Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport Ekologická příloha

    [Top]    


Radní schválili smlouvy na pronájem kulturního domu

K o p ř i v n i c e (hod) - Radní, kteří se sešli minulý týden v úterý 17. dubna na své schůzi, projednali a vzali na vědomí informaci o přípravě obecně závazné vyhlášky o chovu a držení psů. „Máme už předběžný návrh a mně jako místostarostovi pro záležitosti veřejného pořádku uložili založit pracovní skupinu, která se bude podílet na vypracování konečného znění návrhu vyhlášky,“ komentoval jednání radních Zdeněk Krajčír.

Rada města vzala na vědomí záměr kopřivnických základních škol vybudovat v prostorách školy 17. listopadu školní, studijní a informační centrum. „Výrazně se změní role učitele, který přestává být pouhým předkladatelem informací a stává se již zprostředkovatelem a organizátorem. Půjde o podobné centrum, jaké máme na městské záležitosti. To, které vznikne ve škole, se bude orientovat na školní záležitosti a bude je moci navštěvovat i široká veřejnost,“ vysvětlil princip školního informačního centra Krajčír. Jeho principu a působnosti se budeme věnovat v samostatném článku v některém z dalších čísel Kopřivnických novin.

Radní se zabývali i aktuálním přehledem pohledávek Správy sportovišť Kopřivnice kopřivnických sportovních klubů, čerpajících finanční příspěvky města na úhradu nájmů sportovních areálů v letošním roce. „Sportovní kluby stoprocentně dodržují účel příspěvků poskytnutých městem na nájmy sportovišť. Jsou zde ještě nějaké pohledávky za rok 2000, které se řeší. Výraznější dluhy tvoří většinou nedoplatky nájmů z vlastních zdrojů klubů a ty se kluby zavázaly uhradit do určitého termínu,“ vysvětlil Krajčír, jak vznikají pohledávky sportovních klubů vůči městu.

Rada města doporučuje schválit prodej pozemků firmě Vlastimil Příhoda, Třinec na výstavbu bowlingového centra a příslušenství. Podle Krajčíra byl Vlastimil Příhoda informován o tom, že se zde mají stavět další bowlingová centra.

Radní po projednání schválili a doporučili zastupitelstvu města uzavření smlouvy mezi městem a firmou Ludvík Moravia, s. r. o., o poskytnutí účelového příspěvku na zajištění kulturně-osvětové činnosti a provozu kulturního domu ve výši pěti milionů korun za rok na dobu určitou do 30. června 2005.

Dále bylo doporučeno zastupitelstvu schválení roční smlouvy o poskytnutí účelového příspěvku uzavřené mezi městem a firmou Ludvík Moravia, s. r. o., na zajištění kulturně-osvětové činnosti a provozu kulturního domu ve výši 2 500 tisíc korun na období od 1. července do 31. prosince letošního roku.

„Rada byla seznámena, že stavební úřad zahájil územní řízení na výrobní závod pro prvního investora, a to firmu Dura Automotive Systems v průmyslovém parku. Jedná se o halový komplex osmi jednopodlažních hal o zastavěné ploše 18 340 m2,“ řekl Krajčír.

Rada města schválila vyhlášení výroby řízení na zpracování energetického auditu restrukturalizace tepelného hospodářství města Kopřivnice. „Audit bude navazovat na činnost pracovní skupiny, která se zabývá posouzením technického stavu tepelného hospodářství města zejména se zaměřením na distribuci tepla a užitkové vody. Ve výhledu půjde o rekonstrukci teplovodních rozvodů s přechodem ze čtyřtrubkového systému na dvojtrubkový,“ vysvětlil princip auditu Krajčír.

„Na radnici se uskutečnila kontrola úrovně výkonu státní správy z okresního živnostenského úřadu. U kontrolovaných spisů nebyla zjištěna závada, nebyla uložena žádná opatření, pracovnice živnostenského úřadu pracují dobře,“ řekl Krajčír k jednomu bodu schůze radních.

Radě města byl předložen přehled finančních příspěvků poskytnutých městem Kopřivnice v roce 2000 prostřednictvím odboru školství, kultury a sportu. „Z fondu rozvoje a rezerv bylo vyplaceno jednapadesát příspěvků ve výši 233 784 Kč, prostřednictvím grantů jsme vyplatili osmi subjektům částku ve výši 130 000 Kč, pětadvaceti sportovním klubům 201 650 Kč, pěti kulturním souborům 15 400 Kč a na zájmové činnosti dvěma kroužkům částka 13 600 korun,“ doplnil Krajčír.

Radní schválili příspěvky města z rozpočtu odboru školství, kultury a sportu, a to Junáku, středisku Kopřivnice ve výši čtyři tisíce korun. Deset tisíc korun obdržel Maraton klub Kopřivnice na Běh Terryho Foxe. Firma Foto Morava dostala tři tisíce korun na Kopřivnickou želvu. Stejnou částku obdržel Český rybářský svaz na Mistrovství republiky v mušce. Klubu vodních sportů Skokan se přispělo na plavecké závody Austria Vienna.

Radní projednali sedm změn územního plánu, z toho u šesti změn doporučilo zastupitelstvu souhlasit se zpracováním územního plánu a s jednou změnou nesouhlasí, a proto ji nedoporučují.


    [Top]    


Tržby jsou nižší, ale zisk vyšší než vloni

K o p ř i v n i c e (dam) -Ekonomické výsledky za první tři měsíce roku 2001 jsou podle vyjádření Tatry důkazem toho, že se v automobilce blýská na lepší časy. V prvním čtvrtletí totiž mateřská akciová společnost Tatra vykázala zisk ve výši 92,167 milionů korun.

Celkovým tržbám společnosti chybělo v prvním kvartálu jen zhruba osmnáct milionů k hranici jedné miliardy korun. V tomtéž období minulého roku sice tržby automobilky dosahovaly již 1,072 miliardy korun, ale zisk dosáhl pouhých dvanácti milionů dvě stě osmdesáti pěti tisíc.

Tento pozitivní vývoj management automobilky připisuje především zařazení společnosti do vládního revitalizačního programu a následných restrukturalizačních opatření uvnitř Tatry.

V době, kdy zveřejnila údaje o svém hospodaření v první čtvrtině letošního roku, měla již k dispozici také auditem ověřené ekonomické výsledky firmy za celý minulý rok, s jejich zveřejněním však vyčkává až do vyřízení některých formalit.


    [Top]    


Obchvat Příbora si vyžádá také demolice domů

K o p ř i v n i c e - Špatné napojení Kopřivnice na hlavní komunikační tahy se projevilo při nabízení naší Průmyslové zóny ve Vlčovicích. Proto se s jejím rozvojem dostala do popředí i plánovaná úprava komunikace I/58 Příbor - Frenštát, pracovně nazývaná ’Obchvat Příbora’. V současné době se projektuje část trasy, která začíná asi 400 m před stávající křižovatkou k nákladní bráně Tatry a pokračuje přes obec Lubinu. Konec úpravy úseku Lubina - Vlčovice (v délce 1,6 km) je na křižovatce do Větřkovic a Kopřivnice. Začátek druhého úseku - ’Obchvatu Příbora’ - je zhruba v prostoru autobusové zastávky u čerpací stanice LPG a končí upraveným mimoúrovňovým křížením v místech stávající odbočky na ulici Jičínskou v Příboře. Délka úpravy je 3,7 kilometru.

V zastavěné části obce Lubina je komunikace vedena v trase stávajícího silničního tělesa, komunikace je rozšiřována na levou stranu. Niveleta komunikace je oproti stávající snížena o půl metru. Silnice je navržena v kategorii S 11,5 m s návrhovou rychlostí 60 km/hod., tj. v parametrech vozovky 2 x 3,50 m jízdní pruhy, 2 x 0,25 m vodicí proužky, 2 x 1,50 m zpevněná krajnice a 2 x 0,50 m nezpevněná krajnice. Šířková a směrová úprava silnice si vyžádá demolici dvou rodinných domků po levé straně.

Souběžně s komunikací je za zvýšeným obrubníkem navržen pravostranný chodník pro pěší o šířce dvou metrů, který je od komunikace oddělen zeleným pásem. Tento chodník začíná u prodejny Tempo a pokračuje až k autobusové zastávce na křižovatce. Od posledních obytných domů směrem k prodejně Tempo je navržen levostranný chodník šířky jeden a půl metru těsně přiléhající ke komunikaci. ’Šikana’ na křižovatce s účelovou komunikací k bráně Tatry bude nahrazena levostranným obloukem o poloměru osmi set metrů, kterým se silnice přiblíží ke skládce. Stávající trasa bude zčásti rekultivována.

Průsečná křižovatka Kopřivnice - Větřkovice zůstane ve svém tvaru zachována.

Z provedených průzkumů provozu na křižovatce, předpokládaného výhledu investora k roku 2030 a s výhledem plného provozu Průmyslového parku ve Vlčovicích se nenaplnily parametry (četnost a převládající směry) pro úpravu křižovatky na jiný typ.

V úseku křižovatka Kopřivnice až po začátek úpravy u LPG současná komunikace již odpovídá navrhovaným parametrům a zůstane zachována směrově i výškově, dojde pouze k rekonstrukci vozovky.

U čerpací stanice LPG začíná zcela nová trasa - komunikace se odchyluje vlevo pod trať a pravostranným obloukem míjí ze západu město Příbor. Pro směr do Příbora zůstane zachován přímý jednosměrný jízdní pruh stávající komunikace, pro směr od Příbora je v prostoru odbočky na Holotu navržena nová křižovatka s napojovací větví na obchvat. Komunikace je v tomto úseku navržena ve stejné kategorii S 11,5, ale pro návrhovou rychlost 80 km/hod.

V rekonstruovaných úsecích zůstane zachováno umístění všech autobusových zastávek, jsou navrženy mimo jízdní pruhy bez fyzického oddělení, šířka nástupiště je dva metry. Zahájení stavby se předpokládá v polovině roku 2003 a ukončení 2004. Stavba bude prováděna za provozu, pouze s nezbytnými objížďkami.

Šárka Fabiánová,
vedoucí stavebního úřadu


    [Top]    


Prvomájové odpoledne bude probíhat v tradičním duchu

K o p ř i v n i c e (dam) - Zcela podle zaběhnutého scénáře proběhnou i letošní prvomájové oslavy v Kopřivnici. Všechny naplánované akce se uskuteční tradičně na prostranství před kulturním domem, pouze v případě nepřízně počasí se přesunou do jeho velkého sálu. O zahájení Prvomájového odpoledne se postará ve dvě hodiny zhruba hodinovým promenádním koncertem Městský dechový orchestr Kopřivnice. Po něm bude pódium patřit žákyním tanečního oboru ZUŠ Zdeňka Buriana. Ty budou mít na své vystoupení asi půlhodinku, během které by měly předvést několik čísel, která měla svou premiéru včera na velkém tanečním koncertu v kulturním domě. Největší prostor organizátoři odpoledne věnovali frenštátskému folklórnímu souboru Sedmikvítek, který v rámci svého pásma písní a tanců také vztyčí symbolickou májku. Tečku za program v 17 hodin udělá pěvecký sbor z MIS music.


    [Top]    


Muzikanti z Trappes měli velmi pestrý a nabitý program

Členové orchestru umělecké školy
z francouzského Trappes
měli nabitý program.
Během týdne koncertovali třikrát.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi nabitý byl program týdenní návštěvy skupiny žáků a učitelů z umělecké školy francouzského města Trappes v Kopřivnici.

Během několika dní francouzští hosté, kteří svou přítomností opláceli návštěvu dětí z místní ZUŠ Zdeňka Buriana, stihli nejen odehrát tři koncerty, ale také zhlédnout většinu pamětihodností nejbližšího okolí. V jejich programu byla vystoupení v Rybí, Kopřivnici a Štramberku, která se setkala s velkým ohlasem a rovněž návštěva Rožnova, Hukvald, Štramberka, či přijetí u kopřivnického starosty a hosty vyžádaná prohlídka radnice. Přestože o další reciproční návštěvě se zatím konkrétně nemluvilo, je pravděpodobné, že výměny budou pokračovat i v budoucnu. „Záleží na dohodě obou měst, které se významnou měrou podílejí na financování těchto aktivit,“ řekla ředitelka kopřivnické ZUŠ Zdeňka Buriana Hana Vyhlídalová. Pokud by případně k další návštěvě Francouzů v Kopřivnici došlo, mají prý hosté zájem o větší rozsah své prezentace na koncertech. „Letos uvedli jen tři skladby a zbytek koncertu jsme zajišťovali my,“ uvedla Vyhlídalová.


    [Top]    


Studenti Mendlovy univerzity si prohlédli zajímavé lokality

K o p ř i v n i c e - Jednou z dalších aktivit Občanského sdružení Hájenka premiérového ražení byla dubnová návštěva studentů z Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. „V podstatě se jedná o modifikovaný program ekologické výchovy na vysokých školách, kde se v rámci praktických předmětů jezdí na terénní cvičení,“ uvedl důvod návštěvy vysokoškoláků člen Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

V rámci předmětu ochrana přírody, z kterého budou studenti skládat státnicovou zkoušku, navštívili zdejší kraj. Prostřednictvím místních ekologů se tak seznámili nejen se zajímavými lokalitami, ale došlo i na rozhovory s představiteli nevládních organizací. „Setkali se se členem Českého svazu ochránců přírody Lukáškem, s Petrem Pavlíkem ze štramberského arboreta, navštívili záchrannou stanici živočichů v Bartošovicích a v praxi měli možnost poznat aktivity, které se v rámci místní ekologické organizace dají dělat,“ přiblížil náplň dvoudenního pobytu Kvita. Dvacetičlenný tým byl následně využit ve Vlčovicích při přemisťování zábran sloužících k zachytávání migrující populace skokana hnědého.

Jak Kvita podotknul, jednalo se o první vlaštovku ve spolupráci s vysokoškoláky: „Ale s největší pravděpodobností budeme v těchto aktivitách, které doposud byly určeny studentům středních škol a veřejnosti, pokračovat. Máme tady opravdu co nabídnout.“

A názor vysokoškoláků: „V okolí Brna máme zmapována všechna místa téměř nazpaměť a tady se nám naskytla opravdu zajímavá setkání nejen s odborníky, ale i poznání dalších pozoruhodných lokalit.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
Ekologická příloha
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.