Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Favoritkou na post zástupce starosty je asi Jančálková

K o p ř i v n i c e (dam) - Na místo kopřivnického místostarosty Milana Bureše by mohla nastoupit žena. Dosavadní zastupitelka a ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková je zřejmě nejžhavějším kandidátem místní ODS. Definitivní slovo mělo však padnout na jednání rady kopřivnických občanských demokratů v pondělí večer, ani ta však nakonec nerozhodla. „Existují dvě alternativy, se kterými zítra půjdeme do jednání se sociální demokracií. Jaké ty alternativy jsou, však nemohu sdělit dříve, než s nimi seznámíme kolegy z ČSSD,“ řekl po dvouhodinovém jednání předseda místní ODS Oldřich Rys. Variantou číslo jedna je podle všech indicií právě to, že Bureše nahradí Jančálková, podle druhé varianty by se pak zástupcem starosty stal asi Jiří Novák.

Jančálková byla zřejmou favoritkou již během vyjednávání v průběhu celého minulého týdne. Hned v pondělí po svém zvolení do Senátu se odcházející místostarosta Milan Bureš vyjádřil na adresu svých potenciálních nástupců. „Vzhledem k tomu, jaké resorty na radnici spravuji, mám tip na dva lidi, kteří by byli vhodní. Oba pracují ve školství,“ nechal se slyšet Milan Bureš. Ve školství přitom působí ze zastupitelů ODS pouze Jančálková a Jiří Sumbal, který vyučuje na ZŠ Alšově. Jančálkovou si jako budoucí kolegyni představoval místostarosta Vladislav Kryške a byla také osobní favoritkou předsedy ODS Oldřicha Ryse. I koaliční partner ČSSD v osobě Dagmar Jančálkové nevidí překážku další radniční spolupráce. „Je věcí ODS, koho navrhne. Pak jistě proběhnou nějaká jednání mezi koaličními stranami, abychom se sjednotili a aby budoucí místostarosta byl přijatelný i pro nás. Některá jména již padla, já si jako místostarostku dovedu velmi dobře představit magistru Jančálkovou,“ uvedl starosta Jiří Tichánek (ČSSD). ODS při výběru Burešova nástupce hodlala dodržovat pořadí dané počtem voličských hlasů. I v tomto měřítku byla jasnou favoritkou Jančálková, která v roce 2002 získala dokonce o šest hlasů více než nový novojičínský senátor. Druhý na řadě byl zastupitel Jiří Sumbal. Ten však jasně deklaroval, že se funkce ujmout nehodlá. Jiří Novák a Petr Chromečka pak vyjádřili odhodlání nabídku stát se místostarostou přijmout. Kdy bude o jménu místostarosty jasno, nebylo v době uzávěrky tohoto čísla KN zřejmé.


    [Top]    


Zastupitelé hodinu rokovali o programu

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden se v úvodu řádného zasedání zastupitelstva vedla hodinu rozprava, než došlo ke schválení programu jednání. Zastupitelům byly na poslední chvíli, mimo stanovený termín deseti dní před samotným jednáním, předány dvě zprávy. Jedna se týkala výběrového řízení na provozovatele kulturního domu a druhá podání žádosti o poskytnutí dotace ze strukturálních fondů Evropské unie na realizaci projektu ‘Rozvoj Regionálního muzea Kopřivnice - vybudování expozic historie Kopřivnice, řemeslných tradic a kulturního dědictví významných rodáků - Zd. Buriana a E. Zátopka’. Dagmar Rysová (nezávislá kandidátka za SNK) vystoupila s tím, že nebude hlasovat pro program jako takový, neboť některé materiály dostala až v úterý odpoledne, a tudíž se s nimi nemohla dostatečně seznámit. Petr Chromečka (ODS) se k ní připojil a dodal, že by k tomu měl být svolán seminář a měla by být vytvořena pracovní skupina tří politiků a tří odborných pracovníků.

Místostarosta Zdeněk Krajčír k tomu dodal, že materiály k výběrovému řízení byly dodány pozdě z důvodu, neboť město oslovilo Úřad pro hospodářskou soutěž a odpověď přišla až po termínu pro zpracování materiálů pro zastupitelstvo. Navíc zasedala ještě pracovní skupina, která připravovala tento materiál. „Protože nás z určitého důvodu tlačí čas, můžeme tento materiál projednat a poté stáhnout z důvodu připomínek,“ uvedl Krajčír. Komunista Karel Kuboš řekl, že nad touto problematikou zastupitelé strávili tolik času, že by byl rád, kdyby se o tom jednalo. Nicméně nakonec tento materiál nebyl schválen do programu. Jeho stažení bude mít za následek to, že dojde k odložení vyhlášení výběrového řízení, jehož zadávací podmínky by měly být schváleny na prosincovém zasedání zastupitelů. Výherce výběrového řízení bude znám až v dubnu, a to bude velmi krátká doba na případné předání movitého a nemovitého zařízení v majetku města, o které se stará v současné době firma Ludvík Moravia.

Zastupitelé dále schválili podání žádosti o poskytnutí dotace ze strukturálních fondů Evropské unie s tím, že pokud ji radnice nezíská, realizace projektu se odsune do doby, než bude mít město potřebné finanční prostředky. Dále zastupitelé schválili radě města zmocnění ve věci jednání se společností Terex-Tatra, a. s., na odkoupení nemovitosti objektu bývalého závodního klubu včetně přilehlého parku.

Svatopluk Urban projevil zájem o koupi objektu bývalé prádelny na ulici Ke Koryčce už vloni. Jeho žádost o odkup byla v zastupitelstvu zamítnuta, protože někteří ze zastupitelů namítali, že hluk z provozovny bude vadit občany v bezprostředním okolí. Urban si proto nechal zpracovat hlukové posouzení, které námitky vyvrací. O prádelnu se ucházeli dva zájemci. Urban nabízel 400 000 Kč, druhý zájemce 450 000 Kč. Ten se však na zasedání nedostavil, kdežto Urban svou nabídku zvýšil o 50 000 Kč, což zastupitelé akceptovali a prodej schválili.


    [Top]    


Cena za odpady by se měla zvýšit o šedesát korun

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své schůzi v úterý 16. listopadu projednávala obecně závaznou vyhlášku města o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů za rok 2005, kterou se ještě bude zabývat na začátku prosince a poté doporučí zastupitelům ke schválení. „Protože dochází k neustálému zvyšování množství odpadu, dochází k navyšování nákladů, které se projevují v ceně poplatku. V roce 2004 došlo k navýšení daně z přidané hodnoty z pěti na devatenáct procent. Dále je v ceně promítnut i klesající počet obyvatel s trvalým pobytem ve městě, jenž má vliv na výpočet poplatku. Po propočtu všech nákladů se rada přiklonila k ceně za svoz a třídění odpadů ve výši 430 korun. Tato částka je rozdělením skutečných nákladů na počet obyvatel. Je však třeba konstatovat, že i při této ceně město poplatek dotuje,“ vyjmenoval důvody, které vedly ke zvýšení cen za odpady, místostarosta Zdeněk Krajčír.

Pokud zastupitelé zvýšenou cenu za odpady schválí, budou platit výjimky. „Pro množící se žádosti by bylo občanům umožněno získat výjimku z důvodů tíživé sociální situace. Jejich žádosti by byly konzultovány s odborem sociálních věcí a zdravotnictví, které je doporučí či zamítne. Z důvodu technických problémů s vymáháním navrhuje finanční odbor osvobození od poplatku pro občany ve výkonu trestu,“ doplnil Krajčír. V ceně za odpad je započítána částka pěti korun, která bude použita na odstraňování černých skládek ve městě. Ty jsou likvidovány občanským sdružením Hájenka každoročně, ale jen podle finančních možností radnice. „Bohužel finanční možnosti neumožňují odstranit všechny skládky a roční náklady se pohybují ve výši padesáti tisíc korun,“ dodal místostarosta.

Letos platili občané Kopřivnice za odpady 370 korun. Ve Frenštátě a Frýdku-Místku činila částka 420 Kč, kdežto v Příboře to bylo jen 305 Kč a v Novém Jičíně 324 korun. Podle zákona mohou obce účtovat občanům částku až pět set korun za opady.


    [Top]    


Na granty se pro příští rok počítá s částkou čtyři sta tisíc

K o p ř i v n i c e (hod) - I pro příští rok počítá odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu kopřivnické radnice v rozpočtu s částkou čtyři sta tisíc korun, jež bude určena na granty. Rada města na své schůzi minulý týden schválila pět témat, k nimž mohou žadatelé o granty přihlásit své projekty. První téma je věnováno stému výročí narození významného kopřivnického rodáka, malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, který se narodil 11. února 1905. Do druhého tématu s názvem ‘Kopřivnice ve světě’ se mohou přihlásit žadatelé se svými projekty, jež ovšem musí připomínat významné osobnosti, akce nebo události, které v minulosti proslavily Kopřivnici ve světě. Radnice by ráda, kdyby organizátoři v připravovaných akcích připomněli cestovatele Jiřího Hanzelku, sportovce Emila Zátopka nebo vznik automobilky Tatra.

Třetí téma je věnováno Kopřivnici - Zdravému městu. Projekty a aktivity by měly vést k naplnění záměrů a cílů obsažených v plánu zdraví a kvality života v rámci projektu Zdravé město Kopřivnice a místní Agendy 21.

Historické mezníky ve vývoji Kopřivnice, to je název čtvrtého okruhu. „Projekty by se měly vázat na významné historické mezníky ve vývoji Kopřivnice, jejichž výročí si v roce 2005 připomínáme. Jedná se například o vznik první školy v Kopřivnici, začátek obecní samosprávy, zřízení první knihovny, osvobození obce a další,“ přiblížil, co si radnice pod tímto názvem představuje, Ladislav Bordovský, pracovník kopřivnické radnice, jenž má na starosti granty.

Poslední téma je věnováno volnému času v Kopřivnici. Projekty a akce by měly být zaměřeny na zvýšení nabídky sportovních akcí ve městě pro různé věkové kategorie.

„Uchazeči o grant musí předložit žádosti na předepsaném formuláři ‘Granty města Kopřivnice 2005’, kde musí vyplnit požadované údaje. Formuláře jsou k dispozici na odboru školství, kultury, sportu a cestovního ruchu městského úřadu a na webových stránkách města Kopřivnice, kde je také uvedeno úplné znění grantů včetně podrobností,“ podotkl Bordovský. Žadatelé musí své projekty přihlásit do výběrového řízení nejpozději do 7. ledna 2005 do jedenácté hodiny. „Poté se sejde grantová komise, která doporučí radě a zastupitelům ke schválení seznam vybraných projektů, jež by měly být podpořeny z rozpočtu odboru,“ dodal Bordovský.


    [Top]    


Političtí vězni uctili památku svých kolegů

Několik lidí si v předvečer státního svátku
připomnělo oběti komunistického
režimu u pamětní desky na radnici.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V úterý 16. listopadu v patnáct hodin se sešli političtí vězni, aby uctili památku všech svých druhů, kteří už dnes nežijí. Tento slavnostní akt se konal u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii, jenž připadá na 17. listopad.

„Po tom všem, co máme za sebou a co jsme tam zažili, jsme si představovali, že to bude jinačí. V roce 1968 nás bylo sto tisíc, v devětaosmdesátém dvacet tisíc a průměrně denně odchází jeden na věčnost a dneska už je nás jen něco přes pět tisíc.

Mládež je ve škole málo informována o našem boji, takže k tomu nemají takový vztah,“ hodnotí patnáct let od sametové revoluce předseda novojičínské organizace politických vězňů Bohuslav Hanzelka.


    [Top]    


Jednadvacet pohárů si na své konto letos připsalo družstvo žen z Vlčovic

V l č o v i c e - Ocenění za třetí místo v Moravskoslezské lize v požárním útoku žen si před měsícem odvezlo z Jistebníku nad Odrou ženské družstvo z Vlčovic, kterému pouze o bod utekla stříbrná pozice. „Téměř celou soutěž se děvčata držela na druhém místě a v posledním kole v Mošnově se nechaly sesadit Metylovicemi,“ říká s hořkostí v hlase Martin Kahánek, který se spolu s Ladislavem Matušem podílí na tréninkové přípravě ženského družstva. Určitou omluvou je skutečnost, že družstvo Metylovic mělo coby posilu jednoho muže, což sice pravidla připouštějí v případě, že mají nedostatek žen. V tomto případě se však jednalo o zjevné zneužívání.

Přestože vedení cítí určité zklamání nad třetím místem v lize, sezona pohárových soutěží děvčat, která trvá nepřetržitě od června do září, byla velice úspěšná. V letošním roce svou sbírku rozšířila o devět prvenství, deset stříbrných a dva bronzové poháry. Náročnost celé soutěžní sezony v požárním sportu dokladuje šestatřicet soutěží, kterých se družstvo dívek a žen z Vlčovic v letošním roce zúčastnilo.

Následující sezonu nevidí Martin Kahánek v růžových barvách: „Holkám se už moc nechce závodit. Víkend co víkend jsou soutěže a během týdne zase tréninky. V podstatě na nic jiného už není čas. Děvčata všechno navíc hodně prožívají a z každé soutěže mají nervy.“ Jeho slova dokladuje i občasná ’tichá domácnost’, kterou má se svou ženou Janou, jinak jednatelkou Sboru dobrovolných hasičů Vlčovice.

Přes všechny problémy nedá trenér na své svěřenkyně dopustit. Dokonce jim koupil i medaile, aby každá z nich měla památku na bronzové umístění v Moravskoslezské lize v požárním útoku žen.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.