Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zítra startuje štramberská přehlídka ochotníků

Š t r a m b e r k (dam) - Hrou Voskovce a Wericha ’Nebe na zemi’ odstartuje zítra večer v tamním kulturním domě čtvrtý ročník Štramberské divadelní přehlídky amatérských souborů. Po následujících pět pátečních večerů budou mít milovníci ochotnického divadla možnost nejen vidět několik souborů z nejbližšího okolí, ale také hodnotit úroveň jednotlivých představení.

První tři představení na přehlídce, která vychází z tradice štramberských divadelních úterků, budou patřit úplným nováčkům. Soubory z Oder, Kozlovic a Bernartic se totiž přehlídky zúčastní poprvé. Zítřejší zahajovací představení provede soubor Lojza z Oder. Svůj kuriózní název soubor získal po úmrtí jednoho ze svých dlouholetých členů Aloise Václavíka, na jehož počest se členové souboru rozhodli změnit svůj název z původního ’Radost’ na stávající.

Soubor vznikl v roce 1973 a za dobu svého působení sehrál řadu inscenací převážně veseloherního žánru. Největší úspěch v poslední době sklidila jejich inscenace ’Někdo to rád horké’, ’Strakonický dudák’ a právě ’Nebe na zemi’, se kterou se chtějí ucházet o přízeň štramberských diváků. Satirickou komedii Voskovce a Wericha s písněmi a hudbou Jaroslava Ježka, která se již dočkala mnoha zpracování včetně těch nedostižných na prknech Osvobozeného divadla, jistě není nutné představovat.

Šestnáctého března budou Štramberští hostit Divadelní společnost z Kozlovic. Ta zahraje Mirandolínu italského dramatika Carla Goldoniho. Hra odehrávající se ve Florencii první poloviny osmnáctého století by, jak sami ochotníci tvrdí, bez dobových kostýmů ztratila své kouzlo, proto byl dán velký důraz právě na výpravu, se kterou Kozlovickým pomohlo Těšínské divadlo.

Třetí v pořadí si ve Štramberku zahrají herci ze spolku Lidová scéna z Bernartic nad Odrou. Tamní soubor se těší víc jak stoleté tradici. Od roku 1890 do dnešní doby bylo nacvičeno více než 160 her. V současné době se repertoár souboru zaměřuje na veselohry se zpěvy. Tomu pochopitelně odpovídá i výběr představení pro přehlídku.

Ze svého repertoáru Bernartičtí vybrali trojaktovou veselohru ’Manźelle Nitouche’. Hra prošpikovaná řadou písní se střídavě odehrává v klášteře a v divadelním prostředí a právě dvojí tvář hlavního hrdiny, který je zároveň varhaníkem v klášteře a hudebním skladatelem operety, je zdrojem řady gagů.

Třicátý březen si pro své představení vyhradili domácí divadelníci ze spolku Kotouč Štramberk, kteří zahrají komedii ’Truchlící pozůstalí’ Branislava Nušiče.

Šestý duben pak bude ve Štramberku patřit nejen slavnostnímu ukončení přehlídky, ale také ochotníkům z Drahotuš a jejich představení ’Sto dukátů za Juana’.


    [Top]    


Dny Tibetu přinesou dokumenty, čtení knihy a taneční ethno párty

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen vyjádřit svou solidaritu s lidem Tibetu, ale také pobavit se a něco se o zemi násilně okupované komunistickou Čínou dozvědět mají možnost účastníci letošních již třetích Dnů Tibetu pořádaných klubem Nora.

Program, kterým Nora události v Tibetu připomíná již potřetí, odstartuje zítra v pět hodin odpoledne zvonkovým průvodem městem, v jehož čele bude již tradičně nesena tibetská vlajka. Večer budou Dny Tibetu pokračovat na půdě Nora Café veřejným čtením z knihy Mary Craigové Krvavé slzy. „V té knížce jsou výpovědí lidí, kteří byli v Tibetu v době povstání a jsou v ní popisovány praktiky okupačních armád,“ řekl garant místního Dne Tibetu Karel Polách. Kromě již zmíněného čtení bude zítřejší večer v Noře věnován rovněž projekci dvou dokumentárních filmů úzce spjatých s tématem večera. „Jeden bude o rituálu nejvyššího zasvěcení tibetských lámů, druhý snímek bude o Karmapovi, což je jeden z vysokých zasvěcenců - bodhisattvů,“ prozradil Polách. Zbytek pátečního večera vyplní taneční párty s ethnickými vlivy. V podobném duchu jako závěr pátku se ponese i sobotní večer, kdy do Nory dorazí Milan 105 kg Krajčí s novinkami world a ethno scény. Párty uváděná pod hlavičkou Dny Tibetu - World Beat začne v devět hodin večer.


    [Top]    


Nárůst zájmu o Projekt 100 je letos opět markantní

K o p ř i v n i c e (dam) - Více než znatelný byl nárůst zájmu Kopřivničanů o letošní ročník Projektu 100. Zatímco vloni přišlo na jedenáct přehlídkových filmů celkem čtyři sta osm lidí, v roce 1999 dokonce jen něco přes dvě stovky, letos si v době přehlídky našlo cestu do kina Puls celkem šest set třicet osm diváků.

Největší úspěch z jedenácti letos uvedených snímků měl hned první Modrý samet Davida Lynche, na který přišlo devadesát devět lidí, jen o osm lidí méně pak přilákal Woody Allen svou komedií Všechno, co chcete vědět o sexu, ale báli jste se zeptat. Opačný extrém si vysloužila sci-fi Solaris, na kterou možná kvůli její stopáži přišlo jen osmatřicet lidí. Průměrná návštěvnost se pohybovala okolo šedesáti lidí.

Letos se až k divákům dostaly všechny slibované filmy s výjimkou Mechanického pomeranče. Ten však neviděli účastnící projektu nejen v Kopřivnici, ale nikde v republice.

„Slíbená kopie filmu zatím stále ještě není k mání, až se objeví v distribuci, bude film zařazen i do programu Pulsu,“ slíbila vedoucí kina Radka Korená.

Podle jejích slov se diváci pochopitelně mohou v příštím roce těšit na další ročník přehlídky, jejímž cílem je co nejširší veřejnosti představit každý rok desítku filmů, které se zlatým písmem zapsaly do dějin světové kinematografie.


    [Top]    


Kopřivěnka asi ani letos nebude, chybí na ni peníze

K o p ř i v n i c e (dam) - Zřejmě asi ani letos se děti nedočkají Kopřivěnky. Loutkohereckému spolku Rolnička v jejím uspořádání stejně jako vloni brání nedostatek financí. Přestože náklady na pořádání Kopřivěnky se loutkáři snaží srazit na minimum, spolkne minifestival alespoň deset tisíc. „Potřebujeme prostředky alespoň na symbolické honoráře a uhrazení cestovních nákladů,“ tvrdí vedoucí Rolničky Alena Svobodová. Podle jejích slov si Rolnička na svůj festival nevydělá a sehnat sponzory je také nereálné. „Pokud by se nám podařilo peníze sehnat, nevylučujeme, že Kopřivěnka bude, i když jindy než v dubnu,“ řekla Svobodová.


    [Top]    


Kamelot na svém koncertě zahraje také písně z nového alba Paměť slonů

Roman Horký při jednom ze svých vystoupení
v místním kulturním domě. Čtrnáctého se
jeho kapela Kamelot do Kopřivnice vrátí.
Archivní foto: Tomáš Kosek

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že hudební styl skupiny Kamelot již dávno překročil hranice folkové a country hudby, právě především příznivce těchto dvou stylů zřejmě přivede koncert brněnské kapely ve středu čtrnáctého března večer do kinosálu v místním kulturním domě.

Kamelot založili v roce 1982 dva začínající, ale ambiciózní kytaristé a zpěváci - Roman Horký a Radek ’Bůček’ Michal. Již v roce svého vzniku se kapela stala objevem celostátní soutěže klubové tvorby a od té doby byla poctěna řadou nejrůznějších cen. Mezi ně patří desítky ocenění pro Romana Horkého za jeho originální styl hry na kytaru a Radka Michala za pěvecké výkony. Kamelot zvítězil a vyhrál v osmdesátých letech na všech amatérských a poloprofesionálních soutěžích a jako skupina bodoval výrazně i v diváckých anketách.

V devadesátých letech se stává naprostým fenoménem mezi všemi folk a country kapelami na české scéně a od roku 1993 je každoročně poctíván cenami za nejpopulárnější skupinu. Kamelot každoročně zhlédnou desetitisíce diváků v ČR, na Slovensku, ale také v Rakousku, Švýcarsku, Německu a Francii. Vůdčí osobnost kapely, zpěvák, kytarista a autor písní Roman Horký od počátku devadesátých let defiluje v tuzemských žebříčcích osobností folkové a country hudby na předních místech a také jeho autorská tvorba byla již oceněna několika cenami. Na kopřivnickém koncertě budou fanoušci kapely moci slyšet také několik skladeb z alba ’Paměť slonů“, které Kamelot nedávno dokončil a do konce měsíce by mělo být na pultech.


    [Top]    


Výstava přiblíží závodníky Tatry

K o p ř i v n i c e (dam) - Všechny nejznámější a nejúspěšnější závodníky, kteří kdy sedlali vozy značky Tatra, přiblíží výstava, která právě začíná v přízemním show roomu Technického muzea.

Kromě životopisných dat závodníků a výčtu jejich úspěchů se lidé na první výstavě tohoto druhu mohou těšit také na repliku závodní šestsettrojky nebo podvozek Tatraplansportu. Některé další vozy budou na výstavě k vidění jen v podobě technických výkresů.


    [Top]    


Muzeum Zdeňka Buriana nabízí fotky amatéra Jiřího Špačka

Š t r a m b e r k (dam) - Od včerejška je možné do Muzea Zdeňka Buriana ve Štramberku zajít na výstavu amatérských fotografií s názvem Štramberk - moravská pohádka.

Autorem vystavených snímků, jejichž téma je jasné z názvu, je štramberský rodák Jiří Špaček. Dlouholetý redaktor Českého rozhlasu se na svět hledáčkem fotoaparátu začal dívat až jako důchodce, a jak sám tvrdí, tím, co jej k fotografii přivedlo, byla krása starého Štramberka a Prahy.

Výstava potrvá až do neděle prvního dubna. Následně ji vystřídá tradiční expozice věnovaná Zdeňku Burianovi.


    [Top]    


Kino: Komedie, thriller a životopis

K o p ř i v n i c e (dam) - Černou komedii, horolezecký thriller a životopisný snímek má v příštích dnech na programu místní kino Puls. Všechna odpolední představení budou patřit komedii v českých kinech uváděné pod názvem Fotr je lotr. Greg je zamilovaný do Pamely, a tak bez velkého přemlouvání souhlasí s tím, že konečně pozná rodinu své vyvolené. Greg se pochopitelně bude snažit udělat co nejlepší dojem, ale netuší, že Pamelin otec, někdejší agent CIA, je od přírody nedůvěřivý a razí zásadu, že nikdo není pro jeho prvorozenou holčičku dost dobrý. Film Fotr je lotr natočil mladý režisér Jay Roach, který má na svém kontě mimo jiné i úspěšné komedie Špionátor a Austin Powers. Pravděpodobně nejzdařilejší částí snímku jsou herecké výkony Bena Stillera v roli Grega a Roberta De Niro coby Pamelina otce Jacka.

Na rozdíl od odpoledne tvůrci večer promítaného snímku Vertical Limit chtějí svým divákům pocuchat nervy. Děj dalšího z filmů, který ukazuje nadlidské výkony dobyvatelů osmitisícovek, je zasazen na kulisu K2, druhé nejvyšší a pravděpodobně také nejtěžší hory světa. Dějové klišé (skupinka přecení své síly a druhá se ji musí snažit zachránit) jen občas zpříjemní pěkně natočená akční scéna. Ti, které nezaujal ani jeden z již zmíněných filmů, mají šanci zajít si do kina ještě v úterý 13. března, kdy je v rámci Filmového klubu na programu snímek Oscar Wilde. Režisér Brian Gilbert se ve svém filmu zaměřuje především na období, kdy se nově objevená spisovatelova sexuální orientace stala důvodem k jeho odmítání lidmi, kteří jej ještě do nedávna obdivovali. Zřejmě nejlepší na celém filmu je výkon představitele titulní role Stephena Fry.


    [Top]    


Kafka se letos nerozletí do bytů, ale uhnízdí se na plátně Pulsu

K o p ř i v n i c e (dam) - Lidé, kteří budou chtít zhlédnout všechny soutěžní snímky letošní přehlídky Kafka, budou muset opustit pohodlí křesla před obrazovkou a vyrazit do kulturního domu. Pátý ročník přehlídky totiž nebude na rozdíl od předešlých přenášen přímým přenosem do většiny místních domácností.

„Odezva diváků nebyla tak velká, aby vyvážila náklady a technické problémy spojené s mnohahodinovým přímým přenosem. Ten, koho tvorba lokálních televizí zajímá, má možnost kdykoliv zajít do kina a na přehlídkové snímky se podívat,“ řekl ředitel pořádající Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner s odvoláním na průzkum, který kabelovka prováděla týden po loňském ročníku Kafky. Klienti KTK prý však nebudou ochuzeni o vítězné snímky, neboť ty se následně objeví ve vysílání KTK. Termín dvoudenního filmového klání byl letos stanoven na pátek třicátého a sobotu jednatřicátého března. Kolik videostudií a lokálních televizí se letošní Kafky zúčastní, bude jisté až po uzávěrce přihlášek na konci tohoto týdne.

Kromě obměněné poroty čekají účastníky letošní soutěžní přehlídky také nové kategorie. Snímky se utkají v kategoriích: zpravodajství, reklamní šot, dokumentární tvorba, publicistika a volná tvorba. „Naší snahou bylo jednotlivé žánry co nejvíce specifikovat. Porota totiž byla mnohdy nucena v jedné kategorii vyhodnocovat snímky, které byly absolutně nesrovnatelné,“ uvedl Bittner. Zcela tak vypadla kategorie vlastní tvorba a Kafka +, ve které prezentovali své výtvory jednotliví zaměstnanci přihlášených studií.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.