Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 12/2001 ze dne 29. března 2001

Zprávy z města a okolí

Soud o značku byl opět odložen

Recept Karla Neudíka vyhrál na Ostravsku

V příštím týdnu se uskuteční tři veřejné schůze s občany

Od neděle už auta přes den nemusí svítit

Spotřeba tepla a teplé vody v domech rok od roku klesá

Obchodní komplex v areálu starého závodu

Stíny

Šesťáci ZŠ sv. Zdislavy vybírali na pomoc Indii

Hasičský spolek v Mniší oslavil své sté výročí

Nestandardní formy údržby zeleně v Kopřivnici

Hry se blíží, přípravy jsou v plném proudu

Podle průzkumu občané znají Tichánka, Janka, Jiříka, ale Krajčíra už jen málo

O prodloužení platnosti se musí žádat včas

Čtenářská soutěž s cestovní kanceláří Mirtour

Kolo, jež jezdí po cestě, musí mít povinnou výbavu


    [Top]    


Soud o značku byl opět odložen

T r e n č í n (dam) - Spor, ve kterém se o právo užívání značky přou kopřivnická Tatra, a. s., a slovenská firma Tatra Sipox, se opět protahuje. Jednání soudu, které mělo proběhnout minulý čtvrtek, bylo znovu přeloženo, tentokrát bylo důvodem onemocnění členky senátu. Přestože žaloby ve sporu, který má jednat také o údajném prodeji části tatrováckého know how, byly podány již v roce 1998, první jednání se mělo uskutečnit až letos v únoru. Tehdy bylo odloženo, jelikož se nepodařilo prokázat doručení obsílky zástupcům Sipoxu.


    [Top]    


Recept Karla Neudíka vyhrál na Ostravsku

K o p ř i v n i c e (hod) - Skončilo první kolo soutěže Káva podle vlastního receptu, kterou vyhlásila společnost Balírny Douwe Egberts na únor.

Z použitých ingrediencí měly úspěch recepty s vanilkou, skořicí, banánem a slivovicí. Porota vybrala dvacet pět nejzajímavějších receptů - pět z každého regionu, neboť Morava byla rozdělena na Brněnsko, Jihlavsko, Zlínsko, Olomoucko a Ostravsko, z kterého byl vybrán recept Karla Neudíka z Frenštátu pod Radhoštěm.


    [Top]    


V příštím týdnu se uskuteční tři veřejné schůze s občany

K o p ř i v n i c e (hod) - Občany místních částí zve vedení města Kopřivnice na veřejné schůze, které se uskuteční příští týden. První z nich se bude konat v pondělí 2. dubna v osmnáct hodin v Katolickém domě v Lubině. Další dvě jsou plánovány na středu 4. dubna, a to v Kulturním domě v Mniší se bude diskutovat od 17.30 a v Kulturním domě ve Vlčovicích od devatenácti hodin.

Program mají všechny tři schůze společný. Projednávat se budou přijatá opatření k připomínkám z podzimních veřejných schůzí, aktuální informace, hodnocení uplynulého hospodářského roku a rozpočet letošního roku.

Na veřejných schůzích budou občané seznámeni s plánovanými dílčími změnami a doplňky územního plánu, stanovením hraniční čáry zátopového území řeky Lubiny a podmínek v něm. Na programu je i diskuze, během které se budou projednávat i připomínky k České poště.


    [Top]    


Od neděle už auta přes den nemusí svítit

K o p ř i v n i c e (hod) - Už od neděle nemusí svítit za jízdy přes den řidiči motorových vozidel tak, jak jim ukládá zákon o provozu na pozemních komunikacích. Tato povinnost začne platit opět s příchodem zimního času, tj. od neděle 28. října.

Hlavně majitelé starších vozidel si oddechnou, neboť na parkovištích bylo často vidět, že vozidla svítí. Novější auta už mají zabudovaný alarm, který při opouštění vozidla upozorňuje na zapnutá světla.


    [Top]    


Spotřeba tepla a teplé vody v domech rok od roku klesá

K o p ř i v n i c e (dam) - Hlavní topná sezona se chýlí ke konci. Podle techniků Rekazu bude spotřeba tepla a teplé vody opět nižší než v předcházejících letech. Pokles spotřeby tepla má prý již dlouhodobý charakter a v letošním roce k němu navíc přispěl také velmi mírný průběh zimy.

„Zejména v první polovině roku byl pokles odběru tepla skutečně výrazný. Prodáváme zhruba 320 tisíc gigajoulů a každý rok je to o něco méně,“ řekl mistr tepla firmy Rekaz Vladimír Karlík s tím, že pokles spotřeby je dán především izolacemi domů a instalací měřicí a regulační techniky do bytů. Na Rekazu, který zajišťuje distribuci tepla a teplé vody nejen pro městské, ale i družstevní domy, předpokládají, že klesání spotřeby bude ještě pokračovat. „Prodávali jsme kolem čtyři sta dvaceti tisíc gigajoulů, ale v současnosti je to asi o sto tisíc gigajoulů méně a předpoklad je, že to během několika dalších let klesne až na 220 gigajoulů,“ tvrdí Karlík.

Do konce letošní topné sezony již asi spotřeba tepla v Kopřivnici nestoupne. Podle příslušných vyhlášek spadá konec topné sezony do měsíce května. Určit však přesný termín, kdy bude topení odstaveno, není dopředu možné. „Je to velmi individuální a liší se to rok od roku. V jarním období pochopitelně vypínáme topení na noc, ale při nižších teplotách se topí dál. Měli jsme tady dokonce i situaci, kdy bylo nutné topit i v červnu,“ uzavřel Karlík.


    [Top]    


Obchodní komplex v areálu starého závodu

K o p ř i v n i c e - V srpnu loňského roku vydal Stavební úřad v Kopřivnici územní rozhodnutí na stavbu Obchodního komplexu v areálu starého závodu Tatry - tj. území naproti sídlu městského úřadu a Slumeka na Štefánikově ulici.

Tímto rozhodnutím bylo oficiálně potvrzeno, že nákupní středisko může být za stanovených podmínek v dané lokalitě umístěno. Předmětem dalších jednání bylo vedení zásobovací komunikace k areálu. Jako nejvhodnější varianta se jevila trasa kolem železniční trati, avšak vedoucí po soukromých pozemcích. V současné době došlo k dohodě mezi majitelem pozemků a investorem stavby a probíhá zaměřování pozemků pro komunikaci.

Investor stavby, Fastav Development - AOC, spol. s r. o., Vsetín, požádal stavební úřad o vydání rozhodnutí o odstranění staveb - bývalých výrobních objektů Tatry. Jedná se o objekty 110 (stará kovárna), 113 (údržbářská dílna), 114 (dílny, šatny, údržba), 119 (trafostanice), 120 (část - lisovna), 121 (garáže), 141 (kotelna, údržbářská dílna), 142 (příruční sklad, kanceláře), komín a čtyři podzemní akumulační jímky.

Již v devadesátých letech byly v areálu provedeny průzkumné vrty, které prokázaly kontaminaci půdního prostředí. Z výsledků analýzy vyplynulo, že podzemní vody významněji kontaminovány nejsou. Při odstraňování staveb budou odebírány a vyhodnocovány vzorky jak z objektů, tak i z podloží. Podle hodnoty znečištění bude s odpadem nakládáno a bude určena hloubka odstranění kontaminované zeminy.

Tento sanační zásah bude provádět oprávněná firma, jeho průběh a výsledky bude sledovat referát životního prostředí Okresního úřadu v Novém Jičíně. Nekontaminované materiály (stavební suť a kamenivo) budou použity pro vyrovnání terénu a jako podkladní vrstvy pro zpevněné plochy.

Významný zásah do části závodu si pro zajištění provozu a funkce zbylých přilehlých objektů vynutil provedení přeložek některých inženýrských sítí - přeložení vysokonapěťového kabelu do nové trafostanice, novou přípojku vody a plynu pro objekty č. 143 a 144, přeložení kanalizace.

Investor předpokládá zahájení prací souvisejících s odstraňováním staveb a sanací území na konec prvního pololetí tohoto roku.

Šárka Fabiánová, vedoucí stavebních úřadu


    [Top]    


Stíny

Dne 24. března telefonicky oznámil muž na stálou službu, že na ulici Obránců míru se pohybují čtyři mladíci, z nichž jeden skáče po autech. Hlídka dotyčné zastihla u KDK. Při zjišťování totožnosti se mladík přiznal, že pošlapal dvě auta. Strážníci uvědomili majitele vozidel a společně byla provedena kontrola, zda nedošlo k poškození automobilů. Přestupci byla za přestupek proti majetku uložena bloková pokuta.

Dne 25. března v časných ranních hodinách prováděla hlídka městské policie kontrolu ukončení diskotéky v KD Mniší, kde přichytila dva muže, kteří hlasitým a vulgárním zpěvem rušili noční klid a navíc kopáním poškozovali odpadkové koše. Hlídka zjistila totožnost výtečníků a za přestupky rušení nočního klidu a poškození majetku jim byla uložena bloková pokuta, kterou dotyční odmítli zaplatit. Proto bude jejich protiprávní jednání projednáno u přestupkové komise.

Policie prošetřuje trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, ze kterého je důvodně podezřelý 15letý mladík z Kopřivnice. Mladík od počátku tohoto roku nejméně ve třech případech kreslil v základní škole nacistické symboly a se zdviženou pravicí symbolizující nacistický pozdrav provolával k žákům nacistická hesla. Dále je podezřelý z toho, že adresoval hanlivý dopis jednomu ze svých vrstevníků. Případ je v šetření OÚV Nový Jičín.

V době od 19. do 25. března došlo na území okresu k 33 dopravním nehodám, při nich byly tři osoby zraněny lehce a dvě těžce. Škoda byla vyčíslena na částku 1 449 tisíc korun.


    [Top]    


Šesťáci ZŠ sv. Zdislavy vybírali na pomoc Indii

K o p ř i v n i c e - Žáci šesté třídy Základní školy svaté Zdislavy Kopřivnice zorganizovali sbírku na po pomoc dětem v Indii, kterou postihlo ničivé zemětřesení.

Šesťákům bylo dětí moc líto, a proto zahájili tuto sbírku hned několik dní po zemětřesení. Přispívali učitelé, pracovníci školy i ostatní lidé.

„Proto jsme mohli poslat České katolické charitě na speciální konto pro Indii částku 2 223,80 Kč. Všem účastníkům této sbírky ještě jednou upřímně děkujeme,“ napsala ve svém příspěvku, který přišel do redakce, Kateřina Havlásková, žákyně šesté třídy.


    [Top]    


Hasičský spolek v Mniší oslavil své sté výročí

Zásluhu na pořízení dvoukolového agregátu -
model 1323 o HP 32 od firmy Stratílek
z Vysokého Mýta - ze 6. června 1940
mělo 115 dárců,
kteří se na částku 25 950 korun složili.
Foto: Archiv
 

M n i š í - Sté výročí si připomíná v těchto dnech Sbor dobrovolných hasičů v Mniší. Díky neúnavné práci kronikářů, zejména velitele Brože, který po válce zpětně přepsal 40 let zápisů, můžeme nahlédnout do historie tohoto spolku.

„Hasičský dobrovolný spolek v Mniší ustanovil se ve dne 25. března 1901. Tentokráte se shromáždili občané, kteří hasiči býti chtěli, v obecním hostinci. Pan Šimon Marák zahájil schůzi přiměřeným úvodem a vyzval, aby, kdo chce, do spolku se přihlásil. Přihlásilo se 27 členů. Na to byly čteny a schváleny stanovy. O schválení na c. k. místodržitelství měli se postarat pánové Šimon Marák, rolník, Mniší 35 a nadučitel Josef Pešák,“ zní první zápis v kronice SDH Mniší.

Počátky sboru byly těžké, protože veškeré výlohy neslo členstvo samo. V prvním roce bylo objednána hasičská výzbroj pro 15 mužů a dva podvelitele za 1 035,50 korun, na kterou si spolek vypůjčil od vlčovské Raifeisenky. Začaly se objevovat první finanční dary - farář z Vlčovic František Kvapil 100 korun, císař František Josef I. 10 korun, nadučitel Josef Pešák, jednatel sboru, zakoupil za své peníze naviják na hadice za 90 korun.

12. květen 1905 byl první zkouškou hasičů v Mniší. Okolo 9. hodiny vypukl požár na fojtství. Stodola a kůlny úplně shořely, ale za uhájení obytné budovy darovala pojišťovna hasičům 26 korun.

V roce 1913 bylo zakoupeno za 200 korun stavební místo na výstavbu zbrojírny, která byla zahájena v květnu následujícího roku. Práce na stavbě přerušila první světová válka, proto k slavnostnímu otevření nové zbrojírny došlo až 8. června 1920, kdy byla vyzkoušena i nová stříkačka. Nejen v historii hasičského sboru, ale i obce Mniší je nezapomenutelným rok 1932, kdy proběhla elektrifikace obce i zbrojnice. Čtyři roky poté došlo k přístavbě a opravě věže. K vybudování první požární nádrže o objemu 6 m3 došlo v roce 1938 u popisného čísla 33. V září bylo zmobilizováno 22 členů sboru. Toho roku byl sbor na schůzi župy číslo II. ’Kravařské’ po zabrání pohraničí přiřazen k okresu Místek. Po dobu války byly v hasičské zbrojnici drženy nepřetržité hlídky. Hasičům se podařilo uchránit svou kroniku před povinným odevzdáním úřadům tím, že její existenci popřeli a před obavou z možné prohlídky zakopali.

Pokračování příště

J. Kabuďa, I. Hoffmannová


    [Top]    


Nestandardní formy údržby zeleně v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (ili) - Způsoby, jak a kde ušetřit finanční prostředky, se hledají na každém odboru městského úřadu. Nejinak tomu je i na odboru životního prostředí. Proto se v jeho návrhu rozpočtu pro rok 2001 objevila nová položka - zavádění nových úsporných technologií.

Tyto, pro Kopřivnici zatím nestandardní formy údržby veřejné zeleně, postupně nahradí současný způsob údržby. Nejdůležitější pro ušetření nákladů na údržbu je správné založení vegetačního prvku. Vegetační prvek, jenž byl správně založen a je pro něj zvolena adekvátní forma údržby, vyžaduje jen minimální náklady na udržování při maximální estetické účinnosti. Opatření navrhovaná odborem ŽP-VLHZ budou z dlouhodobého hlediska mít specifický efekt, kdy při současných finančních vstupech bude dosaženo viditelného zvýšení kvality zeleně ve městě, a to jak po zdravotní, tak i po estetické stránce.

Odpovídá-li určitý vegetační prvek stanovištním podmínkám a funkčnímu typu zeleně, nevyžaduje již téměř žádnou dodávku jakékoli energie, jako je například řez, voda, hnojivo, světlo a podobně.

„Typickými kontrastními případy jsou les a výsadby ve městě. Les je založen na autoregulačním principu. Energii si vytváří a zároveň spotřebovává. Dřeviny, které v něm rostou, rostou přirozeně a stanovištní podmínky jim plně odpovídají. Proto les nehnojíme ani nezaléváme,“ vysvětluje Lenka Němcová, správce zeleně, autoregulační princip na příkladu lesa, „pokud však vysazujeme rostliny ve městě, tedy pro ně do nepřirozeného prostředí, musíme vyměnit substrát na daném místě, přihnojovat, zalévat. Čím lépe tedy zvolíme konkrétní druh ke konkrétnímu použití, tím více se přiblížíme autoregulačnímu principu lesa a tím méně budeme muset o rostliny pečovat. Tím v konečné fázi ušetříme peníze.“

Pokud se tento způsob údržby zeleně stane ve městě standard-ním, zaručí při stejném finančním vstupu mnohem kvalitnější zeleň, a to jak po stránce zdravotní, tak estetické a funkční. „Výsledky zavedení navrhované údržby budou patrné už v příštím roce, ale podstatné změny nastanou v horizontu pěti až sedmi let. Samozřejmě, že u dlouhověké zeleně se tyto zásahy zúročí v průběhu celého jejího života, což třeba u stromů může činit i více než 350 let,“ dodala Němcová.


    [Top]    


Hry se blíží, přípravy jsou v plném proudu

K o p ř i v n i c e (ili) - „Ještě pořádně neskončily III. sportovní hry a já už v duchu připravuji další ročník,“ svěřil se se svými pocity při závěrečném gala večeru, který završoval hry zdravotně postižených v minulém roce, předseda pořádající organizace Petr Dousek. Na první pohled se může zdát takové tvrzení poněkud nadnesené, ale opak zůstává pravdou. Zařídit pro několik stovek účastníků z celé republiky i Slovenska stravování, ubytování i odpovídající program opravdu zabere měsíce tvrdé přípravy.

Pouze dva měsíce scházejí k zahájení IV. celostátních sportovních her zdravotně postižených dětí a dospělých, které se uskuteční od 1. do 3. června v centru Kopřivnice.

„Alfou a omegou veškerého našeho snažení je získání dostatečného množství peněz na pokrytí celého podniku. Oslovujeme sponzory, snažíme se získat grant města Kopřivnice a máme rozjednané zajištění akce od pronájmu kulturního domu, přes ubytování po stravování,“ shrnula stav příprav Renáta Byrtusová, jednatelka Sdružení zdravotně postižených. Jednání přípravného výboru komplikuje změna pronajímatele bufetu v objektu č. p. 1151, kde se účastníci her po celou dobu stravují, ale takových komplikací se podle slov Renáty Byrtusové objeví ještě spousta.

Novinkou letošních her bude společný průběh dětských soutěží s dospělými. „V loňském roce jsme sportovní disciplíny určené dětem situovali do areálu Základní školy dr. Milady Horákové, ale došli jsme k názoru, že v centru města jim bude lépe a navíc se umocní celková atmosféra soutěží,“ komentuje připravovanou změnu Byrtusová, „je třeba vzít v úvahu i skutečnost, že hry pořádáme hlavně pro děti, a proto bychom chtěli jejich snažení více zviditelnit.“

Shánění sponzorů už od počátku soutěží leží na bedrech Jiřího Špačka z Mniší, o kterém kdysi předseda organizace prohlásil, že pokud ho někde vyhodí dveřmi, vleze oknem. „To je poněkud nadnesené tvrzení, ale pravdou je, že za některými sponzory musím jít opakovaně. Ale to je spíš dáno jejich pracovním zaneprázdněním než neochotou podpořit hry,“ svěřil se se zkušenostmi při získávání sponzorů Jiří Špaček. „Nepotřebujeme žádné křišťálové vázy, stačí reklamní materiály firmy, vždyť i drobnost potěší,“ dodal Špaček.


    [Top]    


Podle průzkumu občané znají Tichánka, Janka, Jiříka, ale Krajčíra už jen málo

K o p ř i v n i c e (hod) - Průzkum veřejného mínění zkoumal také vztah občanů a jejich postoje k městským institucím veřejné správy.

Z průzkumu vyplynulo, že nejvyšší podíl skepse mají občané Kopřivnice ’trvale’ k vlastním možnostem ovlivnit místní záležitosti, vyjma hlasování v komunálních volbách. Vzestup ’váhy’ nesouhlasu s tezí ’je lepší se starat o své vlastní věci a nemíchat se do veřejných záležitostí’ je rovněž pozitivním signálem zvyšování občanského uvědomění v komunitě. Naproti tomu je varujícím znamením zvyšující se podíl občanů, kteří se domnívají, že rozhodování městského zastupitelstva se jich většinou netýká.

Sonda rovněž zjišťovala, zda občané znají zastupitelstvo. Zjistilo se, že starostu Kopřivnice Jiřího Tichánka zná i podle jména sedmdesát sedm procent obyvatel, zástupce starosty Aloise Janka pětačtyřicet procent, tajemníka Josefa Jiříka sedmadvacet procent, zatímco místostarostu Zdeňka Krajčíra jen sedm procent dotazovaných občanů. Znalost zastupitelů města je podle průzkumu značná. Podíl občanů, kteří neznají nikoho, a těch, kteří nejenže neznají, ale ani se o to nezajímají, je zřejmě stabilní a jedná se asi o jednu pětinu městského společenství. Také dlouhodobě platí zjištění o vysokém podílu občanů, kteří znají nejméně jednoho, dva členy zastupitelstva - takových je v komunitě kolem osmdesáti procent občanů.

Občané byli dotazováni, zda jednali v posledním roce v nějaké věci s úředníky městského úřadu. Bylo zjištěno, že frekvence styku je sice rozsáhlá, ale stabilizovaná. Dvě třetiny občanů, kteří jednali na kopřivnickém městském úřadě, byly spokojeny a jen jedna šestina byla nespokojena.

S pozitivní odezvou činnosti vedení města, zastupitelstva a jeho orgánů, věnované rozvoji Kopřivnice, se setkává u jedné třetiny občanů. Pozitivní argumenty o práci současného vedení města uvedlo v průzkumu jmenovitě 56 procent občanů, zatímco negativní příklady uvedlo 39 procent občanů.

Spokojenost s činností zastupitelstva města vyslovila skoro polovina dotazovaných občanů, přičemž se snižuje podíl těch nespokojených. Rozbor dat neprokázal závislost spokojenosti nebo nespokojenosti na pohlaví, ani na bydlišti občana v územních částech.

Řešení problému nezaměstnanosti, dále bytová výstavba, bezpečnost občanů a majetku - to jsou dominantní úkoly vyplývající z průzkumu. Velké podpoře od občanů se dostalo budování podnikatelského areálu.


    [Top]    


O prodloužení platnosti se musí žádat včas

K o p ř i v n i c e (hod) - V novojičínském okrese je evidováno asi tisíc držitelů zbrojních průkazů.

V minulém čísle Kopřivnických novin jsme ve stínech otiskli upozornění Okresního ředitelství Policie České republiky - skupiny zbraní, že držitelé zbrojních průkazů, kterým v letošním roce uplyne doba platnosti, mají dodržet § 47 zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu. Podle něj je doba platnosti zbrojního průkazu pět let, pokud není stanoveno jinak.

Dobu platnosti lze prodloužit na základě písemné žádosti, a to nejméně dva měsíce před skončením platnosti zbrojního průkazu okresnímu ředitelství policie příslušnému podle místa pobytu.

Pokud si držitel zbrojního průkazu nezažádá včas o její prodloužení, po uplynutí doby platnosti průkaz zaniká.


    [Top]    


Čtenářská soutěž s cestovní kanceláří Mirtour

Mnoho poznatků a zážitků za krátkou dobu - to se vám může splnit, pokud se vydáte na některý z poznávacích zájezdů cestovní kanceláře Mirtour.

Příkladem může být Pálava na jižní Moravě, kde poznáte kraj tvrdé práce a jiskrného vína. Pokud navštívíte východní Čechy, uvidíte nejen pohádkové skalní útvary Adršpašských a Teplických skal, ale zavítáte na návštěvu do oživeného Babiččina údolí. Vydáte-li se na jih, poznáte jižní Čechy známé velkým množstvím rybníků, nádherných zámků a hradů.

Nebude-li Vám stačit ani tato pozvánka, pak máte možnost navštívit labské pískovce, území známé jako České Švýcarsko. Lodí projedete jeden z největších kaňonů v Evropě, jehož strmé stěny dosahují výšky až tří set metrů, uvidíte největší skalní most Evropy - Pravčickou bránu, hluboké a tajuplné soutěsky řeky Kamenice, čedičové varhany Zlatý vrch - místa, kde se natáčela nejedna filmová pohádka. Navštívíte pevnost Terezín a zámek Ploskovice, svými interiéry, štukovou a malířskou výzdobou tvoří jedinečnou památku na doby dávno minulé.

V Liberci navštívíte botanickou zahradu s unikátními dřevinami a květinami, po kraji se rozhlédnete ze známé hory Ještěd, vykoupete a pobavíte se v jedinečné atrakci svého druhu v naší republice - novém moderním aquaparku Babylon. Při zpáteční cestě pak můžete porovnat starobylou krásu zámku Sychrov a hradu Trosky, navštívíte loupežníkem Rumcajsem proslavené město Jičín.

Otázka č. 4: Kolik metrů měří hora Ještěd?
Otázka č. 5: Který hrad byl vzorem pro zámek Hluboká?
Otázka č. 6: Který symbol vévodí znaku Českého Krumlova?


    [Top]    


Kolo, jež jezdí po cestě, musí mít povinnou výbavu

K o p ř i v n i c e (hod) - S příchodem jara přibývá na cestách cyklistů. Policie ČR upozorňuje všechny majitele jízdních kol, aby si zkontrolovali nejen náležitou výbavu svého kola, která je pro cyklisty povinná, ale také zámky a místa, kde uschovávají svá kola před zloději. Do povinné výbavy kola patří a na kole nesmí chybět - dvě na sobě nezávislé brzdy, zvonek, vpředu světlomet bílé barvy, přední odrazka bílé barvy, zdroj el. proudu - musí zajistit svítivost světel kola po dobu nejméně 1,5 hodiny bez přerušení, vzadu svítilna se zadním obrysovým světlem červené barvy, zadní odrazka červené barvy, blatníky, oranžové odrazky na obou stranách pedálů, odrazky na paprscích kol, kryt řetězu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.