Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 3/2005
ze dne 20. ledna 2005

Titulní strana

Přibylo nezaměstnaných z řad bývalých drobných živnostníků
Počet ekologických havárií vloni poklesl
Městská policie žádá o grant na přenosný radar
Na veletrhu se město ukázalo jako součást atraktivní oblasti
Devadesátník Josef Martini se dočká pocty
Kopřivnička, Lubina i Sýkorečka se účastnily rekordního soutoku

    [Top]    


Přibylo nezaměstnaných z řad bývalých drobných živnostníků

K o p ř i v n i c e  (dam) - Mírné zvýšení nezaměstnanosti přinesl začátek roku také na Kopřivnicku. Zatímco k 31. prosinci loňského roku bylo v evidenci úřadu práce 1 918 lidí bez práce, minulý týden to bylo už 1 957 nezaměstnaných.

„Není důvod k panice. V rámci celého okresu jde jen o drobné propouštění. Na Novojičínsku ani u nás to nejsou konkrétní firmy, které by se dostávaly do problémů,“ tvrdí vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr.

Do evidence úřadu práce se v prvních lednových dnech hlásili především lidé, kteří přišli o své místo ve sféře služeb, a velkou skupinu tvořili také lidé samostatně výdělečně činní. „Tito živnostníci ukončili své podnikání. Ze zkušenosti víme, že je to převážně na omezenou dobu. Nyní jsme v období útlumu trhu. Někteří drobní podnikatelé často jen přeruší činnost, a jak se na jaře obchody oživí, většinou znovu začínají podnikat,“ uvedl Petr s tím, že v případě kopřivnické pobočky šlo od začátku roku o 14 takových případů. Míra nezaměstnanosti ve druhém lednovém týdnu dosáhla hodnoty 13,36 procent. Ta je sice poměrně vysoká, ovšem v meziročním srovnání je o poznání optimističtější. Příznivé jsou také prognózy. „Během několika týdnů se vrátíme k míře nezaměstnanosti z konce minulého roku a budeme ji dále snižovat podle scénáře z loňského roku, kdy v jarních měsících docházelo k poklesu počtu nezaměstnaných,“ vzkazuje Petr.

Oživením na trhu práce by mělo být nejen to, že do práce se postupně vrátí lidé, kterým v závěru roku skončily smlouvy na dobu určitou, ale také to, že se rozjedou ve větší míře veřejně prospěšné práce, a to jak krátkodobé, tak roční z programu Šance určeného dlouhodobě nezaměstnaným lidem. Snižovat nezaměstnanost prý bude také Průmyslová zóna ve Vlčovicích. Kolik letos nabídne nových míst, zatím úřad práce neeviduje. „Postupně se bude zvyšovat zaměstnanost v Brose, a to jak najížděním výroby, tak postupným odpadáváním rožnovských zaměstnanců, které budou nahrazovat místní. Pokračuje výstavba závodu Erich Jaeger a také v Duře postupně nabíhá výroba, která se již vloni slušně rozjela. V letošním roce mají být spuštěny další linky a má být rozjeta směnnost na linkách,“ tvrdí Zdeněk Petr.

Podle mluvčího kopřivnické radnice Miroslava Přívětivého lze očekávat mírné zvyšování počtu zaměstnaneckých míst v zóně. „Ze sto sedmdesáti současných na 190 by měl letos stoupnout počet zaměstnanců Dury. Brose zvýší počet svých pracovníků ve zdejším závodě o 150 na celkových sedm set, ale většinou půjde o zaměstnance, kteří se přesunou z rožnovského závodu,“ řekl.

Jen v řádech několika zaměstnanců se má zvýšit počet lidí zaměstnaných společností Bang & Olufsen. Erich Jaeger začíná s výběrem svých zaměstnanců.


    [Top]    


Počet ekologických havárií vloni poklesl

K o p ř i v n i c e  (hod) - V uplynulém roce nezaznamenali pracovníci odboru životního prostředí kopřivnické radnice žádnou ekologickou havárii na vodních tocích, při níž by došlo k úhynu ryb.

„Loňský rok vyšel v porovnání s rokem předchozím, co se týče počtu havárií, lépe. Havárie na vodních tocích, jež podléhá hlášení České inspekce životního prostředí, nebyla ani jedna. Za celý rok jsme měli šest výjezdů k různým případům. Většinou se jednalo o úniky ropných látek na terén nebo do kanalizace. Tyto případy byly nahlášeny z Mošnova, z Kopřivnice a z Petřvaldu. Dvakrát to bylo ze zaparkovaného vozidla, další únik vznikl při rozebírání vraku osobního vozidla a čtvrtý případ byl nahlášen po mytí nákladního auta naftou v místech, kde je to zakázáno,“ uvedl Jiří Sopuch, pracovník odboru životního prostředí.

V těchto případech prováděl sanační zásah přivolaný hasičský záchranný sbor. Sorpční materiál s ropnou látkou byl následně odvezen k likvidaci.

„Dalším případem bylo znečištění podzemních vod ve studni, kdy šlo o podezření na únik ropných látek z provozovny, která se nacházela v bezprostřední blízkosti. Hydrogeologický posudek však prokázal, že k průsaku ropných látek z provozovny nedošlo. Znečištění vody bylo zřejmě způsobeno přímo vlitím znečišťující látky do studny. Viníka se ovšem nepodařilo zjistit,“ uvedl Jiří Sopuch jeden z kuriózních případů, které v loňském roce řešili.

Pracovníci odboru životního prostředí také řešili případ, kdy došlo k nevhodnému smíchání chemikálií s následnou bouřlivou reakcí. I v tomto případě zasahoval hasičský záchranný sbor. Ke znečištění povrchových ani podzemních vod však nedošlo.

Ve třech případech se pracovníkům životního prostředí podařilo zjistit viníky ekologických havárií, z toho dvakrát byly uděleny blokové pokuty. Jen jeden případ byl předán k přestupkové komisi k dořešení.


    [Top]    


Městská policie žádá o grant na přenosný radar

K o p ř i v n i c e  (hod) - Velitel kopřivnické městské policie Jan Müller přišel s návrhem, zda by se v letošním roce nemohla podat žádost o grant na pořízení přenosného radaru se záznamovým zařízením. Jeho iniciativu podpořila rada města, která v rámci přípravy rozpočtu počítá s penězi, jež budou potřebné k spolufinancování.

„Chtěli bychom zakoupit laserový měřič ProLaser III, jenž slouží k měření rychlosti motorových vozidel. Při překročení rychlostního limitu je automaticky pořízena digitální fotografie se všemi údaji potřebnými k dokumentaci přestupku. Výhodou radaru je, že pořízená fotografie je ostrá a je na ní dobře znatelná a identifikovatelná osoba řidiče. Další výhodou radaru je jeho nízká váha, malé rozměry, což usnadňuje jeho operativní používání,“ sdělil Jan Müller.

V radaru je zabudován počítač, který zaznamená rychlost vozidla, rozdíl od předepsané rychlosti, zapíše místo pořízení záznamu a datum. „Po zapojení radaru do počítače vyjede protokol, který bude posléze řešen s řidiči,“ doplnil šéf městských strážníků.

Tyto radary používají i další města, například Pardubice, Černošice, Lázně Bohdaneč. Jejich představitelé si radary chválí, neboť jejich používáním došlo ke zlepšení situace v dopravě. Podle slov ředitele Městské policie Černošice, když se mezi řidiči dostatečně rozkřiklo, že strážníci měří rychlost, už při vjezdu do Černošic dávají nohu na brzdu, aby zpomalili.

„I přenosný radar umístěný na ulici Čs. armády přinutí řidiče ke snížení rychlosti, což má vliv na bezpečnost, neboť na této ulici jsou tři přechody pro chodce v těsné blízkosti za sebou. Při posledním stahování dat z radaru jsme zjistili, že v tomto úseku jel jeden řidič v sobotu v dopoledních hodinách rychlostí 170 km/hod., což je velmi zarážející. Nedovedu si představit, jak by to dopadlo, kdyby vyběhlo hrající si dítě za balonem, navíc když v tomto místě jsou u krajnice zaparkovaná auta. Současný přesný radar se daleko hůře přemisťuje než ten, který chceme koupit,“ dodal Müller.


    [Top]    


Na veletrhu se město ukázalo jako součást atraktivní oblasti

B r n o  (dam) - I Kopřivnice se znovu prezentovala na brněnském veletrhu cestovního ruchu RegionTour. Informace o městě a jeho nabídkách byly tradičně součástí expozice agentury Beskydy-Valašsko ve stánku Moravskoslezského kraje.

„Zaměřili jsme se na propojení nejvýznamnějších prvků, jako je Štramberk, Kopřivnice, Nový Jičín a Hukvaldy. K tomu samozřejmě Hostašovice, Hodslavice a Příbor. To celé tvoří logickou sestavu, o kterou se turista bude zajímat, když do regionu přijede,“ řekl ředitel agentury Beskydy-Valašsko Ladislav Hollý. Snaha o provázání jednotlivých nabídek hotelů, restaurací, sportovišť a přírodních, technických a historických památek je všeobecným trendem, který kvitují i odborníci. „Málokterá cestovní kancelář se zajímala o konkrétní místo či lokalitu, ale spíš o to, jak je možné v našem regionu strávit týden, víkend, svatební cestu a podobně,“ říká Hollý.                                             

Kopřivnice se svým Technickým muzeem a velkou sportovní základnou v takových nabídkách údajně hraje důležitou roli.

O tom, že průmysl cestovního ruchu nabírá stále na významu, svědčí také fakt, že letošního brněnského veletrhu se zúčastnilo bezmála tisíc dvě stě vystavovatelů na ploše víc jak devatenáct tisíc metrů čtverečních výstavních pavilonů A a B. V Brně vystavovaly kromě tuzemských také firmy z dalších pětadvaceti zemí světa. Přibylo nejen vystavovatelů, ale také návštěvníků veletrhu.

V první den výstavy byly podle Hollého stánky agentury Beskydy-Valašsko doslova v obležení zájemců o informace.


    [Top]    


Devadesátník Josef Martini se dočká pocty

Malíř samouk Josef Martini přijímá
z rukou starosty dar a gratulaci
ke svým devadesátinám.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Ve zdraví a hýřící optimismem oslavil své devadesátiny Kopřivničan Josef Martini. Činorodý muž, který je znám především jako malíř krajinek a půvabných štramberských zákoutí, vytvořil stovky obrazů a účastnil se řady výstav. „Malování je kus mého života. Maloval jsem přírodu v okolí, ale taky třeba v Krkonoších a Tatrách. Vždycky mi to přinášelo radost,“ svěřil se Martini, který se svému umění naučil pouze z knih a rad zkušenějších kolegů.

K jeho životnímu jubileu mu gratuloval také starosta Jiří Tichánek.   

Starosta zároveň prozradil, že existuje návrh, aby se Martini, který je již dnes na seznamu významných Kopřivničanů, stal také čestným občanem města. „Navrhl jsem panu Martinimu také to, že by mohl být prvním vystavujícím ve vznikajícím výtvarně muzejním centru v Lašské vile,“ řekl starosta.


    [Top]    


Kopřivnička, Lubina i Sýkorečka se účastnily rekordního soutoku

Místostarosta Zdeněk Krajčír nalévá
do obřího trychtýře vodu z řeky Lubiny.
Ta se stejně jako další vzorky vody z okolí
stala součástí rekordního soutoku v Brně.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e ,  B r n o  - Kopřivnička, Lubina nebo potok Sýkorečka se stečou s vodou posvátné Gangy, spojí svůj tok s Jordánem či Vltavou a ještě si tím vydobydou zápis v knize rekordů. Možné to je díky pelhřimovské agentuře Dobrý den a jejich pokusu o rekordní soutok vody pocházející nejen z České republiky.

Vody ze všech koutů republiky a mnoha exotických míst se spojily v jedinou ‘Vodu planety Země’ minulou sobotu odpoledne na brněnském výstavišti. Nálevkou obřího víc jak dvoumetrového trychtýře proteklo víc jak sto vzorků vody. Kopřivničtí radní přispěli k rekordu zapsáním hned pěti vzorků vody. „Vezli jsme vodu z Lubiny, Kopřivničky a Sýkorečky. Přidali jsme také vodu z Větřkovické přehrady a vodní nádrže u Šostýna,“ řekl starosta Jiří Tichánek, který vodu předal Pelhřimovským v rámci své návštěvy veletrhu cestovního ruchu. Právě spojení pokusu o rekord s cestovatelským veletrhem se ukázalo být velmi šťastné. „Do akce se zapojili vystavovatelé i návštěvníci veletrhu, v což jsme tiše doufali. Lidé nám nosí vodu z míst, která mají rádi. Podařilo se nám kontaktovat spřízněné cestovní kanceláře a kamarády cestovatele, kteří nám věnovali například vodu z posvátné indické řeky Gangy, z Kilimandžára, ze zemí Střední Ameriky, Jordánu, Izraele, Egypta, Norska nebo Švédska,“ prozradil organizátor akce z Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov Josef Vaněk. V Brně ovšem celý pokus o rekord neskončil. ’Stečené’ vody, včetně těch kopřivnických, budou v plastovém barelu převezeny do Pelhřimova, nality do tamní říčky Bělá, která se tak stane tokem se suverénně největším počtem přítoků na světě. Organizátoři navíc neurčili žádný limit, a tak do Pelhřimova mohou plynout další a další vzorky vody.

David Macháček

 

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:28
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.