Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dvě stě tisíc navíc prý kulturnímu domu nestačí

K o p ř i v n i c e (dam) - O dvě stě tisíc navýšili zastupitelé účelový příspěvek na provoz kulturního domu a zajištění kulturně-osvětové činnosti v jeho útrobách. Příspěvek, který měl vyrovnat meziroční růst nákladů, je však podle ředitele firmy Ludvík Moravia, zajišťující chod kulturního domu, nedostatečný. Suma prý dostačuje pouze na pokrytí zvýšení minimálních mezd.

„Zvýšení nákladů jsme spočítali na 900 tisíc korun a tuto sumu jsme také po městě požadovali. Naším cílem je pouze pokrýt zvýšení cen těch služeb, které si u nás město objednalo smlouvou,“ tvrdí Lubomír Sazovský. Město se podle jeho slov smlouvou zavázalo platit minimální mzdy zaměstnanců, náklady na energie, nákup některých pořadů a další náklady.

To však s odkazem na znění smlouvy odmítá Zdeněk Krajčír, místostarosta zodpovědný mimo jiné za oblast kultury ve městě. „Město se nezavázalo, že bude hradit tyto náklady. Smlouva hovoří pouze o tom, že příjemce příspěvku je oprávněn jej použít například na financování minimálních mezd, úhrady spotřebovaných energií, část telefonních účtů, proškolování pracovníků a další. Záleží i na firmě, jakým způsobem možnosti, které smlouva otvírá, použije. Ale nikde není psáno, že město je povinno kompletně platit minimální mzdy nebo energie,“ řekl Krajčír.

Lubomír Sazovský hájí požadavky tím, že nemůže ovlivnit růst nákladů. „Nebyl jsem to já, kdo zvedl minimální mzdu, DPH ani ceny energií, ale musím na to reagovat. Jsem schopen bez problémů obhájit každou korunu, kterou na městě žádám, a to má možnost dokonalé kontroly jejich čerpání,“ řekl Sazovský rozladěný tím, že radní ani zastupitelé přes jeho opakované nabídky nevyužili možnosti uspořádat seminář, na kterém by mohly být požadavky firmy Ludvík Moravia obhájeny.

Podle Krajčíra nebylo možné seminář uspořádat z důvodu časového presu, ale přiznal, že Sazovský mohl být přizván k jednání rady o tomto bodu. Navýšení příspěvku o dvě stě tisíc korun přitom nemusí být konečné, další jednání si na zastupitelstvu přáli komunisté. „Jednat budeme. Zatím jsme se nesešli jen proto, aby si kolegové mohli pořádně prostudovat složité smlouvy mezi městem a firmou Ludvík Moravia.

To, zda bude příspěvek opětovně navýšen, ale nejsem schopen říci. O tom rozhodují kolektivní orgány města, nikoliv já sám,“ nechal se slyšet místostarosta Krajčír. Výše příspěvku je prý také důsledkem toho, že město se snaží najít veškeré možné úspory jak na radnici samotné, tak v příspěvkových organizacích a také subjektech, se kterými spolupracuje. Sazovský však tvrdí, že levněji už kulturní dům provozovat neumí. „Rozhodně nerozhazujeme a řada našich zaměstnanců dělá i čtyři funkce najednou. Myslel jsem, že naši snahu město ocení. Garantuju, že pokud bude chtít město kulturní dům provozovat samo, bude ho to stát daleko víc než dnes,“ prohlašuje Sazovský.

V rámci jednání v dalších týdnech a měsících se bude hovořit také o dalším modelu provozování kulturního domu ve městě. „Město hodlá zadat zpracování studie provozování celého kulturního domu včetně analýzy současného stavu. Neznamená to, že bychom nebyli spokojeni s úrovní kultury, ta je vynikající, ale možná se nám podaří objevit nové finanční toky,“ poznamenal Krajčír s tím, že je jisté, že bude muset být vyhlášeno výběrové řízení na provozovatele KDK. Jasné vyřčení budoucích záměrů žádá také Sazovský, podle kterého je třeba v případě, že jeho firma bude muset kulturní dům opustit, intenzivně pracovat na předání veškerých smluv, dokumentace, revizí a také mnohého majetku.


    [Top]    


Cementárně schází poslední razítko

Š t r a m b e r k (dam) - Už jen chybějící stavební povolení je poslední administrativní překážkou vybudování nové cementárny pod Kotoučem. Ministerstvo životního prostředí totiž minulý týden potvrdilo tak zvané integrované povolení a zároveň zamítlo stížnost ekologů ze sdružení Dětí Země, které se proti rozhodnutí odpovědných krajských úředníků již podruhé odvolalo.

„Všechny potřebné dokumenty pro vydání stavebního povolení v nejbližších dnech předložíme na Stavební úřad ve Štramberku,“ řekl jednatel Lasselsberger CZ Luděk Šílený bezprostředně poté, co se dozvěděl o rozhodnutí ministerských úředníků.

Podle slov jeho mediálního zástupce investor doufá, že by stavební povolení mohl získat zhruba do dvou měsíců.

Rozhodnutí ministerských úředníků vítá také štramberská radnice, která projekt od začátku podporuje. Podle starosty Jana Sochy je ovšem vyhraná pouze bitva a ne celá válka o cementárnu.

„I kdyby se všechno maximálně urychlilo, potřebuje náš stavební úřad na rozhodnutí 72 dnů. To ovšem pouze v případě, že Děti Země se vzdají své snahy bezdůvodnými odvoláními vydání povolení zdržovat,“ nechal se slyšet Jan Socha, který kladné vyjádření ministerstva životního prostředí převzal přímo z rukou šéfa resortu Libora Ambrozka v rámci otevírání ostravské ČEZ Areny. Dalších obstrukcí ze strany Dětí Země se obává také Šílený. „Zůstává otázkou, zda jednotlivci zaštiťující se brněnským sdružením Děti Země, jejichž jednání vyvolává vážné pochybnosti o zájmech v pozadí, znovu věci nezablokují. Sdružení samotné po důkladném prostudování všech dokumentů, jak věřím, usoudí, že je problém vyřešen, a nebude dále prodlužovat realizaci akce,“ uvedl jednatel Lasselsbergeru. Podle mediálního zástupce cementářské společnosti Lasselsberger Tomáše Želazka začne stavba cementárny s nejmodernější technologií splňující přísná evropská nařízení bezprostředně po získání stavebního povolení a během následujících osmnácti měsíců by měla začít produkovat první cement. Investice ve výši 2,5 miliardy korun by měla přinést také zhruba 130 přímých a další stovky nepřímých pracovních míst.


    [Top]    


Ztráty si vyžádaly odvolání ředitelů nemocnic

O s t r a v a (ili) - Čtyři ředitelé nemocnic z Bílovce, Nového Jičína, Karviné-Ráje a Vítkova byli odvoláni na mimořádné schůzi Rady Moravskoslezského kraje 6. dubna za nesplnění nulového hospodářského výsledku za loňský rok. Výběrové řízení bude podle rady kraje vypsáno i na místo ředitele Slezské nemocnice v Opavě, který na svůj post rezignoval před časem sám. Ušetřeni odvolání zůstali pouze ředitelé nemocnic z Frýdku-Místku a Havířova, kteří se do funkcí dostali až ve druhé polovině minulého roku a nemohli nepříznivý výsledek hospodaření zvrátit, a ředitelé třinecké a krnovské nemocnice, jejichž hospodaření skončilo v plusové rovině.

Devět krajských nemocnic vytvořilo za minulý rok ztrátu ve výši 318,169 milionů korun, což je prakticky dvojnásobek ztráty z roku 2002, která dosáhla „pouze“ 141,6 milionů korun. „Pokud tento trend nezastavíme, tak by některé nemocnice musely být v budoucnu zavřeny,“ poukázal hejtman Evžen Tošenovský na skutečnost, že během tří let by se ztráty vyšplhaly na miliardovou částku.

„Nemocnice je velmi složitý organismus, který nemůže řídit rada kraje, ale kvalitní management.“ Že to jde, dokladoval hejtman na dvou případech nemocnic, kde se podařilo dosáhnout vyrovnaného hospodaření: „Mohou-li se tržně chovat komerční nemocnice, nevidím důvod, proč ne krajské.“

Radní Moravskoslezského kraje zarazil i postoj ředitelů nemocnic, kteří ani v době, kdy už věděli, že hospodářský propad se stále prohlubuje, nepožádali radu o přijetí a přednesení vlastní koncepce. Rada kraje uložila ředitelům sedmi akutních lůžkových zdravotnických zařízení, kteří skončili s minusovým hospodařením, aby přijali maximální úsporná opatření, která povedou k úplnému nebo částečnému krytí zhoršeného hospodářského výsledku.

Do doby, než budou uzavřena výběrová řízení, které náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Carbol odhadoval na dobu dvou měsíců, bude vedení nemocnic svěřeno do rukou náměstků ředitelů.


    [Top]    


Občané mohou již nyní žádat o vydání voličských průkazů

K o p ř i v n i c e (hod) - Termín voleb, kdy budeme volit čtyřiadvacet zástupců naší republiky do Parlamentu Evropské unie, se pomalu blíží. V celé unii budou volit občané od 10. do 13. června, v České republice to bude možné v pátek 11. a v sobotu 12. června. Hodiny zůstávají nezměněny, a to v pátek od čtrnácti do dvaadvaceti hodin a v sobotu od osmi do čtrnácti hodin.

Již nyní mohou občané, kteří budou v době voleb mimo své trvalé bydliště, požádat o vydání voličského průkazu. „O jeho vydání může požádat volič, a to do 27. května do šestnácti hodin na obecním úřadě podle místa svého trvalého bydliště. Žádost může podat osobně nebo písemně. Pokud chce požádat písemně, musí mít na žádosti úředně ověřený podpis,“ uvedla Jana Sopuchová, vedoucí odboru správního, která má volby na starosti.

V žádosti zároveň volič uvede, zda si voličský průkaz vyzvedne sám, nebo zda bude žádat o jeho zaslání na příslušnou adresu. Samotné voličské průkazy budou vydávány od 27. května. Voličský průkaz opravňuje voliče hlasovat v době voleb kdekoliv na území České republiky. Hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu mohou i občané jiného členského nebo kandidátského státu EU, ale jen v tom případě, pokud o zápis do seznamu voličů požádají příslušný obecní úřad, který je vede v evidenci obyvatel, a to do 2. května do 16 hodin. Musí prokázat, že zde mají trvalý nebo jiný pobyt a čestně prohlásit, že nebudou volit jinde než na území naší republiky. Zde pak mohou volit pouze kandidáty navržené politickými stranami v České republice,“ dodala Sopuchová.

Letos to bude na rozdíl od ostatních voleb jiné s vyhlašováním výsledků. Počítání hlasů může být zahájeno až poté, co budou uzavřeny volební místnosti v celé unii. Pro členy volebních komisí to bude znamenat, že počítat hlasy se budou pravděpodobně až v neděli 13. června po dvaadvacáté hodině.


    [Top]    


Katolický dům dostane zcela nový kabát

Katolický dům minulý týden obalilo lešení,
budova prochází rekonstrukcí,
která výrazně promění její tvář.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Novou vizáž dostane kopřivnický Katolický dům. V rámci oprav,

s jejichž realizací bylo započato na začátku minulého týdne, dostane budova nejen kompletní novou omítku, ale daleko reprezentativnější má být také její označení a okolí. „Kromě samotné budovy chceme v případě, že seženeme prostředky, začít také s úpravou parku v jejím okolí,“ prozradil šéf Katolického domu Marián Kálna. Rekonstrukce bude stát zhruba milion sto tisíc korun. Osm set tisíc se podařilo získat ze státního rozpočtu, sto padesáti tisíci přispěje město a zbytek zaplatí Katolická beseda.
 
 
 
 


    [Top]    


Velikonoční víkend s sebou přinesl vrtkavé počasí a přemíru alkoholu

K o p ř i v n i c e - Pro většinu národa Velikonoce skončily pondělní pomlázkou, ale pro křesťany nastala velikonoční doba, která trvá padesát dní do svátků „seslání Ducha svatého“, kdy se připomíná další událost. Ukřižováním a zmrtvýchvstáním totiž nic neskončilo. Apoštolové se v dalších čtyřiceti dnech setkávali se vzkříšeným Kristem. Při posledním setkání jim Kristus řekl, že ho již neuvidí, ale za deset dní dostanou zvláštní posilu - Ducha svatého. Bezvěrci je tato doba připomínána pořádáním škvařenice vajec.

A jaké byly letošní velikonoční svátky? V ničem se od ostatních nelišily - duchovní hodnota zcela ustoupila přemíře jídla a pití. V pátek a v sobotu se prodavačky u pokladen supermarketů ani na vteřinku nezastavily, a jak řekla jedna z nich: „Od rána jsem nemarkovala jeden jediný nákup, který byl pod tisícovku. V porovnání s Vánocemi se však kupuje daleko víc alkoholu.“

I vlastní šmarovačka se tak pro některé stala životu nebezpečnou záležitostí. „Kam jsem přišel, tam mně nalili,“ přiznal sedmnáctiletý mladík, který ze zdravotních důvodů v úterý absentoval se škole, „navíc všude jinou značku. Ani si nepamatuji, kolik jsem toho vypil, ale podle mašliček na tataru jsem toho obešel povícero.“

To mladším koledníkům obcházení spolužaček vyneslo plné igelitové tašky malovaných vajíček, čokoládových zajíců a spousty dalších laskomin. „Chodil jsem tentokrát s kamarádem a bratrancem. Loni jsem byl sám a napadla mě parta kluků, a co mi nesebrali, to schválně rozšlapali,“ jen nerad na nepříjemné setkání vzpomíná devítiletý Jakub, který s pomlázkou nezapomněl na své kamarádky, babičky a maminku se sestrou.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.