Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hudební web představí kapely, kterým fandí i v místním klubu

K o p ř i v n i c e (dam) - Kvarteto kapel během jediného večera. Taková je nabídka Nory na první březnový pátek. Právě čtvrtého března bude totiž CO kryt pod kulturním domem hostit Freemusicfest. Nápad realizovat koncertní turné, které by širšímu publiku přiblížilo zajímavé projekty tuzemské alternativní scény, se zrodil v hlavách lidí okolo hudebního serveru www.freemusic.cz. „Freemusic je zaměřený na hudební alternativu a jeho hlavička může být jistou zárukou, že kapely, které se na Fremusicfestu objeví, by naše čtenáře neměly zklamat,“ tvrdí šéfredaktor serveru Pavel Ovesný, který je zároveň i dramaturgem této hudební akce.

Při výběru kapel na premiérovou koncertní šňůru se zastaveními v Táboře, Praze, Brně, Kopřivnici a Pardubicích spoléhal Ovesný na vlastní vkus, úsudek redaktorů freemusic.cz a také hudební chutě jeho nejvěrnějších čtenářů. „Nechtěli jsme, aby tam byla nějaká velmi populární jména, ale spíš méně známé a opravdu dobré kapely. Rozhodně nechceme lidem nabízet nějaký okresní big beatek, ale skupiny, které mohou něco dokázat,“ vysvětluje Ovesný. Při premiéře Freemusicfestu padla volba na místní LU, zkušenou pražskou skupinu OTK, královéhradeckou post hardcore indie partičku Pavilon M2 a kapelu C. OTK působí už víc jak šestnáct let. Za tu dobu má na svém kontě čtyři cédéčka a jednu kazetu. Začínali s vlnou alternativních kapel, poté přitvrdili a hráli HC, ale jejich poslední album opět směřování změnilo k poněkud melancholičtější a nápadité muzice. Typický je pro OTK také humor a dadaistické nelogické texty. Ondřej Ježek, František Štáfek, Ladislav Korenda a Honza Žalud hrají muziku, která není okamžitě stravitelná pro každého, ale disponuje neoddiskutovatelnou kvalitou.  Pavilon M2 si také hrají s melodiemi a refrény svých písní. Přestože sami sebe uvádějí jako post hardcorovou kapelu, jejich muzika je propracovaná a plná příjemných melodických nápadů.

„LU je podle mě objev, který za posledních pár let nemá na nezávislé scéně obdoby. Je to kapela, která může uspět na klubové scéně i za hranicemi naší republiky. Myslím si, že jsou opravdu hodně dobrá kapela, i když nikdy nebude mít velkou mediální podporu. Takových kapel, jako je LU, je tady bohužel hrozně málo,“ nešetřil Ovesný chválou ve vysvětlení, proč oslovil i zdejší muzikanty. Jako poslední do seznamy vystupujících kapel přibyla skupina, která si říká pouze C.

Začátek prvního Freemusicfestu je plánovaný na 20.30 hodin. Premiéra by v tomto případě neměla být derniérou a Pavel Ovesný už uvažuje o pokračování. „Je poměrně dost kapel, které by si takové zviditelnění zasloužily. Nechceme to ale přehánět a počítáme s Freemusicfestem maximálně dvakrát do roka. Další by měl být na podzim,“ slíbil autor sympatické myšlenky.


    [Top]    


Sestry Steinovy zahrají s Fleretem

K o p ř i v n i c e (dam) - V pondělí 28. února se kopřivnické publikum dočká pro nemoc odloženého koncertu kapely Fleret a Sester Steinových. Představovat vizovický Fleret by bylo pravděpodobně zbytečné. Kapela umně kombinující lidovou hudební tradici s rockovou přímočarostí a dravostí funguje hezkou řádku let a také v Kopřivnici se objevuje poměrně pravidelně. To se o Sestrách Steinových říci nedá. Obě prošly pěveckými sbory i rockovými kapelami. Až později se Karolína a Lucie sešly nad autorským hudebním projektem. Působivé písničky se na desce poprvé objevily v roce 2001, kdy vyšlo debutové album Lilie polní. Zhruba před rokem přišla druhá deska. Začátek dvojkoncertu je v 19.30 hodin.


    [Top]    


-123 minut napumpují Noru energií, předskakovat jim budou Café la maňana

Zdeněk Bína a Frederik Janáček hráli
v Noře zhruba před rokem. Nyní
se kopřivnický klub chystá na další
vystoupení tria -123 minut.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Trio skvěle sehraných muzikantů hrajících kvalitní muziku na pomezí několika žánrů, to jsou -123 minut. Na tuzemské klubové scéně nejsou žádnými nováčky a také v kopřivnické Noře budou Zdeněk Bína, Frederik Janáček a Martin Vajgl hrát po několikáté. Ovšem znalci jejich koncertů vědí, že i tentokrát se budou mít na co těšit a že je rozhodně nečeká totéž co vloni. Základ dnešní podoby -123 minut se utvořil, když se ke kytaristovi a zpěvákovi Bínovi přidal basák švédského původu Frederik Janáček. V roce 1997 ještě kapela hrála s bubeníkem Dominikem Tůmou a právě muži za bicími nástroji bylo to jediné, co se v sestavě měnilo. Autorský tandem, skladatel Bína a textař Janáček, funguje dodnes. Velký úspěch přineslo kapele už debutové album, kromě ocenění v řadě časopisů skupině přineslo cenu Akademie populární hudby pro Objev roku a s ní velkou publicitu. Kapela začíná velmi intenzivně koncertovat nejen v celé České republice, ale úspěchy slaví také v klubech v dalších evropských zemích a později i v USA. Při tom všem kapela stíhá opět měnit bubeníky a natáčet další dvě kritikou i fanoušky ceněné desky Try a Home?

Poslouchat nahrávky -123 minut je sice příjemné, ale dokonce ani záznam živého koncertu, který už také rozšířil diskografii, se nevyrovná zážitku z živého vystoupení. Muzikanti dávají obrovský prostor improvizaci a i tomu nejméně soustředěnému posluchači je naprosto jasné, že ty tři na pódiu hudba a koncertování opravdu baví.

Současný bubeník Martin Vajgl hraje s -123 minut od začátku roku 2003. Kapela také čas od času experimentuje i s hosty, a tak její obsazení občas doplní saxofon či perkuse. Energické muzice, která s odzbrojující samozřejmostí kombinuje prvky funky, blues a jazzu, však stále asi nejvíc sluší komorní trio.

Předskokana budou Minutám dělat Café la maňana z Valašského Meziříčí. Skupina, která prošla bouřlivým personálním i stylovým vývojem, hraje muziku na pomezí funky, jazzu a popu. Používá dívčí vokály, kytaru a dechy a koncertní večer příjemně doplní.


    [Top]    


Kašpaři svým Havlem nezklamali

Inscenace známé jednoaktovky Václava
Havla Audience zahájila vystoupení
pražského divadelního spolku Kašpar
a jeho představení Na Havla!

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Menší vybočení z obvyklé dramaturgie divadelního abonmá kulturního domu přineslo minulé úterý.  Divadelní večer Na Havla! spolku Kašpar nabídl jednoaktovky Václava Havla a do jeviště přilákal částečně jiné publikum než obvykle.

Místo tří her se nakonec diváci dočkali v podání pražských herců jen dvou. Úvodní a nejkratší hru Chyba inscenátoři byli nuceni vynechat, neboť soubor nebyl pro nemoc kompletní, a tak úvod představení obstarala notorický známá Audience s Tomášem Kargerem v roli sládka a Janem Potměšilem jako Vaňkem. Výraz prvně jmenovaného možná podvědomě odkazoval na Landovského ztvárnění téže postavy, a tak daleko příjemnějším zážitkem byla druhá polovina večera vyplněná inscenací Ztížené možnosti soustředění.

František Kreuzmann v hlavní roli doktora Humla v kolotoči setkání s manželkou, milenkami a výstředním počítačem Uzukem ‘neslezl z jeviště’ a stejně jako hra samotná dokázal zaujmout.

Herecký ‘štěk’ si v představení střihl také režisér představení a principál Kašparů Jakub Špalek. Ten se souborem vyrazil také proto, že bylo potřeba půl roku neuváděné představení při zkoušce oživit. „Není to samozřejmě jen proto. Jezdíme na zájezdy hodně a rádi,“ nechal se slyšet Špalek. Představení Na Havla! podle jeho slov patří do projektu ‘12 a dost’, ve kterém soubor uvádí díla současných autorů. „Každé takové představení hrajeme v Divadle v Celetné pouze dvanáctkrát. Derniéra tohoto kusu je připravena na letošní říjen,“ řekl Špalek.


    [Top]    


Steinmasslová znovu zahraje v Kopřivnici

Milena Steinmasslová byla v Kopřivnici
minulý týden s Divadelním spolkem
Kašpar (na snímku). Dnes se představí
v lehčí komedii Jak unést dámu?

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Populární herečka Milena Steinmasslová se po devíti dnech opět objeví na jevišti Kulturního domu v Kopřivnici. Zatímco minulý týden hrála v Havlově jednoaktovce Ztížená možnost soustředění, tentokrát se představí v komedii lehčího ražení. Společně s Ladislavem Potměšilem, Jiřím Čapkou a dalšími pražskými herci zahraje v kusu Francise Vebera Jak unést dámu?

Děj hry se odehrává v 60. letech minulého století na francouzském venkově. V opuštěném statku si trojice únosců vybuduje zázemí pro vyjednávání o výkupném za ženu bohatého průmyslníka. Plán, jak snadno přijít k velkým penězům, se ale pochopitelně zhroutí. Trojice únosců není zrovna dobře organizovaná a vše jim navíc komplikuje i samotná oběť únosu - inteligentní a  kurážná dáma. Začátek představení je plánován ve velkém sále kulturního domu dnes večer o půl osmé.


    [Top]    


Muzeum chystá i výtvarnou soutěž s Burianem

N o v ý  J i č í n  (dam) - Především ti, které oslovila Burianova vize pravěku, by si měli najít cestu do novojičínského muzea. V Rytířském a Trámovém sále a také v Kamenné síni Žerotínského zámku totiž běží výstava zaměřená právě na tento úsek tvorby kopřivnického rodáka.

„Vystavujeme unikátní soubor ilustrací k vysokoškolské učebnici Zdeňka Špinara Paleontologie obratlovců, olejomalby zapůjčené ze Dvora Králové a také perokresebné ilustrace ke knihám Lovci jeskynních medvědů a U pravěkých lovců od Josefa Augusty,“ řekla kurátorka výstavy Anna Rašková. Expozici malířových děl doplňují také trojrozměrné exponáty, jako je fosilní lebka jeskynního medvěda nebo předměty užívané pravěkými lidmi.

Doprovodným programem k výstavě, která potrvá až do konce července, bude také výtvarná výstava pro všechny školáky z Novojičínska. „Inspiraci by děti mohly čerpat právě na naší výstavě nebo také ve Štramberku, kde probíhá druhá burianovská expozice,“ doporučuje Rašková. Soutěž bude v několika věkových kategoriích vyhlášena v dubnu a vyhlášení vítězů proběhne začátkem léta v rámci plánovaného Týdne se Zdeňkem Burianem. Nejhezčí práce pak budou vystaveny hned na několika místech.


    [Top]    


Krátce

Turistický pochod Štramberkem se šesti tematickými stanovišti na trase je  pro zájemce připraven v sobotu 26. února. Start je v devět hodin u vchodu do Národního parku, kde účastníci dostanou pohlednici a mapku pochodu. Ti, kteří projdou celou trasu, se v cíli mohou těšit nejen na tombolu, ale také na volnou vstupenku na výstavu Zdeňka Buriana v tamním muzeu.

Drum'n'bassový večírek chystají na sobotní večer 26. února v Nora Café. U gramofonů se budou od dvaceti hodin střídat Forest, Macro, Garniec a Csc Joint.

Jiří Zmožek, autor hitů jako Už mi lásko není dvacet let, Tam u nebeských bran nebo Zvonky štěstí, bude v neděli 27. února koncertovat v sále příborského kina Úsměv. Program koncertu začínajícího ve tři hodiny odpoledne je zaměřen na písně s křesťanskou tematikou.

Film Emira Kusturici Otec na služební cestě uzavře v pondělí 28. února putování přehlídky Projekt 100 kopřivnickým kinem Puls.

Ve středu 9. března od osmnácti hodin bude čajovnou Archa v Novém Jičíně znít hudba kapel vydávaných kopřivnickým nakladatelstvím Piper Records. V rámci poslechového večera bude znít muzika Nieriky, LU, Valerians Future, Milana a Folk3mail. Poslechový večer ’řídí’ Marián Hlomozný.


    [Top]    


Místo Vránové bude recitovat Otakar Brousek

K o p ř i v ni c e  (dam) - Poezii a hudbu skloubí pořad Mozart na Bertramce. Předposlední vystoupení letošního předplatitelského cyklu Kruhu přátel hudby je plánováno na středu 2. března.

Mozart na Bertramce spojil komorní klavírní kvarteto Ensemble Martinů s hercem a recitátorem Otakarem Brouskem. „Původně měla v tomto komponovaném programu vystupovat Gabriela Vránová, ale pro zdravotní problémy ji nahradil Brousek,“ vysvětlil dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Zkušený a populární herec bude víc než důstojnou náhradou. Kromě desítek rolí ve Vinohradském divadle i na dalších scénách a mnoha postav ve filmech a televizních inscenacích je Brouskův nezaměnitelný hlas často využíván také v rozhlase a dabingu. V roce 1989 získal za své recitátorské umění v Poděbradech Krystalovou růži. Je držitelem řady dalších prestižních cen, mezi kterými nechybí ani Thálie za celoživotní dílo. V Kopřivnici budou v podání Otakara Brouska znít verše Jaroslava Seiferta. Tento autor byl vybrán nejen proto, že si již brzy připomeneme dvacáté výročí úmrtí básníka, ale také pro jeho obdivný vztah k Mozartově hudbě.

Hudební složka večera bude v režii Ensemble Martinů. Tento soubor funguje bezmála sedmadvacet let  a na svém kontě má stovky koncertů a řady nahrávek pro renomovaná vydavatelství. Na koncertě bude pochopitelně dominovat Mozartova hudba, ale zazní také Dvořák, Martinů a Matyas.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 14:02
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.