Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 42/2004
ze dne 25. listopadu 2004

Zprávy z města a okolí

Lidé podepisují petici proti těžbě ve Frenštátě
V novém školském zákoně chybí pojem zvláštní škola
Učitelé v Landsbergu diskutovali o pokračování programu Socrates
Ve městě a okolí přibudou další kontejnery
Od listopadu se zvýšila cena za teplo a ohřev vody
Z kruhového objezdu se vánoční ozdoby rozšíří do přilehlých ulic
Stíny
Tichánek: Domov důchodců je náš dluh
Kryške: Do zóny přišla řada investorů
Bureš: Vyřešení vztahu s Efisem je úspěch
Krajčír: Pokračovat v modernizaci areálů
Uvolnění radní mají za sebou polovinu
Odcházející senátor Šula se nechce vzdát centrální politiky
Páteční vichřice vyvrátila strom na obytný dům
Zisk ze Stonožkového týdne je na adoptovaného spolužáka

    [Top]    


Lidé podepisují petici proti těžbě ve Frenštátě

F r e n š t á t p . R . (dam) - Veřejnost ve Frenštátě a okolí chce dát tamním dolům definitivně sbohem, dá se tak alespoň usuzovat z pátečního hudebního happeningu a petice organizované občanským sdružením Naše Beskydy. „Happening byl zorganizován ve velkém spěchu, ale přesto zde vystoupila bez nároku na honorář řada hvězd, kterým není osud naší krajiny lhostejný. Peticí chceme získat především mandát pro jednání s orgány státní správy a samosprávy a podle reakce se bude rozhodovat o tom, co bude dál,“ vysvětlil aktivity sdružení jeho mluvčí Tom Káňa.

Aktivity sdružení Naše Beskydy vyprovokovala informace o tom, že majitel frenštátského dolu společnost OKD žádá o povolení hornické činnosti v této oblasti. OKD potvrzuje, že chce zhruba kilometr pod povrchem provést průzkumnou ražbu. „Cílem je ověřit a upřesnit informace o ložisku, neboť potřebujeme získat podrobnější informace o výskytu hořlavého plynu vázaného na uhelné sloje,“ tvrdí technický ředitel společnosti Karbon Invest Jan Matula. Právě těžbu tohoto plynu by OKD chtělo na frenštátském ložisku rozjet. Dobývání plynu by podle všeho nevadilo ani starostům obcí a aktivistům ze sdružení Naše Beskydy, ti všichni se však domnívají, že jde pouze o zástěrku. „Průzkumná ražba v našich očích znamená oživení dolu, který dodnes byl v konzervačním režimu. Je to zahájení těžby, a to pod jakoukoliv záminkou, jen tou je dnes průzkum plynu. OKD bude zkoumat výskyt veškerých nerostů včetně uhlí a máme strach, že si tímto způsobem zajišťuje jeden z kroků, který by mohlo v budoucnu přeskočit, když se rozhodne, že začne těžit uhlí,“ tvrdí Tom Káňa s tím, že vzácná beskydská krajina by měla být zachována budoucím generacím a její využití směřovat do turismu.

OKD však ústy své mluvčí Věry Breiové něco takového rezolutně odmítá. „Těžba plynu nijak negativně neovlivní krajinu a s těžbou uhlí OKD na dole Frenštát nepočítá. Dokazuje to nejen memorandum z roku 2000. Současný vlastník společnosti jasně deklaroval, že strategickým cílem společnosti je privatizace polských dolů. To si vyžádá obrovské množství financí, a miliardové investice do zahájení těžby ve Frenštátě tak nepřicházejí v úvahu,“ sdělila mluvčí OKD.

Situací okolo dolů ve Frenštátě se zabývali již také kopřivničtí radní. Ti na základě žádosti vyjádřili organizátorům akce ‘Sbohem, doly’ svou osobní podporu. Jménem města se však ve věci neangažují. Organizátoři petice již získali několik tisíc podpisů. Petice je k dispozici na informačních centrech řady obcí v regionu včetně Kopřivnice a také na všech třech budovách zdejší radnice. Vytyčeným cílem je získat 20 tisíc podpisů.


    [Top]    


V novém školském zákoně chybí pojem zvláštní škola

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože v médiích po přijetí nového školského zákona poslaneckou sněmovnou proběhla informace o zrušení zvláštních škol, ředitel kopřivnické zvláštní školy Aleš Čabla zůstává klidným. „V novém školském zákoně není v žádném případě zmínka o zrušení tohoto typu škol. To, že se o zvláštních školách nemluví, se dá vysvětlit i tak, že bude zrušen pouze název zvláštní, ale škola bude i nadále sloužit svému účelu,“ vysvětlil ředitel Čabla.

Zřizovatelem zvláštních škol jsou krajské úřady. Náměstkyně hejtmana pro oblast školství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Jaroslava Wenigerová uvedla, že pro děti bylo velmi frustrující, že na jejich vysvědčení bylo poznat, že jsou ze zvláštní školy. „Proto budeme postupně zvláštní školy rušit. Některé děti se přesunou na normální základní školu, jiné zvláštní školy budou přejmenovány,“ objasnila situaci Jaroslava Wenigerová. Děti ze zvláštních škol budou mít na školách základních speciální vyučovací program. S přesunem dětí do základních škol by se v mnoha případech vyřešil problém s jejich naplněností. Jako další pozitivum se uvádí, že se i tyto děti budou moci účastnit přijímacích zkoušek na gymnázia. Otázkou zůstává, jak se s náročnou situací vyrovnají pedagogové.


    [Top]    


Učitelé v Landsbergu diskutovali o pokračování programu Sokrates

L a n d s b e r g (ili) - V závěru října se vrátila tříčlenná skupina pedagogů Alšovy školy z německého Landsbergu. Setkáním zástupců čtyř škol z tří evropských zemí pokračoval program Socrates, v rámci kterého se uskutečnila příprava na dubnové setkání v italském Bari. „V Bari by měla být externí část školy transformována v zenovou zahradu 21. století a od účastníků projektu se očekávají nejen návrhy, ale i zdůvodnění a samotná realizace objektů, které by do zahrady zakomponovali,“ přiblížila jeden z nejhlavnějších úkolů učitelka Hana Lengálová. V současné době mezi žáky probíhá získávání informací o filozofii zenové zahrady. V Bari se pak Základní škola Alšova bude prezentovat během týdenního pracovního setkání čajovým obřadem z vlastnoručně vyrobené keramiky. Podzimní setkání pedagogů bylo zaměřeno na vývoj škol. Lengálová spolu s Barborou Burgetovou a Janou Hanzelkovou se pak společně zamýšlely nad možností pokračování projektu, který by měl návštěvou Bari skončit. Ředitel školy Milan Chaloupka pokračování v novém projektu podporuje. Poznání odlišných vzdělávacích systémů v partnerských školách bude další inspirací pro zlepšení samotné výuky. Název nového projektu D. I. V. E. 4 vznikl složením slov Diversity, Inclusion, Vision, Education, což ve volném překladu znamená ’Vrhnout se do toho’.


    [Top]    


Ve městě a okolí přibudou další kontejnery

K o p ř i v n i c e (hod) - Firma Slumeko, s. r. o., jež má na starosti komunální odpad, získá od města příspěvek ve výši dvou set tisíc na nákup sběrných nádob o objemu 1 100 litrů. Tuto částku schválili zastupitelé na doporučení rady a to z toho důvodu, aby podpořili co nejlepší výsledek v třídění odpadů v některých částech města, kde je potřeba doplnit nádoby, neboť docházková vzdálenost je větší, nebo nádoby jsou umístěny mimo obvyklý pohyb občanů.

Slumeko tak bude moci nakoupit dvacet kusů sběrných nádob na směsný komunální odpad, osm na plast a pět na sklo.


    [Top]    


Od listopadu se zvýšila cena za teplo a ohřev vody

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města schválila zvýšení ceny za vytápění a ohřev teplé užitkové vody s účinností od 1. listopadu. Cena pro vytápění bude činit 353,50 Kč + pětiprocentní DPH a za ohřev teplé vody 328 Kč + 5% DPH. „Důvodem změny ceny tepelné energie pro vytápění a pro ohřev je přepočet kalkulace po registraci města Kopřivnice k dani z přidané hodnoty a také změna výše nákupu tepelné energie od výrobce - Energetiky Tatra, a. s.,“ přiblížil důvody, které mají vliv na zvýšení cen, místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Z kruhového objezdu se vánoční ozdoby rozšíří do přilehlých ulic

Vánoční výzdoba v Kopřivnici bude letos
o něco bohatší. Slumeko nakoupilo
nové kusy svátečního osvětlení.
Rozzářit by se měla před Mikulášem.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Vánoční výzdoba se v Kopřivnici instaluje už druhý týden, ale na nasvícení její finální podoby si musíme počkat do slavnostního příjezdu Mikuláše. Ten si tentokrát pospíší a před kulturní dům přijede s jednodenním předstihem už v sobotu 4. prosince v 16.30 hodin.

Firma Slumeko, s. r. o., každoročně podle finančních možností rozšiřuje vánoční výzdobu města. „Pro letošní rok jsme objednali další stromečky, které původně zdobily kruhový objezd,“ uvedla zástupkyně ředitele Slumeka Dagmar Křístková, „a s jejich instalací budeme pokračovat dále do ulic Obránců míru, Československé armády a Záhumenní.“ Dvacet nových vánočních ozdob přišlo celkem na dvě stě tisíc korun.


    [Top]    


Stíny

V době od 13. do 15. listopadu se vloupal dosud nezjištěný pachatel do novinového stánku na ulici Nádražní. Pachatel odstranil visací zámky, vyhnul ochrannou mříž, rozbil skleněnou výplň prodejního okna a vnikl dovnitř. Odcizil peníze v hotovosti, tabák, časopisy, zapalovače a cigarety různých značek, vše v hodnotě 10 000 Kč. Na zařízení způsobil škodu 1 500 Kč. Policejní orgán zahájil úkony trestního řízení ve věci tr. činu krádeže.

Dne 20. listopadu v odpoledních hodinách oznámil zaměstnanec Českých drah, že se v čekárně osobního vlakového nádraží nachází muž, který svým chováním hrubě pohoršuje okolí, a to tím, že se veřejně ukájí. Hlídka na místě zastihla muže, který byl vyzván k prokázání totožnosti. Jednalo se o 52letého muže z Ostravy. Podle sdělení oznamovatelky a další svědkyně se dotyčný před ní a čtyřmi dívkami opakovaně ukájel. Z důvodu podezření ze spáchání trestného činu byl muž předán na OO Policie ČR v Kopřivnici.

Dne 21. listopadu kolem 19.30 hod. oznámila žena, že před domem došlo k fyzickému napadení mezi dvěma muži. V době příjezdu hlídky byli již oba aktéři rvačky doma. Podle jejich sdělení došlo ke sporu kvůli nepořádku na chodbě domu. Oba muži byli na místě řešeni domluvou.


    [Top]    


Tichánek: Domov důchodců je náš dluh

Starosta Jiří Tichánek, zvolený za ČSSD, do jeho kompetencí spadají odbory: právní, kancelář tajemníka MÚ, interní audit, správní, obecní živnostenský úřad, dopravy a silničního hospodářství, informací a vnějších vztahů. Dále má na starosti strategický plán ekonomického rozvoje a mezinárodní vztahy.

Co považujete za největší úspěch uplynulých dvou let na radnici?

Povedlo se toho hodně. Týmovou prací nejen uvolněných radních je třeba zdařile započatá rekonstrukce školních jídelen. Jednu jsme nedávno otevřeli a myslím, že je dobře, že se to takto podařilo. Po dlouhých a dlouhých peripetiích se podařilo řešit také skládku nebezpečných neutralizačních kalů, která je vředem na katastru města. Současný stav není sice definitivní, ale podařilo se, že Tatra se k ní přihlásila a v této chvíli je to už jen na rozhodnutí vlády, abychom mohli z dotačních prostředků tuto skládku odstranit. V oblasti zaměstnanosti se nám také podařilo nastartovat pozitivní trend, který doufám bude pokračovat. V průmyslové zóně je v této době již ošetřeno 1 700 pracovních míst pro zdejší lidi a věřím, že kromě již avizovaných dvou nových investorů přijdou ještě další.

Co se nezdařilo, přestože jste o to usiloval?

Jako hlavní nedostatek vidím nedořešení výstavby domova důchodců, i když se netýká jen mých kompetencí. Neúspěch ovšem není zapříčiněný tím, že bychom byli v této věci pasivní. Nepodařilo se víc věcí. Občanům schází moře byť třeba drobných investičních akcí, ale ne všechno se do rozpočtu vejde a řada jich zůstává pod čarou. Mne konkrétně štve, že se nepodařilo relevantně pomoci drobnému a střednímu podnikání v areálu Tatry. Přes veškerou snahu a tlak radnice Tatra nasadila likvidační ceny nájmů a odkupů budov a s tím už město není schopno hnout.

Nejdůležitější cíl pro druhou polovinu období?

Musíme vyvinout maximální aktivitu, abychom dotáhli do konce projekt domova důchodců. Je potřeba vybrat další priority a zařadit je do rozpočtu. Byl bych rád, kdyby se do konce volebního období podařilo průmyslovou zónu zcela zaplnit.


    [Top]    


Kryške: Do zóny přišla řada investorů

První místostarosta Vladislav Kryške, zvolený za ODS, má ve své kompetenci tyto odbory: správy majetku a investic, financí, územního plánování, památkové péče a marketinku, stavební úřad. Kryške se dále stará o místní část Lubinu, Podnikatelský park Vlčovice a CPR.

Největší úspěch?

Bezesporu za největší úspěch považuji téměř úplné naplnění průmyslového areálu. Za ty dva roky se nám podařilo dostat do zóny Cirex, který již zahájil výrobu, vyrábět začalo také Brose. Svou továrnu začíná stavět společnost Erich Jaeger a dánská elektronická firma Bang&Olufsen je těsně před podpisem smlouvy. Úspěchů je ale více. Patří mezi ně například rekonstrukce Lašské vily, která byla neustále odkládána, byl jsem to já, kdo inicioval, aby se s tím začalo něco dělat. Totéž platí také o rekonstrukci ulice Štramberské, na kterou se v současnosti připravuje projekt. Získali jsme rovněž grant z prostředků Phare na výstavbu druhé nájemní haly v podnikatelském areálu.

Co se nezdařilo, přestože jste o to usiloval?

Mezi to řadím prioritní zájem všech volebních stran, a to výstavbu domova důchodců. Přestože jsem o to usiloval, tak se jeho realizace bohužel zatím nezdařila, což mě hodně mrzí.

Nejdůležitější cíl pro druhou polovinu období?

Pokračování v obsazování průmyslového parku a jeho rozvoj. Do konce volebního období bych byl rád, aby byl zcela zaplněný a podniky v něm umístěné vyráběly a dávaly lidem práci. Je potřeba dále usilovat o budování domova důchodců. Pokračovat by se mělo v regeneraci sídliště Sever a v přípravách opravy ulice Štramberské. Je nutné také provést rekonstrukci bývalé správní budovy Tatry tak, abychom se mohli ke konci příštího roku přestěhovat. V současné době jsme také rozjeli projekt na rekonstrukci loutkového divadla. Do konce je třeba dotáhnout také odkup bývalého závodního klubu a s ním související poloviny parku Edvarda Beneše a jeho úprava. K tomu přísluší také řada drobných věcí, jako jsou chodníky, bezbariérové přechody a mnoho dalších věcí.


    [Top]    


Bureš: Vyřešení vztahu s Efisem je úspěch

Místostarosta Milan Bureš, zvolený za ODS, do jeho pravomocí spadají odbory: školství, životního prostředí a zemědělství, bytového hospodářství, informatiky. Dále se zabývá Kabelovou televizí Kopřivnice, Regionálním muzeem Kopřivnice a místní částí Vlčovice.

Největší úspěch?

Za největší úspěch považuji to, že se nám během roku a půl podařilo ukončit smluvní vztah s firmou Efis bez větších problémů. V případě, že by k tomu nedošlo, tak podpis leasingové smlouvy, ke kterému se chystalo, by byl pro město velmi nevýhodný. Myslím, že se povedlo i sloučení dvou základních škol bez větších komplikací, což bylo nutné z důvodu úbytku žáků ve školách, kdy klesaly počty průměrné naplněnosti tříd a které se tak dostávaly do horší ekonomické situace. Dále se nám podařilo vyřešit prostory pro činnost ZUŠ MIS music, které jsme pronajali bývalou MŠ. Jsem rád, že jsme dovedli zdárně do konce první etapu modernizace školních jídelen ZŠ 17. listopadu a E. Zátopka. Dobrým počinem bude vytvoření a snad do budoucna i dotažení záměru zřídit střední uměleckou školu v budově školy na náměstí. Jsem rád, že se podařilo schválit vstup města Kopřivnice do Národní sítě zdravých měst, s čímž souvisí úspěšné komunitní plánování i realizace 1. etapy regenerace sídliště Sever, na kterou město získalo dotaci. Co se týká bytového hospodářství, jsem rád, že došlo k průlomu a snížení dluhu na nájemném. Rovněž probíhající další privatizaci bytového fondu považuji za dobrý počin. Je výborné, že se uskutečnilo zavedení internetu přes síť KTK.

Co se nezdařilo, přestože jste o to usiloval?

Mrzí mě, že se mi pro příští rok nepovedlo v radě města prosadit to, abychom ještě letos žádali znovu o dotaci na 2. etapu rekonstrukce školních jídelen, a tak se nebude v roce 2005 v rekonstrukci a modernizaci školních jídelen pokračovat. Čekáme na rozhodnutí vlády, zda se podaří dovést do úspěšného konce získání peněz na likvidaci neutralizační skládky, kterou v minulosti využívala hlavně Tatra.

Nejdůležitější cíl pro další období?

Jako řadový zastupitel a senátor chci, aby pokračovala dál modernizace školních jídelen a napomáhat vzniku střední umělecké školy.


    [Top]    


Krajčír: Pokračovat v modernizaci areálů

Místostarosta Zdeněk Krajčír, zvolený za ČSSD, kompetence: odbor kultury a sportu, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, městskou policii, Slumeko, s. r. o., společnost Teplo Kopřivnice a místní část Mniší. Dále se zabývá problematikou turistiky a cestovního ruchu, romskou otázkou a protidrogovou problematikou.

Největší úspěch?

Jsem rád, že se nám postupně daří realizovat složitý projekt modernizace tepelných systémů města. Dále se nám podařilo zapracovat na modernizaci sportovních areálů města. Díky penězům ze státního rozpočtu se zmodernizoval bazén, z části zimní stadion a v příštím roce by se mělo díky získaným dotacím ze státního rozpočtu rekonstruovat osvětlení tělocvičny Emila Zátopka, parkoviště na Zeleném trhu a realizovat výstavba chodníků v místních částech Lubina a Vlčovice. Daří se konstruktivní komunikace se sportovními kluby. Agentuře Beskydy Valašsko, kde jsme jedním z členů, se podařilo zrealizovat významný grant, který napomůže rozšiřovat služby v oblasti turistického ruchu. Od prvopočátku jsem byl členem realizačního týmu průmyslové zóny a je neuvěřitelné, když si vzpomenu na těžké začátky v roce ’99, že dnes už tam stojí firemní haly, další se chystají a zaměstnání tam našly a najdou stovky lidí.

Co se nezdařilo, přestože jste o to usiloval?

Nezdařilo se dosáhnout na státní dotace pro rok 2005 v takové výši, v jaké jsme chtěli. Nezdařilo se nám vybudovat nový skateboardový areál na novém místě a dojde pouze ke zrušení stávajícího. Těch věcí, které se nám nepodařilo provést, je více, například z objektivních důvodů nebyla zpracována studie na rekonstrukci a provozování koupaliště.

Nejdůležitější cíl pro další období?

Cílem je dokončení projektu modernizace tepelného hospodářství a nastartování realizace domova důchodců, to znamená získat státní dotace, protože bez těch to město samo nezafinancuje. Dalším cílem, který rovněž vychází ze strategického plánu města, je další rekonstrukce sportovních a kulturních objektů, jež vychází z technického stavu energetických auditů a potřeb uživatelů.


    [Top]    


Uvolnění radní mají za sebou polovinu

K o p ř i v n i c e (hod) - Od listopadu roku 2002, kdy se konaly volby do zastupitelstev obcí, uplynuly dva roky, a je tak čas na bilancování předvolebních slibů, jež byly posléze zapracovány do rozpočtů města.

Položili jsme proto starostovi a třem místostarostům tři otázky, aby zhodnotili své úspěchy či nezdary a přiblížili své plány do druhé poloviny funkčního období. Na připomínky našich čtenářů uvádíme jejich kompetence, které si rozdělili na začátku svého působení na radnici.


    [Top]    


Odcházející senátor Šula se nechce vzdát centrální politiky

K o p ř i v n i c e - Lidovecký senátor Jaroslav Šula ve druhém kole letošních senátních voleb těsně neobhájil své křeslo ve Valdštejnském paláci, z politiky se však rozhodně stáhnout nehodlá ani po tomto neúspěchu.

Jak se s týdenním odstupem díváte na výsledky voleb?

Výsledky jsou, jaké jsou. Člověk se z prohry samozřejmě nemůže radovat. Na druhé straně bych bral tu prohru úplně jinak, kdyby zbraně, kterými se soupeřilo, byly korektnější. Jsem přesvědčen o tom, že pro okres Nový Jičín je třeba pracovat s nasazením, a přál bych si, aby to pan Bureš dokázal. Co se týče mé další činnosti, mám rozdělané některé věci, které určitě dokončím. Všechno nebude možné dotáhnout, protože jde o dlouhodobé záležitosti, ale co bude možné, ze svého dalšího postu dokončím. Nejsem ten, který by musel za každou cenu usilovat o senátorský post, a když jsem o něj soutěžil, tak jsem to dělal čestně.

Zmínil jste se, že předvolební boj byl nekorektní. Můžete to nějako konkretizovat?

Během posledních čtrnáctí dní se objevily tři kauzy, v jejichž pozadí byl pan Bureš. Žádný jiný kandidát takové metody nepoužíval. Šlo o případ autonehody, kterou jsem nezavinil, pak tu byla aféra s firmou Efis a ta věc s těmi faráři mi taky nepřipadala úsměvná. Já osobně bych takto nikdy nepostupoval a je mi líto, že soupeř to udělal.

Co vás nejvíc mrzí, že už nedokončíte?

Pokud se na to podíváme z legislativní části senátorské práce, tak je mi líto, že se nepodaří třeba vrátit některé kompetence obcím prvního stupně. Chtěl jsem zamezit snaze v rámci reformy veřejné správy některé kompetence dát obcím třetího stupně. Byl jsem vždycky zastáncem toho, že to, co je možné udělat co nejníž, že by se tam mělo konat, například vydávání rybářských lístků. Byly tam i věci týkající se volebního zákona, jsem spoluautorem návrhu na korespondenční volbu, která by mohla zvýšit účast v hlasování. Je taky řada dílčích projektů, které ale nedokončím, neboť nebudu mít přístup k potřebným informacím.

Jak vidíte svou politickou budoucnost?

V komunální politice se budu jako kopřivnický zastupitel pohybovat i nadále. Jsem člověk, který se nejen pro Kopřivnici, ale i pro celý okres vždycky snažil něco udělat a v tom budu pokračovat i dál. Co se stranických funkcí týče, zůstávám místopředsedou okresního výboru KDU-ČSL. Velice mě nadchla práce, která se týká celé republiky a jejímž prostřednictvím se dají ovlivňovat centrálně určité věci, takže mou snahou bude přiblížit se Praze.

To znamená kandidaturu do poslanecké sněmovny?

Ne. To v žádném případě.

Takže tedy úřednické místo ve státních službách?

No, možná něco takového. Nevím ještě, je to zatím hodně brzo. Ale centrální politika mě zajímá z toho důvodu, že může působit v širokém rozsahu a dají se tam připravovat projekty, které mohou být prospěšné pro všechny a ne jen pro lidi v úzkém regionu.

Poslancování jste rezolutně odmítl. Měl byste chuť vrátit se do senátorského křesla v dalším období?

Práce senátora je velmi zodpovědná. Fandím těm, kteří tam zůstali, aby skutečně dokázali, že je potřebný a že je skutečnou pojistkou demokracie. Já jsem o tom maximálně přesvědčený. Chtěl bych, aby to pochopili i ti noví a aby úplně zapomněli na to, že by se Senát měl rušit. Tady nejde o peníze, tady jde o budoucnost České republiky a kvalitu našeho života. Uvažovat, zda se budu za šest let opět ucházet o senátorský post, je nyní předčasné. Já žádnou věc nevylučuji, ale myslím si, že ta doba pro mě už nebude tak zajímavá jako dnes.

Jaký bude další váš profesní život?

Musím si najít práci. Nejsem z těch lidí, kteří si za senátní peníze postavili dům. Mé výdaje šly většinou do veřejného života. Jakou práci budu dělat, zatím nevím. Mám nabídnutou šanci, že bych mohl nastoupit i na původní místo šéfa sociálního odboru novojičínské radnice, ale to už kategoricky odmítám, protože tam je jiný vedoucí, který svou práci zvládá velice dobře. Nerad bych narušoval chod úřadu, do čtrnácti dnů padne definitivní slovo. Pokud by se něco naskytlo, mám zájem o práci v nějaké centrální instituci státní správy. Nabídky mám zatím velice okrajové, zatím nebyl čas. Teď po kampani si dám minimálně tři týdny odpočinku.

David Macháček


    [Top]    


Páteční vichřice vyvrátila strom na obytný dům

K o p ř i v n i c e (hod) - Vichřice, jež páchala škody koncem minulého týdne po celé republice, zasáhla Kopřivnici v pátek 19. listopadu. Krátce po poledni spadla bříza na obytný dům v Ptačí čtvrti na ulici Komenského. Došlo k poškození plotu a částečně i střechy. „Krátce po třinácté hodině byla vyslána okresním operačním střediskem jednotka hasičů z Tatry ke strženému bilboardu. Hasiči provedli odstranění bilboardu, který zasahoval jeden metr do vozovky asi padesát metrů za čerpací stanicí LPG na levé straně silnice ve směru na Příbor,“ uvedla další případ, na kterém se podepsala vichřice, Ivana Bajerová. Ta má na kopřivnické radnici na starosti bezpečnost a požární ochranu.


    [Top]    


Zisk ze Stonožkového týdne je na adoptovaného spolužáka

K o p ř i v n i c e (ili) - Tradice ’Stonožkového týdne’ je na Základní škole sv. Zdislavy dlouholetá. Třetím rokem jde výtěžek cíleně na adoptivního žáka Palasiko Kajakyela z ugandské Maliny. Letos se na Palasikovy školní potřeby podařilo získat 7 351 korun. Každá třída se v hodinách výtvarné a rodinné výchovy, dílen nebo práce s textilem věnovala v rámci svých možností výrobě šperků, ptačích budek a krmítek, kalendářů, keramice a dalších výrobků. „Ty potom prezentovaly na prodejní výstavě, kterou v rámci třídních schůzek navštívili i rodiče,“ uvedla Martina Šrubařová, která měla celou akci na starost. Dalším počinem na získání finančních prostředků bude prodej adventních věnců z dílny učitelů od pátku 26. do neděle 28. listopadu vždy před začátkem mší v kostele sv. Bartoloměje.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.