Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 45/2004
ze dne 16. prosince 2004

Zprávy z města a okolí

Uplynulý rok hodnotili členové agentury Beskydy - Valašsko
Radnice získala certifikát CAF
Vánoční zamyšlení
Rada neuznala zhodnocení prostor bývalé lékárny
Zájemci o byty snižují pohledávky města
Výzva odboru financí
Tomeček pojede Dakar pod českou vlajkou
Žáci stloukali budky pro rorýse
Dura hledá další zaměstnance
Stíny
Na zimu jsou připraveny tyče, zásněžky a popelnice se solí
Kuba byl štědrovečerním chodem
Zástupce Slumeka v Tatrách
Benefiční koncert vokálního souboru zněl v Dětském centru
Dřevěný i živý betlém budou v Národním sadě
Hanzelkovi chodí bavit seniory pravidelně
U odborné a laické poroty zvítězily ořechové trubičky a klobásníky
Děti prodávaly dílka rodičům
Lyžařský vlek je připraven zahájit provoz pod Červeným kamenem
Tříkrálová sbírka začne druhým lednem
Služby o Vánocích budou omezeny
Skibusy budou vozit vyznavače zimních sportů
Informace o stavu sjezdovek na Moravě

    [Top]    


Uplynulý rok hodnotili členové agentury Beskydy – Valašsko

K o p ř i v n i c e  (hod) - V pátek 2. prosince se místostarosta Zdeněk Krajčír zúčastnil jednání agentury Beskydy - Valašsko, jež se sešla k hodnocení končícího roku a k vytyčení úkolů pro další období.

„Své členství ukončilo Valašské muzeum v přírodě z Rožnova pod Radhoštěm a také televize Polar Ostrava. Pro zajištění dofinancování celého grantu si agentura Beskydy - Valašsko vzala u ČSOB Nový Jičín úvěr ve výši půl milionu korun na spolufinancování doplatku grantu,“ okomentoval projednávané záležitosti místostarosta Zdeněk Krajčír, jenž ve sdružení zastupuje Kopřivnici.

Sdružení Beskydy - Valašsko získalo v letošním roce tři informační kiosky z grantu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a rozmístilo je na letišti v Mošnově, v Technickém muzeu v Kopřivnici a ve městě Nový Jičín.

„Agentura Beskydy - Valašsko se zúčastnila mnoha veletrhů, kde propagovala region a snažila se přilákat co nejvíce turistů k návštěvě a poznání zvyků a míst kraje. V příštím roce chce agentura pokračovat ve společném vydávání průvodců měst a obcí s tipy na výlety. Chceme umožňovat členům zveřejňování informací při vynaložení minimálních nákladů,“ podotkl Krajčír.


    [Top]    


Radnice získala certifikát CAF

K o p ř i v n i c e  (dam) - Kopřivnická radnice úspěšně ukončila pilotní projekt zlepšování kvality práce  organizací veřejné správy pomocí modelu sebehodnocení CAF. Stvrzuje to certifikát vydaný Ministerstvem vnitra ČR a Radou České republiky pro jakost. Kromě Kopřivnice se projektu účastnilo dalších šestnáct měst, dva magistráty a sedm krajů. Systém CAF má vést ke zvyšování kvality služeb a tím pádem také ke spokojenosti občanů s fungováním úřadů, které s jeho pomocí mohou identifikovat své silné stránky a příležitosti ke zlepšování. Kopřivnice bude v projektu pokračovat i v následujících letech. Po zhodnocení výsledků, které by mělo být k dispozici do dvou let, budou udělována další osvědčení kvality.


    [Top]    


Vánoční zamyšlení

Vážení spoluobčané,

opět se do všech domácností vlévá vánoční atmosféra se svou nenahraditelnou vůní františků a ve světlech rozzářených stromečků. Naskýtá se čas zvolnit uspěchané tempo doby, věnovat se v poklidu více rodinnému kruhu a pomyslet na své blízké i vzdálené přátele a kamarády.

Je příznačné, když v tento čas právě sníh přikryje svou bílou křehkou duchnou všechny šrámy země a zahladí stopy po půtkách a vrásky starostí. Když svou nevinností přesvědčí i zavilé odpůrce smíru, aby se zastavili, a pokud se ohlédnou, také sledovali své kroky neporušenou sněhovou pustinou.

Vánoce jsou svátky vzpomínek, odpouštění a nových nadějí. Jsou výzvou nám všem, abychom v teple svých domácností při štědrovečerních hodech nechali svou mysl zapadnout čerstvou krustou nevinného sněhu.

Jiří Tichánek, starosta města Kopřivnice


    [Top]    


Rada neuznala zhodnocení prostor bývalé lékárny

K o p ř i v n i c e  (hod) -  Radní se zabývali žádostí Marie Pešlové, jež požadovala vyrovnání za zhodnocení majetku města v rámci investic do lékárny. Marie Pešlová poprvé požádala radnici o pronájem nebytových prostor za účelem zřízení lékárny koncem roku 1992. Město jí vyšlo vstříc a uvolnilo tři bytové jednotky v č. p. 1197 na ulici Francouzské.

„Projednávali jsme opakovanou žádost Marie Pešlové, ale bohužel ani po opakovaných výzvách její žádost neobsahovala žádný konkrétní návrh. Většinu provedených investic není možné považovat z hlediska pronajímatele za zhodnocení, neboť sloužily pro potřebu nájemce. Po deseti letech je velmi obtížné stanovit, zda výše zhodnocení byla stanovena správně a které okolnosti měly na posuzování vliv. Provedené stavební úpravy ve výši 75 500 korun byly podle smlouvy Pešlové odečteny z nájmu. Tehdy to akceptovala. Rada po projednání neschválila uznání zhodnocení nebytového prostoru lékárny nad rámec uznaného zhodnocení v roce 1994,“ uvedl k projednávané záležitosti v radě místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Zájemci o byty snižují pohledávky města

K o p ř i v n i c e  (hod) -  Městu se daří neustále snižovat dluhy na nájemném. Za pět nabízených uvolněných bytů nabízeli zájemci ve třech případech plné uhrazení dluhů, které se vázaly k jednotlivým bytům. Radnice si tak může umazat dluh v celkové výši 281 697 korun. Rada na doporučení komise přidělovala byty zájemcům, kteří nabízeli nejvyšší částky na pokrytí či vyrovnání dluhu.


    [Top]    


Výzva odboru financí

Odbor financí Městského úřadu Kopřivnice vyzývá všechny občany, kteří se rozhodli zažádat o prominutí pokuty vázané na poplatek za komunální odpad, aby tak učinili nejpozději do konce kalendářního roku. V opačném případě zaplatí za správní poplatek podle zákona vstupujícího v platnost 1 000 Kč namísto původních 200 korun.


    [Top]    


Tomeček pojede Dakar pod českou vlajkou

Tým Tomáše Tomečka letos na Slovensku
testoval dva závodní kamiony. Oba se letos
postaví na start Rallye Barcelona - Dakar.

FOTO: JAROMÍR MARTINEC

K o p ř i v n i c e  (dam) - Tradičně poslední den roku, ovšem netradičně ve španělské Barceloně, startuje i letos motoristické dobrodružství nazvané Telefonica Dakar 2005. Na startu nejtěžší terénní rallye světa budou i letos stát dva jezdci - Karel Loprais a Tomáš Tomeček se svými týmy.

Pro Karla Lopraise bude mít letošní Dakar poněkud zvláštní příchuť. Ostřílený pilot a spolu s ním také značka Tatra se totiž na start závodu postaví již po dvacáté. Rozhodně však nepůjde o vzpomínkovou jízdu. Nostalgii Loprais, který bude kabinu svého kamionu sdílet s navigátorem Josefem Kalinou a mechanikem Petrem Gilarem, nechává doma a bude usilovat o vítězství. Ovšem konkurence bude obrovská. Startovní listina se v posledních letech spolu s přibývající popularitou závodu prodlužuje a přibývá nejen dobrodruhů, ale také špičkových týmů s velkým finančním a technickým zázemím.

„Časy, kdy pro nás byly nebezpečné tři čtyři kamiony, jsou dávno pryč, a tak nezbývá, než zrychlovat, odlehčovat a nedělat chyby,“ tvrdí Lopraisova pravá ruka Josef Kalina. Oproti původním plánům se Tatra Team rozhodl nenasadit druhý soutěžní vůz. Ten měl pilotovat Leoš Loprais, ale naražení páteře, ke kterému přišel při testování vozu, mu účast nedovolí. V afrických pouštích tak Lopraisův vůz bude doprovázet jen asistenční Tatra Bedřicha Sklenovského.

To Tomáš Tomeček, který stále urputně bojuje o dakarský triumf, se letos pochlubí nasazením dalšího vozu. Repasovaný soutěžní kamion, který už absolvoval předchozí tři ročníky, bude řídit Brazilec André Azevedo, navigovat jej bude jeho bratranec Luiz Azevedo a mechanikem bude Čech Jaromír Martinec. Pod českou vlajkou a s Tomášem Tomečkem za volantem pojede zbrusu nová soutěžní Tatra. Tomečkův kamion je po technické stránce identický jako vůz číslo jedna. „Zůstáváme věrni Tatře. Motor i další agregáty nesou značku Tatra. Používáme opět osvědčenou čtrnáctistupňovou převodovku,“ prozradil Tomeček. Ten se bude při závodě spoléhat na navigaci Vojtěcha Morávka a australského mechanika Michaela Tanaku. Asistenci týmu bude zajišťovat doprovodná Tatra s Petrem Vodákem a dvěma brazilskými mechaniky Geraldem Limou a Ronaldem Pintou.

Dakarskou rallye letos tvoří šestnáct etap o celkové délce 8 956 kilometrů. Na závodníky podle pořadatelů čeká trať sice o něco kratší než v minulosti, ale zato technicky náročnější a terénně rozmanitější.


    [Top]    


Žáci stloukali budky pro rorýse

K o p ř i v n i c e  (ili) -  Soutěž mezi žáky základních škol ve stloukání ptačích budek ’Kopřivnické budkování 2004’ se uskutečnila 2. prosince v dílnách Základní školy Emila Zátopka. Jedenáct tříčlenných družstev vyhotovilo dvaadvacet budek pro rorýse obecného, jehož silné hnízdní kolonie podle slov pořadatele soutěže a předsedy Občanského sdružení Hájenka Dalibora Kvity se v Kopřivnici odhadují na sto párů. Budky budou na jaře osázeny na družstevních a městských panelových domech.

V kategorii mladších žáků zvítězil tým z místní školy ve složení Tomáš Skácel, Bára Michenková a Marek Macíček, ve starších zabodovala ZŠ Alšova - Tereza Fabíková, Renáta Manglová a Jiří Berger. Akce se konala pod záštitou města v rámci Projektu Zdravé město.


    [Top]    


Dura hledá další zaměstnance

K o p ř i v n i c e  (hod) - Dura Automotive Systems CZ Kopřivnice hledá několik zaměstnanců, především zkušené techniky. „Tyto specialisty hledáme z důvodu posílení oddělení kvality. V současné době hledáme zaměstnance na pozici vedoucího kvality a inženýrů kvality. Zajímají nás lidé se zkušenostmi, praxí a dovednostmi,“ uvedl k požadavkům na nové zaměstnance Ivo Ries, vedoucí logistiky. Nabídky je možné zasílat na adresu Dura Automotive systems CZ, p. Dáša Marková, Průmyslový park 300, Kopřivnice.


    [Top]    


Stíny

Dne 7. prosince krátce po půlnoci přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v jednom z bytů na ulici Francouzské dochází k rušení nočního klidu hlasitou hudbou. Hlídka MP mluvila s nájemnicí, která hudbu ztišila a slíbila, že už bude klid. Nestalo se tak, protože asi po půlhodině strážníci opět museli v bytě zasahovat. Tentokrát už přestupek rušení nočního klidu řešili blokovou pokutou, která byla 33leté ženě uložena na místě.

Dne 12. prosince dvě hodiny po půlnoci oznámil muž na stálou službu MP, že přímo ve výtahu domu na ulici Francouzské spí muž. Strážníci na místě zjistili, že dotyčný je pod vlivem alkoholu a odmítá prokázat svoji totožnost. Při předvedení na OO PČR ke zjištění totožnosti kladl aktivní odpor a strážníky napadal. Proto bylo použito donucovacích prostředků a muži byla přiložena pouta. Jednalo se o 19letého muže z Nového Jičína. Celá záležitost bude dořešena na služebně MP.


    [Top]    


Na zimu jsou připraveny tyče, zásněžky a popelnice se solí

K o p ř i v n i c e  (ili) - Jako houby po dešti se vyrojily v Kopřivnici plastové popelnice s posypovou solí. „Oproti loňskému roku se počet stanovišť, kde je posyp připraven, zvýšil na devětatřicet,“ uvedla zástupkyně ředitele firmy Slumeko, s. r. o., Dagmar Křístková, protože se zároveň zvedl počet lokalit, které firma spravuje, Jedná se například o prostory kolem bývalé ředitelské budovy Tatry, která je dnes majetkem a sídlem městského úřadu. Popelnice se solí jsou umístěny v místech, kde v zimním období hrozí zvýšené nebezpečí námrazy, jako jsou například mosty přes Kopřivničku, schodiště a podobně.

Zaměstnanci firmy Slumeko instalovali téměř čtyři sta padesát zásněžek v celkové délce 663 metrů. Jedná se o lokality od ulice Sluneční k ranči, před očním střediskem, od vodojemu na ulici Záhumenní, Na Pinkavce a na Pasekách. Zároveň se zásněžkami bylo instalováno více než tři sta tyčí usnadňujících v zimě orientaci při údržbě komunikací. Jedná se o dvouapůl metru dlouhé plastové tyče obarvené žlutočernými pruhy. Mimo lokalit, které jsou shodné s osázením zásněžek, přibyla průmyslová zóna, Mniší ve směru Lubina a Měrkovice, Spružinky ve směru na Tichou a několik dalších lokalit v místních částech Lubina a Vlčovice.


    [Top]    


Kuba byl štědrovečerním chodem

K o p ř i v n i c e  (ili) - Vánoce jsou nejen nejvýznamnější, ale i nejkrásnější svátky v roce. Mají pradávnou historii, která sahá až k pravěkým keltským svátkům slunovratu. Křesťanské Vánoce jako oslava narození Ježíše Krista jsou ale mnohem mladší, v Římě se podle dochovaných pramenů slavily až ve 4. století. Podle tehdejšího kalendáře byl navíc 25. prosinec, kdy se narození Páně připomínalo, i koncem roku. Proto jsou Vánoce dodnes spojeny s přáním štěstí a zdraví.

Vánoční svátky se však později zdaleka neomezovaly jen na jediný den. Předchází jim čtyřtýdenní období Adventu. Vlastní Vánoce začínají nešporami na Štědrý den a končí v neděli po Třech králích v den Kristova křtu.

Typickým tradičním symbolem Vánoc v českých zemích byl betlém. Prvním, kdo podle historiků založil tradici vánočních betlémů či jesliček, byl na přelomu 12. a 13. století svatý František z Assisi. Stavba betlémů byla typicky mužskou záležitostí a tvořila hlavní dominantu světnice.

Ženy zatím připravovaly velmi jednoduchou večeři. Prvním chodem bývala oplatka potřená medem, protože med je odedávna v lidové tradici považován za symbol zdraví. Potom přišla na řadu polévka z luštěnin. Tím, že luštěniny snadno bobtnají, představovaly v symbolické podobě nárůst hodnot, tedy bohatství. Závěr štědrovečerní večeře patřil kubovi nebo hubníku, což jsou vlastně bezmasé nákypy z mouky, vajíček, krupice, hub a různých koření.

Věřilo se, že den narození Syna božího je tak čarovný, že i obyčejným lidem se může něco mimořádného přihodit. Přestože se podoba vánočních oslav staletími výrazně změnila, zůstala úžasná atmosféra, která zvláště v rodinách s malými dětmi má neopakovatelnou podobu. Až s první hvězdou usedneme ke štědrovečernímu stolu, třeba už taky budeme o nějaký ten mimořádný zážitek bohatší.


    [Top]    


Zástupce Slumeka v Tatrách

K o p ř i v n i c e  (ili) - Sdružení veřejně prospěšných služeb, které zastřešuje technické a některé výrobní služby, a jehož součástí je i firma Slumeko, s. r. o., se rozhodlo v rámci kolegiálních vztahů se Slovenskem vypomoci při likvidaci kalamity ve Vysokých Tatrách. „Svou pomoc jsme adresně nabídli přímo komunálním službám ve Starém Smokovci, a ty si vyžádaly odborníky pracující s motorovou pilou,“ uvedl ředitel firmy Slumeko Karel Březina. V rámci sdružení na Slovensko odcestovalo čtrnáct mužů, mezi nimi i třicetiletý Pavol Kvak přímo z kopřivnické firmy.

Vyslaní zástupci byli rozděleni do tří skupin, z nichž dvě likvidovaly spadlé stromy přímo ve Starém Smokovci a jedna na místním hřbitově. „Až na výjimky byly náhrobky na celém hřbitově zcela zničeny,“ uvedl Pavol Kvak. Pořezané stromy byly odváženy za město, kde se následně pálily. „Na kalamity jsem zvyklý, protože jsem pracoval v lese při jejich odstraňování, ale škody v takovém rozsahu jsem ještě neviděl,“ zhodnotil situaci Kvak. Na odstraňování kalamity se spolu se zástupci Sdružení veřejně prospěšných služeb, kteří byli celý týden placeni svými mateřskými podniky, podíleli i Poláci, vojáci i lidé z úřadu práce.


    [Top]    


Benefiční koncert vokálního souboru zněl v Dětském centru

K o p ř i v n i c e  (ili) - Benefiční koncert uspořádal vokální soubor Facies musicae pro děti z Dětského centra. Hodinové vystoupení, v kterém se střídaly známé i méně známé písničky, přitáhlo pozornost všech malých diváků. „Byla jsem mile překvapena kvalitou vystoupení i vlastním přístupem. Členové Facies musicae se s námi zkontaktovali už v létě s tím, že by rádi pro děti z našeho centra připravili předvánoční koncert,“ byla potěšena přístupem, který není až tak obvyklý, ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková.


    [Top]    


Dřevěný i živý betlém budou v Národním sadě

Řezbář Stanislav Socha s dřeveným
vyřezávaným betlémem, který bude na
Štěpána slavnostně odhalen v kapličce
v Národním sadu ve Štramberku.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

Š t r a m b e r k  (ili) - Na Štěpána ve 14.30 hodin dojde k slavnostnímu odhalení dřevěného betlému vyřezaného štramberským lidovým řezbářem Stanislavem Sochou podle vlastního návrhu. Sochova práce tak zaplní prázdné místo v Národním sadu po tzv. Valašském betlému z roku 1923, který byl zcizen před osmi lety. Autorem Valašského betlému podle návrhu frenštátského umělce Břetislava Bartoše byl profesionální řezbář Alois Balán.

„Je to velká škoda, že původní betlém nenávratně zmizel, ale betlém pana Sochy bude důstojným nástupcem,“ zhodnotila nové dílo vedoucí kulturního odboru štramberské radnice Věra Michnová. Podle jejích slov dokonce nový betlém ctí lépe místní tradici než původní originál, který, ač se o něm mluvilo jako o valašském, měl v poloreliéfech hanácké kroje.

Součástí odhalení bude i tradiční živý betlém, na kterém se podílejí oba místní divadelní spolky - Divadlo Pod věží a Divadelní soubor Kotouč, taneční soubor, hudební skupina Ogaři a dobrovolníci. Nejméně desetiletá tradice živého betlému přiláká každoročně spoustu návštěvníků.


    [Top]    


Hanzelkovi chodí bavit seniory pravidelně

P ř í b o r  (ili) - Dvakrát až třikrát do měsíce pořádá personál pro obyvatele Domova důchodců v Příboře slavnostní posezení v kulturní místnosti. Mimo to pořádají pravidelné akce, jako jsou Jiřinkový nebo Papučový bál, Mikulášská nadílka apod.

„Všechny akce jsou časově náročné na přípravu,“ uvedla jejich pořadatelka Kateřina Burgetová, „navíc se konají ve večerních hodinách, a tak se nemůžeme spoléhat ani na pomoc rodinných příslušníků našich klientů.“ O to víc si považují rodiny Hanzelkovy, kteří nejen že svého dědečka často navštěvují, ale s železnou pravidelností se zúčastňují všech akcí pořádaných domovem důchodců. „Je to opravdu výjimečná rodina, která vnese neopakovatelnou atmosféru a roztančí všechny naše klienty, i ty na vozíčcích,“ nešetřila chválou na adresu Hanzelků Burgetová.

Před Vánocemi ještě klienty čeká posezení při koledách s vystoupením dětí ze základních a mateřských škol.


    [Top]    


U odborné a laické poroty zvítězily ořechové trubičky a klobásníky

K o p ř i v n i c e  (ili) - Třetí ročník soutěže o nejchutnější zdravý zákusek uspořádalo Občanské sdružení Život a Zdraví ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a Katolickou besedou pod záštitou Projektu Zdravé město. Ze sedmnácti předložených vzorků přisoudila odborná porota prvenství ořechovým trubičkám, zatímco divácká upřednostnila slaný dezert ‘mušle - klobásník’. O tom, že oba recepty byly opravdu zdravé i chutné, zároveň svědčí skutečnost, že si v obou kategoriích recepty pořadí vyměnily.

Na ořechové trubičky je zapotřebí 25 dkg tofu, 25 dkg hery, 30 dkg celozrnné pšeničné mouky a lžíce medu. Do náplně pak přijde hera, med, mleté ořechy a puding.

Mušle - klobásník se připravuje z 30 dkg celozrnné mouky, stejného množství hladké mouky, kostky droždí, 1 hery, soli a trochy sojového mléka. Do náplně přijde posekané, uvařené sojové maso, uzené tofu, česnek, solčenka, případně podle chuti další ingredience.

„Cílem akce nebyla ani tak snaha za každou cenu vyhodnotit nejzdravější mls, ale hlavně dostat do povědomí veřejnosti další recepty, které využívají zdraví nezatěžující potraviny,“ přiblížil důvody pořádání soutěže o nejchutnější zdravý zákusek jeden z organizátorů Ferdinand Janek.


    [Top]    


Děti prodávaly dílka rodičům

K o p ř i v n i c e  (ili) - Vánoční jarmark v Mateřské škole na ulici Francouzské vynesl více než čtyřtisícový výtěžek. Rodiče zakoupením výrobků dětí přispěli nadaci Záblesk, což je sdružení rodičů a přátel hluchoslepých dětí, na výrobu a distribuci VHS kazet o těchto dětech.

„Celý prosinec se nesl v duchu projektu Proč nikdo nesmí být sám a já nesmím být lhostejný,“ uvedla vedoucí učitelka školky Dana Lörinczová, aby tak děti snáze pochopily potřeby handicapovaných vrstevníků. „Nesmírně mě potěšil přístup rodičů, kteří si i v tak časově a finančně náročném období dokázali udělat čas a přijít a přispět nemalými částkami,“ pochvalovala si Lörinczová.

Školka na ulici Francouzské se tak spolu s dalšími předškolními zařízeními připojila k MŠ Jeřabinka, která jako první odstartovala podporu projektu hluchoslepých dětí pod názvem Kytička pro Elišku. Ostatní školky budou mít v době vánočního jarmarku v Kopřivnici od 20. do 23. prosince otevřen společný stánek, kde budou moci občané koupí výrobku předškolních dětí podpořit tento chvályhodný projekt.


    [Top]    


Lyžařský vlek je připraven zahájit provoz pod Červeným kamenem

K o p ř i v n i c e (ili) - Pouze na sněhovou nadílku čeká sjezdovka na Červeném kameni, která je spolu s 400metrovým vlekem připravena na lyžařskou sezonu. Zatímco vlek i délka sjezdovky nedoznaly od loňské sezony žádných změn, pro návštěvníky je rozšířen bufet s venkovním posezením. Upraven by měl být ceník jízdného, a to dvěma směry. U dětí jízdné zlevní, u dospělých mírně podraží, ale v celkovém průměru by ceny měly v porovnání s loňským rokem dokonce klesnout. Podrobný ceník jízdného s dalšími možnostmi slev bude k dispozici na lyžařské chatě na Červeném kameni, aktuální informace o provozu vleku pak na telefonním čísle 736 186 233.

Původně avizovaný rozjezd I. etapy výstavby Sportovního lyžařského centra Červený kámen v letošním roce, jehož výsledkem měla být zpřístupněná 1 430 metrů dlouhá sjezdovka, narazil na připomínkové řízení dotčených organizací a institucí - rozptylová a hluková studie ulice Husovy, studie vlivu na krajinný ráz, biologické a dopravní zhodnocení. Veškeré dokumenty by měly být zpracovány do konce měsíce února a posléze předloženy k posouzení.


    [Top]    


Tříkrálová sbírka začne druhým lednem

K o p ř i v n i c e  (ili) - V prvních dnech nového roku od 2. do 12. ledna proběhne celostátní Tříkrálová sbírka. Česká katolická charita chce tímto pomoci starým lidem, těžce nemocným, osamělým matkám s dětmi, zkrátka všem potřebným. Trojice dětí v doprovodu dospělé osoby mohou v těchto dnech zaklepat i u vašich dveří s žádostí o přispění do sbírky.

Kopřivnická pobočka České katolické charity organizuje sbírku ve spolupráci se skauty a dobrovolníky. Polovina výtěžku zůstává v místní pobočce zpravidla na nákup zdravotního materiálu, druhá část je určena na humanitární projekty.


    [Top]    


Služby o Vánocích budou omezeny

K o p ř i v n i c e  (ili) - Vánoční svátky stejně jako každým rokem omezí provoz některých institucí a zařízení. Odborná lékařská pracoviště na poliklinice Therápon 98, a. s., budou většinou v provozu do 23. prosince, v době mezi vánočními svátky a silvestrem pak bude provoz mimo chirurgii a rentgen značně omezen. Dovolenou budou čerpat i praktičtí lékaři, ale každý den bude mít některý z nich službu. Aktuální informace o provozu na poliklinice Therápon lze získat na telefonním čísle 556 870 111.

Lékařská pohotovost je zajištěna v obvyklém rozsahu, a to v pracovní dny od 17 do 22 hodin a o sobotách, nedělích a ve svátcích od 7 do 22 hodin - telefon 556 870 211 nebo 556 812 444.

Dětské lékařky stejně jako praktičtí lékaři budou sice čerpat dovolenou, ale každý den bude jeden z nich ordinovat.

Lékárna Pharmacia Vera v centru města do 23. prosince a od 27. do 30. prosince zachová běžnou otevírací dobu, a to od 7.30 do 17 hodin. V době vánočních svátků, 31. 12., 1. a 2. ledna bude zavřeno. Lékárna Pod Červeným kamenem se sídlem na místní poliklinice zůstane do 23. prosince v běžném provozu od 7 do 17 hodin. Po vánočních svátcích, kdy bude zavřeno, dojde pouze ke zkrácení otevírací doby o hodinu. Poslední den v roce bude otevřeno od 7.30 do 11.30 hodin. Lékárna Archa v supermarketu Kaufland bude mít zavřeno pouze 25. prosince a 1. ledna. Na Štědrý den bude otevřeno od 8 do 14 hodin, v neděli na 2. svátek vánoční od 8 do 19 hodin. Na silvestra bude otevírací doba zkrácena o dvě hodiny od 7 do 18 hodin, naproti tomu 2. ledna lékárna otevře o hodinu později, a to v 8 hodin. V ostatní dny zůstává provoz nezměněn.

Česká pošta bude pro veřejnost otevřena po všechny dny v neomezeném rozsahu, pouze na silvestra bude otevírací doba zkrácena od osmi do šestnácti hodin.

V případě poruch veřejného osvětlení, kalamitní situace v údržbě chodníků a komunikací a pod. je možno firmu Slumeko, s. r. o., kontaktovat na čísle 556 802 100.


    [Top]    


Skibusy budou vozit vyznavače zimních sportů

O s t r a v a  (hod) - Dopravce Connex Morava ve spolupráci s Destinačním managementem Moravsko-Slezským připravili pro lyžaře dva nové skibusy, které spojí nejlepší lyžařská střediska v Beskydech. Skibusy budou v provozu od prvního vánočního svátku až do konce března a umožní lyžařům hromadnou dopravu do lyžařských areálů: Vítkovice Bílá, Skialpin Pustevny, Ski areál Razula, Ski Akademie Mezivodí, Malenovice a na Třeštíku. Skibusy budou provozovány na dvou trasách, z Ostravy do Velkých Karlovic a z Nového Jičína přes Frenštát p. R. do Bílé. Bližší informace k provozu skibusu naleznete na stránkách skibusy.connexmorava.cz a www.tourism.cz.


    [Top]    


Informace o stavu sjezdovek na Moravě

O s t r a v a  (hod) - Pro milovníky zimních sportů jsou od 1. prosince k dispozici aktuální informace z lyžařských areálů Moravy s denním zpravodajstvím stavu sněhových podmínek. Aktualizace informací probíhá v pracovních dnech do 9.30 hodin a jsou k dispozici na internetové adrese pocasi.ecesko.cz. Stav podmínek (v provozu, úprava tratí, teplota, druh sněhu, výška sněhu, srážky, síla větru, směr větru, akce v areálu atd.) si můžete nechat poslat na mobilní telefon zasláním SMS ve tvaru pocasi kód místa, např. lyžařský areál Pustevny pocasi pustevny na tel. číslo 907 09 06 (cena SMS je 6 Kč). V případě, že nemáte k dispozici kód místa, zašlete dotazovací SMS ve tvaru pocasi. Podmínky ze stanic garantuje Horská služba, z lyžařských areálů jsou garantovány provozovateli. Aktuální seznam areálů najdete pocasi.ecesko.cz.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.