Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Virtuos Hudeček zahraje se studentkou

K o p ř i v n i c e (dam) - Virtuos světového věhlasu Václav Hudeček je po zpěvácích Boni Pueri dalším interpretem klasické muziky, který do Kopřivnice přiveze vánoční náladu. Vánoční koncert známého houslisty je naplánován na úterý 7. prosince do velkého sálu kulturního domu.

Spolu s Hudečkem se místnímu publiku představí také mladá houslistka Lenka Matějáková a o klavírní doprovod se postará Petr Adamec. Na programu budou především koncertní díla baroka a klasicismu z pera Georga Friedricha Händela, Giuseppe Tartiniho, Ludwiga van Beethovena a dalších. Vyvrcholením by pak měl být španělský tanec Navarra pro dvoje housle.

Václav Hudeček zahájil svoji strmou cestu ke slávě v šedesátých letech. Na koncertě s londýnskou Královskou filharmonií jej slyšel legendární houslista David Oistrach a nabídl mu další vedení a také ho čtyři roky vyučoval. Václav Hudeček během své kariéry stál na nejprestižnějších pódiích světa. Hrál v Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Suntory Hall, spolupracoval s orchestry, jako jsou berlínští filharmonikové, Clevelandský symfonický orchestr nebo Česká filharmonie. Vítěz řady prestižních soutěží a účastník vynikajících festivalů se stále hlásí k odkazu Davida Oistracha a velikánů ruské houslové školy, jejichž pedagogickým působením také prošel. Za svou dlouhou kariéru má Hudeček na svém kontě nepřeberné množství nahrávek a vystoupení pro rozhlasové a televizní stanice. Jeho nahrávka Vivaldiho Čtvero ročních období s dirigentem Pavlem Koganem je od roku 1992 stále nejúspěšnější produkcí v České republice a interpret za ni obdržel zlatou a v roce 1997 platinovou desku a takových ocenění nasbíral houslista již několik.

Systematicky se Hudeček věnuje také nastupující generaci houslistů, pro které pořádá pravidelné letní mistrovské kurzy. Letos byla jejich nejlepší absolventkou právě osmnáctiletá Lenka Matějáková, která nejenže získala mistrovské housle, ale také možnost Hudečka doprovázet na koncertním turné. Začátek kopřivnického koncertu je plánován na půl osmou večer.


    [Top]    


Švejdík, Neuwerth a Muchow představí Noře svůj nový hudební projekt Umakart

K o p ř i v n i c e (dam) - Teprve čtvrtý koncert nového hudebního projektu Umakart v historii se odehraje tuto sobotu večer v kopřivnické Noře.

Na premiérovém Manuál Tour 2004 v CO krytu je doprovodí vyškovská formace Here, a tak se první prosincový víkend mohou místní příznivci klubové muziky těšit na předčasnou mikulášskou nadílku. To, že Umakart tak záhy po tom, co se zjevil na scéně (debutová deska byla pokřtěna teprve včera v pražské Akropoli), míří také do Kopřivnice, není rozhodně náhoda. Jednak první představy o budoucím projektu začaly vznikat právě ve zdejším nahrávacím studiu, ale především je v projektu angažováno hned několik místních muzikantů. Ústřední trio Umakartu tvoří zpěvák jesenických Priessnitz Jaromír Švejdík a vyhledávaní producenti Jan P. Muchow (EOST) a místní Dušan Neuwerth. Mezi mnohými dalšími spolupracovníky jsou také Tomáš Neuwerth a Michal Burget ze zdejší kapely Nierika. Muziku Umakartu charakterizují jednoduché melodie, zajímavé texty a průzračně čisté aranže. Švejdík styl skupiny charakterizuje jako „akustický pop s jemnými elektronickými spodky“.

Společně s Umakartem dorazí do Kopřivnice také Here. Původem vyškovská kapela exituje již čtrnáct let, ale rozhodně nepatří mezi ty, které by často vydávaly desky, ani mezi koncertní rekordmany. Přesto mají na naší scéně velmi silnou pozici a platí za jednu z nejlepších progresivních popových kapel. Chytré aranže, elektronika, ale i živě hrané trubky či saxofon, to vše společně s hlasem francouzské zpěvačky Valerie Chauvey tvoří Here. Kapela teprve včera pokřtila novou desku ‘Figura Porca’, na kterou její příznivci čekali dlouhé čtyři roky. Spojení mezi Umakartem a Here je poměrně prozaické, Jan P. Muchow a Dušan Neuwerth se totiž rovným dílem podělili o producentství nové desky.


    [Top]    


Krátce

Akce tradičně spjaté s Mikulášem jsou letos plánovány na sobotu 4. prosince. Už o půl jedenácté se děti mohou těšit na parní vlak obsazený Mikulášem a jeho družinou, který míří z Ostravy do Štramberka. Na tamním náměstí bude také probíhat Mikulášský rej s kulturním programem, diskotékou a soutěžemi pro děti. V Kopřivnici před kulturním domem Mikuláše očekávají ve čtyři odpoledne. Připravené je mikulášské koncertování a soutěže. Mikuláš po svém příjezdu nechá rozsvítit vánoční výzdobu. K dispozici bude také andělská pošta se speciálním razítkem pro dětská vánoční přání. Další mikulášský program je následně připraven uvnitř kulturního domu.

Kopřivnicko-příborská kapela LU bude zítra večer hostovat v novojičínském klubu Galerka. Koncert kapely s originálním zvukem začíná ve dvacet hodin večer.


    [Top]    


Zpívající Jiří Schmitzer přiveze novinku Bouda

K o p ř i v n i c e (dam) - Vystudovaný herec, ale duší rocker Jiří Schmitzer zahraje ve čtvrtek 9. prosince v CO krytu pod kulturním domem. Hudební minulost herce známého nejen z prken Studia Ypsilon a dalších scén, ale také z řady filmů je poměrně košatá. Mladý Schmitzer hrál v bigbeatové kapele na basovou i sólovou kytaru a ani později se svého oblíbeného nástroje nevzdal. V divadle dokonce udivoval písněmi, které na deset diváky náhodně zvolených slov během krátké chvíle skládal. Na svém kontě už má dnes tři sólové desky, k debutu Recitál přibylo dvojalbum Šílenec a teď zpěvák přijíždí s novinkou Bouda. Ke dvanáctistrunné akustické kytaře na poslední desce přibyly další nástroje jako třeba klávesy Zdeňka Zdeňka a album se přiblížilo více big beatovému pojetí. Přestože na prosinec je plánováno i několik koncertů s doprovodnou kapelou, do Kopřivnice Jiří Schmitzer dorazí jako sólový hráč, to ovšem neznamená žádné ochuzení. To, co mu může chybět v osobách spoluhráčů, nahrazuje Schmitzer osobitým interpretačním stylem a obrovským nasazením.


    [Top]    


Tatra 2004 byla požitkem pro oko

K o p ř i v n i c e (dam) - Desítky špičkových tanečníků a stovky diváků, takový byl i osmatřicátý ročník taneční soutěže Tatra 2004. Rozsáhlý taneční program začínal ve velkém sále kulturního domu už ve dvě odpoledne. Základní kola hlavních soutěží taneční třídy M ve standardu i ‘latině’ letos doplnilo také novinkové klání juniorů a na tanečním parketu přes své mládí předváděli vynikající výkony. O úrovni soutěže svědčí i to, že na parketu byl k vidění také šestinásobný mistrovský pár kategorie juniorů Szymon Božek - Michaela Riedlová z Trendu Ostrava. Tento pár své kvality dokázal nejen vítězstvím ve standardních i latinskoamerických tancích, ale také na večerní části exhibicí v argentinském tangu Mini Tango 2004. Rovněž soutěž dospělých měla, alespoň co se vítězných párů týče, poměrně jednoznačný průběh. Vítězové standardu Pavel Bič a Silvie Konderlová z Elánu Třinec ztratili bod jen v úvodním Walzu finále. Pár, který na mistrovství republiky skončil čtvrtý a je na druhém místě průběžného pořadí taneční ligy, si tak do své sbírky připsal již druhý triumf na Tatře. Ještě o něco lépe si vedl česko-slovenský pár Marek Dědík a Kristýna Horvátová, kteří během finále neviděli od žádného z porotců horší známku než 1. Pár, který se momentálně pohybuje v nejlepší světové dvacítce a jehož mužská polovina pochází z nedalekých Bartošovic, si v téměř domácím prostředí získal také obdiv publika a byl vyhlášen nejsympatičtějším párem soutěže. „Tatra je svým charakterem velké kulturní a společenské události v seriálu tanečních soutěží něčím velmi neobvyklým a my lidé, kteří se kolem soutěžního tance pohybujeme, si jí velice ceníme,“ chválil organizátory Milan Šatan z Českého svazu tanečního sportu. Tím hlavním, co kopřivnickou soutěž od jiných odlišuje, je především velké množství kvalitního doprovodného programu. Letos za zmínku jistě stála formace Milníky staletí skupiny Mighty Shake, exhibice tria Czech Capoeira Teamu, ale také čísla domácích tanečnic ZUŠ Zdeňka Buriana nebo recesistů z Direktu.

Novinkou letošní taneční soutěže Tatra
bylo také soutěžení juniorů. Mladé páry
na parketu předváděly své umění
v odpolední části. Více čtěte na straně 4.

Foto: David Macháček

Součástí doprovodného programu taneční
soutěže Tatra byla také dvě vystoupení
skupiny Mighty Shake ze Zastávky u Brna.
Na snímku formace Dancers on the Sky.

Foto: David Macháček

 

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.