Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Koncert Vladimíra Mišíka a jeho kapely ETC
přilákal minulý týden do CO krytu
pod kulturním domem
zhruba sto sedmdesát lidí.
Foto: Lubomír Sazovský


    [Top]    


Goldoniho hra v podání Činoherního klubu slibuje kvalitu a známé tváře

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednu z mnoha adaptací klasické komedie Carla Goldoniho Letní byt předvedou dnes večer na prknech kulturního domu herci pražského Činoherního klubu. Diváci se mohou těšit na řadu známých tváří a jmen, na jevišti mohou uvidět Jaroslavu Hanušovou, Kateřinu Frýbovou, Tomáše Pavelku, Michala Pavlatu, Lenku Skopalovou, Michala Suchánka, Petru Špalkovou, Stanislava Štíchu, Veroniku Žilkovou nebo Ondřeje Vetchého.

Hru, která měla na domácí scéně Činoherního klubu premiéru v polovině března 1999, s herci nastudoval režisér Ladislav Smoček. Ten také původně tři kratší Goldoniho texty upravil.

Děj místy velmi černé groteskní komedie je rozdělen do tří snadno odlišitelných částí tak, jak byl triptych původně zamýšlen a napsán. Jeho první část ’Posedlost letním bytem’ se odehrává před odjezdem na letní byt, na který musela v autorově době vyrazit každá ’lepší’ rodina, byť by jí to její finanční situace nedovolovala.

Druhá část nazvaná ’Dobrodružství letního bytu’ dá postavám možnost co nejvíc zamotat své osudy a v třetí závěrečné části ’Návrat z letního bytu’ již jen autor sklízí, co zasel v předcházejících, přičemž se divák zároveň královsky baví a zažívá mrazivý pocit z toho, že to, co vidí, už také na vlastní kůži zažil.

Představení, v němž podle ohlasů kritiky asi nejvíc září Petra Špalková v roli Giacinty, začne v hlavním sále kopřivnického kulturního domu dnes v půl osmé večer.


    [Top]    


- 123min přijedou propagovat nové CD

K o p ř i v n i c e (dam) - Opravdovou lahůdku připravila na poslední páteční noc v březnu kopřivnická Nora. Jen týden po křestu své nové desky Try, který si odbyli dvaadvacátého v pražském Lucerna Music Baru, zahrají v CO krytu pod kulturním domem - 123 minut. Kopřivnický koncert je teprve pátý v turné propagující druhé CD kapely.

Trio, tvořené kytaristou a zpěvákem Zdeňkem Bínou, bubeníkem Emilem Valachem a baskytaristou švédského původu Frederikem Janáčkem, je po té, co jej vloni Akademie populární hudby udělala objevem roku, jednou z nejvyhledávanějších stálic klubových pódií a festivalů. Také v Kopřivnici si kapela zhruba před rokem odbyla již jeden koncert, který se těšil nevšednímu zájmu.

V jejich hudbě se mísí energické funky rytmy se zpěvem výhradně anglických textů v duchu jazz a blues. Muzikanti, dříve působící ve formacích jako Sluníčko, Sluneční orchestr, Liquid Harmony, nebo Walk - Choic - Ice, se dali dohromady víceméně náhodou, ale velmi brzy se stali dokonale sehraným triem, což potvrzují každým svým živým koncertem, jejich valnou část totiž tvoří momentální improvizace.

Své debutové album ’Shooba Dooba’ vydala kapela na labelu Intermusic v říjnu 1999. Následovalo turné příznivě přijaté kritikou i posluchači a v současné době mají - 123 minut na kontě víc jak čtyři tisíce prodaných nosičů. Kapela hraje zhruba patnáct koncertů měsíčně a velmi často se objevuje také v rádiích a několika televizních pořadech.

Koncert, jehož začátek je plánován tradičně na jednadvacátou hodinu, uvede v roli předkapely ostravská skupina Robson. Po skončení koncertu bude zábava pokračovat taneční párty.


    [Top]    


Stejnou pohádku zahráli úplně noví členové Schůdků

Loutky Aloise Holáska z inscenace
Dvanáct měsíců loutkoherecké skupiny
Schůdky zůstaly stejné, ale na obnovené
premiéře pohádky se podíleli zcela jiní herci.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned dvě možnosti, jak strávit nedělní odpoledne s divadelní pohádkou, nabízela pětadvacátého března dětem a rodičům kopřivnická kulturní zařízení. Ve stejnou dobu totiž na jevišti kinosálu odstartovalo činoherní představení Pipi Dlouhá punčocha a prkna Loutkového divadla se stala dějištěm obnovené premiéry pohádky Dvanáct měsíců.

Pohádka, která se naposledy na programu loutkoherecké skupiny Schůdky do pohádky objevila v roce 1993, je nyní uváděna jen s nepatrně obměněnými loutkami a scénou, totálně se však obměnil soubor jejich inscenátorů.
 
 
 


    [Top]    


Soutěžit o Kafku bude 21 studií

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba jedenáct hodin soutěžních příspěvků bude muset zhlédnout inovovaná porota letošního pátého ročníku přehlídky tvorby lokálních televizních studií a kabelových televizí.

Ty do soutěže, v republice ojedinělé, přihlásilo celkem jednatřicet soutěžících studií. Dvoudenní soutěžní maraton odstartuje již zítra v devět hodin ráno a s krátkými přestávkami poběží až do večerních hodin. V sobotu začne soutěžní dění na Kafce již v osm ráno a vyhodnocení a vyhlášení výsledků organizátoři očekávají zhruba ve tři hodiny odpoledne.

Ti, kdo projeví zájem zhodnotit tvorbu malých televizních studií, budou muset tentokrát až do kinosálu, přímý přenos totiž letos pořádající Kabelová televize Kopřivnice nechystá. Na jejích obrazovkách se v některém z následujících týdnů objeví jen vyhodnocené snímky.


    [Top]    


Hudební obor chystá vystoupení

K o p ř i v n i c e (dam) - Především rodičům a známým je určen koncert žáků hudebního oboru místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Kromě sólistů na klavír, housle, flétnu, akordeon a violoncello se posluchačům představí také žákovský smyčcový orchestr.

Koncert proběhne ve středu čtvrtého dubna v kinosále kulturního domu a jeho začátek je plánován na osmnáctou hodinu.


    [Top]    


Krátce

H u k v a l d y (dam) - O víkendu se letos poprvé návštěvníkům otevřou brány hukvaldského hradu. Jednatřicátého března a na apríla bude hrad otevřen od devíti do čtyř hodin. První víkend se ještě obejde bez jakéhokoliv zábavného programu. První z nich, oslavu Velikonoc, chystají správci Hukvald až na polovinu dubna.

K o p ř i v n i c e (dam) - Pravděpodobně nejznámější filmové zpracování událostí zaznamenaných evangelistou Lukášem, snímek ’Ježíš’, mají možnost zhlédnout ti, kdo v úterý třetího března v šest hodin večer zavítají do hudebního sálu v přízemí kulturního domu. Film, který byl dabován do pěti set jazyků a promítán doslova na celém světě, životopisný příběh Ježíše Krista, patřil v roce 1991 k nejnavštěvovanějším zahraničním filmům v kinech. Film je uváděn v rámci minipřehlídky filmů s křesťanskou tematikou.

Š t r a m b e r k (dam) - Třetím představením bude zítra večer pokračovat čtvrtý ročník Štramberské přehlídky amatérských divadelních souborů. Tentokrát se na pódiu představí domácí divadelníci spolku Kotouč Štramberk s hrou Branislava Nušiče Truchlící pozůstalí. Komediální inscenace mapuje věčné téma honby pozůstalých za dědictvím.

K o p ř i v n i c e (dam) - Herečku Martinu Menšíkovou ve skvělé situační komedii ’Prolhaná Ketty’ uvidí každý, kdo ve středu čtvrtého dubna zajde do kopřivnického kulturního domu. V dalších rolích typické francouzské konverzační komedie Maurice Hennequina se objeví Ivana Andrlová, Marcel Vašinka a další. Režisérem inscenace byl Pavel Šimák.


    [Top]    


Dechový orchestr čeká první koncert letošní sezony

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco doposud byl velký koncert v kulturním domě vždy vrcholem sezony Městského dechového orchestru Kopřivnice, letos půjde o vůbec první vystoupení členů největšího místního hudebního tělesa v roce. „Na slavnostních koncertech se vždycky snažíme předvést posluchačům zcela nový repertoár a stihnout jej nacvičit do obvyklého podzimního termínu nebylo možné,“ vysvětlil dirigent orchestru Alois Hrnčárek s odvoláním na nabitou loňskou sezonu, kdy amatérští hudebníci absolvovali na třicet koncertů.

Koncert, který se nakonec uskuteční v sobotu jednatřicátého března v pět hodin odpoledne, měl být původně hned na začátku roku a v programu novoročního koncertu mělo být i několik vánočně laděných melodií. „Uskutečnění koncertu hned v lednu bránila plesová sezona a nakonec byl volný až tento termín,“ řekl Hrnčárek. Delší doba na přípravu však prý byla ku prospěchu programu.

„Zařadili jsme celkem patnáct skladeb, přičemž každá z nich zazní v premiéře. Vybírali jsme jak ze světových klasiků, tak i současných autorů,“ prozradil kapelník. Pod jeho taktovkou a vedením dvou hostujících dirigentů Borise Hajduška a Vladimíra Studničky zahraje MěDO například slavný pochod z Verdiho Aidy, předehru k Offenbachovu Orfeovi v podsvětí. Koncertním melodiím ze světa vážné hudby bude tradičně věnovaná první část koncertu. Po přestávce orchestr odlehčí a zahraje například i směs nejznámějších melodií švédské kapely Abba nebo úpravu jedné z ústředních melodií Svobodova Drákuly ’Jsi můj pán’. O pěvecké party šesti písní v druhé části programu se podělí Svatava Goldová, Jiří Kokeš, Martin Jurek a Karel Hegner, který bude koncert také uvádět.

Podle slov svého dirigenta si orchestr zvoleným programem nastavil laťku zase o něco výš než v minulosti.

„Jsou tam velmi náročné skladby. Především současní autoři Pavel Staněk a Evžen Zámečník a jejich kompozice ’Moravské imprese’ a ’Synkopy vpřed’ jsou obrovsky náročné na rytmus, techniku hry a také po výrazové stránce,“ uvedl Hrnčárek. Ten si ani po desítkách zkoušek a generálce, kterou kapela absolvovala přesně před týdnem, netroufl odhadnout, jaký výkon kapela v sobotu předvede.

„Jsme přece jen amatéři, a i když jsme nácviku věnovali hodně času a úsilí, program je velmi náročný. Konečný výsledek navíc hodně záleží i na psychice hráčů,“ uvedl.

Stejně jako v loňském roce bude celý koncert zaznamenán specialisty z Českého rozhlasu Ostrava. Živá nahrávka koncertu v podobě audiokazet nebo CD disků bude sloužit k propagaci orchestru a obohatí také sbírky nahrávek jednotlivých členů orchestru.


    [Top]    


Zájem o jednotlivé obory ZUŠ je vyrovnaný, ale o něco menší

K o p ř i v n i c e (dam) - O něco méně dětí než v loňském roce se v uplynulých týdnech zúčastnilo přijímacích zkoušek na zdejší Základní uměleckou školu Zdeňka Buriana. Zhruba stejně velký zájem zaznamenaly všechny obory školy, není prý proto možné říci, zda je mezi dětmi a rodiči větší zájem o hudbu, tanec nebo výtvarný obor školy.

Podle ředitelky školy Hany Vyhlídalové se na nižším zájmu zřejmě začíná podepisovat menší počet dětí a mnozí rodiče prý také vyčkávají na nábory, které si ZUŠ provádí v místních mateřských školách a které jsou naplánovány na právě začínající měsíc.

Někteří zájemci o docházku na uměleckou školu mohli být uspokojeni již nyní a nemuseli čekat na další školní rok. „Z důvodů velké migrace a nebo třeba nemocnosti žáků se nám uvolnilo několik míst, a tak, když byl zájem, mohly některé děti zahájit docházku už nyní,“ prozradila Vyhlídalová.

Druhá místní umělecká škola ZUŠ MIS music si bude své žáky vybírat až na začátku léta.


    [Top]    


Bílá ponožka postoupila do krajského kola

K o p ř i v n i c e (dam) - Na krajskou úroveň přehlídky divadelních souborů působících při domech dětí postoupilo kopřivnické divadlo Bílá ponožka, když v nejstarší kategorii uspělo se svou inscenací ’Věštkyně’. Vyšší kolo soutěže mladé herce čeká zhruba za čtrnáct dní. Hra ’Opona’, se kterou místní divadelníci uspěli na novojičínském kole přehlídky, je volnou adaptací stejnojmenné povídky Karla Čapka. „Je to v podstatě autorské představení, z Čapka jsme si vypůjčili pouze námět,“ prozradil vedoucí Bílé ponožky Daniel Drchel. Kromě vítězného představení se Bílá ponožka v Novém Jičíně prezentovala ještě hrou ’Guláš’ a mimo soutěž inscenací ’Žloutkový závin’.


    [Top]    


Mezi ’Sleduje tě vrah’ a ’Podzim v New Yorku’ se vklínil dokument o Plasticích

K o p ř i v n i c e (dam) - Americkým krimi thrillerem ’Sleduje tě vrah’ odstartuje Kino Puls další promítací týden. David Allen Griffin (Keanu Reeves) s oblibou škrtí ženy a hraje si s policií. Před několika lety byl jeho protivníkem na straně zákona detektiv Joel Campbell (James Spader). Vedl vyšetřování tři roky, jenže pak se psychicky zhroutil, předčasně odešel do důchodu a odstěhoval se do jiného města. Griffin si však na svého protihráče zvykl a hodlá jej vrátit zpět k pomyslné šachovnici. Změnil taktiku a začal bývalému detektivovi s předstihem posílat fotografie svých příštích obětí. Campbellovi tak nezbývá, než se po počátečním zdráhání vrátit do hry a v pronásledování maniaka, kterého zná lépe než kdokoliv jiný, pokračovat. Scénář filmu sice používá klišé obvyklé ve snímcích tohoto druhu, ale herecká trojice James Spader, Keanu Reeves a Marisa Tomei z něj pod režijním vedením Joea Charbanica dokázala vykřesat slušnou zábavu. Film se bude promítat dnes odpoledne i večer a ještě v sobotu ve dvacet hodin. Pouze jediného promítání na plátně kopřivnického kina se dočká dokument režisérky a scenáristky Jany Chytilové o legendě české alternativy s názvem The Plastic People of The Universe. Celovečerní dokument připomínající osudy Milana Hlavsy, Josefa Janíčka, Vratislava Brabence a Jiřího Kabeše, kteří chtěli hrát hudbu podle svých představ, ale ta bohužel nebyla tehdejším režimem shledána jako přípustná. Dokument Jany Chytilové je jedním z posledních, ne-li vůbec posledním materiálem, který obsahuje také výpovědi šéfa Plastiků Mejly Hlavsy, který na začátku roku podlehl rakovině. Podle reakce kritiků se však autorka filmu nechala příliš unést politickým děním kolem kapely na úkor hudby. Puls bude snímek promítat v sobotu o půl sedmé večer. Hrdiny klasického hollywoodského ’slaďáku’ Podzim v New Yorku, který má Puls na programu v prvních dvou dubnových dnech, je majitel vyhlášené manhattanské restaurace Will Keane (Richard Gere) a návrhářka klobouků Charlotte Fieldingová (Winona Ryder). Ti dva v sobě našli zalíbení na první pohled a nevadilo ani, že k seznámení došlo na Charlottiných dvaadvacátých narozeninách, kam Will přišel jako vyhlášený svůdce s téměř pěti křížky na krku. Romantická podívaná v režii Joan Chenové není plytce prostoduchá a zbytečně se neplácá v zajetých postupech. Mnohé klasické, rádoby dojímavé scény ve filmu dokonce nejsou.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.