Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Newyorští Enon po roce opět v Noře

Loňský koncert kapely Enon byl skvělým
zážitkem, v sobotu si ho všichni příznivci
kvalitní muziky mohou v Noře zopakovat.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (dam) - Téměř na den přesně po roce se na program kopřivnického klubu Nora vracejí američtí Enon. Originální kapele se loňský koncert v CO krytu líbil, a tak se Kopřivnice objevuje na programu jejich evropského turné opět vedle metropolí starého kontinentu. Stejně jako vloni bude mít Enon při kopřivnickém vystoupení dva předskokany, tentokrát pražské party Southpaw  a Roe-Deer.

Enon založil kytarista a zpěvák John Schmersal. Jejich první album s názvem ‘Believio’ bylo v podstatě Johnovou sólovou nahrávkou, ale turné absolvoval s kapelou. Před rokem 1991 se však počet členů kapely ustálil na třech. Kromě Johna tak kapelu tvoří zpívající Toko Yasuda hrající basu a klávesy a bubeník Matt Schultz. Domovské působiště mají v New Yorku, ale často vyrážejí koncertovat po celých Státech a také do Evropy. V roce 2002 vydali LP ‘High Society’ oceňované kritiky celého světa. Vloni pak diskografii obohatili cédéčkem ‘Hocus Pocus’. Své publikum Enon láká na příjemnou a originální syntézu noisové, rockové, folkové hudby a částečně i hip-hopové hudby.

Ani obě předkapely nejsou v Kopřivnici neznámé. Southpaw patří na tuzemskou klubovou scénu už osm let a v poslední době stihli odehrát i několik zdařilých koncertů v Kopřivnici. Kapela brzy překonala počáteční odpor k elektronice a do své sestavy zahrnula elektronické nástroje včetně počítače. Jejich kombinace melodického ‘chytrého’ popu se syntetickými zvuky slavila úspěch. V roce 2001 kapela vydala debut Pop Secret a o dva roky později CD Pleasure You Can Measure. Letos v září pak přidali třetí album s názvem Boys Make Noise, které je ze všech jejich alb nejpísničkovitější, nejkytarovější. Elektroniku hojně používají také Roe-Deer, kapela, která má za sebou desítky klubových i festivalových koncertů. Do Kopřivnice dorazí s nejaktuálnější novinkou. Desku Lollipop pokřtili v pražském klubu Roxy v pondělí 11. října. Po debutu z roku 1999 jde už o čtvrté album. Na sérii koncertů se fanoušci mohou těšit v sobotu 20. listopadu od půl deváté večer.


    [Top]    


Kulturním domem budou dnes znít novinky koncertní dechové hudby

K o p ř i v n i c e  (dam) - Jedenáct hudebních premiér v jednom jediném večeru. Takový bude Novinkový koncert, který dnes o půl sedmé večer začíná ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici.

Novinkový koncert pořádá Společnost dechové hudby vždy dvakrát ročně na jaře a na podzim. Vloni poprvé hostila podzimní koncert Kopřivnice a pro velký divácký úspěch se zde pořadatelství vrací. „U nás na severní Moravě je velká koncentrace koncertních dechových hudeb, a proto je dobře, že koncert může pořádat právě naše město,“ tvrdí dirigent zdejšího dechového orchestru a jeden z organizátorů akce Alois Hrnčárek. Dramaturgická komise z několika desítek přihlášených vybrala jedenáct nejkvalitnějších, které budou předvedeny odborné veřejnosti i laickému publiku dnes večer. Až na transkripce Hulána z Českých tanců Bedřicha Smetany a Modlitby z Janáčkovy Jenůfy jde o autorské skladby. K českým autorům, jako je Evžen Zámečník, Pavel Staněk, Mojmír Bártek a dalším, se letos přidali také slovenští komponisté Adam Hudec a Anton Petrík. „Je to vůbec poprvé, kdy se v rámci Novinkového koncertu budou prezentovat také skladby Slováků, a oni si té příležitosti velmi považují. Osobně se zúčastní koncertu,“ prozradil Hrnčárek. Slovenští komponisté ale určitě nebudou jediní, kteří zasednou v publiku. Novinkový koncert je totiž pro skladatele jedinečnou příležitostí slyšet svá díla a to navíc v provedení špičkové profesionální hudby. Vloni kopřivnické publikum poslouchalo Ústřední hudbu Armády ČR, letos ji vystřídá také vojenská kapela, a to Posádková hudba Olomouc s dirigenty Gustavem Torerem a Radomilem Cílečkem.


    [Top]    


Anyway spolu s hosty zahrají hardrock

K o p ř i v n i c e  (dam) - Tvrdá muzika bude zítra večer znít hudebním sálem Nora Café. Emergency of sound a Nora tam od osmi hodin pořádají koncert hned tří hardrockových kapel. Hlavním lákadlem koncertu bude mělnická skupina Anyway. Velmi kvalitní skupina brázdí kluby již pár let, jejich tvrdá a energická muzika slaví úspěchy nejen u nás, ale i za hranicemi, kam už několikrát vycestovali. Mělnická skupina se může pochlubit také pěti řadovými cédéčky. Flying Enterprise to má do Kopřivnice z Přerova o něco blíž, ale žánrově je její muzika Anyway podobná. Emacamelia je pak nový projekt některých členů příborské formace Mimo provoz.


    [Top]    


Flétnistku Lenku Baarovou doprovodí klavírista Niederle

K o p ř i v n i c e  (dam) - Druhý koncert předplatitelské série Kruhu přátel hudby naplánovaný na středu 24. listopadu přivede do Kopřivnice flétnistku Lenku Baarovou v doprovodu klavíristy Jana Niederleho. Šestadvacetiletá Lenka Baarová pochází z Prachatic a je historicky první a jediná sólo flétnistka v České republice. Vystupuje na více než stovce koncertů ročně, sama v doprovodu klavíru, v komorních seskupeních i s orchestry. Je prezidentkou a zakladatelkou Nové hudební společnosti, jejímž cílem je uvádět duchovní hudbu, barokní a klasicistní mistry a prohlubovat a upevňovat evropskou hudební tradici. Letos činorodá flétnistka založila také The Baarova Orchestra a absolvovala s ním české turné, které od dubna do října čítalo 87 koncertů na řadě míst po celé republice. Ve svém repertoáru má Baarová více než čtyřicet flétnových koncertů s orchestrem a mnoho hodin sólové flétnové literatury.

Klavíristu Jana Niederleho označují přední hudební odborníci za velký talent. Na klavír začal hrát ve čtyřech letech a skládat vlastní muziku v desíti. Jeho repertoár je směřován na okruh skladatelů, kteří jsou nejblíže jeho estetickému hudebnímu cítění. Již několikrát provedl s orchestrem všech pět Beethovenových koncertů. Niederle prošel velice intenzivní technickou školou klavírní hry a vzhledem k virtuozitě jeho hry inklinuje také vrcholným dílům Liszta, Chopina, Rachmaninova a dalších.


    [Top]    


Vstupenky na taneční Tatru zmizely během okamžiku

K o p ř i v n i c e  (dam) - V rekordním čase letos z pokladny kulturního domu zmizely vstupenky na taneční soutěž Tatra. Milovníci špičkového sportovního tance skoupili všechna místa na večerní semifinálový a finálový galaprogram během hodiny po zahájení předprodeje.

 „O lístky na Tatru je zájem vždycky, ale zatím se vždycky prodávaly tak tři dny. Něco takového jako letos si nepamatuji,“ komentovala zájem publika Dagmar Rysová z kulturního domu. Vstupenky je tedy možné koupit již jen na odpolední kvalifikační klání.

Letošní 38. ročník soutěže bude mít stejně jako ten předchozí statut Taneční ligy jak ve standardních, tak latinskoamerických tancích. Na tanečním parketu tedy bude soupeřit absolutní tuzemská špička třídy M a také několik párů ze Slovenska a Polska. Novinkou letošního dopoledního programu bude zařazení juniorské postupové soutěže v obou typech tanců.

Chybět nebude tradičně nabitý doprovodný taneční program. K vidění budou špičková předtančení TK Proxima Olomouc, DOU Istrochem Bratislava či ostravských Calábkovců. Tančit budou i soubory zdejší ZUŠ a o odlehčení se postará místní recesní skupina Direkt s novým číslem Habana Rumrajs.


    [Top]    


Rekordní návštěvnost zlomily čtvrté Kraťasy

K o p ř i v n i c e  (ili) - Čtvrtý ročník přehlídky krátkých a středometrážních filmů Kraťasy se může kromě spokojených návštěvníků pochlubit hned dvěma nej. „Přestože se jedná o úzkoprofilovou záležitost, dostaly se Kraťasy do povědomí lidí natolik, že letošní ročník navštívilo více než čtyři sta diváků, což je rekordní počet,“ uvedla organizátorka festivalu Radka Korená s tím, že podle reakcí tradičních návštěvníků patřil tento ročník navíc k nejzajímavějším.

Během přehlídky, která byla tematicky zaměřena na ženský pohled, byly odvysílány všechny avizované filmy, stejně tak proběhly oba doprovodné programy. „Mrzí mě jenom, že už tolik diváků nezůstalo na Divadelní soubor Bílá ponožka, který vystoupil se skvělou  novinkou, inscenací Kosa,“ dodala Korená.

Přestože na příští přehlídku si budou muset diváci počkat celý rok, Radka Korená už má představu pátého ročníku na papíře. Chce zůstat věrná jak studentským dílům, tak představit archivní snímky takových nestorů, jako je Juraj Herz a Věra Chytilová.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.