Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


The Backwards navodí atmosféru éry Beatles

K o p ř i v n i c e (dam) - Atmosféru koncertu nejslavnější kapely všech dob si mohou vychutnat všichni, kdo zítra večer vyrazí do kopřivnického kulturního domu. Slovenští The Backwards jsou kapelou, která patří k nejlepším Beatles revivalů světa, což potvrdili už dvakrát vítězstvím na prestižním Beatlefestu v New Yorku.

Začátky kapely sahají do roku 1995, kdy košická kapela začala první pokusy se svou autorskou muzikou. Když byli upozorněni na podobnost hlasových dispozic se slavnými Beatles, začala kapela svůj repertoár upozaďovat a stále častěji hrála právě písně Brouků. Rok po svém vzniku už kapela vystupovala veřejně. Skutečný raketový start jejich kariéry ovšem znamenalo až vítězství na již zmíněném Beatlefestu v New Yorku roku 1998. Po návratu začali The Backwards koncertovat velmi často a přijali také nabídku účinkovat v muzikálu Beatles na bratislavské Nové scéně. S jevištním ztvárňováním slavné liverpoolské skupiny mají The Backwards ovšem daleko větší zkušenosti. Před třemi lety totiž účinkovali v pražské hudební revue ‘Brouci - Evangelium podle Beatles’ a vloni také na scéně ostravského Národního divadla v tanečním projektu Beatles. Kromě toho The Backwards velmi často koncertují v České a Slovenské republice, ale vyjíždějí i na zahraniční turné. Dělali také předkapelu české bigbeatové legendě Olympic při jejich turné na oslavu čtyřiceti let existence.

Podle The Backwards je řada kapel, které jsou schopny kvalitně nastudovat repertoár Beatles, oni však ve svém snažení jdou ještě dál. Hlavní ctižádostí slovenské skupiny je zachycení výrazu, zvuku a ducha hudby. Jejich tajemstvím je pozornost pro každý detail. Každá harmonie, akordová změna, perkuse či orchestrální part a mnoho dalších detailů musí v písni zaznít, aby bylo dosaženo dokonalé iluze živého vystoupení The Beatles. K dokonalé zvukové věrnosti přispívá nejen zabarvení hlasů členů kapely, ale také fakt, že hrají na totožné nástroje jako jejich vzory. Autentičnost jejich zvuku dokonce potvrdila manželka George Harrisona, která byla přítomna newyorskému vystoupení The Backwards. Kromě zvukové otázky věnují členové kapely velkou pozornost také image a kostýmům.

Dalibor Štroncer (kytara, zpěv), Miroslav Džunko (basová kytara), František Suchánek (kytara) a Daniel Škorvaga (bicí) mají na repertoáru zhruba sedm desítek písní Beatles ze všech jejich řadových alb, a hrají dokonce i songy vydané až na Beatles antalogy. Začátek koncertu je v půl osmé večer.


    [Top]    


Na Noráckém plese budou letos hledat svou superstar

K o p ř i v n i c e (dam) - Absolutní novinku chystají pořadatelé na sobotní IV. Norácký nezávislý ples. V rámci programu se totiž pokusí najít novou Noráckou superstar. „Sestavili jsme speciální živý Karaoke band a osmička přihlášených soutěžících si s jeho doprovodem zazpívá před publikem jednu ze tří určených písní,“ prozradil Lukáš Lešinský z klubu Nora. Adepti Norácké superstar si budou moci vybrat mezi Sladkým mámením Heleny Vondráčkové, Černými anděly kapely Lucie a populární písně Po schodoch z repertoáru Richarda Müllera. O vítězi pěveckého konkurzu rozhodnou hlasováním samotní návštěvníci plesu a ten se může těšit na volnou vstupenku na všechny akce Nory pro celý letošní rok. Je dokonce možné, že celý průběh Norácké superstar bude zachycen také na CD.

Celý ples bude uvádět Milan ‘105 kg’ Krajčí, který se bude kromě toho s místní DJ Shankou střídat v obstarávání muziky. Vstup na ples bude již tradičně ve společenském oděvu. Ti, kdo dorazí v maskách, zaplatí nižší vstupné. Kromě hudby, tomboly a pestré nabídky pití a jídel budou na plese k vidění taneční vystoupení. Naopak casino známé z minulých ročníků letos z nabídky vymizí. Začátek akce situované do speciálně vyzdobeného CO krytu pod kulturním domem je ve dvacet hodin.


    [Top]    


Nová expozice ukáže návrhy obálek pro knihy a časopisy

Š t r a m b e r k (dam) - V sobotu odpoledne bude ve štramberském Muzeu Zdeňka Buriana zahájeno další dějství rozsáhlé výstavy připomínající osmdesáté výročí ilustrátora a malíře Gustava Kruma. Po první části výstavy věnované Krumově komiksové tvorbě se tentokrát expozice zaměřila na knižní a časopisecké obálky. Nyní se ovšem Gustav Krum bude muset o výstavní plochu podělit také se slavnějším kolegou Zdeňkem Burianem. „Velkou část expozice tvoří obálky z knih meziválečného nakladatelství Josef Richard Vilímek, které se věnovalo především literatuře pro mládež,“ řekl autor výstavy Aleš Durčák s tím, že na výstavě budou k vidění originály návrhů obálek pro knihy autorů dobrodružných knih, jako byli Cooper, Kipling nebo Dumas.

Většinu Krumovy části expozice budou tvořit obálky pro knihy Karla Maye. „Zatímco knižní obálky uvidí návštěvníci výstavy většinou v originálech, obálky časopisů už většinou jako kopie či přímo na dobových výtiscích, originály a skici se totiž bohužel nezachovaly,“ vysvětli Durčák. Ten materiál pro vytvoření expozice získal především v pražském Památníku národního písemnictví a v případě tvorby Gustava Kruma přímo v autorově archivu. „Mnohé věci, které zde budou k vidění, ještě nebyly vystaveny. Dá se opět říci, že pro vyznavače romantiky a dobrodružství bude výstava rájem,“ slíbil Aleš Durčák.


    [Top]    


Acoustic Impact nadchl publikum

Barevný koncert plný vášně, improvizace
a muzikantského umu. Takové bylo
vystoupení táborského kvarteta
Acoustic Impact v Nora Café.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V komorní atmosféře a před nevelkým publikem koncertovala minulý pátek v Nora Café táborská formace Acoustic Impact. Energií a invencí nabitá muzika stejně jako vynikající hráčské umění všech členů kapely ovšem udělaly z jejich vystoupení nevšední zážitek.

Kapela, která v současnosti připravuje materiál na další nahrávku, ve svém osobitém projevu kombinuje prvky jazzu s temperamentem španělského flamenca. Zdejší publikum koncert oslovil do té míry, že nechtěli Acoustic Impact pustit z pódia a vynutili si improvizační tečku, ve které skupina dokázala zúročit také svou znalost klasické i filmové hudby.
 
 
 
 


    [Top]    


Kaťákem bude znít hudba

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnický Katolický dům zítra v osmnáct hodin nabídne divákům hudebně zábavný pořad Láska brány otevírá. Komponovaný program složený z operetních a muzikálových melodií proložených tancem a mluveným slovem představí sólisty operety Národního divadla moravskoslezského Janu Hošťákovou, Jana Drahovzala, Petra Millera a další. O hudební doprovod se postarají členové orchestru opavského Slezského divadla a průvodci večerem budou členové tamní činohry Alena Bastlová a František Štěpán.

O den později ve stejný čas se na pódiu Katolického domu objeví jaroměřská skupina Naděje s koncertním programem Vzpomínka na Velikonoce.


    [Top]    


Koncert Brass 6 nabídl opravdu silný zážitek

Členové brněnského žesťového sexteta
při kopřivnickém koncertu publiku
dokazovali svou hráčskou virtuozitu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen skladby napsané přímo pro žesťový soubor, ale třeba také slavnou Bachovu Toccatu d moll původně určenou varhanům přednesl kopřivnickému publiku brněnský sextet Brass 6.

Předposlední koncert letošního ročníku Kruhu přátel hudby nabídl nejen barokní muziku, ale také soudobou hudbu, interpretaci svých skladeb v publiku naslouchal například skladatel Pavel Staněk a řada přišla také na skladby spíše populárního ražení. Špičkovou interpretaci klasiky si budou místní milovníci hudby moci vychutnat ještě 12. května, kdy proběhne odložený koncert kytaristy Štěpána Raka.
 
 
 


    [Top]    


Krátce

Čtveřice studentů středních a vysokých uměleckých škol se zítra večer představí na koncertu v refektáři příborského muzea. Trumpetistu Petra Štěpána, houslistu Petra Pukovce, hobojistku Hanu Šedivou a houslistku Danielu Pukovcovou doprovodí trojice klavíristek z řad pedagogů Ostravské univerzity a Janáčkovy konzervatoře. V programu, který spojí kvarteto mladých příborských umělců, zazní skladby starých mistrů, romantická hudba, ale i současní autoři. Začátek komorního koncertu je plánován na sedmou hodinu večerní.

S jarním koncertním programem se v sobotu 17. dubna o půl osmé večer představí známý Swingový orchestr Bedřicha Pukovce. Vynikající orchestr pod vedením Zdeňka Pukovce nastudoval repertoár, ve kterém bude prostor také pro sólisty. Posluchači se mohou těšit na zpěváka Mořice Jurečku, trumpetistu Romana Buchala či vokální trio Melody girls. Hostem večera bude vítězka televizní soutěže DoReMi Silvie Lehnertová z Frenštátu pod Radhoštěm.

Novojičínský klub Galerka bude zítra od dvaceti hodin hostit osobnost české alternativní scény. Vladimír Václavek bude koncertovat jen sám se svou kytarou.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.