Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport Ekologická příloha

    [Top]    


Zájemci o práci ve Philipsu se sešli v Novém Jičíně a Odrách

N o v ý   J i č í n  (dam) - Lidé se zájmem o zaměstnání v nové hranické továrně na obrazovky nizozemského elektronického gigantu Philips se minulý týden mohli zúčastnit dvou veřejných prezentací firmy v Odrách a Novém Jičíně. Podle informací úřadu práce, který se podílel na organizaci, se akce setkala s velkým zájmem.

„Zejména nás potěšilo, že velkou část lidí, kteří na prezentaci dorazili, netvořili nezaměstnaní, ale lidé, kteří uvažují o změně zaměstnání,“ řekl šéf novojičínského Úřadu práce Jiří Macíček. Personalista Zdeněk Svozil, který prezentaci Philipsu vedl, mimo jiné prozradil, že místo, kde firma postaví svou osmou továrnu, nebylo vybráno náhodou. „Je tady velmi kvalifikovaná pracovní síla, a to je pro nás důležité,“ uvedl Svozil.

Nový Jičín a Odry byly podle šéfa úřadu práce jako místo prezentace zvoleny proto, že z těchto měst je velmi snadné dojíždění do Hranic. „Byla však jednání s panem Svozilem i na kopřivnické pobočce a nevylučujeme, pokud bude zájem, že se podobná prezentace uskuteční i tam,“ uzavřel Macíček.


    [Top]    


Vyřazené počítače z Tatry využije Dětské centrum

Klienti místního Dětského centra
budou počítače věnované Tatrou
využívat nejen k poučení, ale i k zábavě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - O další tři kompletní počítače se minulý pátek rozšířilo počítačové vybavení Dětského centra v Kopřivnici. K devíti počítačům, které již speciální školské zařízení vlastní, přibyly další tři, které jako sponzorský dar věnovala společnost Tatra.

Dar tří počítačů je přitom vůbec prvním sponzorským počinem Tatry směrem k Dětskému centru. „Jde o tři zcela funkční počítače včetně základního programového vybavení a několika výukových programů a her,“ řekla tisková mluvčí Tatry Věra Breiová s tím, že nejde o zcela nové přístroje, nýbrž byly vybrány z těch, které automobilka musela vyřadit v souvislosti s přechodem na nový vnitřní informační systém.

„Hodláme tyto počítače rozdělit přímo do jednotlivých tříd. Doposud byly totiž počítači vybaveny jen některé specializované učebny, do kterých se děti dostaly jen občas,“ konstatovala ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková.

Podle jejích slov mají počítače v zařízení, které řídí, velmi široké využití. Díky speciálním klávesnicím je totiž mohou využívat i děti s vážnými poruchami motoriky či se slabým zrakem.

„Naše děti jsou v práci s počítačem překvapivě bystré a možnost sednout si k počítači a zahrát si hru berou jako odměnu,“ tvrdí Jančálková. Počítač přitom pro autistické nebo nekomunikativní děti může představovat například důležitý komunikační prostředek a u ostatních slouží k zábavné výuce a prohlubování rozumových schopností.

„Uvažujeme o tom, že od září zřídíme autistickou třídu, ve které by každé dítě mělo mít k dispozici jeden počítač,“ prozradila Jančálková. Vybavení školy dalšími počítači bude přitom opět hlavně v rukou sponzorů.

V případě kopřivnické Tatry šlo o první sponzorské přispění Dětskému centru, podle Breiové však jistě ne poslední.

„V tomto případě jsme zvolili místo finanční materiální pomoc, která byla výhodná pro obě strany. Předběžně jsme ale dohodnuti, že nabídneme naši pomoc ať už finanční či organizační také při přípravě Motýlka a dalších akcí,“ uvedla Breiová a nevyloučila ani fakt, že i další vyřazené počítače z automobilky v budoucnosti skončí v Dětském centru.


    [Top]    


Slumeko zatím jen mapuje stav silnic ve městě

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze v omezené míře zatím probíhají opravy po zimě poškozených komunikací ve městě. Podle sdělení Vladimíra Pustky, pracovníka Slumeka odpovědného za tuto oblast, jsou zatím zalepovány jen největší výtluky na důležitějších komunikacích.

„Zatím mapujeme míru a výskyt poškození komunikací, zároveň budeme vybírat metodu vhodnou k odstranění závad,“ řekl Pustka s tím, že Slumeko také zahájilo nabídkové řízení pro firmy, ze kterých pak vybere tu, která opravy provede. Prvních větších oprav by se motoristé na území Kopřivnice mohli dočkat asi v polovině května.


    [Top]    


Vyúčtování služeb obsahuje celou řadu různých položek

K o p ř i v n i c e (red) - V nedávné době obdrželi nájemci obecních bytů vyúčtování služeb spojených s užíváním bytu. Jeden z nejčastějších dotazů se týká problematiky rozúčtování nákladů spojených se spotřebou teplé užitkové vody u bytů napojených na centrální zásobování teplem.

Náklady na přípravu a dodávku teplé užitkové vody sečtené ze všech výměníkových stanic tepla, které jsou v majetku města Kopřivnice, zahrnují účtované platby, které byly vynaloženy v dané zúčtovací jednotce za roční období v místě připojení odběrného tepelného zařízení, tedy výměníkových stanic tepla, a to v cenách podle platných cenových předpisů.

Náklady na teplo k přípravě teplé užitkové vody připadající na zúčtovací jednotku se rozdělí na složku základní a spotřební, přičemž základní složka činí deset procent, spotřební složka devadesát procent nákladů.

Náklady na dodávku vody jako suroviny teplé užitkové vody připadající na zúčtovací jednotku se rozdělí na složku základní a spotřební, přičemž základní složka činí pět procent a spotřební 95 procent nákladů.

Základní složka se rozdělí mezi spotřebitele podle započitatelné podlahové plochy. Spotřební složka se rozdělí mezi spotřebitele podle údajů poměrových měřidel v bytech, tedy podle vodoměrů.


    [Top]    


Stíny

Dne 17. dubna na upozornění občanů města odchytili strážníci městské policie psa - křížence, který se několik dnů potuloval po sídlišti Sever a ve středu města. Pes nebyl agresivní, ale obtěžoval z hladu zejména děti při cestě do školy a zpět.

Dne 21. dubna krátce před třetí hodinou ranní přijala stálá služba městské policie oznámení o rušení nočního klidu v jednom z domů na ulici I. Šustaly. Protože návštěvníci bytu byli v podnapilém stavu a na výzvu ke ztišení reprodukované hudby nereagovali, bude celá záležitost předána přestupkové komisi.

Důvodně podezřelý ze tří případů majetkové trestné činnosti je 18letý muž z Kopřivnice, který v době od 22. března do 6. dubna vnikl do sklepních prostor v Kopřivnici a odcizil čtyři jízdní kola v hodnotě 17 010 Kč, která pachatel zastavil v zastavárnách. Další dvě osoby, 17letý mladík společně s 19letou dívkou, jsou v této souvislosti podezřelí z trestného činu podílnictví, neboť jízdní kola uschovali, ačkoliv věděli, že pochází z trestné činnosti.

Ve dnech 18. a 19. dubna proběhla na území okresu Nový Jičín dopravně-bezpečnostní akce, do které bylo zapojeno šestačtyřicet policistů. Tato akce byla vyhlášena v důsledku nekázně všech účastníků silničního provozu, vysokého počtu dopravních nehod s následky na životech a zdraví, zvyšujícího se počtu odcizených motorových vozidel a změn v právních předpisech na úseku provozu na pozemních komunikacích. Pozornost byla zaměřena na porušování dopravních předpisů ze strany chodců a cyklistů. Celkem bylo zjištěno 482 dopravních přestupků, na místě jich bylo vyřízeno uložením blokové pokuty 426 v částce 133 900 korun. Ve 182 případech bylo zjištěno porušení rychlosti.


    [Top]    


Charita provozuje domov pokojného stáří

K o p ř i v n i c e  (ili) - O veřejných sbírkách, ale hlavně o poradenské činnosti charity jsme informovali v minulém měsíci. Dnes chceme podrobněji přiblížit stěžejní činnost místní pobočky České katolické charity.

Od roku 1995 sdružení provozuje Domov pokojného stáří v Mořkově. „Jedná se původně o dům s pečovatelskou službou, do kterého jsme se snažili vnést nějaké charitativní prvky,“ velmi stručně charakterizoval zařízení ředitel místní charity Miroslav Leško. Ale celý princip domova pokojného stáří v sobě spojuje to nejlepší, co v současné době mohou zařízení obdobného charakteru nabídnout.

„Oproti klasickým domům s pečovatelskou službou mají naši klienti jistotu v tom, že pokud se jejich zdravotní stav zhorší natolik, že přestanou být soběstační, nebudou nuceni zařízení opustit,“ vypočítává výhody Leško. Zároveň přiznává opodstatněnost léčeben pro dlouhodobě nemocné, kde je zdravotní péče poskytována čtyřiadvacet hodin denně po sedm dní v týdnu. Na druhou stranu právě v těchto léčebnách postrádá Miroslav Leško zachování vlastního soukromí - na pokojích s ústavním nábytkem je zpravidla více lidí pohromadě a podobně.
„Takže se snažíme obecně jako charita spojit výhody obou těchto zařízení v domovech pokojného stáří. Stavebně se jedná o klasickou DPS, kde lidé mají samostatné bytové jednotky, svůj nábytek a nejsou omezeni nějakým řádem. V podstatě se tam mohou chovat jako doma jen s tím rozdílem, že je jim péče poskytována nepřetržitě,“ doplnil ředitel Leško.
Dům pokojného stáří v Mořkově slouží jedenácti klientům za finanční podpory místního úřadu a ministerstva sociálních věcí.

Další aktivitou, kterou charita zastřešuje, je tzv. školka pro důchodce. Klienti jsou sváženi autem do zařízení, kde je o ně postaráno po  dobu, než se jejich rodinní příslušníci vrátí ze zaměstnání. „Nejde jen o poskytování adekvátní péče, ale zejména staří lidé potřebují navíc vyvést ze svého osamění. Zde se stýkají se svými vrstevníky a mají možnost provozovat individuální zájmy a záliby, což tyto lidi zase vtáhne do života. Prostě je to nutí pracovat nejen po fyzické stránce, ale aktivizují se jejich schopnosti, zároveň jsou nuceni navazovat společenské kontakty, a tím se určitým způsobem realizují. Lidé důchodového věku to vnímají opravdu jako obohacení života,“ netají se s pozitivy ojedinělého zařízení Leško.

V novojičínském azylovém domě pak Česká katolická charita jednou týdně zajišťuje ve spolupráci s dobrovolníky převážně z řad studentů zdravotní školy program pro rómské děti. Dětem pomáhají nejen s vypracováním domácích úkolů, s přípravou na vyučování, ale pořádají hry, soutěže a další aktivity, o které je mezi dětmi velký zájem.


    [Top]    


Krátce

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve středu 18. dubna podepsal za město starosta Jiří Tichánek a za stranu kupující Evžen Stehlík smlouvu na prodej kasáren. Smlouvu i s dodatky se schvalovaly na dvou zasedáních zastupitelstva města. Kasárna byla prodána za tři miliony korun.

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes ve čtvrtek budou jednat v anexu městského úřadu v 16.30 hodin zastupitelé města již počtrnácté. Na programu zasedání je kontrola úkolů, majetkoprávní úkony - prodej domu. Dále se budou projednávat dílčí změny územního plánu - silnici I/58 - obchvat Příbora, zátopová území řeky Lubiny a jejich regulativy.

K o p ř i v n i c e (hod) - Za členy sportovní komise byli radou minulý týden během její schůze jmenováni Jaroslav Hrubý, René Lakomý, Jaromír Jaroň, Libor Rečka, Jan Mužík a Jana Kapounová. Na post předsedy sportovní komise s účinností od 1. dubna byl jmenován Miroslav Veselý.

K o p ř i v n i c e (hod) - Majitelé nemovitostí by neměli zapomenout na svou povinnost a do konce měsíce května by měli zaplatit na finančním úřadě daň z nemovitosti.


    [Top]    


Čapí párek ani letos nezanevřel na své hnízdiště v obci Mniší

Pár čápů se letos na komín Mateřské školy
v Mniší vrátil s třítýdenním zpožděním
na začátku dubna.
Foto: David Macháček

M n i š í (ili) - Každoroční předzvěstí jara je v Mniší párek čápů bílých sídlící v centru obce na komíně mateřské školy. Při letošním studeném počasí jim nevadí, že se v kotelně pod nimi stále topí.

Vyvedená mláďata každoročně kroužkují pracovníci záchranné stanice živočichů v Bartošovicích. Před dvěma léty čápi vyseděli čtyři vejce, ale dvě mláďata z hnízda vyhodili. V loňském roce tři mláďata nepřežila chladné deštivé léto a uhynula.

Na jedné straně jsou čápi pěknou ozdobou, ale okolí dokážou pořádně znečistit. „Každý den musím prostranství před kotelnou a schody uklidit od jejich trusu. Teď si navíc vylepšují hnízdo, tak je tu plno klacků, a jak začnou krmit mláďata, nebude nouze i o zbytky hrabošů,“ uvedl kotelník mateřské školy Jaroslav Balcárek. „V jiné roky přilétají okolo 18. března, letos si dali pořádně na čas, dorazili až 5. dubna,“ komentoval téměř třítýdenní zpoždění Balcárek.


    [Top]    


Upozornění městského úřadu

Upozorňujeme občany, že v pondělí 30. dubna bude z technických důvodů uzavřena evidence obyvatel na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Hosty show s kuřetem byly i místní děti

R o ž n o v  p .  R .  (ili) - Deset dětí z Dětského centra v Kopřivnici se zúčastnilo zábavného odpoledne a večerního přímého přenosu České televize z Rožnova pod Radhoštěm.

„Byli jsme v souvislosti s akcí Pomozte dětem pozváni na Velikonoční pondělí, kdy přenosy z této charitativní akce probíhaly z několika míst v republice,“ uvedla ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. „Pro děti to byl velký zážitek, poprvé v životě byly svědky přímého natáčení, viděly své oblíbené zpěváky a moderátory, během dopoledne si zasoutěžily,“ dodala Jančálková.


    [Top]    


Projekt ’Internet pro všechny’ grant nedostal

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedním z projektů, které se letos bohužel neúspěšně ucházely o grant města, byl ’Internet pro všechny’ předložený místním Centrem podnikání a rozvoje ve spolupráci s příspěvkovou organizací Kulturní dům. Na projekt, jehož celkové náklady přesáhly čtvrt milionu korun, se v případě schválení mělo město podílet pětasedmdesáti tisíci. „Projekt je sice možné považovat za dobrý, ale podle mého názoru ne zcela odpovídal letošnímu zadání grantů,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír s tím, že při rozhodování se radní i zastupitelé řídili doporučením grantové komise.

Cílem projektu ’Internet pro všechny’ je zpřístupnit toto informační médium co největšímu počtu lidí. Ti, na které byl projekt zaměřen, se měli rekrutovat především z řad dětí, mládeže, nezaměstnaných, zdravotně postižených a sociálně slabých.

„Proto je třeba pomoci lidem překonat dvě bariéry, které rozdělují společnosti na ty kdo mají přístup k informacím a umějí jich využívat, a ty, kdo tuto možnost nemají. Jde o bariéru znalostní a druhou bariérou je bariéra finanční bránící přístupu k informačním technologiím kvůli vysoké pořizovací ceně i vysokým provozním nákladům tvořeným především telekomunikačními poplatky. Projekt měl za cíl pomoci odstranit u kopřivnické komunity obě tyto bariéry,“ řekl autor projektu Jiří Huške. To, že cena připojení je limitujícím faktorem, dokazuje také fakt, že v době možnosti bezplatného přístupu byla veřejná internetová pracoviště plně obsazena, po znovuzavedení plateb však zájem okamžitě poklesl. „Tento závěr byl potvrzen také při diskuzích s klienty. To znamená, že veřejnost má potřebu této služby, avšak tato služba z finančních důvodů není dostupná pro všechny vrstvy obyvatelstva,“ uvedl Huške. Zpřístupnění internetu široké skupině veřejnosti chtěli organizátoři projektu realizovat prostřednictvím předplacených Městských internetových karet. „Každá tato karta měla umožňovat využití počítače a internetu na počítačích v knihovně, městském informačním centru a pracovišti iBay v Domě podnikatelů,“ prozradil záměry projektu Huške.

Karta měla být prodávána na pracovištích předkladatelů projektu za dotovanou cenu, přičemž bylo na rozhodnutí města, zda bude chtít určitým systémem slev dále zvýhodňovat určité vybrané skupiny obyvatel. Každá karta měla opravňovat svého držitele k využití internetu po dobu pěti hodin libovolně rozdělitelných do půlhodinových úseků, za tuto možnost by pak zájemce zaplatil pouhých pětasedmdesát korun, což jen mírně převyšuje obvyklou cenu hodiny připojení na veřejných pracovištích. Zároveň by zájemce bezplatně získal základní poradenství k využití internetu.


    [Top]    


Šermířským kláním Štramberk vstoupí do turistické sezony

Š t r a m b e r k (dam) - Poslední dubnová sobota je ve Štramberku už po osm let spojená s oficiálním zahájením turistické sezony, která startuje šermířským kláním v režii tamní radnice a skupiny scénického historického šermu Allegros.

Začátek celodenní akce je naplánován na půl desátou a odstartuje ji průvod všech vystupujících v dobových kostýmech. I tuto akci už mohou sledovat cestující ze speciálního historického vlaku vypraveného z Ostravy, ten by totiž na štramberské nádraží měl dorazit okolo deváté hodiny.

Po ceremoniálu otevření hradu naplánovaného na deset hodin se již na náměstí budou ve vystupování střídat šermířské, hudební a taneční skupiny z celé Moravy. V programu mimo jiné vystoupí šermíři ze skupin Markus M, Cordiallo, Valmont, Keltic, Salva Quardia, nebo Enfant Perdus. Příznivci hudby se mohou těšit na skupiny Pištci, kopřivnickou kapelu Musica da Gamba nebo HVS z Přerova.

Celý program vyvrcholí asi v pět hodin večer společným vystoupením všech účinkujících, kteří by se měli utkat v symbolické bitvě o město.


    [Top]    


Smlouva s Tatrarexem si vyžádala mimořádnou radu

K o p ř i v n i c e  (hod) - Ke své mimořádné schůzi se sešla v pondělí 23. dubna rada města. Neodkladné projednání si vyžádala smlouva o budoucí nájemní smlouvě mezi městem a firmou Tatrarex Precision Casting, spol. s r. o., Kopřivnice o budoucím pronájmu průmyslové haly v Podnikatelském parku Vlčovice, včetně zastavěného pozemku.

„Prvním krokem bylo získání peněz z fondu Phare Rezerva 2000, které byly použity na výstavbu výrobní haly v Podnikatelském areálu Vlčovice, ve které firma Tatrarex bude vyrábět. Se smlouvou a detaily budou seznámeni zastupitelé na nejbližším jednání. Smlouva bude podepsána zítra, tj. v úterý 24. dubna. Je to jedna z největších nájemních smluv, které byly v minulosti podepsány. Je to další krok k zaplnění podnikatelského parku,“ komentoval důvod mimořádné schůze radních místostarosta Zdeněk Krajčír.

Radní také schválili uzavření nájemní smlouvy na část pozemku sousedícího s hotelem Tatra. Ten poslouží k vybudování přístupového schodiště do prvního patra a suterénu hotelu. Současně by měl být vybudován i bezbariérový přístup z pěší zóny. „Během zákonné lhůty nebyly útvarům městského úřadu doručeny připomínky ani námitky občanů,“ dodal Krajčír.

Rada města na základě doporučení výběrové komise schválila nabídku firmy AutoCont CZ, a. s., Ostrava na realizaci veřejné zakázky ’Obnova a rozšíření informačního systému Městského úřadu Kopřivnice - II. etapa’.


    [Top]    


Telařík chce, aby se do kauzy Tatry vložil také ombudsman

K o p ř i v n i c e (dam) - Jak slíbil, až k ombudsmanovi dotáhl případ Tatry její drobný akcionář Ivan Telařík. Ten se již řadu let snaží různými způsoby poukazovat na údajné nesrovnalosti v hospodaření kopřivnické automobilky. Ani celá řada trestních oznámení, intervencí u poslanců a členů vlády však nepřinesla žádný výsledek.

„Ta záležitost mě stála jedenáct let života a já ji teď před koncem nevzdám,“ řekl Telařík s tím, že na veřejného ochránce práv se obrátil již jako na poslední instanci. „Teď se ukáže, jestli ombudsman je k něčemu dobrý,“ říká Telařík.

Ten Otakara Motejla v jeho brněnské kanceláři navštívil začátkem dubna. Podle vlastních slov strávil Telařík v ombudsmanově kanceláři zhruba tři hodiny. Veřejný ochránce Otakar Motejl potvrdil, že s Telaříkem skutečně jednal, nechal se ale v médiích rovněž slyšet, že musí ještě zvážit, nakolik se daným problémem může zabývat. Telařík si přitom od ombudsmanova zásahu neslibuje pomoc Tatře.

„On Tatru nezachrání, to už se nepovede nikomu. Obrátil jsem se na něj proto, aby zabránil tomu, aby se ti, kdo zavinili pád fabriky, po její smrti na ní ještě přiživovali, a také proto, aby se to, co se stalo tady, už nikde jinde neopakovalo,“ prohlásil Telařík.

Podle vyjádření tiskové mluvčí automobilky Evy Breiové Telařík svým jednáním Tatře rozhodně nepomáhá, ale zároveň ji ani nijak výrazně neohrožuje.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
Ekologická příloha
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.