Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 8/2005
ze dne 24. února 2005

Čtenářský servis

Kulturní servis
Dopisy čtenářů
Poděkování
Tlakové ošetření nohou může ulevit mnohým bolestem

    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 24. - pá 25. února, ne 27. února ve 20 hodin, so 26. - po 28. února v 18 hodin komedie ČR Kameňák 3. Znovu na pár dnů v Kameňákově. Hrají: Václav Vydra, Jana Paulová ...

Po 28. února ve 20 hodin film Jugoslávie Otec na služební cestě. Kusturicův film o životě jednoho oddaného straníka v nelehkých 50. a 60. letech Titovy Jugoslávie (Filmový klub)

Čt 3. - so 5. března v 18 hodin akční film USA Okrsek 49. Každodenní život mužů a žen z hasičských záchranných sborů... Do 12 let nevhodný

Čt 3. - so 5. března ve 20 hodin krimi komedie USA Když se setmí. Pierce Brosnan a Salma Hayek - dvojice, v níž to jiskří city i leskem drahých diamantů... Do 12 let nevhodný

Ne 6. - po 7. března v 18 a 20 hodin komedie Finska Perly a svině. Teenagerovský snímek, jenž se ve své domovině setkal s obrovským úspěchem. Do 12 let nevhodný

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Čt 24. února v 19.30 hodin lehká ironická komedie Francise Vebera Jak unést dámu v podání agentury PKS

Po 28. února v 19.30 hodin koncert skupiny Fleret + Sestry Steinovy

St 2. března v 19.30 hodin Mozart na Bertramce - koncert a poezie Jaroslava Seiferta. Otakar Brousek - recitace, Ensemble Martinů - klavírní koncert

Út 8. března v 18 hodin

S-Kvartet - koncert dívčího vokálního uskupení u příležitosti křtu prvního CD “Studna”

NORA CAFÉ

Pá 25. února ve 20.30 hodin koncert - 123 min (CO kryt)

So 26. února ve 20 hodin Cannabass - drum´n´bass party

KINO ŠTRAMBERK

Ne 27. února v 17 a 19.30 hodin romantická komedie USA Bridget Jonesová: S rozumem v koncích. Do 12 let nevhodný

KINO PŘÍBOR

Po 28. února ve 20 hodin drama VB Vera Drake - žena dvou tváří

St 2. března v 18 a 20 hodin komedie ČR Kameňák 3

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 24. - ne 27. února v 18 hodin Lovci pokladů

Čt 24. - ne 27. února ve 20.15 hodin film ČR Žralok

v hlavě

Po 28. února - st 2. března v 18 a 20.15 hodin finská komedie Perly a svině. Do 12 let nevhodný

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Čt 24. února v 19 hodin To byl Louis Armstrong - poslechový večer

Pá 25. února ve 20 hodin Divadelní varieté - večer plný scének, skečů, rozhovorů, hudby, tance...

So 26. února v 17 hodin Dialog show: Znáš svou cenu? Je nutné žít jako hvězda? - diskuzní fórum pro mladé

So 26. února v 17 hodin VIII. poetický večer - večer poezie (Čajovna Archa)

Pá 4. března ve 20 hodin Carpe Diem & Sloš Tension - dvojkoncert

So 5. března v 17 hodin Dialog “Show” - diskusní fórum pro mladé na téma: Přináší globalizace vizi budoucnosti?


    [Top]    


Dopisy čtenářů

Setkání s Kristiánem Chalupou

Před dvěma léty jsem si při pravidelném čtení Kopřivnických novin povšimnul rozhovoru redaktora s kopřivnickým rodákem  Kristiánem Chalupou. V článku byl představen jako ředitel tiskového odboru Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně, kde bydlí již 33 let. Z rozhovoru vyplynulo, že nedávno vydal v nakladatelství Jota knihu povídek ‘Hostina kulisáků a jiné podhostiny’, z nichž tři se odehrávají v Kopřivnici.

Některé z povídek, včetně té ‘kopřivnické’ byly později scénicky upraveny a minulý rok uvedeny na Malé scéně Národního divadla v Brně.

Po přečtení této sbírky povídek mi bylo jasné, že jsme se již setkali - začátkem sedmdesátých let působil autor nějaký čas v Bruntále jako vychovatel v internátě pro studenty místní průmyslové školy, kde byl ubytován jako začínající učitel na vedlejší státní učňovské škole. V jedné z povídek totiž autor vykreslil naprosto přesně vyprávění vychovatele pro ubytované studenty o jeho příbězích z války tak, jak si je  pro vděčné posluchače s úspěchem vymýšlel.

Příští víkend jsme již na časy v Bruntále zavzpomínali v Brně spolu a od té doby se setkáváme pravidelně. On se stále živě zajímá o dění v Kopřivnici, čte KN a já dostávám informační listy ÚOHS, které jsou zase zajímavým čtením pro členy rady i zastupitelstva.

Můj brněnský přítel Kristián chystá ještě letos, nejpozději na podzim, vydat další knihu povídek, tentokrát pod názvem ‘V zahraničí a podhraničí’. Ve sbírce se mají objevit minimálně dva příběhy spojené s Kopřivnicí. Dále autor  využil své zážitky z cest do NDR v první polovině sedmdesátých let, ale i z mnohem pozdější doby, kdy již jako žurnalista navštívil mj. tehdejší Sovětský svaz během puče proti Gorbačovovi nebo válečné Chorvatsko.

Podle mého laického názoru Kristián Chalupa dovede čtenáře zaujmout také tím, že příběhy píše  se sympatickou nadsázkou a pomocí dialogů vymezí čas i místo děje zároveň s charakteristikou svých postav, aniž by přitom šlo o literaturu faktu.

Na vydání druhé knihy povídek se již těším a doufám, že další zdařilé dílo autora nezůstane opomenuto kopřivnickými občany.

Jan Navrátil


    [Top]    


Poděkování

Vážený pane Josefe Banáte!

Obyvatelé a zaměstnanci Domova důchodců v Příboře Vám tímto chtějí co nejsrdečněji poděkovat za mimořádné, velmi úspěšné hudební vystoupení na našem ‘Zimním bále’. Senioři a nemocní tohoto domova důchodců prožívali jedno ze svých největších potěšení, mohli vnímat a těšit se z nadšeného hudebního projevu i Vašeho nádherného zpěvu. Naskytla se nám tudíž převeliká příležitost vnímat a přijímat lahodné tóny, které jste jako opravdový Mistr vytvářel Vaším geniálním provedením. Celý Váš repertoár měl tudíž i výrazný duchovní rozměr. V naší krásné budově umožnilo Vaše výjimečné hudební nadání přispět všem účastníkům prožití části významného dne úspěšným tancem i náladou. Melodie nás okouzlily, ty se se svou lyričností řadily do nádherných skupenství a Vaše umění přispělo k ohromující náladě a k vzájemnému potěšení.

Vážený pane Banáte,

zejména Vaším vysoce uměleckým přispěním jsme nacházeli poněkud jiné vidění světa. Obsahem byl stálý záblesk radosti, útěchy i poučení, prostě kulturní zážitek. Jsme Vám, milý Mistře, stále vděčni za překrásný prožitek naší společenské zábavy. Získal jste naše srdce! Obdivujeme Vaši tvořivost a talent. Těšíme se nesmírně na opětovné shledání při Vašem uměleckém vystoupení v našem domově důchodců. Přejeme Vám zdraví, vždy dobrou náladu a zůstáváme s úctou.

Za obyvatele DD Příbor Drahomír Sokol

a sociální pracovnice Kateřina Burgetová


    [Top]    


Tlakové ošetření nohou může ulevit mnohým bolestem

Mám dlouhodobé bolesti kříže a za krkem. Po vyšetření v rehabilitační ordinaci jsem absolvoval elektroléčbu, nějaké mobilizace a také šlapací koupele nohou na vodoléčbě. Zdálo se mi, že právě ty koupele mi dost ulevily. Jak je to možné?

Jde o významnou roli právě plosky nohy v celkovém držení těla. My dvounožci máme velmi labilní postoj a musíme ho udržovat složitou a trvalou činností svalů zvl. na dolních končetinách a kolem páteře. Tyto svaly působící proti zemské tíži označujeme jako antigravitační. K provedení kvalitního pohybu musí být osa těla pevná a zároveň pružná, což vyžaduje souhru antigravitačních svalů. Aby toho bylo dosaženo, snaží se mozek "předvídat", jaké situaci bude čelit v příští vteřině a předpřipravit na ni tyto svaly. Musí tedy sbírat informace o držení těla, podle nichž pohybová centra mozku usoudí, jak rychle se pohybujeme, zda nejsme na svahu, zda je podklad pevný, něco neseme apod. Odpovědí jsou pak impulsy řídící napětí svalů kolem páteře podle očekávání mozku. (Všichni si dokážeme představit, jak odlišně se chovají svaly napravo a nalevo od páteře, když stojíme ve velkém příčném svahu.)

Oblastmi, odkud mozek tyto informace hlavně sbírá, jsou především krční páteř, oblast pánve a - ploska nohy. Pokud zde budou svaly nějak drážděny - kloubními blokádami, ránami, jizvami nebo spoušťovými body, které se projevují jako bolestivé "boule" ve svalech - bude mozek dostávat  nesprávnou informaci  a  na jejím základě bude nesprávně řídit držení těla. Svaly kolem páteře pak nebudou používány rovnoměrně, některé budou zatíženy trvale a budou stále napjaté, některé budou vedeny k ochabování. Pak není možné ošetřit jen konkrétní bolavé místo, ale snažit se ovlivnit hlubší příčinu - řízení pohybu. A tlakové ošetření citlivých bodů na plosce nohy, ať už rukama zdravotníka nebo šlapáním po kamíncích, pomáhá odstranit ono nadměrné dráždění a falešnou informaci do mozku. Díky tomu se pak utlumené svaly zapojují více do držení těla a ty stále napjaté můžeme snadněji uvolnit. A to je komplexní vysvětlení prosté skutečnosti, že tlakové ošetření nohou je velmi prospěšné při různých bolestech zad a pohybových poruchách.

MUDr. Pavel Stuchlík, Therápon 98, a. s., rehabilitační oddělení

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 13:39
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.