Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


ODS by chtěla post starosty a ušetřit jeden plat politika

K o p ř i v n i c e (dam) - Politické ‘strkanice’ o křeslo kopřivnického místostarosty, které opouští nově zvolený senátor Milan Bureš (ODS), ani třetí týden po začátku nekončí, a jak bude vypadat nejužší vedení radnice, zatím nikdo není schopen s jistotou říci. ODS, která nahrazuje svého politika po několika vnitrostranických jednáních, přišla minulý týden s variantou celkové rekonstrukce vedení. Podle té by se ČSSD vzdala ve prospěch občanských demokratů postu starosty a měla by dva jeho zástupce, ODS by si pak nenárokovala další uvolněný post. „V době, kdy se schvaloval počet uvolněných členů rady, jsme navrhovali, aby byli tři, stejně jako před volbami v roce 2002. Proto jsme považovali za logické pracovat s touto variantou, a tak jsme ji předložili i koaličním partnerům,“ vysvětlil postoj své strany předseda kopřivnické ODS Oldřich Rys.

Zda má návrh upřednostňovaný občanskými demokraty v současnosti šanci na úspěch, se dá v této chvíli těžko odhadovat. ČSSD do uzávěrky tohoto čísla KN oficiální stanovisko nesdělila, ale dá se předpokládat, že bude blízké názoru, který zastává její místní předseda. „V roce 2002 byla uzavřena koaliční dohoda, ve které se hovořilo i o rozdělení funkcí, a já budu trvat na tom, aby se tato dohoda dodržela,“ tvrdí Zdeněk Krajčír s tím, že jeho partaj má v rukou argumenty hovořící o funkčnosti stávajícího modelu vedení města.

Třetí člen současné radniční koalice, kterými jsou nezávislí kandidáti, zatím do vyjednávání nevstoupil. „Zatím spolu vyjednávají oba silnější partneři. Předpokládám, že v závěru pak budeme přizváni ke koaličnímu jednání před samotným hlasováním. Pro nás je ale každopádně přijatelnější varianta se dvěma místostarosty,“ řekl zástupce nezávislých v radě města Karel Březina.

Pokud by ODS uspěla se svým návrhem a získala post starosty, při rozdělování kompetencí by pamatovala i na Dagmar Jančálkovou. „Zřejmě by převzala některé kompetence ve školství. Zřídily by se jí úřední hodiny a pracovala by na ’částečný úvazek’, ovšem bez nároku na plat,“ tvrdí Rys. V případě, že bude rozhodnuto o pokračování dnešního rozdělení funkcí, obsadil by křeslo druhého místostarosty ODS zastupitel Jiří Novák. Ten totiž po Jančálkové a Jiřím Sumbalovi, kteří post odmítli, získal nejvíce hlasů v minulých volbách.


    [Top]    


Lékaři hodlají koupit budovu od Tatry

K o p ř i v n i c e (dam) - Lékaři sídlící v objektu závodního zdravotního střediska Tatry za správní budovou podniku se ucházejí o koupi této budovy.

Vše se týká dvoupodlažní budovy se sedlovou střechou a zastavěnou plochou bezmála 600 metrů čtverečních postavené už v závěru předminulého století. Té se automobilka podobně jako dalších svých budov hodlá zbavit. Nabídku stávajících uživatelů budovy, mezi kterými dominují lékaři, Tatře zaslal jejich pověřenec doktor Ivo Kysa.

„Pokud se podnik zbavuje nadbytečných budov a chce zeštíhlit, můžeme ji koupit, ovšem pouze za jistých finančních podmínek. Rozhodně si myslím, že jsme byli vždycky přínosem pro tuto firmu a Tatra by rozhodně nebyla ztrátová, kdyby nám budovu prodala, než ji přímo bourat,“ řekl Ivo Kysa, ovšem výši nabídky, kterou automobilce tlumočil, sdělit odmítl. Podle Kysy on a jeho kolegové zajišťují tatrovákům veškerou lékařskou péči a také zdravotnické úkony dané zákonem.

Nabídky na koupi zdravotního střediska Tatra shromažďovala do poloviny listopadu, do minulého týdne zatím další kroky neučinila a lékaři vyčkávají, zda bude jejich nabídka podnikem akceptována. „Může se stát, že naše nabídka nebude pro Tatru zajímavá nebo že někdo nabídne vyšší sumu, zatím to ale nevíme,“ tvrdí Kysa.

Zachování zdravotnické péče ve stávajících prostorách, včetně zhruba rok a půl fungující stanice zdravotnické záchranné služby je také v zájmu města. Kopřivničtí radní dokonce vyjádřili záměrům lékařů podporu.

„Vyjádření podpory je jediné, co můžeme pro lékaře v této věci udělat. O věci jsem se zmiňoval také při jednání s předsedou představenstva Tatry Igorem Vlčkem,“ prohlásil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Na variantu, kdy by se automobilka rozhodla budovu lékařům neprodat, se zatím její osazenstvo nijak nepřipravuje. „Co by se s našimi ordinacemi dělo v případě, že by se Tatra rozhodla budovu přece jen neprodat a demolovat, si nedovedu představit,“ uzavřel Ivo Kysa.


    [Top]    


Zákon o zaměstnanosti zpřísnil vyplácení podpory

K o p ř i v n i c e (ili) - Nový zákon o zaměstnanosti, který nabyl účinnosti 1. října, výrazně zpřísnil vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti.

„V žádném případě to neznamená, že by občané přijetím nového zákona začali plošně přicházet o podporu v nezaměstnanosti. S novým zákonem došlo sice ke zpřísnění vyplácení podpor v nezaměstnanosti, ale je to ve prospěch těch, kdo skutečně přispívali na státní politiku zaměstnanosti a důchodové pojištění,“ uvedl vedoucí pobočky kopřivnického úřadu práce Zdeněk Petr.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti vzniká, pokud uchazeč odpracoval nejméně dvanáct měsíců v posledních třech letech. Právě tuto podmínku nesplňují mladí lidé po ukončení studia na střední nebo vysoké škole. „Celá řada bývalých studentů právě tuto podmínku naopak splňuje, protože pracovali nejen v rámci prázdninových brigád, ale brigádami si vypomáhali i během studia. Třeba na menší úvazek, ale podmínku odpracovaných dvanácti měsíců splňují,“ vyvrací pochybnosti o problémech s dosažením podpory v nezaměstnanosti Zdeněk Petr.

Zároveň je zpřísněna evidence a spolupráce uchazečů s úřady práce. Jakoukoli změnu, jako je nástup do zaměstnání, změna trvalého bydliště, případně jiné skutečnosti bránící evidenci, je uchazeč povinen nahlásit nejpozději do osmi kalendářních dnů. Zároveň se uchazeč o zaměstnání musí dostavovat na sjednané termíny návštěv a úřad práce nemůže svévolné porušení návštěv tolerovat. V případě sankčního vyřazení z evidence může občan o své opětovné zařazení požádat nejdříve po uplynutí šesti měsíců, na které se prodloužila původní doba tří měsíců.

Přestože nový zákon o zaměstnanosti výrazně přitvrdil, zvýhodňuje starší dlouhodobě pracující občany, kteří přišli o zaměstnání, ať už výší podpory v nezaměstnanosti nebo délkou podpůrčí doby, po kterou je podpora vyplácena. Zákon také zvýhodňuje občany, kteří se rozhodnou pro rekvalifikaci, a nově zavádí i tzv. nekolidující zaměstnání.

Občané si mohou i při zaevidování na úřadu práce přivydělat za splnění určitých podmínek - nekolidující zaměstnání musí být ošetřeno smluvním vztahem a musí být menší než polovina řádné pracovní doby. Navíc si uchazeč může vydělat do výše poloviny minimální mzdy.


    [Top]    


Do kultury půjde v příštím roce částka tři a půl milionu korun

K o p ř i v n i c e (hod) - I v příštím roce bude radnice podporovat kulturu ve městě. Rada a posléze i zastupitelé schválili roční smlouvu o poskytnutí účelového příspěvku rockovému klubu Nora, který obdrží v příštím roce částku ve výši půl milionu korun.

Také firma Ludvík Moravia, která má s městem podepsanou smlouvu o poskytnutí účelového příspěvku a její přílohy obsahující projekt zabezpečení kulturně-osvětové činnosti do 30. června 2004, získá 3 055 000 korun. Zastupitelé schválili ještě pro letošní rok firmě Ludvík Moravia navýšení příspěvku o sto devadesát tisíc korun z důvodu navýšení honorářů, dopravy, ubytování a poplatků OSA, a dále o dalších deset tisíc korun, jež budou použity na mzdové náklady, odvody na zdravotní a sociální pojištění.

Oba účelové příspěvky jsou poskytovány na základě již dříve schválených smluv v zastupitelstvu města.


    [Top]    


Zájem o pletení adventních věnců je velký

O výuku a samotné pletení adventních
věnců je zájem. V Katolickém domě
v Lubině tento kurz probíhá
již desátým rokem.

Foto: Pavel Liška

L u b i n a (hod) - Již desátým rokem se pořádají v Katolickém domě v Lubině kurzy pletení adventních věnců. „Jirka Socha sbírá po celý rok květiny, které suší, a připravuje další věci jako například svícny, jež vyrábí z formiček na vánoční cukroví. Každý rok přijde s něčím novým,“ nešetřil slovy chvály na adresu svého kolegy Jan Matula, který je jedním z organizátorů této již tradiční akce. Jak podotkl, kurzů se zúčastní až padesátka zájemců. „V sobotu 4. prosince se budeme učit plést vánoční ozdoby pod vedením Lubomíra Hanzelky,“ doplnil na závěr Matula.


    [Top]    


Tradiční příchod Mikuláše do rodin bude zanedlouho jenom vzpomínkou

K o p ř i v n i c e - Na nápad nechat si příchod Mikuláše se svým doprovodem zaplatit přišel pan František už před léty. Teprve v letošním roce dokázal myšlenku zrealizovat. „Mikuláše jsem dělal každý rok vlastním dětem a několika známým. Jak děti odrostly, začaly chodit po sousedech samy a nikdy nepřišly s prázdnou,“ svěřil se s prvotním impulzem pan František.

Nešlo mu ani tak o to, aby si mikulášskou nadílkou vydělal, jako mu spíše vadilo, že jeho děti nemají vzhledem ke svému věku potřebnou dávku důstojnosti. Svěřit se s výší taxy se samozvanému Mikuláši příliš nechtělo. „Kostým Mikuláše mám z půjčovny a dětem kostýmy čerta a anděla ušila manželka. Náklady jsou opravdu vysoké, navíc se budeme přesunovat autem a víc než dvě domácnosti se nám do hodiny nepodaří navštívit,“ snažil se výši poplatku za mikulášskou službu ospravedlnit. Cenu nakonec neprozradil, ale nad padesátikorunou se jenom blahosklonně ušklíbl.

Na základě předem inzerované služby už má nedělní odpoledne a večer plně obsazené. „Výhodou je, že se předem s rodiči domluvím, za co mám jejich ratolesti pokárat a do jaké míry můžu dát prostor čertovi,“ uvedl pan František, který tím zúročil roky amatérského divadla. Přesto se domnívá, že se ve spoustě rodin od tradičního příchodu Mikuláše pozvolna upouští.

„Někde dávají přednost veřejným nadílkám, nebo to odbudou pouze balíčky na balkonech. V obou případech tomu chybí jak bezprostřední kontakt, tak určitá poezie,“ kritizoval současný trend pan František. „Rodiče by si měli zavzpomínat na své dětství, kdy každé zařinčení řetězů nahánělo strach i těm nejodvážnějším, ale příchod Mikuláše se stal tím nejskvělejším zážitkem.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.