Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 41/2004
ze dne 18. listopad 2004

Zprávy z města a okolí

Očkování proti chřipce se stává aktuální
Nová podoba a více světla v městských parcích
Seniorské odpoledne mělo díky recitaci nostalgický ráz
Bureš odchází do Senátu, o zrušení postu uvolněného člena rady se bude jednat
Stíny
Málokdo myslí na prevenci
První lidé by ’oční’ mohli osídlit za rok
Po dvou měsících provozu kolaudace jídelny
Před patnácti lety vzniklo Občanské fórum i v Kopřivnici
Na Novojičínsku se do konce října stalo přes 2 tisíce nehod
Zájem o koupi obecních domů starosta Příbora zatím prý neumí odhadnout
Na informovanosti se začínají podílet moderní způsoby
V Petřvaldíku se proinvestovaly v letošním roce statisíce korun

    [Top]    


Očkování proti chřipce se stává aktuální

K o p ř i v n i c e  (ili) - Očkování proti chřipce sice není ze zákona povinné, ale bezplatně se provádí u rizikových skupin obyvatelstva, jako jsou osoby se závažným chronickým respiračním, kardiovaskulárním, metabolickým onemocněním, s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému, osoby umístěné v léčebně pro dlouhodobě nemocné, v domovech důchodců apod. Každý rok je totiž právě v této skupině dlouhodobě oslabených osob nejvíce úmrtí způsobených chřipkovým onemocněním. Zároveň ze zákona vzniká nárok na bezplatné očkování u osob, které při svém pracovním výkonu jsou vystaveny zvýšenému nebezpečí chřipkové infekce (zdravotníci, personál v ústavech sociální péče apod.).

Očkování se obvykle provádí v období před předpokládaným výskytem chřipky, tj. od září do poloviny prosince, a teprve po čtrnácti dnech se v těle vytvoří dostatečné protilátky. Navíc je nutno očkování proti chřipce provádět každoročně vzhledem k rychlým genetickým změnám divokých kmenů chřipkových virů. Laická veřejnost zpravidla chřipku podceňuje a zaměňuje ji za banální infekci, kterou provází zvýšená teplota, rýma a kašel. Ve skutečnosti toto onemocnění každoročně postihne deset procent populace. Během sezony 2002/2003 byla v České republice zaznamenána epidemie střední intenzity, kdy během sedmi týdnů onemocnělo akutní infekcí dýchacích cest 1 886 000 osob.

Proti chřipce je ve státech Evropské unie očkováno zhruba dvaadvacet procent obyvatel, zatímco v České republice pouze sedm. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí léčba akutních respiračních onemocnění včetně chřipky, ztráty ve výrobě a nemocenská přijdou ročně na tři miliardy korun. Dobrovolné očkování a očkování rizikových skupin je neustále jediným účinným prostředkem, jak zabránit hrozivým epidemiím.


    [Top]    


Nová podoba a více světla v městských parcích

V parku u kostela bude koncem letošního roku v rámci obnovy parkových ploch ve městě provedena probírka keřového patra. Keřové porosty byly již delší dobu ponechány svému vývoji a je to na nich vidět. Keřové patro je značně přestárlé a přerostlé, thúje uprostřed chodníků se již pomale rozpadají a stává se tu z toho ‘nepřehledné houští’. V rámci obnovy parkových ploch v Kopřivnici proto budou některé keře úplně odstraněny a jiné ořezány. Ořezány budou stálezelené jehličnaté keře - tisy, které řez dobře snáší. Odstraněny budou naopak rychle rostoucí listnaté keře (pustoryly, deutzie) umístěné vesměs po obvodu parku a také rozpadající se a přestárlé thúje uprostřed.

Nebude se však jen odstraňovat, ale také vysazovat. Vzrůstné keře budou někde nahrazeny nižšími (výška do jednoho metru) a půdopokryvnými stálezelenými trvalkami, které budou sloužit jako náhrada trávníku i třeba pod korunami stromů. Celkově se tak stane park u kostela přehlednější, bezpečnější z hlediska průchodnosti ve večerních hodinách a jeho estetická a biologická hodnota zůstane zachována.

Rekonstrukce se dostane také i menším parkovým plochám na ‘méně’ frekventovaných místech v Kopřivnici. Parčík na ulici Pabla Nerudy se tak dočká své obnovy a řádné údržby, která byla v minulosti opomíjena. Plocha bude nadále zachována jako parčík a do konce letošního roku zde bude opraven chodník a instalovány nové lavičky. Na jaře příštího roku pak přibudou nové výsadby stromů a keřů, včetně rekonstrukce travnaté plochy. Také v parku E. Beneše (u nádraží) bude proveden ořez, odstranění a výsadba některých jehličnatých a listnatých keřů. Ořezány budou převážně keře v prostoru za bývalým veřejným WC, odstraněny pak přestárlé a rozpadající se keřové jalovce u cesty. Nová výsadba keřů a úprava terénu v okolí Šustalovy villy bude provedena až po dokončení její rekonstrukce. Vysazeny zde budou vzrostlé rododendrony, které budou doplňovat stávající skupinu. S další výsadbou v parku u nádraží a v jejím rozšiřování se bude pokračovat po vyřešení majetkoprávních vztahů.            

Jaroslav Dvořáček, odbor životního prostředí


    [Top]    


Seniorské odpoledne mělo díky recitaci nostalgický ráz

Podzimní setkání seniorů provázela
už tradičně hudební skupina TNT, která
 nenechala nikoho ani na chvíli odpočívat.

Foto: Ilona Hoffmannová

K o p ř i v n i c e  (ili) - Na sto padesát seniorů se sešlo na pravidelném podzimním setkání, které ve spolupráci s kulturním domem pořádá dvakrát ročně město Kopřivnice. „Jsem trošičku zklamaná z účasti. Tentokrát nepřijel nikdo z Mniší, protože chystají krmáš. I z Lubiny je slabší účast, možná protože podobnou akci budou mít příští týden,“ uvedla organizátorka a vedoucí sociálního odboru Jiřina Mikulenková. Najít termín, který by vyhovoval všem, je vždycky podle slov další z pořadatelek Dagmar Rysové velmi obtížné.

Ti, kteří do kulturního domu druhé listopadové odpoledne našli cestu, rozhodně nelitovali. Příjemné uvítání, krásně vyzdobený sál, svíčky na stole podtrhující komorní atmosféru a léty vybroušený kulturní program. Na něm se podíleli žáci ze Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, první soukromé ZUŠ MIS music a dívčí vokální skupina S kvartet. Vystoupení byla tentokrát proložena recitacemi dětí ze Základní školy dr. Milady Horákové a Emila Zátopka, které dodaly celému odpoledni nostalgičtější ráz. S prvními tóny hudební skupiny TNT však vzala tesklivější nálada za své a senioři se při tanci příjemně bavili do nočních hodin.


    [Top]    


Bureš odchází do Senátu, o zrušení postu uvolněného člena rady se bude jednat

K o p ř i v n i c e  (hod) - V sobotu odpoledne bezprostředně po sečtení všech hlasů ve druhém kole ve volbách do Senátu v obvodu číslo 67 Nový Jičín jsme položili několik otázek Milanu Burešovi.

Co říkáte svému vítězství?

Zpracovávání výsledků jsem pečlivě sledoval. V Kopřivnici to bylo hodně vyrovnané. Konečný výsledek čítá rozdíl necelé stovky hlasů. Myslím si, že zafungovalo to, co hrozilo, jakési spojení stran. Myslím si, že každý z nás asi očekával vítězství. Jsem strašně rád, že to tak dopadlo. V lednu v tzv. primárkách, kdy jsem porazil pana Svobodu coby svého protikandidáta v rámci ODS, jsem vyslovil slib, že se pokusím na Novojičínsku získat post senátora zpět pro ODS. Jsem rád, že se to povedlo, a to proto, že lidé přišli k volbám. Za to jim moc děkuji a také za jejich hlasy. Myslím, že jsem měl kolem sebe tým schopných a šikovných lidí, kteří mi v různých oblastech pomohli.

Před volbami jste sliboval, že budete post senátora dělat na plný úvazek. Na začátku kampaně jste avizoval, že funkce jednoho uvolněného radního bude zrušena. Jednal jste již s kolegy?

Dohodli jsme se, že tuto situaci budeme řešit, až nastane. Budou probíhat jednání a ve chvílích, kdy bude jasno, jak to bude vypadat, udělám to, co jsem slíbil. Je to věc místní rady ODS a také jednání s koaličními partnery.

Kdy se mají poprvé sejít nově zvolení senátoři?

Četl jsem na internetu, že první schůze má být v polovině prosince. Do té doby budu pracovat jako místostarosta. Pak uvidím, co se bude dít dál, jakým způsobem se bude řešit výměna na radnici.


    [Top]    


Stíny

Trestného činu podvodu se dopustil dvacetiletý muž z Kopřivnice. V září loňského roku vylákal od prodejce mobilních telefonů ze Studénky mobilní telefon Nokia 6310i. Jako záminku uvedl, že jej předá svému švagrovi z Mošnova, který jej přijde zaplatit. Do současné doby telefon nepředal, poškozenému nezaplatil a nevrátil ani telefon, ani peníze, i když byl několikrát vyzván.

Dne 3. listopadu ve 20.00 požádala Policie ČR o spolupráci při ověření anonymního oznámení, že někdo vykrádá novinový stánek u pošty. Na místo okamžitě vyjela hlídka městské policie, která zjistila, že dotyčný stánek má rozbité okénko. Při prohledávání okolí hlídka spatřila u vjezdu pro zásobování pošty ukrývajícího se muže, jenž odpovídal popisu hledané osoby. Dotyčný se při spatření hlídky pokusil o útěk, ale byl strážníky zadržen a předán Policii ČR. Jednalo se o 24letého muže z Českého Těšína.

Že agresivita přestupců stoupá, se za poslední dobu strážníci přesvědčili již několikrát. Naposledy to bylo dne 7. listopadu odpoledne, kdy zasahovali v prodejně Kaufland proti mladíkovi, který zde odcizil zboží. Ten pod vlivem alkoholu fyzicky napadal hlídku a odmítl prokázat svoji totožnost. Při předvedení na Policii ČR ke zjištění totožnosti museli strážníci použít donucovací prostředky. Protože za přestupek proti majetku odmítl zaplatit uloženou blokovou pokutu, bude celá záležitost předána přestupkové komisi.

Dne 12. listopadu v dopoledních hodinách přijala stálá služba MP telefonické oznámení, že v Cirexu u oplocení se někdo pohybuje a odcizuje nějaké kovy. Hlídka, která dorazila na místo, zajistila dva muže ve věku 44 a 52 let z Kopřivnice. Strážníci zjistili, že dotyční odcizili nějaké speciální slitiny. Na místo byla přivolána Policie ČR, která si celý případ převzala.


    [Top]    


Málokdo myslí na prevenci

K o p ř i v n i c e  (ili) - S dotazem na preventivní očkování proti chřipce jsme oslovili několik občanů.

Tereza Č. (29 let, laborantka) - Jako zdravotník bych měla jít příkladem, ale nenechávám se očkovat.

Milan P. (57 let, nezaměstnaný) - Takový luxus si jako nezaměstnaný nemůžu dovolit.

Jana B. (32 let, technická pracovnice) - Ne, navíc si myslím, že si tělo, pokud není nijak oslabené, pomůže samo.

Stanislav K. (42 let, ekonom) - K očkování mě motivuje zaměstnavatel. Přispívá 50 procenty na vakcínu a v případě onemocnění pak nejsou kráceny odměny.

Květoslava (73 let, důchodkyně) - Já mám tuhý kořínek, mně se chřipka vyhýbá.

Miroslav L. (48 let, evident) - Nevěřím, že očkování nemá žádné vedlejší účinky, proto se proti chřipce očkovat nenechám.

Hana V. (31 let, deklarantka) - Uvažuji, že nechám letos poprvé naočkovat děti, protože ve školce chytnou kde co a pak je problematické zajišťovat hlídání.

Simona J. (47 let, podnikatelka) - Ne, proti chřipce ne.


    [Top]    


První lidé by ’oční’ mohli osídlit za rok

Š t r a m b e r k  (dam) - Středisko poskytující řadu sociálních služeb na nadstandardní úrovni by mělo vzniknout v bývalé oční léčebně ve Štramberku. Areál, který byl řadu let nevyužívaný, získá od štramberské radnice ostravská společnost Reditus, která zde hodlá zřídit dům s osobní asistencí, denní stacionář a také specifické školicí středisko. „Osobní asistence spočívá ve vysoce kvalitní individuální péči. Dnes se staráme o takto potřebné lidi přímo v jejich bydlišti. V případě Štramberka bychom je soustředili do jednoho místa,“ tvrdí ředitelka společnosti Reditus Kročilová. Na rozdíl od domova důchodců si obyvatelé budoucího domu s osobní asistencí budou sami platit nájemné a také potřebnou péči. „Rozsah asistence je velmi individuální, někteří lidé nás potřebují třeba jen jednou denně a někteří prakticky nepřetržitě,“ vysvětluje Kročilová. Celkem by v areálu mělo být zřízeno 75 jednopokojových bytů s osobní asistencí a čtyři větší nadstandardní pokoje. Prvních pětadvacet jednotek by pak Reditus rád zprovoznil v září příštího roku.

V další části areálu bude fungovat denní stacionář pro 25 dospělých a 15 dětí. „Zřídíme také pět míst pobytového stacionáře. Sloužit budou tělesně i mentálně handicapovaným lidem bez rozdílu,“ uvedla Kročilová. V rozsáhlém areálu někdejšího ortoptického oddělení má vzniknout také školicí středisko. „To bude sloužit všem starým, mladým, zdravým i nemocným. Je to velmi důležitá část našeho projektu. Probíhat zde budou nejrůznější aktivity, jóga, tanec, počítáme i s místem pro chráněné dílny,“ řekla Kročilová. Rozpočet celé akce byl ještě před zvýšením DPH u stavebních prací stanoven na částku 100 milionů korun. Potřebnou sumu peněz hodlá Reditus získat ze strukturálních fondů Evropské unie, z dotace ministerstva pro místní rozvoj a 5 procent nákladů musí pokrýt z vlastních zdrojů a úvěrů. Společnost Reditus byla štramberskými zastupiteli vybrána nakonec mimo soutěž. „Vítezem soutěže byla pražská nadace pro seniory, ale ta jednala ve shodě s Reditusem. V posledním kole jsme se dozvěděli, že Reditus získal potřebné prostředky a že se již nepotřebuje zaštiťovat pražskou nadací. Pro nás to byl impulz navázat spolupráci přímo s touto ostravskou firmou. Nemáme rádi jednání s dvěma partnery pro jeden projekt,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha.


    [Top]    


Po dvou měsících provozu kolaudace jídelny

Pracovník firmy Mava vysvětluje funkčnost
 jednotlivých zařízení, jimiž byla vybavena
 školní kuchyně ZŠ 17. listopadu.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e  (hod) - Po dvouměsíčním zkušebním provozu byla v pondělí 8. listopadu slavnostně zkolaudována zrekonstruovaná školní jídelna Základní školy 17. listopadu, jež byla předána do užívání 4. září. V období letních prázdnin probíhala rekonstrukce ve dvou jídelnách, a to na ZŠ Emila Zátopka a 17. listopadu. Prvně jmenovaná byla přebudována na výdejnu a druhá na vývařovnu, která je schopna vařit až 1 300 jídel. Obědy dodává kuchyně pro školu E. Zátopka a dům s pečovatelskou službou na ulici České. Celá rekonstrukce stála 28 milionů korun a město na ni získalo patnáctimilionou dotaci.


    [Top]    


Před patnácti lety vzniklo Občanské fórum i v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e  (dam) - Patnáct let uběhlo od listopadových událostí roku 1989. Do dění se tehdy aktivně zapojila také Kopřivnice. Místním centrem tzv. sametové revoluce byl M Klub sídlící v suterénu ubytovny Včelín. Zprávy o zásahu proti studentům na Národní třídě prosákly do Kopřivnice s několikadenním zpožděním. O pátečních událostech se lidé dozvěděli například od Jana Burina, jehož plánovaný koncert se neplánovaně proměnil v první diskuzi, kterých se v následujících týdnech v M klubu odehrály ještě desítky. „Další informace do města přiváželi studenti, především Kopřivničané studující na pražských vysokých školách,“ vzpomíná Dagmar Rysová, která před patnácti lety pracovala jako programová pracovnice M Klubu. První mítink na náměstí se v Kopřivnici odehrál ve středu 22. listopadu. „Dodnes vlastně nikdo pořádně neví, kdo demonstraci zorganizoval. Celá Kopřivnice byla oblepená malými letáčky s kratičkým textem ‘V pět na náměstí’. Poprvé to proběhlo bez nazvučení a sešlo se tam přibližně 300 lidí,“ řekl Rysová.

Nepsaná dohoda ‘V pět na náměstí’ trvala si týden a účastníků mítinků přibývalo, až bylo náměstí zcela plné. Dav poslouchal prohlášení řady osobností. „Četl se projev kardinála Tomáška, dopisy studentů a čerstvé informace, které jsme dostávali z centra Občanského fóra v Praze. Byl to jediný způsob, jak se ke zprávám dostat. V novinách, televizi a rozhlase toho tehdy mnoho nebylo,“ připomněla Rysová. Sametovou revoluci v Kopřivnici dělaly dvě generace, kromě lidí z řad studentů a blízkého okolí M Klubu to byli také lidé starší, většinou z řad osob, které se proti komunistickému režimu postavily v roce 1968 a na svůj tehdejší postoj doplatily. „V určité chvíli jsme si uvědomili, že dochází k revoluci, že se věci opravdu změní, ale nebyl mezi námi nikdo, kdo by si chtěl jít sednout na radnici a nebo do křesla generálního ředitele Tatry, a tak jsme je začali hledat,“ řekla Rysová. Jedním z nich byl třeba první polistopadový starosta města Vladislav Kryške. Ten usedl na tehdejším městském národním výboru už nedlouho po listopadu. „Tehdy nebyl čas ani legislativní nástroje pro vypsání opravdových voleb, a proto na základě řady jednání došlo k dohodě, že tehdejší sbor komunálních politiků vyřadil část komunistických poslanců a nahradil je lidmi nominovanými, novými politickými subjekty a Občanským fórem. „Na radnici jsme přišli v únoru a jedním z našich prvních úkolů bylo znovuvztyčení sochy TGM na náměstí,“ zavzpomínal dnešní místostarosta Kryške. Většina aktérů tehdejšího dění se shoduje v tom, že s odstupem let tehdejší události vypadají méně dramaticky, než ve skutečnosti byly. Na prvních demonstracích byly přítomny jednotky policie i Lidových milicí. „Ještě měsíc jsme nikdo nevěděli, kdy přijdou policajti a odvedou nás,“ říká Rysová. „Nebyla to opravdu žádná legrace, lidé měli strach,“ přitakal Kryške.


    [Top]    


Na Novojičínsku se do konce října stalo přes 2 tisíce nehod

N o v ý   J i č í n  (hod) - Na území okresu Nový Jičín došlo k 31. říjnu k 2 151 dopravním nehodám, při kterých přišlo o život třináct osob, 57 účastníků utrpělo těžká zranění a 315 lehká. Vloni za stejné období zemřelo na silnicích Novojičínska o jednu osobu více. Na dopravních nehodách se nejvíce podílí překročení rychlosti, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. „Pokles o 21 procent zaznamenali policisté při dopravních nehodách, které řidiči způsobili pod vlivem alkoholu. Vloni to bylo 182 dopravních nehod, letos 144 událostí, ke kterým vyjížděli dopravní policisté v rámci šetření dopravních nehod,“ doplnila statistiku Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie.


    [Top]    


Zájem o koupi obecních domů starosta Příbora zatím prý neumí odhadnout

P ř í b o r  (dam) - Privatizace části obecních bytů v Příboře pokračuje. Letos v červnu tamní zastupitelstvo záměr prodat 350 bytů ze svého vlastnictví odsouhlasilo a uzavřelo smlouvu se společností ISA Consult, která prodej připravuje.

„Postupně byli informováni obyvatelé všech přibližně tři sta padesáti bytů, kterých se tato nabídka týká. Na větších schůzkách byly vysvětleny obecné dotazy. Následovala setkání s uživateli jednotlivých domů, na kterých již byly řešeny velmi konkrétní věci týkající se toho kterého domu,“ řekl starosta Příbora Milan Strakoš s tím, že série informačních schůzek s nájemníky jednotlivých domů byla ukončena minulý týden.

Z první fáze přípravy privatizace podle Strakoše zatím není možné usuzovat, nakolik bude úspěšná a kolik z celkového množství nabízených bytů skutečně do září příštího roku, kdy má být akce ukončena, změní majitele.

„Z toho, co vím, některé domy jsou pro kupující atraktivní a jiné se již na začátku ukázaly být neprodejné. Je to otázka dalších jednání s obyvateli domů a vysvětlování výhod či nevýhod koupě. Je tady otázka deregulace nájemného a mnoha dalších věcí, o kterých nájemníci musí vědět, aby získali povědomí o tom, že to pro ně smysl má,“ uvedl Milan Strakoš a zároveň ujistil, že radnice rozhodně nehodlá nájemníky do koupě bytů tlačit silou. Pokud bude v některém domě převládat názor, že koupi nechtějí, město je nutit nebude a nebude ani nabízet dům k prodeji někomu jinému. „V drtivé většině případů bude sice domy kupovat třetí osoba. Ale tou osobou bude družstvo složené výhradně ze stávajících uživatelů bytů a nikdo jiný,“ ujistil starosta Strakoš.

V letošním kalendářním roce již s největší pravděpodobností příborská radnice počet svých bytů nesníží. Do konce roku by se totiž mohla privatizace některého z domů stihnout pouze v případě, že by zájem o koupi bytů stvrdilo 100 procent stávajících obyvatel domu, ale takový případ starosta neregistruje.


    [Top]    


Na informovanosti se začínají podílet moderní způsoby

M i k r o r e g i o n  (ili) - Způsobů, jak obce informují své občany, je povícero. Všechny zůstávají věrny jak mluvenému, tak tištěnému projevu, do popředí zájmu se začíná tlačit internet a SMS zprávy.

„Podle potřeby vydáváme obecní zpravodaj, používáme místní rozhlas a schůze veřejného zasedání,“ vyjmenovala způsoby předávání informací starostka Trnávky Božena Londinová.

V Ženklavě podle aktuálnosti vysílá místní rozhlas i třikrát týdně. Hojně jsou využívány vývěsní skříňky zájmových organizací, plakátovací plochy u autobusových zastávek a úřední deska, která v dalších dvou provedeních stojí u místních obchodů. „Informovanost obyvatel je opravdu dobrá, proto nevydáváme ani zpravodaj. Navíc tři čtvrtiny domácností mají kabelovou televizi, kde je čtyřiadvacet hodin vysílána textová smyčka a šestkrát denně obrazové zpravodajství,“ vyzdvihl informovanost Ženklavských starosta Miroslav Drozd.

Kateřinice mimo rozhlas a tzv. občasník využívají webových stránek obce, na jejichž zintenzivnění pracují.

„Nejstandardnější způsob je úřední deska a obecní rozhlas. Využíváme vývěsní a plakátovací plochy a internetové stránky. Pokud je lidem co říct, vyjde i občasník,“ shrnul předávání informací mošnovský starosta Roman Máca.

Ve Skotnici používají klasické formy, jako je rozhlas, zpravodaj a vývěsky, i na netradičních místech. Co tři měsíce se koná neformální setkání zastupitelů s občany a v podstatě na každém kulturním a sportovním podniku dostanou občané informace o následujících akcích. „Pro mimořádná rychlá sdělení používáme tzv. bleskovky, což jsou tištěné informace na menším formátu než zpravodaj s daným logem, aby nezanikly mezi reklamními letáky,“ uvedla starostka Anna Mužná, která navíc třiceti procentům občanů zasílá i krátké textové zprávy.

Podle potřeby je v Petřvaldě vydáván zpravodaj, jinak je nejčastěji k předávání informací využíván místní rozhlas.

Pravidelně k prvnímu dni v měsíci vychází podle slov starosty Zdeňka Vajdy zpravodaj v Závišicích a mimo místní rozhlas jsou hojně využívány internetové stránky. Přestože patřily k nejlepším, dostanou do vánočních svátků novou podobu.


    [Top]    


V Petřvaldíku se proinvestovaly v letošním roce statisíce korun

Nová fasáda kaple, to je jedna
 z konkrétních investic do zkrášlení maličké
obce Petřvaldík. Investovalo se také
do požární zbrojnice či nových chodníků.

Foto: David Macháček

P e t ř v a l d í k  (ili) - Petřvaldík se svými zhruba 220 obyvateli je místní částí Petřvaldu. Přestože má tzv. osadní výbor, nikdo z obce se do zastupitelstva Petřvaldu neprosadil. Počet obyvatel Petřvaldíku stoupl po dokončení domu s pečovatelskou službou.

V letošním roce se započalo s první etapou výstavby chodníku, který vede napříč celou obcí. Druhá etapa by měla být dokončena v následujícím roce. „Nechali jsme v Petřvaldíku opravit obecní cestu, novou střechu včetně krovů na hasičské zbrojnici, spolu s odvodněním přilehlých prostorů a položením zámkové dlažby, a přestože je místní kaple církevním majetkem, vyčlenili jsme z rozpočtu dvě stě tisíc na opravu fasády,“ vyjmenoval letošní akce petřvaldský starosta Vojtěch Myška. Poukázal i na skutečnost, že jakmile se začalo s opravou komunikace, občané se sami pustili do příjezdů k vlastním domkům a obec prohlédla. Obec v současné době nabízí k odprodeji místní kulturní dům se snahou přebudovat jej na bytové jednotky.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.