Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Sbor a orchestr uvedou také Valašskou mši jitřní

K o p ř i v n i c e  (dam) - V sobotu 18. prosince v šest hodin večer začíná pro kopřivnické Pěvecké sdružení a zdejší Komorní orchestr série vánočních koncertů. Nejdřív se publiku představí v sále příborského muzea. V pondělí 27. prosince budou pak Kopřivničané vystupovat ve tři hodiny v kostele v Čeladné a o půl šesté v Kunčicích. Dvacátého osmého prosince se pak turné uzavírá v šestnáct hodin vystoupením ve Frenštátě a v sedm večer v kopřivnickém chrámu sv. Bartoloměje.

V první části sbor bez orchestrálního doprovodu zazpívá sérii úprav českých i zahraničních koled. Pak se samostatně uvede také orchestr směsí transkripcí vánoční muziky. Ve druhé polovině koncertu pak obě tělesa své síly spojí opět v interpretaci vánočních písní.

„Na závěr budeme uvádět Valašskou mši jitřní Václava Mýtného. Je to kompletní mše o devíti částech, kterou jsme také nahráli na CD,“ řekla sbormistryně PSK Eva Pajdlová. Mýtného mše, který byl v osmnáctém století varhaníkem, ředitelem kůru a kantorem ve Frenštátě, je výrazně ovlivněna valašskou lidovou hudbou.


    [Top]    


Vánočka přivede do domu dětí divadlo

K o p ř i v n i c e  (dam) - Milovníci divadla se mohou těšit na předčasnou vánoční nadílku. Zdejší dům dětí a mládeže chystá na pátek a sobotu v pořadí již čtvrtý ročník přehlídky s ‘voňavým’ názvem Vánočka. Během dvou dnů se publikum může těšit celkem na dvaadvacet představení. Dominovat budou sice domácí soubory, ale přijedou také divadla z Karviné, Němčic nad Hanou, Lichnova, Brna, Vyškova, Frenštátu pod Radhoštěm nebo vzdáleného Ústí nad Orlicí.

Letos poprvé se bude dění přehlídky odehrávat na dvou scénách. „Využívat budeme jak divadelní sál v přízemí, tak menší zkušebnu Tulipán v prvním patře. Díky tomu nebudou vznikat zbytečné prostoje,“ řekl pořadatel přehlídky Dan Brchel.

Vánočka začne zítra o půl čtvrté odpoledne pohádkou pro děti i dospělé Oto, no toto! v podání herců ze ZUŠ z Ústí nad Orlicí.

Na přehlídce, kterou pořádají, se představí většina souborů zdejšího Údivadla. Publiku se představí také zcela nové seskupení Vaijhnava, otorin. „Je to soubor vzniklý po rozpadu ’Přestávky’,“ prozradil Brchel. Herci se uvedou premiérou ’Vidím dva, slyším čtyři’. Další premiérou bude Projekt Lanney & Ludwig, na které vyšlo v programu místo až v sobotu o půl desáté večer. „Je to představení, které je tak z osmdesáti procent improvizace, a nikdy dopředu nevíme, jak skončí. Bude to premiéra pro místní publikum už jsme to ale jednou uváděli na brněnské přehlídce Nadělení,“ řekl Dan Brchel. Projekt Lanney & Ludwig je zajímavý také tím, že jej uvádí skupinka herců, kteří se dali dohromady speciálně pro toho představení.

Zpestřením divadelní přehlídky bude také dvojí vystoupení skupiny scénického tance Iluze. V pátek uvedou svou choreografii ’Jsme’ a v sobotu večer pak originální přehlídku módy z recyklovatelných odpadů.

Sobotní část přehlídky začíná o půl desáté ráno a končí po desáté večer Závěrečným happeningem. Přestože je Vánočka nesoutěžní, nejúspěšnější představení se může těšit na cenu vzešlou z vůle diváků a udělena bude také tradiční ’anticena’.


    [Top]    


Schůdky vstoupily do své 30. sezony

K o p ř i v n i c e  (dam) - Svou v pořadí již třicátou sezonu zahájil na konci listopadu loutkoherecký soubor Schůdky. Jubilejní sezonu zahajovalo komponované pohádkové představení Sněhurka a sedm ... Před týdnem pak Schůdky v Novém Jičíně vystupovaly s hrami O koblížkovi a pohádkou Tříhlavý drak.

Na domácí scéně je možné Schůdky vidět znovu již tuto neděli ve tři hodiny odpoledne, kdy v loutkovém divadle uvedou znovu Sněhurku a sedm ... Kromě známé pohádky o Sněhurce a jejích malých ochráncích se děti mohou v představení těšit ještě na dva krátké pohádkové příběhy. Nedělní představení je letos pro Schůdky poslední, po Novém roce ale chystají další hry.


    [Top]    


Krátce

Sérii vystoupení s vánočním programem připravuje komorní pěvecké seskupení Facies musicae. Základem souboru je již dříve samostatně vystupující dívčí sextet, k tomu v průběhu jara přibyly čtyři mužské hlasy a vznikl nový vokální soubor. Na svých koncertech budou zpěváci uvádět vánoční písně známých skladatelů i lidové písně. Slyšet je bude možné například v sobotu v deset dopoledne, kdy vystupují na novojičínském náměstí, nebo o den později v neděli 19. prosince v pět odpoledne v Lichnově. V Katolickém domě v Lubině budou vystupovat 29. 12. v šest večer.

Pro příznivce dechovky je na sobotu osmnáctého prosince připraven vánoční koncert krojované dechové muziky  Vlčnovjanka.  Začátek vystoupení je v 18.30 hodin.

Lašské žesťové kvinteto bude v sobotu v 16 hodin koncertovat v Katolickém domě v Lubině.


    [Top]    


Dětská cimbálovka natočila koledy pro Český rozhlas

K o p ř i v n i c e  (dam) - Koledy dětské cimbálové muziky zdejší ZUŠ Zdeňka Buriana budou opět dokreslovat vánoční atmosféru. Zatímco vloni úspěšný soubor vystupoval na obrazovce České televize, tentokrát bude znít jeho hudba z rozhlasu.

Šest lašských a valašských koled natočili mladí muzikanti na konci listopadu v ostravském studiu pod režijním vedením cimbalisty a uměleckého šéfa ostravské cimbálové muziky Technik Jana Rokyty. „Atmosféra ve studiu byla po celý den velice pracovní. Na konci natáčení však tuto atmosféru vystřídala velká radost z podařeného díla,“ řekl k natáčení, které bylo prvním kontaktem s rozhlasovou prací, vedoucí dětské cimbálovky Vladan Jílek.

Natočené písně budou vysílány v předvánoční a vánoční době na rozhlasových vlnách v Ostravě, Brně, Olomouci, Plzni nebo Českých Budějovicích. „Na natáčení jsme se připravovali od září. Kromě pravidelných čtvrtečních zkoušek jsme společně s dětmi absolvovali i několik víkendových soustředění,“ prozradil ještě Jílek.


    [Top]    


Hudeček hrál s Matějákovou

Václav Hudeček hrál v kopřivnickém
kulturním domě sedmého prosince.
Na jeho koncertě jej doprovázela
mladá houslistka Lenka Matějáková.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Hodnotný prémiový koncert připravili pro předplatitele Kruhu přátel hudby a ostatní milovníky klasiky v kulturním domě. Po několika letech se zdejšímu publiku znovu předvedl houslový virtuos Václav Hudeček. Tentokrát nebyl sám, kromě klavíristy Petra Adamce jej na předvánočním turné doprovázela také mladá houslistka Lenka Matějáková. „Pošesté v řadě dělám adventní koncerty společně s vítězi mých houslových kurzů. Chci totiž jejich účastníkům nejen poradit, jak vylepšit houslovou hru, ale také předat zkušenost z pódia,“ tvrdí Václav Hudeček. Letos se svými novými mistrovskými houslemi turné po republice absolvuje právě osmnáctiletá Lenka Matějáková a také v Kopřivnici dokazovala, že ne náhodou. Zatímco její slavný kolega hrál skladby, ve kterých exceloval především po výrazové stránce, ona v Saint-Saënsově skladbě předvedla svou brilantní techniku. O strhující závěr se pak postaral ohňostroj vysokých tónů v Navaře. Přestože Hudeček svým vánočním turné uzavírá rok, který je označován jako Rok české hudby, do vánočního programu nezařadil jedinou domácí skladbu. „Českou muziku jsme na adventní šňůře hráli vloni. Navíc jsem vycházel z toho, že už bude ‘předvořákováno a přesmetanováno’, a tak jsme zvolili světový repertoár,“ vysvětlil Hudeček.


    [Top]    


Schmitzer bavil svými písněmi publikum v Noře

K o p ř i v n i c e  (dam) - Přesně před týdnem se Jiří Schmitzer snažil posluchačům na svém koncertě dokazovat, že v tom, ’kam se ubírá český folk, on rozhodně nejede’. Herec a muzikant sám se svou dvanáctistrunnou kytarou předvedl valnou část svého repertoáru, ovšem na skladby z aktuálního CD Bouda, které jeho turné propaguje, se dostalo jen okrajově. „Na té desce jsou věci, které se nedají hrát jen tak sólo s kytarou,“ vysvětloval Schmitzer, který desku nahrával spolu s hosty.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.