Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hlaváčová s Kostkou přivezou Smíšené pocity

K o p ř i v n i c e (dam) - V pondělí sedmadvacátého září večer bude zahájen další cyklus divadelního předplatného. Hned v úvodu navíc dramaturg Jiří Cachnín chystá pro kopřivnické vyznavače Thálie opravdovou lahůdku v podobě výborně obsazené komedie Smíšené pocity. Konverzační komedie o vztahu stárnoucích přátel Christině a Hermanovi je naplněna laskavým a přesně mířeným humorem, ale autor do jejího textu vložil také velkou dávku emocí a porozumění lidskému osudu a vše nechává vyvrcholit překvapivou pointou. „Je to hra, která svým zaměřením potěší především diváky střední a starší generace, ale to neznamená, že mladí by si v představení nenašli své,“ myslí si dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.

Smíšené pocity napsal newyorský autor Richard Baer. Absolvent Yale se prosadil především jako televizní scenárista a na svém kontě má přes dvě stovky scénářů včetně několika dílů i u nás velmi populárního seriálu M.A.S.H. Komedie, kterou uvidí kopřivničtí diváci, měla na Broadwayi premiéru před jedenácti lety a od té chvíle stihla obletět svět. S velkým úspěchem se hrála například také v Německu a Rakousku, kde ji divadla nepřetržitě uváděla čtyři roky.

Premiéra české inscenace pod hlavičkou Umělecké agentury J. Svobodové proběhla v říjnu loňského roku a hra byla vřele přijata nejen diváky, ale také uměleckou kritikou. Představení nastudoval populární režisér a herec Luděk Munzar a ke spolupráci si přizval známé herecké tváře. Roli Christine si zahraje Jana Hlaváčová, druhou hlavní postavu Hermana ztvární Petr Kostka, Ralpha ztělesňuje Jaroslav Satoranský a čtveřici uzavírá Chuck Ladislava Hampla. Už jen jména herců jsou zárukou vynikajících výkonů. To, že se jich divák skutečně dočká, dokládá konec konců také cena Thálie, kterou si právě za roli Hermana vysloužil Petr Kostka.

Začátek představení ve velkém sále kulturního domu je tradičně stanoven na půl osmou večer.


    [Top]    


Příznivci jazzu se mohou těšit na trumpetistu Laca Decziho

K o p ř i v n i c e (dam) - Necelý měsíc zbývá do chvíle, kdy v Kopřivnici vystoupí legendární jazzový trumpetista Laco Deczi. Interpret známý svým dynamickým pojetím jazzu se narodil v roce 1939 ve slovenském Bernolákovu. Z rodného Slovenska se Laco Deczi odstěhoval do Brna, kde na sebe poprvé výrazně upozornil. V šedesátých letech odešel do Prahy, kde roku 1967 založil skupinu Cellula New York, se kterou hraje dodnes. Koncem osmdesátých let Deczi emigroval a v Německu a později v Americe vydal několik desek. Dnes žije v USA, ale koncertuje po celém světě. Do České republiky a na Slovensko se však velmi často vrací.

Jazzovými experty bývá Deczi považován za hudební samorost, který si nic nedělá z konvencí hudebního průmyslu. Svůj hráčský talent Deczi využívá nejen v jazzu kořeněném latinskoamerickými vlivy nebo rockem, ale má na svém kontě také projekt spadající do žánru klasické hudby. V Kopřivnici bude Laco Deczi s kapelou Cellula New York koncertovat 22. října.


    [Top]    


V Noře zahraje opět po roce DJ SpaceshipGod

K o p ř i v n i c e (dam) - V pátek i sobotu nabídne Nora Café svým návštěvníkům notnou dávku muziky.

V pátek bude tón udávat Milan 105 kg Krajčí a jeho populární World Beat. Sobota bude patřit taneční muzice a akci nazvané London Electro Night. Téměř přesně po roce se do Kopřivnice vrací DJ SpaceshipGod. Zkušený profesionál, který má vlastní label a taneční muzice se věnuje zhruba patnáct let, bude své electro spouštět okolo půlnoci. Ještě před ním se ale mohou návštěvníci Nory těšit na muziku místního Sandoze a Reynoka, závěr pak bude patřit DJ Forestovi.


    [Top]    


V Příboře dnes zahajují výstavu Hommage á Sigmund Freud

P ř í b o r (dam) - Dnes v podvečer bude v refektáři Muzea v Příboře zahájena výstava Hommage á Sigmund Freud. Skupina Stir Up a hosté bude vystavovat fotografie pořízené na konci května v rámci prvního ročníku Freudova folklorního festivalu. „Oslovila jsem několik fotografů z Příbora a okolí, aby událost zdokumentovali. Každý se na ni podíval trošku jinýma očima a v jejich fotografiích je jasně viditelný autorský rukopis,“ tvrdí Marie Šupová z pořádající Společnosti Sigmunda Freuda. Výstava bude doplněna stručnými informacemi o činnosti společnosti a také samotné osobnosti zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Otevřena bude do osmadvacátého listopadu.


    [Top]    


Děti čekají další hvězdy z televize

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř vyprodaný sál čekal minulou sobotu na jevištní podobu televizního pořadu Kouzelná školka s Magdalenou Reijfovou a skřítkem Františkem. Některé rodiče překvapila cena vstupného. „Toto představení organizovala externí agentura, a proto bylo vstupné také vyšší,“ vysvětlila Dagmar Rysová z kulturního domu. Na dětské diváky čekají také další pořady. Hned v říjnu mohou vidět další televizní osobnost Dádu Patrasovou, o měsíc později je čeká divadelní pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký a v únoru třeba setkání s Jů a Hele.


    [Top]    


Zastupitelé budou rozhodovat o způsobu provozování kultury

K o p ř i v n i c e (dam) - O tom, jak bude v příštích letech vypadat provozování místního kulturního domu, mají dnes rozhodovat kopřivničtí zastupitelé. Rada města, která se problematikou zabývala již před časem, doporučila nejvyššímu orgánu města vybrat z pěti předložených variant. Dalším provozováním kulturního domu se zabýval i speciální seminář, ten měl politikům pomoci v rozhodování, neboť verdikt by měl padnout ještě v září. „Bylo to radními avizováno a navíc to cítím jako nejzazší termín. Budeme potřebovat čas na přípravu výběrového řízení a také předání objektu případnému novému provozovateli,“ tvrdí vedoucí odboru školství, kultury a sportu kopřivnické radnice Radomíra Michálková.

V zásadě budou zastupitelé rozhodovat o tom, zda bude kulturní dům i nadále provozovat obchodní společnost, nebo zda jej město chce vést jako příspěvkovou organizaci. V případě první varianty je pak mezi možnostmi pokračování spolupráce se stávajícím provozovatelem firmou Ludvík Moravia, založení komerční společnosti ze sta procent vlastněné městem a nebo hledání jiného soukromého provozovatele. Soukromým společnostem by pak město prostřednictvím dotace nebo zadáním veřejné zakázky postytovalo peníze na kulturní činnost a fungování objektu. Plnou kontrolu nad provozováním kulturního domu by pak zastupitelé získali, kdyby rozhodli pro variantu příspěvkové organizace, nebo dokonce provozování kulturního domu přímo organizační složkou radnice.

Podle Michálkové není zpracována žádná studie, která by hodnotila jednotlivé varianty z ekonomického pohledu. Při hodnocení výhodnosti jednotlivých možností tak radnice vychází z ročního vyúčtování dotací pro Ludvík Moravia a odhadů. „Příspěvková organizace je z hlediska kontroly pro město daleko průhlednější, ale pravděpodobně také dražší. Zcela totiž zmizí dravost podnikatelského subjektu. Předpokládáme, že asi z třiceti procent si Ludvík Moravia sežene zakázky jinde, a to znamená, že o těchto 30 procent by byla příspěvková organizace méně produktivní,“ nechala se slyšet Michálková. Podle místostarosty Zdeňka Krajčíra převládá mezi místními politiky chuť zachovat stávající model provozování kulturního domu. „Rozhodně ale musíme vyhlásit výběrové řízení, ze kterého nový provozovatel vzejde,“ připomněl místostarosta povinnost stanovenou zákonem.


    [Top]    


Dokumenty přihlášené na Kafku projdou předkolem

K o p ř i v n i c e (dam) - Osmého a devátého října se Kopřivnice už poosmé v řadě stane cílem lidí z okruhu regionálních televizních studií. Na další ročník přehlídky Kafka se chystá celkem dvacet tuzemských studií a devět televizí ze Slovenska. Během pátku a soboty se tradičně utkají v pěti soutěžních kategoriích - zpravodajství, reklamě, dokumentární tvorbě, publicistice a také v odlehčené Kafce s úsměvem.

Stejně jako vloni i letos pořadatelská Kabelová televize Kopřivnice zvolila podzimní termín konání Kafky, přestože předchozí ročníky organizovala v jarních měsících. „Podzimní termín se nám jeví vhodnější nejen z hlediska vytížeností televizních studií, ale také proto, že v tuto dobu probíhá Měsíc česko-slovenské kulturní vzájemnosti a ve spolupráci s ministerstvem se nám podařilo naši přehlídku zařadit do tohoto rámce,“ řekl ředitel KTK Jan Bittner. Kafka, kterou dotací podporuje krajský úřad a také kopřivnická radnice, bude stejně jako v minulých letech probíhat v kopřivnickém kině Puls a přilehlých prostorách. Nejvýznamnější změnou oproti předešlým letům bude zavedení předvýběru v kategorii dokumentů. „Tato sekce byla mnohdy velmi dlouhá a některé z příspěvků nedosahovaly takových kvalit, aby zaujaly celý sál. Nakopírujeme dokumenty na kazetu a zašleme je porotcům, aby vybrali pouze ty kvalitnější snímky, které pak budou zařazeny do soutěžní projekce,“ vysvětlil Bittner a dodal, že v letošním roce je přihlášeno 25 dokumentů, což by znamenalo projekci v délce šesti hodin. Ušetřený čas hodlají organizátoři věnovat seminářům a diskuzním setkáním s porotou. „Připravili jsme také seminář k problematice televizního vysílání za účasti odborníků z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání,“ informoval Bittner. Jednotlivé soutěžní bloky bude možné kompletně sledovat při velkoplošných projekcích v sále kina Puls, nejlepší snímky z jednotlivých kategorií se po přehlídce objeví i ve vysílání KTK.


    [Top]    


Umělecká škola oslavuje padesátiny výstavou

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítra odpoledne bude v podkrovní výstavní síni Muzea Fojtství zahájena výstava prací žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Výstava by měla představit výtvarný obor v celém jeho rozpětí tvorby. Vystavovat budou děti od předškolního věku až po osmnáctileté připravující se ke zkouškám na vysoké školy a k maturitě. „Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout širokou škálu výtvarných technik plošných i prostorových prací,“ slibuje ředitel školy Zdeněk Babinec, který je sám aktivním výtvarníkem. Některé rozsáhlejší výtvarné projekty z poslední doby návštěvníkům připomenou alespoň fotografie. Výstava má připomenout také historii školy, která právě před padesáti lety a jedním dnem zahájila svou činnost, nejdříve jako pobočka příborské umělecké školy a posléze jako samostatný subjekt. K vidění proto budou i fotografie dokumentující život školy a její starší kroniky. Výtvarný obor je nejmenším oborem na škole a v průměru jej ročně navštěvuje asi 150 žáků. Každoročně někteří žáci odcházejí studovat na umělecké školy. Také v soutěžích se zdejším mladým výtvarníkům daří, k posledním úspěchům patří titul laureáta, tedy nejvyšší ocenění za výtvarný projekt, tradiční soutěže vyhlašované ministerstvem školství.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.