Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Úřad letos eviduje méně absolventů škol bez práce

K o p ř i v n i c e (dam) - Méně absolventů škol než v minulých letech se letos zapsalo do evidence kopřivnického úřadu práce. Od konce maturitního období do poloviny září zaevidovali úředníci sto dvacet tři bývalých studentů a učňů.

„Během první poloviny září bylo zaevidováno devětatřicet absolventů a další už neočekáváme. V této poslední vlně se nechávali zapisovat absolventi škol, kteří nebyli přijati ke studiu na vyšších stupních škol nebo si dodělávají maturity v zářijovém termínu,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr. Podle jeho slov není sice situace na místním trhu práce nijak růžová, ale také nenaplňuje katastrofické scénáře. Devatenáct set šedesát tři lidí bez práce představuje míru nezaměstnanosti ve výši 13,40 procent, a to je stále pod celookresním průměrem. „Také počet absolventů v naší evidenci je jeden z nejnižších v okrese, takové Bílovecko a Novojičínsko je na tom výrazně hůř,“ potvrdil Petr.

Počet čerstvých absolventů škol, kteří hned skončili mezi nezaměstnanými, je letos nižší než v minulých letech. „Klesající počet absolventů v evidenci je trend, který trvá již několik let. Čím dál víc mladých lidí pokračuje ve studiu na vyšších a vysokých školách. Řada jich také využívá možnosti a cestuje do zahraničí na různé au pair pobyty,“ tvrdí Zdeněk Petr. Celá řada absolventů navíc podle jeho slov nemá problém najít uplatnění. Mezi zaměstnavateli je už dlouhodobě hlad především po absolventech strojírenských oborů. Dost mladých lidí v sezoně najde práci také v oblasti služeb.

Zaměstnávat absolventy se podle Petra dařilo dobře také díky tomu, že zaměstnavatelé mohli čerpat příspěvek úřadu práce na absolventskou praxi, z peněz aktivní politiky nezaměstnanosti byla vytvářena také místa pro odborné stáže. „Tyto možnosti trvají pouze do konce měsíce. Nový zákon o zaměstnanosti bude umožňovat pouze příspěvek na zřizování nových pracovních míst, tato podpora ale už nebude směřována pouze na úzkou skupinu absolventů,“ vysvětlil Petr. Tato legislativní změna by ale podle něj neměla znamenat žádné zhoršení možností uplatnění lidí čerstvě vyšlých ze škol. Pravděpodobné navíc je prý také to, že časem se objeví nové programy určené právě pro tuto cílovou skupinu.


    [Top]    


Za týden přijede prezident do Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Příští týden zavítá do Kopřivnice prezident České republiky Václav Klaus, který v rámci oficiální návštěvy převezme z rukou starosty Jiřího Tichánka čestné občanství města.

Celý slavnostní akt se uskuteční na náměstí Tomáše Garrigua Masaryka, kde je připraven od šestnácti hodin kulturní program, v rámci kterého zahraje městský dechový orchestr a MIS music Band Kopřivnice a chybět nebude ani taneční vystoupení dětí z místní základní umělecké školy Zdeňka Buriana.

Občany města chceme upozornit, že po slavnostním aktu se uskuteční autogramiáda Václava Klause. Pracovníci jeho kanceláře sdělili, že pan prezident bude podepisovat vlastní knihy a fotografie. S návrhem udělit čestné občanství prezidentu Václavu Klausovi přišel kopřivnický občan Bohuslav Ficek a starosta Jiří Tichánek jej přijal za vlastní a předložil ho radě a posléze zastupitelům ke schválení. Václav Klaus byl naposledy v Kopřivnici 18. ledna 1996 v rámci návštěvy Novojičínska.


    [Top]    


Zpřísnění povolování vyhrazených parkovacích stání

K o p ř i v n i c e (ili) - Nedostatek parkovacích míst ve městě si vyžádal i změnu režimu povolování vyhrazených parkovacích stání. Byly schváleny nejen zásady pro udělování povolení těchto vyhrazených parkovacích stání, ale i zajištění vlastnických vztahů k instalovanému dopravnímu značení.

„V minulosti jsme měli obrovské problémy s tím, že povolením vyhrazeného stání si žadatelé sami zajistili postavení svislé dopravní značky a vodorovné značení, a stali se tak jejich majiteli. V případě úmrtí jsme značení nemohli zrušit, to právo přecházelo na jejich dědice,“ přiblížil problémy vedoucí střediska komunikace firmy Slumeko, s. r. o., Vladimír Pustka. Proto město přistoupilo jednak ke zpřísnění podmínek pro povolení vyhrazených parkovacích stání a zároveň při schválení žádosti svislé a vodorovné dopravní značení pořizuje město, které tak zůstává v jeho majetku. V případě jakékoli změny pak může deinstalaci samo realizovat.

Systém zároveň umožňuje, aby majitelé starších žádostí přistoupili na nové podmínky. „Můžou si s námi sjednat dohodu o údržbě a správě. V mnoha případech se setkáváme s tím, že stará vyhrazená místa mají nefunkční a z hlediska platné vyhlášky i nevyhovující dopravní značení,“ upozornil na problém, který jsou majitelé těchto značení povinni uvést do souladu s platnou vyhláškou, Vladimír Pustka.

V současné době je evidováno zhruba šest desítek vyhrazených stání. Do roku 2002 se počet žádostí pohyboval kolem pěti ročně, v následujícím roce bylo vyhověno jedné žádosti a v letošním roce jsou kladně vyřízeny žádosti dvě.

Zpřísněné podmínky pro povolení vyhrazených parkovacích stání toto umožňují pouze osobám tělesně postiženým, které jsou držiteli průkazu ZTP-P a jsou plně odkázány na invalidní vozík. „Z počátku z toho byla určitá nevole, ale musel se udělat zásadní řez, protože vyhrazených parkovacích stání bylo opravdu hodně a každým rokem přibývaly další žádosti,“ odůvodňoval Pustka přijetí nepopulárního zpřísnění.


    [Top]    


Sochu znázorňující Emila Zátopka odhalila jeho žena

Dana Zátopková odhalila v sobotu sochu
znázorňující jejího manžela,
kterou zhotovil akademický sochař
Karel Lenhart.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - V sobotu 18. září se konal již druhý ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka věnovaný odkazu slavného kopřivnického rodáka u příležitosti jeho nedožitých narozenin. Součástí připraveného doprovodného programu byl i ‘Lidový běh’, jež se uskutečnil v rámci cyklu ‘Běháme pro zdraví s VZP ČR’. Tento běh absolvovalo dvaačtyřicet účastníků, nejmladší byla tříletá Lucinka Hruškovská a nejstarší Josef Šmahlík, bývalý učitel tělocviku a velký obdivovatel Emila Zátopka.

V expozici věnované manželům Zátopkovým odhalila Dana Zátopková sochu představující jejího manžela Emila. Autorem je akademický sochař Karel Lenhart. Sochu darovali městu manželé Jalůvkovi z Olomouce, kteří tak splnili přání autora díla, jenž si přál, aby se socha dostala do síně připomínající sportovní úspěchy olympionika a legendárního běžce Emila Zátopka.


    [Top]    


Školáci chválili či kárali řidiče za způsob jízdy

Děti ze základních škol předávaly
zastaveným řidičům medaile,
chválící červené a černé kárající.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek v dopoledních hodinách v rámci akce Programu Evroského týdne mobility a Evropského dne bez aut probíhalo měření rychlosti projíždějících vozidel ulicí Čs. armády.

Příslušníci Policie ČR zastavovali vozidla a žáci z místních základních škol je odměňovali medailemi, které vyrobily děti z mateřských škol. Školáci medaile předávali řidičům se slovy, že jeli moc rychle, i když vědí, že tady chodí denně do školy, nebo je pochválili, že jezdí podle předpisů.

Po dobu akce jela většina řidičů předepsanou rychlostí. Jen dva ze zastavených překročili rychlost. Radar naměřil prvnímu z nich šedesátku a druhému sedmdesátikilometrovou rychlost. Za dvacetikilometrové překročení rychlosti potrestal policista řidiče blokovou pokutu ve výši jednoho tisíce korun.

Policisté při každém zastavení vozidla kontrolovali doklady i technický stav auta. Mezi kontrolovanými řidiči se našel jeden, jehož vozidlo nesplňovalo technický stav. Tento přestupek s ním řešil na místě policista, což se řidiči nelíbilo, a začal před dětmi příslušníkům nadávat tak hlasitě, že i lidé, kteří procházeli kolem, jej napomínali, aby se zklidnil.


    [Top]    


Mobilní telefony dětí se staly rušivým elementem v době letních rekreací

K o p ř i v n i c e - Tečku za letošní dětskou rekreaci udělalo vedení domu dětí a mládeže při závěrečném hodnocení. Zatímco letní sezona proběhla bez úrazů a komplikací, fenomén současné doby zvaný mobilní telefon narušil nejeden hladký průběh tábora.

„Zhruba v jedenáct hodin večer se mi rozezvučel telefon, v kterém mi žena začala spílat, že jejímu dítěti je ve stanu špatně a nikdo se o ně nestará,“ podělila se o svůj první nepříjemný zážitek hlavní vedoucí tábora na Kletné Eva Müllerová. To, že dítě raději zavolalo domů, než by na svůj stav upozornilo zdravotnici nebo svého oddílového vedoucího, brala matka jako selhání dozoru. Stejně jako v případě dívenky, které se spustila ve spaní krev z nosu.

Kuriozitou byl pak případ babičky dožadující se zjištění důvodu, proč se vnuk pravidelně nehlásí. „Pokud mobil ztratil, tak mu ho laskavě pomozte najít, pokud ho má jenom vybitý, tak se postarejte o jeho zprovoznění,“ dávala instrukce vedoucí na dálku. Neproběhl turnus, aby se v něm problém s mobilními telefony nevyskytl.

Nepříjemnosti telefonát způsobil i zcela opačným způsobem. Otec v době večerního opékání špekáčků považoval za nutné informovat malé dítě o tom, že právě odvezl jeho maminku do nemocnice. „Mobilní telefony jsou opravdu na táboře rušivým elementem, a to zcela pomíjím jejich ztrácení a následné hledání. Například ve Francii je jejich používání na táboře nepřípustné a my o zákazu rovněž uvažujeme,“ uvedla ředitelka domu dětí a mládeže Eva Müllerová, „navíc při jejich dobíjení některé děti nerespektují zákaz manipulace s elektrickými zásuvkami, což je hrubé porušení bezpečnostních předpisů.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.