Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 3/2005
ze dne 20. ledna 2005

Zprávy z města a okolí

Odvážný plán chce změnit Strelu v pohostinství
Návrh rozpočtu je na úřední desce i na webu
Problém s vývozem odpadu způsobil přestupný rok
Když si včas nepožádáte o první občanku, můžete dostat pokutu až 10 000 korun
Kopřivnice je pro mnohé stále Tatra
Pionýrská skupina v Kopřivnici funguje dlouho
Připomínky k Projektu Zdravé město lze podávat do konce ledna
Dakar skončil, ale bez tatrovek
O byty s dluhy je velký zájem
Ještě je čas se přihlásit a platit odpady přes SIPO
Letos nastala změna při placení daně z nemovitostí
Hájenka připravila leták o přírodních krásách
Rehabilitace může někomu připomínat medicínu babiček kořenářek

    [Top]    


Odvážný plán chce změnit Strelu v pohostinství

Unikátní motorový vagon Slovenské strely
by chtěla trojice mladíků z Kopřivnice
proměnit v atraktivní pohostinství.
Jejich projekt je ale zatím v plenkách.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Citlivě zrenovovat Slovenskou strelu, vytvořit z ní atraktivní pohostinství a zároveň tím přispět k renovaci stávajících a budování nových dětských hřišť, takový je ve stručnosti cíl projektu tří mladých mužů z Kopřivnice.

„Žijeme v Kopřivnici a naším cílem je přispět k jejímu oživení. Rozhodně nechceme zbohatnout,“ tvrdí Michal Skulkov, který společně s dalšími dvěma přáteli záměr oživení Strely připravil. Jejich podnik by měl mít nevýdělečný charakter a případné zisky autoři projektu slibují investovat do renovace stávajících a budování nových dětských hřišť. Samotná kavárna v útrobách vlaku by také byla zvláštní. Hosty by v nekuřáckém prostředí měl obsluhovat personál v dobových kostýmech průvodčích. Zákazníci se však nedočkají alkoholu a také jídlo podávané ve Strele by mělo ctít zásady zdravé výživy. Celý projekt je ale zatím v plenkách. V letních měsících by omezenou kapacitu vlaku rozšířilo také venkovní posezení. Autoři plánů na využití historického vlaku zatím jen předběžně kontaktovali majitele, kterým je Tatra.

„Chtěli jsme vědět, jestli automobilka má se Strelou nějaké plány, a zjistili jsme, že nikoliv,“ prozradil Skulkov. Možnosti využití Strely pro pohostinství už trojice podnikavců sondovala i u hygieniků a chystá se jednat také s památkáři.

Slovenská strela byla ve dvou exemplářích vyrobena v roce 1934. Luxusní vlaky vozily až sedmdesátku cestujících na trati mezi Prahou a Bratislavou. Do dnešních dnů se zachoval pouze jediný exemplář. „Vlak není v dobrém stavu. Jeho rekonstrukce za odborného dohledu památkářů by stála odhadem dva až dva a půl milionu korun. Při opravách bychom se snažili zachovávat historickou autenticitu, všude by to ale asi možné nebylo. Vždyť se dochovala asi jen polovina původních sedaček a chybí toho mnohem víc,“ řekl Skulkov.

Peníze na financování akce by podnikatelé chtěli získat z grantů. Zapojit se hodlají do grantového systému Moravskoslezského kraje. „Vzhledem k tomu, že jde o světový unikát, myslím, že nejsme bez šancí získat také podporu i jinde,“ myslí si Skulkov.

První vážná jednání o možnosti využití Slovenské strely hodlají Skulkov a jeho dva společníci rozjet během dvou měsíců. S prvními renovačními pracemi by se prý, pokud vše půjde dobře, mohlo začít ještě letos, a budou-li všechny zainteresované strany projektu nakloněny, pak by historický vlak v novém kabátě mohl první návštěvníky přivítat v příští turistické sezoně.


    [Top]    


Návrh rozpočtu je na úřední desce i na webu

K o p ř i v n i c e  (hod) - Od středy je k dispozici jak na úřední desce, tak na internetových stránkách návrh rozpočtu města pro letošní rok. Občané si tak budou moci po dobu patnácti dní podrobně prostudovat, na co a v jaké výši jsou vyčleněny peníze a také jaké investiční akce se budou realizovat

Konečné slovo k rozpočtu budou mít zastupitelé, kteří jej budou schvalovat na zasedání, jež by se mělo uskutečnit 3. února.


    [Top]    


Problém s vývozem odpadu způsobil přestupný rok

K o p ř i v n i c e  (hod) - V prvním lednovém pracovním týdnu volali do redakce nespokojení občané s tím, že jim po čtrnácti dnech nebyly vyvezeny popelnice. Zeptali jsme se Karla Březiny, ředitele Slumeka, s. r. o., zajišťující svoz odpadu, proč k tomu došlo.

„Systém svozu odpadů od rodinných domků je od počátku rozdělen na vývozy v sudé a liché týdny. V některých letech nastane situace, že rok nemá 52, ale padesát tři týdnů tak, jako tomu bylo v roce 2004. Pak bohužel následují za sebou dva liché týdny, 53. a první. Stejná situace nastala v roce 1998, kdy jsme dodrželi čtrnáctidenní harmonogram, a tím došlo ke změně vývozů. Rajony, které jsme vyváželi v sudé týdny, jsme vyváželi v liché a naopak. Problémy spojené s tím, kdy mají občané přistavovat nádoby, jsme řešili následující dva měsíce a nakonec jsme systém museli srovnat do původního intervalu.

 To, že následují za sebou dva liché týdny, jsme bohužel zjistili až v posledních dnech roku, a proto jsme nestihli občany včas upozornit na tento problém, za což se všem omlouváme. V současných dnech odvážíme veškerý odpad umístěný i mimo nádoby,“ dodal Březina.


    [Top]    


Když si včas nepožádáte o první občanku, můžete dostat pokutu až 10 000 korun

K o p ř i v n i c e  (hod) - Od Nového roku se zpřísnily postihy za to, že rodiče nepožádají včas o vydání prvního občanského průkazu svému patnáctiletému dítěti. V minulosti se totiž občas stávalo, že rodiče se rozhodli počkat s podáním žádosti o vydání občanky například z důvodu stěhování, aby nemuseli vyřizovat doklady dvakrát. Dnes už ukládá zákon za takovéto jednání postih. „Tomu, kdo nepožádá o vydání občanského průkazu do třiceti dnů ode dne, kdy dosáhl věku patnácti let, lze od letošního roku uložit pokutu až do výše deseti tisíc korun,“ uvedla Jana Sopuchová, vedoucí správního odboru.

Občanský průkaz je povinen mít občan, který dosáhl patnácti let a má trvalý pobyt na území České republiky. „Za občana mladšího patnácti let žádá o vydání občanského průkazu jeho zákonný zástupce, nejdříve však šedesát dnů před datem, kdy dosáhne stanovené věkové hranice, nejpozději v den narozenin. Po tomto datu může občan podat žádost sám,“ upřesnila Sopuchová.

K žádosti se musí doložit rodný list, jedna fotografie a zároveň je nutno dokladem prokázat státní občanství. „Tímto dokladem je platný občanský průkaz, platný cestovní doklad, osvědčení o státním občanství ČR nebo vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství. Nemá-li zákonný zástupce takovýto doklad, ověří úřad, u kterého podává žádost o vydání občanského průkazu, na jeho žádost státní občanství dítěte u příslušného krajského úřadu. K ověření je nutno doložit oddací list nebo rodné listy rodičů,“ doplnila Jana Sopuchová a dodala, že od Nového roku již nemusí občané, kteří budou vyřizovat první občanské průkazy svým dětem, žádat matriku, jak tomu bylo v minulosti.


    [Top]    


Kopřivnice je pro mnohé stále Tatra

B r n o  (dam) - Víte něco o městě Kopřivnice? Co jste se o něm dozvěděli na RegionTouru?

Karel Kapoun (místostarosta města Doksy):

V Beskydech,  konkrétně v okolí Lysé hory, jsem byl před časem s rodinou na dovolené, ale Kopřivnici jsme nenavštívili a neznám ji.

Petr Kubát (novinář):

Vybaví se mi především automobilka Tatra. U stánku jsem načerpal spíše všeobecné informace a podepsal jsem vám petici proti důlní činnosti.

Jan Karda (majitel cestovní agentury):

Vím, že v Kopřivnici sídlí Tatra. Kdysi jsem byl ve vašem Technickém muzeu. Mezi propagačními materiály jsem Kopřivnici zahlédl, ale zajímám se především o zimní lyžařské možnosti v Beskydech, takže jsem po nich nesáhl.

Marie Krajcová (jednatelka sdružení Krušné hory západ):

Kopřivnici znám a několikrát jsem ji navštívila. Je mi hodně známá hlavně díky synovi, který je velký automobilový fanda. Také okolí města je pěkné. U stánku jsem se dozvěděla, že Technické muzeum sídlí v nové budově, vzala jsem si také letáček o cyklotrasách a možnostech ubytování.

Lenka Brtníčková (studentka):

Kopřivnice, to jsem viděla tady u stánku Moravskoslezského kraje. To město neznám a myslím, že jsem tam nikdy nebyla.

Martin Kalousek (podnikatel):

Kopřivnice - to je především Tatra. Poměrně často tím krajem projíždím, takže město znám a byl jsem i v Technickém muzeu, zavedl jsem tam své přátele z Rakouska.


    [Top]    


Stíny

V pátek 14. ledna bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin loupeže obviněného R. L., roč. 1973, z Příbora. Počátkem června 1996 s dvěma ženami při návštěvě v bytě u J. H. v Havířově na Karvinsku mu společně dali do kávy uspávací prostředek rohypnol. Když usnul, z bytu odcizili peníze v hotovosti ve výši

19 200 Kč a dvoje zlaté náušnice v hodnotě 3 000 Kč.

Dne 14. ledna v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v prodejně Lidl mají záchyt. Na místo se dostavila hlídka MP, která vyzvala dotyčného, aby prokázal svoji totožnost. Muž, který byl silně pod vlivem alkoholu, to odmítl a při předvedení na P ČR ke zjištění totožnosti začal být velmi agresivní vůči hlídce MP. Bylo použito donucovacích prostředků a následně přiložena pouta. Jednalo se o 27letého muže z Nového Jičína, který byl ponechán na P ČR k došetření.

Trestného činu neoprávněného držení platební karty a trestného činu krádeže se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 1. listopadu  do 19. prosince 2004 odcizil z peněženky 65letého muže ze Štramberka úvěrovou platební kartu OK. Dne 18. 12. 2004 provedl výběr z bankomatu, přičemž se neoprávněně obohatil o 2 600 Kč. V následujících dnech pak nakoupil různé zboží v celkové hodnotě 20 000 Kč. Celou věc oznámila manželka poškozeného 14. ledna po obdržení výpisu z účtu.

Dne 15. ledna kolem 23. hodiny prováděla hlídka MP kontrolu dodržování zákazu vjezdu na ulici kpt. Jaroše za domem 1157 -1160. Jeden z řidičů, jenž porušil dopravní značku, uvedl, že není držitelem řidičského oprávnění a nemá u sebe žádný doklad totožnosti. Přivolaná hlídka P ČR si záležitost převzala.


    [Top]    


Pionýrská skupina v Kopřivnici funguje dlouho

K o p ř i v n i c e  (ili) - Ještě v roce 1989 bylo v Kopřivnici sedm pionýrských skupin. „Po revoluci nás zůstalo deset dospělých, kteří jsme měli sami malé děti a chtěli dále s dětmi pracovat,“ vzpomíná na zlomovou situaci Božena Klimecká, jejíž jméno je natrvalo spjato s pionýrskou organizací a populárními tábory v Olbramkostelu. Pionýrská skupina Obránců míru zůstala ve městě jedinou skupinou vykazující činnost, protože ostatní časem zanikly.

V loňském roce byla pionýrská organizace ministerstvem školství uznána jako státní nezisková organizace, což považuje Božena Klimecká za dostatečnou satisfakci za roky, kdy se dětem věnovali nejen bez jakékoliv finanční podpory, ale hlavně bez společenského ocenění. I nadále však zůstává jejich práce pro děti nedoceněna.

V Kopřivnici je jen málo lidí, kteří neprošli táborem v Olbramkostelu. V letošním roce základna oslaví čtvrtstoletí své existence. Společenská budova, padesát stanů, polní kuchyně a pec, která za celé roky ještě nebyla vyměněna. Každý rok se na základně otočí čtyři turnusy, což znamená dvě stě dětí a sto dvacet dospělých zajišťujících chod tábora. „V loňském roce jsme museli kvůli novým předpisům dát vodu a elektriku do země,“ jen namátkou vzpomene Klimecká na každoroční neplánované investice spojené s provozováním zařízení. V žádném případě si však nestěžuje. Naopak tvrdí, že pocity, kdy se všichni na táboře loučí se slzami v očích, by za nic nevyměnila. Jen nařízení a předpisy jsou rok od roku přísnější. „Když pominu hygienické a bezpečnostní předpisy, jsou to co pět let se opakující zkoušky na hlavní vedoucí, které si musíme hradit z vlastní kapsy, a každoroční proškolování vedoucích pro práci s dětmi. Přesto nemáme s pokrytím turnusů vedoucími problémy. Lidem to zkrátka chybí, když na tábor nejedou,“ tvrdí Klimecká, která svoje slova potvrzuje praxí z neuvěřitelných šestačtyřiceti táborů.

Pionýrská skupina Obránců míru vydává čtvrtletně vlastní zpravodaj Olbramák a tradičně pořádá okresní kolo soutěže uměleckých žánrů Sedmikvítek. Kopřivnickým pionýrům se už z celostátního kola v Praze podařily přivézt dva poháry z výtvarného oboru a jeden v kategorii divadelní.

Přesto za nejhlavnější považuje skupinová vedoucí pravidelnou práci s dětmi - každotýdenní schůzky, sobotní výlety, víkendové pobyty a podobně. O tom, že je to cesta, jak nenásilnou formou vychovávat nejmladší generaci, je přesvědčena už dávno. „Děti zkrátka potřebují činnost v každé době,“ uzavřela Božena Klimecká, která ovšem za každou druhou větou našeho rozhovoru vyzdvihovala své spolupracovníky, především Milenu Filovou, Petra Šuláka, Radka Buchtu, bez jejichž práce by si nedokázala fungování skupiny a táboru vůbec představit.


    [Top]    


Připomínky k Projektu Zdravé město lze podávat do konce ledna

Regenerace sídliště Sever je jednou
z aktivit v rámci Projektu Zdravé město,
do níž se mohou zapojit lidé, kterým není
lhostejné prostředí, v němž žijí.

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV

K o p ř i v n i c e  (hod) - Do konce ledna mohou občané podat připomínky a náměty k Plánu zdraví a kvality života Kopřivnice, který je zaměřen na komplexní rozvoj podmínek pro zdraví a kvalitní život. „Na jeho vytvoření se podílelo několik pracovních skupin složených kolem šedesáti zástupců kopřivnické veřejnosti, kteří v nich reprezentují různé zájmy. Členové pracovních skupin, ale i pracovníci radnice přivítají jakékoliv náměty a návrhy ze strany širší veřejnosti, které by mohly být do plánu zapracovány. Zejména by pak byla přínosem i jejich aktivní účast na veřejném projednání Plánu zdraví, kde se mohou do dopracování plánu přímo zapojit,“ uvedla Radka Chalúpková, koordinátorka projektu.

S aktuální verzí Plánu zdraví a kvality života je možné se seznámit na webových stránkách na adrese http://zdrave.mesto.koprivnice.org. Rovněž bude plán dostupný ve zjednodušené verzi ve vstupních prostorách městského úřadu, v městském informačním centru a setkat se s ním občané mohou také na jiných místech, většinou v provozovnách a prostorách partnerů Projektu Zdravé město. Připomínky a náměty lze posílat na zdravemesto@koprivnice.cz nebo na adresu Zdravé město, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice. Připomínky je možno volat na tel. č. 556 879 450, 737 270 474.


    [Top]    


Dakar skončil, ale bez tatrovek

K o p ř i v n i c e  (dam) - Krátkou závěrečnou etapou v okolí senegalského Dakaru v neděli skončila Rallye Barcelona - Dakar. Tentokrát se bohužel čeští kamionoví zástupci do cíle nejtěžší terénní rallye světa nedostali. Tomáše Tomečka hned na začátku africké části závodu zradila převodovka, a tak byl nucen otočit a šedesátikilometrovou rychlostí se vracet domů. Od minulého pondělka tak již pracuje na opravách svého kamionu a všem svým fanouškům slibuje, že ani tento poslední smolný neúspěch jej od účasti v dalším ročníku Dakaru rozhodně neodradí. O kus dál v desáté etapě se poměrně slušně rozjetý závod zastavil také pro tatru Karla Lopraise. Na 270. kilometru jedné z nejnáročnějších etap se vozu při doskoku rozpadl kardanový kříž a ohnula se polonáprava. Opravit závadu na místě nebylo možné kvůli příliš měkkému povrchu, asistenční tatra se zase přes veškerou snahu nebyla schopna prokousat náročným terénem k soutěžnímu speciálu, a tak Loprais se svou posádkou strávil dva dny v poušti a bylo nutné vyřešit dopravu potřebných náhradních dílů. „Rozhodujícím prvkem záchrany byly dvě čtyřkolky yamaha řízené Radimem Pustějovským a Oldou Bražinou, které se probily dunami a dovezly nám vodu, jídlo a hlavně tolik potřebnou hřídel a nářadí k opravě. Po složitém manévrování v dunovém poli, které ještě nikdy nikdo nepřejel, kdy čtyřkolky hledaly desítky způsobů, jak by tatra mohla projet, se nakonec podařilo auto zachránit. Byla to pravděpodobně nejsložitější situace, jakou Tatra Team za dvacet let pamatuje,“ nechal se slyšet Lopraisův navigátor Josef Kalina.


    [Top]    


O byty s dluhy je velký zájem

K o p ř i v n i c e  (hod) - Radnice pokračuje ve snižování dluhů za nájemné. V prosinci byly nabídnuty čtyři uvolněné byty s dluhem. Zatímco na byt 0+2 nepřišla ani jedna nabídka, na 1+2 jich radnice obdržela šest. Jeden uchazeč nabídl, že z dluhu 203 546 uhradí částku sto tisíc, proto komise doporučila radě přidělit uvolněný byt právě jemu. Jiná situace byla u dvou jednopokojových bytů. Na byt na ulici Osvoboditelů, na nějž činil dluh 10 294,40 Kč, radnice obdržela 20 nabídek, z toho 17 nabízelo plnou cenu. Podobný osud čekal byt na ulici Štefánikově s dluhem ve výši 37 228 Kč. Jedenáct uchazečů z 13 došlých přihlášek nabízelo uhrazení celého dluhu. V obou případech rada losovala ze zájemců, kteří nabízeli plné uhrazení dluhu.


    [Top]    


Ještě je čas se přihlásit a platit odpady přes SIPO

K o p ř i v n i c e  (hod) -  Ještě do 10. února se mohou přihlásit na odbor financí občané, kteří mají zájem hradit poplatky za odpady prostřednictvím SIPO.

Tiskopis přihlášky si občané mohou vyzvednout na přepážkách pokladny, na podatelně na ulici Záhumenní, na odboru financí ve správní budově Tatry na ulici Štefánikově nebo jej naleznou na webových stránkách města na adrese: www.koprivnice.cz/web/struktura/formulare/formularepdf.htm.

Poplatky za odpady však stačí uhradit až do konce měsíce března. Není třeba stát ve frontách.


    [Top]    


Letos nastala změna při placení daně z nemovitostí

K o p ř i v n i c e  (hod) - Od letošního roku nastala zásadní změna při určení osoby poplatníka daně z některých pozemků. Podle nové právní úpravy je nájemce poplatníkem daně u pronajatých pozemků pouze tehdy, jde-li o pozemky:

a) evidované v katastru nemovitostí zjednodušeným způsobem,

b) spravované Pozemkovým fondem České republiky nebo správou státních hmotných rezerv, nebo,

c) převedené na Fond národního majetku České republiky.

Podle nové právní úpravy vzniká na zdaňovací období roku 2005 povinnost vlastníkům pozemků přiznat daň za pozemky, které byly dříve evidovány zjednodušeným způsobem, tj. na listu vlastnictví nebyl u parcely uveden druh pozemku. To se týká také pozemků, pokud byly ve zdaňovacím období roku 2004 pronajaty a do 31. prosince 2004 došlo činností katastru nemovitostí - digitalizací či obnovou katastrálního operátu k převedení do parcel katastru nemovitostí, tzn. že na listu vlastnictví je označen druh a způsob využití pozemku. Povinnost daň přiznat vzniká vlastníkům pozemků bez ohledu na jejich případný pronájem.

Vlastník, resp. společný zástupce spoluvlastníků těchto pozemků je povinen do 31. ledna roku 2005 podat daňové nebo dílčí daňové přiznání a v něm přiznat k dani předmětné pozemky. Nájemce zůstává poplatníkem daně na zdaňovací období roku 2005 u pronajatých pozemků evidovaných v katastru nemovitostí pouze zjednodušeným způsobem a také u pozemků spravovaných Pozemkovým fondem ČR nebo Správou státních hmotných rezerv a nebo převedených na Fond národního majetku ČR. Pro zjištění, zda jsou pozemky v katastru nemovitostí evidovány zjednodušeným způsobem či v podobě parcel katastru, lze využít aktuálního výpisu z katastru nemovitostí - listu vlastnictví, případně ověřit na www. cuzk.cz - nabídka Nahlížení do katastru a průběh řízení - Informace z KN - volba: Parcela.

V případě, že byl podán návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí a do 31. ledna zdaňovacího období o něm nebylo rozhodnuto, je poplatník povinen podat daňové přiznání nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí.


    [Top]    


Hájenka připravila leták o přírodních krásách

K o p ř i v n i c e  (ili) - Do pěti informačních center v Kopřivnici, Novém Jičíně, Štramberku, Frenštátu a Příboře a patrně i do některých muzeí přijdou informační letáky vydávané Občanských sdružením Hájenka. Jsou určeny pro cílovou skupinu turistů z řad laické veřejnosti, kterým představí rozšířené území přírodního parku Podbeskydí. „V informačních centrech jsou návštěvníkům k dispozici údaje o kulturních a technických památkách, ale zcela chybí informace o přírodních krásách,“ vylíčil důvody, které vedly k vydání letáků, předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita. Tím byl položen ‘základní kámen’ k založení letákové edice Příroda Podbeskydí. „Témat k vydání je spousta, další pokračování bude závislé od našich finančních možností,“ uvedl Dalibor Kvita s dodatkem, že v tomto případě se Hájence podařilo získat grant z Moravskoslezského kraje. Pětice letáků velikosti skládané A4 představí vstavače, obojživelníky a plaze, houby, staré krajové odrůdy ovocných dřevin a minerály přírodního parku Podbeskydí.


    [Top]    


Rehabilitace může někomu připomínat medicínu babiček kořenářek

K o p ř i v n i c e  (ili) - Rehabilitace pracuje s potenciálem samotného organismu, proto se dokáže často obejít bez větších zásahů do jeho fungování. Tím je dána zásadní odlišnost od zbytku medicíny. Obtížnost i krása rehabilitačního lékařství spočívají v komplexnosti, protože svalově-kloubní potíže jsou spíše podmíněny špatným provedením pohybu, jenž zahrnuje celou končetinu či trup nebo větší část těla, než izolovaným postižením jednotlivého svalu nebo kloubu. Pak se musí řešit např. bolesti ramene ošetřením poblíž pánve nebo bolesti zad na stehenních svalech, to je ona komplexnost, což není snaha se odlišit, ale důsledek dlouholeté empirie a studií, kdy se lokální uvažování ukázalo jako nedostatečné.

Spolupráce pacienta je nutná

Neopomenutelnou složkou je proces pohybového učení. Jedná se o skutečné učení, kdy člověk musí být motivovaný, soustředěný a ne rozptylovaný například bolestí, svými starostmi apod. a také „mít na to“. Z tanečních nebo sportů víme, že ne všichni lidé jsou stejně pohybově šikovní. Prostředkem tohoto učení je cílené cvičení s rehabilitačními pracovníky, což je cesta k nahrazení dosavadních chybných návyků fyziologičtějšími. Toto je konečným cílem rehabilitace. Je to však proces náročný na čas a lidské zdroje, což ho limituje největší měrou. Požadovaná motivace s sebou občas nese i nepochopení ve vztahu rehabilitační pracovník a pacient, neboť je žádána aktivní spolupráce pacienta, což je pro některé nepohodlné.

Hlazení nemocného místa vlastní rukou pomáhá léčbě

Jak již vysvítá, svými postupy se rehabilitační lékařství vymyká běžnějším medikamentózně-chirurgickým léčebným postupům, na nichž je postavena většina současné medicíny. Není zahrnuto jako samostatný předmět ve výuce žádné lékařské fakulty v České republice,  a tak není divu, že některým kolegům celá naše diagnostika i léčba může připadat až šarlatánská. Ale i jednoduché postupy mají svou neurofyziologickou podstatu.

Jeden příklad za všechny. Často dochází k výraznému nebo dlouhodobému dráždění nějaké oblasti těla, což pro mozek znamená nepřetržitý proud rušivých impulzů. Reaguje tedy na situaci tak, že omezí v dané části těla vnímání, a to včetně bolesti. Jenomže pak je postižena i odpověď mozku nazpět s důsledky pro pohyb, krevní zásobení, dotykové vjemy, bolest apod. Tehdy je třeba obnovit normální vnímání vlastního těla. Dominantní technikou nedráždivou a přitom velmi účinnou je jemná stimulace pokožky, nejlépe hlazení vlastní rukou. Takto normalizujeme rozložení aktivity v nervových buňkách v míše, která přes své řídící okruhy dále ovlivňuje mozek, zvláště centra vnímání vlastního těla a jeho polohy v prostoru, ale i centra pro prokrvení anebo vnímání bolesti. Sice to navenek vypadá jako medicína našich babiček kořenářek, ale změny ve funkci mozku jsou nezpochybnitelné. U některých stavů se doporučuje postiženou část těla hladit denně až několik desítek minut. Někdy bývají pacienti překvapeni tím, co po nich lékaři a zdravotní sestry chtějí, a pokud spolupracují, tak bývají stejně překvapeni výsledky.

Rozšíření služeb závisí na poptávce

„Snahou pracovníků rehabilitačního oddělení polikliniky Therápon 98 je nikoliv zbavit člověka bolesti na chvilku, ale prostřednictvím různých postupů a procedur - které ho mimo jiné zbaví bolesti - dovést k tomu, aby začal své tělo jinak používat,“ uvedl Pavel Stuchlík, lékař, jenž se rehabilitaci věnuje od roku 1998. Na oddělení probíhá obměna přístrojového vybavení, zvláště u elektroterapie s důrazem na moderní postupy, k završení rehabilitačního procesu slouží mimo jiné i posilovací stroje značky Kettler – ortoped, stepper imitující chůzi a krosový trenažér napodobující běh na lyžích jako nejharmoničtější sportovní aktivitu.

Protože na poliklinice nechtějí zůstat omezení jenom hrazenými službami, doplňují nabídku i o akupunkturu, baňkování, klasickou masáž, fototerapii a chystají se zavést cvičení těhotných jako předporodní přípravu. „Bude-li ze strany klientů zájem, budeme aplikovat i plynové injekce, což je metoda, která je častěji vyhrazena lázeňským provozům. Tyto služby vhodně doplňují standardní péči, ale spadají již mezi výkony hrazené pacientem,“ dodal Stuchlík.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:28
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.