Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Informační centrum bude otevřeno denně

Městské informační centrum bude
od 1. května bude otevřeno denně, a tím se
také rozšíří možnost přístupu k internetu,
který využívají především studenti.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Na blížící se začátek turistické sezony se připravují pracovníci příspěvkové organizace Kulturní dům Kopřivnice. Jejího ředitele Vladana Jílka jsme se zeptali, co připravili pro letošní rok nového. „Hlavní změnou, kterou uvítají jak návštěvníci města, tak určitě i občané Kopřivnice, je rozšíření provozní doby informačního centra. Od 1. května budeme mít otevřeno i o svátcích, sobotách a nedělích, a to od osmi do šestnácti hodin. V pracovní dny zůstává provozní doba nezměněna od 7.30 do 17 hodin. Občané tak budou mít například možnost přístupu k internetu i o víkendech a svátcích. A když jsme u internetu, tak v rámci rekonstrukce informačního centra jsme rozšířili počet internetových stanic na tři a od května plánujeme i snížení cen za jeho poskytování,“ uvedl Jílek největší změnu pro letošní sezonu.

Informační centrum nabízí ve svých materiálech také tlumočnické a překladatelské služby, proto spolupracuje s agenturou, která kontaktuje své pracovníky ovládající požadovaný jazyk. „Na letošní rok jsme si naplánovali, že naše dvě zaměstnankyně udělají průvodcovské zkoušky, a získají tak oprávnění k průvodcovské činnosti. Připravujeme tematické okruhy Kopřivnicí a okolím pro školní výlety. Ty pak nabídneme školám po celé republice včetně služeb našich průvodců, kteří je těmito okruhy provedou. Uvažujeme, že bychom později tuto nabídku rozšířili i na skupiny dospělých osob,“ vysvětlil další z připravovaných záměrů ředitel.

Na vydávání nových propagačních materiálů v příspěvkové organizaci intenzivně pracují. „Obsahově je hotové propagační CD o Kopřivnici. Dále připravujeme novou turistickou mapu města a cykloturistické trasy. Ty děláme ve spolupráci s odborem školství, kultury a sportu. Jsou v nich zakresleny i nové cyklostezky, např. na Šostýně,“ doplnil Jílek. K větší propagaci města Kopřivnice připravují také články do tiskovin, publikací a rádií s celostátní působností. „Propagační články se objeví v českých i slovenských turistických průvodcích a katalozích. Taky jednáme o vydání reklamy ve čtvrtletníku Českých drah, který je dostupný ve všech vlacích na území ČR včetně mezinárodních,“ dodal Vladan Jílek.


    [Top]    


Radní schválili příspěvky na činnost, mladé členy a tradiční akce ve městě

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada na své březnové schůzi projednávala a doporučila zastupitelům ke schválení přidělení finančních prostředků na činnost občanských sdružení a organizací v oblasti volnočasových aktivit ve městě pro letošní rok. „V rozpočtu odboru školství, kultury a sportu je na letošní rok na tyto aktivity pamatováno částkou ve výši půl milionu korun. Devadesát osm tisíc korun je doporučeno přiznat občanským sdružením v oblasti sportu a kultury, které realizují nadstandardní akce. Mělo by se jednat především o pořádání soutěží, turnajů, přehlídek a dalších akcí pro veřejnost,“ doplnil místostarosta Milan Bureš.

Odbor školství, kultury a sportu doporučil rozdělit čtyři sta dva tisíc korun občanským sdružením v oblasti volnočasových aktivit, a to podle počtu členů do devatenácti let. Tato částka vychází z příspěvku ve výši sto padesáti korun na jednoho člena mladšího devatenácti let.

Na dotace na tradiční akce je v rozpočtu města na letošní rok pamatováno částkou tři sta třiceti pěti tisíc korun. „Tradičními akcemi se rozumí akce, jejichž konání se osvědčilo a jež jsou příznivě přijímány veřejností,“ dodal na vysvětlenou Bureš.

Tak například ASK Tatra Kopřivnice by měl pro schválení v zastupitelstvu získat příspěvek ve výši 144 650 korun, Klub vodních sportů Skokan 95 950 Kč, Hockey club 70 950 Kč, Klub házené 56 850 Kč, firma Ludvík Moravia 30 000 Kč, FC Kopřivnice 24 300 Kč, Dětské centrum Kopřivnice 20 000 korun. Příspěvky jsou schváleny i pro soukromé osoby, které pořádají pravidelné akce.


    [Top]    


Příští týden budou dvě zasedání zastupitelů

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke dvěma jednáním se sejdou příští týden zastupitelé města Kopřivnice v zasedací síni městského úřadu na ulici Záhumenní.

Poprvé to bude v pondělí 19. dubna, kdy se koná mimořádné zasedání a zastupitelé budou od půl páté projednávat jediný bod programu, a to Podnikatelský park II. etapa, hala Phare 2 - prohlášení zastupitelstva o spolufinancování projektu.

Podruhé, tentokrát k řádnému zasedání se sejdou zastupitelé ve čtvrtek 22. dubna v pravidelném čase ve čtrnáct hodin. Na programu jednání bude schválení dotace v rozpočtu na rok 2004, finanční dotace na činnost kopřivnických sdružení pracujících s mládeží a dotace na tradiční akce v roce 2004, koncepce rozvoje a sjednocení letního areálu koupaliště.

Dále zastupitelé budou schvalovat nákup správní budovy Tatra - výzva jednomu uchazeči a další majetkoprávní záležitosti. Projednávat se bude také nová obecně závazná vyhláška města Kopřivnice o veřejné zeleni, pravidla prodeje bytových domů, bytů a nebytových prostor a změny ve společnosti Teplo Kopřivnice, s. r. o.


    [Top]    


Údržba luk v Janíkově sedle a na sjezdovce

K o p ř i v n i c e (ili) - V roce 1998 schválila Městská rada v Kopřivnici projekt obnovy a údržby přírodních luk na Janíkově sedle a sjezdovce zpracovaný Výzkumným ústavem travinářským v Zubří a později upravený tehdejším odborným poradcem pro přírodní park Podbeskydí Stanislavem Hrabovským.

Od roku 1998 jsou podle tohoto projektu prováděny obnovovací a udržovací práce na unikátních orchidejových loukách spočívající ve výřezu náletových dřevin, pravidelném sečení ploch s důsledným odklízením biomasy z lokality a přísevu semen žádoucích druhů rostlin. Podle průběžně prováděného hodnocení na zmiňovaných loukách je patrné, že prováděné činnosti vedou k obnově původní cenné flóry v těchto lokalitách.

Téměř každý rok získává město na provedení těchto prací dotaci od Ministerstva životního prostředí České republiky z Programu péče o krajinu ve výši až sta procent celkových nákladů. Žádost o přidělení dotace má odbor životního prostředí a zemědělství v úmyslu podat i v tomto roce. „Pokud dotace nebude přiznána, budou provedeny pouze práce, které jsou kryty příslušnou položkou provozního rozpočtu odboru životního prostředí,“ uvedla Magdaléna Richtárová, která má na starosti ochranu přírody a krajiny.

Nájemcem části pozemků v lokalitě na sjezdovce je v současné době firma Červený kámen, s. r. o. V nájemní smlouvě mezi městem Kopřivnice a zmíněnou firmou jsou uvedeny podmínky péče o tyto pozemky. Podle smlouvy musí jejich údržba probíhat v souladu se zpracovaným projektem obnovy a údržby přírodních luk. „V případě, že město jako pronajímatel neobdrží na údržbu luk dotaci ze státního rozpočtu, uhradí firma Červený kámen jako nájemce částku odpovídající padesáti procentům nákladů vynaložených na údržbu v daném roce,“ doplnila Magdaléna Richtárová podmínky smlouvy. V lokalitě Janíkova sedla a na sjezdovce bude v tomto roce probíhat sečení s odklízením posečené biomasy.


    [Top]    


Stíny

Z pronajatého bytu v Kopřivnici si odnesla věci za 31 000 Kč 44letá žena, která tento byt obývala jako podnájemnice. Mezi odcizenými věcmi byla například kuchyňská linka, obývací stěna, dřevěný konferenční stůl, automatická pračka a další nábytek.

Dne 8. dubna ve večerních hodinách telefonicky požádala pracovnice záchranky z Nového Jičína o pomoc, protože jedna z posádek jejich vozu měla na ulici Francouzské nějaké problémy. Hlídka na místě zjistila, že muž, který ohrožoval posádku záchranky, byl na návštěvě u svého bratra. Toho fyzicky napadl a zranil. Dotyčný odmítl prokázat svoji totožnost a na výzvu, aby opustil bratrův byt, nereagoval. Proto bylo použito donucovacích prostředků a přestupce byl předveden na OO P ČR ke zjištění totožnosti. Jednalo se o 37letého muže z Kopřivnice. Protože k přestupku došlo mezi sourozenci jedná se o návrhový přestupek a poškozený byl strážníky poučen, jak má dále postupovat.

O stoupající agresivitě přestupců se přesvědčili strážníci 10. dubna odpoledne, kdy zasahovali proti muži a ženě, kteří odcizili v prodejně Lidl láhev alkoholu. Z prodejny se jim podařilo utéct, ale na základě popisu je hlídka MP zadržela na ulici Krátké. Protože odmítli prokázat svoji totožnost, byli předvedeni na OO P ČR. Při předvádění slovně a poté fyzicky napadli strážníky. Demolovali vnitřní zařízení služebního automobilu a způsobili škodu na výstroji hlídky. Protože se kolem místa zákroku začaly shlukovat osoby, o nichž je známo, že používají návykové látky a alkohol, byla na pomoc přivolána hlídka Policie ČR. Společně se podařilo výtržníky předvést na OO P ČR. Jednalo se o 22letou ženu z Javorníka a 27letého muže z Kopřivnice.


    [Top]    


Za první tři měsíce se zvýšil počet dopravních nehod

N o v ý   J i č í n (hod) - Na silnicích na území bývalého okresu Nový Jičín došlo za první tři měsíce tohoto roku k 680 dopravním nehodám, což je o šest procent více než v roce 2003. „Při těchto dopravních nehodách zemřelo šest osob. Ve stejném období loňského roku došlo k pěti smrtelným zraněním. Těžce se zranilo deset osob a lehká zranění utrpělo padesát šest účastníků silničního provozu. V roce 2003 se při dopravních nehodách lehce zranilo pětasedmdesát osob a těžká zranění utrpělo třináct osob,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie.

Jako nejčastější příčina bylo policisty uváděno překročení povolené rychlosti, a to ve 255 případech, což je o proti roku 2003 pokles o osm nehod. Dalších dvaašedesát nehod způsobilo nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění mělo za následek pětadvacet dopravních nehod. Tři sta tři nehod zavinili řidiči nesprávným způsobem jízdy. Policisté zjistili, že alkohol se podílel na třiceti dopravních nehodách. „Pod vlivem alkoholu řídili tři cyklisté, pětadvacet řidičů motorových vozidel. Opilí chodci způsobili šest dopravních nehod,“ doplnila Šálková statistiku lidí pod vlivem alkoholu, kteří se podíleli na nehodách.

Policie i nadále samostatně sleduje komunikaci I/48, tzv. ‘silnici smrti’, na které během prvních měsíců letošního roku došlo k osmdesáti šesti dopravním nehodám. Letos však na rozdíl od loňského roku nedošlo k žádnému smrtelnému zranění. V loni na tomto úseku zemřeli dva lidé.


    [Top]    


Osobní asistence je služba handicapovaným občanům

K o p ř i v n i c e (ili) - Projekt osobní asistence provádí občanské sdružení Podané ruce už od roku 2001. „Začali jsme v rámci města Frýdku-Místku, které s námi velmi aktivně spolupracuje a vlastně jako první nám dalo zelenou i po stránce finanční,“ vzpomíná na začátky ředitelka sdružení Helena Fajkusová, „i když město disponovalo pečovatelskou službou, službou sester i odbornou péčí o klienty, přece jenom na sociálním a zdravotním trhu něco scházelo.“

A jak charakterizuje Helena Fajkusová osobní asistenci? Je to služba handicapovanému člověku, kdy asistent vykonává to, co klient se svým handicapem nemůže zvládnout. Často mají klienti handicap kombinovaný, v takových případech pak občanské sdružení úzce spolupracuje s rodinou, se zdravotnickými službami a s veškerými odborníky, kteří se na péči o klienta podílejí. V rámci Moravskoslezského kraje poskytuje sdružení Podané ruce své služby zhruba sto sedmdesáti klientům ve věku od 3 do 93 let. Služba sama stojí 115 korun na hodinu, klientovi či rodinným příslušníkům je však účtována pouze pětadvacetikorunová sazba. „Zbytek částky musíme nějak sehnat, žádáme proto o grantová řízení a hlavně se snažíme, aby se jednotlivá města a obce podílela na této službě finančně, aby jejich občan byl sociálně a zdravotně obhospodařen,“ vysvětlila zdroje dofinancování ředitelka Fajkusová. Služba je poskytována čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu.

Osobní asistent musí mít kurz osobního nebo sociálního asistenta. „Externě spolupracujeme se zdravotními sestrami, stejně jako se studenty vyšších nebo středních zdravotnických škol,“ vysvětlila Fajkusová. Organizace si zájemce sama školí nebo její zástupci přednášejí v rámci rekvalifikačních kurzů. Osobní asistenti musí být pracovně i osobně bezúhonní občané schopní samostatného jednání. Pokud se například zhorší zdravotní stav klienta, musí ovládat první pomoc, když je třeba zavolat lékaře, informovat rodinu apod. Dále se požaduje flexibilita, všeobecná orientace o sociální a zdravotní odbornosti, stejně jako lékařem potvrzené fyzické i psychické předpoklady. Na vzdělání ani věku nezáleží.

V rámci Kopřivnice spolupracuje sdružení Podané ruce s pěti stálými klienty. „Není to mnoho, ale na to, že zde působíme teprve rok, to zase není tak málo. Navíc největší část klientů je z okolních obcí,“ doplnila Fajkusová. Právě roztříštěnost klientely způsobuje organizaci, která má k dispozici pouze dvě vozidla, nemalé problémy. Poskytování služeb se musí skloubit tak, aby měl osobní asistent naplněn plný pracovní úvazek. Proto se organizaci vyplácí spolupráce s externisty.

Zájemci o osobní asistenci se mohou kontaktovat přímo u občanského sdružení Podané ruce na telefonním čísle 777 011 059 nebo v dopoledních hodinách na čísle 558 648 134 na odboru sociálních věcí městského úřadu.


    [Top]    


„Jsem rád, že osm lidí přestalo s kouřením,“ libuje si lektor

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci projektu Zdravé město a ve spolupráci s Klubem Zdraví se na konci měsíce března uskutečnil pětidenní kurz Rozhodl jsem se nekouřit. Na informativní schůzku přišlo osmnáct a v první den, kdy vlastní nekuřáctví mělo být nastartováno, se do anexu dostavilo patnáct lidí. Podle přednášejícího všichni, kteří přišli v první den kurzu, nebyli rozhodnuti o svém úmyslu přestat kouřit. „Jeden se uprostřed přednášky zvedl s tím, že to, co tady povídám, není pravda a odcházel s cigaretou v ruce,“ uvedl Petr Pimek, který vedl kurz. „To, že osm lidí přestalo kouřit, hodnotím velmi pozitivně, neboť je to pro mne další motivace,“ doplnil Pimek, který odnaučuje od zlozvyku kouření od roku 1990.

Z osmi nekuřáků byla i jedna žena. „K rozhodnutí k přihlášení se do kurzu mě přiměly především zdravotní důvody. Blíží se mi padesátka a začíná se to projevovat. Dále finance a na pracovišti mi to také vadí, neboť je u nás zaveden trend, že se nesmí nikde kouřit,“ uvedla účastnice kurzu. Mladého muže zase přivedly k rozhodnutí finance a další důvod byl ten, že se chce dostat do cyklistického klubu. Jeden z účastníků přiznal, že před kurzem kouřil až osmdesát cigaret denně, přesto ale vydržel. Dalšího 45letého muže motivovalo zdraví. Jak uváděli všichni, chtěli by bez cigaret vydržet co nejdéle, pokud možno navždy. Pro to, aby vydrželi co nejdéle, je důležité, aby je okolí podporovalo a oni sami se věnovali například koníčkům.


    [Top]    


Ptačí budky žáků jsou určeny drobným pěvcům

Vlastnoručně vyrobené ptačí budky
instalovali žáci kopřivnických základních
škol v městských lesích okolo Pískovny,
rybníka u Šostýna a Raškovy vyhlídky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Výrobci ptačích budek - žáci základních škol - se sešli první dubnový čtvrtek před koupalištěm, aby budky zavěsili ve smrkovém porostu nad Hájenkou v Janíkově sedle, okolo Pískovny a rybníka na Šostýně. Akce přímo navazovala na tzv. Budkování 2003, kterou uspořádal odbor životního prostředí a zemědělství koncem loňského roku ve spolupráci s Občanským sdružením Hájenka. Výsledkem bylo dvaatřicet ptačích budek, které čekaly do jara na svou instalaci.

„S dětmi jsme zavěsili deset budek, další dvě našly místo v zahradě Mateřské školy Jeřabinka a ostatní jsme instalovali vlastními silami,“ uvedl předseda ekologů Dalibor Kvita, který litoval, že dlouhotrvající zima a sníh v lese neumožnily dětem dřívější instalaci. „Chtěli jsme, aby si děti budky zavěsily samy, a tak jsme celou akci s ohledem na počasí museli oddálit. Pro letošní rok už mají ptáci většinou svá hnízdiště vyhlédnutá, ale i tak je nutné, aby budky ztratily punc novosti a opeřenci měli čas si na ně zvyknout. Noví nájemníci se až na výjimky nastěhují příští rok,“ dodal Kvita s poznámkou, že velikostně jsou v budkách schopni zahnízdit drobní zpěvní ptáci, jako jsou sýkory a brhlíci.


    [Top]    


Město opět nabízí zájemcům uvolněné obecní byty s dluhy

K o p ř i v n i c e (hod) - Odbor bytového hospodářství nabízel obecní dvoupokojový byt na ulici Lidické. Zájemci, kteří chtěli získat uvolněný byt, se mohli o něj přihlásit za podmínky, že uhradí alespoň část dluhu.

„Přihlásilo se šest zájemců, kteří nabízeli za získání bytu částky od jednapadesáti tisíc až do sto sedmdesáti tisíc korun,“ uvedl Igor Kocurek, šéf odboru bytového hospodářství. Konečné slovo, komu bude přidělen byt, bude mít rada města. Odbor jí doporučil, aby přidělila byt zájemci, který nabídl nejvyšší částku.

Nabídku uvolněných obecních bytů, na kterých jsou dluhy, nabízí město v dnešním čísle a v krátké době budou následovat další.


    [Top]    


V loňském roce důchodci spáchali nejvíce sebevražd

O s t r a v a (hod) - V loňském roce zaznamenali severomoravští policisté celkem tři sta třicet dva sebevražd, z tohoto počtu si v pětašedesáti případech sáhly na život ženy. Ze statistiky vyplývá, že nejvíce sebevražd se stalo v srpnu, kdy jich policisté zaznamenali devětatřicet, v září to bylo třiatřicet a v červnu třicet. Nejméně případů bylo evidováno v závěru roku, tedy v listopadu a prosinci. V těchto měsících si na život sáhlo shodně jednadvacet lidí. K sebevraždám nejvíce docházelo ve středu, kdy se za celý loňský rok stalo celkem šedesát čtyři sebevražd, následují pondělky a neděle, kdy došlo shodně k čtyřiceti devíti případům.

Nejvíce sebevražd spáchali lidé ve věkové kategorii 50 - 60 let, a to osmaosmdesát. Následuje věková kategorie 40 - 50 let, kde policisté zaznamenali dvaasedmdesát případů, a lidé starší sedmdesáti let si sáhli na život ve čtyřiapadesáti případech. „Do kategorie nepracující, tj. například žáci a studenti, vojáci základní služby, ženy v domácnosti, důchodci, bylo zařazeno 214 sebevrahů. Nejpočetnější podskupinou jsou důchodci, kteří si berou život, a to ve sto jedna případech. Sedmnáct osob bylo registrováno jako uchazeč na úřadu práce. Samostatně výdělečné osoby spáchaly čtrnáct sebevražd. Z profesního hlediska jsou nejvíce zastoupeni dělníci, u kterých je evidováno šedesát sebevražd,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí severomoravské policie.

Podle tiskové mluvčí si muži volí pro odchod z tohoto světa oběšení, udušení a uškrcení, kdy těchto případů bylo evidováno celkem 186. Následuje skok z výšky, který si zvolilo 45, a dvaadvacet mužů se zastřelilo. „Dále se pět osob utopilo, plynem se otrávily čtyři a jedem rovněž čtyři osoby. Skok nebo lehnutí pod pohybující se objekt si vybralo třináct sebevrahů. Tři zvolili sečnou zbraň, drogu nebo léky 24 osob,“ dodala ke způsobům sebevražd Bednarčíková.

Motiv jednání sebevrahů zůstal nejasný ve 103 případech. Z důvodu duševní nemoci ukončilo svůj život 39 a z fyzické nemoci dalších 36 osob. Pod vlivem náhle deprese si na život sáhlo 49 lidí. Rodinné problémy byly důvodem sebevraždy třiceti devíti občanů, vztahové a sexuální problémy třinácti osob. Existenční konflikty a problémy stály v pozadí sedmnácti sebevražd a pracovní konflikty a problémy u čtrnácti případů.


    [Top]    


Romové oslavili svůj den tancem, hudbou, ale i jídlem

Romové v Klubu Kamarád oslavili
svůj mezinárodní den. Na akci se nejen
tančilo a zpívalo, ale také se ochutnávaly
romské speciality.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V podobném duchu, jako se nesly v minulých letech Dny romské kultury, se odehrála i letošní vůbec první oslava Mezinárodního dne Romů v Kopřivnici. Svátek, který připadl na minulý čtvrtek, si kopřivničtí Romové na půdě Klubu Kamarád připomněli už o den dřív ve středu 7. dubna.

„Iniciátorkou akce byla naše romská asistentka Hilda Hangoniová. Ona přišla s tím, že bude Mezinárodní den Romů, a také společně s dalšími našimi romskými spolupracovníky začala akci připravovat,“ prozradil Michal Raška z Klubu Kamarád.

O bezmála dvouhodinový program, který ještě pokračoval diskotékou, se téměř ve sto procentech postarali pravidelní návštěvníci klubu. Tančily se tradiční romské tance, zpívaly romské písně, ale přišla řada na několik vystoupení populárních breakařů. Vítaným oživením byla také ochutnávka romských jídel, které připravily přímo místní kuchařky podle svých rodinných receptů. Po exotických pochoutkách, které byly nabízeny v přestávce programu, se jen zaprášilo. Novinkou bylo také společné vystoupení pěveckého souboru Klubu Kamarád společně s dětskou kapelou V.I.D. Zájem o celou akci byl, jak už je v podobných případech zvykem, veliký a výrazně převyšoval kapacitu sálu v Klubu Kamarád. V publiku byly všechny generace od nejmenších dětí až po osoby ve věku jejich prarodičů.

Již zaběhnuté Dny romské kultury letos Klub Kamarád zřejmě nepřipraví, ve stádiu zrodu jsou však jiné akce propagující kulturní tradice romského etnika.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.