Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Opavští dovezou Maryšu

K o p ř i v n i c e (dam) - Po dvou moderních hrách bude divadelní předplatné kulturního domu pokračovat čítankovou klasikou. Tradiční host Slezské divadlo z Opavy přiveze svou loňskou inscenaci Maryši.

Realistické drama bratří Mrštíků z moravské vesnice není třeba dlouho představovat. Kdo by neznal osud Maryši, dcery sedláka Lízala, která se musela proti své vůli provdat za bohatého vdovce a jejíž osobní tragédie vyústila až v travičství. Přestože ve své době neměla hra na růžích ustláno a Národní divadlo ji nejprve odmítlo jako příliš krutou a drastickou, dnes patří k pilířům českého dramatu.

Opavskou inscenaci nastudoval režisér Městského divadla v Brně Zdeněk Černín, který se Slezským divadlem uvedl už Zkrocení zlé ženy, Višňový sad a Gogolovy Hráče. Autorem výpravy je v Opavě hostující vedoucí katedry scénografie pražské DAMU Jan Dušek. Za zmínku stojí také jevištní hudba, kterou tvoří melodie primáše populárního Hradišťanu Jiřího Pavlici. Publikum i kritika přijali představení vřele. Herci se na premiéře dočkali dokonce aplausu vestoje. V titulní roli se diváci mohou těšit na Veroniku Sentiovou. Vávru si zahraje hostující Petr Vaněk a Francka Lukáš Hejlík. Začátek představení ve velkém sále kulturního domu je v obvyklých 19.30 hod.


    [Top]    


Krátce

Druhý ročník mezinárodního festivalu outdoorových filmů se zítra a v sobotu uskuteční ve frenštátském kině. Promítat se budou profesionální i amatérské filmy zachycující atraktivní místa planety a také dobrodružství a atraktivitu adrenalinových sportů, jako je snowboarding, potápění, paragliding a další.

Na sobotní podvečer je naplánován tradiční Podzimní koncert Dechového orchestru Štramberk. V rámci koncertu, jehož začátek je v 17 hodin v kulturním domě, se představí instrumentální sólisté i zpěváci. Hosty budou také dirigenti K. Bria a L. Možná.


    [Top]    


V sobotu ožije kulturní dům znovu tancem, Tatra láká špičkové páry

K o p ř i v n i c e (dam) - Špičkový tanec se po roce znovu vrací do Kopřivnice. Sobota 27. listopadu se v kulturním domě ponese v duchu 38. ročníku taneční soutěže Tatra. To, že jde o špičkovou událost s velkou tradicí, dokazuje také fakt, že vstupenky na semifinálový a finálový večer byly během několika hodin rozebrány. „Na odpolední program však zatím lístky jsou a jeho návštěvníci rozhodně nebudou litovat, neboť uvidí stejně kvalitní tancování,“ říká organizátorka soutěže Dagmar Rysová. Na návštěvníky odpolední části programu navíc čeká naprostá novinka. Vedle tanečních párů nejvyšší třídy M totiž budou o body v postupové soutěži bojovat také juniorské páry.

To, co odlišuje Tatru od jiných tanečních soutěží, je především její doprovodný program. Špičkové taneční formace přivezou cenami ověnčené taneční kluby jako Proxima Olomouc, DUO Istrochem Bratislava nebo ostravské kluby Jarky Calábkové a Trend. V programu bude také číslo Dancers on the Sky skupiny Mighty Shake ze Zastávky u Brna a domácí tanečníci ze ZUŠ Zdeňka Buriana a recesního ansámblu Direkt. O hudební zpestření se během přestávky postará dívčí vokální skupina S kvartet. Odpolední program začíná ve dvě hodiny odpoledne, semifinálové a finálové souboje párů třídy M ve standardních i latinskoamerických tancích pak startují v sedm večer.


    [Top]    


Boni Pueri přivezou vánoční program

K o p ř i v n i c e (dam) - S roční pauzou se do Kopřivnice vracejí Boni Pueri. Věhlasný chlapecký sbor z Hradce Králové přijede ve středu 1. prosince s vánočním programem. Koncert situovaný do zdejšího kostela sv. Bartoloměje přinese kombinaci duchovní a vánoční hudby. Posluchači se mohou těšit na výběr z evropské klasiky, zazní úryvky z Händelova Mesiáše, Ebenovy Korunovační mše a dalších skladeb. Součástí programu bude i pásmo úprav českých a světových koled. Dobří chlapci - jak zní překlad jména sboru - zazpívají také svou novinku cyklus A Ceremony of Carlos britského skladatele Benjamina Brittena. Toto hudební dílo Boni Pueri natočili na sklonku léta a na trhu se CD objevilo před pár týdny.

Sbor založený v roce 1982 má dnes přibližně 350 členů a díky tomu, že vystupuje ve dvou koncertních skupinách, dokázal absolvovat více než dva a půl tisíce samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii. Na kontě má devět vlastních nahrávek a na dalších devatenácti se podílel. Skělých interpretačních schopností královéhradeckého sboru využívá řada známých umělců, a tak Boni Pueri vystupovali po boku José Carrerase nebo popové zpěvačky Lucie Bílé a k provádění některých děl si sbor zve také řada prestižních orchestrů. Sbor, který má vlastní pěveckou školu, vychovává také výrazné pěvecké individuality a jeho sólisté například letos v létě hostovali v nastudování Mozartovy Kouzelné flétny v římské opeře.

Cestování je pro členy souboru ostatně běžnou záležitostí, pravidelně koncertují na Dálném východě i v zámoří. „Bezprostředně po vystoupení v Kopřivnici nás čeká zájezd s Hradišťanem do Belgie a v lednu se pak chystáme na velké zámořské turné. Vůbec poprvé se podíváme do Kanady a během tří měsíců absolvujeme bezpočet koncertů v Kanadě i celých Spojených státech od severu až po Nové Mexiko,“ prozradil sbormistr Jakub Martinec. Ten je také odchovancem Boni Pueri, poté, co sbor opustil, se věnoval studiu sólového zpěvu a cenné sbormistrovské zkušenosti mu předal umělecký šéf souboru Pavel Horák. Jako profesionální sbormistr a vedoucí jedné ze dvou koncertních skupin výběrového sboru Boni Pueri působí již čtvrtým rokem. Začátek koncertu, který je součástí abonmá Kruhu přátel hudby, je v devatenáct hodin.


    [Top]    


Nora uslyší nový Švejdíkův projekt Umakart

K o p ř i v n i c e (dam) - V sobotu 4. prosince bude kopřivnický klub Nora v pořadí čtvrtým místem, kde se představí kapela Umakart.

Původně studiový projekt zpěváka Priessnitz Jaromíra Švejdíka vyjíždí společně s novou deskou na výjimečné turné. Ani v budoucnu se totiž z Umakartu nemá stát koncertní kapela. Na projektu, který se shodou okolností začínal rodit v nahrávacím studiu kopřivnického klubu, se Švejdíkem spolupracuje například Kopřivničan Dušan Neuwerth nebo další uznávaný producent Jan P. Muchow.


    [Top]    


Kroměřížští konzervatoristé zahrají ve prospěch dětí

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani letos nevypadl z kulturního kalendáře benefiční koncert studentů Církevní konzervatoře Kroměříž. Tentokrát budou mladí umělci vystupovat ve prospěch Dětského centra v Kopřivnici v pátek 26. listopadu. Na programu koncertu, který začíná v šestnáct hodin v sále kina Puls, budou především díla Johanna Sebastiana Bacha a velikána české moderní hudby Bohuslava Martinů.


    [Top]    


Libor Fojtík vystavuje ve Fiducii

O s t r a v a (dam) - Soubor asi třiceti barevných fotografií Ho Či Minovy děti, vystavuje od minulého týdne frenštátský fotograf Libor Fojtík. Výstavu snímků pořízených letos v létě během dvouměsíční návštěvy Vietnamu je možné vidět v galerii Fiducia v Ostravě až do konce roku. „Jde vlastně o první polovinu projektu, ve které chci zachytit život vietnamské menšiny u nás a také u nich doma ve Vietnamu,“ prozradil své záměry fotograf, který se nyní snaží svůj záměr zkompletovat fotografováním v Česku. „Je to běh na dlouhou trať. Není snadné se do komunity Vietnamců vůbec dostat. Natož tam něco vyfotit,“ řekl Fojtík s tím, že práce jistě zabere ještě aspoň dva roky.


    [Top]    


Kopřivnický klub pobavily tři kapely

Pražská kapela Southpaw
byla jedním z předskokanů newyorských
Enon. Celkem si lidé v Noře vychutnali
tři zdařilé koncerty během jednoho večera.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nezvyklá koncentrace kapel čekala na všechny, kdo minulou sobotu večer vyrazil do kopřivnické Nory.

I sólová vystoupení pražských partiček Roe-Deer, Southpaw a newyorských Enon by vydaly na vydařený večírek, dohromady pak kapely vytvořily skutečně vydatný hudební koktejl. Jako první se publiku předvedli Roe-Deer, kteří svým energickým koncertem především zahřáli pódium pro kapelu číslo dvě. Southpaw v čele s charismatickým zpěvákem a kytaristou Gregorym letos v Kopřivnici hráli již potřetí, ale zdá se, že si již ve zdejším klubu vytvořili věrné publikum, které nadšeně přijalo nejen novinky z čerstvé desky Boys Make Noise, ale i starší písničky. Vrcholem pak byli přirozeně Enon. Jejich koncert byl ohňostrojem hudebních nápadů, každý song se od toho předchozího lišil a kapela rychle přiváděla klub do varu. Stejně jako před rokem i letos si posluchači vynutili dvě série přídavků.


    [Top]    


Umělecká škola oslavila půlstoletí koncertem

Koncertem oslavili žáci zdejší ZUŠ Zdeňka
Buriana půlstoletí existence školy.
Slavnostní program zahajoval
smyčcový orchestr.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V úvodu vystoupením smyčcového orchestru žáků a v závěru sérií skladeb dětské cimbálovky byl orámován slavnostní koncert k oslavě výročí půlstoletí existence uměleckého školství v Kopřivnici. Na vystoupení v kinosále kulturního domu bylo možné slyšet také řadu sólových vystoupení. Zpestřením byly dva vstupy žákyň tanečního oboru školy. Druhý z nich, nastudovaný choreografkou Zdeňkou Havlovou na hudbu Zdeňka Petra, byl zároveň vzpomínkou na tohoto slavného rodáka v době, kdy si připomínáme deset let od jeho smrti. Slavnostní koncert v kulturním domě byl završením celé série akcí, jejichž společným jmenovatelem bylo půlstoletí existence školy. Jak připomněl ředitel Zdeněk Babinec, hudební, taneční a výtvarný obor školy dnes dohromady navštěvuje přes šest stovek žáků. Škola, která sídlí v budově, již postavil otec malíře, jehož jméno dnes nese, navíc v příštím roce hodlá svou nabídku rozšířit otevřením literárně-dramatického oboru.


    [Top]    


Kino uvede komedii, comics i lidské drama

K o p ř i v n i c e (dam) - Francouzskou komedií RRRrrrr! začíná dnes a zítra v osmnáct hodin další promítací cyklus v kině Puls. Děj filmu je stejně podivný jako jeho název, v podstatě jde o vraždu a boj mezi kmeny pravěkých lidí, z nichž jeden objevil šampon. Scenáristy a hlavními představiteli komedie RRRrrrr!!! je skupina komiků ’Les Robins des Bois’, která je ve Francii populární. Jejich humor možná funguje v originále a na televizní obrazovce, ale v bezmála dvouhodinovém filmu, který se navíc odehrává téměř neustále ve stejném prostředí a je postaven na konverzaci, působí minimálně neslavně.

Naopak zážitek čeká na milovníky filmů podle comicsových předloh. Hellboy režiséra Guillerma del Tora je totiž tím nejlepším, co v poslední době tento žánr nabídl. Děj filmu se točí kolem tajné agentury, která měla bránit svět před černou magií Adolfa Hitlera. Té se podařilo zabránit vypuštění bohů chaosu na zem a zároveň do svých služeb získat malého červeného čertíka. O šedesát let později je z něj pravý kladný superhrdina, i když na rozdíl od svých kolegů pochází z pekel a musí si pravidelně brousit dorůstající rohy. Hlavní dějová linie začíná ve chvíli, kdy do Úřadu pro vyšetřování paranormálních jevů přijíždí mladý agent Myers, který má Hellboye kontrolovat. V té době totiž nacisté v ilegalitě oživí Rasputina a chystají se znovu spustit svůj plán na zničení světa. Ty musí Hellboy pochopitelně zmařit a mezitím se ještě například vyrovnat s nevyřčenou láskou ke krásné pyrokynetičce Liz. Tvůrcům filmu se podařilo výborně zachovat psychologii postav a také atmosféru předlohy. Kritici i diváci označují Hellboy za nejpodařenější comicsovou adaptaci od doby X-manů. Bez zajímavosti není ani fakt, že postavu hlavního záporáka si ve filmu vystřihnul Karel Roden.

Dvacátého devátého a třicátého listopadu se na plátno kina dostane snímek Zrůda. Film, který se objevil v letošních oscarových nominacích, je režijním i scenáristickým debutem Patty Jenkinsové. Ta na plátno převedla osud Aileen Wuornosové, prostitutky, která mezi lety 1989 a 1990 zavraždila sedm mužů a za svůj čin byla před dvěma lety popravena. Filmařka se pokusila věrně převyprávět její příběh, aniž by se snažila hlavní hrdinku odsuzovat či hájit. Zážitkem je především herecký výkon Charlize Theronové, která dokázala zcela věrně ztvárnit ženu, která je okolnostmi a lidmi ve svém okolí vtlačena do hrůzného kolotoče, z nějž není úniku.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.