Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Svaz měst a obcí by měl zastřešovat všechna města

K l i m k o v i c e (hod) - Schůze Svazu měst a obcí se uskutečnila minulý týden v pátek v Klimkovicích. Za Kopřivnici se jí zúčastnil starosta Jiří Tichánek. Na jednání se probíraly běžné záležitosti, ale hlavně se diskutovalo.

„Diskuze se točila především kolem pověřených obecních úřadů. Obce mají strach z toho, že nebudou mít dostatečné finance pro svůj chod, tak i tím, že některé návrhy pověřených obcí jsou scestné. Nikdo neuvažuje o dopravní dostupnosti a dalších navazujících věcech. Bylo avizováno také to, že po zrušení okresních úřadů se starostové už nebudou scházet na svých pravidelných shromážděních, nebudou také dostatečně informováni a tudíž nebudou moci zaujímat společná stanoviska. Z toho důvodu se apelovalo na to, aby právě Svaz měst a obcí byl tím pojítkem, který by starosty sjednocoval a vytvořil určitou půdu pro jednání a případné návrhy, protože nyní už jsou porady starostů jen tak dvakrát ročně,“ komentoval jednání Svazu města a obcí kopřivnický starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Měsíc internetu: Zapojila se knihovna a muzeum

K o p ř i v n i c e (dam) - Na dvou místech v Kopřivnici mohli minulý měsíc lidé usednout k počítači a zdarma objevovat celosvětovou informační síť internet. Akce v rámci března - měsíce internetu připravila městská knihovna a muzejní internet umístěný v přízemí Technického muzea.

Zatímco v muzeu šli cestou týdenního bezplatného přístupu na internet pro jakéhokoliv zájemce, v knihovně si kladli za cíl seznámit s tímto progresivním informačním médiem především starší generaci.

„Především senioři měli možnost pod odborným vedením získat alespoň základní dovednosti práce s internetem a e-mailem,“ řekl šéf knihovny Vladan Jílek s tím, že zájem byl značný a během dvou dní se u počítačů vystřídalo zhruba 40 lidí. Ve svém oddělení knihovny na Francouzské ulici měly možnost vyzkoušet si internet také děti. V muzeu byl zájem o přístup k internetu rovněž značný. Většina zájemců se prý rekrutovala z řad studentů ve věku od šestnácti do pětadvaceti let.

Místo Cena za 1 hodinu Rychlost Otvírací doba Počet počítačů
plná studenti

IBay (Dům podnikatelů)

40,-

množstevní slevy

192 Kb/s

denně 15 – 20

4

Knihovna KDK

60,-*

40,-*

33,6 Kb/s

po, út, čt, pá
7.30 – 12, 13 - 17

2

Technické muzeum

60,-

45,-

33,6 Kb/s

9 – 19, mimo po

2

Informační centrum KDK

60,-*

40,-*

33,6 Kb/s

7.30 – 17 všední dny,
so 8 - 12

2

Dětská knihovna

60,-*

40,-*

33,6 Kb/s

po, čt 13 - 17

1

Poznámka: * sleva 20,- pro držitele čtenářského průkazu


    [Top]    


Oficiální otevření rozhledny se bude shodovat s Trúbou

K o p ř i v n i c e (dam)- Pouze za příznivého počasí bude v dubnu možné navštívit rozhlednu na vrcholu Bílé hory.

Oficiální zahájení provozu hodlá Kabelová televize Kopřivnice, která zajišťuje provoz vyhlídky, sladit s tradičním rytířským kláním ve Štramberku, které je naplánováno na sobotu osmadvacátého dubna. Běžný provoz rozhledny bude zahájen na začátku května. Kdo stojí o výhled do krajiny, může vyrazit na štramberskou Trúbu. Ta sice bude také oficiálně otevřena až na konci dubna, ale již nyní je možné ji navštívit jak o víkendu, tak přes týden.


    [Top]    


Předseda Unie svobody se zajímal o zónu v Kopřivnici

Předseda Unie svobody a nově také
stínové čtyřkoaliční vlády Karel Kühnl
se v Kopřivnici zajímal především
o vlčovickou Průmyslovou zónu.
Foto: David Macháček
 
 

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci poslaneckého týdne navštívil kopřivnickou radnici minulý týden ve čtvrtek předseda Unie svobody Karel Kühnl s poslancem své strany Zdeňkem Kořistkou. Během jednání, které vedl s vedením města, se hlavně hovořilo o průmyslové zóně, podpoře státu a státních pobídkách pro investory. Při této příležitosti jsme položili otázku předsedovi Kühnlovi, co ho dovedlo do Kopřivnice.

„V rámci poslaneckého týdne se snažím den dva věnovat jinému kraji, než za který jsem zvolen. Jako bývalý ministr průmyslu a obchodu se snažím udržet si povědomost o tom, jakým způsobem pokračuje přestrukturování ekonomiky, které musí vést k tomu, že místo drahého dotování nezachranitelných pracovních míst ve starých provozech musíme začít vytvářet podmínky pro to, aby vznikala nová pracovní místa v perspektivních konkurence schopných odvětvích. K tomu slouží takové projekty jako je Průmyslová zóna v Kopřivnici. Včera jsem byl v Siemensu ve Frenštátě, projížděl jsem Hranicemi. To jsou projekty, do kterých podle mne zcela správně stát i města vkládají peníze. Ty jsou nejlépe investované, protože ty přilákají investory takových oborů, které dají lidem práci. Výroba, která zde bude zajištěna, vytvoří další pracovní místa i mimo továrnu. V tomto spočívá budoucnost průmyslu,“ řekl Kühnl.


    [Top]    


Příspěvky zastupitelů města

Ke koncepci sportu ve městě

V Kopřivnických novinách, které vyšly 15. března, byl otištěn článek řicha Ryse k podpoře sportu ve městě. Nové financování sportu je jeden ze záměrů vedení města a je třeba vyvolat diskuzi o tom, jak dál v provozování sportu. Vloni 19. října byla městskému zastupitelstvu předložena zpráva o hodnocení provozování sportovního majetku v Kopřivnici. Součástí zprávy byl mimo jiné plán koncepce sportu, kde se jasně formulovaly hlavní dva záměry. Jedním je orientace na veřejnost, jehož prioritou je zapojit většinu občanů do sportování, zvláštní důraz je kladen na sportovní kluby, které se orientují na děti a mládež, druhá orientace je na příjezdový cestovní ruch.

Součástí zmíněné zprávy byla návštěvnost sportovních areálů, propagace a osvěta propagační činnosti. Já vím, že to je jedna z možností financování sportu. Sám se zúčastňuji výročních členských schůzí. Se všemi kluby se diskutuji nejen o jejich problémech, ale i o možnostech financování. Samozřejmě je to vždycky omezeno možnostmi města, ale hledají se jiné cesty, jak jim pomoci.

Na odboru školství, kultury a sportu pracuje člověk, který se intenzivně zabývá problematikou sportu, a ten zmapoval stav členské základny klubů, vytváří ucelenější obraz o celé problematice sportu v Kopřivnici.

Jsou tu stovky lidí, kteří svůj volný čas věnují sportu. Jsem rád, že nám žádný sportovní klub neukončil činnost. Co se týče výběru sportovního klubu, kterému by se mělo pomoci, je to otázka názoru. Budeme se snažit podporovat sportovní kluby nejen v nájemních věcech, ale i v jejich činnostech, abychom jich měli stále co nejvíce. Samozřejmě ale bez profesionálního přístupu klubů to nejde.

Zdeněk Krajčír, zastupitel města


    [Top]    


Stíny

Dva chlapci ve věku 11 a 12 let odcizili 28. února v Kopřivnici v prostoru nákladové rampy na ulici H. Ledwinky tři kusy hliníkových odlitků, které jsou součástí výklopné nákladové plošiny nájezdové rampy. Odcizené předměty se snažili prodat ve sběrných surovinách, byli však příslušným pracovníkem předáni městské policii. Věc původně šetřená jako přestupek byla 29. března po vyčíslení škody kvalifikována jako trestný čin. Hliníkové segmenty v hodnotě 9 936 korun byly poškozené organizaci předány nepoškozené.

Dne 25. března v brzkých ranních hodinách bylo přijato telefonické oznámení, že v KDK dva muži rozbili orientační tabuli. Na místo vyjela hlídka MP, která zajistila dva muže podezřelé z protiprávního jednání. Strážníci zjistili totožnost obou mužů, zajistili svědky události. Protože dotyční se odmítli ke svému jednání vyjádřit, bude celá záležitost projednána u přestupkové komise.

Chvilkové nepozornosti využil neznámý pachatel 29. března ve Vlčovicích, když v odpoledních hodinách předváděl a nabízel 70leté ženě sadu nádobí v chodbě rodinného domu. Ke krádeži peněz ve výši 4 500 korun z neuzamčené skříně došlo v okamžiku, když se žena vzdálila do vedlejší místnosti.

Dosud neznámý pachatel odcizil v době od 30. do 31. března v Kopřivnici na ulici 17. listopadu z domu od přízemí do 4. poschodí z pěti přípojek hydrantu požární hadice včetně proudnic, které byly upevněny na stěnách. Odcizením byla způsobena škoda ve výši deseti tisíc korun.

V době od 26. do 1. dubna došlo na území okresu k 31 dopravním nehodám, 5 osob bylo zraněno lehce, 1 osoba těžce, škoda činí 1 278 000 korun.


    [Top]    


Zastupitelé odhlasovali nový název kraje na Moravskoslezský

O s t r a v a (hod) - Minulý týden ve čtvrtek se na svém třetím zasedání sešli zastupitelé Ostravského kraje. Hlavním bodem jejich programu bylo přejmenování kraje, neboť na posledním zasedání se nemohli na jeho názvu dohodnout. Tentokrát se to podařilo a většinově odhlasovali změnu na Moravskoslezský. „Hlasoval jsem pro Moravskoslezský kraj i proto, že vychází z historických tradic,“ komentoval hlasování Jiří Tichánek, zastupitel za ČSSD.

Do 30. března musel kraj zaslat stanovisko, neboť od 3. dubna se v poslanecké sněmovně uskuteční druhé čtení návrhu o změnách názvů krajů.

Zastupitelstvo schválilo návrh smlouvy o spolupráci mezi Ostravským krajem a provincií Khanh Hoa z Vietnamské socialistické republiky.


    [Top]    


Hasičský spolek v Mniší oslavil své sté výročí

Dokončení z minulého čísla

M n i š í - Roku 1948 bylo zakoupeno vyřazené vozidlo Tatra typ 43 v prodloužené verzi s plátěnou střechou. Vůz byl předělán podle vzoru tichavských hasičů.

V letech 1951 - 54 došlo k přestavbě požární zbrojnice. V roce 1960 byl spolek přidělen zpět k okrsku Nový Jičín a přejmenován na Svaz československé požární ochrany. Někdy v té době byla sboru přidělena stříkačka PPS 12. Dva roky poté byla v akci Z postavena ve středu obce druhá požární nádrž. Následně došlo k přidělení nové stříkačky PS a za pomoci MNV byl zakoupen valník TATRA 805 s plátěnou střechou. Opodstatněnost hasičů prověřily velké záplavy v roce 1966. Celá jednotka byla nasazena k záchraně majetku spoluobčanů. Po opadnutí vody pomáhali hasiči při čištění studní, sklepů a odstraňování škod.

Později se hasiči podíleli na přístavbě místního hostince, v letech 84 - 85 pak na přestavbě zbrojnice, kde přibylo sociální zařízení a dvě kulturní místnosti. Dále došlo k úpravě vchodu, střechy a garáží.

V roce 1986 se vybudovaly tenisové kurty a antuková dráha pro hasičské závody 100 m s překážkami, která dodnes patří mezi nejlepší v okrese. Toho roku byla za pomoci JZD Lubina a MV zakoupena nová Avie A30 DVS 12. Budovalo se i v roce 1988. Tentokrát byla provedena v akci Z výstavba třetí požární nádrže ve sportovním areálu u kulturního domu. Po pádu komunistického režimu došlo na přejmenování organizace na Sbor dobrovolných hasičů a po delší odmlce se opět začal slavit svátek Floriána, patrona hasičů, ve spolupráci s hasiči z Vlčovic. V letech 95 - 97 byla na požární nádrži ve sportovním areálu vystavěna hospodářská budova na uschování cvičebních překážek sboru. Neocenitelnou úlohu sehrál sbor při červnových záplavách v 97. roce při záchranných pracích a odstraňování škod, za což mu byla okresním ředitelem HZS udělena čestná medaile. Následující rok došlo k dalším úpravám ve zbrojnici a plynofikaci.

Po revoluci se podstatně rozšířily i aktivity hasičů a do popředí zájmu se dostaly sportovní soutěže. Nelze vyjmenovat všechny úspěchy hasičů z Mniší, protože by vydaly na samostatné číslo novin, a navíc se jim věnujeme průběžně. Za všechny snad jen vzpomeňme výkon Radima Juřeny, který vyhrál v prestižním závodu jednotlivců na 100 m překážek na Václavském náměstí v Praze, a 1. místo dorostenců na mistrovství ČR v roce 2000.

Letošní stoleté výročí založení sboru si nejen hasiči, ale celá obec připomenou bohatým programem, jehož součástí budou pohárové soutěže žáků, vysvěcení praporu, mše u příležitosti svátku sv. Floriána, letní večer a soutěž o pohár starosty SDH Mniší.

Jiří Kabuďa, Ilona Hoffmannová


    [Top]    


Vlčovické centrum Kopretina se otevřelo široké veřejnosti

V l č o v i c e (ili) - Středisko sociálních služeb ÚSP Centrum pro zdravotně postižené ve Vlčovicích po několikatýdenním provozu uspořádalo pro veřejnost den otevřených dveří.

„S tak velikým zájmem jsme ani nepočítali,“ komentovala příchod více než sedmdesáti návštěvníků vedoucí vychovatelka Xenie Šustalová. Největší zastoupení měli rodiče budoucích klientů, kteří se na vlastní oči přišli seznámit s tím, jakým přínosem by zařízení bylo pro jejich dětí. „Reakce příchozích byly velmi pozitivní, protože nabízíme klientům možnost ergoterapie, což je rehabilitace prací, v širokém měřítku - momentálně je k dispozici kompletně vybavená tkalcovská a šicí dílna. Rodiče navíc oceňují, že se jedná pouze o denní pobyt, takže s dítětem rodina neztratí kontakt,“ přiblížila reakce návštěvníků Šustalová. K dalším návštěvníkům patřili obyvatelé Vlčovic, kteří se zajímali o nově vzniklé zařízení v obci, a v neposlední řadě i pracovníci sociálních odborů z okolních měst.

„Přáli bychom si do budoucna, aby se den otevřených dveří stal tradicí, protože čím více o nás lidé budou vědět, tím lépe,“ přiblížila plány do dalších let Šustalová, „samozřejmě se nebráníme ani individuálním návštěvám. Kdo u nás zazvoní, každého pozveme dál a rádi seznámíme s provozem našeho zařízení.“


    [Top]    


Místopředsedou oblastního sněmu se stal Chromečka

V l č o v i c e (hod) - Vlčovice se v sobotu 30. března staly místem konání oblastního sněmu Občanské demokratické strany Nový Jičín.

Sněmu se zúčastnili Petr Nečas, místopředseda ODS, předseda regionálního sdružení ODS Ostravského kraje Martin Říman a jeho místopředseda a zároveň předseda klubu zastupitelů ODS krajského zastupitelstva Zbyněk Stanjura. Pavel Hrnčíř byl zvolen již podruhé za předsedu na další dva roky. Místopředsedy se stali Jana Svobodová z Příbora a Petr Chromečka z Kopřivnice. Do oblastní rady byl zvolen Josef Jalůvka a Ivan Týle, zástupce starosty v Novém Jičíně.


    [Top]    


Psy využívají především v chatové oblasti a u garáží

Městská policie si pořídila
dalšího služebního psa.
Ti slouží především při hlídkové činnosti
v okrajových částech města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V současné době má městská policie čtyři služební psy. Tomu nejstaršímu z nich je asi dvanáct let, proto byla nucena koupit dalšího psa. Pořízení nového služebního psa není levná záležitost, cena se pohybuje kolem patnácti tisíc korun.

„Tři psi mají udělané zkoušky, čtvrtý - nový se chystá ke zkouškám. Pokud nás vezmou do kurzu, který začíná 27. května, bude tam na tři týdny a pak by měl splnit zkoušky. Jejich platnost je na dobu dvou let,“ řekl velitel městské policie Jan Müller a pokračoval „nyní máme tři psy, kteří mají splněné zkoušky. Nejstarší má 11 roků, myslím si, že budeme mít opět jen tři služební psy jako doposud.“

„První dva psy, s kterými jsme začínali, jsme získali z peněz z projektu prevence kriminality. Za získané finanční prostředky jsme si koupili vybavení k výcviku. Psy využíváme především na pochůzky v chatové oblasti, v zahrádkářské kolonii, v oblasti garáží pod Bílou horou a Červeného kamene, při pořádání větších sportovních akcí. Dále psy používáme na požádání Policie ČR,“ vysvětlil Müller, kde je možné vidět služební psy v akci.

Každý pes má svého strážníka, druhý je vlastně jen na záskok, pro případ nemoci nebo dovolené. Hlavními psovody jsou Slávek Supík, Roman Stacha, Lumír Rozsíval a Tomáš Hrnčárek.

Strážníky s jejich psy mohou vidět děti na akcích, které dělají pro školy i pro klub Kamarád. Dětem se líbí ukázky výcviku služebních psů.

„Jeden pes je tak dobře vycvičen, že mu psovod řekne lehni a dělej mrtvého, on opravdu lehne a ani se nehne. Za to sklízí od dětí obrovský potlesk,“ dodal Müller.


    [Top]    


Čtenářská soutěž s cestovní kanceláří Mirtour

Vydat se za sluncem a šuměním vln - to je přání většiny středoevropských obyvatel, které může cestovní kancelář Mirtour každému splnit. Stačí si vybrat z nabídky od ohnivého Španělska po úchvatné Řecko se svými ostrovy. Nebo Tureckou riviéru, písečné pláže Itálie či členité pobřeží Chorvatska.

Letošním hitem letní turistické sezony je právě Chorvatsko - Kaštelánská riviéra, nacházející se mezi starobylými městy Split a Trogir. Kaštelánskou riviéru tvoří sedm Kaštel - starobylých pevností, které byly postaveny na obranu tohoto území před vpádem z moře.

Naleznete zde charakteristické křivolaké a úzké uličky, kamenné domy, ale i moderní vilky. Typické jsou malé kavárničky, cukrárny a obchůdky se suvenýry. Je to jedna z nejúrodnějších částí této země, proto zde naleznete mnoho parků, sadů a romantických zákoutí.

Bohatá a úrodná země kolem zálivu je od pevniny chráněna horami. Na vrchu, který se tyčí nad Kaštelou, je překrásná vyhlídka po kraji daleko do moře. Tam se můžete pobavit společně s přáteli, pozorovat nejkrásnější hvězdy nad Splitem a čekat na jedinečný zážitek, kterým je východ slunce nad mořem.

Hotelový areál RESNIK je situován přímo u moře, v centrální klimatizované budově je široké kulturní zázemí, k dispozici jsou rozsáhlá sportoviště - například fotbalové a volejbalové hřiště, tenisové kurty, možnost provozování vodních sportů.

Otázka č. 7. Na kterém ostrově byl internován Napoleon?
Otázka č. 8. Jak se jmenuje hlavní město ostrova Korfu?
Otázka č. 9. Jak se jmenuje nejznámější římská památka ve Splitu?


    [Top]    


Dnes budou opět jednat zastupitelé o prodeji kasáren

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes ve čtvrtek 5. dubna v neobvyklém čase, tedy od 17.30 hodin, se sejdou ke svému mimořádnému zasedání zastupitelé města.

Na programu jednání budou majetkoprávní úkony města, ve kterých se budou projednávat smluvní podmínky prodeje kasáren.

Na posledním zasedání zastupitelstva, které se konalo ve čtvrtek 22. března, se k prodeji kasáren zastupitelé vyjadřovali přes hodinu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.