Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dura dostala pozemky a diskutovalo se o kultuře

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé, kteří se sešli ke svému v pořadí již třináctému zasedání minulý týden ve čtvrtek, schválili prodej pozemků firmě Dura Automotive Systems Cz, s. r. o., Blatná za cenu 1 koruny za metr čtvereční, a to o rozloze 99 984 m2, a dále uzavření smlouvy o budoucí smlouvě kupní mezi městem a již jmenovanou firmou další pozemky o výměře 38 369 m2 rovněž za stejných podmínek.

Bylo schváleno podání žádosti o souhlas se zadáním realizace projektu Podnikatelský park Kopřivnice, technická infrastruktura - II. etapa, v rámci Programu na podporu rozvoje průmyslových zón pro rok 2001 a finanční spoluúčast města Kopřivnice v minimální výši 40 procent z účelně vynaložených investičních nákladů stavební a technologické části stavby pro realizaci projektu Podnikatelský park Kopřivnice, technická infrastruktura - II. etapa.

Na zasedání vystoupil Oldřich Rys v bodě různém s připomínkou, že 30. června končí právní vztah mezi městem a firmou Ludvík Morávia, která v Kopřivnici zabezpečuje kulturu. Rys už loni 29. června žádal o prodloužení tohoto vztahu, ale podle tehdy platné legislativy to nebylo a není možné. „Zbývají nám tři měsíce do konce platného vztahu, ale situace se neřeší. Firma Ludvík Morávia pronajímá také prostory v kulturním domě. Nájmy jsou sjednány jen na dobu šesti měsíců, tedy do 30. června. Situace je závažná a může představovat kolaps,“ řekl během svého vystoupení Rys.

„Město by v současném vztahu chtělo pokračovat, co ale chce, je zprůhlednění příspěvku ve výši 4 800 000 korun, který Ludvík Morávia dostává ročně na provozování kultury. Jednání mezi Ludvíkem a městem probíhají v poslední době každý týden, někdy i dvakrát týdně. Město nezpochybňuje úroveň kultury ve městě,“ obhajoval postoj města místostarosta Zdeněk Krajčír. „Město chce připravit novou smlouvu, která bude průhledná. Jednání jsou složitá, s vědomím, že nás tlačí čas, jednáme intenzivněji. Jakoukoliv dotaci, kterou město poskytuje, musí dostat vyúčtováno zpět,“ dodal Krajčír. Oldřich Rys vystoupil s tím, že by se město mělo s firmou Ludvík Morávia dohodnout na formě a způsobu finančního vyrovnání.

Místostarosta Alois Janek vstoupil do diskuze s tím, že by další provozování kulturního domu měly řešit tři smlouvy, a to smlouva o poskytnutí příspěvku na činnost a provoz kulturního domu, nájmu nebytových prostor a mandátní smlouva. Zastupitelé se rozešli nakonec s tím, že uložili radě města předložit zastupitelům způsob provozování kulturního domu v Kopřivnici po 30. červnu, a to do 15. dubna tak, aby se to mohlo projednat na dalším zasedání. Jednání o způsobu provozu kulturního domu se uskutečnilo v neděli a její závěry bude řešit rada města na své schůzi.


    [Top]    


Tatra prodala svůj první výrobní provoz

K o p ř i v n i c e (dam) - Tatrarex Precision Casting je vůbec prvním výrobním provozem s majetkovou účastí společnosti Tatra, a. s., který automobilka prodala v rámci své probíhající restrukturalizace.

Prodej třicetiprocentního tatrováckého podílu v TATRAREXU dosavadnímu majoritnímu vlastníku schválila 14. března valná hromada holandské společnosti CIREX B.V., která držela sedmdesát procent Tatrarexu již od jeho založení v roce 1992. „V podstatě nebyl důvod, aby Tatra držela svůj podíl ve společnosti, od které neodebírá vůbec žádné její výrobky,“ prozradil Jan Slezák z tiskového odboru Tatry jeden z důvodů, proč se automobilka akcie firmy rozhodla prodat. TATRAREX stejně jako jeho nyní již stoprocentní vlastník působí v oblasti výroby odlitků technologií přesného lití, přičemž mezi jeho odběratele patří přední evropské automobilové společnosti, kterým od svého založení do konce roku 2000 dodala na 800 tun odlitků.

Prodej podílu v Tatrarexu je dalším v procesu restrukturalizace finančních investic Tatry spočívajícím v postupném odprodeji majetkových účastí, které přímo nesouvisejí s hlavním výrobním programem společnosti, kterým je výroba těžkých off-road nákladních automobilů.

V rámci ozdravění Tatry pochopitelně probíhají jednání i o odprodejích dalšího majetku.

„V současnosti se například uvažuje o odprodeji akcií Energetiky nebo horského hotelu Tatra ve Velkých Karlovicích a dalších majetků akciové společnosti Tatra,“ sdělil Jan Slezák z tiskového odboru automobilky.


    [Top]    


Prodej kasáren komplikuje otázka nájmu MP

Evžen Stehlík, jeden ze společníků,
kteří mají zájem o koupi kasáren,
odpovídal na četné dotazy
 zastupitelů na zasedání.
Foto: Pavel Liška

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé se během svého zasedání zabývali velmi dlouho a podrobně návrhem smlouvy na prodej kasáren za cenu tří milionů korun.

Vedení města požádali o odprodej objektu kasáren dva společníci, Josef Endl a Evžen Stehlík, kteří zde chtějí vybudovat relaxační centrum. To by mělo zahrnovat dvě bowlingové dráhy, dva squashové kurty, fitness centrum a saunu. Oba společníci se zavazují, že budou do budovy investovat další finanční prostředky, a to ve výši šesti milionů korun.

Samotná smlouva by měla obsahovat několik dodatků, jako například penále za nedodržení zmiňovaných služeb, podle kterého by společníci museli doplatit částku dvou milionů korun jako rozdíl kupní ceny.

Záměrem společníků je také zachování obchodních prostor v plném rozsahu nájmu a zkvalitnění prodejních podmínek pro současné nájemce, občany i zákazníky.

To vše by zastupitelé byli ochotni akceptovat. Problém, který si vyžádal diskuzi, jež trvala hodinu a jedenáct minut, bylo stanovení nájemného za sídlo městské policie. V návrhu smlouvy bylo stanoveno, že po dobu dvou let se nájemné nebude platit vůbec a po dobu dalších dvou let částkou sto tisíc korun ročně.

Zastupitel Petr Chromečka navrhoval v diskuzi k tomuto tématu pět let umístění městské policie zdarma, Josef Jalůvka požadoval prodloužení bezplatného nájmu na dobu deseti let. Pavel Janek vystoupil s návrhem, aby nájem byl zaručen po dobu deseti let na stejné výši jako v současné době, pokud by se zvyšoval, tak aby to bylo jen o míru inflace. Tentokrát to byli zastupitelé za ODS, kteří požadovali regulované nájemné. Zastupitel Josef Pavelka vystoupil na zasedání s tím, že se nyní nejedná o ceny za nájemné za městskou policii, ale o prodej kasáren za cenu 3 miliony korun.

Pokud by se prodej uskutečnil, vybudování uvedeného relaxačního centra by přineslo dvacet nových pracovních příležitostí.

Jeden ze společníků, který byl na zastupitelstvu přítomen, Evžen Stehlík, přislíbil, že zde současné nájemce a podnikatele v kasárnách nechají i z toho důvodu, že s jejich příjmy za nájemné je počítáno a že jsou si vědomi, že nájemné nemůže být velké i proto, že to jsou většinou začínající podnikatelé.

Zastupitelé nakonec schválili uzavření kupní smlouvy na prodej kasáren. Znění dodatků ke smlouvě by se měly dojednat během dalších jednání mezi vedením města a společníky.

Po projednání prodeje kasáren v zastupitelstvu jsem se zeptala Evžena Stehlíka, v čem vidí hlavní problém, když se zastupitelé nejsou schopni sjednotit ve svých požadavcích.

„Já vidím hlavní problém v tom, že nároky a požadavky se mění. Myslím si, že pokud tady mají být nějaké podnikatelské aktivity, musí být vytvořeny adekvátní podmínky. Při těch investicích si každý dovede spočítat, že požadavky se mění a jsou čím dál tím více pro nás méně přijatelné. My už jsme byli zatlačeni při jednání na spodní hranici a už níže jít nemůžeme,“ odpověděl Stehlík.


    [Top]    


Automobilka prezentovala své vozy na veletrhu v Abu Dhabi

K o p ř i v n i c e (dam) - Především tankovým tahačem a valníkem 4 x 4 s motorem Deutz se tatrováčtí obchodníci snažili upoutat pozornost zákazníků na letošním ročníku tradičního zbrojařského veletrhu Idex 2001 v saúdskoarabském Abu Dhabi.

Stánek kopřivnické automobilky obohatil mimo jiné také podvozek v provedení 6 x 6 umístěný na zvláštním stojanu. Exponát vyrobený speciálně pro výstavní účely umožňuje potencionálním zákazníkům sledovat v pohybu obě zadní polonápravy, ostatní jsou v poloze maximálního horního a dolního výkyvu.

„Jde prakticky o demonstraci všech zvláštností tatrováckého podvozku, který je dosud jediným sériově vyráběným podvozkem na světě používajícím nezávislé zavěšení kol,“ uvádí se ve sdělení společnosti Tatra.

Účast na Idexu považuje Tatra za důležitou nejen proto, že její výrobky nacházejí uplatnění v mnoha armádách, ale pro účast mluví také fakt, že Arabské emiráty jsou jedním z nejvýznamnějších obchodních teritorií Tatry. To potvrzuje fakt, že do této oblasti tatrovka v letech 1997 - 1998 vyvezla 1 127 vozů.


    [Top]    


Druháci nacvičili pohádku o drakovi

Několikaměsíční příprava žáků 2. C
vyvrcholila sérií představení pro děti
z mateřských škol a rodiče.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Šest repríz veršovaného divadelního představení ’Čtyři pohádky o jednom drakovi’ připravily pro své mladší spolužáky, děti z kopřivnických školek a v neposlední řadě pro rodiče děti z II. C Základní školy 17. listopadu. Představení, které mělo svou premiéru i derniéru v minulém týdnu, připravovala celá třída od začátku školního roku a v rámci výuky většiny předmětů. „Ve výtvarné výchově jsme malovali kulisy, v češtině jsme se učili číst a přednášet text, v hudební výchově se připravovaly písničky a podobně,“ prozradila učitelka malých divadelníků Stanislava Mlejnecká. Podobný projekt již škola realizovala předloni.
 
 
 


    [Top]    


Firmy poskytující služby si hrají s důvěrou potenciálních klientů

K o p ř i v n i c e - Jen s námahou se některé hospodyňky vypořádaly s předvánočním úklidem a už je čeká jarní gruntování. Ne každá rodina podstupuje tyto předsvátkové rituály, ale ve většině domácností jsou pevně zakořeněny. I kdyby nebyly, čas od času je třeba umýt okna, vyprat záclony nebo vyčistit koberce. Ani změna režimu dávající zelenou drobným podnikatelům nepřinesla kýžený efekt ve službách specializujících se na úklid domácností.

Najít firmu, která by komplexně zabezpečila úklid domácnosti, ať už po malířích či před svátky, je i v rámci okresu nemožné. Při hledání alespoň dílčích služeb pak největší zastoupení mají firmy specializující se na čištění koberců a čalouněných souprav. Na první pohled se jedná o jednoduchou záležitost - vytočit příslušné telefonní číslo z pravidelně se opakující reklamy a domluvit si termín s úklidem. Jenže tento postup je člověk schopen opakovat dvakrát třikrát, než mu dojde trpělivost. Měsíc před Vánocemi byly termíny beznadějně obsazené, po nich ani při zanechání vzkazu na záznamníku se nikdo neobtěžoval se zpětným zavoláním. Poslední kapkou bylo tvrzení, že odjezdem na služební cestu trvající tři, možná čtyři týdny nelze tak dopředu brát objednávky a pak už to bude tak brzy před velikonočními svátky, že dotazovaný majitel firmy bude objednávkami zavalen.

A tak, pokud budete mít štěstí, natrefíte ve vašem vchodě na malý nenápadný lísteček s číslem, kde vám vyjdou ochotně vstříc a koberce vyčistí k vaší naprosté spokojenosti.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.