Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 3/2005
ze dne 20. ledna 2005

Kultura

Evžen Zámečník přiveze originální soubor Brno Brass Band
Karneval děti v maskách bavil
Nora nabídne poslechovky
Herci Rolničky se na jeviště vrátí v únoru
Plesová sezona je v plném proudu, chystá se Obecní i Foxácký ples
V Galerce zazní klidná muzika Café la maňana
Puls chystá dvě francouzské komedie a dokumentární drama Pád do ticha

    [Top]    


Evžen Zámečník přiveze originální soubor Brno Brass Band

K o p ř i v n i c e  (dam) - Brno Brass Band bude prvním hostem předplatitelské série koncertů Kruhu přátel hudby v roce 2005. Ve středu 26. ledna bude tento svého druhu špičkový soubor vystupovat v kinosále kulturního domu s programem nazvaným Od vážné hudby k jazzu a hudebnímu humoru. Název programu také poměrně přesně vystihuje scénář večera. Na začátku se posluchači mohou těšit například na proslulý Šavlový tanec Arama Chačaturjana, transkripce Janáčkových Ukvaldských písní nebo Mozartův Turecký pochod. Po přestávce pak soubor bude hrát Bugatti step Jaroslava Ježka a jeho písně Nebe na zemi nebo Klobouk ve křoví. Prostor dostane i Foxtrot narozený na růžku Bohuslava Martinů, variace na popěvek Sedí mucha na stěně nebo parodie známého triumfálního pochodu z Verdiho Aidy.

Velkou část uváděného repertoáru upravil vedoucí Brno Brass Bandu Evžen Zámečník a na programu jsou také jeho vlastní kompozice U Harabiša, Bitva u Slavkova aneb Souboj signálů 1805 či Loupežnické variace.

Brno Brass Band vznikl v roce 1982 a u jeho zrodu byl právě Evžen Zámečník. Tomu se podařilo dát dohromady ansámbl ze sólistů orchestru Janáčkova divadla a Státní filharmonie Brno. Dnes soubor tvoří jedenáct hráčů na žesťové nástroje a jejich hru doplňují bicí nástroje. Tím, že se Zámečníkovi podařilo dát dohromady neobyčejně schopné hráče, dosáhl jen poloviny úspěchu. O tu druhou se zasloužil utvořením originální koncepce a dramaturgie, ve které se objevuje řada současné muziky. Díky kontaktům ve skladatelských kruzích se Zámečníkovi podařilo do dění okolo Brno Brass Bandu zapojit řadu předních českých skladatelů. Soubor si navíc výběrem a pojetím skladeb udržuje vysokou oblibu publika.

„Nehrajeme pro peníze, ale proto, že chceme propagovat hru na žesťové nástroje. Jsme parta hráčů z předních brněnských orchestrů a společný čas na zkoušky máme jen brzo ráno od sedmi hodin. Už jsme si na to zvykli a plně nám vyhovuje,“ říká o tělese dirigent Evžen Zámečník, který koncerty také provází mluveným slovem.

Evžen Zámečník, jenž je ve světě dechové hudby pojmem, je rodákem z nedalekého Frýdku-Místku. Vystudoval kompozici na brněnské konzervatoři, pokračoval na JAMU a dva roky navštěvoval také školu v Mnichově. Byl členem orchestru Janáčkovy opery a pak Státní filharmonie Brno, dirigentem a vedoucím Brno Brass Bandu, dnes je ředitelem brněnské konzervatoře. Ve své autorské tvorbě se snaží  o využití skladebních technik nové hudby. Je autorem řady rozsáhlých kompozic včetně dětské opery Ferda Mravenec.


    [Top]    


Karneval děti v maskách bavil

Parket v kulturním domě se minulou neděli
odpoledne hemžil pohádkovými bytostmi,
nechyběl ani celý zástup populárních
princezen.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Vyprodaný byl dětský karneval v kulturním domě. Desítky dětí se bavily ve velkém sále kulturního domu pod taktovkou brněnského Divadla Koráb. Nepřetržitý tok tance a soutěží vyvrcholil tancem s třímetrovou loutkou obra. „Všechno vyšlo na výbornou. Měli jsme trošku strach, jestli budou mít děti masky, ale všechny dorazily v krásných kostýmech a nalíčené,“ libuje si pořadatelka plesu Dagmar Rysová z kulturního domu. Na parketu se objevila široká škála postaviček inspirovaných klasickými pohádkami nebo i Harry Potterem.

Další dětský maškarní ples připravují na neděli 30. ledna v Kulturním domě v Lubině. Tamní základní a mateřská škola společně se sdružením rodičů a Českým svazem žen připravily dětskou diskotéku, tombolu, kolo štěstí a řadu soutěží a her.

V kopřivnickém kulturním domě čekají nejmenší návštěvníky znovu v březnu, kdy pro ně bude připraveno další nedělní odpoledne s pohádkovým divadelním předplatným.


    [Top]    


Nora nabídne poslechovky

K o p ř i v n i c e  (dam) - Jen dalšími dvěma poslechovkami pokračuje lednový program klubu Nora. Zítra večer se návštěvníci Nora Café mohou těšit na Different Hip & Drum. V sobotu pak bude v Noře znít muzika jiného žánru pod hlavičkou NTS - Nora technic sound. V podobném duchu se ponese program Nory i v dalším týdnu. Na koncerty se fanoušci hudební alternativy mohou těšit až v únoru, kdy jsou připraveny mimo jiné vystoupení Asyl aktu s Funkovou brigádou a pohodového tria - 123 minut.


    [Top]    


Herci Rolničky se na jeviště vrátí v únoru

K o p ř i v n i c e  (dam) - Nezvykle dlouhou dobu se na domácí scéně neobjevil místní loutkoherecký soubor Rolnička.

„Bylo to shodou řady okolností. Naše plány zkřížily zdravotní problémy, technické těžkosti a také nějaké závazky z dřívější doby. Ne, že bychom nehráli vůbec, ale absolvovali jsme jen několik zájezdových představení,“ vysvětlila zdánlivé zmizení Rolničky její umělecká vedoucí Alena Svobodová. Teď by se ale všechno mělo vrátit do běžných kolejí a prvního představení Rolničky na scéně loutkového divadla by se děti měly dočkat nejpozději na konci února, kdy bude soubor reprízovat jednu ze svých starších her.

Naplno běží také práce na obnovené premiéře pohádky O královně Koloběžce. „I tady jsme nabrali neočekávané zpoždění. Až tento týden nám výtvarník Metoděj Beran dovezl nové kulisy, dokončuje se také scénická hudba,“ prozradila Svobodová. Královna Koloběžka v podání Rolničky měla svou premiéru už v roce 1983 a na repertoáru vydržela zhruba čtyři roky. Nyní se má vrátit, ovšem z původního představení zbyly pouze loutky. „Máme nové kulisy, přepsala jsem scénář. V představení budou úplně nové písničky i muzika,“ řekla Alena Svobodová. Premiéru staronové pohádky loutkáři připraví zřejmě na měsíc březen nebo duben.


    [Top]    


Plesová sezona je v plném proudu, chystá se Obecní i Foxácký ples

K o p ř i v n i c e  (dam) - Plesová sezona se dostává do obrátek. O minulém víkendu zažil i místní kulturní dům první ples a další na sebe nenechají dlouho čekat. Během následujících dvou sobot proběhnou jedny z největších akcí sezony. Jako první na řadě je už v sobotu 22. ledna Obecní ples.

Zvláštností tohoto plesu bude především to, že k tanci bude ve velkém sále hrát příborský Swingový orchestr Bedřicha Pukovce. Zhruba dvacetičlenný ansámbl doplněný ještě o trio zpěvaček či Milana Michnu napodobujícího zpěv Louise Armstronga se bude na pódiu střídat s kopřivnickou taneční kapelou Sága. V baru Pomněnka pak bude po celý večer k tanci a poslechu hrát cimbálová muzika Gajdušek z Hukvald.

Program plesu bude sestaven především z tanečních čísel. „Vystupovat bude taneční klub Akcent Ostrava s dvěma mistrovskými show dance formacemi ‘Desperádo’ a ‘Pokušení’. Na plese bude tančit také někdejší mistr světa ve stepu Mirek Spáčil s kolegou Robertem Urbanem a jejich číslo nese název Freedom dance. Své taneční umění ve standardu i latině předvedou také vítězové juniorské soutěže Tatra 2004 Michaela Rýdlová a Simon Božek,“ slíbila Dagmar Rysová z kulturního domu. V programu Obecního plesu budou figurovat také domácí tanečníci ze souboru Zdeňky Havlové se svým zcela novým číslem. Zpestřením jiného druhu má být barmanská fireshow nebo exhibice hadího muže, který se před zraky účastníků plesu vměstná do bedny o rozměrech 40 x 46 x 58 centimetrů.

Poslední lednovou sobotu dozraje čas na největší a nejmasovější událost plesové sezony ve městě. V pořadí čtrnáctý Foxácký ples nese tentokrát předponu Super. „Každoročně má ples nějaké téma. Letos aktuálně reagujeme na SuperStar, takže i ples jsme nazvali Superples a přizpůsobili také složení hostů. Pozvali jsme dva z loňské finálové desítky Česko hledá SuperStar, přijede Martina Balogová s Petrem Poláčkem,“ slíbil organizátor plesu Jaromír Naleraj. U Poláčka s Balogovou však výčet umělců vystupujících na plese zdaleka nekončí. Organizátoři totiž vyslyšeli přání svých hostů a pozvali girlband Black Milk nebo taky rockové duo Holly Scream Poláčkovy sestry Táni. Kromě těchto hostů budou k tanci  hrát také kapely A band či Čertovka ze Střelné a chybět nebude diskotéka. Vlastním hudebním doprovodem odpovídajícího stylu se budou moci pochlubit také některé tematické bary roztroušené po budově.

Foxácký ples i letos zaplní všechny prostory kulturního domu a zasáhne také do Technického muzea, které si mohou jeho návštěvníci projít a i tam vidět některé části bohatého doprovodného programu. Účastníky Superplesu čeká například vystoupení tanečního klubu Top Dance. „Myslíme si, že je vždycky dobré uvědomit si, že tady nežijeme jen my zdraví, a tak tradičně zveme děti z Dětského centra a ÚSP Kopretina s jejich temperamentním tanečním číslem,“ prozradil Naleraj. Na plese bude také hodně erotického jiskření, ukázky atraktivního bojového umění Capoeira včetně originálního hudebního doprovodu a dámy potěší krátká přehlídka modelů Luďka Hanáka.

Připraveno je víc programových překvapení. „Pozvali jsme nejrychlejšího karikaturistu v republice. Kreslí tak, že jeho model může jíst, mluvit nebo pít a on mu během dvaceti vteřin nakreslí karikaturu. Bude se pohybovat mezi účastníky plesu se skicákem a tužkou, a kdo bude mít zájem, bude mít šanci odnést si z plesu vlastní karikaturu,“ slibuje Naleraj. Začátek čtrnáctého Foxáckého plesu je už v devatenáct hodin


    [Top]    


V Galerce zazní klidná muzika Café la maňana

N o v ý  J i č í n  (dam) - Za kapelou Café la maňana se příznivci jazzrockové muziky mohou vydat zítra večer do novojičínskéhu klubu Galerka. Kapela z Valašského Meziříčí tam začne koncertovat v osm hodin večer.

Historie Café la maňana sahá do roku 1998, kdy se utvořila okolo kytaristy Jiřího Pavelky. Klidné melodické skladby bluesového ražení z dob zrodu následně vystřídalo tvrdší období a přechod na výhradně autorský repertoár. Poprvé kapela oficiálně koncertovala v roce 2000. Po dalších personálních změnách se předloni hudba ’Maňany’ začala vracet k vlastním kořenům a opět zní komorněji a klidněji. V létě 2002 Café la maňana předskakovala v rámci Valašského Špalíčku irským Frames. Kapela má ve své diskografii zatím jen demo Otvíráme!


    [Top]    


Puls chystá dvě francouzské komedie a dokumentární drama Pád do ticha

K o p ř i v n i c e  (dam) - Pouze evropskému filmu bude během následujícího promítacího cyklu patřit plátno kopřivnického kina.

Dnes, zítra a v neděli vstoupí na plátno kina Puls francouzská akční komedie Agenti nula nula. Režisér Gérard Pire, autor veleúspěšného Taxi, se ve svém filmu rozhodl parodovat bondovky, a tak angažoval dva francouzské televizní komiky Erica Judora a Ramzy Bediu a podle špatného scénáře s velkolepým rozpočtem natočil film, kterému kritici nemohou přijít na jméno a diváci se rozhodně netlačí ve frontách, aby jej viděli. Dvojice ‘pošahaných’ civilů má zabránit zničení světa a nukleární katastrofě, ovšem při jejich putování ze Sibiře na Jamajku a zpět se příliš nepobavíte. Komedie Agenti nula nula se promítá vždy od osmnácti hodin.

Dnes večer a v pátek 21. ledna by do kina měli zamířit všichni vyznavači filmů z horolezeckého prostředí. Nečeká je sice velkolepý velkofilm vyprodukovaný Hollywoodem, ale o to silnější zážitek v podobě dokumentárního dramatu Pád do ticha, příběhu dvou mladých horolezců Joea Simpsona a Simona Yatese, kteří se před dvaceti lety vydali zdolat vrchol Siula Grande v Andách. Rychlý výstup na horu s minimem vybavení se zdařil, drama nastoupilo až na zpáteční cestě. Simpson si zlomil nohu a jeho kamarád se jej pokusil dostat dolů. Přestože jejich obdivuhodné dobrodružství dopadlo dobře, což je divákovi jasné hned na začátku, napětí se stupňuje až na hranici snesitelnosti. Skotský dokumentarista Kevin MacDonald prokládá autentické výpovědi obou aktérů hranými rekonstrukcemi. Autor filmu má na svém kontě Oscara za snímek One Day in September o teroristickém útoku na izraelský olympijský tým v Mnichově a za Pád do ticha by si zasloužil cenu jistě taky.

Posledním titulem v nabídce běžné distribuce je film Superprohnilí. Příběh volně navazuje na dvě předchozí komedie Prohnilí z roku 1984 a Prohnilí proti prohnilým z roku 1990. Opět se setkáváme s Reném a Francoisem. Ti sice od prvního setkání zestárli, ale stále jsou to ti samí ‘prohnilí’ sympaťáci. Potkají se u chlapíka z čínské mafie, policajt Francois, aby konečně utnul řádění asijských zločinců, a důchodce a nenapravitelný sázkař René, aby si půjčil nějaké to euro na další dostih. Všechno ale nakonec skončí jinak. Oba se musí hodně snažit, aby unikli rozběsněným Číňanům postrádajícím celý milion eur. Vtipnou komedii ctící klasickou atmosféru francouzských komedií s Philippem Noiretem a  Thierry Lhermittem natočil Claude Zidi, který režíroval i původní Prohnilé.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:28
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.