Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 43/2004
ze dne 2. prosince 2004

Zprávy z města a okolí

Připravovaná novela by měla pomoci živnostníkům
Radnice vyšla vstříc jen částečně
V období Vánoc bude provoz úřadu omezen
Firma bude zpracovávat studii na loutkové divadlo
Brose hodlá začít sponzorovat ve městě
Od Nového roku změna v placení školkovného
Stíny
Zastupitelé se dle jednacího řádu omlouvají starostovi, ne občanům
Starostové z regionu se radili
Josef Jalůvka: Že se se mnou nepočítá, bylo překvapení
Poliklinika zavedla zcela novou službu
Tisková oprava
V letošním roce se virem HIV nakazil rekordní počet lidí
Po 12 letech se obecní zabijačka dočkala obnovené premiéry
Deváťáci stloukali ptačí budky
Mikulášova nadílka a koncerty neminou žádnou obec
Mateřská škola v Kateřinicích oslaví třicáté výročí založení

    [Top]    


Připravovaná novela by měla pomoci živnostníkům

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos v říjnu přijala vláda ČR usnesení o zjednodušení administrativních postupů při zahájení a v průběhu podnikání, jehož důsledkem má být to, že začínající i stávající podnikatelé budou komunikovat s úřady na jednom místě. To je pracovně označováno jako Centrální registrační místo, které se bude nacházet na živnostenských úřadech. „V ČR je 242 živnostenských úřadů, které jsou již dobře organizovány a velice dobře obeznámeny s problematikou začínajících podnikatelů, proto byl nakonec zvolen tento model, i když původně se jednalo ještě o nějakých jiných možnostech. Usnesení vlády se bude realizovat ve třech etapách. První, obnášející shromažďování podkladů a přesun různých formulářů z ostatních orgánů veřejné správy na živnostenský úřad, by měla skončit v květnu roku 2005,“ uvedla Pavla Jurková, vedoucí Obecního živnostenského úřadu v Kopřivnici.

Začínající podnikatel musí předkládat různé doklady nejen živnostenskému úřadu, ale musí se jít také přihlásit na další úřady, kde se např. registruje jako plátce daní, přihlašuje se do systému důchodového zabezpečení apod. „Všechny potřebné formuláře budou shromážděny u nás. V první etapě formuláře podnikatelům předáme, případně, i když to není naše povinnost, je pomůžeme vyplnit a sdělíme, kam je mají zaslat. V dalších etapách se počítá s tím, že úřady budou elektronicky propojeny a podnikatel vyplní pouze jeden jediný formulář při ohlášení živnosti. Ve chvíli, kdy živnostenský úřad jeho data do systému zavede, měly by se ostatní úřady dovědět potřebná data z tohoto systému a údaje, které potřebují, si doplní samy. S tím souvisí i to, že v průběhu příštího roku se bude živnostenským úřadům zavádět úplně nový program na vedení živnostenského rejstříku, který již bude mít provázanost s evidencí obyvatel a se statistikou. Aby se rejstřík mohl propojit také s ostatními potřebnými systémy, je nutno udělat legislativní změny. S tím počítá druhá a zejména třetí etapa toho projektu směřující ke sjednocení požadovaných údajů a řešící také otázku ochrany jednotlivých údajů z různých databází. Druhá etapa tedy obnáší drobnější legislativní změny, třetí etapa pak přinese i legislativní změny, které by se neměly týkat jen státní správy, ale i resortu spravedlnosti ve vazbě na obchodní rejstřík, který je v celém procesu vstupu do podnikání časově nejnáročnější,“ rozvedla jednotlivé etapy šéfka živnostenského úřadu.

Je otázkou, nakolik budou ty systémy propojeny a zda se stihne vše zavést dle harmonogramu do konce roku 2007. Pokud by vše fungovalo, jak slibuje vláda, pak by začínajícímu podnikateli stačilo poslat elektronicky, včetně elektronického podpisu, živnostenskému úřadu pouze jediný formulář a tím by ostatní formality spojené se zahájením podnikání skončily. Ale to vše ukáže až praxe.


    [Top]    


Radnice vyšla vstříc jen částečně

K o p ř i v n i c e (hod) - V současné době probíhá prodej patnácti bytových domů ve vlastnictví města, jež byly nabídnuty současným nájemcům. Někteří z nich se obrátili na radu města s žádostí na snížení základní sazby, nebo aby jim nebyly započítávány některé investiční akce, jež byly na domech provedeny.

„Nájemci argumentují, že k prodeji by mělo dojít až v polovině roku 2005, a tudíž opravy se mají započítávat od poloviny roku 2000. Zprostředkovatel prodeje dostal pokyn, aby v kupní ceně zohlednil zásadní opravy domu od 1. května 1999, což je pět let před schválením pravidel prodeje a seznamu prodávaných domů. Tento postup byl zaveden zejména z toho důvodu, že dopředu nejsme schopni přesně odhadnout, jak rychle se podaří dům prodat, neboť většinou záleží na zájmu a aktivitě nájemců. Termín 30. června 2005 je pouze orientačním datem, který byl stanoven, aby umožnil maximálnímu počtu nájemců si byt odkoupit. Objektivně však musíme konstatovat, že znění koeficientu zhodnocení domu není jednoznačně definováno, a proto navrhujeme, aby pro schválený seznam v současné době prodávaných domů platil termín započítávat opravy provedené po 1. červenci roku 2000. Z toho důvodu bude některým žadatelům o snížení prodejní ceny částečně vyhověno,“ rozvedl materiál, jímž se na poslední schůzi zabývala rada města, místostarosta Zdeněk Krajčír. Na doporučení rady byl tento způsob schválen i v zastupitelstvu.


    [Top]    


V období Vánoc bude provoz úřadu omezen

K o p ř i v n i c e (hod) - Upozorňujeme občany, kteří budou chtít vyřizovat své záležitosti na městském úřadě, že jeho provoz bude v období vánočních svátků omezen. Ve středu 22. prosince bude provoz pokladny zkrácen o půl hodiny, v pondělí 27. prosince bude úřad zcela uzavřen, v úterý 28. prosince bude uzavřena pokladna, ve středu 29. prosince, tj. v poslední úřední den pro veřejnost, budou úřední hodiny zkráceny o hodinu a občané si budou moci své záležitosti vyřídit pouze do 16. hodiny, a to včetně pokladny. Prvním úředním dnem v novém roce bude pondělí 3. ledna.


    [Top]    


Firma bude zpracovávat studii na loutkové divadlo

Budova loutkového divadla chátra již delší
dobu. Rada vybrala firmu, jež má
 zpracovat studii na její rekonstrukci.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své poslední schůzi v listopadu schválila zadání zpracování studie na projekt rekonstrukce loutkového divadla.

„Na základě vyhlášeného výběrového řízení jsme vybrali firmu Moravia Consult Olomouc. Studie má za úkol řešit kompletní rekonstrukci objektu a jedním z požadavků je zachování venkovního vzhledu a přizpůsobení vnitřního prostoru potřebám loutkového divadla,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Krajčír, co vedlo radu ke schválení jmenované firmy.


    [Top]    


Brose hodlá začít sponzorovat ve městě

K o p ř i v n i c e (dam) - Společnost Brose, která před dvěma měsíci začala s výrobou automobilových komponentů v kopřivnické průmyslové zóně, se hodlá zapojit také do společenského života města. Její představitelé minulý týden oslovili radnici s nabídkou sponzoringu.

„Šlo o informační schůzku, na základě které chce firma připravit své plány mecenášství na příští rok,“ prozradil starosta města Jiří Tichánek, který jednal s ředitelem Petrem Hermanem z Brose. Podle pokynů z mateřské firmy v Koburgu nebudou sponzorské peníze Brose rozhodně určeny na podporu sportu v jakékoliv oblasti. Cílem firmy je spíše podporovat humanitární zařízení a organizace charitativního ražení. „Stručně jsem seznámil ředitele Hermana s organizacemi, které působí ve městě a věnují se bohulibé činnosti. Zmiňoval jsme se o azylovém domu Salus, o Dětském centru, o vlčovické Kopretině nebo mateřské škole pro zrakově postižené děti. Do poloviny prosince připravíme společně s odborem sociálních věcí složku, kde budou podrobnější informace. Také jsme se domluvili, že osobně tato zařízení navštívíme,“ řekl starosta Tichánek. To, jaké prostředky hodlá formou sponzorských darů společnost rozdělit, nebylo na první informativní schůzce sděleno. „Já podle našeho rozhovoru odhaduji, že by se mohlo jednat o částky od pěti do třiceti tisíc korun, ale rozhodnutí je pochopitelně zcela na dárci,“ tvrdí Jiří Tichánek. Brose navíc nenabízí jen finanční dary. Zvažuje se také možnost využití zařízení, jako je kancelářský nábytek, vyřazené počítače a podobně.

„Firma Brose přišla s touto iniciativou jako první, ale pan Herman vyjádřil přesvědčení, že i další firmy působící v průmyslové zóně budou tento příklad následovat,“ uzavřel Tichánek.


    [Top]    


Od Nového roku změna v placení školkovného

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu nového školního zákona, jenž vstupuje v platnost od 1. ledna 2005, dochází ke změně plateb rodičů za školní družinu a platby školkovného v mateřských školách. Od 1. ledna 2005 budou tyto poplatky příjmem příspěvkových organizací. „K 31. prosinci 2004 bude u peněžního ústavu zrušen účet města Kopřivnice, na který byly platby za mateřské školy a školní družiny převáděny. Rovněž bude zrušena možnost hradit tyto poplatky prostřednictvím pokladny městského úřadu. Příjmy, které byly zaslány na účet města Kopřivnice a vztahují se již k roku 2005, budou převedeny na účet příspěvkové organizace. Od Nového roku budou rodiče platit příspěvky přímo v zařízeních, které navštěvují jejich děti, nebo na jejich účet,“ uvedla k chystané změně Věra Šablaturová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu.


    [Top]    


Stíny

Dne 27. listopadu v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské politice telefonické oznámení, že mají v prodejně Kaufland záchyt. Na místo se dostavila hlídka MP, která zjistila, že 39letý muž ze Ženklavy odcizil láhev alkoholu. Při ověřování totožnosti na Policii ČR vyšlo najevo, že dotyčný je celostátně hledanou osobou. Muž byl převezen na Policii ČR, která si celou záležitost převzala.

Téhož dne v 19.30 hodin oznámila telefonicky žena, že v Lubině na opuštěném kravíně někdo rozebírá střechu. Na místo se dostavila hlídka MP a společně s Policií ČR byl celý objekt zkontrolován. O chvíli později byl uvnitř zadržen muž. Jednalo se o 29letého muže z Kopřivnice. Dotyčný sdělil, že s ním byli ještě dva muži. Hlídka MP na základě popisu a místní znalosti oba podezřelé zadržela na sídlišti Korej. Jednalo se o muže ve věku 20 a 29 let z Kopřivnice. Tito byli převezeni na obvodní oddělení Policie ČR k dalšímu šetření.

V tento den sdělil policejní rada SKPV OŘ Nový Jičín obvinění pro trestný čin výtržnictví a trestný čin pokusu o ublížení na zdraví 19letému muži z Ostravy a 26letému muži z Kopřivnice, kterých se dopustili 26. listopadu ve 23.45 hodin tím, že před budovou obchodního domu Hans po předchozí slovní rozepři uchopil 26letý pachatel 17letého poškozeného z Kopřivnice za oděv a odtáhl jej k nedaleké telefonní budce, kde jej dvakrát udeřil pěstí do obličeje. Poté se přidal i 19letý pachatel z Ostravy, který poškozeného dvakrát udeřil pěstí do obličeje. Oba pachatelé následně povalili poškozeného na zem a několikrát ho kopli do břicha a hrudníku. Poškozený utrpěl zhmoždění hlavy a hrudníku s dosud nestanovenou dobou léčení.


    [Top]    


Zastupitelé se dle jednacího řádu omlouvají starostovi, ne občanům

K o p ř i v n i c e - Na posledním jednání zastupitelů se nelíbilo občanu Ivanu Telaříkovi, že v úvodu starosta omlouval několik zastupitelů. Telařík vystoupil s požadavkem, aby do programu bylo i do budoucna vneseno, že ne starostovi, ale občanům, kteří je volili, by se měli omlouvat. „Chci, abys, starosto, řekl, že se omlouvají ti a ti, a to proto a proto,“ dřímal Telařík a dodal, „starosto, pokud nebudou zastupitelé chodit na zasedání čtyři roky, ty je nemůžeš odvolat. Ale my v dalších volbách ano. Chci vědět, proč přišel pozdě. Nikdo nikoho nenutil. Každý kandidoval a každý by tady měl přijít na dvě hodiny. To je začátek všeho.“

K tomu starosta Jiří Tichánek podotkl, že pokud se bude někdo ze zastupitelů omlouvat, bude chtít znát i důvod. Jako jediný ze zastupitelů reagoval Jiří Sumbal, který řekl, že „když se pohne s termínem zastupitelstva, tak už může mít někdo něco domluveno, neboť nejsou všichni důchodci, ale také pracují. Když vyslovil větu, „že když něco řekne nějaký pan Telařík,“ tak to vyvolalo v sále hlasitou odezvu Telaříka, že nebylo až skoro rozumět, co Sumbal říká. Z tohoto důvodu starosta přerušil jednání zastupitelů.

Podle jednacího řádu se zastupitelé omlouvají starostovi, který je na začátku jednání omlouvá ostatním přítomným. Zastupitelé se voličům neomlouvají.

Občany, které politika a dění ve městě zajímá, mají možnost sledovat, zda hájí jejich zájmy dle jejich představ. Někteří sice na zasedání chodí, ale neprojevují se, a někteří občas nemohou přijít, k čemuž určitě mají své důvody.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Starostové z regionu se radili

K o p ř i v n i c e (mip) - Jaké jsou možnosti společného proškolování úředníků, za jakých podmínek se budou muset stravovat učitelé od nadcházejícího roku nebo jaká nová nařízení vlády ovlivní chod a rozpočty měst a obcí. O těchto a jiných záležitostech diskutovali starostové deseti spádových obcí v anexu kopřivnické radnice minulý pátek. Žhavým tématem se ukázalo například vypracování a financování společného Programu zlepšování kvality ovzduší, vyplývajícího ze zákona z roku 2002. Užitečnost takového programu se jevila mnohým starostům jako velmi sporná a pouze potvrzující to, co je obecně už dávno známo. Naopak Plán odpadového hospodářství, jenž by vypracovala externí firma, se setkal s velmi kladnou odezvou. Jeho implementace by podle zástupců měst a obcí přispěla k efektivnějšímu nakládání s odpady a přinesla nemalé finanční úspory.

Starostové spádových obcí byli také osloveni s žádostí o finanční přispění na vybudování nového dopravního hřiště. Podporu slíbila zejména starostka Skotnice Anna Mužná, ale i další. Nově vznikající povinnost přijímat žádosti občanů v elektronické podobě s elektronickým podpisem vyžaduje od každé obce, aby si zřídila vlastní elektronickou podatelnu, respektive e-mailovou adresu a e-podpis. Pokud tak neučiní, musí jim tuto službu zprostředkovat obec s rozšířenou působností, což je v daném případě Kopřivnice.


    [Top]    


Josef Jalůvka: Že se se mnou nepočítá, bylo překvapení

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnice ztratila svého zástupce ve vedení Moravskoslezského kraje. Někdejší kopřivnický starosta Josef Jalůvka (ODS) sice ve volbách skončil na čtvrtém místě kandidátky své strany, ovšem v povolebním rozdělování křesel přišel nejen o post zástupce hejtmana, ale také o místo v radě Moravskoslezského kraje.

Kdy jste se dozvěděl, že s Vámi hejtman Evžen Tošenovský už nepočítá?

Zhruba před dvěma týdny. Kdy jsem se sešel s hejtmanem, který mi po půlhodině oznámil, že se mnou nepočítá do rady kraje. Bylo to pro mě opravdu překvapením. Ptal jsem se na důvod a dozvěděl jsem se, že každý máme jiný styl práce a jemu ten můj nevyhovuje. Musím potvrdit, že opravdu máme každý jiný styl práce, ale myslel jsem si, že by to nemělo vadit a že naopak pestrost a vzájemné doplňování může být ku prospěchu, ale to je můj názor.

Co tento neúspěch znamená pro Vaši politickou kariéru?

Neznamená to v podstatě nic v mých dlouhodobých záměrech. Chtěl bych dělat tu práci, kterou vykonávám už od revoluce, kdy jsem vstoupil do politiky. Už od té doby jsem se věnoval nejdříve na městské úrovni, pak v parlamentu a nakonec teď na kraji různým rozvojovým aktivitám, které mohou přinést oblasti prosperitu. Z momentálního hlediska to znamená, že si musím najít nějakou obživu, nějaké zaměstnání. Mým cílem bylo obhájit místo, které jsem zastával, a pokračovat v započaté práci. Samozřejmě jsem byl připraven na variantu volebního neúspěchu a na to, že budu dělat něco jiného. Překvapivě došlo k eventualitě, kdy díky velkému volebnímu úspěchu budu taky dělat něco jiného.

Jakou máte představu o svém dalším zaměstnání?

Poohlédnu se do konce roku po nějaké práci. Je možné, že přijde nějaká nabídka, něco takového se v náznacích rýsuje, ale zatím by bylo předčasné konkretizovat. Nebo začnu vyvíjet sám nějakou podnikatelskou aktivitu. Uvažuji o těchto dvou variantách. V každém případě bych chtěl pokračovat v něčem z toho, co jsem doposud dělal. V tomto ohledu se cítím silný zkušenostmi a znalostí problematiky.

A jaká bude Vaše politická činnost?

Od chvíle, kdy jsem v roce 1990 vstoupil na tehdejší místní národní výbor, jsem byl politikem. Po prvních volbách do místních samospráv jsem byl místostarostou, později starostou, pak přišel odchod do parlamentu a do kraje. Teď to vypadá na přestávku v profesionálním výkonu politické funkce na plný úvazek. Každopádně zůstávám členem krajského zastupitelstva a rád bych pracoval ve výboru pro regionální rozvoj. Dělal jsem například předsedu Rady pro rozvoj lidských zdrojů Moravskoslezského kraje, a pokud by mi to bylo umožněno, rád bych aspoň v některých těchto bezplatných funkcích pokračoval.

Uvažujete o tom, že byste v příštích parlamentních volbách znovu usiloval o poslanecké křeslo?

V tuto chvíli jsem o tom neuvažoval, ale nezavrhuji to. Z pochopitelných důvodů jsem zatím uvažoval jen o pokračování působení na kraji, tam je spousta konkrétní práce, která mě baví. Co bude za dva roky, kdy budou primárky, teď neumím odhadnout.


    [Top]    


Poliklinika zavedla zcela novou službu

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnická poliklinika Therápon 98, a. s., stále přichází s novinkami. Pozornosti veřejnosti patrně neunikly nové vchodové dveře zabezpečené tepelnou clonou. To, co však není na první pohled patrné, je dokončení nového informačního systému, v rámci kterého je pro občany připravena netradiční služba.

„Chceme, aby občané mohli komunikovat a řešit své problémy s lékařem i pomocí internetu,“ představil v krátkosti službu, která nemá v rámci republiky obdoby, ředitel polikliniky Therápon 98 Pavel Holáň. Každý lékař a odborné pracoviště má k dispozici e-mailovou adresu, která je uvedena v záhlaví dokumentu z vyšetření. Případné dotazy mohou být pacientovi zodpovězeny právě prostřednictvím e-mailu.

„Budeme se snažit odpovídat pružně tak, aby odpovědi byly aktuální, v první fázi počítáme maximálně s dvoudenním prodlením. Pak chceme službu vyladit do té míry, aby se odpověď k tazateli dostala nejpozději následující den,“ dodal ředitel Holáň.

Vedení polikliniky si od nové služby, která byla zavedena včerejším dnem, slibuje zlepšení vztahu mezi pacientem a lékařem a hlavně zvýšení informovanosti, která v naší republice stále pokulhává. Jakým způsobem zatíží nová služba samotné lékaře, si ředitel Holáň zatím netroufá odhadnout, dokonce nevylučuje možnost přijetí další pracovní síly. „Všechno ukáže samotná praxe. Možná, že lékaři budou neúměrně zavaleni dotazy, ale zrovna tak nemusí být o novou službu ze strany občanů vůbec zájem,“ není si jistý přijetím nové služby ředitel polikliniky Therápon 98.

Protože si je vedení polikliniky vědomo skutečnosti, že ne pro každého je přístup k internetu samozřejmý, zvažuje z tohoto důvodu zřízení bezplatné telefonní linky, která by byla pacientům k dispozici. Tuto linku by však neobsluhoval lékař, ale speciálně vyškolená pracovnice, která by dokázala pacientovi buď poradit sama, nebo jej nasměrovat k odbornému lékaři. Se zahájením provozu telefonní linky se počítá od nového roku, kdy by měla projít zásadní rekonstrukcí recepce v přízemí, v jejíchž prostorách bude telefonická poradna umístěna.


    [Top]    


Tisková oprava

V 41. čísle Kopřivnických novin jsme v článku Druhé kolo voleb do Senátu vyhrál Milan Bureš za ODS uvedli nesprávné číslo účasti ve druhém kole v roce 1998. Správně mělo být, že: V celém volebním obvodě přišlo odevzdat svůj hlas jen 17 566 voličů ze 112 569 občanů zapsaných ve volebních seznamech, což je pouhých 15,60 procenta občanů, zatímco před šesti lety to bylo 16,32 % místo 31,56 procent. Tento údaj se vztahoval k druhému kolu voleb do Senátu v roce 1996.

V minulém čísle Kopřivnických novin v článku Političtí vězni uctili památku svých kolegů jsme neúmyslně překřtili předsedu okresní organizace politických vězňů Václava Hanzelku na Bohuslava Hanzelku. Tímto se mu omlouváme.


    [Top]    


V letošním roce se virem HIV nakazil rekordní počet lidí

K o p ř i v n i c e (ili) - Mezinárodní den věnovaný vzpomínce a pomoci lidem se smrtelnou chorobou AIDS připadá na 1. prosince. V České republice je evidováno zhruba 680 HIV pozitivních osob. Nemoc se rozvinula u jednoho sta pětasedmdesáti lidí, 108 z nich již zemřelo. HIV pozitivním ženám se narodilo čtyřicet sedm dětí, ale jen čtyři jsou nemocné. Za uplynulé čtvrtstoletí zabil AIDS na celém světě přes dvacet milionů lidí. Podle odhadu žije ve světě 34 až 46 milionů lidí s virem HIV nebo s nemocí AIDS. V letošním roce se virem HIV nakazilo 4,9 milionů lidí, což je dosavadní rekord v meziroční bilanci.

V ČR je ročně registrováno až 60 nových případů HIV pozitivity. Přestože se lidé AIDS bojí, pro to, aby neonemocněli, mnoho nedělají. Podle statistických průzkumů se pohlavních nemocí u nás obává 65 procent lidí. Nákazu virem HIV si ale paradoxně většina z nich nepřipouští. Před nemocí chrání kondom, ale v ČR ho při souloži používá pouze každý čtvrtý muž! Zároveň klesá zájem občanů o vyšetření na HIV pozitivitu - před čtyřmi léty se tomuto vyšetření podrobilo 27 tisíc lidí, loni bylo zájemců o polovinu méně!

To, že AIDS je nemocí narkomanů a homosexuálů, už dávno neplatí. Třetina nemocných jsou heterosexuálové, navíc také rapidně přibývá žen, kterých je z celkového počtu zatím pětina.


    [Top]    


Po 12 letech se obecní zabijačka dočkala obnovené premiéry

Skorotínský řezník Miroslav Jurek
za asistence diváků porcuje vepřové maso
při ukázkové obecní zabijačce, která se
do Skotnice vrátila po dvanáctileté odmlce.

Foto: Miroslav Mužný

S k o t n i c e (ili) - Po dvanáctileté odmlce se do Skotnice vrátila tzv. obecní zabijačka. Původně šlo spíše o prodejní záležitost, v obnovené premiéře se jednalo více o kulturně-společenskou akci spojenou s ukázkou této prastaré vesnické tradice, ke které ani na vesnici nemají běžně všichni přístup.

Od deváté hodiny se před obecním úřadem tvořily hloučky přihlížejících, kteří sledovali dovednost skorotínského řezníka Miroslava Jurka. O dvě hodiny později došlo na první ochutnávky jitrnicového a jelitového prejtu, ovarové polévky a dalších výrobků. „Na návrh jedné zastupitelkyně bylo upuštěno od veřejného zastřelení pašíka, ale občané se dožadovali i této fáze zabijačky,“ uvedla starostka obce Anna Mužná s dovětkem, že napříště bude k vidění i úvodní akt, jenž je zkrátka nedílnou součástí zabijačky.

Pro skotnické občany, kterých se v průběhu dne před obecním úřadem vystřídalo na sto padesát, byly připraveny navíc domácí koláče, perníky, preclíky stejně jako domácí pálenka. „Ceny byly opravdu lidové, protože se jednalo o nevýdělečnou společenskou akci,“ dodala starostka Mužná. Ke koupi byly přichystány nádherné vánoční dekorace, které pod vedením místní občanky Bohumily Podešvové v rámci pracovní terapie vyrobily obyvatelky Domova důchodců v Příboře.


    [Top]    


Deváťáci stloukali ptačí budky

Š t r a m b e r k (ili) - Pětatřicet žáků devátých tříd rozdělených do sedmi týmů se utkalo v soutěži o výrobu ptačích budek. „Vyrobilo se celkem čtrnáct klasických sýkorníků, které žáci na jaře budou vyvěšovat v zeleni patřící městu,“ přiblížil další postup předseda občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

V rámci dílen budou na ptačích budkách provedeny drobné dodělky a povrchové úpravy. „Považujeme si přislíbené spolupráce Základní školy ve Štramberku. Domluvena je i následná péče o budky, která spočívá v jejich každoročním čištění,“ pochvaloval si Kvita.


    [Top]    


Mikulášova nadílka a koncerty neminou žádnou obec

M i k r o r e g i o n (ili) - Adventní čas se snaží každá obec i města obyvatelům zpříjemnit nejen vánoční výzdobou, ale i kulturními akcemi. V Petřvaldě je připravena Mikulášská zábava s krmášem a nadílky se děti dočkají v cukrárně U dobroty a v domečku u kostela. Kromě adventního koncertu chtějí zopakovat premiéru loňské soutěže o nejvyzdobenější okno.

Slavnostní setkání členů zastupitelstva chystají v Kateřinicích a na konci roku se uskuteční silvestrovský turnaj neregistrovaných ve stolním tenise.

Mikulášská pohádka Tři zlaté zuby děda Vševěda je připravená na tuto sobotu pro děti ve Štramberku. Navíc přijede Mikulášský vlak a na náměstí a hradě jsou pro návštěvníky připraveny celodenní programy. Cimbálová muzika Ondřejnica s tanečním souborem vystoupí s adventním koncertem 10. prosince v kulturním domě, 16. prosince se tamtéž uskuteční vánoční koncert základní umělecké školy. Do 19. prosince potrvá výstava betlémů v Muzeu Zdeňka Buriana a živý betlém bude k vidění v Národním sadu na Štěpána.

Ukázky vazeb a vánočních dekorací, předvánoční setkání se seniory, mikulášskou nadílku s čertovským ohněm, předvánoční turnaj v šipkách a pohádku Jak rozesmát princeznu připravili ve Skotnici. Navíc každá rodina dostala zdarma pět vánočních pohlednic s motivem vánočně vyzdobené obce.

V Závišicích připravují na zítřek mikulášskou nadílku a pohádku v podání štramberského divadelního souboru. Děti z místní základní a mateřské školy vystoupí v kostele, připraven je i koncert vokálního souboru Facies musicae. Čertoviny s Mikulášem čekají v neděli na děti v Trnávce a o týden později vítání občánků. Se spirituály vystoupí soubor ze Studénky v místním kostele.

Nadílku v Ženklavě přiveze v neděli dětem Mikuláš v kočáře taženém koňmi, pro dospělé je připravena Rybova Vánoční mše.

Předvánoční akce Příbora by vydaly na samostatnou přílohu - zítřejší Mikulášův příjezd a rozsvícení vánočního stromu, sobotní jarmark s pohádkou Jak čert zachránil mikulášskou nadílku, nedělní Mikulášskou besídku s pohádkou Obušku, z pytle ven a tradiční předvánoční koncerty např. Dechového orchestru mladých, Nadi Urbánkové, ZUŠ, Pěveckého sdružení Kopřivnice, Pěveckého souboru Ondráš a Komorního orchestru.


    [Top]    


Mateřská škola v Kateřinicích oslaví třicáté výročí založení

K a t e ř i n i c e (ili) - V prosinci uplyne třicet let od založení místní Mateřské školy v Kateřinicích. Původně rodinný domek byl na jaře roku 1974 přestavěn na mateřskou školu a po půlroční adaptaci nastoupily první děti. Časem si zvyšující se počet dětí vyžádal rozšíření školky na dvě třídy, v současné době se počet ustálil na jednotřídce. „Problém s naplněností nemáme, protože se porodnost opět pomalu zvyšuje,“ zhodnotila situaci v předškolním zařízení, které slouží zároveň i sousední Trnávce, ředitelka Dagmar Hlavatá. Ta v devadesátém šestém roce vystřídala po odchodu do starobního důchodu původní ředitelku Zdeňku Cágovou.

U příležitosti třicetiletého výročí školka na páteční odpoledne 3. prosince uspořádala tradiční předvánoční výstavu, jež bude obohacena o kulturní program, v rámci kterého vystoupí žáci Základní umělecké školy z Brušperka. Kromě rodinných příslušníků a zástupců obou obcí jsou pozváni i všichni bývalí zaměstnanci Mateřské školky v Kateřinicích.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.