, ZŠ sv. Zdislavy, Jaroslava Gajdušková, Zvláštní škola, Eva Strejčková, Dětské centrum, Dan Brchel, Dům dětí a mládeže, Zdeňka Havlová, ZUŠ Zd. Buriana, Marie Melnarová, První soukromá ZUŠ MIS music, o. p. s., Petr Rešl, SOU strojnické, Jana Sykalová, VOŠ, SPŠ a OA. Za svou celoživotní práci učitele tělesné výchovy byl oceněn učitel ZŠ Alšova Josef Šmahlík. Po slavnostním zápisu do kroniky následovala volná zábava, během které ocenění hovořili se zástupci města nejen o svých problémech.



    [Top]    


Pořádající KTK si z Kafky odnesla cenu za Zpravodaj

Již popáté rozdělovala odborná porota
keramické Kafky filmařům z regionálních
televizí, tentokrát se jich sjelo jednatřicet.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivničané mají možnost sledovat jedno z nejlepších lokálních televizních zpravodajství v republice, alespoň podle poroty letošního ročníku soutěžní přehlídky Kafka. Ta totiž pořádající Kabelové televizi Kopřivnice udělila první cenu v kategorii zpravodajství. Po loňském ročníku Kafky, kdy získala druhé místo za vlastní tvorbu a bronz v kategorii Kafka+, tak místní kabelovka konečně dosáhla až na nejvyšší stupínek.

Místní zpravodajství se dokázalo prosadit v konkurenci devíti českých a pěti slovenských televizí.

Její pětiminutová ukázka zpravodajství byla složena z náhodně vybraných reportáží z celého minulého roku.

„Mám pocit, že tvůrci jsou poučenější v jednotlivých řemeslech. Až na výjimky jsme nemuseli řešit nějaké zásadní nedostatky v kameře, střihu a podobně, ale na druhé straně jsou celkem velké nedostatky v námětech, scénářích, přípravě,“ řekl člen poroty a šéf zpravodajství ostravské ČT Petr Bohuš.

Podle jeho slov právě obsahová stránka, způsob uchopení tématu, byla hlavním rozhodovacím měřítkem týmu porotců. Podle jeho slov je právě zpravodajství to, co je pro malé lokální televize nejdůležitější a na co by se vedle publicistiky a snad i dokumentu měly zaměřit.

Pětičlenná odborná porota mediálních odborníků, ve které kromě již zmíněného Petra Bohuše působili další čtyři profesionálové, ať už z televize, univerzit či profesních organizací, zhlédla celkem deset a čtvrt hodiny soutěžních příspěvků v kategoriích - zpravodajství, reklama, dokumentární tvorba, publicistika a volná tvorba.

Vzhledem k množství materiálu, které zaslalo jednadvacet českých a deset slovenských malých televizních studií, byla přehlídka dělena do zhruba hodinových bloků, přičemž po každém z nich následoval rozbor příspěvků.

Právě diskuze tvůrců s porotou byly podle mnohých účastníků pátého ročníku Kafky nejzajímavější.

„Porota rozebírala jednotlivé snímky velmi podrobně a byla ochotna s jejich autory mnohdy velmi dlouze diskutovat, což všichni kvitovali s povděkem,“ řekla Renata Plánočková z KTK, která byla moderátorkou Kafky 2001.

Zatímco keramická Kafka za zpravodajství zůstala doma, její obdoba za publicistiku putovala do České Třebové tamní OIK TV, stejně jako soška za nejlepší dokument.

V kategorii reklama si Kafku vysloužil Kabel Ostrov za svou upoutávku na dětský filmový festival, v kategorii vlastní tvorba ocenila porota Milana Svítka za jeho snímek ’Starý Most ve fotografii’.

Kromě ocenění v pěti oficiálních kategoriích porota udělila zvláštní ocenění také za nejlepší kameru, střih, design, tvůrčí počin a navíc také čestné uznání místnímu Petru Nedjalkovi za znělku Kafky 2001, která provázela celý její dvoudenní průběh.


    [Top]    


Hlavně dospělí se nezúčastňují akcí, jež jsou pro ně připraveny

K o p ř i v n i c e - Na jedno sobotní březnové dopoledne přichystal klub Kamarád ve spolupráci s městskou policií soutěž ve střelbě ze vzduchovky pro děti i dospělé. I když v našich novinách, ale nejen v nich, byla veřejnost o výše jmenované akci informována, účast byla ze strany dospělé veřejnosti minimální. „Zastřílet si nebo se jen podívat přišlo kolem pětačtyřiceti lidí, z toho jen čtyři byli dospělí,“ řekla nám hlavní organizátorka akce Blanka Mikundová, manažerka klubu Kamarád.

Možná některé odrazovalo počasí, jiné zase doba. Výsledkem toho všeho bylo, že akce se zúčastnily jen tři rodiny. Podle slova velitele městské policie Jana Müllera je to ale úspěch, neboť stejné akce na podzim se zúčastnila pouze jedna rodina.

„Děti si na naše akce zvykly, každé poslední pondělí v měsíci pro ně pořádáme pravidelně střelby ze vzduchovek,“ komentoval zájem dětí Jan Müller a pokračoval, „měli jsme připraveny hodnotné ceny a sladkosti pro děti. S nezájmem veřejnosti se setkáváme na všech akcích, které pro ni připravujeme, a myslím si, že nejsme sami. Vloni jsme pořádali branný závod pro školy, mrzelo nás, že se nezúčastnily děti všech škol,“ dodal Müller.

Strážníci dělají akce pro děti a veřejnost ve svém volném čase. „Uvažujeme, že bychom na přípravě branného závodu spolupracovali i s Policií ČR, která by zabezpečila ukázku práce vyšetřovatelů, například pro děti zajímavé snímání otisků prstů. Ale to vše je ještě v jednání,“ uzavřel Jan Müller.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.