Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 8/2005
ze dne 24. února 2005

Zprávy z města a okolí

Zastupitelé budou za týden jednat o teple
Lidé si často přes stavební úřad řeší spory se sousedy
Cena za ohřev vody a teplo se zvýšila
Dětské centrum má nové auto, zaplatí ho sponzoři
Schválené opravy centrálního topení
Renarkon vyměnil narkomanům přes 6 000 injekcí
Krajské zastupitelstvo schválilo dotaci pro město
Stíny
V Kopřivnici by měly být nasvětleny dva nové přechody
Zpřísněné podmínky pro odklady
Kopřivnice se předvedla i na pražském veletrhu cestování
Vedení radnice zve na veřejné schůze
Mladí lidé mohou získat na projekty až 50 000 Kč
Peníze od ministerstev dostane Bike Fun
V Ženklavě chtějí letos opravit čtyři mosty a část komunikací
Prodej očního se pravděpodobně o pár dnů pozdrží
V rámci poutě sv. Valentýna mohli lidé střílet z kuše
Neuvolněný místostarosta Janota pracuje místo Bedřicha Turka

    [Top]    


Zastupitelé budou za týden jednat o teple

K o p ř i v n i c e  (hod) - Mimořádné zasedání zastupitelů svolal starosta Jiří Tichánek na čtvrtek 3. března.

Od patnácti hodin se budou zastupitelé v anexu Městského úřadu na ulici Záhumenní zabývat jediným bodem programu, a to restrukturalizací energetických otopných systémů města - smlouvou o spolupráci - řešení tepelného zdroje pro město.


    [Top]    


Lidé si často přes stavební úřad řeší spory se sousedy

K o p ř i v n i c e  (hod) - Pracovníci stavebního úřadu kopřivnické radnice v loňském roce vydali celkem 370 stavebních povolení. „Největší stavbou, na kterou jsme vydali stavební povolení, byla stavba úpravárenského a skladovacího komplexu firmy Union ocel. Tento závod vyroste v prostorách automobilky Tatra u brány číslo 6,“ uvedla Šárka Fabiánová, vedoucí stavebního úřadu.

O tom, že nejvíce se staví v průmyslovém areálu, se všeobecně ví. „Povolovali jsme stavbu výrobního závodu firmy Brose a později v návaznosti na úpravu technologie i její změnu. Část stavby byla loni na podzim zkolaudována, ve výrobní hale jsme povolili zkušební provoz, který by měl skončit letos v březnu. V průběhu zkušebního provozu budou provedena různá měření podle požadavků dotčených orgánů na úseku ochrany veřejného zdraví, na úseku ochrany ovzduší, vod apod. Následně by měla být zkolaudována i výrobní hala. Dále jsme v průmyslovém parku vydali povolení na stavbu víceúčelové haly, která bude realizována z prostředků města, státu a Evropské komise. Poblíž křižovatky ‘U Křížku’ vyrůstá stavba výrobní haly firmy Erich Jaeger, která by měla být dokončena letos v polovině roku,“ doplnila další významnější stavby Fabiánová.

V celém správním území stavebního úřadu (Kopřivnice, Lubina, Mniší, Vlčovice, Závišice) se vloni začalo stavět dvacet osm rodinných domků a dalších čtyřiadvacet bylo zkolaudováno. „Nejvíce se na nás občané obracejí se žádostmi na povolení stavebních úprav v bytových domech. Ty se nejčastěji týkají rekonstrukcí bytových jader a instalací plynového topení ve starších bytech, což je téměř třetina všech vydaných stavebních povolení,“ dodala vedoucí stavebního úřadu.

Velmi často se na stavebním úřadě setkávají s tím, že si lidé v místních částech přes úředníky vyřizují své sousedské spory. „Jedná se o záležitosti kolem hranic pozemků a jejich oplocení, o drobné stavby a chov domácího zvířectva. A právě určení hranic pozemků, obtěžování hlukem, pachem, pohledem nepatří do kompetence stavebního úřadu, ale občané se musí obrátit na příslušné orgány a nebo se svých práv domáhat soudně. Nicméně, je nutno podotknout, že ani obyvatelé bytových domů nezůstávají pozadu. Začne-li někdo provádět stavební úpravy, hned se najdou sousedé, kteří mají starost, zda se práce neprovádějí na černo,“ uvedla vedoucí stavebního úřadu.


    [Top]    


Cena za ohřev vody a teplo se zvýšila

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rada města schválila zvýšení ceny za teplo a ohřev teplé užitkové vody se zpětnou účinností od 1. ledna. „Energetika Tatra, od které město nakupuje teplo a teplou užitkovou vodu, zvýšila své ceny z důvodu zdražení energií a surovin,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír důvody, proč došlo k navýšení ceny. Letos domácnosti napojené na centrální zásobování teplem zaplatí za ohřev teplé užitkové vody 356 korun za gigajoul včetně DPH. Letos došlo k navýšení o 21,50  korun, neboť vloni se platilo 334,50 Kč/GJ. Cena za vytápění je stanovena na částku 381,20 Kč/GJ, přičemž vloni to bylo  358,90 korun.


    [Top]    


Dětské centrum má nové auto, zaplatí ho sponzoři

K o p ř i v n i c e  (dam) - Pět set padesát tisíc korun z grantu Duhové energie společnosti ČEZ získalo místní Dětské centrum na pořízení nového velkoprostorového vozu. Také druhou polovinu nákladů na nákup vozu sloužícímu nejen ke svozu dětí do tohoto speciálního školského zařízení zaplatí granty a dary sponzorů.

Nový volkswagen transporter pojme najednou až devět postižených dětí a bude sloužit nejen ke svozu zhruba pětatřiceti klientů

z okolních vesnic do školy, ale také bude všech asi sedmdesát dětí

z centra vozit na bazén, hypoterapii, do kulturních zařízení a podobně. „Máme řadu imobilních dětí. Najímat dopravce je drahé a jinou možnost přesunu prakticky nemáme,“ vysvětluje ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková, proč je nákup velkého automobilu pro školu nevyhnutelný. Velkokapacitním vozem disponovalo Dětské centrum i doposud. Čtyři roky starý vůz, rovněž pořízený z darů firem a jednotlivců, už podle Jančálkové dosloužil. „Denně najezdíme téměř 400 kilometrů. V poslední době jsme museli investovat opravdu veliké částky do jeho oprav a údržby. Vloni v létě už jsme se začali rozhlížet po novém voze,“ tvrdí ředitelka speciální školy pro děti s více vadami. Nový automobil pro Dětské centrum měl být o něco málo větší a především co nejbezpečnější. Díky speciálním požadavkům na bezpečnost malých pasažérů muselo Dětské centrum na své nové auto několik týdnů čekat.


    [Top]    


Schválené opravy centrálního topení

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rada města schvalovala plán oprav a investic tepelného hospodářství Kopřivnice na letošní rok. Podle něj je v rozpočtu počítáno s částkou ve výši 7 568 000 korun na výměny sekundárních rozvodů ústředního topení, revize a opravy a na investice se počítá s 5 500 000 korunami.

„Některé sekundární rozvody už mají prošlou životnost, a proto se musí vyměnit. Stávající rozvody budou nahrazeny předizolovaným potrubím. Výměny budou provedeny tak, aby byly v souladu s plánovanou akcí modernizace tepelného hospodářství. Další peníze musí jít na předepsané revize elektro a tlakových nádob ve stávajících výměníkových stanicích,“ upřesnil místostarosta Zdeněk Krajčír, kam půjdou peníze z rozpočtu.


    [Top]    


Renarkon vyměnil narkomanům přes 6 000 injekcí

K o p ř i v n i c e  (dam) - Terénní pracovník frýdecko-místeckého Renarkonu vloni v Kopřivnici vyměnil narkomanům celkem 6 372 injekčních stříkaček. Kromě nich mohli aktivní uživatelé drog od streetworkera získat také dezinfekční tampony, kondomy, vitamíny a vodu na ředění. Terénní výměnný program finančně podporuje také zdejší radnice. Vloni to bylo částkou čtyřicet tisíc korun. Smlouva o příspěvku ve stejné výši se připravuje i pro rok 2005.

„Náš pracovník vloni uskutečnil celkem 275 kontaktů s klienty. To je sice asi polovina toho, co v předcházejícím roce, ale je to dáno faktem, že byl sám a jeho práci občas přerušila nemoc,“ tvrdí Pavel Matula z frýdecko-místeckého Renarkonu. Přestože schůzek s klienty bylo výrazně méně, jehel rozdal streetworker víc než v roce 2003, kdy jich bylo necelých šest tisíc. V letošním roce se dá předpokládat opětovné zvýšení počtu kontaktů terénních pracovníků s narkomany, opět totiž budou v Kopřivnici pracovat dva.

Lidé z Renarkonu v našem městě pracují se zhruba třicetičlennou skupinkou aktivních uživatelů drog. „Počet a četnost narkomanů je zhruba pořád stejná, během roku někdo s drogou přestane nebo odejde na léčení, jiní ale zase přicházejí,“ říká Matula.

Mezi narkomany, kteří návykové látky užívají nitrožilně, dominují především spotřebitelé pervitinu, v létě v období sklizně zelených makovic pak často přecházejí na surové opium. „V letních měsících také celkově stoupá spotřeba drog i četnost výměn injekcí. Vloni v červenci jsme jich vyměnili na 1 400,“ uvedl Matula.

V letošním roce bude Renarkon toxikomanům nabízet stejné služby jako v minulosti. Omezení na terénní výměnný program není dáno pouze penězi, ale především nemožností v Kopřivnici sehnat vhodné prostory pro zřízení pobočky Renarkonu.

Nyní musejí streetworkeři ve Frýdku-Místku nafasovat zdravotnický materiál a až pak vyrážejí do ulic Kopřivnice za svými klienty.  „Všechno stojí a padá s vhodným zázemím. Peníze bychom si mohli sehnat prostřednictvím grantů samozřejmě s nějakou podporou města. Víme, že v Kopřivnici je například potenciální skupina ‘čichačů’ těkavých látek, pro které bychom mohli něco udělat. Rozšířit bychom mohli také programy primární prevence, dělat přednášky na školách a podobně. Bohužel vhodné prostory jsme zatím neobjevili,“ tvrdí Matula.


    [Top]    


Krajské zastupitelstvo schválilo dotaci pro město

O s t r a v a  (hod) - Krajští zastupitelé schválili dotaci na projekt, jejž předložila kopřivnická radnice s názvem ‘Rozvoj Regionálního muzea Kopřivnice - vybudování expozic historie Kopřivnice, řemeslných tradic a kulturního dědictví významných rodáků - Zdeňka Buriana a Emila Zátopka’. Město požadovalo celkovou dotaci ze strukturálních fondů ve výši 15 149 475 Kč - Evropského fondu pro regionální rozvoj, po kraji žádalo příspěvek ve výši 1 413 951 korun. Tento požadavek krajští zastupitelé schválili.

K tomu, aby se mohly čerpat peníze, je nutné, aby projekt schválilo ministerstvo pro místní rozvoj svým rozhodnutím. „Podle regulí musí město celý projekt uhradit samo z vlastních prostředků. Po dokončení celého díla musí být vypracována závěrečná zpráva a poté bude ještě provedena kontrola ze strany Centra pro regionální rozvoj. Pokud bude všechno v pořádku, pak město obdrží celou požadovanou částku. Jak to bude s prostředky, jež poskytl kraj, ještě není stanoveno,“ upřesnil Ladislav Bordovský, pracovník odboru školství, kultury, sportu a cestovního ruchu, jenž má tento projekt na starosti.


    [Top]    


Stíny

Z šatny uklízeček na Základní škole 17. listopadu v Kopřivnici zmizely během dopoledne dne 17. února odložené mobilní telefony, doklady, peníze. Čtyřem poškozeným ženám neznámý pachatel způsobil škodu za 7 400 korun.

Kriminalistům z Kopřivnice se podařilo objasnit krádež, ke které došlo od srpna do prosince loňského roku ve Veřovicích. Dva 32letí muži rozštípali hlavní vstupní vrata zakonzervovaného kravína, vnikli do objektu a z vynášecího pásu na mrvu odcizili

1,1 kW elektromotor, 12 ks výbojkových osvětlovacích těles, hliníkové kryty včetně přívodních kabelů a dále z místnosti zvané ‘mléčnice’ odcizili veškeré součástky z barevných kovů (ventily, chladicí zařízení, trubky) z dojicího zařízení. Odcizené věci odvezli do Sběrných surovin v Šenově u Nového Jičína a tam je prodali za 10 000 Kč. Majiteli však způsobili škodu za 300 000 Kč. Peníze použili pro vlastní potřebu.

Dne 19. února ve večerních hodinách oznámila žena na stálou službu městské policie, že její druh, který je v podnapilém stavu, v bytě rozbíjí nábytek. Po příjezdu hlídky MP na místo se muž již choval klidně, nebyla patrná žádná škoda na majetku a dotyčný slíbil, že půjde spát. Asi o půl hodiny později volala žena znovu, že situace je ještě horší. Ve spolupráci s hlídkou Policie ČR bylo rozhodnuto, že muž bude převezen na záchytku do Frýdku-Místku. Jednalo se o 30letého muže z Kopřivnice. Celá záležitost bude dořešena na služebně MP, kam bude dotyčný pozván.


    [Top]    


V Kopřivnici by měly být nasvětleny dva nové přechody

K o p ř i v n i c e  (hod) -  Na vyznačených přechodech stále dochází k velkému množství nehod chodců s nejtěžšími následky. Jednou z možností zvýšení bezpečnosti chodců na přechodech ve večerních a nočních hodinách je přisvětlení přechodů. V celém bývalém Severomoravském kraji je již nasvětleno 147 přechodů a letos by se jejich počet měl zvýšit o dalších sto šedesát pět.

„Význam osvětlení byl již prokázán mnoha studiemi. Potvrzuje se, že zde platí obecné zásady bezpečnosti silničního provozu ‘vidět a být viděn’. Jedná se o zvýraznění exponovaných přechodů světlem bílé barvy, s vyšší intenzitou a směrovým charakterem osvětlení tak, že chodec je osvětlen ze směru jízdy vozidla a je ve velkém pozitivním kontrastu na tmavším pozadí. Použitím odlišné barvy a intenzity osvětlení je dosaženo toho, že přechod je zvýrazněn a nesplývá s běžným pouličním osvětlením,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí severomoravské policie. Nasvětlení jednoho přechodu vyjde na osm a půl tisíce korun.

V novojičínském okrese by se mělo letos nasvětlovat devět přechodů, z toho dva budou v Kopřivnici. „Bude se jednat o dva nové přechody. První z nich bude u křižovatky na ulici Obránců míru, druhý u křižovatky ulic 17. listopadu a České,“ upřesnil místa, kde by měly být nasvětleny přechody, Pavel Bajer, šéf novojičínské dopravní policie.


    [Top]    


Zpřísněné podmínky pro odklady

K o p ř i v n i c e  (hod) - Nový Školský zákon, jenž vstoupil v platnost letos v lednu, zpřísnil podmínky pro odklad povinné školní docházky. Ještě v loňském roce  stačilo rodičům vyjádření odborného lékaře, pediatra nebo poradenského zařízení. Letos musí mít vyjádření jak lékaře, tak poradenského zařízení. Někteří rodiče často požadovali odklad, i když jejich dítě to nepotřebovalo, neboť si tím řešili rodinné záležitosti.

„Zatímco dříve se rodiče snažili dostat své děti do školy co nejdříve a bránili se odkladům, dneska je to spíše naopak. Rodiče si chtějí dítě ještě nechat doma, aby ještě nenastala pravidelná školní zátěž. Často udržují dítě v roli předškoláka, i když to třeba není na místě,“ upřesnila Helena Pýchová, jež pracuje v kopřivnické pobočce pedagogicko-psychologické poradny.

Podle ní jsou následky předčasného zaškolování pro dítě jednoznačně zátěžové, avšak i neodůvodněný odklad se může ve školní kariéře dítěte nepříznivě promítnout. Zvýšená a neregulovaná míra odkladů má také negativní důsledky v rámci celého systému zaškolování, neboť děti šestileté, přiměřeně vyzrálé, nastupují pak do tříd, kde někdy téměř polovička ostatních dětí je o celý rok starších, a tudíž i vyzrálejších. Vytváří se tak začarovaný kolotoč stále se zvyšujících nároků na prvňáčky.

Pokud chtějí rodiče požádat o odklad pro svého předškoláka, musí se na pedagogicko-psychologickou poradnu obrátit do 15. dubna.


    [Top]    


Kopřivnice se předvedla i na pražském veletrhu cestování

Informace o Kopřivnici bylo možné najít
ve veletržním paláci na pražském výstavišti
u stánku Moravskoslezského kraje.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

P r a h a  (dam) - Kopřivnice lákala turisty k návštěvě už na druhém veletrhu cestovního ruchu. Po lednové účasti na RegionTouru v Brně byly informace o městě k dostání také u stánku Moravskoslezského kraje na pražské výstavě Holiday World.

Čtrnáctý ročník veletrhu cestovního ruchu byl ve své čtrnáctileté historii zatím největší. Na ploše přes dvacet tisíc metrů čtverečních se představilo na 700 vystavovatelů z padesáti zemí světa. Na holešovickém výstavišti byly k dispozici informace o možnostech strávit dovolenou i v těch nejexotičtějších částech světa, ale podstatná byla také prezentace mnoha tuzemských regionů. Ve svých stáncích se prezentovaly všechny kraje. „Tento veletrh je vhodnou příležitostí k tomu, abychom obrátili pozornost našich i zahraničních turistů ke krásám naší vlasti. Sám jsem si při cestách po světě uvědomil, jaký potenciál naše země skýtá,“ řekl novinářům ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Prezentaci Kopřivnice stejně jako v minulých letech a na jiných obdobných akcích zajišťovala Agentura Beskydy-Valašsko. Během prvních dvou dní se v expozici pohybovali především lidé podnikající v cestovním ruchu, až o víkendu se veletrh s velkým množstvím doprovodného programu otevřel také široké veřejnosti. Organizátoři odhadují, že veletrh navštívilo rekordních třicet tisíc návštěvníků z tuzemska i zahraničí.


    [Top]    


Vedení radnice zve na veřejné schůze

K o p ř i v n i c e  (hod) - Vedení kopřivnické radnice  zve občany místních částí na veřejné schůze. Na nich se lidé dozvědí více o činnosti místních komisí a také o aktuálním dění ve městě Kopřivnici.

Jako první budou moci diskutovat s představiteli radnice občané v pondělí 7. března

v Katolickém domě v Lubině.

Ve středu 9. března se v 17.30 hodin uskuteční schůze v Kulturním domě v Mniší. Ve stejný den, jen se začátkem v devatenáct hodin, se uskuteční veřejná schůze také v Kulturním domě ve Vlčovicích.


    [Top]    


Mladí lidé mohou získat na projekty až 50 000 Kč

K o p ř i v n i c e   (hod) - Mladí lidé mají možnost získat grant až ve výši padesáti tisíc korun na pořádání různých kulturních akcí, seminářů, workshopů, sociální a charitativní projekty, ochotnická vystoupení apod. V letošním roce se rozběl již čtvrtý ročník mezinárodního programu Make a Connection – Připoj se, jenž je zaměřen na podporu dobrovolnických aktivit mladých lidí ve věku od 16 do 24 let. Podmínkou ovšem je podat svůj vlastní projekt do 31. března. „Cílem programu je podporovat neformální a neorganizované skupiny mladých lidí, kteří si sami svůj projekt navrhnou a zrealizují. Tyto projekty by měly mít dlouhodobý pozitivní vliv na rozvoj komunity, ve které mladí lidé žijí. Podmínkou ovšem je, že projekt musí podat minimálně osmičlenný tým. Zaměření projektů může být velmi různorodé. O podporu se mohou ucházet například rozmanité kulturní akce, semináře a workshopy, sociální a charitativní projekty, umělecké dílny, ochotnická vystoupení, ekologické a populárně-naučné projekty apod.,“ uvedla Dagmar Pijáčková z občanského sdružení Vita. Během měsíce března nabízí občanské sdružení bezplatné konzultace v rámci podávaných projektů. Bližší podrobnosti k programu jsou uvedeny na www.pripojse.cz.


    [Top]    


Peníze od ministerstev dostane Bike Fun

K o p ř i v n i c e  (dam) - Malé a střední podniky na Novojičínsku už letos nedosáhnou na ministerský podpůrný program tvorby nových pracovních míst. Podpory vyhlášené resortem práce a sociálních věcí a ministerstvem průmyslu a obchodu jsou totiž vázány na míru nezaměstnanosti v regionu, a ta nyní poklesla pod danou hranici na 14 procent. To, že program, ze kterého mohli zaměstnavatelé čerpat až dvě stě tisíc na jedno pracovní místo, podle ředitele Úřadu práce v Novém Jičíně Jiřího Macíčka trh práce nijak negativně neohrozí. „Nevidím v tom žádnou tragédii. Nechci tvrdit, že situace na našem trhu práce je dobrá, ale přece jen se o něco zlepšila a nadstandardní programy budou využívat v jiných okresech, kde je třeba opačný trend,“ řekl Macíček. To, že zanikl jeden z programů pro tvorbu pracovních míst, prý rozhodně neznamená utlumování dalších nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, jako jsou rekvalifikační kurzy, příspěvky na odbornou praxi a podobně.

„Byl to svým způsobem výjimečný a nadstandardní program. Přihlášené projekty nehodnotil Úřad práce, ale agentura CzechInvest. Zaměstnavatelé mohli čerpat poměrně vysoký příspěvek na jedno pracovní místo,“ řekl Macíček. Získat podporu z tohoto program ale nebylo snadné. Peníze od státu je možné využít pouze na mzdy nových zaměstnanců a ne na nákup hmotného investičního majetku. S projektem je spojena také jistá administrativa a účast v programu předpokládá také minimálně pětimilionový vstup samotného podniku. Zájem o podmínky programu projevilo podle Jiřího Macíčka několik firem, žádost o příspěvek si podal pouze kopřivnický výrobce jízdních kol Bike Fun. „Příslušnou dohodu pro poskytnutí příspěvku budeme podepisovat v nejbližších dnech,“ uzavřel šéf úřadu práce.


    [Top]    


V Ženklavě chtějí letos opravit čtyři mosty a část komunikací

Ž e n k l a v a  (hod) - Obec Ženklava má pro letošní rok stanovené jasné cíle v oblasti oprav. „V letošním roce chceme dokončit rekonstrukci dláždění hřbitova. Dále plánujeme opravy tří až čtyř mostů. Jedná se o rekonstrukci lávky za kostelem, opravy mostu u dolní autobusové zastávky a dvou mostů u pomníku padlých. Ty jsou ve špatném stavu. Máme sice ještě jeden most ve velmi špatném stavu, ale po něm se tolik nejezdí. S jeho opravou počkáme do té doby, než se nám podaří našetřit peníze v rozpočtu. Chtěli bychom  provést úpravu místních komunikaci asi ve dvou až třech stometrových úsecích. Na tyto opravy počítáme s částkou dvou milionů korun.  Cenové nabídky na tyto opravy ještě nemáme, ale ze zkušeností si myslíme, že to z našeho rozpočtu zvládneme,“ upřesnil plán oprav pro letošní rok starosta Ženklavy Miroslav Drozd.

Ženklavští mají v plánu letošního roku také zahájení rekonstrukce rodného domu Kristiána Davida, jenž byl protestantským kazatelem. Odvedl s sebou do Německa část místních protestantů, kde založili osadu Ochranov. „V rámci rekonstrukce chceme v domě věnovat jednu místnost Kristiánu Davidovi. Aby ten dům žil, byl celoročně využíván, tak tam chceme udělat klub seniorů,“ doplnil Drozd.


    [Top]    


Prodej očního se pravděpodobně o pár dnů pozdrží

Š t r a m b e r k  (dam) - O pár dní později odstartuje prodej bývalé oční léčebny. Štramberští zastupitelé před nedávnem schválili znění příslušných smluv. Kupec, společnost Reditus, chce první z nich, smlouvu o smlouvě budoucí, podepsat 10. března, přestože původně se tak mělo stát do konce února. Projekt na budoucí využití očního má investor podat do 25. března.

Štramberk za dnes pustý areál léčebny vyinkasuje deset milionů korun ve třech splátkách. V objektu má pak kupec do roku 2007 vybudovat Dům s osobní asistencí sloužící jak seniorům, tak zdravotně postiženým lidem.


    [Top]    


V rámci poutě sv. Valentýna mohli lidé střílet z kuše

P ř í b o r  (hod) - V sousedním městě v rámci spolupráce radnice s neformálním cechem příborských podnikatelů byla obnovena tradice valentinské pouti a letos se uskutečnila již druhá.

V neděli 13. února se tak obyvatelé města mohli přenést do starých časů. Na jarmarku byly k vidění ukázky řemesel, ale k mání byly i příborské šifle a další věci z období třicátých let minulého století. Ti odvážnější si mohli vyzkoušet střelbu z kuší.


    [Top]    


Neuvolněný místostarosta Janota pracuje místo Bedřicha Turka

Stanislav Janota převzal práci na příborské
radnici za nemocného kolegu Bedřicha
Turka. Funkci místostarosty vykonává
jako neuvolněný člen rady města.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

P ř í b o r  (dam) - Už víc jak měsíc má Příbor kromě starosty také dva místostarosty. Ke starostovi Milanu Strakošovi a místostarostovi Bedřichu Turkovi přibyl 13. ledna Stanislav Janota. Bezpartijní politik bude ve funkci nahrazovat právě Turka, který již půl roku bojuje s vážnou nemocí. Na radnici přitom nenastoupí, ale práci místostarosty bude vykonávat jako neuvolněný při svém zaměstnání učitele.

Politická jednání předcházející volbě nového místostarosty prý nebyla příliš složitá. „Na začátku volebního období naše sdružení uzavřelo koaliční dohodu s ODS a KDU-ČSL, jejíž součástí bylo i rozdělení funkcí. Tato dohoda nám zaručovala i funkci místostarosty,“ tvrdí Janota, který nahrazuje dlouhodobě nepřítomného Turka a s jeho návratem do práce je připraven se nové funkce vzdát.

Janota, který v komunální politice působí jedenáctým rokem, je v tomto volebním období také poprvé členem rady města, převzal kompetence Bedřicha Turka - tedy oblast školství, sociální problematiku, cestovní ruch a kulturu, záležitosti spojené s městskou památkovou rezervací a integrované části města Příbora, jako je Prchalov. „Za poslední půlrok se v těchto oblastech nakumulovalo obrovské množství neřešených problémů. Není prostě v silách starosty obsáhnout úplně všechno,“ vysvětlil Janota důvod, proč byl zvolen do nejužšího vedení města. Na radnici jej občané mohou zastihnout v úřední dny odpoledne od dvou do pěti hodin. Na úřadě je Janota k zastižení také v termínech zasedání rady města a v pátek, kdy probíhají porady vedení úřadu. „Pracuji jako zástupce ředitele Základní školy Jubilejní v Novém Jičíně a na radnici se mohu více objevovat díky vstřícnosti tamního pana ředitele. Dohodli jsme se na tom, jak obě věci skloubit. Já si mohu vzít práci domů, některé věci mohu řešit i přes internet. Jako zástupce ředitele neučím tolik hodin, takže je to možné zvládnout. Ale jednoduché to není,“ říká Janota.

Janotovy plány ve funkci druhého muže příborské radnice jsou dány především snahou zdárně dotáhnout započaté věci a dokončit volební období. „Nejvíc práce bude ve školství. Jednak v souvislosti se zaváděním nového Školského zákona musíme také řešit problematiku přísnějších předpisů na školní jídelny nebo sociální zařízení ve školních budovách,“ říká místostarosta Příbora. Janota je také zastáncem projektu vybudování Centra Sigmunda Freuda, které svým zaměřením spadá do oblastí kultury a cestovního ruchu. „Je to sice nákladný projekt, ale jsem přesvědčen, že prospěje městu i celému regionu,“ uzavřel Stanislav Janota.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 14:00
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.