Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Řada lidí chodí pro nové dotazníky, neboť chybují

O sčítací formuláře se na kopřivnické radnici
přihlásilo již velké množství lidí.
Většina svůj požadavek odůvodňuje tím,
že dotazníky špatně vyplnili.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jak se zdá, velmi zodpovědně přistupují kopřivničtí občané ke sčítání lidu. Prvního března zaznamenala podatelna městského úřadu nápor občanů, kteří se dožadovali sčítacích dotazníků ať už pro sebe, nebo pro své příbuzné a známé. Na radnici se přišli nechat sečíst dokonce také čtyři místní bezdomovci.

„Tento přístup nás velmi potěšil. Lidé zjišťují, že na rozdíl od toho, co se dlouhou dobu dozvídali ze sdělovacích prostředků, nejsou v dotaznících otázky, které by nějakým výrazným způsobem zasahovaly do jejich soukromí a byly snadno zneužitelné,“ řekla vedoucí novojičínského územního zastoupení Českého statistického úřadu Naděžda Demlová.

Těch, co si pro dotazníky přišli proto, že sčítací listy nedostali, byla prý menšina. „Většinou si lidé pro nové dotazníky přišli s tím, že buď špatně vyplnili údaje, nebo sčítací arch jinak znehodnotili,“ řekla Marta Dorňáková z podatelny kopřivnické radnice.

Velmi podobné je to také v ostatních městech okresu. „Chyb je skutečně mnoho a velké množství dotazníků se přepisuje. To je také jeden z důvodů, proč nemusí být dotazníky na radnicích vždy k dispozici,“ uvedla vedoucí okresních statistiků Demlová. Podle jejích slov je však sčítacích archů dostatek, a pokud se je nepodaří občanům sehnat napoprvé, po doobjednání jim již budou k dispozici. Na podatelnu městského úřadu je rovněž možné v zalepené obálce označené číslem domu a sčítacího obvodu odevzdat již vyplněné dotazníky. I této možnosti lidé poměrně hojně využívají, za první tři pracovní dny v březnu se jich tam sešlo okolo dvou set kusů. Mnoho lidí odevzdává dotazníky také přímo na pobočky statistického úřadu. „To nám bohužel přidá velké množství práce. Veškeré údaje, které zpracují sčítací komisaři, bude totiž nutné znovu překontrolovat a přepsat,“ tvrdí Demlová.

Na kopřivnické radnici byla až doposud zaznamenána jen jedna neoficiální stížnost na osobu jedné ze sčítacích komisařek. Také v rámci okresu nebyla zatím zaznamenána ani jediná oficiální stížnost, kterou by bylo nutné prošetřovat.

Všichni lidé by své vyplněné dotazníky měli svému komisaři nebo na městský či statistický úřad odevzdat nejpozději do 12. března.


    [Top]    


Nových zájemců o živnost bylo vloni méně

K o p ř i v n i c e (hod) - V loňském roce se novelizoval živnostenský zákon, a proto Obecní živnostenský úřad v Kopřivnici vydal skoro dvojnásobné množství dokumentů oproti roku 1999. V roce 2000 bylo vydáno 2 780 dokumentů, o rok dříve to bylo 1 485.

„Toto zvýšení bylo způsobeno zejména novelou živnostenského zákona, kdy byly stanoveny nové povinnosti podnikatelům, jako například oznámit přerušení provozování živnosti na dobu delší šesti měsíců,“ řekla Marie Stočková, která je pověřena řízením živnostenského úřadu. V roce 2000 vydal živnostenský úřad celkem 352 nových živnostenských listů, z toho 280 fyzickým, 64 právnickým a 8 zahraničním fyzickým osobám.

„Oproti roku 1999 došlo k poklesu nově vydaných živnostenských listů o 102 a současně se snížil počet nově vydaných živnostenských listů zahraničním osobám. Pro porovnání, v roce 1999 to bylo 19 a vloni jen osmi osobám,“ pokračovala ve výčtu Marie Stočková.

Na sníženém počtu měla vliv novela živnostenského zákona, která neumožňuje zahraniční fyzické osobě, jež nemá na území České republiky povolen pobyt za účelem podnikání a není ze zemí členského státu Evropské unie, vydání živnostenského listu.

V loňském roce provedl živnostenský úřad celkem 483 změn živnostenských listů a 514 vyrozumění o zápisu v evidenci provozoven, odpovědném zástupci a členech statutárního orgánu.

V roce 2000 oznámilo přerušení provozování živností 385 podnikatelů a opětovně zahájilo svoje provozování 15 podnikatelů.

„Živnostenský úřad ve 43 případech rozhodl o zrušení živnostenského oprávnění na žádost podnikatele, ve dvou případech zaniklo živnostenské oprávnění z důvodu zániku právnické osoby a ve čtyřech případech došlo k zániku oprávnění zahraniční osoby jejím výmazem z obchodního rejstříku,“ doplnila Stočková.

S porovnáním údajů v minulém roce se zvýšil počet podnikatelů, na které byl soudem prohlášen konkurz - 3 fyzické osoby a 7 právnických osob, v roce 1999 to byly dvě fyzické osoby.


    [Top]    


Odhalení černé přípojky KTK je prý zdlouhavé

K o p ř i v n i c e (dam) - V těchto dnech proběhla exekuce majetku jednoho z klientů Kabelové televize Kopřivnice, který její služby využíval, aniž by za ně platil. Ačkoliv boom černých přípojek byl v době, kdy se KTK zaváděla, zcela se tento nešvar ještě vymýtit nepodařilo.

„Vysledovat černé připojení je velmi zdlouhavý proces. Máme-li podezření, že v bytě je neoprávněné připojení, zařadíme jej do evidence a postupem času k tomu získáme víc a víc informací, abychom mohli udělat adekvátní opatření,“ uvedl ředitel KTK Jan Bittner. Podle jeho slov po reálném odhalení černé přípojky dojde k okamžitému odpojení a následně se kabelovka snaží s provinilcem dohodnout na náhradě škody. „Pokud to není možné, pak to řešíme ve spolupráci s policií a může to skončit až u soudu,“ řekl Bittner s tím, že takové případy jsou ale spíš výjimkou. Podle vyjádření šéfa KTK je velmi obtížné konkrétně specifikovat, kolik lidí využívá černé přípojky. „Určitě to ale nejsou stovky domácností,“ uvedl. Situace prý závisí na typu domu, ve kterém je kabelový rozvod, na sociálním postavení jeho obyvatel a dalších faktorech. Existuje několik druhů černého připojení. „Může být přímo porušený kabel, nebo obyvatelé bytu jen strhnou plombu na zásuvce a neoprávněně ji užívají, nepřevedou smlouvu při nastěhování a podobně,“ prozradil Jan Bittner.

Zcela jiná je situace u placené nabídky, její bezplatné využívání totiž téměř znemožňují dokonalejší bezpečnostní opatření. „Nevylučujeme, že v budoucnu se najdou jedinci, kteří budou schopni pro své účely na PC obejít bezpečnostní kódování, ale prozatím jsme se kromě různých prodejů zaručeně fungujících dekodérů za 1 000 korun s ničím, co by naznačovalo zneužívání nabídky placených kanálů, nesetkali,“ řekl ředitel KTK s tím, že je to díky systému, který je ve městě využíván. „Například v Ostravě používají jednodušší systém, který se dá snadno obejít, a podle toho, co víme, až padesát procent tamních obyvatel sleduje placené kanály neoprávněně,“ uzavřel Bittner.


    [Top]    


O nástupu dítěte do školky je možné se dohodnout kdykoliv

K o p ř i v n i c e (hod) - V současné době je v Kopřivnici deset mateřských škol, z toho po jedné je v Lubině a Mniší. Ve městě je dále jedna speciální mateřská škola pro děti s vadami řeči a jedno předškolní zařízení při dětském centru.

„Zařazování dětí do mateřských škol provádějí ředitelky po celý rok po domluvě s rodiči, podle kritérií, které schválila rada města v roce 1996,“ řekla Věra Šablaturová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu, která má na starosti mateřské a základní školy.

Do mateřské školy jsou přijímány hlavně děti, které k 31. srpnu dosáhly pěti let, dále děti z neúplných rodin, pokud rodič nepobírá rodičovský příspěvek na mladší dítě. Dalším kritériem je, aby matka byla zaměstnaná, nebo byla registrovaná na úřadu práce.

Pokud to kapacita školky dovolí, je přijato i dítě rodičů pobírajících rodičovský příspěvek na mladší dítě, pokud starší dosáhlo čtyř, nebo tří let.

Za umístění dítěte do mateřské školy se vybírá měsíční příspěvek v Kopřivnici 200 korun na dítě, v Lubině a Mniší je to částka 100 Kč na dítě a měsíc. Tento příspěvek neplatí rodiny, kterým klesne součet příjmů rodiny pod 1,25násobek životního minima. Potřebné potvrzení o osvobození platby vydává sociální odbor městského úřadu v Kopřivnici.

V letošním školním roce navštěvuje celkem 720 dětí mateřské školky, z toho v samotné Kopřivnici je to šest set padesát. Největší kapacitu má Mateřská škola na ulici Krátké a Francouzské, a to po stovce, MŠ Zd. Buriana, Jarní, Česká, Pionýrská, Záhumenní, I. Šustaly mohou přijmout až 75 dětí, Lubina 45 a Mniší dvacet pět dětí.


    [Top]    


Ve městě začala vznikat nová bytová družstva

V minulých týdnech vzniklo v Kopřivnici
již pět nových bytových družstev,
do konce měsíce by jich pak mělo
být třikrát více.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Katolický dům v Kopřivnici se stal již poněkolikáté místem, kde se sešli nájemníci obecních bytů, jejichž domy se prodávají podle schválených pravidel.

Minulý týden v pátek se zde sešli nájemníci domu na ulici I. Šustaly 1108, aby založili družstvo, které bylo páté v pořadí. Jak nám řekla jednatelka firmy ISA Consult, s. r. o., Ivana Ščigelová, jež má na starosti prodej domů v Kopřivnici, do konce měsíce března by jich mělo za přítomnosti notářky vzniknout dalších deset. Poté musí nájemníci složit své podíly do družstva, aby mohlo dojít k samotnému prodeji domů.
 
 
 
 


    [Top]    


Dům dětí poděkoval externistům za stěhování netradiční formou

K o p ř i v n i c e - Vzhledem ke změnám v zákoníku práce je nutno provést Vaše přeškolení. V případě neúčasti Vám bude určen náhradní termín v jiném školním zařízení. Věříme, že si své osobní a pracovní záležitosti zařídíte tak, abyste se mohli akce zúčastnit - stálo mimo jiné na pozvánce externích pracovníků Domu dětí a mládeže v Kopřivnici. „Uchýlili jsme se k této malé lsti, protože jsme chtěli našim externistům netradičním způsobem poděkovat za pomoc při stěhování a dokončovacích pracích nového domu dětí a zároveň si zajistit maximální účast,“ odůvodnila nezvyklý text ředitelka DDM Eva Müllerová.

Někteří z pětašedesáti pozvánkou obeslaných spolupracovníků si proto vyměnili na pracovišti směny, aby se mohli školení zúčastnit. V úterý pak opravdu proběhla půlhodinová pracovní porada, po jejímž skončení se všichni přesunuli do vedlejšího sálku, kde místo avizovaného školitele Vegase byla připravena las vegaská herna se vším všudy.

„Byl to pro mě opravdový šok. Čekal jsme nudné školení a místo toho pro nás připravili takovou kulišárnu. Do poslední chvíle nikdo z nás netušil, že jde o recesi,“ líčil s úsměvem své pocity jeden z účastníků nekonvenční akce. Ruleta, black jack a spousta dalších her chytly externisty do té míry, že nikomu nepřišlo na mysl žehrat nad nutností výměny pracovní směny.

„Naším zájmem bylo poděkovat všem za bezplatnou pomoc při stěhování, což by při jejich skromnosti oficiální cestou nebylo vůbec možné,“ dodala Müllerová.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.